Румен Радев в обувките на Георги Първанов в изпълнение на неговите номера

Когато те издигнат от БСП за президент, няма начин да не паднеш на съответното ниво. Това е изводът, който мога да предложа от изявата на президента Румен Радев по време на посещението му в Гърция, където се е оправдал пред репортерти за поканата си към Путин да посети “юбилейно” България за 3 март догодина с новината, че също така бил поканил и американския президент Тръмп да посети България ( не точно за 3 март- не става ясно, но се подразбира).

Ако си спомняте, Путин на практика беше поканен от БСП чрез нейната новоизгряла Деница Златева. Проекцията на БСП в президенството само потвърди партийното решение . https://ivo.bg/2017/06/09/президентът-радев-потвърди-решениет/

НА СНИМКАТА (  публикувана във в. “24 часа”, защото русофилите и техният човек Румен Радев държат да се види от публиката на това представление): Президентът и председателят на Национално движение “Русофили” Николай Малинов демонстрират близост на 6 юни тази година.

Image_6272789_126-1

Ако сте отворили горния линк , вече имате доказателства извън посочените от моя милост в поредица от статии, че новата линия на русофилията в България е да се афишират, да демонстррат вляние с публични хвалби колко са много, как открито финансират медии ( като в. “Стандарт”) и получават милиони от Кремъл във връзка с честванто на 140 годишнината.

Сега Радев се опитва да са оправдае за партийно “подсказаната” му покана към Путин с класическия коМформистки номер на другарите и другарките у нас, употребяван най-често в негативен контекст: когато някой каже критична дума за руската политика, моментално му се отговаря, че и американците не са по-различни а направо са същите. В случая обаче Радев е в “обувките” на своя предшественик Първанов, който фамилиарничеше с претенцията да си е еднакво близък с Джодж ( Буш) и с Владимир ( Путин).

На пресконференция в София на 15 юни 2007 г. в присъствието на американския президент Джорд Буш, кацнал за малко тук след уморителна обиколка в 7 европейски държави на път за САЩ, президентът Първанов уведоми света, че си е еднакво близък с Джордж ( Буш) и с Владимир ) Путин. Изненаданият Буш не можа да измисли друга шега , освен тази, че и двамата с Първанов са “Дродж”.

Историята (не) помни, що се отнася до масовата публика, че всъщност Буш се накара на Жорето за корупцията в поверената му България, а репликата на Жорето от Сирищник всъщност беше начин да отвърне на американските намеци, че не би било зле България да се включи в американския противорактен щит по линия на НАТО. Жорето точно тогава отвърна, че си е приятел и с Владимир- т.е. не му е позволено да одобрява нещо, което Владимир не одобрява.

Следовникът на Първанов на поста употребява днес същата “самозащита”: бил поканил ( и) президента Тръмп, казва той, за да обоснове поклона си пред Путин за 3 март догодина. Възниква логичният въпрос: защо, по дяволите, един български президент се бори да се оправдава кого и защо е поканил на т.н. национален празник една календарна година по-рано? Това ли е най-важното събитие в главата му в такава дългосрочна перспектива? И с какво една 140 годишнина е “по-юбилейна” от 139-тата?

Наредено му е от щаба на петата колона, която го кандидатира в качеството му на антиполитик ( и това да припомня- Радев беше рекламиран лично от Нинова с това, че не е бил политик- само дето не добави и прогнозата, че няма и да стане политиик). Неполитикът се доказва в това антикачество най-редовно.

Тук няма кой да помогне на Радев да създаде впечатление, че има някаква равнопоставеност в играта ( му) да кани Путин и Тръмп ( все едно, че да каниш съюзника си и онзи който ти се подиграва от Москва – например за азбуката, е едно и също).

В България няма партия, организация или каквато и да било структура, която да играе ролята на официализираните руски инструменти за вляние, като Нациналното движение “Русофили” , обгрижвано с лични контакти от Бойко Борисов ( предизборно) и от президента Радев – преди и сега. https://www.24chasa.bg/novini/article/6272787

И понеже няма еквивалент на руския инструмент, Радев сам влиза в ролята на “неправителствения сектор”, който кани Тръмп ( не че той се е залетял да приема поканата). И ако Тръмп наистина дойде, Радев ще може да сглоби някоя фамилиарна шегичка в стила на Първанов. Например “ “Близък съм си еднакво с Владимир от Червения площад и с червения ти перчем – защото съм доста Румен”.

ЗАБЕЛЕЖКА:  “Жорето” не е художественна измислица на автора. Така колегите са наричали младия  Първанов, опитващ се да “покори” колкото  се може повече колежки в годините, когато е работил в Института по история на БКП

16 мнения за “Румен Радев в обувките на Георги Първанов в изпълнение на неговите номера”

 1. Поздрави за ИВО за точно уловения момент и коментар!
  Това “и Тръмп” е димна завеса за “и Путин”. Точно както “и Джордж” е димката за “и Владимир”.
  Може ли да си “от НАТО”, както се изцепва п/резидентът Радев, но и да си “от Евразия”??
  МОЖЕ ЛИ през 1970 г. ДА СИ “ОТ ВАРШАВСКИЯ ДОГОВОР”, НО ДА СИ И “ОТ НАТО”????
  Писна ми от РУСОБЛИЗЦИ, ЧЕРВЕДИ FART-ОВЕ, ЗАДНИЦИ да ни управляват!
  АМАН! (Aman, араб. и тур. = Милост [Господи]!)

 2. ЗАЩО п/резидент Радев стои и се Демонстрира заедно с Водещ Русоблизец Малинов?
  ЗАЩО президентът не стои и се показва до Александър Йорданов, Трайчо Трайков, Съби Събев – водещи, ДОКАЗАНИ ЕВРО-АТЛАНТИЦИ У НАС?
  Може ли при комунизма да се изтипосваш седнал до дружество “Приятели на Америка”, каквото въобще го НЯМА, а и до Американския посланик?? Нали ще го ЕКЗЕКУТИРАТ НЕЗАБАВНО!
  ЗАЩО?
  ДОКОГА?

 3. Летящата ушанка си е като обслужващ персонал и на кагебисткият си ментор Решетников , и на партийците си от БКП.
  Преди повече от два месеца е наредил на шапкара Янков да дисквалифицира F-16 от конкурса за изтребител на НРБ. И през тези два месеца и двамата лъжеха и ЛЪЖАТ че F-16 е класиран на второ място след Грипен. А вчера Винету ,който вероятно е знаел всичко това, се направи на “изненадан” , и заяви ,че той не е виновен за избора на Грипен! Но КОЙ ли му вярва за нещо на него! И най-вероятно се е договорил с летящата будьоновка и за избора на изтребител, както и за избора му за ()резидент.
  И сега за 10 години ще похарчим 1,5 млрд. за закупуване за 8 Грипен-а, и 2 милиарда лева само за поддръжката на 5 МиГ-29. НяКОЙ да намира все още “разлика” между мандатите на Олигархски и БСП, и на Винету и ГЕРБ???
  Ето сега Винету е решил да изпревари и Олигархски, като окончателно унищожи дребните и средните работодатели ,като наложи ограничение до 1000 кеш! А пък неодушевените калинки на Винету в парламента даже няма да усетят как ще гласуват за ограничаването на “джобните” си, но щом вожда е наредил……
  Всички калинки ,които Винету и “съветниците” му назначиха във министерството на финасите , заедно с министъра не могат и най-важното НЕ искат да се борят със “сивата” икономика, и поради некадърността и корупцията си сега ще трябва да се спре икономиката ,за да се “преборят” със “сивата икономика”, и така окончателно да ликвидират и цялата икономика.
  А , че цели банки фалират и всички обществени поръчки и субсидии са предварително разпределени,и Белене, и изтребителите, и Южен поток……. – това не интересува нито Винету ,нито калинките във финансите начело с Горанов. Те се “борят” със сивата икономика………..докато и много малкото останали нормални работодатели фалират, и тогава Винету ще “отчете” , че най- накрая не е останала сива икономика, просто защото не е останала никаква икономика……

 4. Ще има още много да се радват на изцепките и гафовете на човека, свалил пагоните и офицерското си достойнство, за да се превърне в слуга на антинационалната политика на БКП/БСП. Специални “благодарности” дължим и на г-н Бойко Борисов, който направи всичко възможно, за да изкачи бившия генерал на най-високия връх в държавата, като еднолично наложи неизбираемата /по народопсихологически причини/ кандидатура за президент на Цецка Цачева. Направи го с пълното съзнание, че тя няма да успее. Пита се обаче защо самата г-жа Цачева се съгласи да участва в този пошъл водевил?! А колкото се отнася до поканата към Путин – като общество трябва да изискаме от президента и другите държавни мъже заедно с Путин да бъдат поканени и държавните глави на Румъния, Украйна и Финландия – румънски, финладндски и украински войници са се сражавали и умирали за свободата на България във войната от 1877/78 г. Ще настояваме президентите на тези страни също да бъдат поканени по повод честванията на 140-а годишнина от освобождението на България от османско иго.

 5. Моля първото изречение от коментара ми да се чете: “Ще има още много да се “радват” онези доверчиви избиратели на изцепките и гафовете на човека….” следва останалото. Извинявам се за допълнението.

 6. Когато селяните по дух и рождение правят държавна политика,какво може да се очаква? Пълен провал.

 7. Точен прицел. От времето на блъсковите парцали за “червено’синята мъгла” мантрата за равнопоставеността на комунизма с нормалността действа и деморализира когото хване.

 8. Просто липсата на мислене и действие в ценностни категории е основна характеристика на описания индивид и политическата му порода.

 9. Много са ми забавни сравненията между президентите. Особено между американските и Путин.
  Разликата е „от небето до земята”
  В Русия /и у нас/ народът служи на държавата и Президента Путин /у нас Радев/ и премиера Медведев /у нас Борисов/.
  В САЩ ДЪРЖАВАТА И ПРЕЗИДЕНТЪТ служат НА НАРОДА на САЩ.
  И има механизми , ПРИНУЖДАВАЩИ Президента на САЩ да „играе” по правилата, и да не може да прави каквото му скимне, както правят Путин и Борисов.
  Спомняте ли си каква беше ОСНОВНОТО популистко обещание на Обама, с което стана ДВА ПЪТИ Президент?- Да „ реформира” здравната им система като нашата, на „солидарен” принцип. Т.е., да НАЦИОНАЛИЗИРА здравните вноски, които в САЩ са ЛИЧНИ? И какво стана? Два мандата НИЩО!
  Също много ми беше забавно „активното мероприятие”- пиене на шампанско в Руската Дума, по случай избирането на Тръмп.
  Това, че в САЩ и Русия /пък и по света/ постоянно „подгряват” темата – няма нищо чудно!
  Нима забравихте ПЪРВАТА ПОПРАВКА към Конституцията на САЩ ЗАБРАНЯВАЩА на Конгреса да прави закон относно свободата на словото или на пресата!
  „Пресоляването на манджата” най –много да „роди” някой нов Джоузеф Реймънд Маккарти.
  Колкото до сравненията между нашите и американските президенти- науката още не е открила такъв алгоритъм.
  А за сравнението специално между Първанов и Радев -народът го е измислил:” ХВАНИ единия- УДАРИ другия!”

 10. Поне до сега не съм прочел,видял или чул президента Тръмп да е поканен у нас и по какъв повод.

 11. 144 русофили в народното събрание,по голям резил от това няма,приятели и на Северна Корея без коментар

 12. Тиквата и той намърдан в обувките на гоце. Т’ва Вова, т’ва Тръмп, т’ва Меркел, да не говорим за Ердоган – всички те сън не могат да спят ако не му звъннат един телефон да се чуят с ултра-мега-гига помирителят и пощенски гълъб Тиквоний Банкянски

 13. За кой ли път, Гениално!
  Не вярвам, убедих се за сетен път, в България да има друга или подобна свободна, мислеща, аналитична аудитория както е тук, в БЛОГА НИ. За това и при пребиването си, случаят го наложи, с най-голямо удоволствие и уважение, изпълних “препоръката” на съкоментаторът ни Росен Йорданов-да стисна ръката на Иво и то по два различни повода. Срещнах се и с десетки по презумпция би трябвало да са в 2-та % на Наполеон Хил-т.е, водещи, иновационни личности но на всички малко или повече им липсва това което ни дава ivo.bg . Примерно, на нито един и през ум не му минава, че историческият шанс страната ни да реализира практически а не само формално евроатлантическият си избор е окончателното скъсване със заиграването с раззия и даването на реален отпор, както го правят прибалтийските републики, Румъния, Полша, нарочно изброявам само най-силно потенциално потърпевшите от апетитите на Кремъл, да прибавя и Черна гора и Македония за “цамбурването на матушката”, в кавичките е на Иво. Така е било винаги, тъй ще и в обозримото бъдеще.
  “Всяко тържество за България е смърт за Русия.”

 14. Към Krasnoselski:

  Това му е проблемът на Радев- че няма амекирански или какъвто и да било прозападен еквивалент на финансираното настъпление на русофилите, които да задават тона му. Поради което му се налага сам да си говори ” поканих и Тръмп”.
  Припомням пак отговоро на през. Плевнелиев в интервюто му в книгата ми “Течна дружба 3” на въпроса защо Москва не реагира на ( скандала с) проекта на министерствата на отрбаната “Визия 2020 ” преди две години, в който пряко се обвиняваше Русия за нейнат хибридна война срещу България : ” защото Москва си има говорители в България”, каза той. И беше прав. Румен Петков обяви с ехидна усмевка, че тази част от документа ще бъде ревизирана. Така и стана, а Борисов, който се е обадил на Близнашки да му нарежда тов ( макар и като “опозиционен политик” в края на лятото на 2014 г.”, така и не беше попитан след това в многобройните му интервюта да потвърди намесата си- както и Близнашки, впрочем ( който обаче не ми говори от тогава – явно, за разлика от бългрските медии, е информиран какво съм написал и се издава с реакцията си , че е вярно).

 15. Баш по темата. Прави ли си някой илюзия в България, че артистичният Тръмп е чувал за България и на всичкото отгоре знае името на президента ни. Ние сме в графата “и други”. Убеден съм, басирам се на каквото щете, че ако въобще има покана към ДТ да посети страната ни, тя, поканата де, е заминала направо КК-към коща. Имам обосновано предложение, че дори “казусът” с ловко избутаният от янки президентът на 28 май при срещата на върха в НАТО в Брюксел черногорски премиер е изцяло забравена като дребен битовизъм. В тази връзка, спомня ли си някой, че военният пенсионер Резидент Хвърчилков твърдеще, че именно на нея среща ще нанесе “изпреварващ удар” като се срещне първо с американският президент и чак догодина с възлюбеният ввп. Не се чу дори за едно евентуално здрасти между ДТ и рр. Ако имаще такова то неименуемо щеше да бъде заснето и показано по т.н. СМИ.
  Само за успоредица. Дори след работният обяд в американското посолство в Белгия с президентът на Велика Франция, Тръмп така и не успя да научи с кой точно, като име и фамилия е имал среща. Е, Макрон му разказа играта после на два пъти за кеф на голямата част от янките до степен да разнежи ДТ и да му даде номерът на “личният” си мобифон. Нещо което не направи след срещите нито с Си Дзи Пин, нито с Мей, нито с Меркел.
  Изводът ми е, рр да не прекалява с напъните си да го играе “мост” между раззия и ЕС и НАТО. Никой не го бръсне дори за ланска слива.

 16. Дали Радев има катапулт в президентския си мандат? Такова бързо пропадане на българската президентска институция не е имало в новата Българска история. Така е балансирал външната си политика ,че тя прилича на позицията на кобрата заспала пред кавала на Путин.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.