Изродителният процес по смяната на имената на български герои

Ivan_KolevДа бъде възстановено предишното име „Генерал Иван Колев“ на 36СУ „Максим Горки“, София.

Точно преди десет години в Добрич бе учредено Сдружение с нестопанска цел „Изграждане в град Добрич на паметник на генерал Иван Колев и загиналите за освобождението на Добруджа през 1916година“. (По-нататък за краткост ще го наричаме „Сдружението“). В устава му е записано, че то има основна цел изграждане на паметника (той е вече построен и открит на 7 септември 2016г.), както и множество съпътстващи цели, изразяващи се във ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ на имената на обекти в различни краища на България, които преди 9 септември 1944г. са били кръстени на името на ген. Колев, а след това са масово преименувани. Става дума за улици, площади, читалища, училища и др. През 2013г. по инициатива на Сдружението бе ВЪЗСТАНОВЕНО предишното, историческото име „Генерал Иван Колев“ на предгаровия площад „Войнишко въстание“ в Кюстендил.

Тази година , на 29 юли, се навършват 100 години от преждевременната кончина на великия български генерал, роден в село Бановка, Бесарабия, Украйна. Какво по-дълбоко преклонение пред личността му и каква по-голяма почит към паметта му ще засвидетелстваме, ако бъде осъществено предложението на Сдружението да се ВЪЗСТАНОВИ предишното име „Генерал Иван Колев“ на сегашното 36СУ“Максим Горки“ в София? Освен до 36СУ предложението е изпратено с копия и до ръководителите на осем институции: президент; премиер; вицепремиер; министър на образованието и науката; министър на отбраната; областен управител на област София; кмет на Столична община и началник на Регионално управление на образованието( вж. линк „предложение“ ). Сега сме в очакване на тяхната реакция. Изпращаме предложението и до медии. Силно се надяваме на тяхната съпричастност!

Училището е основано през 1915г. Две години е било без патрон. През1917г., само месец след смъртта на генерала, то е именувано „Генерал Иван Колев“. С това си име просъществува до 1952г., когато след внушение „отгоре“ е преименувано на „Максим Горки“.

Актуално и днес е написаното от Захари Стоянов преди около130 години:

„Най-после и ние сме народ, боже мой, и ние имаме национален егоизъм, человеческо достойнство, което трябва да възтържествува над чуждите авторитети“. Такъв „чужд авторитет“ в България е Максим Горки, руски и съветски писател (вж. линковете „предложение“ и „Архипелаг ГУЛаг“). Но защо ли в сайта на училището www.36SU.com , секция „ Биография“ е написано: „До края на живота си [Горки] приема и поддържа с авторитета си престъпленията на сталинския режим“? Щом това е така, лесно обяснимо е тогава, и не е никак за учудване, че още през1990г. – година преди разпада на СССР, е ВЪЗСТАНОВЕНО историческото име на град Горки – Нижни Новгород, а по- късно и на проспект Горки в Москва – Тверский проспект. Щом в Русия са преосмислили дейността и позицията на Максим Горки през последните години от живота му по отношение на сталинския режим, ние имаме много по-голямо основание да извършим същото. Освен това и историческата памет ни задължава в името на “националния егоизъм“ и ‘‘человеческото достойнство“ справедливостта да възтържествува. Нека отдадем дължимото на легендарния български военачалник, една незаслужено забравена „ЛИЧНОСТ, ЕМБЛЕМАТИЧНА ЗА РОДИНАТА НИ“ (вж. линка „писмо на Станишев“), като се ВЪЗСТАНОВИ предишното, историческото име „Генерал Иван Колев“ на днешното столично 36СУ „Максим Горки“. И това да стане реалност през тази година, когато се навършват 100 години от смъртта на генерала и 100 години от именуването на училището. Аргументът „няма време“ не е основателен, имайки предвид това, че предците ни са свършили тази работа във военно време само за месец, а сега институциите имат на разположение три месеца.

Във връзка с гореизложеното от името на Сдружението призоваваме всички

българи, където и по света да са, да подкрепят родолюбивата инициатива!

Янко Гочев,

историк и адвокат, член на Сдружението

тел: 0887 157782

Георги Чунчуков,

учител, член на УС на Сдружението

тел: 0889 512863

https://www.peticiq.com/general_ivan_kolev

 

П.С. Повече за тази българска картичка с руски военнопленници: http://www.omda.bg/page.php?tittle=ХРОНИКА_НА_ВОЙНАТА_В_ДОБРУДЖА_(1916-1917)_-_25_септември_1916г.&IDMenu=282&IDArticle=5266

ruski-voennoplennitsi

20 мнения за “Изродителният процес по смяната на имената на български герои”

 1. Петицията за връщане на оригиналното име на училището, кръстено на българския герой ген.Иван Колев идва точно навреме, по повод 100- годишнината от смъртта му!

  Но докато учителката по руски Фандъкова е кметица на София, това няма да се случи! Просто трябва сами да си свършим работата! Сваляме табелите над училищните врати, махаме табелите и по централните софийски булеварди като Аксаков, Игнатиев, Руски, Московска, Дондуков, Гурко и им даваме имена на свидни български герои, пролели кръвта си за България. Студентите от художествената академия с радост и гордост ще нарисуват новите уникални табели с имената на героите ни! Започваме да наричаме централния ни християнски храм, носещ име на мюсюлманин с оригиналното му име “Кирил и Методий” и така сами можем да изчистим и украсим с имената на националните си герои българските градове! Няма какво да чакаме разни родоотстъпници, Фандъчки, Виниту-та, льотчици, “патрЕотета” магарешки, тасковци, черноморски кметчета-руски марионетки и вся остальная сволач на власт, защото нищо няма да дочакаме! Да си свършим сами работата, защото скоро няма да има кой да я свърши!

 2. ВЪН пияните казашки и комунистически присъствия от БЪЛГАРИЯ!
  Подписвайте и разпространявайте!
  Алексей Пешков, с псевдоним Максим Мъката/Горки, 1868-1936, още преди 1900 г. е бил комуняга, макар след няколко години да си пада и малко либераляга, но скоро пак се връща към комуняга. Преди Първата световна война той бяга от царски репресии на о-в Капри, до Италианския ботуш (затова в София от Онова време има ресторант “Капри”, а няма ресторант “Ню Йорк”). След революцията той пак бяга в Италия в Соренто, 1921-1928 г. Но комунистите и ЧК знаят, че той не е опасен, колеблив е, и ще поддаде. И Сталин му изпраща две Шунди от КГБ, Мура и Нина: http://7iskusstv.com/2015/Nomer8/Kur27.jpg
  Не знам какъв секс на правили в Соренто, но пък и той е останал без пари и без храна, а пък те са го подложили добре. И наккрая той е Убеден, и е върнат в Русия. Там го чака покана от Сталин да ядат заедно, голям орден “Ленин” и да оглави съветското писателство и литература. И става ПОСЛЕДОВАТЕЛЕН ПОДДРЪЖНИК на комунизма и съветското ръководство.
  Горки е този, който по препоръка на ЦК на КП$$ става “основател” на Великия “социалистически ‘реализъм'”. Т.е., той, под ръководството на комунистите създател ОБЩЕСТВЕНАТА ЛЪЖА, че управлението на комунистическата партия е най-добрата “реалност” в живота, а всички останало е “бръкма”(по Боко, том І-и страница 3-а).
  ТОВА ЛИ Е ПРИМЕРЪТ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА?!
  Нямаме ли Българи писатели, общественици?
  ХОРА, а не КОМУНИСТИ?
  Няма ли Европейци и подобни?

 3. ВИНАГИ ПОМНЕТЕ – и за нашите деца:

  Захарий Стоянов:
  “ПРОКЛЕТА да бъде оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата “освободителка” и “покровителка”!”

  Захарий Стоянов:
  “И подир всички тия върволици жестокости и злини, които НИ ЕДНА ДЪРЖАВА не е направила над България, възможно ли ще да бъде да се намерят помежду ни такива ИДИОТИ и ИЗМЕННИЦИ даже, които да клеветят, че Русия е наша освободителка, покровителка и доброжелателка!
  Мълчете и не говорете, защото и ПРИРОДНИТЕ СТИХИИ ЩЕ ДА ВЪСТАНАТ”!

  (“Кой?”, 1886 г.: http://bit.ly/2rb4CXd)

 4. Подкрепям с цяло сърце!
  Това е все още началото на една ПОСЛЕДОВАТЕЛНА И УПОРИТА БОРБА ЗА историческа справедливост. Принудени сме да се борим за собствената си БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ!

 5. http://peredelkino-land.ru/pages/istorikoliteraturnyj_jekskurs/

  Ето го патрона Максим Горки чете на Сталин, Берия, Ворошилав, Молатав…Да се позори още училището с неговото име, означава да увенчаем и имената на компанията му- убийци на милиони хора!
  Няма по-голям морален боклук от Горки! За курварлък, вили, привилегии и мегаломанска краста той извършва най-големия цинизъм-възхвалата на ГУЛАГ.
  Ето ви всичко по темата, непременно го прочетете-ще се отвратите! Хвала и слава на нашите руски съмишленици- жестоко, последователно, със силата на документа са показали действителния образ на “бащата на соцреализма”, да пикаем на кокалите му!

  http://www.solovki.ca/writers_023/maxim_gorky_solovki.php

 6. Е, дето викате, че не правиме за културата, глейте у Варна моя кмет какво мероприятие е направил, там стихотворения да четат, “славянска прегръдка” заедно с руското консулство…

  https://trud.bg/%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B5-%D0%BB%D0%B5%D0%BA-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%81/

 7. ПОДВИГА НА ПАТРИОТА ГЕН.КОЛЕВ, СЪС ЗАКОН ОТ МИН.НА ОБРАЗОВАНИЕТО ДА БЪДЕ ИЗОЧАВАН ВЪВ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ УЧИЛИЩА.ТОВА Е НАШИЯ ГЕРОЙ.ПРЕИМЕНУВАНЕТО НА УЧИЛИЩЕТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.

 8. СЕГА МАЛКО ПАНСЛАВЯНСКИ ПРАСОСЛАВЕН БЪЛВОЧ ОТ ВАРНА (С КМЕТ, НОСЕЩ ЗВУЧНОТО “БЪЛГАРСКО” ИМЕ ПОРТНИХ) И С АКЦЕНТ НА МЕРОПРИЯТИЯТА – РУСКОТО КОНСУЛСТВО В МОРСКАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ.
  НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА БЕЗОБИДНО СБОРИЩЕ НА ВЪЗТОРЖЕНИ И СЪЗЕРЦАТЕЛНИ ПОЛЕЗНИ ИДИОТИ! ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА БЪДЕЩИТЕ ИМ ПРОЕКТИ!

  https://trud.bg/%d1%81%d0%bb%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%b5-%d0%bb%d0%b5%d0%ba-%d0%b7%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%bb%d0%bd%d0%be%d1%82%d0%be-%d1%87%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%87%d0%b5%d1%81/

 9. Да се разкарат всички руско-съвеЦки имена на каквото и да било в България – училища, улици, булеварди…, връщане на правилното име на най-голямата ни катедрала, изриване на всички руско-съвеЦки-соц-сталиниско-текезесарски изпражнения, като списъкът се оглавява от МОЧА, Альоша и скапаната летяща чиния на Бузлуджа.
  Обявяване за противоконституционна руско-съвеЦката терористична организация за унищожение на България БСП (и производните й – БКП, Атака, ГЕРБ, ПФ, ДПС и т.н.), изгонване на руския посланник от България, докато рашката не се махне от Крим и останалите части на Украйна.

 10. До Всички:
  Варна е на прицела на Русия като Специфична цел. Затова във Варна има консулство на Русия. Затова и в Русе има консулство на Русия. Затова тези “консулства” създават много приятели, “русофили”, “славяне”, “националисти”, “православне”, “патреоте”.
  Вниманието и консулствата, т.е. резидентурите, Варна и Русе са още от Османско време. Това са два български големи Североизточни града – най-близо до Русия.
  Руското присъствие е с основна цел подпомагане на ПРЕДМОСТИЯ за руска инвазия в България. Преди всичко военщина.
  Варна е особено важна и за връзка по море от Русия, откъдето да бъдат стоварени подкрепления при нужда. А също, с Подводници, да бъдат стоварени такива като Цвятко Радойнов, Антон Иванов. “Подводничарите”.
  Един ден – ПОМНЕТЕ – такива ще кацнат с подводници и при Изключителните Руски зони по бреговете ни, за които пише ИВО, и мнозина тук. БЕЗОБРАЗНО заградени и с веещи се Руски знамена. Например до Бургаското пристанище, до РОСЕНЕЦ. Само ГЛУПАЦИ могат да мислят обратното.
  Варна е още повече важна и като част от Онази ивица земя Българска покрай Черно море, която Русия винаги е лелеела да я има от север, на юг през Бургас, чак до Турция. Да ЗАТВОРИ морето поне откъм западната му част, след като Има източната му.
  Заради всичко това, в консулствата им във Варна и Русе е царство на ГРУ. А пък в София, хората на полковник на Макаров са преди всичко от КГБ. Разбира се, с втора голяма група от ГРУ.
  Това е. Просто и чисто. Като Боко след баня. Изкъпан и готов “да не дразни”!

 11. Напомням още нещо, за което съм цитирал документални източници в блога- когато Горки се шляе, плюска чер хайвер с чекистките катили из Соловки и издава гнусната си възхвала на концлагера, още НЯМА нацистки концлагери изобщо, а смъртността в соловки през 29-30 г. е по-голяма от тази в Дахау (!) през 1943!

 12. Към AWACS:

  Откриването на съветски консулства в Русе и Варна, независимо от съществуването на съветско посолство в София по същото време, е било сред условията на Сталин към Царство България, които е поставял през 1944-та няколко пъти, за да не окупхира страната. Царството отказва дълго с оправданието, че Германия е категорично против, но накрая се съгласява. Което не пречи на Сталин да наложи окупацията въпреки това.

 13. Стамбо,здравейте!Не Ви познавам лично,но коментарите Ви чета с удоволствие.Благодаря за линковете-четях със затаен дъх!!!БЛАГОДАРЯ! Марга

 14. От линка на SMS се разбира, че Негово Високопреосвещенство Йоан – Варненски и Великопреславски митропорит е казал между другото: „В територията на Църквата Майка ние сме едно, не трябва да се противопоставяме едни на други в тази сложна обстановка – дано политическите проблеми между Украйна и Русия се решат…“

  Брей, брей, брей (по-скоро блин, блин, блин, както казват панславяните)…. Светиня му е искал да каже „Дано да изсъхне ръката но оня Антихрист Путин, разпалил братоубийствена война“, а то какво излязло от устата му…

 15. МАРГАРИТА НИКОЛОВА,

  Благодаря Ви сърдечно!
  “Не на мен, не на мен…” -Стопанинът и цялата ни общност от прекрасни, ерудирани и темпераментни съмишленици заслужават благодарност!

 16. Posted by sms | май 28, 2017, 23:55!
  Много конструктивно предложение!
  В първите месеци на „демокрацията”, когато имаше в народа енергия, комунягите бяха ошашавени, а милиционерите се чудеха „на кой господ да се кръстят” , в центъра на град … , младеж качен на раменете на други трима, с чук и длето изкърти от стената барелефа и табелата на улицата с името на нашия вожд и учител, героя от Райхстаг, и т.н., пияндето Жоро Тарабата.
  Светкавично долетя милиционерски екип, но всичко приключи с „констативен протокол” и с лекция в смисъл, че „ не са хубави тези неща, дето ги вършите!”
  Не знам за сега, но тогава доста „дреболии” се свършиха „между другото” и без особени последствия за извършителите…

 17. СТАМБО, сърдечната благодарност към теб е заслужена. Приеми и моята, приятелю, само не оставяй Банкянското Човекоподобие да ни избутва всички кат празно канче.

 18. Що ве, Еверионе елсе, нали тука е пуларилистичен форум, дето викате, че било, ама глей сеа, теа молдовците изгонѝли 5 руски дипломати, че гледаме да стъпиме ние на тоа руски пазар, дето те го губат, пък аз ше кажа на Портных да направи второ издание на тоа фестивал дето стихотворения четат, а, “Славянска прегръдка” ли беше, сега ше го кръстиме “Славянска целувка” и ше му отрежеме лентите с Макаров на Камчия..

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.