Берлинската ни ограда ще остане артефактът, по който ще съдят за изчезналата ни цивилизация

Някои се подиграват на уж много спортуващия премиер Борисов, че бил наддал много- дори и нов прякор му излиза: Наддал. Хем играе тенис ( организарат му турнири, на които егото му на победител да бъде нахранено), хем е наддал извънредно.

Не бих се закачал с ничия външност, а още по-малко с тази на Борисов, защото вътрешното ми убеждение е, че той не бива да бъде мерен с аршин, който му дава възможност да изглежда като жертва на злонамерени задявки и дребнави забележки. Работи човекът много, води застоял живот по кабинети, самолети и автомобили и не му остава време да се погрижи за фигурата си!

Фигурата му на тюлен ( това не е обида, американците наричат така най-елитните си бойци във флота) не му пречи да е все така гъвкав. Опитват са да му навират в очите факта, че мигрантите явно преминават през уж непроходимата ограда по южната ни граница, а той репликира ( в присъствието на Ангела Меркел в Берлин), че и Берлинската стена е била преодолявана, че дори и от знаменития затвор Алкатраз в САЩ имало успешни бягства.

Факт! Един от онези факти, които доказват правотата на Бисмарк, който казал, че най-добре се лъже чрез изричане на истината. Макар че наш Бойко обича и чрез откровени неистини да се брани нападателно. Общото в двата случая е, че и лъжите, и изречените в името на заметените следи истини му се прощават еднакво. От (почти) всички.

Като мъж каучук ( по аналогия с “жената каучук” в цирка) Борисов отдавна се е доказал неоспоримо. Напомня на мазен пехливанин- не можеш го тръшна лесно на тепиха защото се измъква всеки път с някаква контрахватка- ту предишните му ( бяха ) виновни, ту “кърлежите” ( върху знойното му управленско тяло) в дясното пространство, ту пък друго нещо.

Темата тук обаче не е прославата на неговово майсторство да бяга от истината и да се изкарва герой дори и в случаите, когато изглежда натикан в ъгъла. Въпросът е в това, че си е извоювал правото да каже или направи каквото си иска, без това да предизвика някакво гражданско, политическо или медийно противодействие ( за прокурорско да не говорим). За човек, който е наложил стотици решения в своята доста дълга вече ( нали е шампиен по премиерски мандати!) кариера на властник, това е постижение, което не може да се отчете само по скалата на личната талантливост. За такова нещо се изискват усилията на много, много хора. Или безсилието на още повече от тях от един момент нататък.

Ще ме прощавате, но ще напомня неговото определение за вътрешната политиката като “лайно в целофан”. Това е  отправната точка на заявената от него в моето студио на предаването “В десетката” позиция, заради която всеки друг би бил съсипан от припомняне след това. Още по онова време, преди 15 години, предложих тази негова реплика да бъде изписана на диплянката със запомнящи се фрази, с която БиТиВи дефилираше на медийния фестивал в курорта “Албена”. Получих категоричен отказ. Мислите ли, че е било само по естетически съображения?

Така се започна. Бойко може, дори трябва да каже каква ли не “ексцентрична” глупост, но керванът покрай този лай не само си вървеше, а и го поощряваше да джафне още нещо. Докато не осъмнахме с куче-водач на кервана. Влачи, а диря няма. Някой някога да е цитирал основополагащата мисъл на Бойко за вътрешната политика след като я разопакова, газаейки дълбоко в нея? “Невидима” ръка е решила да цензурира позитивно негативите му.

За народите, лишени от памет и за това на какво са обречени, са изречени многобройни мъдри предупреждения. Цели цивилизации са загивали заради безпаметност – не случайно появата на писмеността се определя като началото на човешката цивилизация, която започнала да съхранява и предава опита си на поколенията преди около 6 хиляди години. За онези, които не са оставили писмени знаци се съди по артефактите и по онова, което другите са писали за тях ( като правило враждебно и злонамерено, както в случая с гръцките източници за тракийската цивилизация).

И се питам какъв ли артефакт ще остане от безпаметността за управлението на Бойко Първи? Той самия би искал паметникът на  неговото царуване да бъдат магистралите. Обаче е съмнително. За тях никой не пише в чужбина, защото са смехотворни на сравнителна основа с истинските магистрали и аутобани по света. Обаче оградата по границата, която изникна по негово време и вече гордо бива сочена от Строителя като аналог на Берлинската, ще пребъде в спомените като неръждаемо бетониран артефакт.

Нас няма да ни има като народ, ако не стане чудо и вицепремиерът Симеонов не обърне демографската тенденция. Обаче за нас ще съдят по основния артефакт от нашето време: оградата на срама от епохата на безсрамното лъготене, че чрез нея сме се оградили от “милионите” желаещи да нахлуват вн България, спасявайки Европа. Никой няма да се интересува от истината, че бежанците се ужасиха от българското негостоприемство като държавна политика и това ги отказа от опитите им да ползват България за транзитен коридор дори. Осъществи се препоръката на телевизионния шаман Андрей Райчев да бъде доведено до знанието на всеки бежанец, че тук го чака бой, глад ( и още нещо по подразбиране).

Оградата като артефакт обаче, която гордо се извисява като главното дело на нашата цивилизация, ще пребъде и след евентуалното ни изчезване от лицето на земята като народ. По нея ще ни определят като оградоманско племе, построило това велико съоръжение по време на едно грандоманско управление. Туристите ще се дивят на останките от борбата ни с терористите.

НА СНИМКАТА: Борисов гордо показва най-голямото постижение на своето управление на британския турист Дейвид Камерън

resize_on_the_fly.php

 

 

 

 

 

 

 

Магистралите и оградата, двете лица на една и съща хвалба, са построени с европейски пари, но с балкански хъс като оригинално постижение се отличава само строителството на оградата- городостта на Бойко и бойните му патриотарски другари, на които дивно завиждат другарите и другарките от БСП. Ако се бяха докопали до властта те вероятно биха направили тройна и четворна ограда от още тел и бодли, с която да се хвалят още повече.

А най-голямата гаранция, че за нашата топяща се българска цивилизация ще съдят един ден по непреходната ценност, каквато е оградата, е международното й значение. Не случайно Борисов се хвали с този венец от бодлива тел на челото при изявите си пред чужденци- или ги води на място да се възхитят на емблемата на неговото време, или разказва приказката за този свой успех в чужбина. А те му ръкопляскат като на охранител, какъвто си остана и след като успешно и трайно разгърна целофана на политиката.

12 мнения за “Берлинската ни ограда ще остане артефактът, по който ще съдят за изчезналата ни цивилизация”

 1. 3 в 1.
  1. Историческа забележителност
  2. Природен феномен
  3. Туристическа атракция.
  Да, ама НЕ! Чудесно измислена и безпогрешно вървяща за евробалъци корупционна схема гонеща вътрешен и външен политически ефект която е позор за България.
  Спомням си как в самото начало на мигрантската вълна с адрес Сирия как няколко бегълци от ужаса на гражданската война минали през България и стигнали, те си знаят цената, най-сетне във въжделената Германия по някакво тогавашно споразумения на ЕС трябваше ад бъдат върнати в страната в която първо им стъпила крака в Еропа. Бяха категорични. Предпочитаха да се върнат в ада-Сирия, отколкото у нас. Беше станало евроновина която родните медии естествено смачкаха.

 2. Поздравления !

  ” А те му ръкопляскат като на охранител, какъвто си остана и след като успешно и трайно разгърна целофана на политиката.”

  И той се радва…

  А ние(вкупом) търпим…

  🙁

 3. Сега, понеже съм екстремист към свръхтеглото, еле към публични личности-нулева търпимост, един път да не се “съглася” със Стопанинът на БЛОГА НИ. Съзирам нотка на “обяснение-оправдание” за баце, че трупнал отгоре, има-няма, 30-тина килца. Помним го всички, ръка на сърцето, какъв левент беше кат главсек на меверето. Особено, в оная паунска латиноамериканска униформа, шита специално за него-излят.
  Ако наистина държи да не изглежда гротестен и във външният си вид спрямо колегите си отвъд Калотина трябва да свали излишните килограми. Тук нашамаринка успя в рамките само на няколко месеца да смъкне 14 кила съвместявайки го с отказване на цигарите-по 2кутии на ден дотогава. За което-евалла.
  Президентът Макрон всеки божи ден спортува. Крос, тенис, през зимата ски. Дори в деня след триумфа си-8 май сутринта “финтира” папараците строени пред къшата на булката в Пуке като още по тъмно се измъкна през “заден ход” да тича и после тенис.
  И завършвам с вечното оправдание “няма време”. Спомням си как в казармата фатмакът ни ядосан за нещо си на нас се закани: “От утре почвате да действате по 25 часа на денонощието”. Понеже, бях ЗКВ и единствен с диплома за средно образование и бях учил, че денонощието е 24 ч. се осмелих да репликирам: “Другарю шна, ама денощието е 24 часа, няма как да стане”.
  Фатмакът победоносно ме затапи. Ще ставате 1 час по-рано.
  И те, така.

 4. И в Гърция има ограда , но техният популист ЦиприАКИ-то не се “хвали” с това им “постижение”! Оградата сама за себе си не може да е повод за някаква “гордост”, или за сраМнение. оградата е само едно съоръжение ,което може да помогне на граничните служби да си свършат задълженията, или……… да НЕ си ги свършат! Какъвто е и случая с НРБ.
  Причината бежанците и мигрантите да предпочитат Гърция се дължи на възможностите на трафикантите да ги транспортират с най-малко разходи, най-лесно и в най-голям брой. Корабите пренасят много по-голям брой с един курс.
  Освен това Ердоган рискува да прекъсне най-сигурният си път до европейските пазари, ако основният бежански поток от Турция премине през България!
  Иначе една ограда не може да спре хора ,които са жертви на война – гражданската..религиозната…етническата….диктаторскаТА ВОЙНА и ГЕНОЦИД срещу тях!
  Колкото и да е “велика” една стена, не е “по-велика” от “Великата” китайска стена, която също е преодоляна , въпреки “великостта” си! Китайците сами са осъзнали ,че непревземаемостта на една стена зависи от “непревземаемостта” на защитниците ѝ.
  Едва ли и е по-различно и за ОГРАДАта на Винету, щом като е валидно за цяла СТЕНА в Китай.
  И дори след стотици години Великата китайска стена все още стои, въпреки използването на материали от нея за строителството на частни домове, а “оградата” на Винету едва ли ще остане и няколкостотин дни, нито като “арт”, нито като “факт”, а най-малкото като “артефакт”! Е , все ще остане един “артефакт” – артепопулизъма на Винету и патрЕотарите от коалицията му.
  П.П. Явно Винету не вижда разликата между СТЕНА и ОГРАДА?!? Май?!?
  Дори и “магистралите” му ще останат по-дълго на местата си от прословутата му “ограда”!

 5. Сега, пак за баце. Челен опит от политгуруто лилипут.ин по една щекотлива тема. Нали си спомняте как бочко в оня култов моабет: “Ти си го избра”, жалеще, че не е станал още пИдал. Те били много вървежни. Въпреки, че с кмета на Симитли, май, вече е имал “закачка”, както твърдеще “посветен”.

  https://www.facebook.com/dgudkov/posts/1563656677009100

  https://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Shefat-na-Agromah-Kmetat-na-Simitli-e-Bojko-Borisov-skandaln_635241.html

 6. “Освободител” в Хисаря:

  Пиян руснак опита да заколи лекарка в Хисаря, нападна с нож полицаи

  Пиян руснак опита да заколи лекарка от “Спешна помощ” в Хисаря тази нощ. Налетя е с нож и на двама полицаи, които дошли да го усмирят. Мъжът, който е изключително агресивен, е бил арестуван сутринта, твърдят запознати.

  Владимир С. живее в Хисаря, където има апартамент, но не го е изплатил докрай. След като предишните собственици поискали останала част от парите си, той започнал да вилнее в едно от заведенията им, да блъска маси и столове, да чупи, да псува и да плаши с убийство. Гонел яростно клиентите и наричал бизнесмените бандити и боклуци.

  Мъжът е криминално проявен и изключително агресивен, като има присъда , защото влетял умишлено с колата си в заведение на братя Диневи в Поморие.

  Снощи се напил, обадил се на 112 и казал, че се нуждае от медицинска помощ. След като лекарският екип дошъл, той се развикал и започнал да гони медиците. В същото време отново звънял на 112 за помощ. Руснакът извадил голям нож и връхлетял върху лекарката, но не успял да я нарани. Нападнал с нож и двамата полицаи, които дошли на помощ. Повдигнато му е обвинение за заплаха за убийство срещу лекарката и двамата полицаи, задържан е за 24 часа.

  http://www.faktor.bg/bg/articles/piyan-rusnak-opita-da-zakoli-lekarka-v-hisarya

 7. Прескачането на ограда е много устойчив образ на българския фолклор- колкото очарователен, толкова и травматичен. Крали Марко, юнаци, хайдути прескачат дувари и се освобождават. Обаче и момци прескачат та крадат моми, хитреци на прескок крадат де що може, за циганите дори не повдигам въпрос. В резюме фолклорът казва, че прескачайки оградата ще получиш желаното, но е свързано с усилие. Понеже българинът най-много мрази да полага усилие, с течение на времето е заменил препятствието “ограда” с “врата у поле”. Гениално, бих рекла, щото пак има нещо да ти се пречка, ама не много. Това като го измислил нашенецът, избърсал пот от чело, кротнал се под сянката на Нане Стоичковата върба и се рахатяса веднъж и форевър. Искаш избори- заповядай “врата у поле”. Искаш справедливо законодателство- имаш го насред нищото, обтекаемо до немай къде. Обществени поръчки, честен бизнес, качествено образование, детски градини, работно място- над всички тези демократични глезотии се носи зловещото хлопане на оная врата. Дали трябва да издребняваме за стената по южната ни граница. Едва ли…

 8. Борисов е до гуша в целофана на българската политика, но за съжаление българското правосъдие отсъства от земинте ни! За българската прокуратура и дума не може да става – тя си е в болшевишкия строй още.

 9. Борисов е като Тръмп – тефлон, Нищо не му се лепи, не е Наддал а просто Нагъл. На такива силата им е не в това, че винаги намират какво да отговорят – обикновено изпускат някаква абсолютна тъпня. Силата им е в лумпените, които са склонни да ги подкрепят независимо какви ги вършат и говорят. И сега след всички гафове на Тръмп, социологическите изследвания показват, че твърдото му ядро на фенове не се е разколебало изобщо. Хубавото на Америка е, че нормалните хора са все още мнозинство и накрая ще го преодолеят. В България не е така. След масовата емиграция у нас лумпените са мнозинство и битката кой са управлява по същество е битка за лумпенския глас. Зад БСП са чугунените глави, зад ГЕРБ – простаците, зад Патриотите – шовинистичните откачалки зад Воля – несретници, които вярват, че Аптекаря ще им поевтини живота както направи с хапчетата. Не случайно от Да България до последно чакаха гласовете от чужбина за да влязат в парламента. В България не остана критична маса нормални хора, която с гласовете си да донесе победа на нормална партия. На последните избори просто видяхме пълно тържество на лумпените от всякакви видове и окраски. В парламента влязоха само “партии”, които меко казано са абсурдни.

 10. Оградата е абсурдна! Може ли да спре бомбардирани, обстрелвани, пребродили планини и преплували морета?
  Оградата преди служеше, българите да са заградени с телени мрежи като в концлагер, за да не избягат на Запад. А пропагандата ги баламосваше с някакви покемони- диверсанти.
  Сега оградата е само един мини /в сравнение с АЕЦ „Белене”/корупционен проект и плашило на „патриотите” от бежанците.
  А Борисов…Все пак, в интерес на истината, въпреки огромния Борисов, л.ната му в медиен целофан са пренебрежими, с тези на лилиПутин- осрал е целия свят но е в медиен тефлон…
  България е САМО на 113-то място по свобода на медиите, а Русия е на 143 –то /СТА ЧЕТИРИДЕСЕТ И ТРЕТО!!!/.
  Поради медийния целофан и двамата имат космически висок рейтинг…

 11. борисов – олицетворението на българския народ!!!!!

 12. Извинявам се на всички българи, които са се почувствали ощетени и на всички руснаци, които са се почувствали „подценени” от остарялата ми информация. Според последната/април 2017г./ официална класация за свобода на медиите , България е САМО на 109-о място в списъка от общо 180 държави, но Русия е ВЕЧЕ 148-ма /СТО ЧЕТИРИДЕСЕТ и ОСМА!!!/

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.