България се утвърждава като крепост на подмазвачеството към Русия на фона на руския провал в Македония и Черна гора

Не само е поучително, а направо е като “кристална” топка за виждане в бъдещето какво предстои да се случия някой ден и България, когато на власт дойде правителство без т(р)айни ангажименти към Русия. В Македония тази промяна се случи и веднага се появиха разкрития за руската подривна дейност в и срещу страната.

По същото време Черна Гора се присъедини към НАТО. Колкото и да е малка тази държавица, символичното значение на руския провал в опитите да я задържи насила в орбитата си е от голямо, дори от геостратегическо значение. Той показва доколко непривлекателна е днешна Русия, включително за исторически не просто близки, а направо предани до неотдавна на Русия страни, като Черна Гора ( любимката на руската дипломация от времето на граф Игнатиев, както се вижда от записките му). Ако България е набедена за “исторически свързана” с Русия ( въпреки победната си отбранителна война с нея през 1916-1917 г.) , то Черна Гора е направо в симбиоза с руските интереси на Балканите от век и половина насам.

И въпреки това малка Черна Гора и малка Македония намират сили да се отскубнат от задушаващата прегръдка на руското влияние.

В България подобно “изтичине” на информация, каквото се състоя в Македония, е невъзможно докато тук управляват на принципа на Борисов “да не дразним Путин”.

Тук страдаме ожт “малка” грешка в терминологията: предателите на България дефилират открито като “приятели на Русия” със знамена, хоругви, партийни програми, предизборни кампании , следизборна лустрация на нелоялни към Москва държавни служители, фалшиви новини за очаквани посещения на Путин и истински захлебили от руските подкупи медии.

Вместо да покаже поне разграничаване от тази “мода”, т.н. силен човек на България демонстрира слабост към русофилството, избирайки да се подмаже тази пролет предизбрно на една единствена “неправителствена организация”: тази  на Национално движение “Русофили”, която се хвали с членска маса, на каквато могат да завидят като бройка ( ако и тя не е фалшива) някои парламентарно представени парии в България.

Истеричната реакция на Москва на този етап се свежда до заплахи, че на Сърбия ще бъдат продадени нови руски оръжия. Някои от нас обаче помним, как се спука сръбският балон през 1999 г., когато руските и българските другари предричаха “нов Виетнам” за НАТО и главно за американците в Косово, защото Сърбия била едва ли не регионална военна суперсила и намесата на западните сили щяла да бъда удавена в реки от кръв ( всъщност за губите на НАТО се оказаха предимно от “приятелски огън”).

 

Колкото и да е важна Сърбия за кремълската доктрина на вбиване на клин между държавите от Югоизточна Европа, тъжната истина е, че Сърбия е маргинална в това отношение държава, тъй като е просител за членство в ЕС и това отношение руските ухажвания обещават “успех” по отношение на просителите, подобен на онзи, които доведе историческият руски съюзник на Черна гора в НАТО. Агресията на Русия срещу Украйна, послужила като катализатор, е сред главните заслуги за това “постижение” на руската политика и разочарованите руснаци могат да благодарят лично на своя самодържец.

България, уви, макар и това да не е декларирано официално от Кремъл, все повече се откроява на този фон ( особено ако се погледне и на север към твърдата прозападна политика на Румъния), като най-важната опорна точка на Москва в опитите да разбива евроатлантическото единство в нашата част от света, където дори в “проруската Гърция” управляват левичари, които са повече патриоти, отколкото подкупни русофили.

КОМЕНТАР НА AWACS:

Русия и Сърбия Срещу Македония:

Превъплъщенията на КГБ и ГРУ в „братския” „православно-славянски” свят на Балканите

 

Освен последните разкрития по подривната дейност на Русия срещу Черна Гора и Македония, преди дни стана известно и за по-критични документи, свързани с нейната агресивна намеса. Подробен доклад на международната Организация срещу корупцията (OCCRP), изготвен и цитиращ документи на Македонското Контраразузнаване (ДБК), заедно с разследвания на македонската телевизия Нова, сръбската опозиционна организация срещу корупцията KRIK и други, осветлява значително повече подробности.

Както личи от доклада и използваните македонски документи, аналогиите у нас на руските действия в Македония, със същите подходи, включително срещите със служители на КГБ на Президента на България Румен Радев, на водачката на социалистите Корнелия Нинова, и на други като „националиста” Волен Сидеров, замислени и използвани в руските мрежи, е повече от очебийна, каквато е и непрекъснатата руска енергийна намеса у нас или оказването на всевъзможен натиск за промяна на български позиции в полза на Русия, но във вреда на националните ни интереси и на общите интереси и политики с ЕС и НАТО.

 

Следват цитати от доклада, достатъчно красноречиви:

 

„Руски шпиони и дипломати в Македония от десетилетия са ангажирани в обхватно правителствено усилие на Русия за разпространяване на невярна пропаганда и провокиране на разцепление в страната. Това е част от по-голямо руско усилие за предотвратяване на страни от Балканите да се присъединяват към НАТО.”

„В дългото „мероприятие” участва основно рускита тайна служба ФСБ, партнирана от разузнаването на Сърбия, с използване от тях на антизападни и проруски националисти на Македония”.

„Документите от Македония доказват ясни намерения на Русия да засили влиянието си из териториите на бивша Югославия и ги откъсне от западно влияние. На такива усилия се противопоставят местните национални усилия в страни като Черна Гора, вече присъединяваща се към НАТО, в Босна, а и дори в Сърбия, където демократични сили желаят бъдеще за страната си, съврзано с евро-атлантизма, отколкото с Русия, независимо от войната от 1999 г.”

„Руско-сръбските усилия вече нанесоха сложна политическа криза в Македония”. „Те включително използват етническо и верско напрежение, чрез оказване на натиск върху основни политически партии да заемат позиции срещу местните етнически албанци, довеждайки Македония до ръба на Гражданска война”.

„Македонското Управление за сигурност и контраразузнаване (УБК) е регистрирало конкретно дейността на Руското посолство в Скопие с негови дипломати, ангажирани пряко в действия, както изтъква директорът на управлението Владимир Атанасовски. Началото на руската операция е 2008 г., съвпадайки с годината, когато македонската кандидатура за НАТО претърпява застой вследствие ветото на Гърция заради спора между двете страни по името на страната”.

„Както казва документ на македонските служби: Използвайки своя местна агентура и подход на „мека” сила, стратегията на Русия на Балканите е да изолира Македония от влияние на запада. Още повече, руската външна политика е в тясно съответствие с Енергийната стратегия на Русия за контролиране на местни енергийни ресурски, чрез „партниране” с Балкански страни. Целта на стратегията на Русия е Македония да бъде поставена в сфера на изключителен интерес и зависимост от Русия”.

„Дейността на руското разузнаване се води от Посолството на Русия в Скопие. С нея се занимават основно 3-ма негови служители, които са офицери на ФСБ в Резидентурата в същото Посолство, и на свой ред са контролирани от Резидентурата на ФСБ в Белград. Тримата от Скопие работят в един екип с други четирима служители на Руското посолство в Скопие. Те пък са от неговата Резидентурата на военното разузнаване, ГРУ, и са КООРДИНИРАНИ ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО В СОФИЯ, БЪЛГАРИЯ („Екипът” на „братския” ПОЛКОВНИК МАКАРОВ!!). Други участващи в операцията офицери от Руските служби в Скопие са прикрити като представители на правителствената агенция на Русия ТАСС, на Россътрудничество, на Руската агенция за външна помощ и други. Според анализ на „Вашингтон Пост”, руският офицер на прикрите в Скопие в същата агенция за помощ, преди това е били „на работа” в САЩ, където е бил разследват от ФБР, тъй като е опитвал да вербува американски граждани в интерес на Русия.”

„Документът също казва: Руските офицери в Македония опитват редовно да вербуват военни от Армията на Македония, от нейното Министерство на вътрешните работи, с цел създаване на „критична маса” от подготвени ръководени хора, които в подходяща политическа ситуация да бъдат използвани за изпълнение на руски задачи в руски интерес”.

„Руската агентура в Македония опитва да влияе върху медиите на Македония и най-вече на онези, заемащи антиалбански позиции.”

„Като резултат, чрез такива действия, Русия през последните 7-8 години успява да засили позиции и влияние в Македония, независимо от македонското правителствено партньорство с НАТО и запада. Един от начините е Русия да създаде свои „почетни консулства” в Битоля и Охрид, които са всъщност нови резидентури на руския шпионаж”.

„Руската Стройтрансгаз започна строителство на мрежа от тръби през 2015 г. и я завърши през 2016 г., поставяйки енергийната система на страната в още по-голяма зависимост”.

„Русия, също така, засили „културното” си присъствие в Македония, чрез т.нар. панславянски подход, с действия за подчертаване на „славянска” идентичност в Македония, обвързване на Македонската православна църква и др.”

„Руското посолство в Скопие се занимава и с вече 30 на брой Дружества за макенонско-руско „приятелство”, Руски културен център в Скопие, изграждане на Големи православни кръстове из страната, на РУСКИ СТИЛ ЧЕРКВИ и други”.

„Друго постижение на руското въздействие в Македония е ОТКАЗЪТ на Македонското правителство да се приседити към западните САНКЦИИ СРЕЩУ РУСИЯ заради военната агресия през 2014 г. срещу Украйна.”

„Русия пряко подкрепя ВМРО-ДПМНЕ, Никола Груевски и националистическата линия в нея. Засега Груевски и други хора от ВМРО са под разследване от прокуратурата заради голяма корупция и пранета на пари”. „Тъй като на последните избори през декември 2016 г. в Македония силно се представиха непроруски сили, Русия критикува същите избори като „повлияни от ЕС и САЩ”.

„На среща на 7 април 2017 г. между висшия служител в министерството на външните работи на Македония Ненад Колев и посланика на Русия Олег Шчербак (колега на Макаров по КГБ), посланикът е изтъкнал целта на Русия НА БАЛКАНИТЕ „да се създаде ИВИЦА ОТ ВОЕННО НЕУТРАЛНИ СТРАНИ, включваща Черна Гора, Босна, Македония и Сърбия”! „Посланикът е настоял Македония по-пълно да подкрепя руските действия срещу „чуждо” (евро-атлантическо) влияние в Македония”.

„В Сърбия, проправителствените медии обикновено подкрепят ВМРО, Груевски и Русия. Сръбски официални представители се срещат с македонски проруски представители. Сърбите насърчават общи проруски позиции на ВМРО или правителството, или „Македонски неутралитет” спрямо НАТО. Същите македонски представители обикновено се срещат с руските офицери от ФСБ и ГРУ, работещи в Скопие.” „Същите сръбски и македонски представители обикновено се срещат и с черногорски проруски представители, които пък по подобен начин се срещат в Черна Гора с руски офицери от разузнаването, работещи на прикритие в посолството на Русия в черногорската столица, Подгорица”.

„Новият премиер на Македония Зоран Заев: „Убеден съм, че, ако не се предприемат допълнителни мерки (срещу Руската настъпателност), на фона на ниския интерес на ЕС и САЩ в този район, Русия ще (продължава да има) разширяващо се пространство да налага своите интереси”.

https://www.occrp.org/en/spooksandspin/leaked-documents-show-russian-serbian-attempts-to-meddle-in-macedonia/

16 мнения за “България се утвърждава като крепост на подмазвачеството към Русия на фона на руския провал в Македония и Черна гора”

 1. Дано има повече такива новини. На колкото повече места се проваля Русия, толкова повече ще отслабва хватката ѝ и у нас.
  Както беше казал съфорумника Аерофлот рубладжиите са продажници, а не хора с убеждения. С всеки следващ международен провал на Русия ще расте желанието им да намалят ангажимента си с потъващия кораб.
  Ако тази година ЕС и САЩ се стабилизират постепенно всичко ще си дойде по местата.

 2. Всички, които гласуваха за “по-малкото зло”, НПН+НЕгласувалите изпълниха плана Решетников за поробване на Българивя чрез избори(комунистите от БСП си ги знаем).Мой приятел ми изпрати долупосочения списък.

  Ето кои безродници докарахте на власт:

  Това са имената на участниците в комитета за покана на путин по случай 140 години от руско-турската война. Това са предателите на България:

  “Учреден е Национален комитет за отбелязване юбилея от Руско-турската освободителна война и възстано-вяването на българската държавност • Комитетът изпрати покана до руския президент Владимир Путин ”

  “Сред знаковите имена в Националния комитет са представители на държавните институции — вицепремиерите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, просветният министър Красимир Вълчев и колегата му от Министерството на културата Боил Банов, министрите на туризма и на младежта и спорта Николина Ангелкова и Красен Кралев. В комитета ще се включи и началникът на Кабинета на президента Румен Радев Иво Христов, както и посланикът на България в Русия Бойко Коцев.

  Законодателната власт е представена в лицето на зам.-председателя на Народното събрание Явор Нотев, на проф. Стефан Данаилов, инж. Петър Кънев, Александър Симов, Елена Йончева.

  Българската православна църква, допринесла най-много за запазването на българския национален дух и православна вяра по времето на петвековното турско робство, е включена по достойнство в Комитета в лицето на Негово Светейшество патриарх Неофит и митрополитите Дометиан Видински, Йоаникий Сливенски, Гавриил Ловчански, Григорий Врачански, Киприян Старозагорски.

  В него са и кметовете на градове и общини, които пазят в спомена си героични епизоди от епопеята на Руско-турската освободителна война и от първите стъпки на възстановената българска държава: Йорданка Фандъкова (София), инж. Даниел Панов (Велико Търново), Георг Спартански (Плевен), Живко Тодоров (Стара Загора), Василка Панайотова (Шипка), Иван Портних (Варна), Димитър Николов (Бургас), както и изпълнителният директор на Сдружението на общините д-р Гинка Чавдарова.

  Част от Инициативния комитет е и д. ик. н. Петър Стефанов — председател на Централния кооперативен съюз, който е най-голямата кооперативна структура и масова организация у нас.

  Сред другите известни общественици в Комитета са акад. Христо Григоров, председател на БЧК, общинският съветник в СОС и председател на ГС на БСП — София Калоян Паргов, Стефка Костадинова — президент на Олимпийския комитет, Васил Василев — председател на Общонародния комитет „Васил Левски”, Боян Ботйов от Фондация „Христо Ботев”, Симеон Симеонов — председател на Отечествения съюз, и други.

  Естествено място в Националния комитет имат организациите, ратуващи за запазване и развитие на специалните отношения между България и Русия и за развитие на славянската и православна солидарност, плод на които е Руско-турската освободителна война — може би единствената в световната история война, която е водена изцяло от безкористни и хуманни съображения, а не от завоевателни намерения.

  Сред имената в Комитета са проф. Светлана Шаренкова, Любомир Коларов, Стоил Фердов, Станка Шопова, проф. Захари Захариев, Енчо Москов, Георги Минчев, проф. Валентина Аврамова.

  От името на Форум „България-Русия” Светлана Шаренкова заяви, че основна задача на Форума през следващата юбилейна година ще е организирането на събития в календара, с които да бъдат представени върхови постижения на руската култура и духовност.

  В Комитета са и ръководителите на водещите военно-патриотични организации, наследници на славното българско войнство и офицерство: ген. о.з. Стоян Топалов (Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва), д-р Иван Сечанов (Съюз на ветераните от войните), инж. Петър Велчев (Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите), началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” ген. Груди Ангелов.

  Българската наука, култура и духовност също ще се включат активно в каузата по отбелязването на светлата национална дата в лицето на акад. Антон Дончев — писател, акад. Георги Марков — историк, проф. Аксиния Джурова — изкуствовед, и проф. Божидар Димитров — историк, литературоведа проф. Чавдар Добрев, траколога проф. Иван Маразов, историкът проф. Ваня Добрева. В Комитета са и ректорите на ВУЗ проф. Анастас Герджиков (СУ „Св. Кл. Охридски”), проф. Запрян Козлуджов (Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”), проф. Галя Герчева (Варненски свободен университет), проф. Георги Колев (Шуменски университет), проф. Иван Марков (УАСГ) и други. Сред членовете на ИК са библиотечните и музейни деятели доц. Соня Пенкова, доц. Красимира Александрова, Емилия Зорнишка.

  Медийната общност ще участва чрез генералните директори на БНТ, БНР и БТА — Вяра Анкова, Александър Велев и Максим Минчев, на Красимир Узунов — изпълнителен директор на Агенция „Фокус”, публицистите Петър Волгин, Къдринка Къдринова и други.

  Творческите съюзи и организации са представени от Боян Ангелов (СБП), Снежана Тодорова (СБЖ), Христо Мутафчиев (Съюз на артистите), Любен Генов (СБХ), арх. Георги Бакалов (Съюз на архитектите), Ценко Минкин (Съюз на композиторите), на писателя Анжел Вагенщайн, художника Ивайло Мирчев, треньорката и хореограф Нешка Робева, народната певица Николина Чакърдъкова, певицата Грета Ганчева, композитора Кирил Икономов, поетите Матей Шопкин и Лъчезар Еленков, диригента Пламен Джуров, директорите на водещи културни институции Мариус Донкин и Александър Морфов (Народен театър „Иван Вазов”) и акад. Пламен Карталов (Национална опера).

  В комитета по достойнство участват и космонавтите ген. Георги Иванов, ген. Александър Александров.

  Българският спорт ще се представи със световните и олимпийски шампиони Йордан Йовчев, Албена Денкова, Илияна Раева, Стоян Делчев, на волейболните звезди Пламен Константинов и Теодор Салпаров, футболиста Ивелин Попов.”

  “Не ме е страх от руските въшки,страх ме е от нашите гниди”С.Петлюра

 3. Не е много по темата. От долната дописка разбираме, че утре баце е на крака при Макрон.
  https://offnews.bg/news/Politika_8/Borisov-na-poseshtenie-vav-Frantciia-i-Germaniia_657376.html
  Бях обещал тук, че съм готов да се разделя с последните си 3 години само да мога да надена шапка-невидимка за да съм свидетел на предстоящото “историческо” събитие. бочко както хич го няма в концентрацията и бързо губи интерес га няма личен интерес ще е кат прасе в тикви утре в Елисейският дворец. Гениалният ЕМ одма ще го разкрие що за чудовищно недоразумение има насреща си и няма начин да няма начин да не се изгаври с него с неподражаема фина френска ирония. Но, да е жива и здрава преводачката, Император Тиквоний Банкянски няма да Фане нищо. Дежа вю!
  Българио, едничка за теб те умряха!

 4. Гледам сега – въпросният тук доклад-разследване на OCCRP е коментиран добре в “Дневник”:
  “Русия от 10 години води кампания за дестабилизиране на Македония от позиции от Белград и София”:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/04/2983150_rusiia_10_godini_vodi_ot_sofiia_i_belgrad_kampaniia_za/

  Планът “Маршал” навърши 70 години.
  “Защо той бе така важен?”
  Коментар на “Ваш. пост”:
  https://www.washingtonpost.com/news/monkey-cage/wp/2017/06/05/the-marshall-plan-turns-70-this-week-here-are-4-reasons-this-was-so-important/?utm_term=.283021f68425

 5. @AWACS:
  Изказването на Заев е реверанс към албанските му политически партньори (проевропейски,антируски и даже пробългарски настроени по презумпция,)и цели да покаже независимост в оценките и решенията на новото правителство при толкова много факти за руско вмешателство.Иначе Заев,без значение какво говори,ще се стреми да продължи същата проруска политика като Груевски,разбира се,доколкото албанците му позволят.
  А на руснаците,за тази компрометираща история,пак Сорос се оказа виновен:
  https://lenta.ru/news/2017/06/05/midmacedoniaanswer/

 6. Stratfor: Россия готовит аннексию Балканов по крымскому сценарию. НАТО на готове

  После нескольких десятилетий относительной стабильности на Балканском полуострове, Россия сосредоточила свое внимание на регионе, пытаясь воспользоваться разногласиями в ЕС и НАТО.

  Об этом говорится в анализе частной американской разведки Stratfor, передает Апостроф.

  В организации напоминают, что стабильность на Балканах была такой горячей темой на встречах президента России Владимира Путина с кремлевским советом безопасности в этом году.

  Он даже отметил, что эта стабильность является главным приоритетом для Москвы.

  В частности, в Stratfor отмечают, что за последние два года влияние России в Сербии заметно возросло.

  По информации Белградского центра евроатлантических исследований, число российских СМИ и неправительственных организаций в стране с 2015 года выросло с менее чем дюжины до более чем 100.

  Две главные новостные сети Кремля – “Спутник” и “РТ” (ранее Russia Today) – начали предлагать телевизионные программы, онлайн-новости и радиопередачи на сербском языке.

  Кроме того, российская государственная газета “Российская газета” печатает в Москве широко распространенный еженедельник “Недельник” и отправляет его в Сербию. В публикациях часто используется антизападная риторика, например, говорится о бомбардировке НАТО в 1999 году и поддержке Москвой Белграда в ходе этого конфликта.

  “И эта стратегия, похоже, работает. Опрос, проведенный в феврале сербским еженедельником Vreme, показал, что около 68% сербов предпочитают отношения с Россией отношениям с Европейским Союзом”, – подчеркивают аналитики Stratfor.

  Кроме того, Россия и Сербия в последние месяцы демонстрируют свои военные связи. Так, в октябре 2016 года в Сирию отправился российский самолет, в котором было 40 тонн продовольствия, одежды и медикаментов из Сербии.

  В следующем месяце российские и белорусские военные проведут тренировки в Сербии, чтобы они совпали с учениями НАТО, проходящими через границу в Черногории. Более того, правительство в Белграде получит в течение нескольких недель шесть истребителей Миг-29, десятки танков и боевых машин в подарок от Москвы, которая также предложила продать им зенитные ракетные комплексы “Бук”.

  Как утверждают в Stratfor, большая часть всех этих событий – это политический театр, призванный апеллировать к националистическим избирателям Сербии накануне президентских выборов 2 апреля. Но под политиканством Белграда скрывается напряженность между страной и соседними государствами, в частности Косово, независимость которого Сербия не признает. В январе они практически столкнулись с конфликтом, когда правительство Косово развернуло специальные полицейские силы, чтобы остановить поезд, идущий из Белграда на северную территорию, где проживают главным образом косовские сербы, на поезде была написана фраза “Косово – это Сербия” на 21 языке. Отвечая на этот инцидент, президент Косово Хашим Тачи обвинил Сербию в попытке использовать “крымскую модель” для захвата северной части своей страны. Между тем министр иностранных дел Сербии Ивица Дачич позвонил своему российскому коллеге, чтобы попросить о поддержке, выражая опасения, что приближается новая война.

  Теперь же, когда Косово вновь играет с идеей превращения своих вооруженных сил безопасности в добросовестную армию, отношения между двумя государствами становятся все более напряженными.

  Так, США и другие члены НАТО угрожают прекратить поддержку и защиту Косово, если план будет выполнен. Тем не менее, Тачи направил законопроект об утверждении регулярной армии в законодательный орган, сославшись на недавние военные соглашения Сербии с Россией и влияние Белграда в северном Косово в качестве основания для этой меры.

  Правительство в Приштине обеспокоено тем, что у Запада не будет времени или внимания, чтобы посвятить сохранению девятилетнего суверенного государства в безопасности. И если между Косово и Сербией будут оставаться напряженные отношения, Россия может использовать их для создания полномасштабного кризиса на линии фронта.

  Фактически в настоящее время Москва сталкивается с обвинениями в том, что она пыталась провернуть подобное в Черногории. Правительство страны обвинило российские спецслужбы в заговоре с целью покушения на Мило Джукановича, который тогда был премьер-министром, накануне парламентских выборов в октябре, чтобы помешать его участию в членстве в НАТО.

  По словам бывшего главного прокурора Черногории, бывший заместитель военного атташе России в Польше, который был изгнан из Варшавы в 2014 году за шпионаж, организовал этот план. Плюс ко всему, Джуканович сказал, что Москва вливает деньги в парламентские кампании страны в преддверии выборов. Также Сербия задержала и депортировала группу россиян, обвиняемых в планировании переворота, в течение нескольких недель после голосования, а еще 21 подозреваемый был арестован в Черногории. Со своей стороны, Москва отрицает свою причастность к заговору и обвиняет правительство страны в фальсификации событий, чтобы отбросить его в негативном свете. Несмотря на это, предстоящие в 2018 году выборы могут дать России еще одну возможность посеять семена раздора в хрупком правительстве Черногории.

  В Stratfor уверены, что голосование в Боснии и Герцеговине могло бы дать Москве шанс увеличить ее влияние. Президент республики Милорад Додик призвал к референдуму в следующем году о независимости Республики Сербской, в которой проживают главным образом православные сербы. (Предложение напоминает “референдум” в Крыму).

  Додик, который впервые предложил референдум в ходе своей кампании по президентству в 2014 году, не скрывал своих связей с Кремлем. За две недели до президентских выборов он совершил поездку в Москву, чтобы встретиться с Путиным, а в день выборов связался с российским ультранационалистом и пропагандистом Константином Малофеевым. Малофеев – агент советника президента России Владислава Суркова, отмечают аналитики Stratfor. Сообщалось, что оба они организовали и финансировали “референдум” в Крыму. Более того, он прибыл на день выборов с группой русских казаков, которую позже видели на улицах возле избирательных участков.

  Также в Stratfor отмечают, что хотя нестабильность в Македонии бледнеет по сравнению с ситуацией в Косово или Республике Сербской, ситуация там представляет собой еще один пример деятельности России на Балканах. Разумеется, не все государства региона согласились с успехами Москвы: Хорватия, будучи членом Европейского союза и НАТО, активно работала над тем, чтобы российские или пророссийские СМИ не распространяли свою деятельность внутри этих стран, утверждает источник Stratfor.

  Другой член НАТО – Албания также попыталась противостоять российскому влиянию, поскольку СМИ Кремля расширили охват, включив в услуги контент на албанском языке. Тем не менее эти кампании обязательно будут продолжены.

  “Для Москвы вмешательство на Балканах – это дешевое и высокодоходное дело. У правительства России нет иллюзий, что оно сможет выиграть и балканские страны будут на ее стороне. Вместо этого РФ рассматривает регион как осиное гнездо. Подстегивая конфликты, Москва могла бы создать череду кризисов, слишком глубоких для того, чтобы сдерживать Европейский Союз или НАТО, тем самым получая еще одну карту для того, чтобы играть на переговорах с Западом”, – подчеркнули аналитики Stratfor.
  Автор: Александр Пархоменко Дата публикации: 4/03/2017 04:37:00 ПП

 7. Благодарности за СИМЕОН, че е преодолял погнусата да изреди целия този дълъг списък…

  Днес по БНР чух, че Черна гора е приета в НАТО въпреки яростната съпротива на Русия, която счита това за заплаха за националната ѝ сигурност (?!?). Руските блогъри отдавна алармират, че Путин явно е отсъствал от часовете по география, като фактът, че направи зимна олимпиада в субтропичния Сочи не е най-яркият пример за това. Но горното твърдение удари всички рекорди… нерде Подгорица, нерде Подмосковието… Или в сънищата на някои склерозирали руски адмирали “Адмирал Кузнецов” се е зареждал с въглища в Которския залив и сега този блян рухна?

 8. Националният комитет за отбелязване юбилея от руско-турската освободителна война и възстано-вяването на българската държавност да се извини на путин with a softly worded letter, затова че ги бихме на волейбол.

 9. Драги ГОЧО:

  Благодаря. Аз на Заев му цитирам думите от доклада. Още повече, свързани с момента на “слабия интерес на ЕС и НАТО в района ни и последствията от вакуума, използвани от Русия”. Което се усеща и в България.
  А иначе, прост мой съвет – НЕ Четете руски правителствени източници за Нормално информиране. “Лента” е един от многото кремълски Мегафони. Само разпростанява Боклуци да пълни главите на хората по света. Не би трябвало това да е заместител на другите.
  А “другите” – от тях не би трябвало да остава време за интерес към “ленти”, “сПутници”, “тасове” и други извратени евразийски кебапи.

 10. – Липсата на духовни ценности – това е обърканото на българина, а те са най-важното. България е една и съща държава, в която живеят две различни нации. Две паралелни общества, и двете говорят на български, но не се разбират. Едните се подчиняват подсъзнателно на всичко руско и съветско, а другите се мъчим да бъдем българи. Това състояние е резултат не само от последните 60 – 70 години. То е породено от момента, когато България става някаква допълнителна, досадна пречка пред домогванията на Русия да завладее Цариград, Босфора и Дарданелите. Всеки завоевател, като си изработи своя план, търси в териториите, които смята да обсеби и прегази, някаква петта колония. И от тук започва едно масирано финасиране на среди, които да виждат в московския самодържец някакъв освободител. Почват да го канят, да го търсят, а на него целта му е да ги зароби. Това всъщност е цялата история на България. Тя не е борба между революционери и някакви привърженици на османското владичество, не е борба между либерали и консерватори, не е борба между левица и десница. Тя винаги е борба между някакви български сили и платената агентура на Русия. Това е нашата история. Страшното е, че българинът не може да разбере това положение, защото от крехка детска възраст, включително и на моя милост, ни се втълпяваше един русофилски, което означава – противобългарски, прочит на собствената ни история. Ние сме разделени на две нации, защото не можем да бъдем едно. Питат ме избиратели – не трябва ли в Европейския парламент да защитаваме националните интереси на България заедно, всички български евродепутати? Отговарям им – как да защитавам национален интерес с Ивайло Калфин от БСП и с Димитър Стоянов от „Атака”, когато за тях националният интерес е България да бъде троянски кон на Русия. Аз не мога да бъда с тях, в друга посока е моят национален интерес. Затова казвам, че сме две нации в една държава.

 11. Македония и Черна Гора бяха в Югославия, не са били облъчвани от пропагандата на СССР.Логично е да не са така увредени като тукашните червеи.

 12. @AWACS,
  Има един известен израз:”За гърка,хоризонтът е граница”.Аз бих казал – за свободния човек!
  Чета както Борис Анзов,така и думите на Доналд Тръмп,въпреки че и двамата са ми еднакво неприятни.
  Чета също Дугин,Ницше,Кафка,Чомски,Еврипид,Петроний,Квинтилиан,че и Гай Салустий Крисп отгоре.
  На нашите и световни медии задължително отделям голямо внимание.За тази цел Туитър е манна небесна.
  Няма смисъл да изброявам повече,защото е ясно значението на просветеността за истинската
  свобода.Едностранчивостта не е,и никога не може да бъде полезна позиция и добър съветник.Е,и Вие общувате с dnevnik.bg (чудна работа – публикации-близнаци!),но няма да придирям,
  макар че там често има публикации от които ми се гади,а ще Ви дам един прост съвет:
  Не се дразнете от неудобни мнения по Ваши коментари,освен ако не касаят пряко материален интерес – тогава е разбираемо,но простимо – едва ли!
  Всичко това казвам най-добронамерено.Предлагам да прослушате текста и музиката на една велика песен – “Brothers In Arms”.Ще се разведрите и ще разберете кой е човекът насреща Ви – там е личният
  ми код и човешка същност.Приятно слушане:https://www.vbox7.com/play:20553021

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.