Защо на Тереза Мей не й се получи “номерът на Бойко Борисов”

bm2

Знаете ли защо британската Тереза Мей не можа да повтори коронния номер на българския Бойко Борисов с предизвикване на избори, за да си укрепи властта?

Много просто: защото Великобритания е демократична държава, а не имитация на демокрация, в която един човек си прави каквото пожелае със своята партия, своите депутати, своите избиратели, своите служби, своята прокуратура, своите областни управители, своите медии и своята държава.

Във Великобритания не можеш да си напазаруваш цели махали да ти гласуват.

Във Великобритания опозицията не е генетично свързана с управляващите и нейните избиратели не въздишат тайно по изборните успехи на тяхното момче с възклицания “ех, как го изпуснахме навремето”.

Във Великобритания се наказва политически политическата арогантност, каквато прояви Тереза Мей с нейната убеденост, че докато е на върха на своята популярност може да си поиска “още от същото” ( по израза на списание “Икономист” за поръчката на избирателите пак Борисов да ги управлява през 2014 г.), за да размаже конкуренцията.

Във Великобритания има конкуренция ( представате си само!) вътре в управляващата партия. Нещо нечувано за нашите национал-популисти.

Във Великобритания не опозицията, а вътрешната критика предстои да размести пластовете в политиката ( на Тереза Мей) след като тя спечели изборите с цената на загубата на парламентарното мнозинство. Това в България е невъзможно да се случи в сянката на шефа-слънце Борисов.

Във Великобритания Тереза Мей рискува всичко в партийната и в управленската си кариера с предизвикването на извънредни избори. В България Борисов доказа, че дори и да загуби катастрофално ( президентските) избори, пак не рискува нищо в партийно отношение сред раята, готова да му гласува отново.

Във Великобритания управляващата партия може да падне от власт заедно с проваления си лидер, но партията от това няма да пропадне. В България властовата партия направо ще изчезне, ако нейният собственик реши внезапно да се откаже от политиката, за да си харчи на спокойствие припечеленото.

Във Великобритания е немислимо партиен лидер да заповядва публично на “своите депутати”, докато у нас обратното е невероятно: на “генерала” тук се козирува и му се гласува каквото е заповядал.

Във Великобритания никой не казва “няма алтернатива” и затова ще гласувам за ( партията на ) Тереза Мей. У нас (почти) всички гласуващи за ( партията на) Борисов казват: няма алтернатива и това ми стига като мотивация да гласувам за него.

Във Великобритания, иначе казано, не се гласува от неМей-къде, докато тук гласуват на принципа “по-добре Бойко”, отколкото “бойкот” на популизма му.

Във Великобритания съществува от 800 години традицията на великата харта на свободите (Магна харта) в условията на една монархия, докато тук един псевдо монарх взе властта с обещание да ни оправи за 800 дни и после я предаде на незоконно родения си потомък в политиката да ни оправя колкото и когато му се ще.

Във Великобритания патриотите пазят суверенитета и националнта си сигурност като редовно чистят страната си от шпионите на Путин, а у нас шпионите на Путин пазят властта от патриотите , наричани “русофоби”, докато русофилите са вкупом в управлението с претенцията, че били патриоти.

Във Великобритания се гордеят, че са островна държава, космополитно отворена към света, а България се гордее да е “остров на стабилността” в задния двор на Европа, ограден с бодлива тел от предполагаемо бурните талази на уж милиони, но оказали се на практика около десетина бежанци на месец.

Във Великобритания обазът на политиката е огледално обратен на българския- там консерваторите са онези, които въздишат по миналото и се борят да го консервират, докато у нас по времето на консервите се прехласват левите, паразитиращи върху късопаметната носталгия по годините, когато хората бореха глада с помощта на храна в буркани, складирани за “черни дни” по мазетата.

Ето затова “имитирането” на българския опит във Великобритания води до обратни резултати.

П.С. (НЕ) е по темата: на 14 юни от 18.30 ще има нов Марш за европейско правосъдия в София. http://terminal3.bg/marsh-za-eu-pravosydie-2/

10 мнения за “Защо на Тереза Мей не й се получи “номерът на Бойко Борисов””

 1. Н-тото конгениално изригване на Стопанинът на БЛОГА НИ! Всичко е казано от а до я.
  баце и 100 пъти да го прочете, а на ден нормата МУ е половин страничка (с полуграмотното мърдане на устните, по д-р Тони Филипов, има и доказателство-снимка), цял ден да МУ го обясняват с думи прости-надежда всяка оставете.
  За това Англия си е Англия, а България е на канджа у г… .

 2. Браво, поздравления, макар да е тъжно и мъчно на душата!

 3. Поздрави на ИВО за публикацията!
  Право в сърцевината пак.
  Четиво за Президенти и Премиери.
  По Политически манталитет и Обществена култура, Великобритания и целият особено Северен и Северозападен свят на Европа, са диаметрално противоположни на България, както и диаметрално-диагонално са разположени на географската карта.
  По-точно, нашенските неща са диаметрално противоположни на техните, които пък са в сърцевината на Западната Цивилизация, със своята Англо-Саксонска култура, която пък е основното, пренесло се от Европа в (Северна) Америка – от Двете страни на Северния Атлантик. Да не говорим, че тя е извличала начала от някогашна Южна и Югоизточна Европа, с Античен Рим и Гърция, но правейки от ВСИЧКО това единна ХАРМОНИЯ, възможна да бъде ВАЛИДНА за Целия свят дори, включително за БЪЛГАРИЯ. Британия е много повече Демокрация и Република, отколкото монархия в буквалния смисъл на думата, останала такава про-форма и про-традиция.
  Просто, не се е случило друго по-добро. Нито комунизъм или нацизъм, евразизъм или ислямизъм, нито китайски пост-комунизъм, нито латино-американизъм, нито нищо друго по света. Затова към тази цивилизация се закачиха и Германия и Япония, които бяха нейни отдавнашни векове. Към нея ще се закачи един ден и Китай, когато напълно отпадне комунизмът и там (Китай го доказа, че може, още с правителството си на Гоминдана).
  И така Русия ще остане сама – с пръст в… уста.

  Ползата от общуването и от популяризирането на такива неща около британските избори като Отличния Коментар-Паралел на ИВО, е несъмнена, в посока бавното видоизменяне на закривяването на България в посока Русия, все още ръждясващо като такова, както бе Нагласено от 1944-а насам.

 4. Да припомним, че Първият парламент в света, подобен на сегашния тип парламенти, е в Исландия, с името Алтинг: исл. Alþingi: https://en.wikipedia.org/wiki/Althing, от 930 г., в който се събират и обсъждат нещата обществените водачи.
  Разбира се, народни събрания е имало в антични Гърция и Рим, но те не са точно в по-съвременната система на представтелната демокрация.

  Първият парламент от по-съвременен тип в Света и Европа е в Полша, сейм-вйече, 1182 г.
  Още повече разработен като съвременен, в курса на съвременната изборна традиция, а и съвременна политическа структура, е този на Великобритания. Той вече има определена Власт, т.е. започва да се подравнява по сила с тази на Царя и Правителството, а по-нататък става и по-важен от тях, а и по-силен в някои отношения. Това е 1295 г., при крал Едуард, наречен “МодеЛния Парламент”. Магна Харта не случайно се появява през 1215 г. в същата ТАЗИ Англия.
  Във Франция, съвременният парламент датира от 1443 г., макар 100 години преди това да има парламенти на Париж и Тулуза.
  В Холандия, Генералните щати са свикани през 1464 г.
  И т.н.
  В България е имало Болярски съвет. Първият ~парламент по нашите земи, обаче, е по османско време, с първите избори тук, които са през 1876 г. В него отиват и няколко българи. Но той естествено е в Цариград, идвайки 650 години след началото на Европейската традиция.
  И сегашният ни парламент идва през 1879 г., като през 1944-1990 г. той е МАША на комунистите, управляващи от името на Москва (а сега?).

 5. “Тръмп разпространява Лъжи, чисти и прости лъжи, и Пречи на протичащото разследване”: Джеймс Коми, предишен директор на ФБР, пред Американския Сенат.
  Въпрос: коментар от “обществото” “на Тръмп” у нас?
  Отговор: снишени сме, очакваме Следваща директива от Москва, не искаме да дразним.
  Лика-Прилика.
  https://www.nytimes.com/2017/06/08/us/politics/comey-hearing-trump-russia.html?emc=edit_th_20170609&nl=todaysheadlines&nlid=60841669
  http://www.bbc.com/news/world-us-canada-40215431

 6. Т.Мей повтори ароганността на камерън към бъдещето на Великобритания! Повтори една и съща грешка с Камерън, за по-малко от година. И двамцата искаха да “укрепят” властта си -ЛИЧНАТА, ТЯХНАТА, без да се интересуват от бъдещето на Великобритания, и даже на партията ИМ!
  Такива “номера” минават само диктаторски и псевдодемократични бананови републики ,които географски се намират на изток от Виена, потвърждавайки “лафа” – че Европа започвала след Виена! Използването на властта само за частни и лични цели се наказва от истински ЛЕГИМНИТЕ избиратели в целия ЕС, докато в бившият соцлагер ………само се “консумира”.. “лапка”…. “папка”……., за “слушкащите” “избиратели” и порцииофили. Винету раздава “безплатно” на всички желаещи – от Доганци, Златевци, Делянци, библиотекари ,Цацаровци, Герговци …………, до последните порционни
  трохи за своите герберски “партийци”!

 7. Тереза Мей не е толкава “проевропейски настроен” политик, колкото Борисов (“Нааааай-проевропейският ни държавник (според ТВ Эвропа) трагикомично…).

  Ха ха ха ха

 8. Г-н Инджев, както всякога “В десетката”!

 9. Тереза Мей се изплащи от Брекзита и намери приемлив начин да го спре

 10. Направи ли Ви впечатление какво каза Тереза Мей след изборите – все едно слушах Бойко Борисов, как страната се нуждае от стабилност и тъй като те печелят най – много гласове, ще направят всичко за да предоставят този стабилен период?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.