Великите “руснаци” в умовете и сърцата на днешните “росияни”

Поредното допитване в Русия относно класацията на най-великите руснаци в умовете и сърцата на поданиците потвърди как този народ е станал пряка жертва на политиката на реставрация на великосъветския и великоруския шовинизъм при управлението на Путин, което върна разколебания за кратко манталитет на уважението към “силната ръка” без оглед на цената за живота на “обикновения човек”. Най-големият палач на собствения народ ( като “бройка” може би само Мао Ддезудн го е задминал по този показател) , грузинецът Йосиф Джугашвили ( по-известен като Сталин) отново заема първото място в тази подреба с 38 на сто от гласовете на участнците в допитването на центъра Левада, цитирано от руските агенции.

Парадоксалното в това възхищение на руснаците е, че техният руски – да го наречем патриотизъм- е всъщност странен местен вариант на “космополитизма”, заклеймяван в чистия му западен вид като  проява на маралното разложение. Защото Джугашвили не е единственият “руснак” по произход в тази класация, а руснаците, възпитавани иначе в чуждомразие, почитат предимно чужденците, които са ги управлявали или представяли пред света.

Сред десетте фигури, събиращи най – много гласове, е германката Екатерина Велика. И Лев Толстой, потомък на русифициран немски благороднически род, също е посочен сред най-великите. Не особено руски е етническият произход и на класирания сред най-любимите личности поет Пушкин. Подобно е положението с Ленин, който поне не е претендирал да обича руснаците, калкулирайки само 10 на сто от тях да оживеят в пожара на световната революция, както си го е представял.

Точно в средата на тази “златна десетка” се намира Путин, който в нашумялата си серия от интервюта за американския режисьор Олъвър Стоун отново демонстрира “смесени” чувства към Сталин с акцент върху необходимостта той да не бъде “демонизиран”.

Казано в скоби, “сериалът” на Стоун с неговата поредица от угоднически интервюта с Путин роди следния виц:

“ Как е “полезен идиот на английски?- Оливън Стоун.

А на френски? – Жерар Депадьо”.

Според някои сведения и на Михаил Лермонтов, който е сред посочените от анкетираните най-забележителни личности, също не му е много “чист косъмът”. Имал е българска кръв. Не че това е определящо за каквото и да било, но ако е вярно, то мелезите сред 10 -те най-велики “руснаци” са мнозинство от 7 : 3.

Вместо снимка като илюстрация към темата, предлагам стих от Лермонтов по адрес на тази ,както се изразява, страна на роби и господари. Лермонтов изригва на прощаване с Русия след като бил изпратен на заточение в Кавказ, където се надявал да се скрие от “всевиждащите очи и всечуващите уши” на “пашите” на този народ. Стиховете му се оказват не моментна, а вековна снимка на онова, което през 19 в. представлявала Русия, през 20 век беше СССР и е Руската Федерация в наши дни :

Прощай, немытая Россия,

Страна рабов, страна господ,

И вы, мундиры голубы,

И ты, им преданный народ.

Быть может, за стеной Кавказа

Сокроюсь от твоих пашей,

От их всевидящего глаза,

От их всеслышащих ушей.

1841 (Лермонтов)

26 мнения за “Великите “руснаци” в умовете и сърцата на днешните “росияни””

 1. Нека добавим, че цитираните стихове на Лермонтов бяха използвани изключително удачно от ерудираният президент на Украина Порошенко при официално встъпване в сила на споразумението за премахване на визите с ЕС. Какъв бесен вой дойде от калинката захарова и сие, само те си знаят. Дали ще доживеем и ние аналогичен ден, питам аз и отговор не чакам.
  По повод филма ма ос, сайта The insider вади на първа мотика 20 откровени “алтернативни истини” в твърденията на ввп.
  http://www.stopfake.org/lie-to-me-20-primerov-togo-kak-putin-obmanul-olivera-stouna/
  По-долу давам връзка със статия на аналитика Андрей Иларионов. Освен изключителната итересните анализи на страната-ссср вождирана И от “ефективният мениджър” Джугашвили
  има и таблица на възстанията на т.н. съветски народи срещу болшевизма, при всички положения са над 100.

  https://rufabula.com/author/aillarionov/1654

 2. В подкрепа искам да цитирам първия куплет на песента на певеца Семьон Слепаков:
  А в моей стране всё есть,
  Нефть в ней есть и газ в ней есть,
  Уголь есть и никель есть,
  Алюминия не счесть,
  Есть в ней золото, алмазы,
  Изумруды и топазы,
  Как же так: в стране всё есть,
  А народу нехер есть?
  Как же так: всё есть в стране,
  А народ живет в говне

  А ето и първия куплет на алтернативня химн на РФ:
  Россия — безумная наша держава,
  Россия — покорная наша страна.
  Холопская воля, бахвальская слава —
  Твое достоянье на все времена!
  За който се интересува https://unotices.com/page-text.php?id=30063; http://patriofil.ru/publ/blogs/2165-a.html

 3. „Братушките” съвсем са откачили!
  За да класират грузинеца Сталин на първо място, значи си мислят, че ВСЕ ОЩЕ ЖИВЕЯТ в СССР!

 4. П.П.
  Плюйте си в пазвите!Първото място на руснака Сталин, да не би да послужи за “легитимен” повод за анексиране на Грузия…

 5. Поздравления за интересната статия! Изнесените подробности са наистина любопитни.
  За произхода на Лермонтов имам смътен спомен, че Лерма била испанска фамилия. Но за българската жилка не знаех. Бихте ли казали повече подробности в тази връзка?

  Изкушавам се да отбележа, че името на Л.Н.Толстой сред номинираните, прави чест поне на някои от анкетираните руснаци. Великият писател е известен с това, че освен задълбоченото и обширно описание на така наречения „руски патриотизъм” във „Война и мир”, е също така и един от най-ерудираните космополити и пацифисти на своето време. Убеден анти-патриот (не само анти-националист) от позициите на хуманизма (религиозен и философски), той заплаща за своите възгледи с отлъчване от руската църква няколко години преди смъртта си. Възгледите му са изключително ценни в контекста на съвременните тенденции към глобализация. Заслужава внимание и факта, че е бил против така наречената „руско-турска освободителна война”, тъй като е смятал, че тя е нежелана както от руснаците, така и от българите. Изобщо – велик човек, с какъвто малко страни могат да се похвалят.

 6. Благодрности къв Георги Николов, за линка с лъжите на Путин в интервютата, които разтърсиха света. Но не Ви ли се струва, че информацията в този линк е едностранчива и представя само едната гледна точка? Много ще съм любопитен да видя подобен клип с 20 истини, които Путин се е изпуснал да каже. Например „Има две дъщери“, „Разведен е“ etc. Нещата не са черно-бели!

 7. Уважаеми г-н Инджев,
  Разрешете ми от Вашата трибуна да изкажа своята дълбока благодарност на Оливър Стоун, че със своите интервюта с Путин ме върна в младостта.
  Първо, трябваше да си спомня филма „Взвод“ и дълго да си внушавам, че съм го харесвал заради акьорите, а не заради режисьора.
  Второ, спомних си случая с мезонетите на Гоце, когато вместо да се провери един много лесно проверим факт, се акцентираше, че източникът не бил надежден. Когато попитаха О. Стоун за фалшивата хеликоптерна атака, вместо да каже „А така, дайте да видим кадрите. А сега да видим какъв точно е хеликоптерът?“, той с пренебрежение каза, че много време ще отнеме да се обсъжда какво са казали всички блогъри. И веднага след това слезе до нивото на руския пропаганден канал, излъчил информация за разпънатото момче.

  Первый канал: Жената ни разказа случая и ние го излъчихме. Какво сме виновни, че не е истина. Но по-важно е, че много деца са убити.

  О. Стоун: Путин ни показа кадрите, а ние ги заснехме. Но по-важното е, че Русия наистина атакува ИДИЛ.

  Цитатите са по памет и може да не са точни, но омерзението е точното чувство и дълго ще го помня.

 8. Российские пропагандисты в ответ на отрывок из Михаила Лермонтова, который на 10 июня, прочитал Петр Порошенко на мероприятии по поводу вступления в силу безвиза Украины с ЕС, объявили, что Владимир Путин заранее ответил украинскому президенту и “победил” его, – сообщает “Апостроф”.
  https://www.youtube.com/watch?v=IQ7fiTdyR4w

  Об этом говорится в материале пропагандиста из “КП” Дмитрия Смирнова.

  Он утверждает, что “как надо читать и понимать Лермонтова, Путин показал Порошенко еще полгода назад” – во время встречи в Кремле на встрече с учителями. По словам президента РФ, многие стараются не замечать вторую часть стихотворения –

  “Быть может, за хребтом Кавказа

  Укроюсь от твоих вождей,

  От их всевидящего глаза,

  От их всеслышащих ушей”,

  которая, как почему-то считает Путин, свидетельствует о верности поэта российской власти.

  “То есть получилось, что Путин “ответил” Порошенко задолго до того, как президент Украины открыл томик Лермонтова, чтобы повторить стихотворение перед выступлением”, – пишет Смирнов.

  Украинцы указывают на то, что в своих рассуждениях Путин даже неправильно процитировал Лермонтова, скрыв слово “царей”, а также на то, что Лермонтов имел в виду именно то, что написал, без домыслов.

  В свою очередь российские комментаторы упирают на то, что авторство Лермонотова на процитированное стихотворение не доказано (“Прощай, немытая…” – это фальшивка “под Лермонтова”, “Начинать надо с того, что авторство сего вирша у литературоведов вызывает сомнения”, “Нет автографа этого стиха, написанного рукой Лермонтова”), некоторые россияне требуют разорвать дипломактические отношения с Украиной за “оскорбление” (“После таких финтов – не поэтические поединки устраивают, – а дипломатические отношения разрывают. “Это фуфло посмело оскорбить целую страну, Великую Державу”, “Отозвать посла из незалежной в ответ на хамство ее правителя”), большинство же просто опускаются до площадной брани.

  Раскрываю научную «Лермонтовскую энциклопедию», 1984 г. «Гневная инвектива, одно из самых острых политических выступлений поэта, глубокое выражение его социально-философских взглядов… Высокий накал мысли и чувства задается уже первой строкой. Оскорбительно-дерзкое и вместе с тем проникнутое душевной болью определение родной страны («немытая Россия») представляло собой исключительную по поэтической выразительности и чрезвычайно емкую историческую характеристику, вместившую в себя всю отсталость, неразвитость, иначе говоря, нецивилизованность современной поэту России. Называя царских сатрапов «пашами», поэт закрепляет в сознании читателя мысль о «турецком», деспотическом характере «немытой» русской действительности, а мотив «всевидящего глаза» и «всеслышаших ушей» конкретизирует, облекает в плоть тему «голубых мундиров…Слова «немытая Россия» закрепились в сознании многих поколений русских людей как афористичное выражение бедственного состояния родины.»

  Да, Лермонтов про путинкъю банду писал , а вот Пушкина дирекно про Путина писал :))))) :

  “Властитель слабый и лукавый,
  Плешиый карлик, враг труда,
  Нечаянно пригретый славой,
  Над вами царствовал тогда”

  “О, русский глупый ваш народ,

  Скажи, зачем ты в самом деле
  Всегда живешь наоборот?
  Зачем ты предан властелину,

  Который мнет тебя, как глину”
  А.С. Пушкин

 9. Не е по темата, но от беглия ми поглед върху новините оставам с впечатление, че ако срещата на Макрон с Путин беше нещо като шамар, то срещата му с Порошенко си е направо заплюване в лицето …. на Путин

 10. Ми ще го харесват Сталин, как няма, нали им беше купил нови ботуши да ги прай “освободители” на Европа, ама се целува с Гудерянката, който после му изгори ботушите барабар с ваксата с право мерене.

 11. Добре е сичките тия думи на руски да се дават Преди Всичко на Български.
  А по отношение на руския посланик Кисляк в Америка: не е точна публикацията у нас, че той е Отзован, т.е. е нещо съгрешил. По-точното е, че Той Е Подменен, с еди “кой си”, поради “такъв и такъв” замисъл, за изпълнение на “такава и такава задача”. Но това става по-ясно, за съжаление, пак НЕ като се чете нашата “свободна преса”, а пресата, ОТКЪДЕТО е преписвано.

 12. Генерал Петр Павел, Председател на Военния Комитет на НАТО:
  “Заплахата от Русия Нараства по ВСИЧКИ ФРОНТОВЕ”! “Навсякъде руското военно присъствие е Увеличавано!”
  А ние каним, Целуваме и Ближем! Обичаме, русофилизираме, Чакаме пак Освобождение, поддържаме паметници на “освободителя”.
  А пък иначе, гласуваме в Брюксел с РЪЧИЧКА Срещу Русия!
  ПФУ!
  http://www.politico.eu/article/nato-general-petr-pavel-senior-military-officer-russia-threat-growing-on-all-fronts/

 13. Доброволците от InformNapalm и Ukrainian Cyber Alliance, са побликували документи потвърждаващи поредната путинска “дотация” за рублофилите на Путлер е задунайската губерния:
  https://informnapalm.org/38209-vremennoe-ot-shona/
  И един откъс:
  “”Фонд Российских Соотечественников в Болгарии просит софинансирование (50%) от 6 тысяч евро в месяц, то есть 1,6 миллионов рублей в год, на издание русскоязычного журнала „Бизнес-контакты”, вторую половину предоставляет ООО „Жокер Медиа” (София, 1164, ул.”Крум Попов”, 1). Сам Фонд Соотечественников занимается «сбалансированным и взвешенным» освещением российских событий с 2003 года””
  А трябва да прибавим и над 33 милиона рубли ,които ЩЕ даде Путлер за “Дните на Русия”.
  А после се питаме защо все още съществува ДАНС? След като всяка година рублоядите се увеличават!

 14. рушняците са извратени твари, затова българите така ги обичат, кланят им се и им се слагат как ли не, наричат ги ‘братушки,’ че и паметници са им построили от благодарност за извращенията им в България.

 15. Много ми харесваше твърдението на великият ни писател Г.Марков,че българският народ не е способен, като руския ,да обожава някоя Бащица.Бях изумена,гледайки един съвременен филм за Пушкин,в който великият поет през целия филм се тревожеше за репутацията на царя-гасударь,изцяло пренебрегвайки собствената си застрашена от “императорски”рога персона!!!!Щом Пушкин няма проблем да удря чело пред гасударя,какво да кажем за останалия народ.Но руснаците нямат проблем,ние имаме такъв!Защото чрез обратна селекция успяха да разложат вековни морални устои в нашето общество.Единтакъв е еснафщината.Дори думата звучи лошо.А аз все още я свързвам със занаятчията,който изпраща сина си при друг майстор,който няма да го жали и ще го научи на труд.
  Нека си обичат Сталин,Берия, даси играят с пушки само да си стоят в Магучия.Ние трябва да видим,какво ще правим с нашите мужици.Имам позната,която ми заяви,че иска да изпрати сина си да учи в Русия.Да,да!Съществуват такива хора,внучка на някакъв антифашист,интелигентна(?) жена.Обожава сина си(10 годишен)и искрено вярва,че там му е мястото.Спорих,спорих и накрая и препоръчах още от сега да се готви за затвор.Понеже лично ще убие руската снаха,която няма как да не се залепи за сина и.Ходила навремето вруски лагер като дете,най веротно за пионерски активисти.Каква беше тази пропаганда,каквибяха тези мозъци!!!

 16. Един извод от класацията на руснаците.
  И в днешно време водеща е пропагандата, а не хладилника. Така че ако искаме да преборим ламята първо трябва да се преборим с пропагандата . Обединение с НОВА РЕПУБЛИКА за НОВА МЕДИЯ.

 17. До Караиванов
  Благодаря, яе сте отворили единият от двата предложени от мен линка. Сега, въпросът който се задава е реторичен. Мога да напиша трактат но ще се въздържа от Абенето на клавиатурата. Най-важното за мен е източникът. Той е от стопфейк. Гостуващ автор там е и Стопанинът на БЛОГА НИ. Целта е да се дава максимален отпор на “алтернативните истини” внушавани от первезтният психопат лилипут.ин. Докато и последният гражданин на планетата който се бара за НЕ аполитичен не разбере, че лъжите за джуджи 1 и пропагандарите МУ им идват изначално-същностно няма надежда да се прозрат многоходовките на кремъл които освен да пречат на нормалният ход на човечеството с цел оправия-нанай.
  Вчера по един от държавните канали тук пуснаха филма на оливер стоун. 10 секунди ми бяха достатъчни да разбера, че иде реч не за документален филм а за една гола, примитивна пропаганда предназначена за 98% на Наполеон Хил. Не знам колко са го гледали тук но както се казваще, поне в туй отношение се надявам, изборите тук го показаха нагледно както редеше един от героите в култовит сериал “на всеки км”: “Баламите отдавна измряха”.

 18. Унищожете баламите-тарикатите сами ще си измрат.

 19. Толкова долнопробно четиво на толкова озверен човек не бях чел скоро ама пак беше май от теб. Остави грешките Мап Дддундьо. Скоро докажи, че руснаците не са руснаци и можеш да пъскаш кепенците. Срам ме е от теб! Сега заради теб, бг децата ще учат Лермонтов.

 20. Към Михаил Георгиев:

  Боклуци, като този , който си произвел от думи, чието значение очевидно не разбираш, обикновено ги хвърлям в коша. Но толкова тъпо нещо, като неграмотните ти мисли отдавна не бях чел. Направо куриоз, който може да развесели читателите. Достойно е с демонстрираното невежество и глупост за онези рубрики, които разсмиват хората с извадки от ученически или кандидатстудентски текстове, вадещи на показ скодоумието на авторите.
  В едно си прав: имаш основание да те е срам от мен.
  Пък и дано “пророчеството” ти “бг децата” ( доста идиотско определение за българските деца) да “учат Лермонтов” ( как точно ще учат един покойник и на какво ще го учат- и ти не можеш да посочиш). Но ако заради мен ще започнат да го изучават- благодаря за похвалата!
  Ако стане така, благодарение на мен, това ще е повод да кажа: горд съм от себе си!

 21. Михаил Георгиев: Сменяй доктора или дилъра(най-добре и двамата заедно)

 22. МИХАИЛ ГЕОРГИЕВ, по “словореда” на глупостите ,които все пак си успял да “изръсиш” се вижда ,че или си рускоезичеки путлерист, който все още не е донаучил и не иска да усвои българският език, или си от хибридните автоматизирани ботове които хибридните пропагандисти на Путлер използват да ръсят безмислици в особено големи размери.
  Ако имаш нещо против класацията от допитването на центъра Левада – можеш да им пишеш и да изразиш претенциите си към тях. Това допитване не го е правил г-н Инджев.
  В интернет има достатъчно информация за всеки от първите 10 в това допитване. Откъде е произхода им и какво са направили, за да попаднат в тази класация. Г-н Инджев не е добавил нищо към общоизвестана информация за тези 10 “велики личности” в Русия!

 23. Посланикът на Украйна в България г-н Микола Балтажи в “ДЕНЯТ с В.Дремджиев”, 28.6.17, TV+ и TV1 говори на добър български език.

  https://www.youtube.com/watch?v=i1p9bHpRVEY
  Искам да доживея деня, в който руски посланик у нас ще говори на добър български език в ТВ интервю. Засега само Решетката говори български, а той пък иска да остъргва прозападния елит у нас. Но както се казва, “Нищо ново под слънцето”:
  „Руското правителство, което досега лъстеше нашите добродушни българи със сякакви  лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях.”
  Г.С. Раковски, „Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.