Честито на отровите…, пардон, на победителите по брой на пушачи в ЕС

През 2012 г., когато се водеше публичият дебат “за” и “против” тютюнопушенето ( на публични места), бях активен участник на страната на привържениците на чистите бели дробове. Дори бях поканен за говорител на митинг в това качество пред Народното събрание в София.

Бях удивен да науча от защитниците на удоволствието от катрана, трупан в човешкия огранизъм, колко изобретателен в аргументацията си може да бъде мозъкът на зависимия ( накротично на практика) човек, за да оправде въпросната зависимост.

Извинявам се предарително за примера- не целя политизиране. Но си спомням как в едно от безрбойните се теливизонни дефилета по всевъзможни теми др. Андрей Райчев, агресивен пушач ( казвам го, защото съм го интервюирал в студиото на “Свободна Европа”, в което държеше да запали цигара и заплаши да напусне, ако не му позволя), обясняваше, че нищо не можело да се направи срещу желанието на хората да пушат, защото така било открай време: човеците обичали да се интоксинират ( т.е. да се тровят за кеф) с какво ли не.

Статистиката доказава, че в развитите демокрации ( пардон, пак “политизирам”, но това е истината) желанието на хората да се тровят за кеф с дим от изгорял тютютн рязко е намало в рамките на нашия живот от последните едно-две десетилетия. http://www.mediapool.bg/bulgaria-veche-e-nachelo-po-pushachi-v-es-news264535.html

Обаче др. Райчев пак се оказа прав, но само за човеците, подобни нему в България.

Тук не се даваме лесно. Браним си националната идентиичност с пожълтели зъби и нокти. В САЩ и Холандия може да има драстичен спад на броя на пушачите, но кои са те, че да ни дават тон. Искаме да се тровим и ще си се тровим, вместо папагалски да им подражаваме.

В резултат на това ( а може би в резултат на безрезултатни мерки от страна на все по-загрижените за войната по пътищата и за демографската ни криза власти) България оглави класацията по броя на пушачите в ЕС.

Честито на отрови…пардон, на победителите.

12 мнения за “Честито на отровите…, пардон, на победителите по брой на пушачи в ЕС”

 1. Вижте я крантата Ангелкова как му се подмазва на путинския келнер, готова е всичко да им раздаде на руските скакалци, цяла България да им подари на тепсия,сякаш й е бащиния: плажовете, морските круизи, минералните ни извори, планините, средновековните ни храмове и манастирите, за да си ги облепят с китайски тапети и отпечатани по тях руски “светци”. Даже врачките ни е готова да им отстъпи, защото приматите много държат на тях, нищо че на приказки са много православни”!

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/nikolina-angelkova-zavede-ruskiya-poslanik-v-hramoviya-kompleks-vanga-v-mestnostta-rupite

 2. С риск да огорча, временно, надявам се, приятелите-пушачи в БЛОГА НИ аз съм мегаултрахардрадикален екстремист против тютюнопушенето. Наремето рискувах любовта си и оттук назряващият брак, като поставих ясно и категорично гаджето пред съдбоносен избор: “Или аз или цигарите”.
  Та, пракрасно разбирам написаното от Иво. Колкото една страна е по-напред в качеството на живота си, толкова повече намаляват там пушачите.
  Във Франция, правителството във войната с тях са го измислили. Вдигат непрекъснато цената, без изключение на всички марки цигари. И средностатическият тютюнджия трябва да се изръси месечно около 300 евро. Годишно-близо 4000. Това са солидни суми за огромното мнозинство тук.
  Навремето и с него завършвам имаше лаф който много харесвах и използвах за главен аргумент в усилията си да убедя околните да се откажат от вредният навик: “Цигарите са вредни на заплатите”.

 3. Райчев е пародия отвсякъде.
  Ако не са ръководителите му от К/ДС и позициите на ДС в страната да го вместят в “социоложкия” секторе, никакъв нормален социолог в страната не може да бъде. А може ли да излезе той със “социологията” си на международния пазар? Ще му слуша ли някой брътвежите постоянно в защита на Русия и на комунистите?
  Прикрил се като “Галъп”. Айде холан!
  Русщки “Гопак” или “Галош”.
  ТЪП Комуняга!

 4. Разкрития на американското разузнаване от днес:
  “Прехванати разговори между хора от руското правителство казват, че имат намерение да използват информация във вреда на екипа на Тръмп.”
  “Руското разузнаване възнамерява да използва близки до Тръмп хора като свои “агенти за влияние” в САЩ.”
  http://washingtonjournal.com/2017/05/30/cnn-just-revealed-russian-officials-bragged-derogatory-leverage-trump/
  https://www.nytimes.com/2017/05/24/us/politics/russia-trump-manafort-flynn.html?_r=0

 5. В БГ вече никъде не се спазва закона за забрана на пушене в заведения и обществени сгради. Почти във всички адмистарции “големите” началници имат привилегията да пушат в кабинетите си.

 6. Нека не забравяма и как се развиха събитията покрай закона за забрана на пушенето на обществени места. Той бе приет мисля от парламента на Станишев. Когато Бойко дойде на власт той го отмени с думите “Няма да се спазва, ние си се знаем”. Отмяната беше временна разбира се, закона в крайна сметка влезна в действие, но са показателни действията и думите на нашият “лидер”.

 7. По принцип, не връзвам кусури на никого, но ако бях пушач, щях да откажа цигарите – най-вече заради следния надпис:
  “Тютюнопушенето прави Делян Пеевски с все по-голям гъз!” :)))

 8. Горд съм, че вече година,откакто ги отказах, въпреки, че и преди 1 кутия ми стигаше за седмица. Гадория е, няма спор! А и гадната представа, че пълниш гушите и джобовете на най-големите уроди и престъпници на руска копаня в България, казва своето.

 9. И за мен това беше ultima ratio.Стамбо, какъв е бонусът – прочетох двата опуса – величествена тъпотия. Спомних си шегата за Марковски – “нито македонската поезия загуби, нито българската спечели”. Бъдете здрав.

 10. MIHAYLOV, браво! Идеята е прекрасна! На тъпаците не им дреме за здраве или за правила, но биха искали на Вуте да не му е толкова добре.

 11. В чалга-държавата всичко е чалгарско!Въведе се закон срещу пушенето в заведения и тарикатите заградиха тротоарски площи с пластмасово фолио и това беше прието като открита площ, където забраната не важи!Това заобикаляне на законите е наш национален спорт, но се поддържа от властимащите – те по същия начин приемат препоръки от ЕС за провеждане на съдебна и други реформи и пак така майсторски слагат спирачки на евентуалната им реализация!Рибата се вмирисва от главата(на държавата!).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.