Фалшивите старини у нас преди да станат новини и по света

Подобно на руската намеса чрез държавно организараната хибридна война срещу Запада, така и фалшивите новини напоследък бяха “открити” от западните лидери. Особено активен “откривател” е Тръмп, макар да е странно, че той ги вижда само в рамките на самите американски медии, но не и като проява на руската пропагандна агресия.

За сравнение: френският президент Макрон по безпрецедентен начин зашлеви – образно казано- Путин, заявявайки пред него, че руската държава се меси чрез своята пропаганда във вътрешните работи на Франция. Той изрично натърти, че става дума за държавни пропагандни инструменти, като т.н. агенция “Спутник” и телевизията РТ, т.е. две особено активни харпии на кремълското нападение и в САЩ ( но останали “незабелязани” от Тръмп).

А у нас как е? Как мислите?

Фалшивите новини, в особено нагли размери и форми, са част от т.н. преход към предполгаемата демокрация в България под мотото “към демокрация чрез фалшификация”, вариант на известното правило от времето на “соца” “чрез нахалство към прогрес”.

Писал съм за това многократно и съм давал примери. Ето два от най-наглите варианти на фалшиви новини, с които съм се сблъсквал през годините в качеството на обект на тези брутални измислици за масово преживяне.

Едната е легендарната вече лъжа във в. “Дума” за легендираните като “кинжали” неколцина сини злодеи. Те искали да свалят прекрасното правителство на Любен Беров, което иначе БСП и нейният партиен орган не при(по)знаваха официално за свое. Така огранът на партията си сложи под челото в съботно-неделния си брой на 27-28 март 1993 г. заглавието “Тайнствен  кръжец заговорничи срещу законната власт”. Уж много “тайнствен”, но превратаджийският заговор беше обявен за “разкрит” от анонимните лъжци. Според тях това били едни “кинжали” ( общо 5 на брой ) , между които алюзията на фалшификаторите включваше и прозрачен намек за моя милост под етикета “ директор на агенция с опит в Близкия изток”.

IMG_6581

За колективната стойност на това индивидуално омаскаряване говори фактът, че присъдружните на “Дума” български медии възприеха тази фалшива новина за чиста монета ( зер вече живееха в монетрания свят на техния си капитализъм) на терминологично ниво. До ден днешен плещят за “кинжалите” в сините редици, сякаш не ставаше дума за долнопробна измислица на ченгесарската пасмина, а за някаква доказана, състояла се реалност.

После пак питайте от кого и от какво са се учили днешните пера в червеноперестите жълти медии, за които подобни манипулации са не всекидневие, а вече всекичасие в епохата на бързо обновяващата се в интернет картина на словоблудството.

Осем години по-късно във в. “Монитор”, в който си бяха дали среща талантите ( направо атлантите) на червено-кафявия реваншизъм, като Сидеров и Блъсков, преписаха и обновиха тъпоумната статия на “Дума” от март 1993 г. Дори и заглавието не се постараха да променят кой знае колко: “Сини стратези планирали разкол в правителството”, се казва в редакционната статия на “Монитор” от 20 юли 2001 г.

IMG_6579

Забележете: през 1993 г. червеният орган “Дума” брани от “сините кинжали” кабинетът на Любен Беров, бивш съветник на президента Желев , оцветен на пропагандното агиттабло по дефиниция в синьо заради близостта му с избрания със сините гласове Желю Желев. А през през юли 2001 г. червендалестият “Монитор” прави същото и със същите изразни недоносчета от позицията на бранител на победоносния Симеон Сакскобурггготски. Той пък е не просто син, а направо със синя кръв и припознат по този повод от сините за свой ( вълк в кошарата). Синьокръвният Симеон, също като Любен  Беров, не биваше да бъде свързван с червената мафия, но точно тя тръгна да го защитава от “сините стратези”, т.е. от “кинжалите”.

 

И кой вече е на(д)граден като най-опасен “син стратег”?

Цитирам неподписаната, т.е. редакционната статия на “Монитор”, който се позовава на свой “осведомен източник” за уж подготвяния срещу Сакскобургготски комплот с участието на политолозите Евгений Дайнов, Огнян Минчев и Антони Гълъбов:

“ Стратегът на комплота бил водещият на предаването “В десетката” и бивш главен редактор на в. “Демокрация” Иво Инджев”.

Би трябвало да мога да дам някакво смислено обяснение на безсмислиците, които ме обявяваха за нещо като велик заговорник, превратаджия и стратег. С какво толкова съм ги ядосл и впечатлил, че трябваше по подобен нелеп начин да ме изваждат пред скоби ( освен с факта, че не им цепя басмата и отказвам да бъда един от тях )?

Не ми хрумва друго освен, че са ме преценили като някаква заплаха в случай, че реша се възползвам от доверието на хората ( както те биха направили на мое място). А то, видно от едно изследване от 2003 г., им е изглеждало застрашително- нещо, с което тези другари вероятно са били наясно и преди ( а може би и сега).

Изследването на Центъра за социални стратегии и инициативи е публикувано във в. “Новинар” на 4 август 2003 г. На въпроса “Когато искате да си съставите обективно мнение за политиката, на кои обществени авторитети бихте се доверили, най-често посочваното име е на журналиста Иво Инджев”.

IMG_6587

 

29 мнения за “Фалшивите старини у нас преди да станат новини и по света”

 1. Целият политически живот се ръководи от русия чрез едни зависими хорица, държани на къса каишка чрез службички, някое апартаментче или перспективата да се издигнат служебно. В това число влизат и лидерите на много “десни” партии. Това което се е случило и се случва с Иво Инджев се случва във всяка една от властите. Така става и в парламента и в правосъдието и с историята ни, и с образованието. Затова достойните българи да се обединим в истинската опозиция НОВА РЕПУБЛИКА, чийто лидери с дела са показали че не ги държат.
  До Клюкар. Нещо споменахте Великия Христо Ботев и златни букви в Сорбоната. Ще съм благодарен за повече по този въпрос, ако Ви е възможно.

 2. „бивш съветник на президента Беров”
  Очевиден „лапсус лингви“ -Беров е бивш съветник на президента Желев.
  Взирах се в снимки, имена и % -ти в публикуваното във в. “Новинар” на 4 август 2003 г. Изследване на Центъра за социални стратегии и инициативи , по въпроса “Когато искате да си съставите обективно мнение за политиката, на кои обществени авторитети бихте се доверили?”
  Г-н Инджев, Вие не с %-ти, а в пъти повече говорете ИСТИНИ от останалите „призьори”!
  Малко са читавите в класацията!
  Някои от останалите са медийно изградени „авторитети”.
  А някои са откровени лъжци и професионални манипулатори!
  От всичките „лауреати”, най-комична е Нешка-„няма грешка”!
  Тя все „Леля Ванга” и казвала това, онова…
  Дали и сега и нашепва от отвъдното?…

 3. Предишен шеф на МИ-6 на Британия обвинява Тръмп в тайно вземане на пари от Русия да поддържа големите си бизнеси от недвижими собствености, имоти и строителства в добро състояние по време на финансовата криза!
  Играта срещу Тръмп се втвърдява, а и “интеранионализира”.
  https://www.thesun.co.uk/news/3319821/ex-mi6-chief-accuses-donald-trump-of-secretly-borrowing-from-russia-to-keep-his-property-empire-afloat-during-the-financial-crisis/

 4. Goze pi6el memoari. Toj ne znae li, 4e memoarite mu otdavna sa napisani i pro4eteni. Zaglavieto im e “Prezident na Rq Bq”.

 5. “Товар-200”: данни към юли 2017 г.:
  Продължение на оня списък от Руски Трупове, пътуващи от Украйна обратно към Русия. През юни 3333, през юли 3420…
  НЕ БЕ, ние НЕ СМЕ ТАМ, няма руснаци да воюват в Украйна и ТОВА Е – както и в Крим, така си е!
  http://bit.ly/2uzSrE3

 6. @ Веселин Станев
  Касае се за безсмъртната му балада „Хаджи Димитър”.
  И не е цитирано „Тоз, който падне в бой за свобода,
  той не умира…”
  Със златни букви в Сорбоната е изписано четиристишието:
  „Настане вечер – месец изгрее,
  Настане вечер – месец изгрее,
  звезди обсипят сводът небесен;
  гора зашуми, вятър повее, –
  Балканът пее хайдушка песен!
  Чел съм много и от различни места за тези златни букви, но ЛИЧНО АЗ НЕ СЪМ ГИ ВИЖДАЛ, поради което ЛИЧНО АЗ не мога да потвърдя 100%, че е истина , но ще споделя едно Чувство /което ,като всяко чувство на всеки , е лично/
  Изписани са тонове , но аз си мисля, че Ботев едва ли нарочно е написал тук , на толкова малко място, 17 пъти буквата Е, от което се получава невероятно звучене!
  Едва ли Ботев е изследвал, че е невъзможно първо звездите да „ обсипят свода небесен”, а после месец да изгрее.
  Нито, че е невъзможно първо да повее вятърът, а после да зашуми гората.
  ГЕНИАЛНИЯТ Ботев просто го е написал. Но не просто ей така!
  Но когато чета този стих ЧУВСТВОТО ми е …
  Нито Светият Дух,Бог Отец,Бог Син, нито Аллах, нито хилядите Богове с имена, нито Североизточно-православния , а оня БЕЗИМЕННИЯ, на всичките Човеци, на когото ЕДИНСТВЕНО се е молел Ботев:
  „О, мой боже, прави боже!
  Не ти, що си в небесата,
  а ти, що си в мене, боже –
  мен в сърцето и в душата…”,
  Този Бог го е ДЪРЖАЛ ЗА РЪКАТА и е написал:” НАСТАНЕ ВЕЧЕР…”
  Това ЧУВСТВАМ! 100%!
  А за златните букви-не знам. Много съм чел, но не съм го видял с очите си…
  Поздрави!

 7. Седем пъти СДС искаше оставката на Беров и седемте пъти руските мекерета от БКП/БСП го спасяваха и гласуваха дружно за ДПС и Беров.Е,затънахме още по надълбоко и дойде Виденов.Това са нашите родоотстъпници.

 8. Нещо по-ваканционно, уж разтоварващо:

  (Новорусийски “пляски” 2017 от Елените, Свети Влас, Несебър, Поморие и Бургас)
  Склоновете и билото на Стара планина точно над Слънчев бряг, Кошарица, руският мегакомплекс „Форт Нокс”, комплексът RYU Helios на руския олигарх от правешки произход Валентин Златев, яхтеното пристанище „Марина Диневи” в Свети Влас са странно „олисели” (видно от миналогодишните снимки) и от гори се превръщат скоростно в „пасища”, които пък могат лесно да бъдат застроени със съоръжения за ски писти, лифтове и т.н. Европейски фондове дал Бог! Само сняг откъде ще доставят общинарите все още не се знае, може би директно от Алпите? 🙂 И Аквариум щял да се строи на северния бряг на Несебърския залив, според някакъв градоустройствен план!
  А За бъдещия бургаски „Океанариум”, който щял да се строи с руски инвестиции, кметът на града, Митето Николов, протежето на олигарха Валентин Златев, е харизал терен от 118 дка в Морската градина на Бургас за 35- години на концесия. Руснаците от „Обединение Мостовик Бургас”, което междувременно фалирало, вече били възобновили мегапроекта за Океанариум и най-вече строежа на модерен хотел и търговски център в парк резерват „Езеро”.
  В Елените не можеш да мръднеш на 20 метра встрани от центъра, навсякъде те посрещат табели „Частна собственост”. Не влизай!
  Над Свети Влас наистина се вее руски флаг, там руските туристи и собственици на имоти редовно „пляскат” българските полицаи, които си позволяват да не застанат винаги на тяхна страна, както са били „посъветвани” от най-високо място, а новата църква „Св Власии”, осветена през 2010 г., с ктитори братя Диневи и други „бизнесмени”, е обзаведена с руска утвар и килими с двуглавия мутант в едър план.
  В Поморие руските кръстове тайнствено са се размножили по кубетата в манастира „Св. Георги” и в други храмове, където отците ползват по време на службите руски кръстове, вероятно щедри дарения от руски „бизнесмени”, мистериозно преобразили се в ревностни християни.
  Старият Несебър от година на година придобива все по унил и неавтентичен облик, по кърпения асфалт, положен върху калдаръма , профучават „колегите” на онова дядово внуче, което преби група слепи туристи и след един ден го пуснаха от ареста, щото било много болно. Все още стърчат части от „античното” гипсокартонено скеле на амфитеатъра, поредното „гениално” хрумване на главния архитект на Несебър, град от световното културно наследство, за което вече информираха с потрес много медии.
  Църквата „Успение Богородично” е все така превзета отвътре от руските двуглави мутанти, а църковният музей, с барелефите на Левски, Ботев и Стамболов, приютил демонтираната „излишна” българска вековна увар и старите български икони, продължава да е затворен. Той, според думите на един от църковните служители, никога не е бил отварян! Ами що да го отварят? Току виж, че вниманието на вярващите и туристите се разконцентрира от бутафорията с двуглавите мутанти и се насочи към несъществената българска църковна история!
  На плажа, по улиците и магазините, както и в храмовете на стария град, пак се чува само руска реч на примати, които възпитават с крясъци потомството си: ” Иди сюда, садись, встань, останавись”… Вероятно по този начин (с крясъци) демонстрират трайна „уседналост” и доминиране над вече почти незабележимото туземно присъствие. Ако им направиш забележка за безпардонното поведение, основният им аргумент е, че вече живеeли тук повече от 5 години, което вероятно значи, че имат и българска лична карта, двойно гражданство и няма повече нужда да се държат възпитано, да „правят поведение” и да съобразяват с българските закони!
  Там, където по рано се вееха руски знамена, сега пак се веят, но по незнайни причини в комплект с някое друго европейско знаме! 🙂
  А „постоянно пребивавщите” собственици на имоти, както се казва, „Совсем обнаглели!” Освен че дръпнаха изцяло руските туристи, започнаха да приемат и българи, даже и западни туристи, без да плащат нито стотинка данъци на българската държава за практикуването на този си доходен поминък! То Лукойл нищо не внася в българския бюджет, въпреки милиардната си печалба, та те ли ?! ПатрЕотичните ни депутати не виждат ли, че има спешна нужда от промяна в данъчното ни законодателство и законодателството, свързано с получаване на българско гражданство? Местните ганьовци поглеждат удивено и завистливо целогодишния поток от „родственици” в руските недвижимости, но сами са си виновни! Нали от алчност и глупост им продадоха „много изгодно” имотите си. Сега нищо друго не им остава освен и те, и децата им да камериерстват, да чистят тоалетните в руските хотели и къщи за гости!
  Вече има и много руски магазини с български персонал, но руските магазини ще ги познаете винаги и навсякъде: там стоките са скъпи и некачествени.
  Митьо Очите отново броди по несебърските си заведения, все още жив, като символ на непобедимата престъпност и корупция в бедната ни страна.
  Строящият се нов „Културен дом” в Несебър, станал по-известен сред несебърлии и гостите на града като „ Автогарата”, заради „уникалната” си архитектура (същата като на автогарите в някои от бившите съветски републики) се кани да приеме част от общинската администрация, така че домът очевидно ще е полукултурен или изцяло некултурен!
  По време на строежа на Културната автогара в Несебър, обаче, „изчезна” войнишкият паметник в центъра на града със списъка на българските момчета, войниците ни, загинали за обединението на България във войните. Сигурно го е приютило „временно” някое буренясало кьоше, където никой няма да го открие, за да се погрижи и да почете загиналите с цветя на национални празници. А на мястото на паметника, в унисон с общинската еничарска политика, като нищо може да се издигне някой нов несебърски „альоша”, размахващ заплашително юмрук към гражданите и най-вече към зъбите им! Това ги чака, след като почитат със заря армията на окупатора, а са забравили своите синове, пожертвали живота си за България!

 9. Иво, ти наистина си почти единствена светлинка в тоталната помийна яма на българската “журналистика”. Аз знам със сигурност (защото съм го виждал), че дори и хора, които никак не те харесват, в определени моменти влизат да разберат истината именно от твоя блог – защото са наясно, че определени неща в България никой друг няма да ги напише публично.

 10. И аз съм писал че ВЕЛИКИЯ ХРИСТО БОТЕВ е поет от първите трима поети в света, но защо ли не съм учуден че всичко Българско се неглижира от ” българските” медии, културоведи, политици, историци , духовници и вся останалая сволоч. Ще се опитам да събера повече информация. Благодаря за отговора.!

 11. @ AWACS
  Покрай въпроса на Станев за златните букви се сетих, че преди време ти ме попита дали знам нещо повече за манастира Полихрон и отговорът ми беше подобен както за буквите.
  Наскоро, мой познат от Истанбул ми каза, че ходил по друг повод, но е оставил едно цвете наречено от мен на братята Кирил и Методи на един камък в двора на … една джамия!
  Край Бурса имало да го наречем, курортно село. В двора на джамията му имало разхвърляни камъни и счупени колони запазени от безстопанствения и саморазрушил се манастир наблизо. На любопитните, ходжата обяснявал, че това са пренесени останки от манастира, където е написана българската азбука. Обяснил им и точно къде се намира мястото.
  Там вече имало построени нови неща. Само на места имало останки от порутени зидове, не по-високи от метър.
  Та явно и комшолар надничат В БЕСЕДКАТА.
  Поздрави!
  П.П.
  И нищо не каза по въпроса.
  При 7 004 358 избирателите ,за да има МИНИМАЛНО мнозинство, Борисов /ГЕРБ/ трябва да има ПОНЕ 3 502 179 гласа, а той има точно 1 147 292!
  Или точно / 3 502 179 : 1 147 292/= 3,0525611614 по-малко.
  Т.е. повече от ТРИ пъти ПО-МАЛКО от МИНИМАЛНОТО МНОЗИНСТВО!!! От гласувалите !
  Но по-ВАЖНОТО!
  Къде и КАК се калкулират тези
  2 223 605 /ДВА МИЛИОНА ДВЕСТА ДВАДЕСЕТ И ТРИ ХИЛЯДИ И ШЕСТСТОТИН И ПЕТ/ избиратили-фантоми, ПОКЕМОНИ-гласоподаватели???!!!

 12. @ Веселин Станев

  Този линк дава малко информация по темата за четиристишието на Христо Ботев в Сорбоната и преводите на това четиристишие от известни поети на френски и английски език:

  “Въпросните велики стихове на Ботев са гравирани на третата или четвъртата колона в редицата на “Великите поети на Европа” .
  Намира се във фоайето на Сорбоната вляво от “Раковината” – голямото стълбище към аулата.
  Надписът е върху черен гранит със златни букви и не е преведен.
  За да може да се чете от французите е на латиница.”

  http://slance.eu/Antolog/botev-sorbonata.htm

 13. П.П
  Ако ми позволиш малко черен хумор.
  Единствено НЕФАЛШИФИЦИРАНИ, а действително възможни „реални” гласоподаватели , които е възможно хем законово да присъстват в избирателните списъци, хем да ги „няма” са починалите в дните между изготвянето на списъците от ЕСГРАОН и провеждането на изборите!
  Значи за няколко дни са починали 2 223 605 /ДВА МИЛИОНА ДВЕСТА ДВАДЕСЕТ И ТРИ ХИЛЯДИ И ШЕСТСТОТИН И ПЕТ/ българи!/Без да броим починалите под 18г./
  ГОЛЯМА ЩЕ Е БИЛА НАВАЛИЦАТА ОТ БЪЛГАРИ,ПРЕД ПОРТИТЕ НА СВЕТИ ПЕТЪР-КЛЮЧАРЯ !

 14. @ AWACS
  “Меркел с най-висок в света рейтинг за ръководител, пред Путин, Си, Тръмп – Юни 2017 г.”: Pew.
  Браво!!”
  Приятелю AWACS,
  Браво!!
  Благодаря ти, че ме развесели!
  Дой Боже, Путин да стане на ПЪРВО МЯСТО!
  ЧУНКИМ от рАководенето Му/ууу/ Русия не е най-голямата по територия КОЧИНА в света!
  САНКИМ от рАководенето Му/ууу/ руснаците съвсем не ОСКОТЯХА!
  БЕЛКИМ свърши агонията на САЩ и Тръмп, когото Путин, въпреки волята на американците ЗОРЛЕН им назначи за Президент!
  Благодаря ти!

 15. По повод стиха на Ботев в превод на английски предлагам на неназования преводач следния вариант:
  Evening comes , the moon is rising.
  On heaven`s veil the stars are shining.
  The forest rustles, quiet stirs the wind.
  A song of freedom the Balkan sings.

  Струва ми се по-близко до щтриха на Ботев.?><~

 16. “‘Иди сюда, садись, встань, останавись’…” –

  Чувствително наблюдение на sms!
  Казано е МНОГО в едно изречение с инструкции:

  http://www.lostbulgaria.com/?p=3397

 17. Към everyone else:

  Имам преки (аудио)наблюдения от една руска занималня за деца в моя квартал в София. Когато водят по улицата децата ( повечето от смесени бракове, както разбирам от репликите между самите деца, когато си играят в двора) възпитателките им крещят непрекъснато на чист руски език,чиято грубиянщина в интонацията познавам от личен опит. В топлите дни, когато прозорците им на партера са отворени, непрекъснато долитат същите крясъци. На моменти ми идва да сезирам някаква комисия за защита на децата от агресията на “възпитателките” ( за да не кажа “надзирателките”), каквато няма, разбира се.
  Както искате го определяйте- като мое пристрастие към “гадните англосаксонци”- но на няма и стотина -двеста метра на същата улица има детска градина с преподаване на аглийски език. Картината там е свързана по-скоро с чуруликането.
  Който си мисли, че нещо преувеличавам, може сам да се увери.Не са много местата в София, където на такова малко разстояние има два такива острова на различието. Сигурно мнозина читатели се досещат за адреса на бул. “Христо Смирненски”. Разликата е поразителна.Единствената прилика е, че и на двете места родителите спират с доста луксозни автомобили.
  Чувал съм нашенци да казват, че руското възпитание на децата (им) много им допадало, защото там ги учат на дисциплина.

 18. @0815

  Този превод се е разминал с Ботев… даже и от себе си е малко далече.
  Съжалявам за грубата откровеност, цял живот й сърбам попарата.

 19. Към Иво Инджев

  Институционализирането на детството е изключително значима тема.
  А командите от руската занималня ги чувам добре, дори и да не съм в квартала. Всъщност чуват се навсякъде, където има руснаци (извън техните 2%). Моментно замръзва детско лице, докато семейството е в ‘птичи полет’. Детската инициатива е априори удушена от поведенчески инструкции. Режещите команди поддържат амбицията за ниво на претрепаност.
  Това понякога се случва дори там, където няма руснаци, има историческо вдъхновение за което… Но все пак е по-скоро изключение.

 20. Няма място за сръдня ! Кой може да повтори БОТЕВ ! Хареса ми по-стегнатия ритъм, нищо повече! За откровената оценка – благодаря.

 21. Драги КЛЮКАР:

  Така и аз разбрах. Останали са няколко камъка от манастира Полихрон, на планината Улуда, или Олимп.
  Що се отнася до гласовете, аз гледам резултата: 4% за едните и 4% за другите, равняващо се на невъзможност за влизане в парламент и участие в правителство. На президентските избъри също загуба. А, че за Бойко или други не са гласували мнозинство, не е от решаващо значение, тъй като по-голямото значение е, че има достатъчеен процент/подркрепа, за да печели той, в парламент и правителство, докато за онези с общо 8-те процента все не става и не става. Няма и да стане скоро. Вместно Демократи и Евроатлантици, България остава начело с Евразисти-Русоблизци, маскирани и преобладаващо политически харесвани като социалисти, “патриоти”, “граждани”, “националисти”.

 22. @ everyone else
  Не се намесвам в спора ви, а го казвам по принцип.
  Не съжалявайте! Попарата не е надробена от Вашата откровеност, а от чуждата нетърпимост към ИСТИНАТА!
  А конкретно за този стих, дори геният Ботев не може го преведе ни на английски, ни на руски, който перфектно е владеел.
  И пак по принцип .Да четеш и най –добре преведените стихове, е все едно да дишаш аромата на нарисувано цвете. Или да целуваш любимата през стъкло…

 23. Позволявам си да допълня коментара на SMS (03.07.2017/09:50) с още цитати на коментари от тази статия:
  http://www.faktor.bg/bg/articles/obshtestvo/zakon-i-red/dvamata-rusnatsi-napadnali-politsai-v-sveti-vlas-tvardyat-che-sa-zhertvi

  “при ГЕРБ(03.07.2017 21:40)
  Имах неблагоразумието да си купя апартамент в курорта Свети Влас преди 3 години. Той беше на приземен етаж и ми гарантираха че е добре защитен но доплатих и такса спокойствие както ми казаха и заминах спокоен за Англия. Без да се обаждам през лятото имах командировка до Изрел и с колегата ми островитянин реших да го поканя да види нашето море. Късно вечерта, след като таксито ни оскуба порядъчно и успяхме да се доберем до комплекса видяхме, че около външния басейн на комплекса има нещо като Пуул дискотека, в която танцуваха поне двеста души руснаци, а на патиото на моя апартамент се беше разположил ди-джея – апартамента беше отворен, за да може кухничката му да се ползва като бар за приготвяне на пиене, хладилничето беше пълно с водка и хайвер, а на стената имаше плакат на Владимир Путин с моряшка фанелка и пилотка!!! Иначе останалите две стаички на апратамента изглеждаха недокоснати, но само на пръв поглед, защото след като разтлахме леглата за спане, видяхме че в едното имаше една опаковка на която пишеше “Мороженое”. Уредникът на комплекса на другия ден ми обясни, че имало много туристи, които искали да наемат апартамента и понеже не могъл да се свърже с мен, почнал да настанява тези за които нямало легла. Такива работи, едвам го продадох и то на загуба на един руснак – мисля че повече нямаме черноморие

  НЯМА БГ ДЪРЖАВА(03.07.2017 21:48)
  Руските покупки в БГ,почти са умрели само Москали имат останали пари,и държат още пазара.другите ватници са на кота нула! По-малко руснаци-по-добре. И без това гледат на България като на тяхна губерния-Руснаци или не, тук няма силно ръководство, което да заяви на чужденците-ако се държат като в колония и независимо от коя държава са-че тук не им е БАЩИНИЯ! А руснаците действително са невероятно нагли и безочливи -особенно мамашите.ако,има опашка от 4-6 човека направо отпред застават,а ние да ги чакаме.Да идват китайците!

  ББ+РАДЕВ(03.07.2017 21:55)

  В ХОД Е ФОРМИРАНЕ НА РУСКО МАЛЦИНСТВО ПО БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ! Заграждат си българска територия, където е забранено да стъпват „посторонни“ българи, развяват си руските байраци напук на българския държавен протокол, узаконяват си руски училища, откриват си руски магазини, книжарници, разпространяват си периодичните издания, длъжни сме да им говорим на руски език, иначе се обиждат, Калфин ще им осигурява работа със „синя карта“ с поне три пъти по-висока заплата от средната в България… Маркират си, точно като кучета, лесно и безнаказано Черноморието ни, извоювано с геройската саможертва на аспаруховите войни, защото няма съпротива от държавните ни институции. Публична „тайна“ е, че формират малцинството си чрез изгодни целеви заеми за закупуване на имоти, предоставяни щедро от руски ДЪРЖАВНИ банки, но само за СПЕЦИАЛНИ руснаци – предимно пенсионирани военни и държавни служители, т.е ТВЪРДЕ ЗАВИСИМИ РУСКИ ГРАЖДАНИ. КОГАТО Путин ги изкомандва да не идват на нашето море и те не дойдоха. Утре може да ги изкомандва да излизат на протести, за да им изпрати веднага зелените си човечета, които съвсем „законно“ ще стрелят, за да защитят етническите руснаци навсякъде зад граница в съответствие с руската ИМ конституция… Колко от тези руски собственици тихом-мълком са получили двойно руско и българско гражданство и вече имат български паспорти, което значи, че могат да гласуват на избори у нас и познайте за коя партия ще гласуват? КОЛКО???? С точност знае председателят (вманиачен, дебилен русофил!) на Агенцията за българите в чужбина и вице президентът на РБ- Маргаритка И СЕГАШНАТА БСП ДЕБЕЛАЦА ДЪРЖАВНИТЕ НИ ИНСТИТУЦИИ И БОРИСОВ ПРЕСТЪПНО НЕ РЕАГИРАТ НА ТОЗИ ЕТНИЧЕСКИ, ОКУПАЦИОНЕН ДЕСАНТ ПОВЕЧЕ ОТ ГОДИНИ! И КАК ДА РЕАГИРАТ КАТО СА ПРЕВЗЕТИ ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПЕТАТА КОЛОНА! ДРУГИ ПРОСТО НЕ СЕ ДОПУСКАТ В АДМИНИСТРАЦИЯТА! Като се почне от ГЕРБЕРСКИТЕ кметове и зам.кметовете на големите ни морски градове петоколонните метастази са стигнали до най-малкото планинско селце. Нищо не пропускат!

  Русофоб(03.07.2017 22:18)
  Най-пъкления план на КГБ и ДС за изкуствено разгонване на Българите зад граница и освобождаване на територии (Черноморски) за заселването им със руснаци тече СЪС БЕСНИ ТЕМПОВЕ. Българското Черноморие се подготвя като КРИМ-2ра серия. Посолствата на Европейските държави слепи ли са? НАТО слепи ли са? Или се подготвя нов “БРЕСТ” за нас и отново ще сме със губещите ватници?

  ББ ГЕРОЙ РУСИИ(03.07.2017 22:16)
  РУСНАЦИТЕ са и във вътрешността на страната. Ще ги срещнете в моловете и големите магазини задължително, живеят в селца, в близост до голям град, в моето село си построиха чисто нова църква, уж православна, но по стария календар, а къщите им са къщи-палати. Не преувеличавам. В Сапаревовобанският край в местността “Св. Богородица” има мегаломански проект на путлер ,патриарха им и рус. мин. на правосъдието . Говорил съм с местни и притеснението че огромните дебити минерална вода които ще захранват този Санаториум – Бидонвил ще бъдат епитафията на района. Същото се отнася и за сладката вода на река Горица . Селяните се усетиха . Минавам оттам и имам преки наблюдения, но и по официални данни са 300 000 руски собственици – това са повече от 1 милион руски граждани – съсобственици – съпруг, жена, деца Всеки държавен и национален суверенитет се определя от два фактора, които са взаимносвързани: – законодателство, което правно урежда и обявява суверенитета на държавата, и – държавни символи, показващи на практика наличието на този суверенитет При тази всеобща демонстрация от страна на най-представителните държавни институции и тотално пренебрежение на “българския суверенитет”е изключително неловко е да се определя България за “независима държава”. Такъв абсурд едва ли има някъде по света….Комунизма в България е несваляем,той се пази зорко от Мочите и Альошите.Когато те бъдат разрушени.,тогава може и руските знамена да бъдат свалени. Засега няма сила в комунистическа България,която да свали комунистите от власт-примери тук се дават всекидневно. Комунистическата сган тържествува напълно и широкомащабно – какви са шансовете да се спре русифицирането – преди 1989 имаше само в петък руска телевизия – днес няма българска тв и изобщо бг медия.”

  ДОКОГА ще търпим мълчаливо това???

 24. @0815

  Благодаря Ви за откровения отговор!
  Действително четиристишието е формално стегнато. Но вижте още първия ред, където времето започва да куцука във възприятието.

  EVENING COMES – (as a matter of fact, executive quality)
  then
  THE MOON IS RISING – (perceptive transition, processional)

  Стряска ме темпорален обрат в един и същи ред. Иначе добър опит.

  @Клюкар
  Не съм против невъзможните преводи. Нима има възможен превод? Но навремето Цветан Стоянов ме запали дотолкова с преводите си на T.S.Eliot, че се наложи стихийно да уча английски – за да мога да чета в оригинал. Великолепни са неговите преводи!

 25. ДОКОГА ще търпим мълчаливо това???

  Чета въпроса на Стефанко и се чудя дали вместо да емигрирам лятно в Гърция не е по-добре да отида да си съсипя почивката на нашето Черноморие – за да отстоявам всеки осран с кечъп и горчица елинистически камък и всяка ивица пясък и териториална вода от инвазията на джетовете ‘освободители’.
  Понеже на политическа воля вече изобщо не можем да разчитаме, идват ми наум указателните знаци! на Аерофлот. Те са доказано потентна опция.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.