Даваш ли даваш, банкЯнджи Бойко, грозна Бузлуджа ?

Сравнението между Полша и България е нещо като диалектиката ( по Макрс) : единство и борба на противоположностите. От една страна имаме еднакво колониално минало, от което независимостта и европейското ни развитие е пострадало. От друга обаче се отнасяме към него “различно”, да не кажа протиповоложно. И защо? Само заради различната религиозна закалка, принадлежейки на две съреноваващи се християнски деноминации ли?

Парадоксално на пръв поглед, но голямата разлика е свързана с общата ни историческа връзка с Русия от времето преди съветския колониализъм и е в обратния знак, с който този знак е белязан в историческата памет на двата народа – включително чрез масираната русофилска пропоганда в България.

Докато поляците се борят с оръжие в ръка срещу руските окупатори, а генерал Гурко разстрелва жени и деца, взети като заложници по време на Варшавското въстание през януари 1863 г., същият Гурко за българите малко по-късно се оказва освободител на София ( макар и да е станал косвена причина за опожаряванто на Стара загора от османлиите с безрасъдните си действия – но това минава в графата “съпътстващи жертви” в руския музей на славата у нас и не се говори за тях, за да не обидим “братушките”).

Христо Ботев е следен от руския шпионаж и хвърлен по руско внушение за три месеца в  затвора във Фокшан в Румъния заради връзките му с противници на руското мракобесие, сред които и полския художник Хенрих Дембицки, беглец от руските репресии в Полша. Ботев е свободен със застъпничеството на Левски и Каравелов- още двама “русофоби” по днешните рашистки мерки. http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/-zashto-botev-vidya-balgarskite-rusofili-kato-fekalii-ot-draglivoto-magare-rusiya-46800

Полша става обект на болшевишката агресия, но я отблъсква през 1920 г., когато генерал Пилсудски разбива и обръща в бягство прехвалената конница на Будьони. Сталин, който лично е следил похода и разгрома на червеноармейците, никога не прощава това унижение, подлагайки на особено жестоко преследвне …полските комунисти. За разстрела в Катин на 22 хиляди полски пленени офицери, цвета на полската нация, попаднал в съвтски плен 20 години по-късно, да не говорим…

България също става обект на руската агресия 4 години по-рано от Полша. И също разгромява руските агресори – българският еквивалент на Пилсудски е генерал Иван Колев, обърнал в бягство в Добруджа уж неподимата до онзи момент руска “Дива” казашка дивизия.

Ако дотук има разминаване във времето на руско-съветските агресивни действия срещу Полша и България, то през 1944-та съвпадението вече е пълно. Окупирани сме почти по едно и също време, но с тази разлика, че на полска територия Червената армия наистина води тежки боеве с Вермахта, докато в България тя мрширува като на парад без нито един изстрел на съпротива и не дава нито една жертва.

В Полша, по кървавите следи на войната, започва масов градеж на възпоминателни паметници. В България това се случва цели 10 години по-късно. Някак си е било неприлично да се увековечава моментално и монументално окупацията  като “героично” усилие без нито една “героична” битка на българска земя, но пък след две петилетки, когато съветските надзиратели триумфират като уверени стопани на българския концлагер, наместниците на Москва тук се хвърлят да наваксат пропуснатото в монументлната възхвала на своите господари.

В съкратени срокове Полша е настигната, ако не и задмината по този показател в многократно по-малката по територия и население България, в която няма никакво (друго) основание за това подмазвачество, освен да се смаже духът на съпротивата срещу съветския колонализъм.

В двете страни, въпреки неравенството в основанието за това и диспропорцията в мащабите на двете държави, има еднакъв брой- по около 250 гранитно-бетонни монумента в прослава на съветските окупатори, които по отношение на Полша , въпреки подялбата й с Хитлер от 1939 г., могат поне формално да претендират да са освободители през 1944-та, докато в България просто няма от кого да са освобождавали българите- нито германци е имало на българска територия, нито преди германците са били окупатори спрямо българите, нито България е воювала със СССР, а напртив – поддържавала е дипломатически отношения със СССР до самия 5 септември 1944-та, когато Сталин обявява война на царството.

Днес в Полша обаче има диаметрално противоположно отношение  към монументалното наследство на съветския комунизъм. Практически без съпротива полският парламент прие тази седмица поправка за премахване на тоталитарната символика, която включва и просъветската. Срок: септември тази година.

Връщам се към основния въпрос, за да подчертая значението на действащата у нас  руска пропаганда, която успя чрез своята  пета колона да наложи като български национален празник края на Руско-турската война и пренесе цялата тежест на своята “аргументация” в борбата си за руска хегемония в сърцата и умовете на българите от времето на съветската окупация към онзи период от историята, който изнася на Москва при избирателния почит на русифицираната ни историография. Докато поляците свързват комунизма с руските погроми от времето на Варшавското въстание, у нас русофилската игра постави акцента върху 3 март , но в същото време прелива от него легитимност и  към съветските тотеми на българска земя.

По същото време, когато Полша, тръгвайки по стъпките на Естония и Украйна, прави решителна крачка към раздяла с тази монументална символика ( вкл. и по отношение на офицалните названия на улици, площади и т.н свързани със съветската окупация и наложения от нея комунизъм), у нас се развихри кичозен спор около ранимирането на комунистическия символ на връх Бузлуджа. Местният самодържец Борисов се произнесе еднолично, че бил готов да го дари на БСП да го стопанисват. Но понеже се бави ( типично за него, когато дочуе някакъв шум в системата, застрашаващ   популистките му принципи да си е добре с всички), взе да се ослушва.

Нинова, окуражена от обещанието на своя “скачен съд” Борисов, с когото си делят влиянието в България почти както Хитлер и Сталин са си поделили Полша, заплаши да доведе на протест пред Министереския съвет своето социолистичско войнство.

А Бойко мълчи стреснат, трогнат, очарован ( по Смирненски от “Червените ескадрони”).

Даваш ли даваш, банкЯнджи Бойко…?

13 мнения за “Даваш ли даваш, банкЯнджи Бойко, грозна Бузлуджа ?”

 1. Поздрави на ИВО за чудесния коментар и паралел!
  Сравнението е много уместно.
  Заслужава подобно и с Румъния, и други такива.

 2. Има много изследователи и автори ,които твърдят ,че тъкмо Сталин е отговорен за разгрома на Тухачевски в Полша. Сталин е отговорник по партийна линия за нападението над Полша. Оттогава политкомисарите налагат партийната линия в армията.Макар и да са само с начално образование. Това сваля боеспособността на армията и води до огромни загуби , както се и случва в Полша. През Втората световна война,и след това. На практика РККА и сАвеЦката армия не са национални армии , а са партийни армии. Арммите на социалистическият блок – също. Интернационализъма беше само партиен, беше интернационал-социализъм. А армиите на СССР и соцблока – интернационал-социалистически.Т.е. ПАРТИЙНИ “армии”, надзиравани пряко от политкомисари на всички равнища, какъвто е бил и Сталин по времето на агресията в Полша.И както пишат в изследванията си някои автори той е отговорен за липсата на подкрепление за напредващият бързо към Варшава Тухачевски.
  П.П. Относно бетонният бункер на Бузлуджа, то нека ББ им го даде. То се видя за 30 години без държавно дотиране на бетонните им партийни чучела на БКП, колко се “грижат” за тях. Но трябва да им се каже, че от Брюксел и държавата да не очакват никакви пари. Да си ги просят от Путлер! Ако им даде!

 3. Пак за “нашата обща” Русия:
  Малко мнения на американски и други анализатори:
  “Русия се намира в екзистенциална борба за оцеляването си”
  “Русия концентрира усилия на Балканите да укрепи съществуващи съюзи, на първо място със Сърбия”.
  Основният пълномощник на Пунин за Балканите е Генерал Патрушев, шеф на руския съвет за сигурност, предишен шеф на КГБ, в комбинация с Лавров, Решетников, вътрешния министър на Сърбия Стефанович. Те спретнаха и осъществха конкретно специалната опеация “Черна гора”.
  Само си представяме какво те “спрятат” и мислят за България, включително чрез пълномощника си Полковник Макаров.
  И с какво отношене и Кухота ги посрещат п/резидент Радев, недразнещ куче-подарник Боко, “патреоте” и цялата Тиквена пасмина на Петата колона.
  http://www.politico.eu/article/vladimir-putin-balkans-point-man-nikolai-patrushev/?utm_source=POLITICO.EU&utm_campaign=e1f429d350-EMAIL_CAMPAIGN_2017_06_21&utm_medium=email&utm_term=0_10959edeb5-e1f429d350-189618925

 4. Безценен сравнителен анализ !
  Ще се разпространява.

 5. Една забележка: Не просто ги обръща в бягство.
  “Дикая” дивизия до този момент не е била побеждавана.Кавалерията вел икия ген.Иван Колев изтребва половината от дивизията,пленява около четвърт от нея,а остатъка отстъпващ в безразборно бягство е бил натикан в р.Дунав където повечето се издавили.Малобройните оцелели, издрапали на румънския бряг са бягали около 20км.без да ги гони никой.Пленените са оставили спомени поразени от човешкото отношение към тях,храна три пъти дневно+всички медицински грижи.След битката и разгрома дивизията е била разформирована,заличена и никога възстановена.
  А тактиката на ген.Иван Колев е била изучавана в танковите уч-ща на Вермахта 30те и приложена успешно(с изменения разбира се) от Бързия Хайнц т.е. Хайнц Гудериан

 6. А евтините циркове&панаири на гербсп тип “на ти куклите,дай ми парцалките” са поредния порнографски водевил за отклоняване на вниманието от реално значимите проблеми с реална цена (не стойност).

 7. Най-интересното е, че битката край Варшава е възпята в съветски боен марш с думите „Помнят псы-атаманы, помнят польские паны, конармейские наши клинки“. Преводът на български, до колкото си спомням, беше още по-нахален: „Помнят вси атамани, помнят полските пани, нашта армия как ги срази“. До путиновото клипче с херикоптерната атака, това сигурно е ако не най-наглото, то поне най-поетичното изопачаване на военната история…

  Колкото до това, дали Сталин е провалил доставките – сигурно е така. Но да не забравяме, че става дума за руските пътища и руските обози от онова време. А когато бързоподвижните части на една армия настъпват на пълна скорост, никой не може да ги снабдява достатъчно. Този проблем са го имали и Майнщай, и Гудериан, да не говорим за Патън, при цялата мощна механизация на американската логистика. Просто Пилсудски е успял добре да снабди (и разположи) артилерията. На мой познат-руснак дядо му и баба му са били в Първа конна. Краткият коментар на бабата е бил, че като ги ударила артилерията, така побягнали, че насмели обоза. (В оригинал „как дала артиллерия…“).

  А по основната тема за паралелите (и меридианите) между Полша и България – много ми е болна тази тема. Когато преди първите избори агитирах роднини и приятели в провинцията да гласуват за демократите, те ми казваха „Да не си луд? Тия, брадатите, ще направят да стане като в Полша“. Е, опазихме се…

 8. Никой да не си мисли, че бсп-то ще си поддържа чинията, не – всички ние ще й плащаме ремонта и поддръжката. бсп-то няма ама никакво право над Бузлуджа! Те съсипаха партията на Димитър Благоев – той не е създал партия на терористи, чекисти, червена буржоазия или червена олигархия и мафия. Нямат нищо общо със социал-демокрацията нито преди, още по-малко сега.

 9. Драги SIMEON и TRIFO:

  Хубави неща казвате и давате.
  В допълнение към видеото за Генерал Иван Колев на Great War: “България през Първата световна война”, също на Great War: https://www.youtube.com/watch?v=9x6P0uCtiPw

  Между другото, западни източници и издания, отдавна и системно, наричат Първото и Второто български царства Първа и Втора Български империи, КАКВОТО СМЕ БИЛИ, включително в книги, а и в речници и в УикиПедия:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgarian_Empire
  Единствено Русия не ни нарича така, за да изтъкне своите Сърбия и Гърция, но и да Накара Българите да го забравят.
  Но пък и ние май не се наричаме така, нито сме го вписали в учебниците си така. Дори в Уикипедия, заедно с Русия.
  ТАКА ни нарича, например, Големият Британски историк и автор Стивън Рънсиман, в неговите книги за България A history of the first Bulgarian empire, 1930 г.:
  https://www.amazon.com/history-first-Bulgarian-empire/dp/B00085DJ5K
  Който иска, може да прочете тази книга в оригинал:
  http://macedonia.kroraina.com/en/sr/index.html
  А ние сме си я превели като “Българско царство”:
  http://iv0georgiev.blogspot.bg/2016/01/blog-post_18.html
  ДА де да, ДА НЕ ДРАЗНИМ Сърбия и Гърция, по препоръка от Русия – ПОПИТА в български мозъци.

 10. Драги AWACS ,напълно съгласен с Вас.
  Тервел – спасителят на Европа от арабския халифат. При Симеон Велики, Калоян и Иван Асен II България не само е била в невиждан разцвет,ами е незаобиколим фактор в Европа с който всички (вкл. Ватикана) са се съобразявали.А в това време москалията са живуркали в блата и землянки.
  А освен това България е “Кървавия праг в който се препъна Османската империя за да не завладее Европа”. Мисля че автора на фразата е Вера Мутафчиева, без да съм 100% сигурен.

 11. г-н КАРАИВАНОВ, Тухачевски е искал да му се усили фланга, Сталин не е усетил даже какво иска Тухачевски. Просто Сталин си е бил ,и си е останал с манталитета и опита на бандит, назначен за политкомисар на фронта, което е било обикновена “практика” за бандитската болшевишка власт. А вие усетихте ли къде останаха обозите на вашият вожд Винету, в “мълниеносният” му “блицкриг”, към властта. И най важното е КОЙ му разпределя порц…, ПАРДОН!- “обозите” за това!

 12. Друже с дългия ник,
  Благодаря, че от коментара ми сте направили извод, че Бойко ми е вожд. Добре, все пак, че не ме заядохте, че съм сгрешил името на Манщайн…. Обозът на моя „вожд“ го разпартушиниха тези, които повярваха на Царот в началото на века… ако казвам „разпартушиниха“, а не „разпартушинихте“, то е защото не обичам да говоря неща, в които не съм съвсем сигурен….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.