“Спътнико свиден”

“Министър-председателят Бойко Борисов поздрави екипите, работили по проекта за първия български комуникационен геостационарен сателит. „BulgariaSat-1” е успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център „Кенеди” на НАСА във Флорида. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

„Това събитие нареди страната ни сред 12-те в ЕС с най-значимо присъствие в Космоса. Една държава е развита, когато нейната икономика е базирана на знанието и когато все повече нейни компании разработват високотехнологични продукти и предоставят широко достъпни иновативни услуги… С първия български геостационарен сателит ще бъдат осигурени повече и по-качествени телекомуникационни услуги на Балканите и в други европейски региони, директно до домовете ни”, посочва министър-председателят.

Разработката на космическия проект е на българската компания „Булсатком”, която е подкрепена при реализацията му от американски и други международни партньори”. ( Faktor.bg)

Поздравлението на Борисов е основателно, но с малко погрешен адрес на получателя на евентуална благодарност за честитката: по нищо не личи българската държава, която той оглавява ( за трети път) да има някакъв принос в успеха на една българска частна компания, “подпомогната от американски и други международни партньори”.

Ако беше честен ( към себе си и поверената му държава”), Борисов трябваше да напише, че се гордее да види как българската частна инициатива, въпреки всички пречки в родината, е успяла да изстреля от американска територия и с американска помощ български спътник. Което, за съжаление, не може да прикрие факта на българското изоставане в многобройни области от икономиката и свързаната с нея социална сфера, както се вижда от съответните класации в рамките на ЕС ( и не само).

Иначе- да, да ни е честит пробивът в космоса, който показва, че и най-задръстеното управление, което разчита за своето дълголетие на европейските донори, но не може да създаде привлекателна среда за значими чужди инвестиции, не може да попречи на техническия прогрес в днешния отворен свят.

70 мнения за ““Спътнико свиден””

 1. Много точно казано, г-н Инджев.
  Държавата няма никаква заслуга за развитието на частния бизнес, нещо повече – сигурни сме, че има “заслуги” за създаването на пречки пред него.
  Самият факт, че няма работеща съдебна система, а само имитираща такава дейност цацаратура, е достатъчен, за да подкрепи изводите ни.

 2. Два отговора маскирани като въпроси:
  Защо след десетилетия целувки,прегръдки и “братство” СССР не изстреля един БГ спътник, или демокрацията и това ни отне?
  Защо спътника беше изстрелян от Кейп Канавърал ,а не от Байконур с руска ракета която през последните години никога не се е взривяла и не е разпилявала спътници и техника за стотици милиони?

 3. „…и най-задръстеното управление, което разчита за своето дълголетие на европейските донори,… не може да попречи на техническия прогрес в днешния отворен свят.
  Това е истината!
  Но може достатъчно да пречи!
  И както в социалистическият концлагер България, постиженията бяха не благодарение, а въпреки тъпотията на Тато Му!
  Така и сега постиженията са не благодарение, а въпреки тъпотията Му Борисова!
  И заради мимикриращата БКП /БСП и ГЕРБ/, вече 27г.се движим със скоростта на костенурка!
  Вече безнадеждно изоставаме дори и от Албания!
  Румъния е вече далече пред нас- там мин. пенсия е 440лв., у нас тепърва щели да я „увеличават” на 200лв…

 4. Сега остава САЩ да ни изстреля на по предно място по свобода на словото. Това е извратения руско комунистически модел да ползва всяка помощ от “врага” за борба срещу него. Но сред толкова ментета партии, сдружения и т. н. Американците дори и да искат да помогнат не знаят кой какъв ще се окаже. Затова трябва мощно Обединение около НОВА РЕПУБЛИКА. И чрез нея с външна помощ да се преборим с чуждата информационна окупация. Защото е ясно ако се помогне на СБЖ, ефекта ще е още по далечно място по свобода на словото.

 5. НЕолигархичните предприемачи и финансисти в България оцеляват,работят,успяват и (евентуално,но не задължително) прогресират ВЪПРЕКИ,а не ПОРАДИ гербсп,дпс и патрЕотЕ.
  НЕолигархичните предприемачи -собственици на малки или средни фирми или дребни фермери (а много често и двете) не знаят понятитето работно време и особено като имат поръчки или зависят от природните условия много много често изпускат пиенето на една ракия вечер или защото имат да извършват доставка на следващият ден или пък защото имат да местят кошери цяла нощ например.Влизат в NET-а НЕ за да скрият бездействието си на работа,а когато имат време изобщо (така както и ако намерят време да прочетат някоя книга или видят морето за 2-3 дни само и то СЛЕД стопанския сезон,а не по “графика за отпуски”).
  Не карат Мерцедес или БМВ,предпочитат “мулетата” на други нетолкова престижни марки и най-често влагат свободни средства в иновативни решения особено в енергоносителите за да могат не само да оцелеят,ами и да се развият в среда на олигарси и мафиотски тип икономика.
  P.S.Предварително се извинявам на дискордираните морфични резонанси на нарушената екзестенциална темпоралност на чувствителни душевности

 6. Много точно казано ” … … не може да попречи “. Но помните ли преди години как една банка се опита да заграби тази компания? Това ни е проблема, не помним!

 7. Мечтата на Мъск за евтини ракети-носители позволи по-бързото изстрелване на този спътник. Заедно с поевтиняването на спътниците в “развитият” капитализъм – САЩ, но не и в путлеристкият бандитустан, там един обикновен газопровод,един обикновен стадион или една обикновена олимпиада задължително са 5-10 пъти по-скъпи от нормалните. Същото важи и за ракетите. Макар като технология да са разработени още по-времето на Корольов, като бойни ракети, в единични бройки. И би трябвало цената им постоянно да пада, заради остарялата технология. А , ракетите на Мъск са нови, но това не личи от сравнението на цената на неговите ракети със путлеристките, строени още когато Путлер се е разхождал прав под масата.
  Но това е при “развитият” капитализъм в действие, а тук – в НРБ, и в путлеристката метрополия разбират само от “развитият социализъм”, както беше преди 1989г.
  Тук си имаме тройни шлемове, и някоя и друга магистрала, за разнообразие , и ….за “диверсификация”, нали!
  Пък и Булсатком изстреля спътника за свои нужди, а по-голямата част от капацитета му ще го отдава на ЧУЖДИ фирми и държави, а не в НРБ. Така ,че това показва колко са “развити” технологиите в НРБ. И по-скоро Боко реагира постфактум, за някаква своеобразна реклама за себе си , отколкото да поздравява Булсатком. Той имаше възможност и при построяването на спътника ,и преди самото изстрелване да реагира по някакъв начин , но реши да “поздрави” едва след това. Пък и това показва какво “отношение” има той към този спътник , и “държавата” НРБ.

 8. Аз го гледах на живо, но който иска може и на запис
  https://spaceflightnow.com/2017/06/23/bulgariasat-1-mission-status-center/
  Интересни са коментарите и транскрипта отдолу …
  Ракетата е от тези за многократна употреба и почти уцели платформата за приземяване …и о чудо – Илон Мъск веднага се включи и коментира, че ракетата е изчерпала почти целия си ресурс за аварийно кацане но все пак се е справилаа добре.
  Нищо общо с ТАСС е упълномощена да заяви (но само когато и ако е упълномощена и то обикновено след няколко дена) – „она утонула„
  https://shop.eastview.com/results/item?sku=2147012B

 9. Малко уточнение, но наложително в днешно време – “гледах на живо” имах предвид че “по времето когато се случваше”, но по Интернет
  и още нещо – желателно е да не се бъркат – Космическия център Кенеди с Кейп Канаверал, нищо че са наблизо (една река ги дели) първия се занимава предимно с управляемите ракети, совалки и пр. т.е. ..тези дето се връщат докато вторият е с неуправляемите т.е. дето не се връщат (“Излел е е Дельо хайдутин и пр.), но там е по-трудно да се влезе (военна база е все-пак)
  – и трето , изстрелян бе с частна ракета, от частна компания и т.н.

  и още нещо показателно за темповете на развитие и манталитета
  https://goo.gl/UehUu6
  “- Избрахме ги през 2006 г. когато те имаха един тестов полет на една ракета Falcon 1. Те бяха в началото на развитието си. Интересното е, че бяхме по-голяма фирма от тях тогава, само че те са в САЩ, а ние в България. Сега вече сме 25 пъти по-малка компания от тях.”

 10. До СТАМБО:
  Приятелю,убеден съм, не би имало проблем. Стига само путлерчо да изяви желание /и да си плати, разбира се/и ФАЛКОН-9 би излетял от Байконур.И би се приземил на Червения площад…
  🙂

 11. И като сме отворили темата за “иновациите” в Каспаров.ру има две тематични статии,които се отнасят тъкмо за “развитият социализъм”:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=594D28D7E933B
  И втората ,която разглежда продължаващите и сега “иновации” по старите “технологии” на КПСС и КГБ :
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=594D645E5D55B
  П.П. Един малък откъс от първата статия на А. Илларионов:
  “”Не случилось ли так, что правившая страной политическая элита, осознавая неизбежность краха коммунистического режима, перевела часть валют­ных ресурсов страны на подконтрольные счета в за­падных банках?
  То, что механизмы для осуществления подобных операций имелись давно, секретом не было. Позна­комившись со спецификой многих контрактов, в ко­торых цены на поставляемую Советским Союзом продукцию необъяснимо занижались, а цены закупаемых комплектующих столь же необъяснимо завы­шались, нетрудно было догадаться, что все это слу­жило прикрытием различных форм финансирова­ния нелегальной деятельности или помощи комму­нистическим партиям в зарубежных странах.””

  А ние къде сме?!? Или пак сме си там?!?

 12. Наистина е важно да не се бъркат космодрума на NАSА: Космически център Кенеди и космодрума Кейп Канавърал, но от БУЛСАТКОМ сигурно най-добре знаят от кой космодрум точно е изстрелян спътника им.Все пак фирмата собственик са “вода от извора”,ама човек като реши да пусне един коментар не е като “да пусне една вода”само за да си види името в NET-а.
  А защо Мъск е решил да ползва Кейп Канавърал си е негова работа и това не омаловажава факта че българска фирма е с такова high-tech постижение

 13. SIMEONE , за дребните риби се допускат да вегетират. Но едрите не. В четвъртък пак са самоубили Гален Петков шефът на рафинерията Полисан. Тотално се разчиства терена само за руския бизнес. Как пък няма някой самоубил се руски бизнесмен?

 14. Айде почна се. Както писах преди ще има неистови опити да се подмени дясното. Днес Слави Трифонов с мощна финансова и информация подкрепа от КОЙ ( КРЕМЪЛ) ще се опита да имае недоволният електорат. Да не би случайно недоволните от да заминат към НОВА РЕПУБЛИКА.

 15. НАПЛИВ! Половината депутати се писаха русофили – 114 народни представители от всички партии влязоха в групата за приятелство с Русия!

  ЮНИ 24, 2017
  общ-изглед-зала-парламент-бгнес(1)
  Почти половина депутати в 44-ото Народно събрание – 114 от всички 240, са станали членове на парламентарната група за приятелство с Русия. Това стана ясно от списъци, публикувани от НС в края на седмицата.
  Русофилите в парламента са от всички партии. Традиционно те формират най-голямата група за приятелство, която е далеч по-многобройна от всяка друга (виж втория текст), но сега са на път да отбележат рекорд.
  В 43-ото НС „приятели” на Русия са били 76 депутати. В 42-ия парламент, по време на кабинета „Орешарски”, през русофилската група са преминали 137 души. Това обаче не е първоначалният им брой, а включва и тези, които са влезли на мястото на напуснали.
  За пръв път БСП и ГЕРБ са се споразумели да излъчат по един съпредседател на групата. Това са Антон Кутев от социалистите и Красимир Велчев от партията на Бойко Борисов. Заместници са им Волен Сидеров и Веселин Марешки.
  В предишния мандат двете най-големи формации в НС се скараха за поста, като БСП реши да не участва в ръководствата на нито една група за приятелство заради „грубо погазване на договореностите, постигнати при воденето на консултациите за определяне на състава”. Така русофилите бяха поведени от Красимир Велчев. По времето на Пламен Орешарски председател беше Николай Малинов.
  Групите за приятелство са неформални структури, дейността им не е регламентирана в правилника на НС. Всеки депутат може да се запише в която иска и в колкото пожелае. В 41-ия парламент Георги Терзийски (влязъл от РЗС, преминал в лагера на социалистите) беше се писал „приятел” на 29 държави на 6 континента.
  Ръководствата на групите се определят в преговори между партиите. Редовите членове не играят съществена роля, но председателят и заместниците му посрещат в НС делегации от съответните държави, понякога пътуват заедно с премиера или президента при официални посещения, имат и самостоятелни визити, когато бъдат поканени.
  Лидерът на БСП Корнелия Нинова и шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не са се присъединили към нито една група за приятелство. В предишния парламент Нинова се беше писала „приятел” на Русия и на САЩ.
  Волен Сидеров освен за Русия е в групите за православните Румъния, Сърбия и Гърция, както и за Китай.
  Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ се е насочил към световни сили – Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Турция, Франция и Русия.
  Председателката на групата на „Воля” Гергана Стефанова е избрала Испания, Китай, Македония, Япония и Уганда. Марешки освен Русия е изразил предпочитания към Казахстан, Катар, Сирия и Туркменистан.
  Депутатите са съставили групи за приятелство с общо 82 държави.

  В НС Китай е втори, САЩ – трети
  Димитър Бойчев от ГЕРБ води втората най-голяма група – за дружба с Китай.
  Димитър Бойчев от ГЕРБ води втората най-голяма група – за дружба с Китай.
  Втората по големина група за приятелство в 44-ото НС е тази за Китай – 70 депутати с председател Димитър Бойчев от ГЕРБ и заместник Жельо Бойчев от БСП. С 62-ма „приятели” в парламента са САЩ, водени от Джема Грозданова от ГЕРБ със заместник Крум Зарков от БСП.
  В предходния мандат Китай водеше само с един депутат на САЩ – 54 срещу 53. При Орешарски разликата беше най-голяма – 92-ма „приятели” на Китай, а САЩ с 66 бяха задминати от Германия с 68.

  Четирима са „приятели“ на Северна Корея
  Земеделецът Спас Панчев от „БСП за България“ е водач на четиримата желаещи да другаруват с КНДР.
  Земеделецът Спас Панчев от „БСП за България“ е водач на четиримата желаещи да другаруват с КНДР.
  От четирима депутати се състои групата за приятелство с КНДР – земеделецът Спас Панчев от коалиция „БСП за България” е председател, Пламен Христов от „Воля” му е заместник, Димитър Георгиев и Стоян Мирчев от БСП са членове. В предишния парламент имаше 5-членна група за Северна Корея, но съставена от четирима от „Атака” и Димитър Дъбов от социалистите.
  ТРУД
  https://trud.bg/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%be%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%b4%d0%b5%d0%bf%d1%83%d1%82%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%b0%d1%85%d0%b0-%d1%80%d1%83%d1%81%d0%be%d1%84%d0%b8/

  loading…
  0MORE IN ПОЛИТИКА rumen-radev-4Ексклузивно! Румен Радев излезе с позиция за посочената от Плевнелиев в СЕМ Бетина Жотева! Ето към какво я призовава!ЮНИ 24, 2017 READ MORE
  радев768×432Румен Радев от Атина: Поканил съм не само Путин, но и Тръмп!ЮНИ 24, 2017 READ MORE
  иво атанасовИво Атанасов от СЕМ: Няма кой да прекрати предсрочно мандата на Бетина Жотева, въпреки обществения гняв!ЮНИ 23, 2017 READ MORE
  ТРИФОНОВ75738_660_370.jpg.pagespeed.ce.KuOg_ZCc3sИзвънредно! Слави Трифонов влиза в политиката със своя партия „Има такава държава“! Утре обявява официалния старт на проекта!ЮНИ 23, 2017 READ MORE
  Бойко-Борисов-Гей-обществоЕвроценности! „София прайд“ отправи официално покана за среща и диалог към Борисов. Искат узаконяване на гей браковете!ЮНИ 23, 2017 READ MORE
  f73fe464d574aa07b0ca5c5414f14aeaБСП се събуди, поиска оставката на Жотева: Няма място в СЕМ, стъпка свободата на словото!ЮНИ 23, 2017 READ MORE
  ПЛЪЗНИ ЗА ОЩЕ РЕКЛАМА
  НАЙ-ЧЕТЕНИ
  ПОСЛЕДНИ
  ГАРАНЦИЯ1496924879-clipboard01 От последните минути! Ето какво реши съдът за шведа Георг, ритнал зверски камериерка в Сл. Бряг!ИНЦИДЕНТИЮНИ 8, 2017 РАГИН1496817323-untdgdffitled СКАНДАЛНО! Шефът на хотелиерите притеснен: Да си траем за битата камериерка, че може да загубим „чувствителните и горди“ скандинавски туристи!ИНЦИДЕНТИЮНИ 7, 2017

 16. Само питам: сигурно ли е, че зад този грандиозен успех не стоят руски пари? Има ли вероятност спътникът да се окаже руски, а не български?

 17. Този сателит е търговски. Изстрелян е с цел печалба. Няма нищо общо с България, освен че използва една от двете, полагащи ни се при международното разделение на космоса екваториални, геостационарни орбити. Искам да припомня един брадат-много стар виц: Марийка казва на Иванчо: „Имаме си български космонавт”. Иванчо й отговаря: „И аз имах аналогичен случай – Пешо ми даде колелото си да го покарам, след това 1 година ми взимаше(ядеше ми) закуската”. Безплатно ядене няма. Ще плащат клиентите на Булсатком, а сигурно и България за комуникационните услуги, които ще ползват. Булсатком си е купил сателит(както би си купил Мерцедес) в създаването, на който няма участие.

 18. Всичко “вътре” в правителствен контрол е Трагедия: правосъдие, свободна преса, армия, и какво ли не.
  Всичко “извън” правителствен контрол, е свободно да се развива по-добре: спътници в чужбина, някои фирми, които се оправят с конкурентноспособност и допринасят за икономически ръст последните години, който ръст правителството и конкретно Боко Също биха си го приписали. И други неща. Включително БЛОГОВЕТЕ НА ИВО и такива като него, които са ИЗВЪН ПРАВИТЕЛСТВЕН КОНТРОЛ.
  По-добре правителството да не се меси Никъде.
  А НАЙ-ДОБРЕ – ДА ПРАВИ РЕФОРМИ.
  ДАЛИ?

 19. Представям си с какъв Развълнуван, Разтреперат глас, п/резидентът Радев се е обадил на по-големия п/резидент Путин да го покани за тържествата за 2018 г. за т.нар. освобождаване, т.е. създаване на Санстефанска руска губерния, с 8 руски дивизии, стационирани за Постоянно.
  НО, Путин НЯМА да дойде, помнете ми думите:
  Той няма да дойде поне по 2 причини:
  – поводът е “малък” за “голям” лидер на голяма страна, не си закслужава, ще Падне в очите на росияните, а и на близки нему режими;
  – трябва да има друг, по-важен повод у нас, който да “осмисли” идването му. Повод, който да покаже мащабност, голяма сделка, или подчиненост на България, а пък и всичките тези неща заедно. Когато преди той дойде, имаше подписване за тръби и потоци. Т.е., сега трябва да има нещо подобно. Нещо, на което Радев и Боко може и да са готови.
  Иначе казано, Путин би дошъл, ако събитието бъде извъртяно по Троянско-Конски “успешен” начин. В близките месеци ще проличи дали тези НАШИТЕ двама отново се ПРЕВИВАТ пред посредниците полковник-генерали Макаров и Решетков. Ако се поклонят, НЕ ДРАЗНЯТ, измамят някак Брюксел, и заявят готовност, може и да стане.
  ПАК ЩЕ Е ПЪЛНА ИЗЛАГАЦИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ, АКО ПУТИН ДОЙДЕ – ВЪН, В Ъ Н !
  САМО КРИТИЧНОСТ И ОПОЗИЦИОННОСТ СРЕЩУ ПОСЕЩЕНИЕТО БИ ПОМОГНАЛО СПИРАНЕТО МУ.

  “Посткомунизъм и гражданско общество”
  Добър анализ на Александър Йорданов, съпредседател на Атлантическия Съват на България:
  http://atlantic-council.bg/посткомунизъм-и-гражданско-общество/

 20. @ Posted by Ц.Цветанов | юни 24, 2017, 23:59
  „Този сателит е търговски. Изстрелян е с цел печалба. Няма нищо общо с България…”
  Уважаеми Ц.Цветанов, нали според Конституцията всички форми на собственост са РАВНОПОСТАВЕНИ?
  Нима тези гадни интересчии, развиващи бизнес в ужасни условия не са българи?
  Нима не са тези, които измиват срама на България?
  Нима с данъците си /сума сумарно НАЙ-ГОЛЕМИТЕ в ЕС/, не плащат заплатите и на Ц.Цветанов, и на Б.Борисов и на всички на държавната ясла?/имаме НАЙ МНОГО хрантутници на глава от населението!/
  Моля Ви, поне този сайт пощадете от явна марксистко-ленинска пропаганда.
  И уважаеми Ц.Цветанов, в края на краищата се разберете с г-н Борисов, дали народът е творец на историята /според Маркс-Ленин-Путин/ или „матриалът” е лош , според приноса на Борисов строящ България /и боядисващ двете Българии построени от Тато Му/
  За отношението Ви към бизнеса /дребен, среден, едър/ го разбрахме-
  „ търговски” ,”с цел печалба” , „няма нищо общо с България…”- дори кожодерски – „Ще плащат клиентите на Булсатком…” , няма да е „безплатна” услугата , както при Тато, когато ВСИЧКО имаше и всичко беше БЕЗПЛАТНО!
  Гадни капиталисти!
  Е, ако са от московските мекерета, не са гадни, а напротив- единствено тези бизнесмени имат общо с България!
  Въпреки, че с алъш-вериша си с Русия, продадоха не само Черноморието на България…
  УМОЛЯВАМ ВИ г-н Ц.Цветанов, имайте малко уважение към стопанина на блога, и малко милост към МНОГОТО ИНТЕЛИГЕНТНИ четящи и коментиращи тук!

 21. Днес попаднах в Ютуб на запис с коментар на руски език на изстрелването на сателита на Булсатком:
  https://www.youtube.com/watch?v=XYacJFSfoAE
  Давам линка защото имаше някои интересни коментари само от руско говорящи, един от които ще ви цитиран дословно, защото според мен е много искрен и непосредствен – на коментиращия transformer7171 преди ден:
  “Через год-два, можно будет Маску открывать межконтинетальную, самую
  быструю доставку грузов и людей. За 5 минут в США 🙂 Причём ничего
  отделять не надо, прям на этой же ступени и садится в США, заправляться и
  в Пекин, или Париж 🙂 Москву не пишу, тут путькинофилия, и мракобесие.”
  Звучи велико – “путькинофилия”! :)))

 22. “А защо Мъск е решил да ползва Кейп Канаверал си е негова работа и това не омаловажава факта че българска фирма е с такова high-tech постижение” – SIMEONе точно Мъск знае откъде се изстрелват ракетите му (погледнете записа от живото излъчване към което съм дал препратка и транскрипта под него), а ако погледнете и самата новина по-горе и “правителствената информационна служба” също знае ‘…е успешно изстрелян снощи от ракетна площадка в Космическия център „Кенеди” на НАСА във Флорида. Това съобщиха от правителствената информационна служба.’ и накрая типично по нашенски се оказва че май само фирмата (уж производител, а май само купувач) нищо не знае. Пак повтарям изстрелването беше от Космическия център “Кенеди”. Една река го дели от Кейп Канаверал, но са със съвсем различно предназначение.. отново давам препратките към изстрелването за тези които се интересуват как протече:
  https://spaceflightnow.com/2017/06/23/bulgariasat-1-mission-status-center/
  по-интересни извадки от събитието
  – Live coverage of the countdown and launch of a SpaceX Falcon 9 rocket from NASA’s Kennedy Space Center in Florida with the BulgariaSat 1 communications satellite.

  – …with a U.S.-built, Bulgarian-owned television broadcasting satellite.

  -In a secondary objective, the Falcon 9’s first stage booster descended back to Earth and slowed down for a jarring touchdown on SpaceX’s drone ship holding position several hundred miles east of Cape Canaveral.

  Едвам уцели площадката и едвам оживя ускорителя, та чак Илон Мъск се наложи да туитва и да успокоява хората, някой от нашите да туитва (не знам и с това име Максим .. Заяков – доколко са наши ама нейсе)

 23. Ганьо:За източник на информация съм ползвал новинарната секция на БУЛСАТКОМ с презумпцията че са “вода от извора и с опита си да не вярвам на правителствени и прокурорски говорители.
  Ако Булсатком са се объркали значи са объркали читателите си,както и други информационни агенции.
  Апропо много от совалките кацаха на ВВС базата Андрюс,но ми е тотално безинтересно дребнотемието и “преливане от пусто в празно”.

 24. На това му се вика с чужда пита помен прави. Не му е сефте на ‘чудото от Банкя’ да се изказва така, че да кърти мивки, всъщност повечето му изказвания са такива.

 25. Веселин С. Веско за пръв път не съм съгласен с теб за вегетирането.Моята продукция (промишлена и друга) на 90% е за износ и това ме удоволетворява изцяло по ВСИЧКИ показатели,а и риска ми е несравнимо по-малък.Иначе знам за доста случаи на много жертви във всякакъв смисъл на думата.

 26. P.S. Веселин С.Веско не знам дали ще ми повярваш но от експортни дейности финансовите резултати са по-добри отколкото при тукашни общ.поръчки а и предвидимостта&дългосрочното планиране на дейности и развитие не се измерва само с пари.
  Бонуса ми е че с чужденци въпреки че не комуникираме на български се разбираме несравнимо по-добре&по-ефективно отколкото с БГ Ганьо и Гана.
  Сигурно защото чужденците с които съм общувал и имал делови отношения просто не са дребнави човеченца мислещи се за великани,”евтини на брашното и скъпи на триците.”
  Обръщат внимание на стойностните неща и ценят времето и стойността(не цената) на парите и затова тотално си импонираме с чужденците.
  А това нашето в БГ си е икономика тип “бананова република” докато МСП са гръбнака на всички европейски икономики.

 27. Драги AWACS,
  Само от уважение към Вас прочетох ОГРОМНИЯ “Посткомунизъм и гражданско общество”- анализ на Александър Йорданов, съпредседател на Атлантическия Съват на България:
  http://atlantic-council.bg/посткомунизъм-и-гражданско-общество/
  Разочарован съм!
  Красиви фрази и верни констатации но превратно тълкувани.
  От „камбанарията” на Александър Йорданов – бивш преподавател на АОНСУ, подготвяла висши управленски кадри за държавната и местната администрация, стопанството, БКП и обществени организации в България, както и за „братски” терористични държави по времето на Тато.
  С една дума марксистко- ленинския възглед за „народа-творец на историята”- в случая „народът” заместен с красивата дъвка „гражданско общество” .
  240-121-61!!!
  Примерно-и какво , като нацепиха главите на „гражданското общество” при „ белият автобус”?
  Орешарски подаде оставка, когато ТЕ решиха, а не заради „белият автобус”!
  Разбира се, че трябва да се протестира!
  Но гражданското общество само дава енергията, а ВОДАЧИТЕ дават посоката, без която НЯМА промени.
  А с такива сладкодумци като Александър Йорданов, до никъде няма да стигнем.
  Прочитайки внимателно материалът му се убедих, че е още в АОНСУ – гражданското общество /народът/ е творец на историята!
  И с красивата фраза от 1992-3г- „Днес е един хубав ден за българската демокрация”. Но по точно беше „един хубав ден за Александър Йорданов! През същото време, зад красиви лакърдии и лозунги, като Председател на НС обслужваше правителството на Беров и Мултигруп./ С какво КОНКРЕТНО им попречи?/
  И после мизерстваше в изгнание” като Посланик.
  Пожелах успех на Атлантическият съвет, въпреки, че още в програмните им намерения прозираше почерка на Ал. Йорданов – красиви фрази ,бомбастични намерения, но никаква конкретика и никакво КАК.
  Пожелавам им успех и сега!
  Но и никакви претенции са политически субект! Всички да застават зад НОВА РЕПУБЛИКА!
  Да не навлизам в подробности „защо”, да не съм отегчителен, а и без това вече си навлякох гнева на доста съблогъри.
  Но свикнал съм…
  С уважение!

 28. Ало, КЛЮКАР! Явно много добре сте „светнат” с теориите на „Маркс-Ленин-Путин”. Може би по партийна линия сте ги пропагандирали по времето на „развития социализъм”. Сигурно сте се гордял с успехите на партията, когато България беше „космическа държава” и „братушките” ни „ядяха закуската” за „братската помощ”, която ни оказваха. Изпитал съм на гърба си и меда и жилото на „бизнеса /дребен, среден, едър/” на Булсатком. Благодаря! Гледам си безплатно свободните телевизионни програми от над 10 ЧУЖДИ сателита и мога да ги сравнявам с „обективността” на българските телевизии в отразяване на събитията. Вече не плащам на Булсатком за помията, която изливат от екрана транслираните от него телевизии. Не се гордея с Мерцедесите и BMW-тата/изцяло българска собственост за разлика от сателита/, с които се возят българските „честни частници” от „бизнеса /дребен, среден, едър/” и още „по- честни” и „съвсем неподкупни” държавни чиновници/включитено и Боко/. Не мога да се гордея и с „българския” сателит, произведен в САЩ и изстрелян с американска ракета. Той е наречен, предполагам, „BulgariaSat 1”, защото ще използва една от двете, полагащи се на България при международното разделение на космоса, екваториални, геостационарни, орбитални точки. Дали ще плаща за това на държавата е ТАЙНА. На същия принцип гръцкия сателит, който използва сега Булсатком се нарича „HellasSat 2”, а турските сателити са кръстени „TürkSat”. Апетитите на Булсатком са да пусне и „BulgariaSat 2”, т.е. да стане пълен монополист в космоса. Както прочетох в интернет вече има интерес от българската държава/за сега от военните/ да ползват под наем честоти от този сателит. Ще платят за това на Булсатком българските данъкоплатци, както плащат за Беляне, за далаверите на „честните частници” в КТБ и за кражбите от държавата. Надявам се, че „МНОГОТО ИНТЕЛИГЕНТНИ четящи и коментиращи тук” ще разберат какво искам да кажа и защо Боко се хвали. Явно и тези му „мажат ръчичката”, а той се гордее – бие на патриотизъм/научил го е от пудела си Сидеров/, както е отбелязал г-н Инджев, за да „прикрие факта на българското изоставане в многобройни области от икономиката и свързаната с нея социална сфера”.

 29. г-н ЦВЕТАНОВ, нали не вярвате ,че някой не е платил за да “гледате безплатно” свободни сателитни канали?
  Няма нищо безплатно! “Безплатно” е само сиренето в капана за мишки.
  За да се изведе спътник някой е платил за това – чрез данъци или заради реклама.
  Но като се има предвид ,колко са “развити” технологиите в НРБ няма скоро да гледаме някакви сателитни български телевизии. А пък дори и да има техническа възможност за качването на повече български телевизии на сателит, то “медиите” в НРБ са на 113 място в света! И едва ли биха могли да осигурят заплащането на сателитното си излъчване, без да вземат такси или чрез реклами. Но това едва ли е възможно първо заради 113 място на “сободата на медиите”, второ заради малкият български пазар.
  Сега сателитната телевизия се конкурира допълнително и от интернет-телевизията, което сваля още повече приходите ѝ.
  BulgariaSat1 е комерсиален телевизионно-комуникационен сателит. Той няма да се изплаща нито от данъците ,които прибира държавата, нито от реклами. И тъй като НРБ няма дори комуникационен сателит, по-добре е военните да си плащат на Булсатком , ако имат нужда от услугите им. Другата алтернатива е военните да си поръчат собствен сателит,, кйто ще го платим всички от данъците си. При положение ,че едва намериха пари за 10 нови самолета, два малки кораба и 100 БТР-а, които ще се изплащат 10 години.
  За да имаме някакви реални сателитни способности , трябва военните да си имат собствен комуникационен сателит, плюс няколко разузнавателни сателити на ниска орбита. Освен това трябва да има поне един телевизионен сателит ,който се поддържа от НРБ. А още по-добре да има и различни сателити за наблюдение и други научни цели. Но всичко това струва милиарди, и за закупуването на сателити, и за поддръжката им.
  Колко държави в НАТО могат да си позволят подобен “лукс”, според вас?
  НРБ не е сред тях! Това е повече от сигурно! Погледнете само примера с наземното цифрово телевизионно разпространение в НРБ, което беше платено и от държавата(чрез данъците!) и от зрителите , които си купиха сами приемниците.
  Булсатком е една от компаниите които предлагат телевизионни услуги, с по-голям дял в сателитната телевизия. Те си плащаха досега, за да ползват чужд сателит. Сега ще плащат на банките дали заема за BulgariaSat1.

 30. @ Ц.Цветанов |
  Ало, ало…майката си е е.ало, другарю Ц.Цветанов
  За отношението Ви към бизнеса /дребен, среден, едър/ го разбрахме-
  „ търговски” ,”с цел печалба” , „няма нищо общо с България…”- дори кожодерски – „Ще плащат клиентите на Булсатком…” , няма да е „безплатна” услугата , както при Тато, когато ВСИЧКО имаше и всичко беше БЕЗПЛАТНО”
  …Ало, КЛЮКАР! Явно много добре сте „светнат” с теориите на „Маркс-Ленин-Путин”. Може би по партийна линия сте ги пропагандирали по времето на „развития социализъм”. Сигурно сте се гордял с успехите на партията…
  Другарю ЦвЦв, НИКОГА НЕ СЪМ ХОДИЛ НА МАНИФЕСТАЦИЯ ПО ТАТОВО ВРЕМЕ!
  Извинявам се, че досаждам с лични истории, но др. ЦвЦв ме провокира.
  С мой приятел, съученик и състудент /винаги сме били в един и същ курс, после една и съща специалност , и една и съща група/ в първи курс на вуза, тръгнахме за първата си манифестация на 7-ми ноември. Всички знаете как се прекарваха като добитък хората пред мумиярника и приветстваха Тато и другите, скандирайки разни глупости…
  Та сборният ни пункт беще пред „Попското” но ръмеше, времето беше гадно и хладно и ние влязохме в някакво кафене. От дума на дума, изгубихме „групата”.
  На другия ден ни четоха „конско” шефовете на ДКМС, но с това ни се размина.
  Като разбрахме, че може и така, повече НИКОГА НЕ ОТИДОХМЕ НА МАНИФЕСТАЦИЯ!
  Като започнах работа, по-старите си спомнят, че в предприятията имаше група от минимален персонал, на ценен за безаварийната работа на предприятието/примерно на ТЕЦ/, която беше освободена от всякакви „ мероприятия”. Аз не се смятам, за „ценен”, но явно за да им „върви работата”, „ръководството” ме е считало са такъв. По тази причина и през целия си трудов стаж, НЕ СЪМ УЧАСТВАЛ В НИТО ЕДНА МАНИФЕСТАЦИЯ, В НИТО ЕДНО „МЕРОПРИЯТИЕ” НА ПАРТИЯТА!
  Не съм бил партиен член, но не обвинявам тези които по „битови съображения” са били , принудени от системата: как ще изучиш децата си, как ще получиш апартамент „по разпределение” и т.н.
  Този мой приятел е редовен посетител на блога/но не коментира-незнам защо/ и веднага ще се разпознае /Поздрави!/
  Както и дъщеря му/също посещава блога! Поздрави!/, която стана след конкурс, ДЪРЖАВЕН СЛУЖИТЕЛ В ЛЮКСЕМБУРГ!/Впоследствие се омъжи там/ Ако не знаете, след като влязохме в ЕС, това е възможно, а не само „да мием чиниите”- пробвай, ако не вярваш. И ще получаваш МИНИМАЛНА заплата 4 000 ЛВ /ЧЕТИРИ ХИЛЯДИ ЛЕВА/ в Люксембург-без майтап!
  Жив и здрав да си Другарю Цв. Цветанов!
  И да живеят всички БКП-та!
  По всичките земни кълбета!
  /Още веднъж, извинявам се, че досаждам с лични истории, но др. ЦвЦв ме провокира./

 31. Ц.Цветанов: И какво се очаква от Булсатком да покрие възвишените критерии за БГ спътник?
  Да го беше сглобил в някой от милионите БГ заводи за спътници,или поръчал в БАН дето още говорят за “производство&износ на пишещи машини”.Булсатком са минали през цедката на EXIMBANK (да проумеете каква е цедката е Мисия Невъзможна) и няколко евробанки.
  И след извеждането в орбита да беше дарил безвъзмездно на ползу роду спътник за 200 милиона $?
  И като сте такъв “специалист” ‘що не им обясните на Боинг че самолетите им не са американски ‘щото 70% от компонентите им са от различни доставчици от 32 държави?Наглеци такива,да го наричат това американски самолет.
  Или Форд и Фиат да ми се фукат със заводите в Турция, това си е чисто турско производство Форд и Фиат какво общо имат с него?

 32. P.S. или Булсатком трябваше да разчита на БГ инженера (неизбягал в нормална държава където да си покаже потенциала)?БГ инженер който като се знае какъв е инженер го е страх да иде на лекар;същото е и с целия останал технически и производствен кадър със или без виШо-ходят “на работа” а не “да работят”,мотат се в NETa през работно време и клатят краката докато стане 17 часа и пишат “уфсъ” вместо “овца” (да не говорим за космически величини като пълен и непълен член).

 33. П.П. г-н ЦВЕТАНОВ, само си спомнете ,колко “безплатни неща” получихме по времето на социализъма. А, и в “наследство” ги “получаваме безплатно” и до днес, от “отговорните дрогари” на БКП и ДС.

 34. СИЯ: Надушвате троянски орбитален кон, става дума за една част от капацитета (СПУТЛЕР спомена горе). Няма да му е лесно на такъв кон.

 35. SIMEONе по тая логика – теглиш заем, купуваш си мерцедес и му лепиш стикер “БулгарСат-1”, закачаш си вътре любимите дрънкалки (CD-та и пр.), качваш му стотина mp3-ки с чалга (ама на български) и това вече е българско произведение “на изкуството”, проектиран и произведен в БГ и платен със собствени средства – Да, да ама НЕ,

  Като е български да не би да е произведен или айде поне проектиран в България или от българи(те), или с български материали произведен? Най-вероятно само софтуера му е (айде не сътворен ама поне донагласен) от българи…

  http://www.spacex.com/sites/spacex/files/bulgariasat1presskit.pdf

  “Payload

  BulgariaSat-1 is a geostationary communications satellite built by SSL in Palo Alto, Calif.,

  …BulgariaSat-1’s payload includes 30 Broadcast Satellite Service (BSS) Ku-band transponders and two Fixed Satellite Service (FSS) Ku-band transponders…

  BulgariaSat-1 is designed based on SSL’s proven 1300 series platform…”

  SSL – Space Systems Loral

  край на цитата

  повече информация за платформата (която НЕ е българска)
  https://en.wikipedia.org/wiki/BulgariaSat-1
  https://en.wikipedia.org/wiki/SSL_1300

  ето това са хората създали платформата на която е базиран сателита
  https://en.wikipedia.org/wiki/SSL_(company)

  Е кое му е българското – даже и парите с които е платен не са (поне не цялата сума) български… най-вероятно само софтуера му е български, но аз лично се надявам че не е (не защото гледам или ще гледам нещо от тоя сателит ами ..да не падне някой ден, че да видим тогава с какво изявление ще излязат пред пресата и какво/дали ще са упълномощени да заявят или само ще кажат – “он упал”)

  П.П. Те нашите даже (май по навик) укриват информация (ама за тяхно извинение, може да е и по незнание) – LS-1300 also provides the option of an additional electric propulsion system, whether this option is exercised for BulgariaSat-1 is not known.
  http://spaceflight101.com/falcon-9-bulgariasat-1/bulgariasat/

 36. Господин/предполагам/@ Ц.ЦВЕТАНОВ,
  Извинявам се, че се намесвам в разговора Ви с Цв. Цветанов!
  Но с фразата „ г-н ЦВЕТАНОВ, нали не вярвате ,че някой не е платил за да “гледате безплатно” свободни сателитни канали?”, ме сетихте, за последните избори.
  Мой „червен” познат ,ми разправяше колко добре било при Тато-БЕЗПЛАТНО образование, БЕЗПЛАТНО здравеопазване, и т.н. БЕЗПЛАТНИ неща.
  И СИ ВЯРВАШЕ!
  Аз се забавлявах слушайки го, но вметнах:”Е, кой ги плащаше тези БЕЗПЛАТНИ НЕЩА?”
  Останах втрещен от отговора на ограничения , на „добър” човечец: „КАКВО ТЕ ИНТЕРЕСУВА-НАЛИ НЕ ГИ ПЛАЩАШ ТИ!”
  Което не е вярно, но аз се втрещих от друго – от моралната деградация!
  И не лустрация, не забрана на БКП/и креатурите и БСП,ГЕРБ и др./, а ЗАБРАНА НА КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ /както нацистката/, която развращава човека и срутва моралните устои на всяка общност! Вместо НЕ КРАДИ/безусловно от кого и какво!/, НЕ ЛЪЖИ/безусловно кого и с какво!/, НЕ УБИВАЙ /безусловно кого и защо!/, тя проповядва- ЕКСПОПРИИРАЙ /кради!/, „ПРОПАГАНДИРАЙ”/лъжи!/, СМЪРТ НА …ИМПЕРИАЛИСТИТЕ, КАПИТАЛИСТИТИ и т.н./т.е. убивай!/
  И когато това е институционализирано от държавната машина – резултатът е ужасяващ!
  Не само разрушени съдби! Комунизмът е избил милиони от СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД!!!- повече жертви , отколкото ВЪВ ВСИЧКИ ВОЙНИ, които човечеството е водило през хилядолетната си история!
  Според „ранглистата на ужаса”- статистическо проучване на Френската академия на науките на „съвестта” на комунизма тежат около 100 милиона жертви, а на нацизма около 15млн. жертви!МНОГОКРАТНО повече!
  Т.е. „КЛАСОВИЯТ ГЕНОЦИД” е много по ужасяващ от”РАСОВИЯТ ГЕНОЦИД”!!!
  И кънти въпросът: ЗАЩО НЕ СЕ ЗАБРАНИ и КОМУНИСТИЧЕСКАТА ИДЕОЛОГИЯ/както нацистката/ след като ЖИВОТЪТ ДОКАЗА, ЧЕ ТЯ Е МНОГОКРОТНО ПО ПАГУБНА!
  Защото децивилизованият, морално извратеният човек не осъзнава, че както казвате „Няма нищо безплатно! “ и че той е мишката вътре в капана! Както блестящо се изразявате: „“Безплатно” е само сиренето в капана за мишки.”

 37. Ганъо: Не бъркай туризма с емиграцията.
  Спътника е произведен от щатска фирма,но като собственост и фирмен актив на БГ фирма няма НИЩО общо с Мерцедес с дрънкулки.
  Като теглиш заем,купиш апартамент(къща) в Гърция и го отдаваш под наем какво е това това? Гръцко или БГ е?
  И пак питам в КОЙ от хилядата БГ фирми произвеждащи спътници или компоненти за спътници трябваше да поръча Булсатком? Една фирма ми посочи като си такъв философ която изобщо да има и бегла представа за изисквания на материали, за изисквания на софтуер, за работен режим, за енергозахранване и т.н.ЕДНА която да има и бегла представа за изискванията или know-how и ПОНЕ една която да е изработила ЕДИН поне компонент,айде да не е цял възел или агрегат.ЕДНА само.
  И ако ще чета философии че можели я през Google, я от производителя да поискат документацията че БГ ултра-мега-гига инженерите и механиците да сглобЯт един спътник у гаража въобще нямам време да чета алабализми
  Не бъркай туризма с емиграцията.

 38. Проследих разговорите горе, но не виждам смисъла им, освен ако не е в името на ‘мотането в нет-а’ 🙂 казано без ирония.
  Колкото повече български частни компании работят с американски и западноевропейски партньори (за учудване на държавата ни-мащеха) толкова по-добре.
  Орбиталната инфраструктура е чувствителна територия, но така или иначе няма достатъчно публична информация, за да я коментираме.
  Г-н Инджев е казал това, което може да се каже.

 39. Г-н Инджев, аз съм на 73 навършени години. Позволявам си понякога да коментирам някои от вашите статии в този блог. По повечето въпроси съм на вашето мнение, но като всеки мислещ човек в някои неща може да имам различия. Моля, да ме извините Вие и Вашата публика за това и да не ми се сърдите. Заради някой си с прякор „КЛЮКАР”, който се хвали тук със славното си комсомолско минало и как е бягал от манифестации и за другия, който се е подписал под поста си с моето име @ Ц.ЦВЕТАНОВ искам да съобщя: трите ми имена са Цветан Генов Цветанов, а мейла ми е tsvgentsv@abv.bg. Имената си дължа на моите родители и дядовци и се гордея с тях. Ако някой иска да ме критикува/плюе за дадено моето мнение да заповяда, но честно и открито и нека не се крие зад прякори. За някой си „SIMEON”, който явно не е чувал за международното разделение на производството, искам да поясня: за Форд и Фиат не зная, но аз притежавам Рено Симбол, произведено в Турция. Колата фабрично е комплектована с части от ралични световни производители, като сглобяването й се менажира от екипите на Рено, които следят за качеството на комплектоващите части. Много дълго ще е да изброявам фирмите-производители/повечето не са турски/, а и отдавна е по-важен престижа на марката, а не страната на производство на частите.

 40. Към Ц.Цветанов:

  Прави Ви чест, че се обозначавате. Не всеки може да си го позволи.

  Най-големият ми проблем в модерирането на блога е “приятелският огън”.

  Защото не се съм пожарникар.

 41. за някой си Ц.Цветанов: Преди два месеца и половина съм си публикувал ел.поща с име и фамилия.Ако единствения аргумент който имате са САМО годините въобще не ми губете време на пощата.Ако имате някакви що-годе разумни аргументи: добре дошъл.
  А ако базата пък в/у която стъпвате са “чорбаджиите изедници” тогава с удоволствието да ви съсипя с факти,цифри,графики,диаграми и цитати и примери и то не от търсачки и NETa.

  Ганьо: Прадядо ми създал мелница с БГ тухли,пясък,хоросан и керемиди.Строена от гурбетчийска бригада чужденци заради по-ниските надници.Оборудвана с английска парна машина,белгийска трансмисия,немски сепараторни сита и немски кантар.
  Каква е мелницата?
  Допълнителен въпрос към това каква е мелницата: Двама от синовете му които движели тази дейност,единия завършил машинно инженерство в Германия+1 година работа там,другия завършил финанси и счетоводство във Франция+2 години работил там.
  Та, сумирайки всички показатели:Каква е мелницата?

 42. За някой си ц.цветанов:Аз когато съм работил в производство на индустриални изделия като част от международно комплектовани агрегати още си рецитирал ДИАМАТ и Маркс и капиталистите изедници,та удоволствието да пренесем спора електронни пощащи ще е тройно.

 43. @ Ц.Цветанов

  ПОЧТИ Наборе,
  И аз съм човек с ЕГН и име!
  Сърбал съм ви попарата и като комсомолец и като безпартиен!
  И по времето на т.н демокрация!
  И като личност, няма от какво да се срамувам-винаги съм говорил ИСТИНАТА/според мен!/.От което са произтичали проблемите ми, но съм свикнал/доколкото човек може да свикне-не съм мазохист/.
  И не съм самарянин, но въпреки, че имам много за връщане – времето е еднопосочно и никакви “възмездия” не могат да върнат миналото!
  И не съм светец като теб- да си в кочината при прасетата и да не се изкаляш, просто няма начин! И който твърди обратното, просто ЛЪЖЕ! Но както и друг път съм казвал, вярвам , че “Всеки светец има минало, и всеки грешник има бъдеще!”
  Под псевдоним съм, защото тук си говорим, а както и друг път съм казвал, за мен по-важното е КАКВО се казва, а не КОЙ го казва.
  Иначе и с името си и с ЕГН-то си съм бил многократно “на барикадата”- и през Соца, и през т.н. Демокрация.
  Обяснявал съм и защо съм точно КЛЮКАР-Аз съм КЛЮКАР , за да не вършите неща, от които ще се срамувате ! Все ще се нямери някой да ви изклюкяри!
  Жив и здрав да си!
  И да илядиш!

 44. Everyone else: Втората степен след “мотане в NETa” 🙂 в моята класация е:”Мотане в NETa като опушена пчела”,но тази втора степен е строго иронична.
  Както винаги 100% съгласен с коментара ти.

 45. За малко по-голяма яснота по въпроса за спътника на Булсатком, няма смисъл да се отклоняваме в съвсем безсмислени , нелогични и направо смешни сравнения. Просто трябва да ги сравним със другите GSM-оператори , интернет и телевизионни доставчици. Булсатком е доставчик като тях, и доставя конкретно сателитна телевизия.
  Нито един от тях не произвежда сам своето оборудване, те предоставят различни комуникационни услуги с помощта на това оборудване. А, ако няма продавачи на някаква стока(каквато и да е стока!),то и производителите ѝ не печелят от това.
  Дори и да има български производители на сателитно оборудване, те не участват пряко в доставянето на сателитни услуги. Булсатком го прави.

 46. SIMEON, често ме радва чувството ти за хумор… извини ме, че си мълча. Но вярвам, че се усеща някак. ‘Мотане в NET-а като опушена пчела’! Няма по-точно казване!

  КЛЮКАР: Чух отвън собствения си глас:
  ‘по-важното е КАКВО се казва, а не КОЙ го казва’.
  Иначе лингвистите нека са прави в лингвистиката си, че и двете имат значение.

 47. за някой си Ц.Цветанов: Прост,елементарен,ясен и точен въпрос:
  АPPLЕ премести юридическата си регистрация+цялата си иновационна дейност в Ирландия (не в офшорна зона).Заводите им бяха в Китай,доставчиците на компоненти основно от Тайван и Индия (имаше и други държави,но не това е важното).
  Като изключим американските имена на акционерите нямаха нищо останало в САЩ. Каква фирма е АPPLЕ?
  Или и те като Джон Атанасов или Венсан от предишна публикация на Иво Инджев са българи само защото са родени тук.
  Очаквам на мейла си конкретен,ясен и точен отговор на простия,елементарен,ясен и точен въпрос. Алабализми, “измъквания по терлици” и балалайствания от сорта “Марката продава” заминават в кошчето директно.Марксистко-ленинският ДИАМАТ може да го рецитираш, че марксистите са ми любимите опоненти.
  Но пали свещ петнадесетина-двадесет хиляди малки и средни предприемачи да не си преместят като мен съдебната регистрация в Румъния защото:
  1. Онази другата балалайка от Банкя да го питам откъде ще пълни бюджета (‘щото олигарсите данъци не плащат)
  2. Откъде ще дойдат пари за пенсиите+здравното обслужване ако на хилядите почтени дребни и средни фирми им дойде НАД гушата от марксистко-ленинско ДИАМАТно балалайстване че са “капиталисти изедници”
  Чакам отговор на електронната си поща

 48. Everyone else: Чудесно е,че го чувстваме и двамата,затова и си импонираме тотално.
  Сериозно говорейки гледката на пчела волно или неволно преопушена е трогателна и смешна.За мен винаги е била много трогателна+съвсем малко смешна и в цялата си практика имам единични случаи на предозиране на опушването.
  Лек ден+лека седмица напред!

 49. Спорът за спътника на Булсатком показа своята безсмисленост. Първо: няма безплатни неща , както няма и perpetuum mobile. До сега няма доказателства за съществуването и на двете! Може и да “съществуват”, някъде и някога, но днес все още нямаме доказателства за това!
  Второ: Булсатком е българска фирма доставчик на услугата сателитна телевизия,но фирмата SSL е американски производител на спътници за Булсатком.
  Малко вероятно е Булсатком и SSL, да решат да разменят взаимно своите бизнеси – Булсатком да сe преквалифицира в американски доставчик на спътници, а пък SSL да е български доставчик на сателитна телевизия. Но в многонационалната(интернационалната!) корпоративна икономика вече всичко е възможно. КОЙ знае?!? Сега корпорациите многократно си сменят регистрациите в различни офшорни зони. Но това не може да се случи в НРБ. Поне докато не стане офшорка.
  Най-важното за българските фирми е къде, и какво продават, и колко пари технологии печелят от това.

 50. Простият, елементарен, ясен и точен отговор е: МНОГОНАЦИОНАЛНА. Президента Тръмп заяви, че иска да върне американския бизнес в САЩ. Целта му е да има повече работни места за американците и повече приходи от данъци. При „пазарното стопанство” фирмите следват най-благоприятните за тях условия за бизнес. Тези условия се уточняват с подробен бизнес план. Надявам се, че Булсатком добре са си направили сметката и ще могат да се включат в определените от тях срокове. Те са(съвсем елементарно казано) 20 г. живот на сателита от тях 10 г. изплащане на кредитите и 10 г. печалби от експлоатцията му.

 51. @Ц.Цветанов
  „Простият, елементарен, ясен и точен отговор е: МНОГОНАЦИОНАЛНА.”
  ОПЯТЬ двойка, Другарю Ц.Цветанов!
  Но отличен по марксизъм-ленинизъм!
  Фирмата не е „МНОГОНАЦИОНАЛНА”!
  Фирмата е на СОБСТВЕНИЦИТЕ!/и акционерите!/

 52. @Ц.Цветанов
  П.П
  Сега не знам какви са собствениците на АPPLЕ, но основателя Стив Джобс със сигуртост не беше МНОГОНАЦИОНАЛЕН !
  А иначе може и някое чУкче , да е дЯлало компютри, дори и в Чукчия, но това не прави отговорът Ви верен!
  ОПЯТЬ двойка, Другарю Ц.Цветанов!
  Но отличен по марксизъм-ленинизъм!

 53. До PERPETUUM MOBILE: Ненавиждам лаиците, които се изказват неподготвени.
  Първо: С този сателит Булсатком излиза на нова пазарна ниша – продажба(или даване под наем) на транспондери, което не е „доставчик на сателитна телевизия”. Прочетете интервюто на Максим Заяков във в. Капитал: http://www.capital.bg/biznes/intervjuta_i_komentari/2017/05/05/2965607_maksim_zaiakov_juni_shte_izstreliame_purviia_bulgarski/
  Цитат от него: „Какъв капацитет от целия сателит ще използвате?
  – Около 46%, като това включва българския и сръбския пазар, където “Булсатком” също присъства.”
  Останалите 54% от капацитета на сателита са за други фирми бъдещи клиенти на Булсатком, български или чуждестранни „доставчици на сателитна телевизия”.
  Второ: Дали Булсатком е българска фирма е МНОГО СЪМНИТЕЛНО. То е акционерно дружество и може би има и чужди акционери. Вижте какво намерих в мрежата: http://WWW.MOBILEBULGARIA.COM/FORUM/READ/POST/528843/LABALING
  „Публично достъпна информация:
  Състояние към: 06.03.2017 г., “БУЛСАТКОМ” ЕАД, ЕИК 130408101
  Номер по ред на залог 008
  Длъжник / Длъжници по обезпеченото вземане “ЕВРОСАТ” ООД ЕИК 121217022
  Длъжник / Длъжници по обезпеченото вземане “БУЛСАТКОМ ПРОДАЖБИ” ЕООД ЕИК 201469060
  Длъжник / Длъжници по обезпеченото вземане БУЛСАТКОМ ХОЛДИНГ ЛИМИТИД, C ЧУЖДЕСТРАНЕН РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР 8996114 ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
  Длъжник / Длъжници по обезпеченото вземане БУЛСАТКОМ ИНВЕСТМЪНТ ЛИМИТЕД, C ЧУЖДЕСТРАНЕН РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР 9047965 ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
  Длъжник / Длъжници по обезпеченото вземане “БУЛСАТКОМ” ЕАД ЕИК 130408101
  Длъжник / Длъжници по обезпеченото вземане “ДЕЛТАКОМ ЕЛЕКТРОНИКС” ООД ЕИК 121537047
  Заложен кредитор / Заложни кредитори УИЛМИНГТОН ТРЪСТ (ЛОНДОН) ЛИМИТИД, C ЧУЖДЕСТРАНЕН РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР 05650152 ВЕЛИКОБРИТАНИЯ
  Основание друг източник от дата: 11.08.2014 1. Договор за кредити, от 04 август 2014 г., сключен между Булсатком ЕАД, като кредитополучател, Булсатком Холдинг Лимитид, Булсатком Инвестмънт Лимитед, “Делтаком Електроникс” ООД, “Евросат” ООД и “Булсатком Продажби” ЕООД като Гаранти, Дойче Банк АГ, Клон Лондон, като организатор и агент, финансовите институции посочени там като първоначални кредитори и Уилмингтон Тръст (Лондон) Лимитид като агент по обезпеченията, с последвалите изменения и допълнения, с общ максимален размер на главниците по кредитите до EUR 85 000 000 (осемдесет и пет милиона) евро “Договор за Кредити”. 2. …
  Предмет: за предаване на сума пари
  Описание на заложеното имущество: предприятието като съвкупност”
  Холдинговото дружество, а и друго дружество са м/у солидарните длъжници, като и двете в наименованието си имат думата Булсатком, но са чуждестранни юридически лица. А големия спор беше може ли частно българско,а може би чуждестранно дружество да използва за свои бизнес интереси името на нашата родина България?! И ако да, какви са условията – търг, лиценз или др.?

 54. Ц.ЦВЕТАНОВ, собствениците на Булсаткком не са лаици , нали? Колкото и да ги търсите може и да не стигнете до крайният собственик. За пребиваващите в НРБ е важно че Булсатком е доставчик на сателитна телевизия , а ако сега дава под наем някои от транспондерите на спътника – това си е тяхна работа. Ако искат да ги дават , ако искат да си ги пазят за себе си. Те досега плащаха за чужд спътник за пренос на техният телевизионен сигнал, а отсега ще продават част от капацитета на своят спътник на други доставчици на сателитна телевизия. А ако задълбаваме в дейността на Булсатком , то и вие не “блестите” с особени познания за това. Освен сателитна телевизия ,Булсатком притежава и четвъртият лиценз за GSM-оператор в НРБ. Доставя и интернет-телевизия. Но не това е важното , а това че са доставчици на комуникационни услуги ,както всички други – GSM, телевизия, интернет и други мрежи.
  И щом като Булсатком оперира на българският пазар е нормално да използва в името си всякакви произвидни на България и български. Или искате да се казва Ромсатком,Руссатком,Тюрксатком….?
  Или пък с името Булсатком да оперира в Гърция,Италия , Турция…?
  Няма значени е КОЙ притежава Булсатком, той е български сателитен оператор защото оперира в НРБ. Ако вие имате информация , че Булсатком оперира и на други пазари освен на българският пазар – кажете си!

 55. Ало, КЛЮКАР! Стига простотии! Какво ме другаросваш? На много ниско ниво ти е мисленето. Марш в Румъния с елементарното си предприемачество! Премести си съдебната регистрация там. Те ще те научат на почтен бизнес. Дано станеш честен румънски бизменсмен. Явно в България си за боклука с този манталитет.

 56. Техническа грешка, думата е БИЗНЕСМЕН.

 57. APPLE е транснационална, AIRBUS е многонационална (мултинационална) защото съдружниците са от различни нации, но на един континент.
  След преместването си в Ирландия APPLE казаха че са американска компания,а всичко останало е в ръцете на правителството (дипломатичен намек към Обама какво трябва да направи за да се върнат в САЩ). EXIMBANK не е kласическа търговска или кредитна банка,там цедката е по-ситна поради факта че освен стандартните изисквания за бизнес план има и други изисквания.Не знам какви са параметрите по отношение БУЛСАТКОМ и EXIMBANK – тяхна си работа.
  Ако едно дружество има регистриран клон/подразделение или дъщерна фирма в чужбина,то получава всички реквизити – данъчен номер, статистически номер и т.н. но не е самостоятелно дружество и задължнеията на дъщерното дружество са и задължения на фирмата майка.Не знам след рeйдъринга спрямо Булсатком (аналогичен на рейдъринга и банковия рънаут спрямо КТБ) дали не са решили финансовите подразделения да бъдат прехвърлени в държава където трудно се краде фирма&бизнес,а също не знам как са набирали капитал освен с EXIMBANK.
  Уилмингтън тръст си е един финансов инвестиционен фонд инвестиращ основно в телекомуникации (но не само) с изискване за коефициент на възвръщаемост по-висок от стандaртния за банките, но по-нисък от хедж фондовете; оперират с БГ компании от десетина години и освен фонд,консултант и доверителен управител на средства са финансов посредник/брокер.
  Не е задължително цитирани дъщерни дружества да са непременно чуждестранни въпреки че са във Великобритания.Всичко зависи от мажоритарно притежавания пакет акции ако е акционерно, и дяловото участие,ако е с друга фрома на партньoрство и управление.

 58. @Ц.Цветанов
  Др. Ц.Цветанов,
  Хайде и аз , и Вие да не злоупотребяваме с търпението на съблогарите!
  Хайде и аз, и Вие да не злоупотребяваме с толерантността на стопанина на блога.
  Но с Вашата арогантност,прескачате всякакви граници, което е типично за червените, които „приемат вината само с мезета”!
  И възрастта Ви не е оправдание за това ,”почти” наборе!
  Ама вие тука започнахте ВСИЧКИ подред!
  „До PERPETUUM MOBILE: Ненавиждам лаиците, които се изказват неподготвени.”
  „Ненавиждам”- Вие /червените от БКП-сега БСП и ГЕРБ/ , все Ви е нужна някой да ненавиждате , да мразите, да въдворите, дори да „очистите”/дори и помежду си!/.
  „лаиците, които се изказват” –Ами това е интернет и всеки е СВОБОДЕН да напише каквото счита за правилно, а който иска-да го чете, който иска да му вярва! И стига стопанина на Блога да „не му дръпне шалтера”.
  Не може всички да са прави като Вас, „когато съгрешите дори” . Не може всички да са професори-ВАКаджии, или като Др.Мако Даков- горския/и лесовъд ,и шумкар /, стигнал до ГЕНИАЛНИЯ извод, че дървото предназначено за траверси, след като достигне зрелостта си може ВЕЧЕ да се отсече! И станал Академик на БАН!
  „неподготвени” Прав сте!
  За разлика от ВАС ,ние винаги сме неподготвени!
  Затова Луканов направи СДС /без Илия Минев/а с Тренчев/,без Едуард Генов/ а с Желю Желев/ и т.н.Затова после и постоянно фабрикувахте вътре в СДС паралелни партии/Демократически и др./ за да имат превес при гласуванията в КС-ти „вашите” хора! В коя коалиция в света решенията са се вземали с гласуване, както единствено в СДС, а не с консенсус???
  И понеже сме неподготвени, даже ни сътворихте с царска помощ, цялото „дясно” ГЕРБ /дясната БКП!
  И понеже сме неподготвени, назначихте ни и капиталисти, чрез куфарчетата на Луканов, чрез приватизацията на Костов и чрез Работническо-ментърджийските дружества на Тренчев. И малкото читави бизнесмени ги гоните от България/Както SIMEON в Румъния!/моля да ме извини, че го цитирам като пример/.
  Наборе, сигурно помните – някога, „новата власт” накачи едни високоговорители по стъбовете. После ги вкара в домовете на хората чрез радиоточките, които народът много сполучливо нарече „червената клюкарка”.
  Та дори и аз КЛЮКАРЯ съм безсилен /и тогава и сега/ пред „червените клюкарки”
  Лично аз /за другите незнам/, съжалявам че си изгубих времето да споря с радиоточка!
  И най -добронамерено да ви ограмотя с нещо, което знам със сигурност.
  Грешите, като твърдите, за АPPLЕ „Простият, елементарен, ясен и точен отговор е: МНОГОНАЦИОНАЛНА.”
  Тя не е нито МНОГОНАЦИОНАЛНО, нито едноНАЦИОНАЛНА!
  Тя е частна- на чорбаджията-изедник Стив Джобс / и наследниците му/ и на съакционерите му, които и да са те !
  Съжалявам, че си изгубих толкова време!
  Но нищо – аз целия си живот съм го изгубил. С надеждата , че „децата ни са нашата стрела изстреляна напред във времето”/ ДжибрАн Халил ДжубрАн/
  Жив и здрав да си!
  И да илядиш!

 59. @клюкар
  От ловък дискутант с ясносиня политическа окраска като теб не очаквах такова изхвърляне в стил “всички са маскари”. Слагайки в един кюп куфарчетата на Луканов и приватизацията на Костов, в 10:22h определено си пресолил манипулационната манджа.

 60. Към Ц. Цветанов

  Ще цитирам едно изречение, за да се опитам да изведа всички ни от ‘спора’.

  “А големия спор беше може ли частно българско,а може би чуждестранно дружество да използва за свои бизнес интереси името на нашата родина България?!” Ц.ЦВЕТАНОВ | ЮНИ 27, 2017, 20:02

  Нямам интерес към големия спор, имам интерес към един въпрос. Не го виждам като бизнес въпрос.
  Въпросът е: кой ще ползва останалата част от капацитета на този сателит, с какви цели?

  Предлагам да прочетем един материал за лаици (запретнете крачоли щом сте специалист) http://www.defenseone.com/technology/2013/09/why-military-needs-commercial-satellite-technology/70836/

  После Ви напомням за интуитивния коментар на Сия.

  Хвърлете разсеяно око върху първите няколко контакти в тефтерчето на г-н Максим Заяков (ако тази информация е достъпна за Вас)

  И си позволете да мислите six degrees of separation.

  Тук сме в спекулативен режим, защото (повтарям се) няма публична информация за това кой, с каква цел ще ползва останалата част от капацитета на комерсиалния сателит.

 61. @ симпатизант/ка на ДСБ
  Било ,каквото било!
  Да оставим г-н Костов да си гледа внуците и теменужките!
  Пък и не е задължително да сте съгласен/а с мен!
  И моля Ви, не ми превеждайте думите от БЪЛГАРСКИ на БЪЛГАРСКИ!
  Никога не съм казвал ” “ВСИЧКИ са маскари”. Нито за бившите СДС, нито за бившите ДС, нито за бившите БКП.
  Винаги съм говорил конкретно с ФАКТИ!
  1.Факт ли е, че г-н Костов ЕДНОЛИЧНО опрости всички грехове от Жан Виденовата вакханалия?
  2.Факт ли е ,че Луканов ги направи милионери, но червените станаха КАПИТАЛИСТИ след приватизацията на Костов и Работническо-ментърджийските дружества на Тренчев?
  И пак ви казвам:
  1.Било каквото било- Моля ВИ, не ме вкарвайте в О.Т. за сини и червени “Иван Костов”.
  2.Не е задължително да сте /и не само Вие/съгласни с мен и с ФАКТИТЕ.
  3.Моля Ви отново: Не ми превеждайте думите от български на български!
  4.Цитат:”Кой разбрал, разбрал!” /по памет – от Георги Николов/

 62. П.П.
  Не, че е важно, но Вие хермафродит ли сте?
  симпатизант/ка …

 63. Към EVERYONE ELSE. Не искам да споря,а и не искам да Ви обидя. Явно не сте забелязали: в интервюто си Максим Заяков казва, че част от капацитета на сателита(в 46-те % на Булсатком) е за „сръбския пазар, където Булсатком също присъства”. Холдинговото дружество БУЛСАТКОМ ХОЛДИНГ ЛИМИТИД и БУЛСАТКОМ ИНВЕСТМЪНТ ЛИМИТЕД са регистрирани във ВЕЛИКОБРИТАНИЯ и са солидарни длъжници по кредита, като и двете в наименованието си имат думата Булсатком, но са чуждестранни юридически лица. Тази информация, предполагам, е от Централния кредитен регистър(ЦКР) на БНБ, който е публичен. Знаете какво е холдингово дружество – то е фирмата „майка”. Останалите дружества, влизащи в холдинга са „дъщерни”. Имуществото на тези дружества може да се търгува. За мене лично ще бъде много неприятно и неприемливо, ако сателита „BulgariaSat-1”, носещ името на България, бъде купен, примерно, от някой арабски шейх(близкият изток е в обхвата му) или някой друг(someone else – joke) търговец и продължи да се използва под това име. А големия спор беше(искам да повторя), може ли частно българско търговско дружество,а може би дори чуждестранно да използва за свои бизнес интереси името на нашата родина България?! Не зная как е по закон. И ако може, какви са условията – спечелено на търг, с лиценз или по друг начин. Не съм загубил интерес към този въпрос, все пак съм българин. Името България за мене е свято и не може да е предмет на покупко-продажба. Все пак това име не е търговска марка. Ако някой знае, моля да каже. Може би името е избрано на принципа „всичко, което не е забранено, е разрешено”. Аз също смятам да приключа „спора”, но въпросът ми остава висящ – ще поживеем и ще видим.

 64. Към Ц. Цветанов

  Забелязах интервюто на Максим Заяков още при публикуването му. Моето джобно фенерче не се стрелна към 46-те%, а към останалите. Нещо ми се мержелееше ушанка в края на масата. Наречето го параноя. За моя сметка.
  Нека поживеем, както казвате, всеки да намери своите отговори.

 65. @SIMEON

  Благодаря. И на теб силна седмица!

 66. Великобритания е известна със своето търговско,финансово и икономическо законодателство като държава в която е много, много, много трудно да откраднеш фирма&бизнес.По-стриктни са дори от Германия и Холандия.Англосаксонското право за мен е образец за правоприлагане особено в икономическата си част.
  Това че фирмата майка BULSATCОМ е регистрирана там за мен 100% означава не липса на патрЕотизъм,а елементарна защитна реакция с/у отношението към капиталистите изедници и криворазбрания патрЕотизъм. Чуждите инвеститори (за разлика от Румъния) пострадаха в България, че какво остава за БГ фирма или БАНКА и то четвърта по големина.Адмирации само за непознатия за мен Заяков и изнесените факти още повече го издигат в очите ми (дори и само заради факта че не е отишъл в офшорна зона)
  В Румъния никой никого не учи на каквото и да е-спазват ли се законите+плащаш ли си данъците си уважаван и желан.Правят разлика м/у родолюбие и патрЕотизъм.Нямат Станислав Стратиев който да е до болка прав с фразите “Тука е така” или “В България всичко е хубаво,само едно е кофти – българите”. Нямат претенциите че са “специалисти” и всеки си знае възможностите.Портиера на една фирма ако иска да се развива като предприемач (има си българска дума-предприемач), не се прави на интересен че трябва да е съдружник на шефа си и да иска от него “да му ДАРЯВА”,ами рискува и започва свой път и ако е кадърен+с добър продукт+добра управленческа програма&изпълнение, ако има “топки” да “хвърля назад” с години,за да “намери отпред”(евентуално, но не задължително) : Успява.
  Няма манталитета за чорбаджии изедници, привлича чужди инвестиции с квалифициран персонал,коректност+добър бизнес климат,НЯМА навика “да прави сметката на другия” и НЕ е “a guy of all things, master of nothing”.
  НЕ е случайно че почти всички чуждестранни инвеститори бягат от България и всички инвеститори предпочитат Румъния,а не България.
  И цяла Румъния много, много добре знае че неслучайно по цял свят има разделение в мнението и отношението към малкия&среден предприемач и гледане под лупа на корпорациите.
  А последния за който си спомням да гони предприемачи от България се казва Жан Виденов със съветник Румен Гечев.А един плъх бивш декан,сега ректор на УНСC казваше на студентите: “Ако не сте патриоти и не ви харесва в България такава,каквато е – емигрирайте в чужбина и да не сте се върнали повече”.
  От мен – край на спора,нямам навика да си губя времето в преливане “от пусто в празно”,а малко съм стар да го придобивам точно този навик тепърва+да си губя времето. Видя се+се усети последствията на Жан Виденов,както и последствията в демографията, пазара на труда и тоталния срив и липса на мислещи&инициативни хора (особено млади) в България.

 67. Има доста съществена разлика между това, да правиш видни другари на милионери посредством куфарчета с долари (Луканов) и реформите на Костов, които, да, дадоха възможност (но не целенасочено!) на другари да приватизират предприятия, но и на хиляди обикновени българи шанса да започнат бизнес. Семейният ни бизнес датира от това време. Две правителства след костовото изкараха на автопилот цели мандати благодарение на реформите му. Костов даде начална скорост на дребното и средно предприемачество у нас, а тия, които дойдоха след него, стъпка по стъпка го унищожиха.

  Не че ти влиза в работата, но сме двама (жена и мъж), които пишем под този ник, затова сме се нарекли тaка.

 68. Към SIMEON. Със всичко казано съм съгласен. Само ако позволите една малка забележка. Великобритания се е погрижила под една или друга форма да създаде на някои от нейните или управляваните/зависими от нея територии офшорни финансови центрове. Такива са островите Джърси, Гърнси и Ман, разположени удобно до крайрежието на Британските острови, както и Гибралтар, Британските Вирджински острови, Каймановите острови и др. А и на САЩ не им е чист косъма. Делауеър, Ню-Йорк, Орегон са офшорни финансови центрове. Явно и от офшорните зони държавите имат полза. С това съвсем не казвам, че Булсатком е регистриран на някои от тези места, но чуждата регистрация ги освобождава от плащане на данъци в България.

 69. @ симпатизант/ка на ДСБ
  „Не че ти влиза в работата, но сме двама (жена и мъж), които пишем под този ник, затова сме се нарекли тaка.”
  О.К.! Самият аз казах „Не, че е важно…”
  А за Костов- да не наливаме от пусто в празно:
  1. Безсмислено е ! Още древните гърци са казали: „Никой не може да влезе два пъти в една и съща река!”
  2. Нещата никога не са черно –бели!
  3. 1.Факт ли е, че г-н Костов/Командира/ ЕДНОЛИЧНО опрости всички грехове от Жан Виденовата вакханалия?
  2.Факт ли е ,че Луканов ги направи милионери, но червените станаха КАПИТАЛИСТИ след приватизацията на Костов и Работническо-ментърджийските дружества на Тренчев?
  4. Не става въпрос за Вашата и ХИЛЯДИ други фирми! Но и нека „Заради дърветата, не виждаме гората!”

  Поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.