Америка на първо място, както и Русия, но като мишена на полски ракети “Пейтриът”

Че Полша ще се въоръжи с ракети “Пейтриът”, както стана ясно днес, не е кой знае каква изненада. Страната и без това е сред най-ентусиазираните домакини на противоракетния американски щит за страните от НАТО, които го пожелаха ( и е антипод в този смисъл на България).

Новина е обаче, че за разлика от случая с ракетния щит, чието инсталиране беше обосновано с потенциалната заплаха от неназован източник ( или от Иран – поне за страните, които са в обсега на съответните ирански ракети), това е първият случай, в който Русия е спомената като причината за подобно (пре)въоръжаване на натовска държава. При това не каква да е, а страната, в чиято столица беше създаден “Варшавският договор”.

Изявление в прав текст направи по време на посещението на американския президент Доналд Тръмп в Полша полският министър на отбраната Антони Мачеревич. Без обичайните ( досега) заобикалки, той декларира, че американските “Пейтриът” ще бъдат разположени в Полша именно срещу руските ракети “Искандер”.

Ще бъде интересно да се види как ще се отрази тази новина и прямота в полската позиция на срещата на Тръмп с руския президент Путин, която предстои в Хамбург в рамките на групата на 20-те най-развити страни в света Г-20. Едно е сигурно: предизборният девиз на Тръмп “Америка на първо място” се сдобива с продължение : “ и Русия също-като мишена”.

За което Кремъл трябва да благодари предимно на себе си. Ако не беше руската намеса в американската политика, заради която Тръмп трябва сега всекидневно доказва, че не е колаборационист с Путин, може би нямаше да се стигне до унижението за “велика Русия” бившата й колония Полша да й отправя предизвикателства от позицията на …по-силния. Защото в рамките на НАТО Полша е точно това, по-силният съсед, предизвикан да се държи предизвикателно спрямо путинска Русия, налитаща на бой на по-слабите.

25 мнения за “Америка на първо място, както и Русия, но като мишена на полски ракети “Пейтриът””

 1. Прекрасна статия!
  Вярвам, че не е далеч денят когато мотото на доктрината на Белият Дом към раззия скоро ще стане предложеното допълнение от Стопанинът на БЛОГА НИ
  “Америка на първо място и Русия също-като мишена”.
  Само за протокола да спомена, че полският министър на отбраната Антони Мачеревич е “любимец” на руските патриотични сайтове. Споменаването на името му по какъвто и да е повод предизвика нестихващ вой на сирени от всякакъв вид.

 2. A mozhe da se kazhe i: Ako ne beshe ruskata namesa v amerikanskata politika, Trump nyamanshe da e Prsident sega?

 3. Много хубави неща се случват в Полша- за сега на думи, но се надявам и на реализацията им. Със сигурност, Вовата изяде доста люти чушки. В Хамбург ще бълва пушек и през ушите. Обаче най ми е смешно пАлАжението на Льотчика в Полше. Пари давам, да му видя слисаната физиономия. Басирам се, че довечера по телевизиите ще ни “информират” с повече кадри от тоалетите на секънд хенд фърст лейдито, отколкото с главнокомандващия ни без фуражка. И на “Позитано” бая перуш ще хвърчи, дето допуснаха баш сега свидетелят по делото срещу Ненчев да иде в тая пуста и опърничава Полша.

 4. Аз все си мисля, че и Хилари да бяха избрали за Президент на САЩ, пак щяха да пият шампанско в Руската Дума. Нали за това е „активно мероприятие”!
  Хем да разединява американците, хем да внушава някакво величие на Путин и могъщество на Русия ! То ако ставаха така изборите в САЩ, то вече щеше да е осъществена световната пролетарска революция и на цялото земно кълбо щеше да е установен световният пролетарски/руски/ строй!
  Както и да е!
  Имам обоснованото предположение, че Тръмп е НОВИЯТ РЕЙГЪН!
  В Камарата на Конгреса, вече е внесъл кило пирони за ковчега на РФ и чака одобрение /след това и от Сената/.
  Първият пирон ще бъде забит в Хамбург на въпросната среща на Г-20!
  Тръмп ще предложи на ЕС ,американски втечнен газ на СУПЕР ИЗГОДНИ цени, спрямо руският газ.
  Това се посреща с въздържание от Германия /заради „Северен поток”/, но с бурни овации от ВСИЧКИ останали . С изключение на Тиквоний Боко Премудри, който пак мълчи, пак за да не дразни Русия…
  Дали е така, срещата е скоро и ще се разбере.
  Последиците? От финансова агония, Русия изпада във финансов колапс, после във финансова клинична смърт, а после РФ във ФАКТИЧЕСКА такава. И РФ отлита в небитието при СССР.
  И от небесата геният Кисинджър ще се провикне:” ИСТИНАТА ли ви говорих? ВИДЯХТЕ ЛИ, че съм прав!”

 5. @ Иванова
  „секънд хенд фърст лейдито”
  МАЛКО е гадничко, но МНОГО ми хареса!
  Поздрави!

 6. Клюкар, каквито и пирони да забие Тръмп в ковчега на РФ, мощният антитръмп наратив ще си тече; изглежда се услажда на много. След двете добри новини от последната седмица – a) the executive order reestablishing the National Space Council; b) American LNG exports to Europe – случайно да забелязахте една добра дума в wp и сие?

 7. Пак добра дисекция със скалпела на ИВО!
  И пак поздравли до него!
  Който може – слушайте речта на Тръмп: има исторически моменти:
  – Враждебността, заплахата конфликността на ДЕСТАБИЛИЗИРАЩА Русия!;
  – Нашата цивилизация и опазването й;
  – Европа да прави Повече и Плаща повече във и за съюзническата сигурност!;
  – Папа Йоан Павел ІІ;
  – ракети, газ, НАТО, член 5-и, Източна Европа;
  – какво е Полша за Америка, какво са Поляците за Американците, уважение и поддръжка;
  – Варшавското въстание (спомняме си КОВАРНОТО руско спиране на настъплението пред Варшава, да може Нацистките Германци да Ликвидират въстаналите поляци!!);
  – полската Успешна война срещу съветска Русия;
  – символиката на площад Красински – НЕ на “ЦАР “ОСВОБОДИТЕЛ”!”;
  – ИСТОРИЧЕСКОТО недоверие на поляците срещу съветска Русия (за разлика от Другаде, където все още я обичат/ме!);
  – Полша Никога Повече няма да бъде разделяна!!

  И на хартия:
  https://www.whitehouse.gov/the-press-office/2017/07/06/remarks-president-trump-people-poland-july-6-2017

 8. Документален филм и на БиБиСи, 2017 г.:
  “Тръмп – Кандидатът на Кремъл?”

 9. До иванова! Този без ПАГОНИТЕ и (първата му лейди)би трябвало да си хванат първият самолет и да си дойдат за да озаптят онези от двете партий сродни на БКП и ДС които днес се сдъвкаха и едва не се сбиха заради него. У нас в момента ЦИРК НАРОДНО СЪБРАНИЕ играят големи артисти НИНОВА РАШИДОВ ДАНАИЛОВ те решават съдбата на РБ и на този без ПАГОНИТЕ. Тежко на България!IIC…..oIL.

 10. @ everyone else
  „Клюкар, каквито и пирони да забие Тръмп в ковчега на РФ, мощният антитръмп наратив ще си тече; изглежда се услажда на много.”
  Преди много, много години, мой приятел лежа 1,2г. в Старозагорския по чл.108 от НК за уронване на социалистическия морал , защото плямпал в бръснарницата /общо 4-5 !!!на 100хиляден град/, че мерцедеса е супер, а москвичите са скапани коли.
  В интерес на истината вероятно някои от„слушателите” не са и чували за мерцедес.
  В интерес на истината и той и аз не бяхме виждали мерцедес: няма снимки в „Правда” и „Работническо дело” , няма телевизия, няма Интернет.Но бяхме чували от някои „врагове на народа”, чийто близки бяха избягали на Запад /познавам лично роднина на прототипа на „Златният зъб” ,но за това друг път/.
  Прокурорът и съдията сигурно и те не бяха виждали мерцедес, на го осъдиха.
  Сега не мечтая за чл.108 уронващ капиталистическият морал.
  Нека да тече „мощният антитръмп наритив” по света и у нас щом „се услажда много” – платените да спечелят някоя девалвилара рубла, безплатните клакьори да си правят кефа.
  БОЛКАТА ми е , че малко знаем за Тръмп, освен, че е избутал някакъв на общата снимка, за да застане най-отпред . Ами къде да застане Президентът на най- богатата и могъщата САЩ. Зад Тиквоний Боко Премудри? Или да се сгуши зад лилиПутин?
  Малко ерудирани знаят неща за САЩ- повечето знаят само, че са „събрани от кол и въже”
  МЕЧТАТА МИ Е да се запише в Българската Конституция, че всеки ощетен с повече от 20лв. има право на СЪДЕБНО ЖУРИ!/както в САЩ/
  Постоянно по света и у нас /а и в този форум/ се повтаря мантрата „Когато не става въпрос за пари, става въпрос за МНОГО пари!”
  Но онези тъпи и ОПЪРНИЧАВИ американци , събрани от кол и въже, казали :” Когато става въпрос за пари – става въпрос и за МНОГО, и за МАЛКО пари!”
  И написали в Конституцията си, че всеки прецакан с 20$ има право на ЖУРИ, избрано на СЛУЧАЕН принцип измежду гражданите на съответния съдебен район, НЕЗАВИСИМО от техния етнос, пол, вероизповедание, образование, имотно състояние, обществено положение и т.н.
  Та и ние да вземем да напишем в Конституцията си ей туй просто нЯщу.
  Не зависимо как- пак с някой референдум на Слави, с депутати от НС, с ВНС, с най –великото ВНС /това със сопите/ , но да се запише: „Всеки прецакан с повече от 20лв, има право на съдебно жури!”
  И няма протакане на дела! Нещата изобщо не са сложни, както ни баламосват! В САЩ казусът В ПОВЕЧЕТО СЛУЧАИ се решава за ден-два!Без майтап!
  И ще станем САЩ на Балканите! Бас държа!
  И ще настанат големи олелии и ЧУДЕСИИ!Бас държа!
  Само един пример .
  На някоя баба на село и откраднали бурканите зимнина , а на дядото ракийката!
  Дядото иска жури за изпитата ракия! Казусът е лесен за журито!
  Но бабата нали е проклета , заинатила се, иска жури за бурканите срещу полицията! Била си плащала данъците, пък полицията не и опазила бурканите! Ам,чи тъй де!
  И избират жури на СЛУЧАЕН принцип от тяхното и околните села.
  И гледай майтап- случайно, повечето жури са полицаи! В селото може да няма полицай, но от селата напълнили канцелариите на полицията в града.
  Но тъпите американци са го измислили ! Бабата може да протестира член на Журито, ако счита, че ще е пристрастен /в случая колегиално/ по казуса. И хоп-няма полицаи в журито.
  Същото право има и ответната страна! И хоп-няма в журито ни комшии, ни шуро-баджанаци на бабата!
  И каквото каже НАРОДЪТ /журито/- това е! ВИНОВЕН или НЕВИНЕН…ТОВА Е!
  Но понеже бабата е урсуз, джанабет и т.н. не мирясва!
  Иска жури и за КТБ!
  Имала там на влог не 20, а ЦЕЛИ 200лв. за погребението- хем да не се харчат допълнително и децата , хем да бъде по-така натъкмена в ковчега , хем да се почерпят на пОмена!
  И ако журито каже ВИНОВЕН, и ако много баби ще са прецакани /а те всичките са урсуз/ – ще се заредят към Панделата :ЦВ.Василев, Орешарски, Борисов, ЦвЦв, Искров, Пеевски…абе бая върволица!
  И понеже сме широки СЛАВЯНСКИ души, от нас да мине! Нека да бъдат в килии с южно изложение в СЦЗ, и нека да бъдат под надзора на строгия, но справедлив Бай Ставри…
  Та, такива ми ти работи!
  Сеири, панаири…, ама Жури! И хоп: България става САЩ на Балканите!
  И без Солунската минтица…
  „Клюкар, каквито и пирони да забие Тръмп…”
  Приятелю everyone else, кажи ми ама ЧЕСТНО!
  По-Учените от мен казват, че имало много, много, много… галактики, всяка с около хиляда МИЛИАРДА звезди.Някои били толкова далече, че ние ги виждаме, но тях от хиляди години вече ги няма.
  Но хайде да не се изхвърляме чак толкова!
  Представи си, че след 1000г. най близките галактики :Млечен път, мъглявината Андромеда, Големият и малкият Магеланови облаци, направим нещо, като САЩ или ЕС . Направим ОСГ- „ Обединен Съюз на Галактиките. И в централната новинарска емисия по всичките /не знам числото / звезди и планети , дето никой жив човек не може да изброи колко са, започват със сензационна новина за НАШАТА ЗЕМЯ!
  „ Днес на /ден,месец,година/, беше направено епохално археологическо откритие!
  На планетата Земя беше открит уникален ВАМПИР! С чугунена глава с петолъчка , а в сърцето му забит пирон с надпис Made in USA!”
  Специална новина за земляните!
  А ти ми говориш „ каквито и пирони да забие Тръмп”!
  Приятелю everyone else, не знам за теб, но аз много ще се изкефя!
  Не знам за теб, но тогава аз няма да съм жив.
  Поздрави!

 11. Клюкар, благодаря за чудесните истории!

  А за ВАМПИРЯСАЛАТА петолъчка, едва ли ще има новина. Обзалагам се (на 6 белгийски бири), че вампирът ще се разпадне преди старта на Централната галактическа емисия. Соц. технолозите не виждат монументалната/ галактическа разлика между ‘диамант’ и ‘диамат’. Виждаш докъде го докара оглозгания пето-седмо-шесто-? ..йник.

 12. Клюкар, връщам се заради ‘проклетата’ баба дето иска жури за бурканите срещу полицията. Смея се, но с възхита. Силна фигура, знаеш, whatever Lola wants Lola gets. Правосъдие! също.
  Да я чуем, ако будуваш: https://www.youtube.com/watch?v=QvcaSBN82ns

 13. Клюкар. Страхотен си, свалям ти шапка все така да пишеш!IIC…..oIL.

 14. Приятелю everyone else,
  Благодаря ти за Sarah Vaughan “Whatever Lola Wants” !
  Ех Lola, Lola…
  От 21г. моята Lola почива в мир.
  Наличните тогава деца и внуци/но и по-следващите са съгласни!/, сложихме по няколко буквички на паметника и, и сега там пише:
  „Душата И
  на слънчево махало се люлее!
  А сянката му
  вечността отмерва…”
  Поздрави!

 15. Клюкар, отмерването и вечността. Две големи идеи, ‘съвместими’ само човешки.
  От дете си мисля, че слънчевите часовници и играта на камък и сянка са най-подходящия надгробен знак.

 16. Към КЛЮКАР:
  През това време Луната със сигурност ще бъде вече заселена. Чудно ми е, след като казвате „Специална новина за земляните!“, как ще бъдат наричани лунните жители?

 17. Към tervel
  Лунните жители ТОГАВА ще бъдат наричани сателити на земляните.
  Както СЕГА наричат българите. Сателити на руснаците!

 18. Към КЛЮКАР:
  Оценявам високото Ви мнение за БЪЛГАРИТЕ,но чак пък да бъдем Луна за руснаците не мога да го приема, въпреки, че сме им дали и писменост, и език, и религия, и НАЙ-ВЕЧЕ ЗАЩОТО СМЕ ЗЕМНИ. Въпросът ми към Вас нямаше философска насоченост. Просто ми беше интересно как един от хората с „…широки славянски души“, след като нарича земните жители „земляни“ ще нарече жителите на Луната също с една дума.

 19. Tervel,

  (lol) Вярно, имаше такава мантра за ‘широката славянска душа’. Ама не се връзва с мита за дишането през сламка!

 20. Към EVERYONE ELSE:

  Това противоречие, което усещате е постигнато благодарение на усилията в славянска посока на историци и езиковеди в продължение на двеста години, които с голямо усърдие приписват непознати и несвойствени качества на славяните вземайки ги от българите, а на българите преписват славянски произход. А истината е следната:

  „Който търси истината, БОГ вижда и който лъже, Бог вижда. На християните/разбирай славяните/ българите направиха много добрини и християните ги забравиха, но БОГ вижда“. Думи на КАПХАН ИСБУЛ, изпратен от КАН ПРЕСИЯН да накаже славяните за тяхното коварство , безчестие, неблагодарност и двуличие. Сега вече всичко се връзва, нали?

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.