Трудното сбогуване със собственото невежество

От “аргументите” на защитниците на съветската символика и българските и аналози в България винаги най-много ме е “впечатлявал” един на пръв поглед (почти) безобиден довод, характерен за фанатиците, които отричат въртенето на земята: не е имало войнишки мемориал на мястото, на което през 1981 г. беше издигнат подложеният в момента най-после на демонтиране паметник пред НДК, казал един разпенен фанатик днес. http://www.faktor.bg/bg/articles/zapochna-demontazhat-na-pametnika-pred-ndk-cherven-aktivist-prorokuva-i-drugi-zhertvi-/snimki-i-video/

Невежеството не е патент само на червените фанатици, но е задължително за тях. Те не желаят да знаят истината и толкоз! Притиснеш ли ги с аргументи, бягат обратно в бункера на “вярата”, който замества разума, фактологията и реалността.

НА СНИМКАТА: Мемориалът с имената на загиналите от 1 ( Софийски) и 6 (Търновски) пехотни полкове. Част от плочите авторът, роден на бул. “Патриарх Евтимий”, помни от детството си. Те бяха “разкарани” по-късно , за да освободят място на НДК “Людмила Живкова” и мемориала “1300 г. България”. И как да не ги махнат: “железните шопи” са тези , които на

10014658_10152371715356803_185512377_n imagesна 15 октомври 1916 г. при Кубадин разгромяват с атака на нож руските агресори в Добруджа.

 

Имал съм случай да ми бъде натрапен разговор по темата за съветските паметници от непознат минувач в София, който се опитваше все пак да запази някакъв възпитан тон и подобие на вежливост до момента,  в който му съобщих неизвестната за него истина, че СССР обявява война на България на 5 септември 1944 г., с която е поддържал дипломатически отношения през цялата война. Това буквално го взриви – не само отказа да приеме истината, но и започна да крещи , “като ранена в сърцето пантера” ( по израза на Вапцаров). Не ми оставаше друго, освен да му откажа да ми досажда повече с репликата, че за университета се кандидатства с диплома за средно образование , а той е на нивото на първокласника.

Иначе опорните точки за “талибаните” в мозъците на другарите се загнездват удобно не за друго, а за да изместят добре известнитата им истина за рушенето на паметници в самата НРБ и малко след нейното събаряне от собствените им другари “талибани”. Списъкът на съборените по съветско-комунистичски съображения паметници в България е безкраен: от свързаните с мархията, през посветените на Сталин и неговия местен лилипут Вълко Червенокв ( наредил сам да му се махнат бюстовете от поне хиляда учреждения в България след развенчаването на мустакатия грузинец в СССР), до чучелата на Живков. Всичките те са били разрушени в “крак с времето”- такова, каквото го определя линията на моментното ръководство в Москва.

Признавам, че този задочен спор с фанатици е доста безсмислен, но се надявам да е прелюдия към далеч по-трудния процес по отстраняване на чисто съветската монументална символика. Ще ни бъде повтаряно, че “никой не руши паметници” пак от същите ( по маталитет, не е непременно същите по паспорт) фанатици.

Използвам случая да отбележа, че вече трети ден надписът “БКП са терористи” стои върху буквите на благодарност към съветския колониализъм на най-значимия му символ в България МОЧА.

Препаратите им ли са свършили на чистачите или се държат като препарирани заради нечие бездействие след разправията между дългогодишния надзирател на руско-българската дружба Решетников и неговата местна Шаренкова, с която се скараха публично? Ако е вярно, това е илюстрация на “двама се карат, трети печели”.

Лошото е, България е в позата на третия, подчинения в тази неприлична руска тройка.

За малко разведряване, да припомня съветският виц за това е що е съветска тройка: “Двама правят секс, третият пази дънките”. В този смисъл, някой пази дънките на скараните партньори в тройката и предстои да видим докъде ще се стигне в това сътрудничество.

19 мнения за “Трудното сбогуване със собственото невежество”

 1. В блога https://putinism.wordpress.com , са представили новият си материал за Путлер и връзките му с руските ОПГ. В него се осветява “дейността” на московските ОПГ, които са наистина най-големите в света. В това отношение Русия е наистина водещата в света. Там наистина мафията си има държава. И всяка прилика с НРБ не е случайна, а закономерна!
  Материала е малко по-обширен, за това ще дам един-два линка за въведение в съдържанието му:
  първо: https://imgur.com/kOi6buK
  второ: https://imgur.com/W1QsB2l
  И накрая целият по-обемист материал, част от който са и горните два линка:
  https://putinism.wordpress.com/2017/07/01/krys/
  П.П. Който иска може да отдели от времето си?!? Който не иска……..
  Но, повтарям ……., че всяка прилика с НРБ не е случайна, от 80-те години и края на СССР , и продължението му днес в путлеристка Русия.
  Всеки може прецени за себе си ,дали твърдението(неподкрепени с никакви документи!) на всички милиционери и ченгесари от 1989г. до днес , че в НРБ, СССР и особено днес в путлеристка Русия криминалната престъпност е била много ниска, наистина отговаря на истината…….
  В материала не се говори за корупцията в путлеристкият кръг, както прави Навални в YouTube. А за чекистките московски ОПГ , с имена и подробности. И за тяхното влияние по света ….и може би у нас….?!?…….?!?……….

 2. П.П.П………не съм добавил ,че всякаква прилика между съответните “специални служби” и милицията в путлеристка Русия и НРБ , също може да са ….”случайни”…….

 3. Мъдър сте г-н Инджев!
  С т.н.наричаната от народа „червената клюкарка” , С
  РАДИОТОЧКА НЕ СЕ СПОРИ!
  А за вица “Двама правят секс, третият пази дънките”.
  Това , че охранителя Борисов НЕ Е пазачът на дънките е ясно!
  Но и много да не озорва Путин!
  Да не стане, както във вица за секса на заека , озорил слона…
  П.П.
  Благодаря на Крысиное царство за чудесните препратки!

 4. Те бяха “разкарани” по-късно , за да освободят място на НДК “Людмила Живкова” и мемориала “1300 г. България”.

  Г-н Инджев, моля подхванете по-дълбоко темата ! Какво кощунство ! Да се изгавриш с паметта на падналите в защита на Отечеството и да цвъкнеш на мястото на мемориала тази недодялана камара бетон ! Какво защитават тези болни мозъци ? Какъв музей ги гони?

 5. Ппав сте,г-н Инджев,с червени бетонни глави и забрадки трудно се спори,но трябва.Поне заради моето верую да кажа истината,пък който е умен ще разбере.

 6. Към 0815:

  Нам-срамното в тази история е, че в нея няма нищо тайно. “Просто” махнаха мемориала и “просто” остатъците от него и до днес прашасват на склад.
  По същия начин най-срамното нещо в стърченето на МОЧА е фактът, че неговото монументално предизвикателство е общоприето за част от пейзажа, е не като символ на най-високата , издигната на агресивен пиедестал лъжа в България, която определя окупацията като “освобождение”.
  В този смисъл МОЧА е мерило за закърнялото чувство на българите по отношение на Лъжата. Докато я търпим ( с преклонена главица, с каквато хиляди българи преминават наблизо), няма надежда да се променим – поне не в посоката, в която ни се иска ( и ни я посочват с краката си около милион и нещо българи).

 7. Да не се окаже че няма кран. МОЧА аха да го бутнат и … няма кран. Иначе никакво приспиване. Човекът е голям, колкото са големи целите му. А целите : да станем европейска държава с европейски стандарт и късане с русия.
  И кога накрая някой ще ни даде точна информация, колко руснаци са станали българи и са руснаци едновременно. У

 8. Унищожаването на този Масивен Паметник на Българската Гордост в центъра на София, Прославящ НАЦИОНАЛНИ И ВОЕННИ УСПЕХИ – което е почти едно и също нещо – е само още едно свидетелство за ПАДЕНИЕТО, до което доведе комунизмът, Русия, “българските” комунисти, нашата РОДИНА. Тя бе превърната в Обект на Тяхно Въздействие, в ликвидиране на Българщината и нейната успеваемост като такава, в насаждане дори на ЧУЖДА НАЦИОНАЛНА ИДЕНТИЧНОСТ, чужда идеология, чуждопоклонничество, чужда зависимост, и Какво ли не Още, довело и до стотици хиляди унищожени човешки животи и съдби, да не говорим до промяна на светоглед, на морал, на представи за света, откъсване от европейското начало, структурни разтърсвания с дълготрайни последици, и дори изкривяване на НОРМАЛНИЯ ЧОВЕШКИ И ОБЩЕСТВЕН ЗДРАВ РАЗУМ!
  СРАМ И ПОЗОР за поддържащите на руската, “евразийската”, комуниситческата линия у нас, включително прикритите като социалисти, “патриоти”, “националисти”!
  ПОЗОР, ПОЗОР!

 9. Я гледайте:
  Превъзходителство Борисов, този петък, 7-и юли сутринта, с лекция на тема:
  „Трансатлантическата връзка през българското председателство на Съвета на ЕС“.
  Бре бре, бря – проглеждане, осъзнаване?
  Подгряване за 2018-а?
  Чиста пропаганда!
  “Сърцето му е в Москва”. Както се изказа един Американски посланик у нас.
  Какво правим с продаване на всичко възможно на Русия, всякакви медии, имоти, енергетики, с преподчиняване на възможно ПО-ГОЛЯМА част от България отново на Русия? С настаняване на руснаци у нас със стотици хиляди, с пропагандиране на Евразия-РУСИЯ, какво правим с руски-съветски паметници, с копринки, със санкции срещу Руся и оръжия От Русия? С Евроатлантизъм у нас? КЪДЕ Е ТОЙ, В КАКВО се изразява? Дори ЕВРОПЕИЗЪМ? Къде са те, като нявсякъде е настанена, бе и отново се настанява, пак СЪЩАТА РУСИЯ??
  Какво ПРАВИМ?
  Не какво ПРИКАЗВАМЕ!
  http://www.wherevent.com/detail/Atlantic-Club-of-TRANSATLANTICHESKATA-VRZKA-PREZ-BLGARSKOTO-PREDSEDATELSTVO

 10. “БАСТА”!
  Протест онзи ден в Минск.
  Стига зависимост от Русия!
  Стига военно сътрудничество, учения с Русия!
  Стига съюзническа държава Беларус?
  Беларуските братя напредват…
  http://www.pravda.com.ua/rus/news/2017/07/3/7148588/

 11. Драги ИВО:
  Поздравления за тази статия, за разбунването на духа, както и за Коментара Ти за “закърнялото ни българско чувство по отношение на Лъжата”, за “безкрайната ни търпимост”, “преклоненост” и нататък.
  Нашенски черти, все още широки – в едно широко мнозинство.
  Не загнездени само в едно малко малцинство.

 12. Като студент през 1964-65г бях на квартира на бул. Прага. Често минавах покрай трите внушителни войнишки мемориала които виждаме на снимката. Бях силно впечатлен от архитектурата и изписаните върху черния гранит хиляди имена на загиналите в национално-освободителните войни герои.
  Чувствам се удовлетворен, че започна събарянето на грозното недоразумение за да могат войнишките мемориали да се върнат на своето място.
  Позор за безродните български комунистически предатели!
  Слава и вечна памет на Героите загинали за свободата и независимоста на България!

 13. Слава Богу че вече махат омразния и безобразен паметник от комунистическите времена- в района на НДК. Там трябва веднага да се въстанови войнишкия паметник на загиналите във войните. Следващия за разрушаване е паметника на т.н. “армия освободителка” ,която зароби и комунизира България. Не желаем руски шмайзери в центъра на София. Вижте примера на Полша,Германия, Румъния,Балтийските- Литва,Латвия и Естония.

 14. Ако не се лъжа на паметника пише ,,..на съветската армия освободителка..,,. Мислещият човек, би си задал веднага въпроса – от какво и от кого ни е освободила тази червена съветска армия !? Та България нито е била окупирана от някого държава, нито е била поробена от ,,зли сили иноземни,,. Бре да му се невиди! Виж ти ситуация. През 1939 г. започваш втората свеовна война заедно с Хитлер – ей тъй тихомълком обявяваш война на Полша и за нула време я освобождаваш от демокрацията.В този момент България се чуди коя страна да вземе и решава, че ще е добре да се присъедени към Германия и СССР. Да ама те се скарват нещо и през 1941г. развалят дослука. Германия нахлува в СССР с цел да я освободи.От този момент до нашето ,,освобождение,, България поддържа дипломатически връзки със СССР. Но СССР надвива Германия и я погва по прашните пътища на Европа и на свой ред започва да ,,освобождава,,де що набара за освобождение. и на 5.09.1944г. идва нашият ред и както се полага, за тежест СССР обевява война на България и я освобождава.На първо време я окупира за година две, слага на власт една шайка ,,освободени индивиди,,и айде ,,ЧЕСТИТО,, и за благодарност едно паметниче може да построите там ,колкото да не е без хич.! АЗ СЕ ОПИТВАМ ДА СЕ ШЕГУВАМ С ТОЗИ КАЗУС, НО ИСТИНАТА Е ДРУГА.КАКЪВ ПРЕДАТЕЛ И ГЛУПАК ТРЯБВА ДА БЪДЕШ ЗА ДА НАПИШЕШ НА ТОЗИ ПАМЕТНИК, ТОЧНО ТЕЗИ ДУМИ? ЗА МЕН Е ЯСНО- КОМУНИСТИТЕ ПО ДОКТРИНА СА ПРЕДАТЕЛИ/ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ/.ТЕ НЕ ПРИЗНАВАТ НАЦИИТЕ.ТЕ СА ОТЯВЛЕНИ ИДОЛОПОКЛОНИЦИ И ПО ТРАДИЦИЯ СА С ОГРАНИЧЕНИ МИСЛОВНИ СПОСОБНОСТИ,ЗАЩОТО В ТЕХНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ПАРТИИ,МОЖЕ ДА МИСЛИ ЕДИНСТВЕНО И САМО ВОЖДА! АМИ АКО ВОЖДА Е ТЪПАК !!!!????

 15. Доклад на Брукингс:
  “Намесата на Русия в изборите в Германия 2017 г.”
  Хората изследват, пишат, публикуват, анализират, дебатират, популяризират, Издигат Глас, недоволсват, Пряко Протестират Срещу Русия!
  Не са ли руска намеса у нас Сидеров, Радев, Курлелия, не са ли намеса срещите с тях на Шпиони от КГБ като с тяхна българска Агентура? Ако не са – тогава КАКВО СА ТЕ?
  Защо нямаме Доклади по руската НАМЕСА в БЪЛГАРИЯ, обсъждания, дебатирания, критикувания, отхвърляния, ПРОТЕСТИ ПРЕД РУСИЯ??
  ЗАЩО?
  Бланкетно ли не ставаме да критикуваме Русия? Само отделни гласове. Мнозинството пасува, като с паметници и какво ли не. Петициите за Централния Храм на България “Свети Св. Кирил и Методий”, за Мочещия паметник – достигнаха ли по 2 (две) хиляди души??
  https://www.brookings.edu/testimonies/the-impact-of-russian-interference-on-germanys-2017-elections/

 16. Комуниста и талибана са много близо по разбирания и действия. Истината ги интересува само за да я омаскарят и превърнат в лъжа! Но низшите им страсти ще бъдат наградени справедливо!

 17. @ AWACS,
  Драги AWACS,

  „…достигнаха ли по 2 (две) хиляди души??…”
  А колко бяха въстаналите 1876г.?
  А колко бяха Опълченците на Шипка?
  Или пак да цитираме Боко Премъдри, но перефразирайки Го с други думи- „матриалът не става”.
  Поздрави!

 18. Ето американски пример как се гони невежеството.

 19. Паметника 1300 години България ще бъде демонтиран главно за да не напомня на русия, че България има много по-дълга история от северна Нигерия! Явно фандъчката е получила съответното разрешение от съответното посолство! Да не ме разберете криво – не съм между защитниците на грозотията пред НДК, но по-голямата и страшна грозотия – МОЧА, за която също има взето решение на столичната община, остава да стърчи и да боде очите на всички хора, мразещи лъжата!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.