Защо русифицираните съветофили у нас не бранят партийната си символика

Протестъри се опитали вчера да направят жива верига около обречения на събаряне паметник пред НДК. Но брънките от веригата се оказали твърде малко, за да опашат с телата си творението пред двореца “Людмила Живкова”, както се казваше всъщност той. http://www.ploshtadslaveikov.com/5-minuti-blokada-za-1300-godini-balgariya-snimki/

Харесва ли ви думата “протестъри”, с каквато някои политпропагандатори се опитват да осмеят протестите по други поводи в София с внушението, че има едни хора, които редовно протестират – т.е. те си лаят, а керванът си върви?

Нямам за цел да влизам в тона им и да използвам като върнат бумеранг изразните им средства. Да се подиграваш на протестиращите, че са малко, е “слаба ракия”. Оставям я на онези, които редовно стават за мезе, опиянявайки се от високия градус на собственото си убеждение, че са “болшинството от народа”, от чието име редовно се произнасят от своите медийни трибуни.

Въпросът е друг: защо така лесно и “без бой” войнвстващите иначе другари и другарки предадоха “рубеж след рубеж”  ( обичам русифицираната терминология в такива случаи) своите позиции, принципи и идеали  като ненужни стари парцали ( с извинение към лично засегнатите относно дрипите, в които за един миг от историята се превърнаха парадните им партийни униформи, с които парадираха).

Защо не въстанаха в защита на толкова дълго и задължително обичания Тодор Живков на и след 10 ноември 1989 г.?

Защо позволиха с такава лекота на “предателя Луканов” да нареди хеликоптер да отнесе петолъчката от върха на Партийния им дом в София?

Защо гък не казаха срещу изнасянето на мумията на Георги Димитров от азиатското капище в центъра на столицата?

Защо ги нямаше да пазят от събаряне капището на 21 август 1999 г. ?

Защо само шепа самодейци със знамена на забранения за споменаване дори по времето на съветския комунизъм Че Гевара се мотаеха в краката на сапьорите преди взривавянто на мавзолея? ( като тези: https://ivo.bg/2015/02/01/че-гавра/)

Защо за собствената комунистическа символика не си мърдат пръста да протестират, когато я премахват, а за съветската са готови да мрат и днес ( поне на думи)?

Много просто: туземната комунистическа символика си няма държава, която да я защити. А само по патрийна линия не върви де се рита срещу ръжена- не е по правилата на “революционерите”, приучени на съответната държавно-патрийна дисциплина.

Друго си е съветската символика. Зад нея, след кратко колебание, застана прероденият СССР. Ето защо съветските тотеми бяха припознати от осиротелите другари и другарки като единствената, основополагащата и вечната символика на  “вечната дружба” от времето на комунизма, подпечатана с руската гаранция за неприкосновеност. Съветолюбците вкупом станаха русофили и настаниха свои хора по върховете на държавата, която пази съветската символика всеотдайно- все по-явно и все по-малко тайно.

Нищо русофилско няма на паметника пред двореца на Людмила Живкова. Следователно няма и мотивация да бъде бранен по тази причина.

НА СНИМКАТА (  от ноември 1992 г.): Авторът с децата си пред Монумента на окупационната червена армия МОЧА, когато българите все още имаха свободата да изразят отношението си към централния символ на съветския колониализъм в България 

 

Scan 1

17 мнения за “Защо русифицираните съветофили у нас не бранят партийната си символика”

 1. Статията е поредното брилянтно попадение на г-н Инджев “в десетката”. На правилния въпрос- правилен отговор. Понятието “русифицирани съветофили” направо ме грабна със своята изчерпателност. Квалификацията събира голямо количество безроден и русиански боклук. Този последният е известен с това, че няма ни най-малка грижа за каквото и да е българско. И по македонския въпрос се “въздържа”, което не е непременно лошо. От какъв зор да се пънат за нещо си на В.Старчев, па и Людмила Живкова изобщо не се котира по православно му. Обаче, като се пишат големи ортодокси, досущ като Кремълската измет, защо пропускат новината, че храмът “Св.София” в Истанбул е на път отново да стане джамия. Гърция протестира, DW пише тревожно, а у нас – тишина. Нали са “Третият Рим”, “Нова Византия”, Ню Москва” и “Старо Васюки”. Тука ще те разкостят за тричане на куче, но за “Св.София” мълчат оглушително. “ПатрЕотичните българе на власт” не гъкват, кримнашистите на “Копринка” също са си глътнали байраците. Старците в Синода са изпаднали в исихазъм, а верващият от Банкя върти червен конец за уроки на китка и се снишава пред “Началника”. Защо така? Ами защото Началникът им Путин така е разпоредил. ТОЙ си има “некои мундуални съображения” и кои са българските православци и патреоти при това да му бъркат конците пред Ердоганя.

 2. Брилянтно!
  „русифицираните съветофили”…
  За кой ли път , оставам без думи!

 3. Иво е доловил и успял да формулра с ясни думи изумително срамното явление българи да се отричат от българското и да се отнасят към родното като към чуждо, а да милеят за чуждото (руското) като за родно.
  На времето на руснаците никак не им харесваха прехласванията на Людмила Живкова по българската история, българският принос в европейската културата и направиха всичко възможно да ПРОВАЛЯТ честванията на 1300-годишнината от създаването на Българската държава,точно защото там няма нищо руско. Пък и нали както е написал един почитан у нас “освободител” всякое тържество за българите е смърт за Русия!
  Преди време се опитах да споделя подобни размисли, свързани пак с честванията на 1300-годишнината и ролята на Людмила Живкова, но срещнах категоричната съпротива от страна на уважавани от мен участници във форума и се отказах с мисълта, че сигурно е още рано за тази тема.
  Не е случаен фактът, че точно паметникът “1300 години България” беше изоставен умишлено на тъне в разруха, не се поддържаше (за разлика от добре обгрижвания с общински средства МОЧА) , а сега точно по тази причина, че е почти разрушен, СОС и учителката по руски с лекота и чиста съвест са взели решение да го разрушат.
  ЩОТО В НЕГО НЯМА НИЩО РУСКО !

 4. @sms

  Споделям мнението ви за Людмила Живкова. И аз намирам демонизирането й за не съвсем коректно. Проблемът са онези публични типове, които втълпяват на хората чрез носталгията по соца, че трябва да се оневинят всички партийни “величия”, каквито и престъпления да са вършили. Заради шепата (условно казано) положителни герои на соца да простим и на отрицателните, така да се каже. Затова личности като ЛЖ още дълго ще нажежават страстите, докато обществото ни не бъде запознато с истинската история на соца, за да може да преценява трезво мястото на личности от онова време, които са малко извън най-разпространените клишета.

  C тезата, че днешните (без)отговорни фактори пазят само всичко руско и нищо българско, се съгласявам без уговорки.

 5. За огнената и непрежалимата (със Стамбо и Г. Николов сме единодушни), прости ни скъпи SMS! Национализъм в пролетарски интернационализъм кънти епично като боб в боб чорба.

 6. @ everyone else
  „Национализъм в пролетарски интернационализъм кънти епично като боб в боб чорба.”
  Поздравления! Точно,ясно, изчерпателно, запомнящо се!
  А другарката мила, на Тато Людмила е още по ясна- крушата е паднала до корените си!
  Не ми е известна Людмила с никакви постижения ни в Културата, ни в изкуството! Даже външният и вид беше доста „модернистично” кичозен!
  Изживяваше се като меценат- хратнтутеше петък-вечер „корифеи „ на соц-изкуството.
  Но с парите на народа – цялата държава пренадлежеше на Тато и.
  Това, че е същото московско мекере я издава САМОТО ЧЕСТВАНЕ на 1300г. България!
  Издава я отново съвеЦкият прочит на българската история!
  Дори да е имала предвид само Аспарухова България, тя е създадена около 10г.преди това в Малка Скития и устието на р. Дунав!
  И не случайно путинова Русия ЗАБРАНИ всякакви АРХИОЛОГИЧЕСКИ разкопки в т.н.Онгъла.
  681г. Аспарух е разширил ВЕЧЕ СЪЗДАДЕНАТА ДЪРЖАВА на юг от Дунава!
  Гробът на Аспарух е открит в Запорожието още 1930г. Диктатора Сталин немедлено вкарва в затвора и „съкращава” живота на УКРАИНСКИЯ археолог Владимир Гринченко , „дръзнал” да направи и оповести откритието!
  Отговорете си на елементарния въпрос:” Ако там не е България на Аспарух, защо ще иска да бъде погребан там?
  /Подсказвам. Ако Александър Батемберг не е княз на Нова България , защо ще иска И Е погребан до СУ?/.
  Та затова е 1300г. – да не се повдигат много неудобни /за Русия въпроси!
  А национализмът на Людмила е „Национализъм в пролетарски интернационализъм кънти епично като боб в боб чорба.”
  Още веднъж поздравления!

 7. Благодаря Ви Клюкар! че реагирате на казаното с убеждение така близко до моето. Стоим при казаното.
  Но нека оставим вратата отворена за аргументите на sms и симпатизант/ка.
  Може пък да пропускаме нещо oколо ‘огнената’…

 8. П.П. Защо „патриотката” Людмила не чества /не направи помен/ във връзка със ПОГРЕБЕНИЕТО на Казанска България, унищожена от комунистическа Русия?
  Волжка България е една от МНОГОТО БЪЛГАРСКИ държави.В основаната през 660г. държава от Котраг/един от братята на Аспарух/
  по поречието на Волга, се заселва ЧАСТ от БЪЛГАРСКИЯ народ .
  Комунискическа Русия води политика на непризнаване на българите като народност!

  През 1920 г. Ленин с декрет насилствено преименува българите в Русия на татари, а Булгария /Казанска България/ на Татарстан!
  Русия е вековното проклятие за българите, а комунистите-московски мекерета са дяволски изчадия!

 9. Когато построиха паметника „1300 години България“ на го харесах – може би по инерция да не харесвам нищо, изградено от властта. Помните какъв му беше прякора – и аз така го наричах. След това започнах да го възприемам като нелошо произведение на изкуството (чисто лично усещане, което не натрапвам на никого – свят голям, вкусове разни). Когато стана дума за събарянето му – определено съм на страната на Закона за авторското право. Все пак това не е МОЧА, не е мавзолея, не е петолъчката над Партийния дом. Е, има там една скулптура на разстрелян партизанин, но като се има предвид, че „комунистите“ са избили повече, може да го приемем като символ на гражданската ни война.

 10. Kogato L. Jivkova se spomina (ne be6e li ubita ot “bratu6kite”?!), o6te hodeh prav/a pod masata, no 6te se opitam da se obosnova.

  1. Ne vjarvam da e imala tolkova prostranni poznanija po bulgarska istorija, kolkoto na6ija forumen klyukar, 4e da iniciira praznuvaneto na 1300 godini Bulgaria prez 1971-va, vmesto prez 1981-va. Ne vjarvam i samijat klyukar predi 45 godini da e razpolagal s drug osven sqs sqvetskija pro4it na istorijata. Ne li?

  2. Odobrjavam slednite kulturni iniciativi na Jivkova, za koito znam:

  – otvarjane na Bulgaria kym zapadnata hudojestvena literatura
  – zapoznavane na sveta s bulgarskata istorija i kultura
  – otkrivane na nacionalen dvorec na kulturata
  – asambleja “Zname na mira”, za kojato sa mi razkazvali u4astnici.

  Vse mi e edno s kakvi pari LJ e iniziirala vsi4ko tova. Kato tatova 6terka e mojela da gi har4i i samo za sobstven kef. I v Avstria se har4at mnogo narodni pari za kultura i poznavajki kultiviranostta na tozi narod, mislja, 4e ne se hvqrljat naprazno.

  Sorry za latinizata, no v momenta njamam dostqp do kirilizatora.

 11. @симпатизант/ка на ДСБ
  „Ne vjarvam i samijat klyukar predi 45 godini da e razpolagal s drug osven sqs sqvetskija pro4it na istorijata. Ne li?”
  „Ne vjarvam…” Ами, вярвайте си и невярвяйте си в каквото си искате!
  За това не са Ви необходими никакви факти и аргументи-както за всяка вяра и невяра!
  И никакви факти и аргументи не могат да направят вярата Ви в невяра и обратното – те и затова се наричат така.
  „ Ne li?” Ами НЕ, увяжяем/а симпатизант/ка на ДСБ!
  В моя вече не толкова кратък ,и не толкова съдържателен живот съм общувал с много хора, и съм СЛУШАЛ КАКВО КАЗВАТ , като съм се стремял да запомня ценното/според мен! /от тях.
  Да не кажа близки приятели, но достатъчно съм общувал с първия мъж /лека му пръст/на Вера Мутавчиева, считана /заедно с баща си/ за най- добрата османистка. Галеник на режима,издавал книги, филми правени по негов сценарий /Георги Марков също е бил галеник, също е един от сценаристите на „На всеки киловетър”/ емигрира в САЩ но при т.н. демокрация постоянно се връщаше ту в България, ту в САЩ /където живеят синовете му от друг брак/, но накрая си дойде да почине в България .От него знам за т.н. „освободителни „ мисии на Русия в България, и то много преди т.н. Сан Стефански „договор”.За бита и статуса на българина през османското владичество.Самата вие отидете в Копривщица, Арбанаси, Котел, Широка лъка, Банско…в цяла България да видите прекрасните къщи на робите или чорбаджии-изедници, както искате ги наречете!
  А когато е идвал в града друг,Николай Генчев/ единствено си позволявам да му цитирам името, защото колкото и да е особняк, колкото и да е принуждаван да се съобразява със „системата” / мисля ,че няма от какво да се срамува.
  „Тайфата” се събираше на вилата на друг приятел ./но да не става дълга и широка!/
  Та Николай ни „образоваше”/наистина имаше невероятна памет и широки познания/ и за Левски, и за турското, и за руско –съвеЦкото робство, и за други неща, които не можеше да си позволи да говори публично.
  Например за т.н. измислени „славяни”, и че преди националните държави е некоректно да се говори кой какъв е, но ако го питат него, руснаците са „варяги”/викинги/. И т.н и т.н.
  Разбира се доста бързо от темата за историята преминаваше към другите му две теми-страсти :чашката и жените…
  …Но да не превръщаме блога нито на чат, нито на „искрено и лично”!
  Поздрави!

 12. П.П
  Николай, когато твърдеше ,че преди националните държави е некоректно да се говори кой какъв е, не пропускаше да се пошегува с домакина на вилата- мой приятел и негов и приятел и състудент:
  -Ами то и сега не е много коректно де си говори кой какъв е.
  Синът ти е оженен за рускиня, дъщеря ти е омъжена за германец- а ми кажи внуците ти какви са!
  И затова много не трябва да се вторачваме в МИНАЛОТО си!
  Да черпим пример и вдъхновение-ДА!
  Но да гледаме напред-в БЪДЕЩЕТО!

 13. Тъй като имам пътувания, чак днес прочетох разгорялата се дискусия, свързана с Людмила Живкова.
  До тук споделям мнението на Симпатизантката на ДСБ.
  Людмила можеше спокойно да живее по начина, по който живееше брат й: да се налива с алкохол, да се тъпче с отбрани ястия, докато стане поне 100 кила, да живее, където пожелае по света и сигурно щеше да е още жива!
  Но тя все “не мирясваше”, опита се да бъде нещо като “Паисий”, независимо какви са били личните й подбуди- суета, комплекси и т.н.
  Не забравям, че с помощта на най-компетентните тогава експерти и няколко дарителски акции тя събра колекцията и създаде Галерията за чуждестранно изкуство (днес “Квадрат 500”), към чието директорско кресло сега точи лиги една чистопородна руска кагебистка с ярешко име и като нищо може да седне в това кресло, за да разпилее събраното.
  Именно идея на Людмила и екипа й беше България да се присъедини към европейските чествания на Леонардо и издейства честта едно от първите копия на Джокондата, дело на Леонардо и учениците му, да гостува в България. Беше много съмнително и направо невероятно как свирепата охрана, през която и колибри не можеше да прехвръкне, допусна един лумпен да се промъкне с голям нож и да повреди шедьовъра?!
  Така с този подъл по кагебистки “инцидент” и странната смърт на Людмила Живкова (само на 39 години!)беше осуетен и назидателно смазан първият опит на социалистическа България да се отвори към света и да бъде призната за неделима част от европейската култура и цивилизация.

 14. Radvam se za teb. No ne sqdí po sebe si za drugite. Ne vseki e imal udovolstvieto da poznava 1-ija sqprug na Vera Mutaf4ieva.
  Da ne govorim, 4e dori dnes neoporo4enijat ot ruska propaganda pro4it na bulgarskata istorija ne e dostignal do vseki bulgarin, kamo li v onija mrakobesni vremena. Taka 4e keep cool. Ako ne si rubladjiyski provokator sme sqmi6lenici.

 15. Драги SMS,
  Слушал съм всякакви лакърдии за Людмила, но никой с нищо няма да я запомни, като измрат хрантутниците от прословутите петъчни кьор-софри, които после за благодарност и възпяваха в оди и я „ увековечаваха” по пана и пешкири!
  Измисляха се всякакви „загадки” около смъртта и , намесата на КГБ при „ случая” Леонардо и т.н.
  Била умряла „САМО на 39 години” Лека и пръст! Но , Е и?
  Ще бъде забравена от самосебе си, както чинията на Бузлуджа се саморазрушава от самосебе си!
  Волфганг Амадеус Моцарт е починал дори САМО на 35г. но ще се запомни с приносът си за културата на човечеството, докато съществува самото човечество! И няма да се помнят НИКОИ от меценатите му, които дори го изоставят в края на живота му.
  А много от хрантутниците на Людмила, вече поеха новата права линия- правят се на „дисиденти”.
  Уважавам мнението ти, още повече, че всеки е способен да вярва в каквото си пожелае.
  Но аз съм провокиран от друго!
  „…опита се да бъде нещо като “Паисий”,…”
  И понеже постоянно свързваш добрата Людмила с лошото КГБ/съкратено/.
  Спомняш ли си, че оригиналът на „Историята…” на Паисий , беше откраднат от Хилендарският манастир? И че после тихомълком им я върнахме?

  А сигурно знаеш, че тези земи са с особен статут в Гърция, и е много трудно /не и невъзможно/да припариш там. Благословията на Русия /КГБ/ може да ти послужи за „входен билет”
  Мои „осведомени източници” ми обясняваха, че цялата операция е целяла ПРИБАВЯНЕТО САМО НА ЕДНА БУКВА от заглавието.
  „История славно българска…” да стане „ История слаЯвно българска…”
  Дали е възможно при съвременния шпионаж и съвременните техники за фалшификации – не знам, не съм специалист!
  Доколко е истина също не знам – може би „най-осведоменият” източник по всички въпроси на българската история, т.н. професор Божидар Димитров знае повече по въпроса.
  Но ФАКТ е, че „История…” на Паисий беше изнесена от Хилендарския манастир и после тихомълком върната на мястото си…

 16. Да се чете:
  „История славно българска…” да стане „ История славЯно българска…”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.