Путин рие в миналото (ни), на гърба му пада

 Првокациите на Путин на историческа основа спрямо народи, които не харесва, продължиха с изказването му във Франция. https://ivo.bg/2017/05/30/гавра-на-путин-с-историята-ни-дойде-и-о/

Епизодът от заровената българска история ( да не се бърка със забравената), предизвика нов коментар от страна на коментатора в ivo.bg ABH. 

“Вероятността Ана Киевска да е БЪЛГАРКА, правнучка на цар Симеон Велики, е 100%-ова.
Няма спор, че тя е дъщеря на Киевския княз Ярослав Мъдри и шведската принцеса Ингегард.
Не се спори, че той пък е син на Владимир Киевски, син на Светослав, също киевски князе.
Светослав е роден от брака на киевския княз Игор с дъщерята на цар Симеон Велики – Българската княгиня Елена/Олга.
Тук се спори с руските историци, защото те претендират, че тя е родена в Пльсковъ, ужким днешния Псков.
Безспорно името на старата българска столица е Плиска – Блескав (старобълг. Пльсковъ). През XIV и XV век, откогато са най-ранните преписи, с които работи науката, Плиска вече е отдавна забравена и за нея може да се знае само от автентичните документи на ранни летописи за разлика от процъфтяващия, но несъществуващ все още в края на IХ век Псков.
В “Родословец русских князьей”, наричан и Государев родословец, от свода на Новый Владимирский Летописецъ от XV в. открит в 1887 г. от архимандрит Леонид, настоятел на Троицко-Сергиевската лавра, и публикуван на следната година, дословно е записано:
“Игоря же жени в Болгарѣхъ, поятъ же за него княжну именемъ Ольгу. И бѣ мудра велми.”(Игор взе жена от българите, която за него (за него, защото както сочи приведената по-горе „Повѣсть времяньныхъ“ тя му е доведена в 903 г. с името Елена) бе наречена княгиня Олга. И бе тя мъдра много.)
В Летописец руских царей отново е записано, че са довели княгиня не само от „Плискова“, но тя била начетена (нещо изключително рядко дори за мъжете, а камо ли за жена в тази епоха и столетия след нея и практически невъзможно за обикновена варяжка или селянка), вярваща християнка е, и с управленски умения на държавен водач:
Приведоша ему (Игоря) жену из Плискова, имѣнемъ Олгу, остроумицу и коренъ и основание вѣре християнской и нашъ вождъ.(Доведоха за него /за Игор/ жена от Плисков, именуема Олга, начетена и корен и основа на християнската вяра и наш вожд.)
Самото средновековно поселение Псков представяно от руснаците за родно селище на невестата, въобще не е известно да съществува и не се споменава никъде преди зрялата ѝ възраст, за разлика не само от българската Плиска, но и от много други в руската и останалите земи, а според църковните ръкописи именно Олга в качеството ѝ на княгиня и ревностна християнка е основала този град където уж би следвало да е родена, а всъщност е възможно точно обратното – да е нарекла основания от нея град на родния си. Проучванията на селището Псков също показват, че поселението тук изчезва напълно след унищожителен пожар около 860 г., т.е. не по-малко от 20 г. преди да е родена княгинята, предвид годините ѝ при посещението в Цариград в 945 или 957 г. когато е в напреднала за времето възраст, сватбата ѝ в 903 г., а и кончината и на 11 юли 969 г. Чак след над 40 г. след запустенето на поселението от началото на Х век се установява повторното заселване и първите семпли строежи тук, точно както е в посочените църковни сведения за основаването му от княгинята.
Тези ясни свидетелства на летописите, както и възможността това което се е наложило в Русия за нейно име всъщност да е прозвището ѝ идващо от „Олгову невесту“, т.е. невестата, която доведе Олег, както е станала женитбата според хрониките, подкрепят становището, поддържано от руски и от български автори , че тя е знатна българка , подобаваща на ранга на руския княз българска княгиня от старопрестолния град Плиска притежаваща описаните в летописите на нея – възпитание, християнски познания и държавни умения – тя години наред успешно се справя с управлението на княжеството първо като наместник, после и като регент и дипломат, тя дълбоко познава и умело пропагандира християнството, както пишат за нея, в което е невъзможно да се изучи с една визита в Цариград, нито от случайни низши проповедници за които никой не е чувал, а единствено с годините в християнски царски двор, какъвто освен констинополският и римският, където не може да се обучава едно момиче от простолюдието.
Това, заедно с точното време на царуването й между 945 г. и 969 г. доказва, че княгиня Елена е внучка на Борис I, респективно дъщеря на цар Симеон Велики.
За т.нар.”киевски князе” – то те са наследници на Старата Велика България на Кан Кубрат, който е роден и умрял в земята на днешна Украйна. Той също е “киевски княз” (титлата му е КАН, произнасяна от гърците КАНАС, оттам КНЯЗ). Гробът му е открит в Малая Перешчепина, до Полтава, Централна Украйна (впечатляващо погребение с 45кг златни предмети и скъпоценности – днес в Ермитажа в Петербург). Синът му – Кан(ас) Аспарух, основателят на Дунавска България, , роден също в Стара Велика България и загинал там. Гробът му е открит в Запорожие, Южна Украйна.
Т.е. княжна Ана Киевска, reine de la France Anne de Kiev, е БЪЛГАРКАТА КРАЛИЦА НА ФРАНЦИЯ.
По отношение на Реймското Евангелие.
Както е известно, то е написано до 30-тата си страница на Обла Глаголица, а до края – на Кирилица.
Това двуазбучие може да бъде обяснено с реформата на Княз Борис I, установил Кирилицата като заместител на по-старата Глаголица.”

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Що се отнася до знаменитото Реймско евангелие, написано в Сазавския манастир, където се е извършвала служба на църковно – славянски език – то е било предадено от монасите на Киевско – Печьорската лавра в манастира „Св. Андрей” на емигранти и така препис от него през 10 – 11 век – периода 1055 – 1061 г. се озовава и на територията на Унгария. Това евангелие РЕЙМСКОТО е било написано специално за дъщерята на Ярослав Мъдри – принцеса Анна Ярославовна, която става кралица на Франция и чрез нея то попада в Париж. /Тя е била омъжена за Анри 1 през 1044 г. Изучаването на тези и много други ръкописи позволява да бъдат направени изводи за това, че през 10 и 11 век в Киевската Рус е била изработена система за древноруски правопис, едновременно със всички нейни свойствени дистрибутивни и импликационни форми . Така анализирайки данните във всички открити ръкописи в Киевската Рус и в останалите руски княжества, които приемат християнството от Киев, от генетична гледна точка те се определят като древнобългарски ръкописи, с различен териториален и временен произход и ръкописи, пълни със своеобразни русизми, попаднали в ръкописните школи на Киевската Рус , посредством църковно-книжовния език и интелекта на преписвачите от различните школи, започвайки най-напред от тази в Киевско – Печьорската Лавра.. http://souroujon.blog.bg/technology/2013/05/01/pokrystvaneto-na-kievskata-rus-i-karmichnata-misiia-na-roda-.1106049

16 мнения за “Путин рие в миналото (ни), на гърба му пада”

 1. Това е така! Отлично!
  Само истината ще ни направи свободни!
  Не трябва да се премълчават и подминават руските хибридни атаки срещу България. Трявба веднага да се реагира с точните, достойни и научнообосновани доводи, както много добре се прави това тук, в блога на ИВО ИНДЖЕВ.
  Поздравления за всички!
  На прав път сме!
  Успех!

 2. Поздрави за разяснението. Имате едено голямо Благодаря от мен!

 3. -Уважаеми г-н Инджев, моля да повторя аргументацията си, сочеща че Реймското Евангелие е направено в Дунавска България.
  А именно:
  Евангелието е било царствен подарък, със златни корици, украсено със скъпоценности, за което има достатъчно френски описания на тази царствена книга. По време на Великата Френска Революция Евангелието остава без скъпоценните си корици и е захвърлено в един ъгъл на Реймската Катедрала само като свитък от заешка кожа – пергамент с червени и черни букви. Както е известно, Евангелието написано до 30-тата си страница на Обла Глаголица, а до края – на Кирилица.
  Как да си обясним тази чудатост?
  Логичното обяснение е: Някой е накарал преписвачите да сменят азбуката. Волни смени на азбуката не са известни в книгите по онова време.
  Тази странност може да бъде обяснена единствено с реформата на Княз Борис I, установил в Плиска Кирилицата като заместител на по-старата Глаголица – една азбука, съставена или усъвършенствана от тракиеца с име Етикос родом от града Истрос (до днешна Констанца в Румъния) през 3-4век сл.Хр..

 4. Каквото повикало – такова се обадило….

  кремълските кагебисти крадат история отвсякъде (точно както “македонската нация”, родена от коминтерна), защото нямат своя и днешна русия е с едва 300-годишна история – един “руски свят” без корени.
  «Русский мир» без корней
  Anti-colorados, блогер
  https://inforesist.org/russkiy-mir-bez-korney/
  ….”Мы это знаем и помним. Мы знаем истинное название и истинную цену тому материалу, из которых «Россия» выстроила фундамент своей империи. По этой причине, нас хотели и хотят сейчас, либо жестко ассимилировать, либо уничтожить. Так что нынешней России – чуть меньше 300 лет, за которые она так и осталась рабской Московией, отсталой, подлой и вонючей. Поэтому, мы обречены на противостояние до тех пор, пока этот осколок улуса Джучи не уйдет в историю и не унесет в пучину времени свою вонь.”……..

 5. Макрон застанал до Путин:
  Макрон ОТХВЪРЛЯ, ОТРИЧА, ЗАКЛЕЙМЯВА намесата на руските “медии”, дирижирани от Кремъл и КГБ, в политическия живот на Франция!
  МАКРОН ЗАПЛЮВА ПУТИН! ОТРКИТО, ПРАВО В ЛИЦЕТО!
  BRAVO, MACRON!
  Дори Меркел не го казва това. Дори Тръмп. Дори Тереза или друг.
  Тук ние НАПРАВО тези медии и намеси ги Хвалим, ги Целуваме, ги Каним, си ги Вкарваме Отзад.
  Дори ги ИСКАМЕ, ИСКАМЕ, и ОТХВЪРЛЯМЕ критикуването им като “бланкетно”.
  АМАН от некадърници, русоблизци.
  Къде е Президентът РЕЙГЪН – КЪДЕ Е, къде е!?
  http://www.bbc.com/news/av/world-europe-40088898/macron-denounces-russian-media-on-putin-visit

 6. Моля за още едно уточнение по темата за Ана Киевска.
  Тя е била високообразован за Средновековието човек.
  Владеела е пет (!) езика, което и за днешни дни е много.
  Бащиният й Български, майчиният й Шведски, Латински, Гръцки и накрая – Френски.
  Родният й Български за Източна Европа е бил като Латинския за Западна Европа – както се казва “Lingua Franca”.
  На всеки от тези езици са запазени нейни манускрипти с подписа й с кирилски букви – “Ана Ръйна”, т.е. “Ана Кралица”, както е титлата на старофренски.
  Тя има богата кореспонденция с Римския Папа, който е бил възхитен от нейната ерудиция, високи морални качества и християнски добродетели.
  Пардон – да не забравя!
  Тя е първата коронована особа на Франция, която може да чете и пише въобще! Дотогава са запазени кралски манускрипти, подписвани с кръстче от съответния монарх.
  Тя дава на своя син, бъдещия Крал на Франция – Филип-I, едно име, дотогава неизвестно във Франция – името на бащата на Александър Македонски, Филип-II – добре известно в образованите среди.

 7. Драги АВН:
  Поздрави! За знанието, усърдието, компетентността.
  Ти риеш дълбоко! Но не като Путин – а в обратна посока.
  ТАКИВА трябват на БЪЛГАРИЯ!

 8. Кауза пердута е опита да се образова кремълският мъник! Злонамереното човече има намерение САМО да се драчи и да вреди на свободния свят! Путин отлично знае истината, но умишлено я изопачава и “твори” алтернативни “факти”!

 9. Драги СТОЯН БЛ., Всички:

  Още по-лошо – но и по-ясно и конкретно:
  Македонската “нация” не е създадена точно от Коминтерна. Тя НЕ “стартира” точно ПРЕЗ/ОТ 1934 Г.
  Същото се отнася за ОТКЪСВАНЕТО на тази част от българските земи от България и македонизирането им .
  Коминтернът е създаден от руснаците и тяхната комунистическа партия.
  Откъсването и целият “македонизиращ” процес: Те са отдавна в главата на Русия, на Петербург и после Москва. Този процес изкристализира в по-видима форма с войната 1877-1878 г. и заговорите на Русия покрай нея в Райхщад и Будапеща. Тези ТАЙНИ заговори са РЕАЛНАТА руска политика, а не ПРЕСТОРЕНАТА руска политика на ПУБЛИЧНАТА Царигрпадска конференция. ТЕ точно откъсват Македонско от Българската Екзархия с оглед то “да бъде оставено” в османски предели, но всъщност в близко бъдеще, след 1878 г., Русия отново да се “заеме” с него. Да го направи център на РАЗДОР на Балканите, а ако ще го “придава” на някого – това да е Фаворизирана Сърбия. НО ПО НИКАКЪВ НАЧИН НА БЪЛГАРИЯ. Скоро след 1878 г., Русия и Австрия са ОТНОВО в контакти по Македонско, както в Райхщад и Будапеща. Отново по руска инициатива. През 1898 г. двамата императори, Николай ІІ и Франц Йосиф, са готови с нов проект за “македонско”. Което е потвърдено през 1903 г. със съвсем конкретен проект за техен Комисариат върху македонските земи. Проектът дори е приет от османското правителство (но няколко години по-късно там се развиват обратни процеси). Годината 1903-а съвпада с Илинденското въстание по тези земи, което е ИЗЦЯЛО с Български характер. И въстаниците, победени от турците, бягат основно в БЪЛГАРИЯ, не другаде. Ако бяха със сръбско или гръцко или албанско или турско съзнание – те щяха да бягат преобладаващо там! Има и още неща след 1903 г., пак в същия стил.
  Това е.
  КОМИНТЕРНЪТ, има Руско ръководство – изцяло задължително и абсолютно като такова. УБИЙСТВЕНА РУСКА ПОЛИТИКА (по Г. Раковски) спрямо България от царско време продължава през комунистическо време, и в нея най-точно се вслушват “българските” комунисти. Съветската линия е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА РУСКАТА ЛИНИЯ, както и днес руската пак. Такива неща не се решават спонтанно и изведнъж от 1934 г. Ако е така, то означава, че ДО 1934 г. ТРЯБВА ДА Е БИЛО РАЗЛИЧНО. Но няма такова нещо. Цялата тази руска линия спрямо Балканите, в по-широк аспект, обхващаща и Черноморието и Проливите, а и Кавказ и Мала Азия, е фиксирана с начало Петър І, станал първи император на Русия, и решително затвърдена при Екатерина ІІ.
  КАКТО при тази линия, така и при ЛИНИЯТА на Коминтерна – НЯМА независима, цялостна и силна България. България в пълните й граници. Има Разпарчетосана, Малка, Слаба, Зависима, Подчинена на Русия България. Има по-скоро “територии” и някакви “славяни” като различни етноси и земи, под руски контрол, но не Българско национално развитие, суверенно, пълноценно, с ясна НАЦИОНАЛНА територия и идеал, и тъй нататък. Прочетете ЗАПИСКИТЕ НА Н. ИГНАТИЕВ в тази връзка! И най-малкото само тях. А книгите на НОРМАЛНИТЕ държави. Не на Русия. Книги от Англия, Франция, Германия, Австрия, Италия.
  РУСИЯ е ВИНОВНАТА.
  НЕ Е ТОЧНО КОМИНТЕРНЪТ!
  “Коминтернът” – това е размиване на вина.
  Тази вина е Подадена по този начин да бъде размивана от същите коминтерновци-руснаци.
  Да не бъде обвинявана конкретно Русия!

 10. Драги AWACS, браво от мен!
  Рубладжиите обичат да винят “Великите сили” за българската ни съдба.
  Тоя “не обичал българите”, оня ни имал зъб. Размиване на вина и баламосване за истинската заплаха.
  Тя е изцяло от имперска русия, която на Червения площад в масква е издигнала паметник на завладяването на Волжка България – кичозната сграда-паметник “Василий Блажени”.
  Това е едно напомняне за нас – расия е ВРАГ №1 на България!

 11. Напълно подкрепям анти-путинската насоченост на дискусията, но трябва все пак “да отделяме просото от плявата”, когато става въпрос за средновековна история. Последната, по начало, е лакмус за различаване на научната от патриотарската история. А Путин очевидно се заиграва с патриотарските чувства на източно-европейците, които поради своята сегашна изостаналост от Запада, са особено комплексирани на тема средновековие.

  Тъй като западно-европейците имат представителна история на Новото време (от 16 век насам), те нямат комплекси на тема “велико средновековие”. Напротив, приемат го такова каквото е било – бедно, мръсно, миризливо, жестоко. Освен това историците им са наясно, че днешните етноними (народностни имена) са имали поданическо, религиозно, професионално и др. значения през средновековието. Това се отнася и за източноевропейските етноними, но този факт все още е крайно неприемлив за източноевропейското съзнание, което (пак ще повторя) е коплексирано от сегашната си историческа изостаналост спрямо Запада. Това е, което използва Путин за да разпалва така нужния му етнонационализъм в Източна Европа. Той добре разбира, че източноевропейският етноцентризъм е най-сериозното оръжие срещу обединението на Европа.

  За да се противодейства на тази Путинска стратегия, е нужно съвременно историческо разбиране по въпроса за средновековното етносъзнание. Последното е било в доста латентен вид за цялото европейско население, поради изключителната феодална разпокъсаност на континента. Феодализъм и национализъм са абсолютно противопоказни и взаимно изключващи се. Не бива да се подвеждаме по днешните етноними, които както вече отбелязахме, през средновековието са означавали поданство, религиозност и други социални признаци.

  За европейски народи може да се говори едва след 18 век. Така твърди съвременната историческа наука, която е преди всичко западната академична наука. Другото са путински провокации и патриотарски наивности.

 12. В подкрепа на NESTOR ще добавя, че иснинска история ще има, когато тя престане да бъде средство за патриотично възпитание на младежта (да ме прощава министъра на отбраната… пиша министъра, а не министърът, защото го възприемам като прякор).

 13. Историческата истина полека-лека си пробива път към хората. Въпреки непрекъснатите фалшификации от нашите душмани – московските мародери (не руски защото и името Русия са откраднали от Украйна)има учени като Асен Чилингиров, Янко Гочев,д-р Ганчо Ценов, Стефан Гайдарски и др. които опровергават фалшификаторите на Българската история – акад.Г. Марков, секретен сътрудник при Първо главно управление на ДС от 1981 до 1990 г., акад. Вл. Георгиев, проф. Бешевлиев, Проф Златарски, Мутафчиев, Иречек, Марин Дринов и т.н. Г. Марковци и Пантевци продължават да мърсят историята ни и да ни заблуждават с фалшивите си тези, но идва Видовден и за това помага самия Путин

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.