Миролюбивите “силоваци” делят бюджетната баница

В българския език и днес се налагат русизми по каналите на руското влияние, в които канализирано крачат т.н. силоваци у нас. С думата “силоваци”, нахлула насила от североизток, може да бъде описана една снимка, която казва много.

0238199001496133039_614242_395x301

 

 

 

 

 

 

 

СНИМКА от Actualno.com

Ако не знаехте кои са персоните на картинката, за какви щяхте да вземете президента Радев, премиера Борисов и военния министър Каракчанов, освен за трима “силоваци”, които си мерят силата, позирайки в доста примитивния смисъл на думата?

Ако оставим настрана тази визия и си спомним как в края на август 2014 г. беше смачкана визията на онзи проект за доклад на Министерството на отбраната “Визия 2020” в частта, откровяща руската хибридна война срещу България, днес можем да си дадем сметка за устойчивостта на тази проруска тенденция. Нито една от “говорещите” глави по темата за националната сигурност (сред които председателят на парламента Главчев, военният министър Карачанов и прочее гастрольори в сутрешните блокове на телевизионните канали)  не посмя да произнесе опасната дума “Русия”. Да не би да подразни Борисов, който гради отношението си към тази държавава на принципа “да не дразним Путин”.

Някой, някъде обаче явно се “издразнил” от опита на Борисов с една реплика пред камерите да зачеркне дългогодишната дискусия за превъоръжаване на военновъздушните сили с изтребители западно прозводство с “аргумента”, че и  сухопътните сили не били по-малко важни. По липса на “ястреби”, за каквито в предишния кабинет Борисов беше нарочил министрите Ненчев и Митов, сега по негова заръка в публичното пространство пърхат неговите пощенски гълъби на мира, намеквайки, че все пак темата за самолетите не е закрита. Това се подразбира от увъртанията на гълъбите, докато Борисов млъкна царствено за “царицата на армията”, т.е. за пехотата, появила се в мимолетната му реч на крак пред репортери изведнъж като негов личен приоритет в превъоръжаването.

Външният министър Захариева вчера взе леко завоя с обяснения, че в НАТО различните страни се специализират в различни видове войски, един вид не е странно да наблегнем на пехотата, което е повече по нашия джоб. Каракачанов днес добави, че пехотата е важна, защото разчитаме на нея при бедствия и аварии. Но и двамата дадоха да се разбере, че няма радикална смяна на приоритетите, вадейки от огъня горещия картоф, подхвърлен от Борисов и подет след това като повод за опонираща теза от президента Радев.

Създаде се впечатление за разнобой и в тази тревожна атмосфера на борба между лобитата за един и същи кокал от бюджета беше свикан първият Кансултативен съвет по национална сигурност в мандата на президента Радев. Посланието от вчерашното му издание днес е “помирително”. Каракачанов подчерта специално в телевизионно интервю, че в изказването си президентът не е накланял везните в полза на военновъздушните сили. Най-важното било да се преодолее “недокомплекта” , т.е. кадровата дупка и недостига на съответната бойна техника в армията.

Сега да си представим една хипотеза под формата на въпрос, чиито отговор читателят сам може да даде за себе си: дали е случаен този апетит за възлагане на държавни поръчки на български производители ( да, да , патриотично е!) за бойна техника за сухопътните сили, вместо да се дават пари за междудържавни сделки ( за самолети и кораби със западни страни, контролиращи корупцията строго), от които доста по-трудно могат да се изстискат тайно комисионни?

Докато си отговаряте с “да”, замислете се и за друго: защо президентът Плевнелиев беше “много лош”, когато пледираше България да спази съюзническите си задължения, поети на срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2015 г. и страната ни да започне да заделя обещаните 2 процента от бюджета за отбрана, докато сегашните управляващи, искайки вече същото, се радват на пълен политически комфорт и дори представят себе си като “новатори” в това отношение? Какво предизвика тази отприщена “щедрост” на Борисов междувременно, след като дълго и гневно игра ролята на яростен миротворец, обяснявайки, че има по-важни разходи от харченето за отбрана ( особено в Черноморския регион, където искал да вижда яхти и туристи, заплашавайки на 16 юни миналата година “войнолюбците” в кабинета си да ги прати да служат на корабите, щом толкова им се иска да враждуват с Русия)?

Конкретните отговори на тези въпроси – що се отнася до механизмите за “вътрешната мотивация” на Борисов ( повлияна от външни фактори), които не са публично известни. Но и без човек да е “гадач” ( по Сакскобургготски) може да се досети, че отново стува дума за пари и раздаване на порции в рамките на една и съща баница, наречена за благозвучие бюджет.

Можем само да се досещаме какво му струва на Каракачанов да противопостави на русофилството си необходимостта да отстоява представата за себе си като патриот, на която дължи сегашното си позициониране. Днес той оприличи провокацията на Путин по въпроса за азбуката с македонски адрес на същото, ако ние кажем, че културата е дошла в Русия от “украинските земи”, като имаме предвид Киевска Рус. Факт, че оттам е дошла, но е същото така факт, че Киевска Рус е била превърната в Русия, както и “македонските земи” са били част от България по времето, когато е създадена Кирилицата с подкрепата на българската държава. Във всеки случай пробългарският реализъм на Каракачанов в случая е косвено признание, че русофилството изобщо не е печаливша карта, освен като “бонус” за онези, които ашладисват българския национализъм с русофилството в предизборните си кампании в количества, дозирани пресметливо при калкулацията на ползите и вредите от това кръвосмешение на взаимно изключващите се ( в очите на просветените българи) величини.

Изобщо, както се вижда, едно са предизборните лъжи, друго са управленските реалности. Този урок обаче напомня на мотиката, която българският селянин в качеството си на гражданин упорито настъпва като във вица за мазохиста, обясняващ, че си причинява болка при всеки удар по една много чувствителна част от тялото заради удоволствието от липсата на болка в паузите между ударите. Не ми остава друго, освен да пожелая на мазохистите да стискат зъби и да се наслаждават на това как предизборно залюбените от тях днешни управници са чувстват притиснати от реалностите да се оправдават за  русофилщината, с която са ги излъгали да си пуснат бюлетината.

40 мнения за “Миролюбивите “силоваци” делят бюджетната баница”

 1. Иво и колеги-поне за няколко минути музикално бягство от чалгарската смрад- в политика, култура и навсякъде. Ще чуете кавър на шедьовър от нашата младост – як хард рок тупаник по йосифкобзонщината, муслиммагумаевщината и българските им еквиваленти.
  Ама трудно се описва китаристчето на тази словенска група Клеменс Чампа…виртуоз,дявол, невъобразимо е!

 2. Едни Гащници.
  ГАЩНИЦИ, нямащи никаква представа върху какви Принципи трябва да са стъпили. Трайно, последователно стъпили, 30 години и още 300 пъти по 30.
  Върху какви Принципи трябва да се гради България. Накъде тя на Гледа. Накъде да върви. Какво да прави. Кое е правилното. Кое е неправилното. Кой е съюзник. Кой е противник. Какво е Демокрация и Свобода за нас. Нация и развитие?
  Припокрива ли се всичко това с махленските Боковизъм, “Нац(еонал)изъм”, “Патреотизъм”, Социализъм??
  НИКОГА В РУСКА ПОСОКА!

  ИВО, чудесна статия, силна и право в мишената!
  Както се казва:
  Разтърсващо точна!
  Или на английски:
  You Rock!
  На Английски – а НЕ на руски. Това е световният език – включително на Свободата и Демокрацията. И БЪЛГАРСКИЯТ ПРЕДИ НЕГО.
  Нали НИЕ сме им дали на ТЯХ, на КАЗАЦИТЕ – а Не те на нас? Какво те са ни дали – неща, от които постоянно се отърваме!
  Е, тогава: Къпането ни в Руски Бълвочи, както и ТУК мнозина го правят – показва ТОЧНО ОБРАТНОТО:
  Липса на самочувствие, малко Българска идентичност, Пропитост от някакво руска величавост. Липса на представа върху какво да стоим, какво да ни доставя мозъчно удоволствие.
  НАЛИ България исторически и по принцип е По-Голяма работа от Русия – Или?
  Какво като русия е голяма територия и сила?
  Нима в Русия някой се къпе в БЪЛГАРИЗМИ? Нима в друга държава?

 3. На музикална вълна съм, но по темата..

  …Няма да си купим топ,
  щот са бориме за мир
  и разоръжаване!

 4. То пък едни силоваци…..
  Абсолютни тюфлеци с по една мозъчна гънка и тя с чук и сърп сякана.
  Като не пуснахме водата в клозета 1990а и 1997а сега колкото и ароматизатори да слагаме клозета ВОНИ.

 5. Ако Доньо Донев беше жив би сътворил римейк на “Тримата глупаци” по тази снимка.

  Цаца на разговор с Чайка.
  Жалко че Езоп и Лафонтен са покойници.

 6. Както са я подкарали, България скоро ще мине изцяло към съответните “отделения отдыха и рекреации” на ГРУ и ФСБ. Работа за “дипломатите” под прикритие-никаква, всичко върши агентурата, едновременно идейно-мотивирана и ненаситно лакома… След Естония- София- и пенсия край Камчия под звуците на “Мечта ГеБиста” в изпълнение на йосиф кабзон..

 7. към СТАМБО:
  Тази песен си е точно по темата, защото започва така:
  Купи ми, мамо, топ
  да убия Ленчето,
  дето ми изневери.

  От текста е видно, че лирическият герой е в плен на сложни душевни терзания, подобно на приматите от горната снимка.”Крем-Ленчето” до такава степен го е побъркала с номерцата си, че вместо да й шибне отрезвителен шамар, героят се е засилил изцяло нереципрочно да я гърми с топове. Обаче “Мама”-та му от Банкя се изпречва в решителен контрапункт и отказва покупката. Тя се позовава на “разоражаването”, което преведено на селскобанкенски ще рече: Споко, момче, Крем-Ленчето ще походи насам-натам, ще му минат мераците и пак ще ти цъфне, освободително един вид. Айде бегай да гледаш гъските у барата, щото платноходки отсам Божурище нема.

 8. И тримата като ги гледам приличат на БАЩИЦАТА си отПРАВЕЦ. Само че ВРАТОВЕТ им са по дебели и приличат на БИЧЕТА БОРЧЕТА а и кесиите им са по големи ,особенно на ПОЖАРНИКАРЯ МИЛИЦИОНЕР който ТРЕТИ мандат ще до убира каквото може. А и по манталитет са като БАЩИЦАТА пък и по УБЕЖДЕНИЯ са като него .Тежко на Българина! Та те дори не се възпротевиха на ПУТЛЕР за изкривяването на историятя с нашата азбука.Браво господин Иджев!IIC…..oIL.

 9. Грешка (ВРАТОВЕТ)пропусната буква Е- ВРАТОВЕТЕ !IIC…..oIL.

 10. Уважаеми О. З. ПОДПОЛКОВНИК ИНЖ. СТ. СТАВРЕВ:

  По повод вашия коментар от Май 26, 2017, 15:01, под публикацията на ИВО “Опозиционери в Русия изобличиха медийния монопол на руския пеевски”: http://bit.ly/2rEbEXO

  Статията бе преди седмица, затова си позволявам да “се поместя” днес и тук, а не под нея:
  Както споменавате, през 1998-1999 г. САЩ изгодно предлагат на България 24 самолети Ф-16! Но генерал Михов, който е преди всичко Комунист и Русофил, не може да вземе решение в полза на България и НАТО. Поради това, най-вероятно той проваля нещата, както казвате. Затова и преди, и след това, Москва държи на него и продължава да го крепи чрез петата колона като “агент за влияние”. Тя търси контакт пряко с него, да прокарва руски военни интереси у нас, но не Български и Съюзнически. Като Всички генерали в България, от МНО и МВР, и Михов е избран по онези 3-4 Задължителни критерии: Да си простовато българско селско момче (с Пълно уважение към селските хора на Здравия Разум), та да повярваш колко велика е Русия; Да вярваш, че Русия мисли единствено добро на българите и страната им; Да вярваш, че единтвено руско оръжие е добро за България, но не Българско, Европейски или Американксо; Да си проруски комунист, та всичко това “агрегатно” да си дойде на мястото.

  Но искам да допълня и друго. Сещам се, че в началото на 2000-те години има и друго предложение. От правителството на Холандия, направено в София през техния посланик. Също за смешно ниска цена. Навярно и то е било така ПРОВАЛЕНО.
  За това холандско предложение днес говори в интервю Валери Рачев, по-долу. Това той и загатва – пак за ПРОВАЛЯНЕ.

  Изводът е отново, един и същ:
  ПЪЛЕН ПРОВАЛ на състоянието на Българската сигурност по съвременните показатели. Да не говорим за българския „евроатлантизъм” и т.нар. съюзничество. Точно заради пионки-комуняги като Михов, то продължава да е Руско съюзничество чрез Руско оръжие. Допълнено чрез руски „патриоти” и „националисти”.

 11. Г-жа ИВАНОВА,

  Шапка доземи и поклон за оригиналната и актуална интерпретация!

 12. Винету както винаги се изказал в “типичният си стил” и начин. Ето и един “цветист цитат” , отразяващ “изказването” му след КСНС при президента:
  “И аз съм офицер и съм завършил такова училище и мога да споря много коя е майката или царицата на боя. Това е пехотата. Това е доказано във всички военни доктрини, че където не мине пехотата няма спечелена война”.
  Отвсякъде се вижда ,че Винету е “офицер” завършил милиционерската школа за пожарникари в Симеоново. Но ако оставим милиционерската школа,и в останалите военни училища от останали във времето на НРБ и БНА по стара сАвеЦка и вековната руска военна “традиция” се разчита на пехотата – “царицата на боя”. ЦЯЛАТА БНА сле 1944г. е изградена ,като част, и копие на сАвеЦката армия, без да се отчитат воените традиции на “фашистката армия” преди 1944г..Воювала и печелила победи още от Сръбско-българската война до Втората световна война.
  Като освен партийна книжка, офицерите и войниците от БНА , си имаха и надзиратели-политкомисари , следвайки изцяло структурата на сАвеЦката армия.
  Ето това е учил Винету в Симеоново.
  Но освен “царица” , армията си има и артилерия – “богът на войната”. Има си и авиация, и танкове.
  Във армиите, авиацията намалява броя на пехотата необходима за всяка военна операция. Колкото по-малко авиация – толкова повече пехота трябва за военни действия. А необходимостта от по-многобройна пехота изисква и повече средства за нея. Няма да има спестени средства. Но вероятността от човешки загуби от увеличеният състав на пехотата се увеличава.
  Освен това пехотата не може да извършва съвременни бойни действия ,ако няма различни видове ракети, танкове, БТР, ПВО и ПРО за войските. А това са още и още средсва. Само с един Калашников няма да направят абсолютно нищо, макар и многобройни. Само подвижни мишени.
  Но Винету си е останал на нивото на взводен от пожарата.
  Авиацията позволи с много по-малобройни пехотни сили, да се постигне победа във войните в Залива и Югославия.
  Освен това Винету иска да “печели войни”, и за това му е необходима пехота?!? Къде?!? Срещу КОЙ иска да воюва Винету, щом му е толкова необходима пехота?!?
  НАТО е ОТБРАНИТЕЛЕН съюз! Не му е необходима многобройна пехота за “печелене на войни” , агресия и завладяване, както се е изказал Винету!
  П.П. И Винету няма откъде да знае ,че най-ефективното оръжие е това ,което никога не е използвано.Това е оръжието, което служи за предотвратяване на войни, ане за “печеленето им”!

 13. Изтрихме по няколко клавиатури преди изборите за да “има на мегдана” тези неща на снимката.
  Сеага е момента гласувалите за “десните” герб като “по-малкото зло” да си ударят по ДВА шамара.а гласувалите НПН+НЕгласувалите могат да си удрят шамари до подуване.
  Сметката(калема като драснем) чрез БЮДЖЕТЕН ДЪЛГ която ще бърка в джоба на “от бебе до баба”:
  Някой милиард за ГАЗПРОМ
  Няколко милиарда за ЛУКОЙЛ
  Няколко стотин милиона за Пеевски
  Няколко стотин милиона за Ковачки
  60 милиона за Велчев+Спас Русев-ДОСЕГА
  Няколко МИЛИАРДА от искове на чуждестранни инвеститори съдещи България заради безумията на Олигарски,Боко ЦеЦо и Цецка и други икономически идиоти.
  Няколко милиарда за безумието да се отваря проваления завод в Червен Бряг за производство на БМП и БТР (един автобус или автомобил не можем да произведем,но това бронирана техника няма тайни за нас- к’во толкова има)
  Няколко милиарда за АЕЦ Белене
  Бюджетен дълг означава че:
  Няма да има пари за детски надбавки
  Няма да има пари за достойни пенсии
  Няма да има реформа в образованието защото да “замажеш очи”с някакви суми не решава проблема.
  Няма да има пари за боледуващите деца молещи за помощ по телевизиите.
  БЮДЖЕТЕН ДЪЛГ означава индиректно бъркане в джобовете на ВСИЧКИ включително деца и внуци.
  Сметките за ток и парно изобщо не ги слагам-ще ги усетите директно по джобовете си.
  Ама пък Радан Кънев некадърен,а Нова Република не били атрактивни.
  ‘Щото дебилните тюфлеци на снимката са много атрактивни.

 14. P.S.Пропуснах:
  Няколкостотин милиона за МИГовете
  Няколкостотин милиона за МТЛБ-тата в гр.Омуртаг и гр.Тервел
  Няколко стотин милиона за Домуса за бойни кораби

 15. AWACS, пряко към това тук:

  “Е, тогава: Къпането ни в Руски Бълвочи, както и ТУК мнозина го правят – показва ТОЧНО ОБРАТНОТО:
  Липса на самочувствие, малко Българска идентичност, Пропитост от някакво руска величавост. Липса на представа върху какво да стоим, какво да ни доставя мозъчно удоволствие.”

  Щях по-рано да го посоча, но се надявах, че сам ще се сетите защо тук цитирането на руски архиви и историци (в оригиналния им език) има цел, различна от тази, да демонстрира ‘липса на самочувствие’, наличие на ‘мозъчно удоволствие’ или ‘руска величавост’.

  Аuribus teneo lupum. Блогът на г-н Инджев работи с един болезнено осъзнат от нас факт: днес, точно толкова, колкото по времето на Раковски, но и доста преди това, така нареченият от руските дипломати ‘български въпрос’ е мислен от Русия в УБИЙСТВЕН (Раковски не може да бъде по-точен) за България план.

  Русия е институционализирала практиката ‘тука има тука’ в архива, и не само в архива. Свидетелствата са систематично обработвани или унищожавани. Способността им да отричат престъпленията си е уникална. Също доказан факт.

  Да, може би думата ‘удоволствие’ е на място, когато говорим за това, да мога да полея поредния ‘великоруски’ брътвежоносач с бруталните откровения на Игнатиев, Аксаков, Татищев, Катков, и така, до края на смърдящата им редица и днес.

  И ако можех да чета и цитирам на китайски…

 16. Микола Балтажи, посланик на Украйна в България:
  “Руската страна и президентът Путин казват “никога няма да допуснем пренаписване на историята”. Но като гледаме неговото връщане в историята, нещата се бъркат. Трябва да уточним, че когато Киевска Рус е била мощна европейска държава, Москва още не е съществувала. Ана Киевска, дъщеря на Ярослав Мъдри, е била съпруга на Анри ІІ (на Първи) и кралица на Франция. Тя е дъщеря на Киевския княз. Тя не е рускиня. Истината може (винаги) да бъде само една. Затова изречението (на Путин) предизвика такава реакция в Киев”.

 17. Драги ЕVERYONE ELSE:
  Говоря за Лични излияния, не за цитирания.
  Които излияния показват личностност. И Абсолютно не е задължинтелно да са на руски. Те не са на руски в никоя друга европейска страна, освен в България. Но след като у нас са на такъв език, и редовно на такъв, те показват ориентация и нагласа нещо да бъде нормално, когато не би следвало да е. Показват една свързаност на вътрешния свят с Руското начало. Докато трябва да е непримиримост, вместо това. За 50 години от България в Русия бяха “образовани” пряко там към 50 хиляди души. Но основната цел на това цялостно руско мероприятие бе да се създаде Голяма Пета Колона от Убедени и Обвързани хора. Да се изкриви съзнанаието и душевността. Да не е Българско – а стане Руско. В допълнение, Точно в същата насока действаха безбройните руски книги и вестници у нас, предавания и коментари по радио и телевизия, хиляди руски гласове. ДА СЕ ДОУНИЩОЖАВА Българщината, подменяйки възможно всяка клетка с още и още и още присъствие на Русия в нея.
  Руснаците знаят всичко това добре и постоянното репетиране само може да ги радва. Да потвърждава, че семената им са пуснали трайни корени. Никога в България от 1300 години не е било така, освен след 1944 г. Като че в България резултът най-много се получи, а там в Полша, СЪЩОТО нещо Не се получи. Защото поляците имат повече СОБСТВЕНОСТ в съзнаноето. Постоянното прибягване до руски само Потвърждава, че ПОПИВАНЕТО е било успешно, и 30 години по-късно. Украинците, и те вече не искат да Чуят, не искат да Видят. Нима те не са по-големи “братя” на руснатицете – при тях славянско-православната връзка е по-дълга, по-дълбока, по-многостранна.
  Това искам да кажа.

 18. Лични излияния на руски, тук в блога??
  Може би пропуск от моя страна, въпреки, че чета всички коментари.

 19. руският имперски геостратегически проект “евразия” (замислен като ссср-2), днес окончателно и безвъзвратно губи най-европейската си част (Украйна и Беларус) и става едно нищо (налъм без каишка, на който му липсва дървената част).
  Колкото и руски петродолари да се изсипят в подкрепа на този проект, всеки който залага на него, все едно че залага на куц кон. Това, че някой в България или в Европа, се облагодетелстяа от тези руски петродолари, не променя с нищо нещата – ПУТЛЕР И РАША КАПУТ !

 20. тия двамцата вляво повече приличат на човекоподобни обитатели на зоопарка.

 21. До AWACS
  При Полша не се получи. Но за да си го обясним , защо в Полша не се получи, а в България се получи може да има и друго обяснение. Черноморската ни зона е била приоритетна за русия и ресурса който са заделили за България​ да е бил по голям. Това не знаем и затова не трябва да търсим вината в съзнанието на индивида.

 22. СИМЕОН,

  ДA. В крайна сметка политическата ‘убежна точка’ на всички (в някаква степен разсейващи) коментари е в твоя коментар горе!

 23. Да дам и моите 5 копейки….
  „Точно в същата насока действаха безбройните руски книги и вестници у нас, предавания и коментари по радио и телевизия, хиляди руски гласове“
  Все пак да не забравяме, че в момента имаме насреща си путинова Русия (Империя на злото), но се надявам, че това няма да продължи дълго. Да не заклеймяваме по принцип руските гласове, защото между тях са и гласовете на Немцов, Бабченко, Пионтковски… А преди години истината за сталинизма проникваше у нас точно по тази рускоезична линия (с малки изключения, като прибързано преведения „Един ден на Иван Денисович“). Не ми се изпада в лични излияния, но на руски съм прочел маса световни автори (Конан Дойл, Мопасан, Драйзер, etc.).
  Не защитавам катюшите и кобзоните, но ми се иска да помоля да не преминаваме с лекота от частното към обобщенията..

 24. На снимката: “тримата глупаци (силоваци)” или “двамата шишковци и на баба им хвърчилото”! Хей живот, здравей, здравей!

 25. РЕП пишеше на афишите си:започна кампанията за абониране за български,съветски и чуждестранни вестници и списания.Което означаваше,че съветските не са чуждестранни.Факт.Друг факт е,че прочетох “Морски разкази” на А.Конан Дойл едва през 1957 г. и то на руски.А през 1968 и трите тома за Шерлок Холмс.А през 1972 и Хейли-Летище.Не само “Един ден на Иван Денисович”беше преведена и издадена от нашите Цербери прибързано,същото се случи и с”Майсторът и Маргарита”Във времето на безогледната и натегаческа цензура у нас чрез руско издавани книги имахме поне малко достъп до световни автори.

 26. Драги ВЕСЕЛИН С:

  Нещата би трябвало да се търсят в особеностите и характерното на нещата. По-трайното и по-непроменимото у тях. Там е разковничето по принцип – поне за обясняването им. А не във външните въздействия върху тях. Хората създават обстоятелствата, повече, отколкото обстоятелствата създават хората. Виждането за това нещо, между другото, характеризира и решимостта, устойчивостта на една нация, стремежът й да постига неща, а не да се оставя други да я побутват. Едни и същи въздействия от едни страни върху различни страни и общества, водят до различни резултати не заради въздействията, а заради особеностите на подложените общества и страни, ако говорим в случая. Биеш с една и съща лопата върху скала и после върху глина. Само в единия от двата случая тя потъва. Съветският режим бе един и същ за Балтика, за Молдова, за Узбекистан, например. Но резултатите по време и след този режим в обществата им са Диаметрално противоположни. Заради тях, обществата, в които има различни култури, традиции, религии и т.н., насложили своите вековни отпечатъци, да ги правят по-податливи или по-резистентни. Търсенето на “вината” извън нещата е т.нар. външен детерминизъм. Той бе много развит от комунизма. Иначе казано, търсиш оправданието винаги извън хората. Т.е. обвиняваш “лопатата”, а не камъка. Ако аз премина 100 урока за пиано ще стана пианист, а ако премина 1 урок няма да съм пианист: но отговорът ми е, че и 1000 урока да премина, Пак не ставам за пианист, и си оставам същия Неспособен за това нещо. Независимо от въздействието на учителя и качеството на пианото. Дори ще избягам на втория урок.
  Между другото, нямах и нямам въобще конкретно предвид нашият приятел EVERYONE ELSE -:), но той отговори на моето “излияние”, и аз подхванах моите приказки по неговия коментар. А имам предвид въобще тази Наша особеност. Да, тя е наша, българска, и я няма другаде. И не е в резултат на въздействие. По-точно, Руското Въздействие, все в същата Пагубна за българите насока, е забелязало добре че, ние Поддаваме повече от поляците, и е станало още по-настойчиво. За Полша то знаеше, че Няма да стане, и поляците ще се съпротивляват, никога не правейки “копринки” и седенки да угаждат на насадения комунизъм. Поради това: в Полша бе запазена частнвата собственост в селското стопанство, запазено бе и обръщението “господин”, и тъй нататък. Все от един и същия и за нас Кремъл.

 27. Тези изтъпанени три костюмирани бостански плашила са еманация на неуморния,неустрашим и непобедим новаторски,вечно търсещ бялата лястовица български дух.Тази”три в едно”гротеска е крайният резултат на генномодифицираната кръстоска между прогнил правешки каскет и миризлив кремълски ботуш-успешно започнал на 09.09.1944г.експеримент,чийто завършек взорът всуе се мъчи да види.Това е представителната извадка-точно тия тримцата,родеещи се интелектуално и културно с безспорни титани на мисълта като Андрешко,Радко Пръдлето,Данчо Хаирсъзина,Гочоолу,Дочоолу и още цял легион’достойни”български херои.Точно тези и подобни на тях типове и типаци са най-свидно близки до”неповторимата”българска душевност и чувствителност.Това непоправимо и упорито твърдоглаво предизборно”пиянство на един народ’,чийто следизборен махмурлук,неизменно съпътстван от цепещо главоболие,никога не го разколебава и вразумява(народа сиреч)да гласува винаги за същото комуномутрнско прокиснало ястие,отново за същото,отново пак и винаги пак,и винаги отново пак и пак за същото и “тъй до края на света”!Та това свое единствено най-важно конституционно право така нареченият мъдър български народ,още по-драго и охотно наричан от червените Сирени “интелигентен и с непогрешим житейски усет”избирател и най-вече СУВЕРЕН,върши със завидно садомазохистично удоволствие,защото той(българинът тоест)е от стара коза яре,акъл не ще-ти на него пари му дай!,понеже от бачкане никой не е прокопсал,а пък и най-мразим да мислим,щото пък далаверата си е чиста печалба,виж ся!ний сме баш тарикатите,браток,а баламите да го духат!
  И тъй,улисан в търсене на келепира и печалбата,масово се е юрнал “предприемчивият”българин по разни лото-тото,бинго-минго,българии-лотарии,пиратски съкровища,златни пирамиди и всякакви подобни шашкънлъци,търка в несвяст цветни картончета с цифри и букви и трескаво търси бленуваните милиони,за да си оправи хала и дереджето.И след всяко търкане и изтъркване,и потъркване на възпалените си от взиране в безкрайното търкане очи вижда българинът,че за пореден път лелеяното съкровище е скрито на най-явното за него житейско място-под кривата круша,където го очаква поредната голяма мотика,готова за поредното настъпване.И която(о,изненада!)чутовният български юнак храбро и самоотвержено отново ще настъпи,щото ти на мен пари ми дай,акъл не ща и т.н. и прочие до прималяване.И същевременно отчаяно ще се озърта юнакът Балкански за златната ябълка,но напразно-няма я нея,защото червената Ламя отдавна я изяде.Лека нощ!

 28. Бива ги, СТАМБО, бива ги!
  А лицата на снимката…ми немат нищо общо…

 29. Драги AWACS, юни 1, 2017, 00:56
  Напълно сте прав!
  Вината, че се оставяме на руснаците да ни водят за носа и да ни се подиграват на всяка крачка и по всеки повод, си е изцяло в самите нас.
  По отношение на Полша, същите тези руски генерали “освободители”, които са ни “освобождавали” (за да ни поробят за векове напред), са клали и бесели полския народ. Ето защо поляците вътрешно в себе си (изначално) не могат да понасят руснаците, всичко руско им е чуждо и не искат и да чуят за русия, под никаква форма.
  За България – явно е по-лесно и удобно да живееш с митовете за “освободителите” и “вековната руско-българска дружба” с които се храни простия народ, отколкото да проумееш и пропагандираш истината, че руската империя е първия и най-опасен враг на България и всичко Българско.
  Осъзнаването на този исторически факт си зависи от самите нас. Колкото по-скоро, толкова по-добре и по-малко поражения за България. За голямо съжаление, сме свидетели на стъпки, точно в противоположната на Българските Национални Интереси посока. Ето защо трябва да се пише и говори за Истинската Българска История, без да се влияем от руските имперски опорни точки. По отношение на България, те няма да се променят. Ето защо единственото ни спасение е да се променим ние, което зависи изцяло и само от нас.

 30. Тия тримцaта са си лика-прилика, а подредени един до друг – техния кумир Т.Ж.в развитие – от млад бабаит до сбабичосан пехливанин/по I.Ivanov/.”Царицата на боя”- това не беше ли съветска тактика от WWII- зле въоръжени тълпи тичат по полето с викове “ура”. На че и на мен не ми се е случвало да търча по баирите с нескопосната версия на StuG44. Мислех, че цялата тази идиотщина е забравена, но “стратегът” ББ ме опровергава. Както винаги българските фатмаци начело с “генерал” Баце се готвят за войната от завчера.

 31. Голямо Шапо/по Георги Николов/ за брилянтния,оргинален и за съжаление много точен коментар за сегашната ни народопсихология на г-н Емил Илиев!

 32. EVERYONE ELSE: Жалкото е че разсейващите коментари са най-лесни.Най-лесно и удобно за овцете е да си бъдат овце;на овцете им е кофти като не ги доят,не ги стрижат и не ги колят.
  Проблема е че нормалните се питаме дали ненормалните са нормални САМО защото са повече

 33. @AWACS

  Споменавате ‘нашата особеност’ да сме глината за лопатата. Прекалено общо е говоренето, в такъв дух ще кажа само: И ГЛИНАТА, И ЛОПАТАТА.
  Но ще се кротна със следното: не е съвсем истина, че “Съветският режим бе един и същ за Балтика, за Молдова, за Узбекистан, например”.
  Един аргумент. Ако изучавате търпеливо историята на Украйна, ще видите, че дори само към нейната територия съветският режим ‘работи’ силно диференциращо. Сталин проявявя интелигентност (сатанинска) по отношение на регионите. В началото на 1930 г. спира колективизацията заради бунтовете, после писмото до Каганович от август, 1932 г., как Украйна трябва да бъде ‘стегната’ първо в граничните райони, в противен случай тя може да бъде загубена. Въпреки затварянето на границите (един от най-бруталните знаци за геноцид) демографската справка за смъртност дава по-ниска стойност в граничните райони; Сталин не е посмял да отиде до крайност там. Та, съветската лопата, дори само в рамките на една република, млати различно.

  Специфичните особености на глината ги оставям за друг разговор. Вижте, и мен понякога ме обзема униние т.е. коментарите на Тервел са ми нужни.

  ps: re: руските излияние. Не, не мислех, че имате наум моя милост. За себе си едва ли щях да скоча в този случай. Но в блога съществува една добра хигиена, и най-често нещата се казват пряко. Няколко пъти намеквате и простестирате за руски цитирания и излияния, но нямате адресат. След третия път реагирах.

 34. Драги СТОЯН БЛ.:
  Точно това имам предвид: “оставянето от самите нас да ни водят за носа и ни се подиграват”.
  Грубо и имперско съзнание като руското зачита твърдост и самоуважение. То не преминава лесно към “бъзикане” например с Турция и турците. Путин, Решетката, Макаров и цялата хилядна компания показват точно обратното с нас, гаврейки се включително с наши ръководители, както си искат. Те дори ги наричат “пяна”. Турция може да свали самолет на Русия, но руски представител няма да нарече турските “пяна”. Полковник Макаров, както си върви по улицата и му подават български микрофон, веднага избълва срещу Плевнелиев най-гнусни обиди.
  Преди седмица, познати ми разказаха, как голям български хор е бил на голям фестивал в чужбина, с участие на много хорове от Балканите, Европа и другаде. След задължителната част от изпълненията им, на всеки хор е дадено свободно да се представи с 2-3 песни по негово решение. ЕДИНСТВЕНО българският хор е изпял руски песни, заедно с българска. Всички останали са изпяли СВОИ песни. След края, към нашите хористи приближили румънци, гърци, италианци и други, и ги попитали: “ЗАЩО в свободната програма вие пяхте руски песни, а не ВАШИ, БЪЛГАРСКИ, никой друг не направи така?”. И всички наши отговорили – ами, НЕ Е ЛИ НОРМАЛНО, така се представяме, че освен българи, имаме и междунариден поглед”.
  Аз също попитах, ами защо не изпяхне наистина нещо само българско?
  Отговориха ми: Ами какво от това, не е ли нормално, това си е техен проблем!
  Изразяването на българина като БЪЛГАРИН чрез Русия, чрез руския език, е Огромна слабост, мислена от него за нещо естествено и много важно. Успешно насаждане от Русия, добре попито тук, превърнато дори в инстинкт, подлагането под въпрос на който го дразни.
  Иначе казваме, че руската политика трябва да се забрани тук и там, и се радваме, че руският език го забранили в Казахстан, след Узбекистан.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.