При “соца” се “усвояваха” народни пари, а сега “усвояват” международни

Някой ще рече, че се “заяждам на дребно” ( макар вече да е модерно да се борави с думички като “хейтвам”), но все пак ще обърна внимание на изразните средства, с които и днешните управници ни показват до каква степен са заразени от вчерашните навици и от манталитета на времето, наричано “соца” от латентни или явни поклоници на  колониалната действителност в НРБ.

Ще си позволя умишлено не особено изискания каламбур: “ при соца всеки пробваше да цоца”. Отчитането на резултатите от икономическата дейност ставаше на основата на рапортуването колко средства са “усвоени” и този подход беше бездънен източник на злоупотреби.

Впрочем дъно винаги има. Ударихме го през 1989 г. и господарите на “соца” мигом се превърнаха в най-големите капиталисти, възползвайки се от факта, че в техните ръце бяха лопатите за изгребване на остатъците от онова, което криво-ляво бяха изградили пролетариите в града и в селото.

Покойният ми баща се шегуваше най-сериозно, че ако всичко описано и заплатено като изкопни дейности по строежите беше вярно, отдавна сме щели да сме прокопали тунел през земното кълбо и да сме стигнали някъде на обратната му страна – я в Китай, я в Япония.

Днес, когато копаят “частници”, от които работниците не могат така лесно да откраднат, кражбите чрез завишаване на параметри при отчитането на резултатите от извършената дейност вече не стават на ниво “технически ръководител” ( нещо като старшината в казармата). В отсъствието на “планово” и “централизирано” стопанство наблюдаваме планирано-централизирана далавера, зад която няма как да не стои държавата в сговор с обръчите от фирми, приближени до властта.

Горе-долу в тази посока са и подозренията на ревнивите соцдругари и другарки към фирмите, приближени на техните побратими от национал-популисткото управление. Както се казва, знаят се и се подозират, а заподозрат ли се, току виж взели, че се разкрили- като в онзи виц за съпрузите.

Гледам и слушам как вътрешният министър Валентин Радев се отчита пред медиите за успехите в епохалното строителство на най-важния обект на републиката: телената ограда по границата, наричана още за благозвучие “възпрепятстващо съоръжение”, за да не напомня прекалено явно за “соца” и за едни концлагери. Всяка втора дума на министъра е за това колко средства били усвоени.

НА СНИМКАТА ( от екрана на Debati.bg): Министърът на вътрешните работи Валентин Радев рапортува за усвояването на европейските милиони

IMG_6488

Били усвоени напоследък 33 милиона, а току-що му докладвали, че са усвоени още 2 милиона. “ Така трябва да бъде, за да се усвоят онези 160 милиона, за които знаете и вие”, удовлетворено завършва отчета си пред камерите и микрофоните министърът.

Точно така- голямо усвояване пада с падналите от небето европейски пари. Кой, защо точно той, как и дали ги “усвоява” именно по начина, по който докладва за тяхното изразходване, е подробност от пейзажа. Важното е, че ги “усвояват”. Та нали ако не ги усвоят Брюксел може да си ги вземе обратно ( без майтап, случвало се е).

При “соца” се усвояваха “народни пари”. А сега- международни. Но се усвояват, та пушек се вдига.

Поправете ме ако греша, но в една нормална пазарна икономиха средствата се влагат, инвестират, изразходват. “Усвояваха” се в СССР и в НРБ. И днес можете да видите вили и километри (черни) пътища, изникнали “случайно” като паралелен продукт покрай някой строящ се наблизо обект, на който е падало яко “усвояване” на труд и материали от страна началниците по време на “соца”. Местните ги знаят, но като правило си траят. Щото и те са захлебили нещичко от “усвояването” ( после да се чудим откъде е тази странна носталгия по епохата на вечния дефицит- дефицит на всякакви стоки и услуги, но не и на държавен ресурс, подлаган на масово “усвояване”).

След непрекъснат възход в усвояването СССР и НРБ изчезнаха от картата на света – поне с названията, с които се бяха закичили. Сменихме табелата, но не и манталитета, май.

19 мнения за “При “соца” се “усвояваха” народни пари, а сега “усвояват” международни”

 1. Много отдавна нищо ново не е измислено. Ако се появи нещо ново, то ще е красиво, почтено и полезно. но това са пустинно миражни трепети

 2. Именно заради Онова време на “усвояване” само от някои и на перманентен дефицит, за което усвояваЛите днес си спомнят с умиление, мигновено се алергизирам към всяка реклама, в която се споменава с носталгия: “като едно време”, “със стария вкус на истински сладолед, кашкавал, луканка и т.н. от онова време”, сякаш са забравили, че “Онзи” вкус го имаха един или два пъти в годината, когато се редяха на километрични опашки за портокали, банани, оригинални дънки, преводни издания и тоалетна хартия!

 3. Този министър е поредното “потвърждение ” за “дългата скамейка” на ГЕРБ и Боко.
  А пък в МВР още повече, само ще отчита дейност, докато Боко ще командва МВР на ръчно управление, както при Бъчварова.
  И със същият “успех”,както досега.
  “Реформата” и в МВР и навсякъде е в “усвояването” на данъците от българските и европейските данъкоплатци. Има буквално покритие между думите и “делата”. Щом като се говори за усвояване, то трябва да е точно такова.
  Не трябва да се говори за “усвояване”, а пък всъщност да се инвестира или влага в нещо. При усвояването се изразходва за нищо и половина. И това е целта и при соца , и сега. Няма смисъл да се променя смисъла на соцтермина “усвояване”, и то от истинските “носталгици” по социализъма ,които все влагат “усвоените” си пари на запад.

 4. Днес девизът вече не е ” Целта оправдава средствата”, а “Целта е да се оправдаят тука едни средства”

 5. Не виждам как ще се промени мисленето на хората в тази държава, когато близо 30г управляват неокомунисти-социалисти и мораво червени “демократи”.

 6. При соца голяма част от “народните” средства се “усвояваха” в джоба на малки и големи соц работници и величия. Друга част се “усвояваха” за ненужни и понякога вредни строителтва и мероприятия – плод на алчни,големеещи се и некадърни властници. За тях има материални паметници из цяла България.
  Сега “усвояването” се извършва на високо ниво от наследиците на същите строители на соца, олицетворяващи “голямата правда” на онова време. Един ден ше се разкрие как са “усвоени” средствата за магистрали,саниране,банки, АЕЦ и какво ли не още,плод на необявената официално мафиотска правда. Телената ограда ще си остане нагледен паметник на алчност,популизъм и тъпота.
  Тук Бай Ганьовският манталитет си е в действие. Уж келипирът е за сметка на Европа,а в действителност е за сметка на електората-избирател.
  Авторът на статията слага пръст в явна и незаздравяваща рана.

 7. Кражбите! Много дълбока тема!
  През соца бяха кокошкарски. Комунягите –началници нямаше нужда да крадат, защото всички беше тяхно- и хляба и ножа и салама. Тато дори осинови внуците си за да ползват законни привилегии/кражби/.
  Редовите партийци и непартийци крадяха малко по скришно , но нали всичко беше „на народа”
  С кражбите на дребно /според мен/, Партията умишлено развращаваха народа! /”Шамар да е, но аванта да е!”/
  Нямаше нито един, който да не е откраднал нещо дребно- карфица, химикал, болт.
  Например, продаваха се „Кракра”-електрожени, но никъде не се продаваха никакви електроди.
  Кражбите на едро /милиони и милиарди/ започнаха няколко години преди 10.11 и продължават и до днес под закрилата на централизираната по съвеЦки модел Прокуратура.
  Между другото, какво стана с милиардите от проекта „Нева” , които били уж върнати от Русия след разпада на Соц.лагера,чрез Огнян Дойнов, на според финансовия министър Белчев, никога не са влезли в хазната.
  Иван Костов, като два пъти финансов министър и веднъж Премиер дума не е обелил досега по въпроса!
  Сега, ако беше само КТБ, преживяхме го!
  Но повечето евросредства /например най-големите субсидии за земеделието/ директно заминават за Русия. Големите масиви земя се арендоват от руснаци /или от подставени лица/
  Депутатът от Думата Толстой, въобще не се шегуваше, колкото и да замазваха думите му…

 8. А преди малко гледахте ли “размислите и страстите” на “професора” (незнайно по какво)” по ТВ Евроком, който се разтапяше от удоволствие да хвали (дори му потекоха лиги) социалистическият период (особенно периода на “тато”) и да проклина проклетия капитализъм и американски империализъм, който ни е развалил “рахатлъка” и “прогреса”???!!! Ех, носталгията по “онова време” (не само в постояните реклами по всички ТВ, както и коментарите по честванията юбилея на негово нищожество мадридския мошеник)постоянно ни се втълпява в “празните” глави и ние безропотно я приемаме!

 9. Отново за кратко в БГ, вчера, в почивния ден имах невероятното удоволствие да посетя с мой много близък приятел от детството ( и идеен съмишленик също оттогава) някои исторически места в моя роден край. Освен “плаването” буквално на малка скорост в меките, спокойни вълни на красивия добруджански ландшафт окъпан от свежия летен дъжд успяхме да се докоснем до древната красота на тракийските гробници отпреди 2400 години при с. Свещари както и да повървим по алеите на военното гробище на Тутраканска епопея отпреди 100 г. при с. Шуменци.
  Не можеше да не си спомним (с възмущение) разхождайки се до такива древни и неоценими като културна стойност артефакти чак от тракийско време как по време на “прекрасния соц” бяхме тотално откъснати и продълават и сега да ни отделят от това минало и от тези дълбоки исторически корени за да бъдем някакви си “славяни” – (лат. sclavus, итал. schiavi, бълг. слуги, роби)
  Не можеше да не си спомним (с погнуса) под сводовете на храма на св. Георги Победоносец и край масивния Георгиевски Кръст ЗА ХРАБРОСТЪ във военното гробище как денят на св.Георги Победоносец, светецът увенчавал величавия подвиг и саможертвата на българските войници сражавали се за Обединението на Родината, по същото “онова време” беше “Ден на овчаря” и как всички нас искаха и продължават и сега да искат да ни правят на овце.
  Само това исках да отбележа, че ПРИсвояването ДАЛЕЧ НЕ Е САМО МАТЕРИАЛНО и че пораженията от този период са много по-дълбоки.

 10. Драги ИВАН ЛАЛЕВ:

  Точно така е, както добре го казвате!
  Този Преобладаващ манталитет е толкова Трудно изкореним!
  Само 8% – 8 Процента (4+4) – на изборите за борещите се срещу него!

 11. Междувременно:

  По-долу е сайтът на новия Атлантически Съвет на България.
  И неговата ФейсБук страница.
  Понеже онзи ден тук имаше странен коментар, поне един, че този съвет е едно (пост)комунистическо нищо:
  За който не е разбрал, бих казал, че каквото е ИВО в това пространство тук, или ИЛИЯН, или РЕПУБЛИКА + БЪЛГАРИЯ в политиката, или ТРАЙКОВ+СЪБЕВ в опита за Президентство, или РЕЙГЪН И ТАЧЪР в международната политика (НО НЕ ПУТИН или СИ), ТАКОВА нещо е новият Атлантически Съвет У НАС И НАВЪН.
  Докато Атлантическият клуб у нас изглежда една казионна организация, отбягваща дори обикновени становища на Русия и русоблизма у нас (да не дразни), а пък пишещ се голям НАТО-вец.

  УСПЕХ НА СЪВЕТА – ТОВА Е КАКВОТО ТРЯБВА НА БЪЛГАРИЯ! – Хаирлия да е!!

  http://atlantic-council.bg/
  https://www.facebook.com/Атлантически-Съвет-Atlantic-Council-of-Bulgaria-119135085343065/

 12. Към AWACS:
  НАЙ-ПОСЛЕ!ОТ ТУК ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ЗАПОЧНЕ! На цялата гмеж от руснофилистични неправителствени, “спортни”, “културни”, “исторически” и пр /пара/организации – няколко мощни всеобхватни ГРАЖДАНСКИ сдружения около ценностите на НАТО и ЕС и САЩ! На дивашката евразийската пропаганда – лавина от цивилизована антипропагандна информация!Демаскиране и осветяване на всички прояви от страна на Кремъл и неговите продажни български еничери, посегателстващи върху суверенитета, европейското настояще и бъдеще на България!Ясна и категорична разграничителна линия по линията “ИЗТОК-ЗАПАД” в историческо, културологично, военно и всяко друго отношение! Настоятелни до ултимативност искания към управляващите!
  САМО ЗНАНИЕТО И ИСТИНАТА МОГАТ ДА НИ НАПРАВЯТ СВОБОДНИ!
  У С П Е Х!

 13. Аз съм от щата Илиной. Всички живеещи в Америка знаят че и тук има корупция но който попадне в полизрението на съответните служби отива на съд. Искам да ви кажа че в момента в затвора са двама губернатора на нащият щат осъдени за корупция. Защо до сега всички тези лъжци от правителството които декларираха доходите си като едва ли не по бедни от нашите пенсионери не им се потърси отговорност и самите те не спрат да лъжат народа който обират. Няма ли и у нас такива служби които да вкарат нашите зуладжий в затвора както става в демократичния свят, та нали и България се смятя за демократична държава!IIC…..oIL.

 14. Току-що, чрез сайта на Атлантическия Съвет, им изпратих следното послание:
  =====================================
  Уважаеми Атлантици,
  Приемете най-искрените ми поздрави за това, че заставате с имената, лицата и биографиите си в полза на Атлантическата идея със учредяването на Атлантическия Съвет.
  Днес, повече от всякога, това е единствената спасителна за България идея и посока за развитие, отговаряща в най-висока степен на Българския Възрожденски Идеал – Свободна България като равна на Европейските Народи.
  Анлант – (мит). В древногръцката митология – титан, наказан от Зевс да поддържа небето на плещите си, понеже взел участие в бунта на титаните срещу боговете.
  Пожелавам Ви успех в битката против евразийските богове и техните последователи в България, за да можем веднъж завинаги да се освободим от “освободителите” !
  Колкото по-скоро стане това, толкова по-добре и с по-малко вреди за България!
  Позволявам си да Ви изпратя линк към статия на Г-н Иво Инджев:
  https://ivo.bg/2017/06/19/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%B9-%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81/
  Тъй като сме на шахматна вълна, предлагам на Вашето внимание за обсъждане покана към Г-н Гари Каспаров да посети България. В днешно време трябва да изберем, коя от двете сентенции да следваме:
  1. “Ако те плесне някой по дясната буза, обърни му и другата”.
  2. “Око за око, зъб за зъб” (или “Каквото повикало, такова се обадило”).
  С уважение,
  ====================================
  Предлагам на всеки от посещаващите и пишещите в Сайта на Истината и Свободата на Иво Инджев,(ако не възразява и смята че е уместно), да им отправи едно кратко послание за подкрепа и с евентуални предложения за организиране на събития, канене на гости, обществени дискусии по предложени от нас важни теми.

 15. И аз с удоволствие се присъединявам към обръщението на СТОЯН БЛ.:

  Уважаеми учредители на Атлантическия съвет, вие сте “сламката”, за която ще се хващат давещите се в отровната блатна пропаганда на т.н. “русский мир” българи!
  Цяла България гледа към вас и отново има надежда!

 16. Наистина е много показателен този наложил се термин за харченето на “едни” пари от управляващите или техни близки, народни или европейски,все едно. Белег е на генетично заболяване. Психическо,трудно се лекува, ако въобще се лекува.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.