Неизтребимата лакомия на шведската маса с изтребителите

Да се нарече “сага” скритата зад големи финансови интереси далавера с превъоръжаването на българските Военновъздушни сили  днес наистина е основателно. “Сага” е дума, с която се обозначава скандинавския епос. Изборът на шведския изтребител “Грипен” прави актуална тази аналогия. http://frognews.bg/novini/13-godini-tochi-sagata-modernizatsiiata-vvs.html

Сагата обаче си има своята предистория, за която по – добре би прилягала дума с италиански произход от Сицилия. Досещате се, че не е заради названието на италиански самолет…

Трудно може да се добавят с днешна конкретни факти. И поначало работата на политическия коментатор е преди всичко да анализира съществуващите публични доказателства или индикации ; да цитира, съпоставя и да прави изводи. Виктор Суворов например базира изцяло разобличенията си за фалшифицираната съветска история върху  добре известни, но критично преразгледани от него  “парчета” от плявата в съветско-руския печат и в съответните речи, енциклопедии и прочее мухлясващи извори на режисираното  от цензурта и автоцензурта познание.

Авторът на тези редове готви книга, в която лъжите за “братската руска любов” към България се опровергават от руски източници, някои от които не са си давали сметка, че откровенията им един ден ще станат доказателствен материал срещу нагласената с по-късна дата в угода на имперските интереси история на руско-българските отношения.

Същевременно от опит знам, че собствената ми информация, която медиите не желаят да потвърдят заради “опасността” да ме цитират като източник, бива стартелно погребвана ( по този повод никой не задава въпроси на Първанов или Борисов, на които съм посветил по една книга, във връзка с мои твърдения, зад чиято надежност стоя с името си и точно поради тази причина медиите се пазят – да не вземат да ме направят …”известен”, т.е. нещо като герой).

След като не разполагам с новини по “сагата” с изтребителите, мога да предложа някои неща, на които съм обърнал внимание преди 10 години, когато Борисов директно обвини главнокомандващия Георги Първанов за “ най-големите поразии” в сферата на превъоръжаването. Полезно е за интересуващите се от корените на “сагата”. По този повод ще актуализирам само задаваният и преди от мен въпрос: на какво основание частни лобисти, някои от които бяха застреляни демонстративо, посредничат за многомилиардни държавни сделки по превъоръжаването, които в демократични страни , като Великобритания например, не само се осъществяват от парламента, но и по закон се полагат да бъдат ръководени от…опозицията.

П(о)искай и ще ти са даде!

ИВО ИНДЖЕВ ⋅ МАЙ 3, 2010 ⋅

 

На президента Георги Първанов ще му се наложи да дава обяснения по три сделки, свързани с договори за превъоръжаване на армията, заяви пред Нова телевизия днес министърът на отбраната Аню Ангелов. Той даде да се разбере, че на президента ще му бъде много трудно да отрече някои очевидни неща…

Аню Ангелов обясни, че става дума за “нещо повече от административни нарушения” и че е имало “нещо като касичка”, от която са се разпределяли получени комисионни.

Бомбите, които хвърля военният министър са особено гръмки, но не защото имат нещо общо с динамита, а поради факта, че в превъоръжаването на армията са заровени милиарди левове. И най-малкото процентче от сделките може да направи млад милионер всеки, които се е облажил.

Като автор на публикации по тази тема, включително на “Дим над склада с армейските далавери” от 29 април, 2010 г. ( но и на други подобни преди) слушах почти невярващо казаното от министъра. Прозвуча ми като ехо, на което не съм се надявал. Защото тук вече не си говорим за някакви шеги за “млад милиардер”. Работата си е направо сериозна. Да припомня защо:

Върховният главнокомандващ на въоръжените сили е допуснал в Българската армия да се направят най-големите поразии от тези във всички министерства, взети заедно. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред БН на 28 април 2010 г..Министри – крадци, проекти и военни сделки са сключвани абсолютно неизгодно за държавата, добави той.

Става дума за сделка от 2005 година. Поръчани са 12 вертолети “Кугер“ за ВВС и 6 “Пантера“ за ВМС на обща стойност 383 милиона лева, посочва БНР. Според договора обаче, ако Министерството на отбраната не покрие цялата сума, банката, която обслужва сделката, има право да изтегли от депозита, направен от страната ни по 60% от стойността на неплатените вертолети, обясни Аньо Ангелов. Той уточни, че вече са били изтеглени 76 милиона лева, които страната ни е загубила.

Парите трябва да бъдат платени от бюджета на министерството за тази година, което по думите на Ангелов застрашава издръжката на българската армия.

Както вече писах, лобистът по сделката с “Юрокоптер” Николай Гигов е един от най- приближените на президента олигарси, а в момента е и сред най-важните лобисти за бъдещия политически проект на Първанов. Гигов обяви на пресконференция през есента на 2005 г., че тъкмо сделката с “Юрокоптер”, за която посредничеше, е избрана за превъоръжаване на армията. Това се случи дни след като Емил Кюлев, съветник на Първанов, един от най-богатите българи, както и конкурент в лобирането, но за “Локхийт Мартин” ( и изтребители Ф 16) беше разстрелян на 26 октомври 2005 г . посред бял ден на бул. “България”.

Ако си спомняте, на пресконференцията на Първанов на 12 март 2010 г., излъчвана пряко по БНТ, президентът беше неприятно изненадан от непрякото включване в задаването на въпроси от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов. Вицепремиерът предизвика президента да разсекрети стенограмата си за разговора с Емил Кюлев, състоял се малко преди да бъде убит ( друго ехо от моя статия, което дочух с изненада).

Не знам за “скелетите в гардероба”, но духът на страха от разговора за “икономическите досиета”, свързан с главнокомандващия, напира да излезе от бутилката. Трябваше да минат години да дочуя ехото, което показва, колко дълбока е пещерата ( на съкровищата), в която (не)напразно съм крещял.

Но какво нещо е да си президент! Поиска да се разсекретят икономическите досиета и ехото му отвърна доста бързо.

16 мнения за “Неизтребимата лакомия на шведската маса с изтребителите”

 1. Както при всички оръжейни сделки става въпрос за едни комисионни и кой да ги лапне,всеки дърпа чергата към себе си докато тя се разплете,но никой наистина не мисли да решава проблема на родните BBC.Лакомията при всички овластени е огромна,за съжаление в такава държава живеем!

 2. Руските ни медии хабят почти цялото си ефирно време да ни издигат хора които нямат 2 грама мозък. А хората с изключителен интелект са скрити дълбоко. Наистина никой не иска да опровергава Иво Инджев, Радан Кънев, Трайчо Трайков, Атанас Атанасов и много други от които се възхищавам. На борба за свободно слово . Давайте идеи във фейсгрупата на Атанас Атанасов ” Батальона се строява”, където храня надежда за пробив в медийната тъмнота.

 3. Думата, дума отваря. Споменавайки майсторлъка на Виктор Суворов от плявата която ни заливаще и която и в наше време има господстващо положение да се извлече максимално зърното да прибавим, че и двамата имам предвид естествено и Стопанинът на БЛОГА НИ превъзходно използват логиката на могъщият си интелект и безпределната си ерудиция и са шампиони на оня способ от “такова беше времето” да четат и между редовете. Дай боже, всекиму. И за да бъда съвсем конкретен по темата както си му е реда и в рамките на “нормалното” когато не иде реч за пари, става въпрос за много пари. Докато не натъманят комисионите от “грипените”, те няма да слязат от дневният ред кат “дискусия”. Толкова са прозрачни, че няма накъде повече.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 4. Ние научаваме някои неща , само когато кучетата се сдавят за някой кокъл!В конкретния случай- сделката за самолетите сджавка Цв.Цв. и Борисов от глутницата ГЕРБ с Президента Гоце Първанов/сега Радев/ от глутницата БСП.
  И колкото и да казваме, че водата е мокра, и колкото и да сме подгизнали до костите, „героите на нашето време” винаги излизан „сухи” от далаверите! Под закрилата на централизираната по съвеЦки образец прокуратура- крепост на червената мафия в Бъллгария!
  АЗ ВЯРВАМ!
  Можехме САМИ да си произведем самолетите!
  След като ПРЕДИ повторната окупация на България от Русия на 9.9.44-та сме ПРОИЗВЕЛИ ЗА ИТАЛИЯ 1800 самолета!Но…
  След като са чакали слезлите на гарата в Париж български чорбаджии /”изедници”/ /като прадядото на Симеон ,например/, да посетят французките кафенетата и ресторантите , за да си платят със ЗЛАТНИЯ български лев! с високи карати!Но…
  Но… „С решаващата помощ на СъвеЦката армия” комунистите избиха ЕЛИТА на България, „експоприираха” фабриките, дюкянчетата, дори и КЪЩИТЕ на „враговете на народа” и безсрамно се настаниха в тях!
  АЗ ВЯРВАМ, че ако не са били комунистите и Русия /където е гнездото на змиите/,
  САМИ щяхме да си произведем самолетите!
  Дори и сателита ,за който стана въпрос!
  След като сега ги произвеждат държави, които тогава са ни „дишали пушилката”!
  След като в България не са се водили НИКАКВИ сражения, а в Германия и Япония „камък върху камък” не е останал!
  След като благоденстваща сега Австрия също е направила „погрешния избор”/любима О.Т. на „професорите” Пантев, Г.Марков,Б.Димитров и сие/
  След като по-малката и от България и бедна на природни ресурси Южна Корея има по-голям БВП от най-голямата по площ Русия, със всичкия и добив на дървесина, газ, петрол, диаманти и т.н.
  АЗ ВЯРВАМ!- След като ФАКТИТЕ при сравненията с някои други държави преди 9.9.44г. го доказват!
  Но в историята /и в живота/, за жалост НЯМА акО!…
  НО АЗ ВЯРВЯМ!
  В БЪДЕЩЕТО на България!

 5. КЛЮКАР: Respect+Адмирации за коментара.Запаметил съм една притча от Евангелието на Матей цитирана от побратима TERVEL за вярата и Божията помощ, когато има (най-малко) двама с искрени помисли и вяра.

 6. Драги ВЕСЕЛИН СТАНЕВ:

  Бихте ли дал тук един линк за “Батальона” на А. Атанасов във FBook?

 7. До КЛЮКАР:Чудесно казано!Моите искрени уважения!

 8. Перфектен коментар, КЛЮКАР!Никога не съм чувал, че България е произвеждала самолети преди 1944г. Възможен ли е да дадеш някакъв източник за този факт.

 9. Парашутната ушанка ако искала да прави конкурс само за нови самолети трябваше да прави конкурс само за нови самолети. А ,ако иска конкурс за употребявани самолети, да беше направил конкурс само за употребявани самолети. Той беше и началник на ВВС. Не може да се смесват оферти за употребявани и нови самолети. Не е съвсем коректно.
  Радев освентова е правил изискванията за изтребителя. Ако е искал нови самолети , трябваше да се интересува от F-16 blok.60; F-16 blok.70; F-35A: Eurofigter2000 mod.3; JAS-39 E/F Gripen, или Rafal С.
  Но Радев “случайно” е “забравил” да включи в изискванията,които сам е писал, че изрично иска САМО нови самолети. Още повече, че модификацията на Грипен, която сега е избрал се произвежда от над 20 години, и не е нова. Но Радев я смята за “нова”?!?
  Новата модификация на Грипен е E/F, а ние ще трябва да купуваме над 20-годишната C/D-модификация.
  Шведите извеждат от въоръжение старите модификации на Грипен , и поръчват само от новата модификация. А на нас дават по-старата.
  Един наистина безпристрастен конкурс би трябвало да се проведе или САМО за нови самолети , или САМО за употребявани самолети.
  Тогава можеха да се сравнят характеристиките и финансовите условия на НОВИ F-16, и на “новите” Грипени, които Радев е избрал.
  Ето вече има информации ,че дори Индия ,която лети само със съветски и руски самолети ще ги замени с F-16 blok.70, и нови френски самолети.
  П.П. Б.Ноев е писал по темата в Медияпул:
  http://www.mediapool.bg/boiko-noev-prezidentat-e-v-tezhak-konflikt-na-interesi-za-iztrebitelite-news265901.html

 10. @Стефанов

  http://www.lostbulgaria.com/?p=2621
  (Цехът за сглобяване на самолетни двигатели (моторното отделение) в ДАР (Държавна аеропланна работилница) – Божурище, 1938г.)

  http://www.lostbulgaria.com/?p=230
  Летище Божурище, производство на българските самолети ДАР 3 (Държавна Аеропланна Работилница), края на 30-те години на ХХ век

 11. @Стефанов: Самолетните фабрики преди 09.09.1944 са били 3 (ТРИ). “ДАР” Божурище, “ЛАЗ” Ловеч и българо-италианското командитно дружество “Капрони България” в Казанлък.
  С тарите ловчанлий още имат една приказка: “Дойдоха руснаците и от самолети се качихме на каруци”

 12. @Стефанов |
  „Чичко Гугъл всичко знае!”
  Изпишете в търсачката „Българско самолетостроене” и четете колкото си пожелаете за 100 годишната му история!
  Ако имате познати от Ловеч, още по добре!
  Да Ви разкажат, как „братушките” са откраднали завода!-демонтирали са го и са го завлекли някъде в Русия ! Така са правели не само в България, но и във всички окупирани от тях държави!
  Така е било прекъснато самолетостроенето у нас-ЗАБРАНЕНО НИ Е БИЛО от „братята” освободители-грабители! На мекеретата им тук ,разрешили да произвеждаме само велосипед „Балкан”.
  А сме произвеждали и изнасяли самолети не само за Италия!
  Поздрави!

 13. @Стефанов |
  Прекрасните снимки, показани от everyone else, ме „принуждават” да приведа още един ФАКТ към твърдението си, че САМИ сме можели да произведем самолетите си /ако не беше проклятието на България- комунистите и Русия!/ и че много други държави са ни „дишали пушилката”!
  Опознавателната емблема на българските самолети ДАР , произвеждани в Държавна Аеропланна Работилница е била стилизираният Войнишки кръст „За храброст“ .
  И това съвсем не е случайно !
  БЪЛГАРИЯ ПЪРВА В СВЕТА използва самолет във военното дело и в бойни действия-за разузнавателни цели и бомбардиране от въздуха! /тогава първия път с ръчни гранати/, от българският летец Христо Топракчиев. През т.н.Балканска война, на 17 октомври 1912 г., Топракчиев извършва разузнавателен полет над Одрин.
  Христо Топракчиев, ПЪРВИ В СВЕТА разработват специална методика за кацане със спрял двигател. . Тя веднага влиза в програмата за обучение на пилоти във Франчия! Във Франция е издадена пощенска картичка с образа на Топракчиев.
  Сам си отговорете:
  КЪДЕ бяхме НИЕ, ПРЕДИ „народната власт”?
  КЪДЕ са ТЕ СЕГА?

 14. Христо Топракчиев е син на Андрей Топракчиев, който участва в подготовката на Съединението.
  И една фотография от 1912 (в края на текста) в подкрепа на последния коментар на Клюкар: http://www.e-svilengrad.com/ubileen%205.pdf

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.