Към Ботев – с лична благодарност за намесата му в моя живот

На втори юни ( откакто бунтарят Ботев е припознат у нас за велик българин), се пише и говори много. Заслужено. Какво да добавя?

Нещо лично.

Имам дълг към поета. Изглежда малко мистично, но нека споделя.

През лятото на 1975 година кандидатствах с български език и история в Софийския универститет. Падна се тема, свързана с творчеството на Ботев.

По онова време беше обичайно кандитатите за студенти да учат “теми”.  Ходеха на частни уроци. Те масово се ползваха от амбциозните родители като допълнение към образователната система, която явно не гарантираше успех в живота на любимите отрочета без допълнителното усилие в рамките на неофициално съществувщата паралелна действителност.

Моя милост реши на своя глава да постъпи нестандартно. Вместо “теми”, подготвих цитати. Стори ми се по – важно да прочета и запаметя оригиналните произведения на авторите.

“Падна” ми се Ботев. Как точно беше формулирана “темата”, не е важно.

Когато обявиха автора, написах на белите чернови куп цитати от него. После ги вградих в моята интерпретация на “темата”.

Резултатите от изпита първоначално ме смразиха. Не се виждах изобщо в списъка с издържалите изпита. Допусках да не са ми харесали “произведението”, но чак пък да съм изпаднал под чертата с двойкаджиите…

Приятелят, с когото отидохма де четем списъка на “стената плача”, в един момент се изсмя: “ не гледаш където трябва, ти си първи”.

Иначе казано, Ботев беше моят патрон, който ме изстреля в живота. Дължа му благодарността на куршум, получил ускорение и вдъхновение.

22 мнения за “Към Ботев – с лична благодарност за намесата му в моя живот”

 1. И още цитат “Страшните тези събития, юнашката защита на полската земя пред казашките орди дълбоко впечатлили Ботева..”

 2. Ботевците са два милиона българи в чужбина и още поне толкова в България един десант на Шести флот ще бъде новият Радецки а след това елате че ми требате! Българските военни в Канада вече формират експедиционен корпус за десант по черноморието и остъргване от руски налепи.

 3. „Русия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии” (в Русия)
  Христо Ботев, “Знаме”, Букурещ, 1875 г.

 4. Маркон призовава американците:
  “Бягайте от Америка, идвайте във Франция, след като Тръмп изкара страната ви от Парижкото споразумение!”
  Даа да, и такова доживяваме вече…
  https://www.pscp.tv/w/1jMKgoodLyqKL

 5. УПРЕК КЪМ ХРИСТО БОТЕВ

  Воеводо, малко рано
  Тих бял Дунав ти премина.
  Трябваше след Сан Стефано,
  Да си поведеш – дружина.

  Обстановката – спокойна,
  Няма битки със душмани.
  Леле, колко многобройна
  Щеше четата да стане!…

  Автор: Александър Миланов

 6. Горната случка предизвика у мен асоциация с обратнен знак на прословутата народна поговорка дето съдържа … 9 дерета. Гений от национално-освободителното ни движение “помага” на негов духовен наследник да направи решителна крачка в един изпълнен с превратности живот изпълнен с достойнство, чест и отстояване на принципи завещани от най-големите БЪЛГАРИ.

 7. Всеки си „сърба попарата, която сам си я е надробил” Г-н Инджев – също!
  В живота на никой няма нищо случайно! Става това, което трябва да стане. Това, че не винаги можем да си го обясним е друго.
  Затова е казано:”Внимавай, какво си пожелаваш…!”
  Нима г-н Инджев уж е в родината си, но също не е в изгнание /медийно/?
  Нима блогът не е като кръчмата на Странджата , където хъшовете –блогъри викат:”Долу тирана!”?
  Нима всички ние не жадуваме за ново възраждане на България?
  Нима не се борим за ново освобождение- този път от „освободителката” си?
  Нима…?
  Но всичко си има цена!
  Времената са други и „кръвния данък” е по-малък.
  Но трудностите са още повече
  Да развалиш „рахатлъка” на някои!
  Да се пребориш със собствения си комфорт!
  Да устоиш на изкушенията на лукавого /Борисов и сие/!
  Да строшиш безчет клавиатури/ Георги Николов/
  Да се ровиш в „апокрифите” като Паисий/AWACS,СТАМБО, АВН,SIMEON,… и т.н/
  Да сме принудени да просветляваме и ограмотяваме дори собствените си внучета /П. Тинков/!
  Да…
  …Абе, какво да обяснявам неща, които ги знаете- някои от вас и още по добре от мен!
  Само ще викна:
  „Кураж дружина- вярна, сговорна!
  Ний не сме вече рая покорна!”
  И ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД БОТЕВ!
  Дълбок поклон пред всички- хъшове, априлци/не татовите!/опълченци ,елинденци, стамболовисти , горяни…!И още много-чет нямат…

 8. Всички българи сме в дълг пред Ботев,докато паметниците на альоши,сърпове,чукове,шмайзери са по-големи от тези на поета дал живота си за Майка България.Да имаме Родина и да сме свободни.Но не сме докато руския шмайзер е вдигнат високо над София.

 9. Драги КЛЮКАР:

  Натискам бутона “харесвам” (Like) под твоя коментар тук 3 пъти! -:)

 10. ДЪЛБОК ПОКЛОН ПРЕД БОТЕВАТА САМОЖЕРТВА.ВДЪХНОВЕНИЕТО Е САМО ЗА НОРМАЛНИ ЧОВЕЦИ.

 11. От снощи не мога да публикувам коментара си от телефона -ако това достигне-поклон, много ме развълнува и споменът на Иво, и всяка дума в чудесните коментари

 12. Организирането, идването, навлизането, сраженията, гибелта и тъй нататък на Ботев, четниците и четата е бил един изключително Български и патриотичен акт. За стъпването в Козлодуй са писали вестници в Европа, в САЩ, и Дори в Южна Америка.
  А погледнато от аспект на съвременните “специални” операции по “стоварване на подривна група”, и Още повече от австрийска гледна точка, цялата тази операция е много вероятно да е била известна на авсртийските власти и разузнаване, и те дори да са я толерирани, ако не и подпомагали – отчитайки австрийското отношение и борба срещу османците. И капитанът на “Радецки” Дагоберт Енглендер накрая да ги е поздравил с спех.

 13. Мога да разбера личните пристрастия на Господин Инджев като към патрон и колега-публицист, но когато стане въпрос за фамилията Ботев, аз съм по-впечатлен от приноса на брат му Кирил Ботев – военен, участвал в Сръбско-българската и Балканската война, получил орден за храброст и стигнал до чин генерал-лейтенант. Допринесъл е в пъти повече за България, но за историческата памет на народа ни остава известен само пишещият му брат.

 14. Цитатите на Ботев ги култивираме цял живот и добре че е така, но има и злоупореби с тази цветна лехичка която много представители на статуквото обичат да показват на показ, да си правят селфита с нея, без да са поляли и една капка водица над тях а напротив – култивират и безброй плевели около нея.
  През тия последните години обаче се появи редом с тази лехичка и друга с подобни цитати (цветенца) които ние в блога знаем много добре и се позоваваме на тях. Това са цитатите на Иво – “Мълчанието е Злото”, “Долу МОЧА” , “Свобода или СССР” и други…
  С тях никой от управляващото статукво не си прави селфита и това е разликата.

  Ние обаче ще ги култивираме и ще ги помним редом с цитатите на големия поет…

 15. Два начина за общуване с БОТЕВ. Искреният спомен на Иво -и бутафорните цървули, потури и ямурлуци на цвъкоцвъковците, които се пъхат да ни учат на “патриотични традиции”. Точно предците на цвъкоцвъковците не са дали глътка вода на Ботевите четници и са ги сочили на потерите. Затова умират да навират мутрите си до лика на мъченика.

 16. …………………………….
  “Свестните у нас считат за луди,
  глупецът вредом всеки почита:
  “Богат е”, казва, пък го не пита
  колко е души изгорил живи,
  сироти колко той е ограбил
  и пред олтарят бога измамил
  с молитви, с клетви, с думи лъжливи.”
  ……………………………..

 17. За Христо Ботев пак се изхожда от руската гледна точка. Набляга се на неуспешния му край като революционер. Докато за специалистите той един световен гений и мястото му като поет е сред първите един или двама световни поета. Защо не се работи по този въпрос е ясно. Всяко добро за България е зло за русия ( по Аксаков)

 18. @Posted by Mihaylov | юни 3, 2017, 10:53
  Уважавам мнението Ви, но позволете да не се съглася.
  Христо Ботев е величина от друго измерение и е НЕКОРЕКТНО да се сравнява с Генерала Кирил Ботев. Всеизвестно е, че Христо става войвода в последния момент, поради отказа на Филип Тотю. И поради военната му некомпетентност спешно е „мобилизиран” Войновски.
  Христо Ботев е велик не със спечелените сражения, а с несломимия си дух и любов към родината,доказал я със саможертвата си която, няма никаква полева и „фронтова” стойност/което може би имате предвид /, но има неизмерима стратегическа цена.
  И „Точно предците на цвъкоцвъковците не са дали глътка вода на Ботевите четници и са ги сочили на потерите.”/СТАМБО/ Нещо повече- те избиваха генералите! В атентата в църквата ”Св. Неделя” в София на 16.04.1925г.през 1925г. са убити от комунистите, чийто наследници сега са БСП и ГЕРБ, 13 генерала – повече от загиналите във ВСИЧКИ войни, които България е водила.Убити са много полковници, между които и полк. Кр. Златарев , под чието командване е извършено невъзможното- превземането „на нож” на турския форт Илери табия.
  Избиването на генералите продължава и от „новата власт” и след 9.9.44г. Само един пример-синовете на Райна Княгиня, единия с чин генерал.
  Но духът на Христо Ботев е безсмъртен! Погледнете огнените му очи!
  И не случайно всички мекерета искат да го „употребят” .
  Априлците на Тато, прочетоха „Символ верую”, както дявола чете Евангелието, и изкараха Ботев комунист.
  А сега „ умират да навират мутрите си до лика на мъченика.”
  Ботев има принос не само към България, а към цялото човечество!
  “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…”
  Пожелавам ви да отидете до Сорбоната.Четиристишието “Настане вечер…” от безсмъртната балада е гравирано там със златни букви …
  С уважение!

 19. ПП .
  Ген. Кирил Ботев има „невероятния късмет” да… умре на 6-ти февруари 1944г.
  Иначе го очакваше съдбата на синовете на Райна Княгиня.
  Защото като командир на III конен Пловдивски полк участва в контрапреврата срещу русофилите (1886).

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.