“Гузните” са като “наглите”

Няколко пъти съм си губил работата като журналист по политически причини и винаги това е ставало с политическата намеса на БСП ( в комбина с ДПС). Ето защо мога да си позволя лукса да коментирам сегашните управляващи от позиция, която няма как да е подкрепяща за БСП. 

Реакцията ми е по повод грозната сценка, разиграна от Лиляна Павлова, министър на временния пост, измислен във връзка с предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС.  Повод бе това, че от опозицията се позоваха на годишния доклад да Държавния департамент на САЩ за състоянието на демокрацията по света. Бил съм два пъти “герой” поименно в този рутинен доклад ( през 1994 г. по повод натиска върху мен като директор на БТА през 1993-та и през 2007-ма във връзка със същото , но в БТВ като водещ на телевизионно предаване през предходната 2006-та). 

Мога да свидетлствам от личен опит, че тези доклади не се градят на някакви вътрешноведомствени разсъждения във Вашингтон. Основават се на факти, които са публично достояние и биват обобщавани само от Държавния департамент. За сведение на Лиляна Павлова и началството й този годишен доклад, който винаги се публикува на една съща дата, на 4 март,  няма аналог. Смята се за основополагащ ориентир за състоянието на декомакрацията по света именно поради неговата всеобхватност и обективност.

В частта за България, подразнила Лилялна Павлова и предизвикала нейната презрителна оценка за написаното в него, се казва тази година ( за управлението н ГЕРБ):

Корупцията в България продължава да е бреме, тегнещо върху способностите на правителството и подкопава доверието на обществото и бизнеса в съдебната система и в други правителствени институции. Това е един от изводите в поредния доклад на Държавния департамент на САЩ за състоянието на правата на човека по света през 2016 г”.

С тази оценка у нас могат да спорят само гузните, което е варинт на “наглите”. Павлова направи точно това в предаване на БТВ, разчитйки на широко разпространената антипатия в обществото спрямо БСП, откъдето се позоваха за опозиционнити си цели на констатацията в доклада. Щом БСП цитира нещо, било то и доклада на американските съюзници, значи то не е вярно и било резултат от това , че някой оплювал българската дръжава, вместо да я обича такава, каквато е представят пред света властите от ГЕРБ. Това в общи линии заяви Павлова.

Този “аргумент” съм го чувал не въднъж по собствен адрес- например, когато посланиците на САЩ и Великобритания се застъпиха за моето оставане начело на БТА преди 24 години. Споменавал съм вече, че след мой обяд с външния министър на Великобритания Карингтън на 3 юни 1993 г.( на снимката по-долу), по времето на който бях обявен за уволнен ( противоконституционно) от премиера Любен Беров, т.н. уволнение бе импровизирано включено в програмата на официалните разговори на британеца, за което бях упрекнат като рушител на българско-британските отношения ( все едно, че аз бях нарушил конституцията с онзи злополучен указ, който бързо осъдих във Върховния администрътив съд и после доказах като противоконституционен пред Конституционния съд).

Scan 21

“Интересното” в случая с ГЕРБ е, че техният вожд се представя за голям западен приятел. Само че това “приятелство” не се определя от шапката с надпис ФБР, с която позираше, а от онова, което наистина се мъдри под нея. Лиляна Павлова сега я повдигна и се видя следното: едно голямо, бръснато лицемерие, което не бръсне никого, когато става дума за личната изгода на майсторски оцеляващия “американец”, абониран за властта у нас.

13 мнения за ““Гузните” са като “наглите””

 1. Плиткоумен балкански тарикатлък (че се снишиме некак”), съчетан с късен соц “ей, да не се издъниме пред чужденците, щото фондове”) и пълно неразбиране на онези културни и манталитетни фундаменти, които предопределят успеха на Естония , че и на Румъния, и провала у нас.

 2. Всъщност сегашното управление най-много от всички досега активира най-лошите етнопсихологически черти на българина-житейско нагаждачество, презрение към учените глави, бабаитлък пред слабия и сервилност пред силния, слаба предприемчивост, ако не е покрепена с връзки, роднинства и ходатайства, и т.н.

 3. На Стопанинът на БЛОГА НИ никак не му е лесно. Най-малкото професионалният дълг го задължава да коментира боклуци кат лилето, туй по баце, павлова. Която като водещ гербер, има си хас да е друго, има две гънки на “мозъка”. Едната за дебелеене и другата за плещене на мах на гербаджийски полткоректни глупости.
  За мен, щото хич не съм изненадан от горното, много по-интересна е снимката. Гледал съм и други на Иво със световни политзнаменитости, вкл. със Збигнев Бжежински и Далай Лама. Колкото и внимателно да се взираш не мож забеляза и най-малък намек за “подчиненост”. Равен с равен което се приема за абсолютно нормално и от събеседника. Направете сравнение с тези, примерно, на триждият ни премиер със султан ердо и цар лилипут.ин. Такова лезене, че на нормалният му се иска да не се е раждал българин.

 4. Струва ми се, че гузни тази лоена топка и кохортата от тикви които тя представлява не могат да бъдат. Това г-н Инджев са “дебели кожи”, безчувствени и арогантни, гьонсурати. От тях по-важни няма, от доводите и обясненията им по-стойностни няма и неможе да има. Проблема обаче не е техен. Наш е! И ако не беше толкова жалко би било даже комично един ден след много години изучавайки историята си тогавашните българи как биха оценили факта исторически, че тези дебили са управлявали или по-точно унижавали народа си цели три мандата, последователно(и те последователни в идиотското си призвание). Тодор Живков, пък и Стамболийски “ряпа да ядат” както се казва. Този “плодов зеленчук” направо ги заби в земята.

 5. Непосредствено след парламентарните избори т.г. тук в блога някакъв си ултра-мега-гига тактико-стратегически малоумник обясняваше загубата на Нова Република и ДСБ с коментар че представителите им нямали “тежест” каквото и да означава това.
  Тиквата+ЛилитУ+Каракачанов=Половин тон живо тегло.Тежест отвсякъде.
  Този половин тон живо тегло (плюс хилядите политически педерасти, откровени бандити и некадърни калинки) които имали “тежест” аз мога да обясня каква точно ТЕЖЕСТ докарват:
  Дългова ТЕЖЕСТ от 16 милиарда ВЪНШЕН дълг. ВЪТРЕШНИЯ – отделно.Тежест която ще плащат “от бебе до баба”.Няколко милиарда ТЕЖЕСТ към ГАЗПРОМ, ЛУКОЙЛ, ТЕЦ Русе, Пеевски,Ковачки, братя Велчеви и т.н.
  Ако не е достатъчна тази ТЕЖЕСТ като дойдат есенните сметки за ток,парно,газ и топла вода ще се усети непосредствената ТЕЖЕСТ.
  Не само Държавния Департамент на САЩ, свещ паля и с две ръце се кръстя Меркел да изпълни РЕАЛНО заплахата за спиране на еврофинансирането за бандитската шайка на Тиква & Сие+Макрон да въведе Европейския Валутен Фонд и прокара всички реформи в еврофинансирането за да дойде ситуация подобна на ’97а – тогава ТЕЖЕСТТА ако не е била достатъчна който “не е разбрал, ще усети” какво значи тежест…
  Добре че се е родило това нещо ЛилитУ да им обясни на американците как се правят анализи и заключения, така щяха да си умрат ненаучени и заблудени.

 6. Тези дни ми се наложи да пътувам до някои градове в северна България, далече от окупираното ни Черноморие. За едночасовата си разходка по главната улица в Плевен, разкопан за ремонт (естествено!), финасиран с ЕВРОГЕЙСКИ фондове, се наслушах на гръмогласна руска реч, долитаща на талази от масите на заведенията на открито, където затлъстели тьотки и чичковци се надвикваха без да се интересуват за ефекта от това надвикване върху притихналите минувачи. Уличен търговец, накичен със знаменца като панаирджийски кон, агесивно предлагаше кичозен хибрид между българското и руското знаме, закичен с колорадска лентичка. На въпроса ми защо предлага флаг, които не е български, ми отговори, че това нямало значение, защото всички сме били едно, защото сме православни. Освен “постоянно пребиваващите” в Плевен, имаше и няколко групи класически руски примати, които се насочиха към, както я наричат в града, “Кацата” ИМ (Плевенската панорама).
  На път за Габрово и Троян спряхме в центъра на Ловеч, за да разгледаме големия новооткрит храм “Кирил и Методий”. И там пак “изненада”: по всички полилеи, свещниците, цялата църковна утвар, която била дарение (продавачът на свещи и помощничката му, която говореше с акцент, отказаха да кажат от кого), но то си беше ясно, навсякъде в металната бронзирана декорация бяха вплетени по-големи и по-малки двуглави орли- мутанти, символ на руската държавност. Върху стойките на иконите, включително и върху кошчетата за “православен” боклук, се мъдреше руският православен кръст (с допълнителния елемент в основата). Сигурно проф.Калин Янакиев, журналистът Горан Багоев и други богословно гамотни българи биха открили и други отстъпления от вековната българска православна традиция. Влезлият в храма, още от входа, се чувства обсаден от символите на руската държавност и руските православни традиции до такава степен, че започва да се пита в българсдки или в руски храм се намира ?!
  Не е възможно митрополит Гавриил Ловчански да е толкова прост и неграмотен в канона, че да не е забелязал тези очевадни “подробности” по дарението. Борисов няма ли съветници по религиозните въпроси, които предварително да се уверят, че храмът наистина е построен в съответствие с българските православни традиции и канон (или е каращисан с някакъв азиатски кич), преди да го пуснат като дебил да реже лентички и да целува ентисиазирано нечистоплътни (финанасово и морално) митрополитски ръчички? Той може и да е прост, но българският народ не е прост или все още не е чак толкова прост, че да не забелsзва какво става ?
  Категорично твърдя от доста време, че в момента тече ускорена подмяна на българските православни традиции с руски, която (Потресаващо!) не среща съпротива нито от страна на Българската православна църква, нито от страна на Българската държава.
  Затова се обръщам към обикновените хора: Братя българи, не приемайте даровете на “данайците” от блатата, не вкарвайте в българските православни храмове тези езически символи на руската държавност, защото двуглавите мутанти са опасните “троянски коне” на руската имперска политика в България!

  https://preview.ibb.co/ck5hTF/1.jpg
  https://preview.ibb.co/bLcwoF/2.jpg
  https://preview.ibb.co/eTyrNa/3.jpg
  https://preview.ibb.co/dygBNa/4.jpg
  https://preview.ibb.co/bJ9y2a/5.jpg
  https://preview.ibb.co/nbCJ2a/6.jpg
  https://preview.ibb.co/hrUy2a/7.jpg

 7. Силен текст.
  Силни коментари.
  От мен само приложение: https://www.state.gov/j/drl/rls/hrrpt/humanrightsreport/#wrapper

  SMS,
  Благодарност за свидетелствата! То е като да знаеш, че имаш рак, но и да ти кажат, че разсейките се увеличават. Апропо, миналото лято един шофьор на такси едва не се сби с мен, защото реагирах на храм по пътя, заради изцвъкания от руски ботуш кръст с напречница.

  Един коментатор спомена два милиона ‘ботевци’ извън България. Ако е така, защо не ги срещам? А децата и внуците на червените прасета са като въшки на чело, и with a great sense of entitlement. Какво стройно, постбоковско, глобализирано, младо, морално чудовище се роди и изнесе навън…. не ми се пише.

  Може би свободните, умните, честните, достойни хора (не само българи), са разпилени с някаква вселенска умисъл, може би светът ги ‘разхвърля’ географски, с математическа прецизност, за своите нужди.

 8. Uvajaemi G-n Indgev.Bix iskal da posetite ruskoto “”pravoslavno””kapishte v Plovdiv,s sinite kupoli i da procheta posle Vashijat komentar!!

 9. Толкова е далеч “Свободата” като принцип и постулат в преобладаващото обществено съзнание, че “нормалната” реакция към нея продължава да е Критика. Което пък е друг начин да бъде прикрито нежелание да бъдем коментирани по този въпрос, а и по-добре да няма такъв критерий “Свобода”. Най-много, разбира се, това се отнася за комуняги, социалисти, боковисти, патреоте, “националисти”. Но всички те са Преобладаващия политически спектър. От клишетата на комунизма, у тях “Свобода” и “Америка” са стрелящи каубои, плашещи ракети и хищни капиталисти. Властваща, непрофесионална Eлементарност и максимална Плиткост на съзнинието – някаква си Лиляна. Т.е. мнението на управляващия Боковизъм, наречен гражданство европейско. Поредна политическа ПРОСТАЩИНА и международно ПАДЕНИЕ. А къде е БОКО по въпроса, като още по-голям политически капацитет?
  Свободата е основно измерение и базис, върху койте е градено Американското общество, запазвайки се като водеща ценност досега. ЗАТОВА и пулбикациите на САЩ само могат да са от полза. Самият Левски казва: “Да ми ги казвате и кусурите, не само да ме хвалите!”
  Съветска Русия само ни хвалеше – нали все бе комунизъм и комуняги. И от това е останал инстинкт. И най-малка критичност се взема за кошмар.
  Във връзка с чудесния текст на ИВО – акцент и контекст – както и уметните послания на SMS и EVERYONE ELSE, още съвсем малко:
  Роналд Рейгън (НЕ владимир ленин, НЕ владимир путин, НЕ маркс и енгелс):
  “Конституция може да зададе права и свободи. НО само гражданите могат да поддържат и гарантират тези свободи. Активно и информирано гражданство е не само право, то е Задължение!”:
  https://twitter.com/supercos7/status/428339797984555008
  И още, от неговата колежка, Марго Тачър:
  “За да живее свободно, едно общество трябва да притежава критична маса от индивиди , които знаят какво е свобода!”:
  http://www.vecherni-novini.bg/политика/92-цитат-на-деня/3622-тачър
  НЯКОЙ у нас дали поне частично се вмества в такава идейност? ЛИДЕРЪТ Боко – и цялото котило след него?
  Или за по-лесно просто не помисляме за нея.

 10. С ужас чета за този нов храм в Ловеч, който така добре описахте. Мислех си, че само в Пловдив съществува такова недоразумение- църква изпълнена не по канона на БПЦ. Не съм специалист, но то е очевадно,че най- новата ни църква, намираща се на бул. Копривщица е по руски обичай построена и изрисувана. Не съм влизала в нея и не ми дава сърце и душа да вляза, но отвън си е руска църква. Била, казват, построена с дарени пари от пловдивски бизнесмен. И така да е, ама то може ли всеки да си строи храмове както си науми? Няма ли закони и канон? Превзета държава сме отвсякъде.

 11. До SMS Бихте ли ми разрешили да споделя написаното от Вас във Фейсбук? Текстът заслужава да бъде прочетен.

 12. @ Андонова
  Благодаря Ви, г-жо Андонова! Споделям тревожните си наблюдения с надежда да бъдат разпространявани, за да научат повече българи за тази тиха ЗАСЕГА, подмолна руска “православна” окупация. След време, със сигурност, тази окупация няма да бъде нито тиха, нито подмолна, а с открит, агресивен акцент на собственици на храмовете и един от доводите ще бъде: погледнете детайлите по църковната утвар, руските кръстове, руските светци на централни места! Това са руски храмове и те трябва да бъдат под юрисдикцията на Руската православна църква!

 13. До SMS Благодаря Ви! Виждам, че г-н Инджев вече го е сторил. Поздравления за будната Ви съвест!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.