Как и защо властта се “обяснява” за демонтирането на паметника пред НДК

Следите ли дискурса на дискусията около демонтирането на втория по големина ( намиращ се далеч назад в класацията по своята идеологизирана провокативност) паметник от времето на комунизма в София?

Този път си заслужава вниманието не толкова безпомощната аргументация на защитниците на незащитимия в естетическо отношение монумент “ 1300 години България”, колкото оправдателният режим, в които сами се вкарват управляващите по тази тема. “Опълченците” , защитаващи разпадналата се легитимност на монумента, са лесна жертва на собствната си неспособност да кажат нещо повече от това, че “рушителите са вандали” и че всички паметници трябва да бъдат съхранявани – така било навсякъде в цивилизования свят ( омръзнало ми е да давам примери за обратното – няма чуваемост, вкл. за испанския закон, който постанови премахване на всички паметници на диктатора Франко ).

Ако трябва да обобщя случващото се по отношение на вялата дискусия, в която властите сами се вкарват от позицията на големи демократи, които зачитат правото на гражданите на протест, то най—кратката дефиниция е: дискусията показва преди всичко границите на позволеното в областта на т.н. декомунизация в днешна България.

Вместо да застанат зад истината, че развенчаното предизвикателство към новото време, каквото е този паметник, няма място в толкова невралгично място в центъра на една европейска столица, управниците ни лицемерничат и дават възможност на шепата “опълченци” да се пъчат в героичната поза на бранители на цивилизацията.

Трудно е да се направи класация, но обяснението, че паметникът се руши и е опасен за минувачите, вероятно е кандидат за първото място в подредбата на оправдателните пози, които изобразяват управляващите. Защото има хиляди опасности, които дебнат гражданите по много по-коварен и доказано смъртоносен начин в сравнение със статичната заплаха, произтичаща от железобетоното грозилище пред НДК – от паянтовите сгради и съоръжения в градска среда, до прословутите дупки по пътищата.

Също толкова жалка е тезата за необходмостта да разкараме грозилището заради наближаващото председателство на България на Съвета на Европа. Който не го мързи да мисли и помни, веднага възкликва тук: “ аха, значи пак се подмазваме на чужденците- преди на съветските годподари, сега на европейските”.

Скромното ми мнение е, че не заради чужденците, а заради собственото ни изваждане от блатото трябва да си лекуваме стърчащите рани. Но точно тук е “заровено кучето”!

Има едни чужденци, на които нашите гербаджии наистина много искат да се харесат. Показват им чрез премълчаване, че “тяхното не се губи”. Изпращат им сигнал, че ние тук се освобождаваме само от наследството на комунизма, но не и но от символиката на “освбодителите”, в чиято родина забраниха комунистическата партия в началото на “прехода”, а комунистите понякога ги бият полицаите в наше време по антиправителствените митинги в Москва.

“Опълченците” не случайно изтъкват с особена тревога в очите, че бранят паметника пред НДК по принципни съображения, а именно, за да не се създаде прецедент. Има ли друга аналогия в София, освен натрапващата се логична прилика с по-големия монументален брат, онзи на Големия брат със заплашителния автомат? Той стърчи на цели 37 метра височина като побойник, който крещи предизвиквателно “ ну, кто против меня”?

Управляващите са се снишили спрямо побойника и не смеят дума да обелят против него. Дори го позакърпиха преди няколко години с огромен кран- същият, който сега използват за демонтирането на побългарения еквивалент на МОЧА пред НДК.

Авторът на тези редове, с риск да предизвика сърцебиене сред някои читатели на блога, публикува на 30 април 2015 г. свои любителски снимки на събитието, което така и не привлече вниманието на медиите- сякаш не е интересно да се види колко лесно достъпна за съвременната техника е заплашителната червенармейска композиция над главите ни: един кран, няколко работника и “малко” политическа воля биха стигнали да си възвърнем самоуважението след унижението да търпим нахалната монументална декларация за всесилието на съветския постколониализъм в България.

IMG_1201-300x225IMG_1207-300x225

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Както много често се случва в театъра на нашите националпопулисти, така и сега тук ни разиграват сценката с отвличане на вниманието от най-важното. Защото зад НДК не стои никаква сила, която да ги респектира. За известната с русофилските си пристрастия Йорданка Фандъкова, натоварена да говори по темата за демонтирането на грозилището пред НДК ( макар да не става дума за “1300 години София”), не е трудно да се “направи на мъж”. Но зад Монумента на окупационната червена армия МОЧА не само стои, а направо се зъби и ръмжи путинска Русия.

В хор с нея мъркат като котенца нашите овластени русофили. Интересно, като част от коя русофилска категория се самоопределят те? Защото прочетох в интервю на един от активистите на русофилщината ( тази дума използва той в интервюто), че в Националното им движение членували три категории българи ( цели три!): привърженици на царска Русия; на СССР и на Путин. Доколкото царска Русия и СССР са покойници и няма как да плащат комисионни, залагам на обоснованото предположение, че путинистите са абсолютно мнозинство – включително в най-голямата група за приятелство с чужда държава в настоящето Народно събрание, каквато е групата на русофилите, оглавявана солидарно от един гербаджия и един червен депутат ( за да не се съмнява никой по каква линия двете партии имат “абсолютен консенсус” , т.е. “абсолютна абсолютност”, както се изразяват оксиморонно и масово политическите неграмотници у нас).

И на последно място, но не и по значение, Борисов, който е дал зелена светлина за демонтиранто на паметника пред НДК, мълчи щадящо ( нали иска всички да го обичат). Оставил е “Данчето” да се оправя, докато той, както в отношенията с президента Радев, играе “доброто ченге”, което не желае да сипва сол в червената рана.

А как щедро сипваше само преди изборите през 2009 година, когато му беше нужно да зариби антикомунистическите избиратели- чак и покойния си дядо впрегна в предизборната си кампания! Сега, обясняват неговите шамани в медиите, вече бил “помъдрял”.

На македонските си събеседници и на българската публика Борисов съобщава друго: че не бива (вече) да се гледа назад. Ами да погледне нагоре към заплашителния автомат на съветския солдат. С преклонена главица и вперен в асфалта поглед няма как да стане.

19 мнения за “Как и защо властта се “обяснява” за демонтирането на паметника пред НДК”

 1. Когато става въпрос за руското влияние върху България, Софийският Университет остава незаслужено в сянка:
  http://terminal3.bg/chetvrt-ot-bjudzheta-za-literatura-na-su-otiva-za-knigi-na-ruski-ezik/
  25% от средствата за учебна литература по държавна поръчка на СУ ще отидат за закупуване на рускоезични книги (определено в момента на руски не се печатат особено добри учебници).
  Забележителна е дефиницията за чужд език- всеки език различен от български и … руски. Владея руски, но определено ми е чужд.

  Ръководството на СУ все още е пълно (над 50%) с ченгета от ДС. Макар, че минаха 28 години, се оказва че има много човеченца, който след 1985 още на по 18 години току що навършили пълнолетие и започващи студентския си път сами са се предлагали на ДС. И това много им е помагало и им помага и сега да правят кариера често независимо от липсата на наукометрични показатели.
  Извинявам се, че не е точно по темата.

 2. Малко “обяснения” от Андрей Илларионов в kasparor.ru :
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=595B39678B777
  За властть в НРБ е малко съмнително ,че ще разбере такива обяснения. Особено когато не са ѝ и изгодни.
  Но според моето скромно мнение е достатъчно да разберат само последните няколко абзаца, от които е и долният откъс:
  “”В 1939 г. самым высокоразвитым среди существовавших тогда ТОТАЛитарных государств была гитлеровская Германия (муссолиниевская Италия, франкистская Испания, сталинский СССР от нее заметно отставали). Тогда ВВП на душу населения в Германии превышал аналогичные показатели многих европейских стран и большинства стран мира за исключением Дании, Нидерландов, Швеции, Швейцарии, Великобритании, Австралии, Новой Зеландии и США. Германский показатель составлял тогда 82% от американского уровня (по данным Ангуса Мэддисона).

  В 1961 г. самой богатой среди стран с ТОТАЛитарными политическими режимами была Чехословакия, ее ВВП на душу населения равнялся 46% от уровня США. В 1983 г. самым богатым тоталитарным государством была ГДР, ее ВВП на душу населения достигал 47% от уровня США. В 1975 г. ВВП на душу населения в коммунистическом СССР составлял 38% от американского уровня. В 2013 г. самой состоятельной из числа стран с несвободной политической системой оказалась Россия, ее ВВП на душу населения был равен 30% от уровня США; в 2016 г. он опустился до 27% (по данным из базы Мэддисона с досчетом последних лет по данным МВФ).””
  П.П. Данните за съотношението на БВП на САЩ към БВП на ТОТАЛитарните държави
  през 20 век и 21 век, Андрей Илларионов е взел от Angus Maddison ,икономист от университета в Грьонинген.

 3. А какво ще кажете за другото вещерско нещо насред Борисовата градина- т.нар.”Братска могила”. Това понятие и феномен руснаците привнесоха у нас през годините на социализма. Българите, па и всички други християнски народи не правят масови гробове, какъвто е по руски смисълът на “могилата”. За почитане паметта на загиналите в битка винаги се оформят и старателно поддържат военни гробища. В тях всеки кръст или паметен знак обозначава конкретно загиналият войник. Там почиват редом войните от всички сражавали се армии. Приживе са били врагове, но в покоя си са един до друг, защото са човеци. Да направиш “братска могила” означава, че първо си нахвърлял един върху друг в общ гроб телата на загиналите и второ, че си погребал само своите си братя по оръжие. Чуждите войници си оставил да ги разнасят гарваните. В тази връзка предлагам, освен да се борим да премахнат МОЧА, да настояваме от картата на страната ни да бъдат изтрити всички “братски могили”. Те не са нито български, нито християнски, нито просто човешки места. Поредната руска зловеща пропаганда.

 4. Влизам в подтема. Вчера наваксвах с четенето и гледането на коментарите и дискусиите върху седмокрилия. Изненадващо, над-посредствената част от обществото (професори, скулптури, живописци, галеристи и т.н.) и от двете страни не успяват да го докарат до солиден аргумент. И се случва да лъсне невежество, където не се очаква.
  Естетически ми харесва/ не ми харесва, трябва/ не трябва, може/ не може, не бива/ бива, бих желал/ не бих желал. Става и така, но извън идиосинкретиката, нищо друго ли не могат да сложат на публичната ‘маса’?

 5. Уважаеми г-н Инджев,
  За първи път КАТЕГОРИЧНО не съм съгласен с Вас -въобще и изобщо ПОЧТИ във всичко!
  1. „Борисов,… мълчи щадящо ( нали иска всички да го обичат).”
  Изобщо не сте прав! Той иска да го мразят, но нали е новият Тато- трябва да се грижи за всички,да мисли за всичко ! И е помислил, като баш охронител- дейност от която Вие хал-хабер си нямате!
  А си представете , че настане тарапана на опашката пред този шедьовър? Ами през Татово Му време, колко контузени имаше по опашките за банани и портокали? Имаше по много от всичко и за всички, ама на- матриала български социалистически такъв! Карат се,блъскат се, пререждат се, търсят телефони „по втория „ начин…
  Ами като дойдат чиновниците от Брюксел?/Щели да „кабинетстват” в НДК/
  Ами ако тълпата пред шедьовара , вземе в тарапаната да сгази някой префърцунен еврогей? Ко прайм ся?
  2. Стига с този комунизъм, стига с този социализъм! Стига масите БЕЗПЛАТНО да се кефят на шедьовъра!
  Искам справедливост! Стига с това кожодерство! Творбата принадлежи на твореца- да защитим авторските му права! Да си я занесе у тях на двора! Да къса билетчета на милионите желаещи да видят този соц „Дискохвъргачът” ли, „Венера безрука” ли , „Давид” ли „Мислителят” ли…
  А бе , не го разбирам , ама „ей унуй нЯщо – Соц.Чудото”! Хем той ще забогатее /справедливо/, хем държавата ще прибира суха пара милиони данъци: за БЕЗПЛАТНО образование, за БЕЗПЛАНТИ илачи, за БЕЗПЛАТНИ пенсии…
  3. Който се е захванал с нас -добро не е видял! Даже е изчезнал в небитието! Туй Византийска империя, туй Османска империя, туй Руска империя! Къде са сега ? Няма ги вече! Сега и тези бунаци от ЕС! ДА СЕ ДЕМОНТИРА!Ще дойдат чиновници от Брюксел, денонощно ще цъкат , като часовници пред монумента …Ще се чудят и маят и като папагали ще повтарят на всички европейски езици „Ашколсун” и „Машаллах” ! И няма да свършат за два евроцента работа! И какво ще пише в историята ? ПАК ония тъмни балкански субекти разрушиха ЕС – четвъртата европейска Империя!
  Да бъдем по-отговорни към бъдещите поколения!
  4. „Но точно тук е “заровено кучето”!”
  Анджък де! Ами да ознаменуваме подобаващо и патриотично Председателството ни на ЕС!
  Да изровим кучето и да спретнем едно „тричане”!
  5.И накрая една ЛИЧНА молба за МОЧА!
  Като започнат демонтирането му, съобщете го в блога си , но не избердем, а малко по по-заобиколен начин. Например ,че са демонтирали паметниците на нашите Октомврийци, дето не правят като братушките революциите си през ноември, а ги правят все през септември! Владайци ,попАндрейци, шумкарци… Или поне ,че е снет Альошата от наряд-Волен нищо не направи!
  МОЛЯ Ви !По по-заобиколно!
  ПИЯ ХАПЧЕТА ЗА СЪРЦЕ!
  Благодаря предварително за разбирането!
  Поздрави!
  П.П .И едно предложение с ТРИ подточки.
  А/ Или Енергото да постави пред всеки ПАМЕТНИК от Татово време табела „ВНИМАНИЕ!ОПАСТО ЗА ЖИВОТА!”
  Б/ Или Мин. на Здравеопазването да постави предупредителен надпис:”Соц изкуството е опасно за вашето здраве!”
  В/ При добро желание- може и двете!

 6. В подкрепа на ИВАНОВА!
  Има много варварски изключения, но цивилизованият човек ПЕРСОНАЛНО почита мъртвият, независимо дали е „свой” или „чужд”!
  Него вече Господ го съди- независимо какво е името на Бога му !
  Още древните гърци , след сражението поставяли НА ВСЕКИ ЗАГИНАЛ под езика по един обол, за да си плати „билета” на лодкаря, пренасящ душата на мъртвите в подземното царство.
  Сами преценете с колко хилядолетия са се върнали назад в цивилизоването си варварите-комунисти!

 7. Статията ми подсказа защо толкова добре приемам демонтирането на „нещото“. Путинисти, гербаджии, бесепари и всякакви други другари са влезли в обяснителен режим. Трябва да покажат логична мисъл, а това, горките, никак не го могат. Всички напълно се оплитат още на втория им зададен въпрос! Могат ли да го обяснят от позицията на рубладжийството?
  Споделям, че нашият втори въпрос е: „След премахване на бурена пред НДК, не е ли редно да се отстрани МОЧА/марихуаната?“ Веднъж като се почне, после лесно ще си оплевим държавата.

 8. За този’паметник’си спомням отлично,че платихме само за специалните абразивни инструменти за шлайфане и полиране на гранитните плочи 190000 ДМ на западногерманска фирма и това беше най-тънката цена и най бърз срок на доставка.И въпреки това два пъти ме вика на килимчето зам.министъра на Машиностроенето,че доставката за Комбината за обработка на скални материали-гара Искър,закъснява.Не можех да го гледам,е има макар и закъсняла правда на света.

 9. Който изпревари, той ще натовари. Има такъв тарикатски лаф. Който както иска, така да го разбира.

  “Разпадът не е от днес, но продължава
  Аз родом съм от Далечния Изток. Баща ми беше офицер, той не си е избрал сам мястото, където да служи. И затова моето детство премина там. Далечният Изток сега е напълно китайски, там китайците държат и контролират всичко. Те вече са и в Задбайкалието. Но московската власт поддържа цялата тази “окупация”. Ако китайците са дошли тук, те повече никога няма да си тръгнат. Русия ще се разпадне, прогнозира в интервюто си за телевизия “112 Украина” Виктор Суворов.
  Вижте, нали го имаше великият социалистически лагер, ама се разпадна. След това остана великият Съветски съюз, ама и с него стана същото. Това е тен-ден-ция, сър, тенденция. Кой е следващият на ред? В края на краищата, след разпада на социалистическия лагер нищо не е направено, за да спре тази тенденция. Страната тръгна надолу, Съветският съюз се разпадаше и пак нямаше нито един опит това да се предотврати. Разпадът продължава, заяви бившият разузнавач.”

 10. Продължение

  “Ами да, Путин е политически труп. Нима не е видно? Вижте Путин и неговото обкръжение. До неотдавна тези момчета спокойно си пътуваха на Запад и т.н. А сега вече срещу тях има наложени персонални санкции и във всеки момент всеки един от тях може да си изгуби милиардите, каза Суворов.
  На кого сега е изгодно присъствието на Путин във властта, на кого му е добре от това? На работягите – не, на тираджиите – не, на военнопромишления комплекс – не. Военнопромишленият комплекс издъхва, просто става дума за тих, чудовищен ужас, той е в такава криза, както и всичко останало. Ето ги сега – строят нов изтребител. И строят, и строят, и скоро ще го построят, ама все нещо не им се получава. Направили танк, пуснаха 10 бройки от него на парада, един се повреди. Ако всичко е в разруха, ако науката се срива, образованието също, то и военнопромишленият комплекс няма как да цъфне, коментира авторът на “Аквариумът”.

 11. Все ми се струва, че творците трябва да бъдат моралните стожери на обществото. Но какъв е Старчев, ако може въобще такова менте може да бъде наричано творец?
  Еми ето какъв:
  Навремето щастливо, жененият скулптор, поканвал в ателието си в кв. Слатина невръстни кандидат -студентки с офертата да им прави
  гипсова отливка на циците. След техния откаэ ги помолвал за отливка на бедрата и следвали целувки по венериния хълм /макар и през несвалените гащички/ на плененото от гипса създание. Откликналите на вкарване били вкарвани в специалност “Архитектура”.
  Затова на тоэи похотлив Старец му се разпадат творбите, эащото, както е казал Александър Дюма – син:
  „Развратът не е нищо друго, освен отчаяние на плътта.” А всяко нещо обхванато от отчаяние се разпада и гори в ада.

 12. Когато бях млад, живеех на метри от кръстовището на “Патриарха” и “Витоша”, до кино “Витоша” (вече несъществуващо). Преди да започне мегаломанският проект “НДК”, по “Патриарха” имаше обособена пешеходна алея (по средата на булеварда) с два реда кестени и пейки за минувачите. Кестените бяха изсечени, а пешеходната алея бе премахната. Но най-голямото недоразумение се извършваше пред очите ни със строежа на грозния паметник на входа на градинката. И хората от махалата съвсем справедливо започнаха да го наричат “осмоъгълния пето..й”. Искрено се радвам на неговото събаряне, освен това този “паметник” е незащитим от нито една нормална гледна точка.
  На всичкото отгоре във абсолютно тоталитарен стил, преди да започне строителството на “осмоъгълния”, бяха преместени войнишките паметници. Те с нищо не пречеха на строежа, защото бяха доста встрани от него, съвсем до булевард “Витоша”. Явно скромните стени на тези паметници не бяха в съответствие с този мегаломански проект, или според БКП от “1300 години България” трябваше да се изключат въпросните години, отбелязани върху войнишкия мемориал.
  Извън нормалните патриотични чувства, баща ми бе особено горд да посочи имената на двама свои вуйчовци (братя на майка му) на войнишкия мемориал. Затова прие преместването му като кощунство, незачитане на паметта и саможертвата им, и като лична трагедия.
  Що се отнася до паметника на Лъжата – МОЧА, всичко по темата отдавна вече е казано тук, в блога на Истината и Свободата на Иво. Просто трябва да се изпълни решението на Столичния Общински Съвет от 1993 г. за неговото премахване. Датата на това премахване в духовен смисъл ще бъде съпоставима с датата 22 септември 1908г., като едва след премахването на МОЧА България наистина ще стане истински независима.

 13. Мемориалът е важен да се възстанови защото ще изплува една ПЪЛНОМАЩАБНА ВОЙНА, ВОДЕНА ПО СУША И ВОДА НА НЯКОЛКО ФРОНТА, И БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРОИЗМА И САМОЖЕРТВАТА И ВОЕННИЯ ТАЛАНТ НА ГЕНЕРАЛИ КАТО ИВАН КОЛЕВ , ВЛАДИМИР ВАЗОВ , РУСИЯ ГУБИ 1000000 КВ. КМ., ПЕТ ДЪРЖАВИ ОКОЛО РУСИЯ ПОЛУЧАВАТ СВОЯТА НЕЗАВИСИМОСТ И РУСИЯ НА 03.03. 1918 КАПИТУЛИРА ПРЕД БЪЛГАРИЯ И НЕЙНИТЕ СЪЮЗНИЦИ.

 14. Безсрамие и Позор за цялата власт!
  Въпросът не е защо да се маха сегашният паметник, въпросът не е обяснения и уточнения, вадене от девети кладенец вода, нито колко той е “красив” и “стойностен”!
  Също като с “преименуването” на част от българското население.
  Същият подход!
  Въпросът е ЗАЩО бе бутнат оригиналният паметник!!
  Защото Той бе СТОЙНОСТНИЯТ!
  Въпросът е ЧАС ПО-СКОРО ТОЙ ДА СЕ ВЪЗСТАНОВИ.

 15. ПАК ПО ВЪПРОСА ЗА ИЗТРЕБИТЕЛЯ НА БЪЛГАРИЯ:
  Становище на Атлантическия Съвет: ОТ ЯСНО ПО-ЯСНО. От професионално по-професионално – Браво за съвета!:
  Американски F-ове или Шведски Сааб?? Защо руснаците харесват страните от НАТО да имат Сааб.
  От НАТО ли е България?? От Русия-Евразия ли е тя??
  А къде е становището на Атлантическия клуб на Мони Паси – Клуб на Комуняги и Ченгета, престорени “демократи” и “атлантици”, начело с него и управителната свита: М. Минчев, М. Бехар, З. Попод & СИЕ – офицери от ДС. Какво е тяхното становищ?? НИКАКВО, ДА НЕ ДРАЗНИМ РУСИЯ – това е “атлантическото им становище”.
  http://atlantic-council.bg//прозрачност-и-обществен-контрол-върх/
  http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/gen-sabi-sabev-prezidentat-tryabva-da-se-distantsira-ot-politicheskite-partii-i-podkrepata-na-bsp

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.