Времето на Путин изтича, а Навални и в затвора печели от това

В статия на Дойче веле, която остана единствената ориентирана към подкрепа на демокрацията в по-нещастната част от Европа медийна платформа на държавна издръжка, руският опозиционен лидер Навални е порицан за допусната от него грешка ( и дори провокация). Грешката му била в това, че е призовал привържениците си в Москва да сменят мястото на своята претестна изява и така е предизвикал масови арести на съмишленици. Дали това е грешка и ненужна провокация- не искам да споря. Още повече пък задочно с автор, който със сигурност познава актуалната обстановка от първа ръка като наблюдател щом пише за авторитетна медия като Дойче веле. http://debati.bg/doyche-vele-kakvo-se-sluchi-v-rusia-i-greshkata-na-navalni/

Ще поспоря обаче с тезата в статията, която се завъртя активно в българското медейно пространство. Според нея Навални си е навлякъл сам ареста от 30 дни и по този начин поставил създаденото от него опозиционно движение пред перспективата направо да изчезне. Това съждение е повече от озадачаващо ( за да не кажа нещо друго, което би могло да засегне уважавания по дефиниция от мен журналист).

Историята е пълна с примери, които потвърждават обратното: репресирането, арестуването и натикването на политическия противник в затвора го прави още по-голям герой в очите на неговите последователи. На принципа на Ницше “всичко, което не ме убива, ме прави по-силен”. Защото, освен всичко друго, Навални е вкаран зад решетките за някакви си 30 дни ( не, не става дума за “на чужд гръб и сто тояги са малко”).

Нима за един месец без Навални протестните настроения в Русия, които имат своята обективна основа, а не се дължат само и единствено на един активист на съпротивата срещу корупцията, ще изпадне в ступор? Смея да мисля, че радикализацията на протестите срещу режима на Путин тепърва предстои. Въпреки онези напомпани рейтинги на самодържеца, който си въобразява, че може вечно язди тигъра ( казано в китайски стил) , т.е. да яха руската мечка без да пострада накрая.

Както и друг съм посочвал, само кървавият римски диктатор Сула е успял да изненада света с факта, че внезапно се отказва личната си безконтролна власт и се е оттеглил да доживее мирно старините си без да пострада от отмъщението на засегнатите от проскрибциите ( репресиите на политическите врагове, лустрирани под формата на масови екзукуции и с отнемане на имуществото им).

Путин гребе от резервите на фондовете, натрупани по време на петролния доларов дъжд от първото десетилетие на неговото късметлийско в това отношение управление. Иначе казано, той реже клона, на който седи. Тъкмо за него тиктака часовника на обратното броене. Докато Навални и младежите, които го последваха, са тези, които имат време. То просто работи за тях. В или извън ареста.

Най-големите страхове на Путин не са от външна заплаха, коквото той лицемерно размахва за целите на вътрешната консолидация на комплексарски помпаното самочувствие на рашизма. Проблемът на този претендент за потомък на династията на Романовите с болшевишката злоба в очите е, че доста добре познава плебейския живот на своя народ, част от който е бил. Знае какво може да очаква, когато падне.Тълпата, особено при наличието на мотивирани лидери, рано или късно ще му поиска сметката ( а може и да му я види някой ден).

Изригването на Путин срещу Украйна също не беше предизвикано от външнополитически съображения . Формално той отприщи агресията си срещу най-близкия народ, лишавайки Русия от мечтаната перспектива да се завърне гръмко, по съветски като велика сила на международния терен ( защото без Украйна Русия никога няма да помирише подобно “величие”). Истината обаче е, както са посочвали нееднократно познавачи на комплексите, мотивиращи Путин ( като Станислав Белковски), е че той преди всичко се бои от повторението на украинския майдан на московска почва или изобщо от руски вариант на “цветните революции” в Грузия и Украйна. Ето защо се опита да смачка Грузия и Украйна с военна сила. Нещо като Петър Първи, който си отмъщава като екзекутор в лично качество на стрелците, оказали подкрепа на заговорници срещу власта му.

Младите демонстранти в десетки руски градове обаче сбъдват най-лошите предчувствия на бившия хлапак от ленингладските улици. Дошло е времето на ново поколение руски граждани, което иска своето- при това не заради пари ( Путин прави, каквото все още може в това отношение), а заради кауза. С това Путин не може да се пребори .Обречен е. И е въпрос на време, когато към младите идеалисти ще се присъединят масите хора, които консумират огризките от краткото руско угощение на международния пазар на скъпите горива. Лесните пари са на свършване. Предстоят трудните времена и решения.

Когато и огризките бъдат оглозгани ( в рамките на тази година, казват авторитетни икономисти), Путин ще се чуди какви нови корупционни номера да измисли: ще му се наложи да корумпира ( вече без да разполага с пари в брой) неподкупните в техния младежки порив “врагове”. А перспективите му за успех на това поприще не изглеждат розови.

С Навални начело претестите ще са по-ефиктивни- макар и той да допусне някоя и друга тактическа грешка. Стратегията му обаче, прицелена в корупцията, е като хватка на булдог: няма вероятност тя да отслабне. Нито пък “захапаните от него”, като премиерът Медведев и самият му върховен покровител в Кремъл, могат да се измъкнат невредими.

Русия е бременна със събития. Както впрочем винаги е била с кратки прекъсвания, раждайки революции и разпад на държавата три пъти в рамките на един век.

18 мнения за “Времето на Путин изтича, а Навални и в затвора печели от това”

 1. Путлер сам си предизвиква Майдана. Не са му виновни нито Грузия, нито Украйна. Както и на Асад никой не му е виновен. Сам си предизвика войната в Сирия.
  Дори и предшествениците на Путлер – Горбачов и Елцин сами осъзнаха докъде могат да удържат властта, и при много по-тежки условия от тези на Путлер. Те бяха все пак от савецкото “статукво” ,и имаха някаква политически и управленски опит, като номенклатура на СССР. Докато Пулер не е част от “статуквото” на СССР. Той е бил обслужващ персонал на това “статукво”, дори и в рамките на КГБ. Той няма откъде да знае дори и тези номенклатурни “правила” ,които бяха вътрешни за СССР , и движеха цялата гигантска империя. А пък за външните още по-малко.
  При него всичко е чекистка имитация и фасада на това савецко “статукво”. А ,той си действа по чекистки – вербоване. И нищо друго.
  Каква ти икономика, каква ти конституция , какви ти права , какви са тези “подробности”. Това е само “досадно статукво” за един “антисистемен” чекист, който освен това от 25 години има криминален бекграунд с различни ОПГ.
  Ако Путлер беше приел да спази поне мандатността на досадното му “статукво” , сега нямаше да има никакви проблеми с никакъв руски Майдан. Нито с украинският Майдан, нито с Грузия и Сирия. Нямаше да има и лични санкции към него и шайката му. Но “антисистемните” чекисти не могат да разберат правилата на “статуквото”. Нито в СССР, нито в Русия, нито извън тях!

 2. Истинската заплаха за Путин не е Навални, а Хладилникът. Също като българското робско племе, така и руското крепостническо племе ще се вдигне масово само когато започне да умира от глад както у нас стана при Виденов. Иначе ще си трае и ще гледа покорно батюшката цар. Все пак шапка му свалям на Навални за смелостта да се опълчи, когато съпротивата срещу Путин е нищожна, а подкрепата – стряскаща. Изключителна личност. Жалко, че в България няма такъв лидер.

 3. И аз бях озадачена от коментара на ДВ. Според мен джуджи отдавна се катери нагоре по стълбата, която води надолу. Въпрос на време е. На малко време. Тик-так…

 4. Руснаци от Москва, опозиционери, ми пишат така:
  “Не вярвайте съвсем на Навални. Той е най-верояотно направен да бъде човек на Путин и Кремъл. Може да не е започнал протеста си срещу корупцията преди години по такъв начин, но малко по-късно са го притиснали и направили такъв. Добре се забелязва, как Навални Никога не критикува Путин и Кремъл. А критикува Медведев. Медведев в случая играе изкупителна жертва – козела за жертвоприношение. Необходим Кремълски придворен шут и клапан за отпускане на напрежение. Братът на Навални, Олег Навални, е от няколко години в затвора, и това се използва за оказване на натиск върху Алексей да бъде “дозиран” в обвиненията си, да не прекалява, и “премерен” в тях, да не ги насочва срещу Путин. Независимо, че Навални често бива арестуван и вкарван в пандиза, по-важни за другите неща, за които стана въпрос”.
  Склонен съм да вярвам. С две думи, КГБ е проникнало и антикорупционното протестно движение, и неговия водач. И такъв като Навални е превърнат в мухоловка за милиони руски мухи.
  Нищо чудно. Сещам се, у нас Кошлуков, като човек на КДС, бе уж вкарван в пандиза – там върху него да се налепят като на мухоловка. И за награда, ДС ги изпрати заедно с онази върховна синя опозиционерка, Лилето Панделиева, журналистка-доносничка, двамата още през 1990 г. на безплатно следване в САЩ. ДС знае кого праща, та да не избягат и се върнат обратно, да продължат да Служат. Лилето Кощунствено бе “лице на демокрацията в България”, но скоро възвърна нормалното си амплоа, а през 2013 г. нарече ПРОТЕСТА в България “ДА ви пикая на протеста!”: http://e-vestnik.bg/18179/liyana-pandelieva-da-vi-pikaya-na-protesta/
  А пък Кошлуков, той бе Кадрово развит, и стана дори “фактор”. АЙ СТИГА БЕ, кошлуков фактор.
  ИВО, ИЛИЯН, ТРАЙКОВ – ТОВА СА ФАКТОРИТЕ!
  Червен боклук, преторен на демократ, НЕ МОЖЕ ДА Е ФАКТОР.

 5. Навални,Алексей Анатолиевич,действа прагматично по американски модел – “следвай парите особенно,ако са крадени”.
  Президент може и да не стане,но нанесе особени поражения с видео материалите си за прокурора Чайка,за медведев-“Он вам не Димон” и за олигарха Алишер Усманов.
  Последния даже беше изваден от релси и публикува цели две видеа в отговор на Навални,от които се разбра само едно – “Пфу на тебя, Алексей Навальный!”
  Навални определено разбута кошера с двата протестни митинга,единия на 26.03.2017-та и другия на 12.06.2017-т.
  В края на тази година предстои яко разкешване на русия към международни кредитори и ако това се съчетае с още едно поевтиняване на петрола,польожението става – грамофон свири,майка плаче!
  Малцев пък говори за революция на 05.11.2017-та,така че се задават интерсени месеци.

 6. Е СЕГА се запича:
  “200 конгресмени Демократи от Американския конгрес ще Съдят Тръмп. Обвиняват го за “неуместно” вземане на пари от чужди страни (Русия?) чрез своята фирма. Обвиняват го в нарушаване на Конституцията, вземане на неуместни подаръци и др.”.
  Какво ли си мисли ПАРОДИЯТА у нас, наречена “тръмп-общество”? Въобще те имат ли мисъл, или просто изпълняват указания от Кремъл сведени чрез КГБ – ДС/ДАНС??…
  https://www.washingtonpost.com/politics/congressional-democrats-to-file-emoluments-lawsuit-against-trump/2017/06/13/270e60e6-506d-11e7-be25-3a519335381c_story.html?utm_term=.47147fa8bd66&wpisrc=al_alert-national&wpmk=1

 7. Чел ли е путлер БЖЕЖИНСКИ /светла му памет!/? Или и той като банкянското недоразумение е стигнал само до 14-та страница на “Винету”?

 8. Прочетох статията в Дойче Веле и думаю, что тавариш Рибалка очень прав. Тавариш Невалний не въполнил приказ Московскага Горсовета и как каждай Дневальнъй на пастом, будет арестован на срок тридцат дней, а патом будет снова Дневалний наказан извънредний дневалний па службе. А ребята каторъй бъйли заблуждьониъе Дневальнъйм лучше паступить в Путинский камсамол или в пьолнерской организации имени Медведева каторъй после страителства своей Гусий Домик, тепер страит падобнъй для маладъйх Пьолнерки и Камсамолки

 9. Oтказали са да регистрират Навални за изборите(?!)…Тия ги е страх и от сянката си.
  Към AWACS – A може да върви “Всички са маскари”.
  Колкото за критиките към Медведев ( но не и Путин) – “Бий Самара, да се сеща магарето” 😉

 10. Само припомням:

  А. ВЕНЕДИКТОВ: Вот в этом смысле вопрос был замечательный. Если вы станете президентом, вы попробуете вернуть Крым Украине?

  А. НАВАЛЬНЫЙ: Крым – это бутерброд с колбасой, что ли, чтобы его туда-сюда возвращать? Вот я не считаю…

  http://echo.msk.ru/programs/focus/1417522-echo.html

 11. @ AWACS
  Не само Кошлуков е бил легендиран. Почти всички първи водачи на СДС са „целунали ръката „ на Луканов- Петко Симеонов, Ивайло Трифонов и т.н.. За ДПС да не говорим-всички , без Свилен Капсъзов/лека му пръст!/.
  Но нищо не се говори за другото. Истинските дисиденти и политически затворници, които действително можеха да бъдат ИСТИНСКИТЕ ВОДАЧИ, бяха УМИШЛЕНО изгонени от България непосредствено преди 10 ноември. Набързо им изготвиха изходни визи, кой за където пожелае, но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябваше да напуснат България. Като Едуард Генов, например…

 12. В Русия няма политическа опозиция. Има опозиционно настроени хора, техният брой ще се увеличава в следващите месеци, и дано достигне критично ниво.
  Навални играе и извън, и в кремълските коловози. Картината за западния наблюдател е убедителна – Кремъл успява да изрисува една Русия, в някаква степен пропусклива за демокрация. Фактите са съвсем други.

 13. Предполагам че при изостряне на обстановката кагебистите от най-близкото обкръжение на Путин ще задействат резервен вариант.Ще го заменят с някого,когото ще представят като “умерен демократ” и ще се опитат да укротят Навални и другите опозиционни лидери с високи постове и финансови облаги.

 14. Всичко се свежда до това дали Навални е постигна критична маса (%) подкрепа. Тук е много трудно да се каже какво е положението, понеже социологическите данни в руските медии не претендират за неутралност. Ако някои от съ-блогърите има информация от по-надеждни източници (документи на ЕК, западни медии) ще е интересно да сподели.
  Иначе по отношение на масовката в Източна Европа и Русия, все по-често клоня към мнението на Quest. За съжаление тук много малко хора се борят за ценности. Пътят за бунта минава през хладилника за огромната част от популацията.

 15. Иво, истината е по-прозаична – и в Дойче Веле, както и в много други западни медии, е пълно с “полезни идиоти”, с “путин-ферщеери” или просто с хора, които нямат понятие нито от принципната ситуация в путинистан, нито от текущата конкретна ситуация, но много искат да пишат/говорят за нея. Конкретно за смяната на мястото на митинга от 12 юни в Москва – първото място (проспект Сахаров) беше “съгласувано” с властите, но се оказа, че митингуващите ще бъдат лишени от уредба и звук, така че ораторите ще трябва да крещят до прегракване от някаква трибуна и ще ги чуят само най-близко стоящите 200 души. Очеизвадно това беше направено, за да се унижи митинга срещу корупцията и да бъде “поставен на място”. След като Навални прехвърли митинга в последния момент на улица Тверская, изведнъж се оказа, че на Сахаров няма никакъв проблем с озвучаването. Демек – това са обикновени пут.ински номера. Но има хора, които не могат или не искат да го видят и разберат.

 16. Да, вижда му се краят и на комплексираният самодържец в Кремъл!!!
  Най-радостното е, че много млади хора излезнаха на протеста – в 200 града! Навални може и да е сбъркал, но това не е фатално! За Путин-ката обаче нещата са на “изуй гащите”! И това ще доживеем! Време е.

 17. Драги КЛЮКАР:

  Сетих се и включих менте-фактора, тъй като не е от много коментираните като такъв, какъвто го споменавам тук.
  А това изгонване “преди 10-и” – точно така, за разчистване на терена – мисля, че бе през месец Май 1989 г. в Най-Голяма Доза. Разбира се, имаше и след това, а и преди това ПРОГОНЕНИ ПАТРИОТИ и ДЕМОКРАТИ.
  И още по-важно, НА ВСИЧКИ ТЯХ, начело с ИЛИЯ МИНЕВ – БОГ ДА ГО ПРОСТИ – НЕ БЕ ДАДЕНА НИКАКВА НАЦИОНАЛНА ТРИБУНА, НЕ БЕ ДАДЕН МИКРОФОН, НЕ БЕ ДАДЕН ГЛАС. Те не можаха да се включат пълноценно в обществения и политическия живот: направено бе да бъдат ИЗХВЪРЛЕНИ ОТ ОСНОВНИЯ КОЛОВОЗ. За сметка на факторите от комбинацията на КГБ-КДС, замислена години преди 1989-а. Според мен, замислена още около 1984-1985-а, с идването на Горбачов като последна хватка на руското Политбюро да се омекоти историческия удар на САЩ-Рейгън, и запази съветската власт, модифицирана като перестроечна, допускайки козметични промени и в Източна Европа.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.