Борисов е напълно предсказуем – само трябва да се четат предупредителните табели срещу вашето подхлъзване около него

Покрай уволняването  на директора на НДК Мирослав Боршош ( от министър Лиляна Павлова) и възстановяването му на поста ( от премиера Борисов) мнозина припомниха някои минали и позабравени истории. Например за подобния случай, когато премиерът Станишев уволни Делян Пеевски от поста заместник – министър по бедствията и авариите, но след седмица го реабилитира без да си прави труда да обясни и без това ясната за всички царско-депесарската намеса в полза на “младия бизнесмен”.

Къде е чисто човешкия елемент в тази драма? Нечовешко ми се струва един министър да бъде унизен по такъв начин от началника си, след което да благодари за това писмено и публично. Но на Павлова, както и на всеки от екипа на Борисов, нищо нечовешко не им е чужно. Иска се зверска “лоялност” към боса, за да оцеляваш в неговото обкръжение.

“Случките” като тази със сваляния и качвания обратно с асансьора на Борисовото благоволение директор на НДК обаче далеч не се изчерпват с тази аналогия. Грешат онези, които наивно си мислят, че Борисов се е разнежил за Боршош поради някакъв спомен за някаква зависимост, свързана с факта, че младежът е бил сред инициаторите за неговото издигане за кмет на София. Едва ли не Борисов му се отплаща сега като бламира една от най-близките до себе персони в управлението, като Лиляна Павлова. Не се връзва никак с онова, което знаем и помним за Борисов. При него ни най-малко не важи правилото за реципрочност в лоялността.

Най-вероятно става дума за обвързаности и зависимости, които са задействали “член пети” ( по аналогия с точката от Северноатлантическия пакт за защита на всяка една нападната страна ), изискващ намесата на голямата клечка, за да не бъде завлечена на дъното от един малък на вид препъни-камък.

Неизповедими са (и) в това отношение пътищата Борисови. Ако си спомняте, той люто се закани в предизборната си кампания през 2009 г., че първият, когото ще уволни в качеството на премиер , ще бъде гуверньора на централната банка ( единствената  национална институция в България, впрочем, която си запази названието “народна”, докато “Народната армия”  и прочие”народни” неща изчезнаха заедно с официалния смъртен акт на комунизма у нас през 1990-та година). Само че вместо да го уволни, Борисов го остави на поста и дълго му се наслаждава. В един момент дори започна да го хвали.

Любимка на Борисо (  по никога необяснени критерии) беше и загадката за чуждите дипломати в София Румяна Желева. Малко беше, че това неизвестно лице беше поставено да администрира и формира българската външна политика като министър ( пак повтарям- за истинско учудване на съюзническата дипломация, което ми стана ясно от една моя лекция пред посланиците на Европейския съюз през 2009 г., когато всички вкупом искаха да знаят що за персона е монтирана на този пост), но Борисов пожела тя да представя България и като член на европейското правителство.

Дълго и (почти) до последно Борисов я брани дори при последните й гърчове пред изпитващите я евродепутати. Толкова беше всеотдаен в нейната защита, че дори след като я прежали и обяви това на всеослушание, Цецка Цачева не успя да вземе завоя и продължи да твърди, че Желева е най-подходяща за еврокомисар от българската квота. И изведнъж: рязък преход. Борисов разлюби любимката си Желева ( която по информация на автора на тези редове всъщност е била пробутана в правителството му от шефа на Лукойл Валентин Златев, на когото Борисов не може да откаже нищо). След многобройните суперлативи, с които доскоро я заливаше, той премина в другата крайност, демонстрирайки своя стил на селски футболист, който рита падналия.

Ами връзката му с Ирина Бокова? За какъв дявол потвърди номинирането й за българска кандидатура ( в угода на руския интерес) за Генерален секретар на ООН, след като дори един скромен блогър , като моя милост, знаеше предварително, че няма шанс да преодолее ветото на поне две страни от петте държави в Съвета за сигурност на ООН? След това я “захвърли” по подобие на Желева, за да употреби и Кристалина Георгиева.

За светкавичните му уволнения без никакви церемонии и проучвания на обстоятелствата, свързани с обвинения към разни заместник-министърчета, шефове да агенции и прочее планктон в неговите управленски води, който му се е клел във вярност, но с нещо го е разгневил, да не говорим.

Изводът за всеки, които иска да се повози на гърба на този кит на властта ( в митологията има три кита, които крепят света, а в неговия случай той е единствен кит, върху който три пъти се крепи “българското земно кълбо”) би трябвало да е като предупредителна табела в хотел, когато му мият пода: “ внимание, опасност от подхлъзване”. Пише го и на табели по маршрута на някои туристически пътеки, където катеренето е опасно.

images

Подхлъзнатите обаче явно смятат, че си струва унижението. Ето защо, когато ви кажат нещо за “изкушенията на властта”, не си мислете за някакви си заплати, коли, секретарки и прочее дреболии. Залогът явно е много по – голям. Направо е с размерите кит, който първо кани авантюристично готовите да си рискуват имената пасажери да му се качат на гърба, а когато ги изхвърли насред бурното море заявява, че няма да позволи да му се катерят по гърба.

Какво да го правиш: Борисов!

Четете табелите ( и някои книги, написани за него), преди да ви похлъзне.

images-1

28 мнения за “Борисов е напълно предсказуем – само трябва да се четат предупредителните табели срещу вашето подхлъзване около него”

 1. В духа и буквите на изброените от Иво обитатели на планктона на властта и аз се терзая около тайнството Джема Грозданова-пак шеф на външната политика.

 2. 2009-2013 -Бойковизъм

  2014 -2017 Развит Бойковизъм

  от 2017 Бойкомунизъм

 3. При толкова много избиратели БУДАли НДК е прекръстен на Боршой Театър

 4. Известен е селският манталитет на Борисов!
  Но и подмазващите му са си лика прилика с него!

 5. Лично аз припознавам в тази група и бившия здравен министър Петър Москов.

 6. Валери Жискар д’ Естен (иначе прославен, върховен и непостижим представител на категорията европутеринги)още носи резила от приятелството си с Канибала Бокаса от -лов, сафарита и диманти. За тогова кой ще тегли резила?

 7. Стамбо, в частта REEL №5, click on
  “Leonid Brezhnev and Giscard d’Estaing of journalists” и ще го видиш от плът и кръв да поднася цветя на мавзолея на Ленин:
  https://www.net-film.us/film-7837/
  Но в един момент Д’Естен се усети…

 8. Борисов е елементарен, простоват, еднолинеен.
  Точно такъв тип по принцип е обичан от Москва. От векове, през комунизма, и сега.
  Сложни и интелигентни никога не са предпочитани. Не само те няма да повярват колко велика е Русия, но и ще започнат да задават въпроси, изпитват съмнения, та дори и критикуват и отхвърлят.

 9. Дали някой тук знае тази фраза на Владимир Ленин на руски и линк за нея, ако имате?
  Не я намирам и на български. Намирам я само на английски.
  “Най-добрият начин да контролираме опозицията е самите ние да я ръководим”.
  “The best way to control the opposition is to lead it ourselves.”
  http://www.goodreads.com/quotes/38974-the-best-way-to-control-the-opposition-is-to-lead
  От ясно по-ясно!

 10. Към АWACS:

  Това е почти буквана перефраза на латинската сентенция, според която ” ако не можем да ги победим, трябва да се присъединим към тях”.
  Цитирал съм Любен Гоцев да казва това в негово интервю по повод присъединяването на България към НАТО.

 11. @АWACS
  ‘Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим’
  Фразата е често срещана и действително звучи в диапазона на ленинското лукаво човече, но не зная дали е негова. Честно казано, не ми се разгръща Ленин, дори само за техническа справка.

 12. Скъпи Everyone else, д’Естен е уникална и пълна илюстрация на всичко лошо във френските политически традиции+вселенска лична суета.

 13. Дойдохме си на думата!
  ТЕ ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС!
  «Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим».
  А иначе, уважаем/а симпатизант/ка на ДСБ, аз съм бил не само СИМПАТИЗАНТ, но и активен поддръжник и на ДСБ и преди това на СДС!
  Аз съм стар седесар от барикадите!
  Но да не се правим на „щрауси”!
  ИСТИНАТА е ,че бяхме измамени!
  Истината е, че НЕ НИЕ постоянно „настъпваме мотиката”, а ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ да ни мамят!
  «Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим».
  Това е ИСТИНАТА!
  Другото е „сини” и „ червени” Опорни Точки!

 14. @КЛЮКАР:
  Не мисля, че сме манипулируеми по начина, който описвате. Очевидно е, че всички тук сме съмишленици, но нямам усещането да сме в нещо измамени. Напротив, през цялото време, когато сме подкрепяли синята идея, ние сме били с отворени очи за дефектите й; винаги сме надушвали, кога нещо не е така, както трябва да бъде и въпреки всичко активно сме я подкрепили. Аз лично нито съжалявам, нито ще се откажа от активната си позиция, защото дори и с компромисите ни, на практика НИЕ добутахме “на магия” страната ни в ЕС и НАТО. Убедена съм, че няма човешко усилие, което остава без последици. Като така, смятам и за напред да полагам усилия в посоката, този избор да стане наистина необратим. Няма място за вайкане, защото не сме в условията нито на “Многострадална Геновева”, нито на “Станка прердю”.

 15. Бяхме измамени! Да не си кривим душата. Но за да има измамени са нужни лъжци. Аз предпочитам да съм от първите.

 16. Ама моля Ви!
  Аз казах „ НО ДА НЕ СЕ ПРАВИМ НА „ЩРАУСИ”!
  Не сам казал нищо нито за „ вайкане” нито за “Многострадална Геновева”, нито за “Станка прердю”.
  Не ми превеждайте думите от български на български!
  Каквото съм казал-казал съм го на български!
  Кой разбрал- разбрал!
  Кой съгласен или несъгласен- воля негова!
  Но да не се чуди, как така се получава, че „все настъпваме мотиката”…
  Е ЗА ТОВА СТАВА ВЪПРОС!
  «Лучший способ контролировать оппозицию – возглавить её самим».

 17. Клюкар:Точно защото всички сме демократи и съмишленици помисли за три неща и да оставим Иван Костов:
  1.БСП се възстанови за около десетилетие.Покажи ми ЕДИН комунист който да е казал ЕДНА лоша дума за Ж.Виденов + факта че от десните само който не го домързя само той не плю+рита Иван Костов
  2.Лустрацията+наказание за виновните:Три думи-Петър Стоянов&Георги Марков и техните хора в Конституционния Съд,както и уж независим но реално тъмно червена съдебна с-ма
  3.Приватизация:Вилата на врата от МВФ+тотално фалирали и безинтересни за инвеститори държавни фирми+закъснение спрямо Източна Европа 7 години.Приватизацията можеше да бъде и по-успешна,но важното е че НЕ беше неуспешна.
  Жив и здрав бъди и си представи:Какво ако Костов беше изкарал още един мандат

 18. Стамбо, тези дни поддържаш low key, но и така – пак коментари с превъзходно качество! За вселенската лична суета на д’эстен (забравихме горе руски добавки в името) има епизоди в книгата на посланик Дубинин. Описателното (‘красноречиво’ е баш на място тук) движение в лицето му в края на страницата: https://profilib.com/chtenie/39762/yuriy-dubinin-diplomaticheskaya-byl-zapiski-posla-vo-frantsii-28.php

 19. @ SIMEON
  Наистина, ама НАИСТИНА Не ми се говори за Иван Костов!
  И не защото нещата НИКОГА не са черно-бели.
  А защото в историята и в живота няма акО!
  Времето е еднопосочен вектор , и НИКОЙ, и НИЩО не може да промени вече случили са се неща- нито добрите , нито лошите!
  Вторачването в миналото е непродуктивно!
  Било-каквото било! Важното е какво да се направи сега и в бъдеще!
  Отговарям ти единствено от уважение към теб!
  -По т.1. Категорично не съм съгласен! Левски е казал:”Да си кажем ,байно кривиците- ти на мене,аз на тебе! Ида вървим напред!” И нито го ритам, нито го плюя, а се въздържам да говоря –а когато говоря, говоря с ФАКТИ! Въздържам се, най малкото, и защото го познавам ЛИЧНО! И то много години преди т.н.”приватизация”!
  -По т.2.Хем си прав, хем не си прав!Как е възможно? Ами ти си помисли! Т.н.”лустрация” е дъвка за оправдание! И в примерите които се дават с чужбина, има много малко истина!
  И не говоря само за ГДР, където армията „закрита” ,милицята и службите бяха разпуснати, а в съдилищата бяха назначени магистрати от ГФР.
  САМО ПИТАМ:Кой закон ЗАДЪЛЖАВА да се назначи, която и да е личност, на каквато и да е позиция-независимо дали е ДС или не?/пондсказвам: НИКОЙ/.
  Даже „нашите” да приемат такъв ЗАКОН той е безсмислен, защото когато ние сме на власт НИКОЙ не ни задължава да назначаваме ДС на каквато и да е позиция- даже за преслужничка/ .А „врагът” като дойде на власт ще го отмени!/пак подсказвам:Всеки закон може да се допълва , променя и ОТМЕНЯ./
  -по т.3 Темата е много дълга и БЕЗСМИСЛЕНА, защото НИЩО вече случило се не може да бъде върнато обратно.
  „Приватизацията можеше да бъде и по-успешна,но важното е че НЕ беше неуспешна”
  Прав, си но единствено от гледна точка на ТАРТОРИТЕ на БКП и ДС!
  ФАКТ ли е, че СТРАТЕГИЧЕСКАТА цел на БКП-ТРАНСФОРМАЦИЯТА на политическата власт в икономическа, беше изпълнена с приватизацията на Костов и работническо- ментърджийските дружества на Тренчев?
  Не говоря дори за Нефтохим, чрез който към Русия изтичат МИЛИАРДИ ЕЖЕГОДНО!
  И не да заграждат безсмислено турската граница, а да заградят „Росенец” и не с руски, а отвън да се охранява от БЪЛГАРСКИ автоматчици, за да се види какво влиза и какво излиза!
  „…и си ПРЕДСТАВИ:Какво акО БЕШЕ…”
  Е, това пък като го чуя , независимо ОТ КОГО, независимо ЗА КАКВО става въпрос , независимо ЗА КОГО става въпрос си мисля, че някой се е.ава с мен!
  Но мисля, че ти не си от тях!
  Жив и здрав бъди!

 20. П.П.
  Доколкото разбрах ,ти си собственик на фирма.
  Кой закон те задължава да назначиш който и да е ,независимо дали е ДС или не?
  Същото е и с Премиера, министрите, шефове на Агенции, и т.н.
  А и със закон ,и без закон те правят каквото си искат, под закрилата на централизираната по съвеЦки модел Прокуратура- крепост на мафията в България…

 21. Благодаря на ИВО, EVERYONE ELSE, СТОЯН БЛ.!

  На Ленин е фразата. Чел съм я много пъти в различни англоезични източници. В нашата част на света, както е известно, подобни фрази бяха и продължават да бъдат прикривани, начело в Русия. Включително и фразите на Ленин да бъдат убивани безпощадно помешчици и свещеници, червеният терор да е задължение и е неизбежен за успех, соициализмът е с цел комунизъм и т.н.

  А що се отнася до “да се присъединим към по-силните / победителите”, това е друго: то казва “да се откажем от себе си, да се обезличим, да преминем под егидата и като част от по-силните на деня” и т.н. С това дори можем да станем част от тяхната власт. Вместо все да опозиционерстваме, така може и да получим част от тортата на победителите, наложили се в обществото и преобразили го.

 22. Клюкар:Прав си за назначенията в частната дейност.
  Времето винаги върви сама в една посока-напред;да вървим с него напред.

 23. Скъпи СEVERYONE ELSE,

  За low key ми тези дни си прав,
  грижи, мъки и дертове човешки..А дипломатическото зоспоминаниие е пти бижу!Благодарско огромно!

 24. Стамбо прегръщам те, да изпукат и мъки и дертове дано!
  Канада става на 150. Редим фоерверките за довечера.

 25. Влизането в ЕС и НАТОза нас беше верую.А комунистите също го искаха ,но по конспиративно-шпионски троянско конски причини и възможност за въздействие от вътре.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.