Къде (беш)е “другата гледна точка” за юбиляра от Мадрид?

Българските медии имат удобния за тях навик да си “връзват гащите” срещу шамари от силните на деня по теми, които не са им угодни, чрез изтъкване на необходимостта по въпросните теми задължително да бъде представена “другата гледна точка”. С този номер се измъкват и политиците, когато стане дума за абсурдното доминиране на съветската монументална окупационна символика в днешна България – “има и друга гледна точка по въпроса”, чувал съм да казват разни другари и другарки, от Георги Кадиев, до Йорданка Фанкъдова.

По този повод питам: къде (беш)е “другата гледна точка” във всетелевизионните чествания на 80 годишнината на Симеон Сакскобургготски?

Цередворци овършаха телевизионните студия с обичайните хвалби за тяхното величество. В репортажите се нагледахме на това как “елита” ( дор 400 души ) се редил час и отгоре на опашка да поздравява юбиляра. Някои представител(к)и на този елит, като Корнелия Нинова, дори получиха целувки от своя бивш коалиционен партньор от времето на монархо-социализма. Уж е нов елемент от “елита” като партиен шеф, но се открои като по-близка до бившия премиер и монарх от (почти) всички на опашката.

НА СНИМКАТА: Кадри от репортажа на Нова телевизия, от които се вижда монархо-социалистическата близост между Корнелия Нинова и Сакскобургготски

IMG_6486

IMG_6487

 

 

 

 

 

Поради неговата реторичност оставям открит въпросът за това кои и защо (продължават да) уважават тарана, който разби и на практика унищожи  като негов предполагем заместител т.н. двуполюсен модел в България в полза на левия му полюс и направи по този начин вкупом излишни онези, които подготвиха резкият и наистина исторически завой на България към Запада, който Симеон не успя да спре въпреки изпуснатите реплики срещу необходимостта от присъединяване на страната към НАТО. И въпреки други негови действия. Ето някои от тях:

– Приоритетно, чрез своето мнозинство в парламента и чрез личните си действия в кадровата политика Сакскобургготски на практика “помилва” , направо реабилитира ДС и руското влияние , уж като продължение на политиката на неговия баща , който казвал “Винаги с Германия, никога срещу Русия”. От което, както и в случая с фаворизирането на левите за сметка на дясното статукво от предишното управление, означаваше възстановяване на позатлачените канали на руското нахлуване в българската икономика.

– Ярък пример как действаше като траулер, възстановяващ тези канали, Сакскобургготски даде чрез друго конкретно действие в икономиката: той обяви реанимирането на АЕЦ “Белене” като свое лично решение на конгрес на НДСВ през 2003 г.

– Сакскобургготски провъзгласи създаването на специален пост в правителството за специален човек като Бриго Аспарухов. Обяви, че иска да го назначи за свой съветник по сигурността. На практика това щеше да го превърне във фактически ръководител на тайните служби ( след като вече веднъж беше шеф на разузнаването в периода 1991-1997 г. и в това качество през есента на 1992 г. оглави публичния демарш на тези служби срещу правителството на Филип Димитров, довел до неговото сваляне и преформатиране на парламентарното мнозинство в полза на правителство на проруската корпорация Мултигруп). Намерението му беше осуетено от намесата на западни държави, които го предупредиха, че застрашава готвеното членство на България в НАТО.

– Разправи се чрез полиция с Алтернативния синод, който може да не е бил най-добрата алтернатива на проруското статукво в БПЦ, но беше платформа за неговото оспорване.

– Оневини виновните за банковия фалит и ограбването на милиони бългтари през 1996- 1997 г.

– Легитимира с особено настървение ДПС и лично Ахмед Доган като част от властта без парламентарната математика да изискваше непременно да извърши това упражнение.

– Държа се с българските журналисти като с презрени за неговото височайше внимание субекти, раздавайки в същото време охотно интервюта на чуждестранни медии ( по тази причина моя милост отказа да му се яви в кабинета за подлежащо на гарантирано цензуриране интервю, след което БТВ изпратиха в ролята на обслужващ персонал Николай Бареков и той изпълни заявката “блестящо”).

– Подготви почвата за “кадровото развитие” на “млади бизнесмени”, като Пеевски, Милен Вълчев и прочее младоци с вълчи апетит за приватизиране на вкусните остатъци от българската държавна икономика.

– Толерира ръста на престъпността и нейната безнаказаност под крилото на главния (му) секретар на МВР Бойко Борисов чрез намеци за ползата от факта, че някакви престъпни елементи се избиват помежду си.

– Демонстрира чрез личния си пример как властта се употребява за рязко ускоряване на процедурите по възстановане на собственост ( върната, основателно или не , но във всички случаи поднесена угоднически на тепсия по спешни процедури, недостъпни за “простосмъртните” жертви на комунистическата национализация). Просто казано, демонстрира как се употребява съдебната система за лично ползаване от позицията на най-овластения човек в държавата. Точно като самодържец.

– “Затвори си очите” в същото време за гоненията срещу своя предшественик на премиерския пост Иван Костов, който в разговор с автора на тези редове заяви за книгата “Течна дружба”, че руската агентура е била мобилизирана с всички сили да му отмъщава заради прогонването на руски “димпломати” и “руско говорещи” персони от България през 2000-та и 2001 година. Не случайно главният му преследвач  Никола Филчев бе сред “елита”, отишъл на поклонение вчера в двореца Враня край София.

– И накрая, но не по значение, без “фактора Сакскобургготски” нямаше да се сдобием с “феномена Борисов”, продукт на кариерното излюпване и бързо наедряване под крилота на монарха, полетял на крилете на един двуглав орел – оживяла перефраза на легендата за щъркела и разнасянето на деца. Или по-скоро беше снесен от матушката кукушка ( кукувица на руски) в нашето гнездо.

За всичко това и за още много: нищо по повод възстановката на българския наивитет при двойното посрещане на завърналия се бивш монарх ( веднъж през 1995 г. и втори път през 2001-ва). Едно голямо публичо нищо, запълнено от “кръв “ ( в бандитската война по негово премиерско време ), пот ( в усиленото размножаване на лоялен политико-икономички елит) и сълзи ( не само от умиление).

НА СНИМКАТА ( от личния архив на автора): Сакскобургготски пристига на 25 май 1995 г. на среща с граждани в София, сред които е и откликналият на поканата автор на този текст 

IMG_6483

 

 

 

 

 

 

 

Чърчил, когото британският народ повика да оглави държавата в тежкия момент на нациската инвазия, обеща тогава на поданиците на Нейно величество “кръв, пот и сълзи”. Нашият “месия” обеща на поданиците на републиката (му) да ги оправи за 800 дни, излъга тези наивни надежди, но въпреки това днес бере сълзите на умиление. Ето защо той звучи напълно достоверно, когато говори само суперлативи за България и българите- най-благодраните на света за неща, като съветската окупация или мадридската манипулация.

НА СНИМКАТА ( личен архив на автора): Премиерът Сакскобургготски на посещение в БТВ ( и в разговор с автора), следван от своя охранител Борисов

IMG_6485

13 мнения за “Къде (беш)е “другата гледна точка” за юбиляра от Мадрид?”

 1. Дали са продавали входни билети на 400-те и на каква цена? Паноптикумът си струва- особено восъчните фигури на бившите балкански монарси – явно докарани да завиждат.Иначе цялата тази дандания е безвкусна като самия монахосоциализъм.

 2. Българския президент и руски резидент е посетил Царя,който също е руски резидент.

  Случайност не съществува!
  Дали Царя е скрит комунист,както е бил скрит руски резидент един ден и това ще стаен ясно.

 3. Помня много добре мандата на Мадридския комарджия крадлив симо като период на ислямски-монархо-комунизъм в Република България!!Резултатите от натресената ни Тройна Коалиция ги усещаме ВСИЧКИ и днес!!!

 4. Този високомерен лъжльо успя.Подведе максимално свестни хора.Някои от тях мои добри познати,които след избора МУ отрекоха,че са гласували за него.Беше фатално.След това всичко беше ясно и за свестните хора.Трагедия………

 5. Негово нищожество вкара във властта новото поколение на ченгесарската и комунистическата номенклаура.Г-н Инджев е спменал Милен вЕлчев, Никито Василев,Пеевски и т.н…..Кунева,Вълчев….и т.н.. Които го зарязаха припървата възможност! Колкото сега да му се мазнят и кълчат перд него. Те го зарязаха, безскруполно! И щом като предадоха своят ментор към властта , КАКВО остава за останалите ,които гласуваха за тях?
  А ,пък за Боко няма какво да говорим. Той направо “усвои” целият електорат на НДСВ. Потвърждение за небалансираното “разбиване” на двуполюсният модел от Сакса е и косвената помощ която оказа и вкара във властта и агент Гоце, също.
  И няма никакво разумно обяснение , защо влезе в политиката само за един мандат?!? Щом като иска да е политик , трябва да отстоява своите политичеки идеи и възгледи винаги. Дори и в опозиция.
  Така е в Испания и другите парламентарни демокрации ,където уж е израснал той.Можеше да влезне в политиката и по-рано, но не го направи. Например през 1990-1997г., когато се формираха партиите.
  А пък и от мандата му 2001-2005г., ясно си пролича ,че и през 2001г не е имал някаква успешна програма за управление и участие в политиката.

  Като иска да е цар , да си остане цар , а не да се меси в политиката. Поне в конституционните монархии е така.
  А пък ако иска да е политик – да бъде истински политик , а не и цар, и господар.Вкупом.

 6. Най-много ме дразнеше, че неясното му бръщолевене, беше възхвалявано, като висша мъдрост.

 7. Венци много си прав! Пак подчертавам, този измикяр царя като държавник обра каквото можа от България и си замина за Мадрид с пълна кошница. Мисля че сега дойде да си празнува рожденния ден защото този хитрец пак е намислил нещо. Може би е забравил нещо което не е приватизирал.IIC…..oIL.

 8. Отличен анализ. Наистина с проекта на комунистически служби Симеон се случи връщането връщането на ДС-рите в играта. Костов не е идеален и не е светец, но той почти беше успял да маргинализира ДПС и ченгетата бяха загубили увереност, че ще удържат държавните институции в свои ръце. За съжаление, нуждата на наивният български народ от месия бе използвана отлично и запазеният за черни дни скрит коз Сакскобурготски сработи отлично. Сега вярата в месии падна, но се появиха “патриотите”.
  Покрай цялата шумотевица се питам дали не искат да използват величеството повторно.

 9. До като умните се наумуват , лудите се налудуват. Правим си отлични анализи,публикуваме снимки от минали времена,все спомени какво е сторил Симеон за нас и за вас , е и какво от това? Панаирът във ‘Врана’ ме смути ,смесица от корони и републики,’уникални’ подаръци и то от президент на Република България ,какво сме ние? Пак Паси започна златно симеоново броене от 2001 до 2008 и така ще си я караме – кротко и културно,но не е така,мисля си,че ни чака нещо зловещо източно пак.

 10. Респект към Дедо: ” Ще ви оправя за 800 дни!” Е, ” оправи” ни и още как!
  Хранилката на КГБ/ДС още я има и тоя авантюрист още е на нея. Но както е рекъл Чъргубиля ” Човек и добре да живее – умира И ОСТАВА СТОРЕНОТО ОТ НЕГО… ”
  Жалко че след тоя ТИП няма до остане нищо с което БЪЛГАРИЯ да го помни с добро!

 11. Единствената ми забележка към статията е относно името на съветско-руския агент,специалист по унищожаване на досиета(Атанас Тилев)и сваляне на правителства чрез интриги и задкулисни маневри(Филип Димитров).Не е Бриго,а е Бригадир Аспарухов,така както е записано в дипломата му от немската гимназия в Ловеч.По същата логика е можело да го кръстят и Звеновод Аспарухов.Всеки който помни “славното” бригадирско движение знае какво означават тези термини.

 12. българите- най-благодраните на света за неща, като съветската окупация или мадридската манипулация.Може би благодарната нация да сме,но и най-драната също е благозвучно

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.