Списък с предложения за название на държавата Македония

Названието на държавата Македония е основна пречка за нейната интеграция в ЕС и НАТО. Гърция не е съгласна да има държава с  такова име и блокира членството на нашата съседка в двете организации.

Ето малък списък от предложения за названия, които да удовлетворят изискването за ново име на бившата югославска република. Идеята на списъка е да удовлетвори всички страни в спора и да ги освободи от мъките – от мегаломаните, през гъркоманите с тяхната мегалидея; трафикатните; спекуланнтите с мантрите за менте-историята и т.н.

Мъкадония

Мегадония

Мегалидония

Метадония

Ментедония

Мантрадония

Мангодония

Меркелдония

Матушкадония

Малкодония  ( с малко, но донски казаци на власт)

Македуния ( на арабски дуния е свят).

Мекадония ( мек вариант, който в същото време провъзгласява Македония за новата Мека на Балканите ).

Майкадония – майка на всички донове в региона.

Мутрадония – същото, но с решаващата мутренска помощ от Изток.

Маркадония- маркира македонизма като запазена марка.

Мяркадония- единица мярка за македонизъм.

Милкадония – ако швейцарският концерн “Милка” е готов да стане спонсор на новата Швейцария на Балканите.

Млякодония- виж горното предложение в извъншвейцарски контекст.

Макродония- ако макроикономистите се наложат технократски.

Микродония- ако великите сили решат си стиснат ръцете в знак на съгласие, че  казусът е прекалено микросСкопиен, за да се рискуват геополитически конфликти в негово име заради неговото име.

На базата на тези предложения не остава друго, освен дипломатите да запретнат крачоли и да се захванат за работа в омагьосания кръг на блатото, в което се въртят и си гонят опашката от толкова години.

П.С. Авторът на списъка си дава сметка, че нито едно от отделните названия няма да бъде прието с консенсус. Поради това предлага ротационен принцип в назоваването на държавата докато на всички не им се завие свят от ротацията и не решат да си седнат на меките части ( да не се приема като лобиране за Мекадония) и да осъзнаят, че земята не се върти около и заради техния проблем.

20 мнения за “Списък с предложения за название на държавата Македония”

 1. “Горна република Македония” ще бъде, най-вероятно.

 2. Швеция и Финландия се присъединяват към съюзническите сили JEF на НАТО водени от Великобритания, с периметър на действие Арктика.
  http://www.rcinet.ca/eye-on-the-arctic/2017/02/13/uk-led-joint-expeditionary-force-will-have-ramifications-for-arctic-security-experts/
  Ще духат духат горещата супа Шчи казаците.
  Путин онзи ден се закани, че ще вземе “ответни” мерки срещу Шнвеция – айде Бе – нали Швеция бе пример дори за “българските” социалисти, подсказан от Кремъл, че била единствената реална държава в света на победил социализъм… полека, че ми се задави храносВилането…

 3. Що се отнася до позорната продажба на “Стандарт”:
  Радев и Борисов ТРЯБВА да бъдат държани в Брюксел отговорни (Held Accountable) за това деяние!
  Можеше ли, навремето, “Отечествен фронт” да бъде продаден на Американски собственик, да стане “подразделение” по ВТОРО НАПРАВЛЕНИЕ, на Ню Йорк Таймс??
  Другари Радевци, другари Боковци – Може ли да се продаде голяма медия на твоя противник, който води информационна, пропагандна и ВСЯКАКВА възможна война с теб!!??

 4. Сдружение ДОМ: Службите да екстрадират агентите на Русия, които провеждат враждебна дейност от България

  Гражданите настояват проектите „Белене“ и „Южен поток“ да не бъдат рестартирани.

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/sdruzhenie-dom-sluzhbite-da-ekstradirat-agentite-na-rusiya-koito-provezhdat-vrazhdebna-deynost-ot-balgariya

 5. Чудесни идеи за Мейкдония в ЕС и НАТО! Ротационният принцип е дипломатически зряло предложение, така ще кандисат всички.

 6. След като им мине световъртежа,да се вгледат по-внимателно в историята и да приемат името Охридска България.

 7. Може да се добави и Мъркадония – защото постоянно мъркат.

 8. „Идеята на списъка е да удовлетвори всички страни в спора” (Иво Инджев)
  Както винаги – много точна и политически смислено набелязана цел. Поздравления!
  Лексикалната реализация на списъка, разбира се, е чудесно. – Иво си е майстор и в това отношение. Но това, с което впечатлява този списък, е какъв огромен буламач от исторически митологеми е забъркан на това място, наречено Балкани: Днешните гърци били наследници на Омир, Перикъл, Сократ и прочее, а хората от Охридско и Скопско не били потомци на Филип Македонски и Александър Велики. А може би и едните и другите „не са” или „са” такива-онакива толкова колкото и днешните българи са приемници (биологични или не – да му мислят историците) на Кубрат, Аспарух и Тервел! И дали няма да се докачат волжските или кавказките българи, ако ги пропуснем от разглеждане?

  Нашите (и изобщо балканските) високо-компетентни историци все още не щат и не щат да възприемат съвременната научна истина (установена от около 50 години насам), че днешните народностни имена са резултат от продължителна ЕТНИЗАЦИЯ на същите имена, които през Средновековието (или дори в Античността) са имали друго – държавническо, религиозно, професионално и прочие съдържание. Това основно положение отдавно е възприето в западноевропейската историческа наука. Знае се, че първият етнос в съвременен смисъл е английският (началото на18 век), вторият – френският (краят на 18в.), след това идват немският, италианският и другите европейски народи през 19 век. Тогава възникват и „великите” балкански етноси с „хилядолетни” истории. Руският и той не закъснява с неговото „хилядолетно братство” с българския. И разбира се, веднага се въвежда бъркотията с разделението, че тези нововъзникнали народи били нации, а не етноси, които били съществували едва ли не от памти века (т.н. примордиализъм). Ти му казваш „бай Иване”, той ти вика – знаете какво.

  Бих препоръчал на интересуващите се да прегледат интервюто с белгийския професор-българист Раймонд Детрез на тема Македония:
  http://www.kultura.bg/bg/article/view/15366

 9. Авторът да заяви дали има претенции към авторските права на гореизложения списък. Тъй де , да са спокойни избиращите. Аз предварително заявявам че се отказвам от възнаграждението и предлагам
  Древно Българска област Македония
  Първо Българска Македония
  И съм съгласен с Охридска Македония.
  П. П. Прабаба ми и прадядо ми са от Долни Порой, където в архивите се вижда че е било населено главно от Българи и Турци преди 1913година . Намира се в днешна Гърция на 50км от Кулата-Промахон.

 10. ПОСЛЕ НАХЛУХА РУСНАЦИТЕ…

  “Уединението, чистата вода, познатите плажуващи, всичко това десетилетия наред правеше “Помпата” един от най-привлекателните плажове в Поморие. ПОСЛЕ НАХЛУХА РУСНАЦИТЕ и очарованието се загуби, но всички ние продължихме с носталгично упорство да ходим там.”

  http://frognews.bg/obshtestvo/misterii/frogoko-unishtojiha-diuni-zaradi-darvena-lavka-angelkova.html

 11. @ Веселин Станев,
  С извинение към останалите, но аз подкрепям Вашите предложения!
  И ме подсетихте за стар виц по темата, от Татово време.
  Попитали Радио Ереван:
  -Защо на мъжете-македонци са плоски главите зад тила?
  – Защото от древни времена и до днес, още след раждането в Македония , на всяко момче -македонче ,/ всъщност българче/ , майките им не ги пляскат по дупето, а зад тила, с думите:
  „Бързо пораствай, че да станеш цар на Българите!”

 12. През 682г. КАН КУБЕР основава БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА със столица Прилеп. През 839г. КАН ПРЕСИЯН присъединява КУБЕРОВА БЪЛГАРИЯ . От тогава, до падането ни под турско владичество всички наши владетели продължават да спазват политическите традиции на държавата си, и са наричали Македония с едно-единствено име. ДОЛНА ЗЕМЯ!

 13. Драги TERVEL:

  По повод Кубер и Куберова България:
  Само допълвам, с текст за НЕГО от Уикипедия, нарочно с английския му вариант. Там всичките цитирани 24 източници, както и вторични над 10 източници, казват ТОЧНО това.
  В българския вариант, за съжаление, има цитирани само 6+2 източника, и също за съжаление, навсякъде пише “прабългари”. В английския текст пише ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРИ.
  НЯМА ПРАБЪЛГАРИ – ИМА Б Ъ Л Г А Р И !
  Тези наши деди, които са дошли от Средна Азия, и после направили Велика България на Хан Кубрат, и после България на Аспарух – са ЕДИНСТВЕНО БЪЛГАРИ!
  От 632 г. датира БЪЛГАРСКАТА БОЛКА по Македония.
  Но тя е напълно Основателна, Справедлива, Реалистична.
  Когато България пада под Османска власт, за нея историческата памет е, че Македония е просто провинция, част от нея от самото й начало.
  ТОЧНО ПОРАДИ ТОВА, когато през 1870-те се утвърждава Българската Екзархия, Македония е част от България. Както днес области Бургас, Враца, или Благоевград са част от същата наша България. И всички Европейски сили подкрепят да е така, настоявайки го на Цариградската конференция, 1876 г. Единствено Русия Проваля всичко чрез нейните ходове чрез Райхщад и Будапеща и по-нататък след 1878 г. – а и до днес.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Kuber

 14. Към AWACS:

  “НЯМА ПРАБЪЛГАРИ – ИМА Б Ъ Л Г А Р И !”

  ВСЕЦЯЛО СЪГЛАСЕН, и ще добавя:
  А ТЕХНИТЕ ВЛАДЕТЕЛИ, до приемането на византийското християнство-днешното руско православие, СА БИЛИ КАНОВЕ!

  Поздрави!

 15. Кутмичевица, името на областта по времето на кан Борис.
  На съвременен казахски “кютим” означава “грижа”, “грижа се за”
  По времето на Византия областта се казва България, но това никак няма да им хареса на така наречените съвременни македонци.

 16. Към AWACS:
  Поздравления за цитирания сайт! Отличен е.
  Все пак, бих желал да отбележа, че там има един линк към
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgars
  който предлага подробна историческа справка по въпроса за етнонима Bulgars (средновековни българи). Последният определено се смята за различен от етнонима Bulgarians (съвременни българи). Споменава се, че и Прабългари (Proto-Bulgarians) e аналог на Bulgars. Така излиза, че историческата непрекъснатост между средновековни и съвременни българи се игнорира както от български, така и от чуждестранни учени. Разбира се, това не се отнася за „историци”, които (следвайки завета на небезизвестния акад. Емил Георгиев) първо се смятат за българи и след това за учени.

  За подобни „историци”, липсата на непрекъснатост между съвременни и средновековни българи е едва ли не унизително обстоятелство, тъй като горещо вярват, че всички други народи си носят своите етноними от памти века (примордиализъм). Според съвременната историческа наука, обаче, истината е точно обратната: Съществена липса на непрекъснатост е характерна за всички етнически истории, така че никой народ не може да претендира за непрекъснато развитие, по-дълго от последните 3 века, т.е. от началото на индустриалната епоха.

  Сериозните историци са наясно, например, че през античността гърци е било име на съответна нация, но през средновековието думата е добила смисъл на православни християни, а през 19 век отново се превръща в етноним. По подобен начин претърпява метаморфоза и смисълът на думата евреи. Съдържанието на думата българи също претърпява метаморфоза – от племенно до държавно-поданическо наименование на обединение от различни етноси, и накрая (19 век) – до етническо име на част от населението на Балканите. Подобни примери могат да бъдат дадени за много етноними – французи, германци, англичани, руснаци и др., всеки от които претърпява еволюция от име на едно племе, след това на много племена, много етноси и накрая – на нация. А Италия е пример за географско наименование, което се е превърнало в етноним. Има и обратни примери – за етноними, превърнали се в географски наименования: например траки – Тракия, мизи – Мизия и др.

  В заключение, отново ще цитирам белгийския професор-българист Раймонд Детрез
  http://www.kultura.bg/bg/article/view/15366
  който дава примера с „брадвата на прадядо ми, чиято дръжка беше сменена от дядо ми, а баща ми й постави нова секира”. Подобна е историческата непрекъснатост на етнонима българи, чиито автентични носители били частично избити от княз Борис през 9 век, а останалата част била наречена „черни българи (kara bulgars)”, които така и не се включват в българската народност.

  В крайна сметка, останало е само името. Но да не би с французите, англичаните, руснаците и много други, да не се е случило същото?

 17. Още за етно-образуването:
  Погледнете например за англичаните https://en.wikipedia.org/wiki/English_people,
  или пък за французите https://en.wikipedia.org/wiki/English_people, където направо се казва, че са melting pot. А възникването на немския етнос е толкова сложно, че мога само да ви посоча съответната статия https://en.wikipedia.org/wiki/Germans#Identity_2 . То било германи, келти, нормани, славяни, латини, хуни и т.н. и т.н. – няма изброяване. Атила бил говорел немски, а Карл Велики – латински. Ходи се оправяй!

  За руснаците – подобно на прабългари и българи, Rus’ people било едно (скандинавци), а пък Russian – друго (предимно славяни). Отделно прилики с фино-уралците на север, а на юг – дежурните братски народи беларуси, украинци и пр. И при тях е голяма сложнотия. https://en.wikipedia.org/wiki/Russians#Kievan_Rus.27

  За гърците и италианците не се разбира как са възникнали като етноси. Пълен хаос!
  Все пак ви предлагам съответните сайтове:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Greeks#Origins
  https://en.wikipedia.org/wiki/Italians
  Едно е ясно ОБАЧЕ: От тях е дошло всичко най-съществено в Европейската култура!
  Можем само да се възхищаваме на такъв плодотворен и красив хаос!

 18. Така е, оттам идва най-същественото в Европейската култура. Идеята за богочовека, ей го Борисов. И кожА да разпаля барбекюто, все в посока Прометей се кланям.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.