На БСП вече не й стига цинизма- посяга и към антициганизма

Първо- малко предистория за прехода ( от комунизма към национализма) в няколко изречения…

Бившите интернационалисти у нас наденаха страдалческата плащеница на национализма още при първото си бягство от отговорност за създадената от тях разруха в България, определена на ноемврийския пленум на партията от Петър Младенов през 1989 г. като “апокалипсис”. За целта още на 7 януари 1990 г.  създадоха патерицата Общонароден комитет за защита на националните интереси ( ОКЗНИ), чийто учредил и първи говорител беше Георги Първанов. Но сговорът им с клонингите им от върхушката на ДПС по-късно остави ниша за техния червендалест национализъм, преди той да се превърне в писта за бързо изстрелване в парламента – първо на вълната на откровено руския проект “Атака” през 2005 г., а след това и чрез рояк от “стари” и нови формации.

По пътя към политическия пробив на този дълго шлифован с нащърбения сърп и разклатения чук национализъм червените опитаха да го сервират демонстративно като хапче срещу западния либерализъм с чисто руски етикет. На него кандидатът за президент на БСП през 2011 г. Ивайло Калфин написа знаменитата си формулировка за българския патритизъм като производна на любовта към Русия. Но се провали заедно с етикета си. Продължението на този провал се видя и на последните парламентарни избори, но пък се запомни, че откровен русофил, като Каракачанов, може да се докопа до вицепремиерски пост след дълго, настървено и целенасочено антициганско говорене.

Новото ръководство на БСП явно се напъва да вземе ноухауто на Каракачанов и компания, но ако може по някакъв малко по-различен начин. Корнелия Нинова, която си пада по патриотичните послания ( дори се дегизира предизборно с народна носия) все още се пази да не предизвика въпроси по тази линия сред левичарската бюркрация в Брюксел, но вече пуска своите “лейтенанти” да пробват почвата.

orig_257409_bg

По едно и също време две ярки петолъчки в нейния отбор се прознесоха по темата, което няма как да е случайно. “Видяла жабата , че подковават коня…” Такъв е случаят с доклад на Валери Жаблянов, в които той се опитва да прехвърли вината за проблемите с циганите на проклетия ( като за него) либерализъм, използвайки паралелния термин “мултикултурализъм” – явно внушението черпи вдъхновение от руските атаки срещу ролята на Германия като европейска крепост на либерализма, удържала на вълната на популизма и чуждомразието.

Още по-директен и провокативен е неговият събрат от парламента Иво Христов- и той политолог, като Жаблянов. Христов направи пралел между Косово и България, като общото било в това, че предстояло циганите да взривят България както албанците направили с Югославия. А общото между Жаблянов и Христов, освен че са с претенцията да бъдат политически мислители по образование и професия , е също в това, че представят своите “научни тези” за солови акции.

По този повод, щом ще правим аналогии ( като тази с Косово), да припомня баналната истина, че мирът в Югословия всъщност беше взривен тъкмо от страна на едни учени в Сърбия , провокрали с редица свои изявления сръбския национализъм, ашладисан с остатъчни издънки на залязващия комунизъм.

Ако заиграването на Борисов с националистите може да бъде представено като принуда, породена от парламентарната аритметика, то в случая с БСП се сблъскваме с рецидивизъм, обърнат към зората на 90-те години, когато Партията си сменяше козината и взе за кратко на въоръжение нрава на национализма като “последно убежище на комунизма”. Явно модата на рваншизма, демонстрирана от днешната БСП чрез поклонението пред родния дом на Тодор Живков ( в което също се родее с Борисов и компания), включва в пакет и завръщане към корените на успешното препъване на България по пътя към демокрацията от страна на тази партия в онзи период, когато пременената БКП се оказа единствената подобна партия в Европа, която си препра одеждите чрез избори, признати от света като свободни. “Славни времена”, как да не се върнат към опита от онова врме!

Сред любимите шегички на носталгиците по епохата на държавната собственост беше тъпото остроумие, според което реституцията щяла да се осъществи, но само ако горите бъдат върнати на бившите им собственици заедно с партизаните. После се “оказа”, че от приватизацията,  а и от реституцията –  особено след рециклирането на собствеността, най-много са се облагоделствали онези с “връзките” в областта на сложената на тезгяха икономика.

Справка по въпроса за рециклираната реституция ( извън “баналната тема” за руския монопол в захранването на енергетиката със суровини): аптеките, за които в парламента плачеха кресливо червени агитатори като за бъдещ изчезващ вид услуга за населението след евентуална градска реституция, в днешно време се оказаха в ръцете на руски собственици и техни местни братушки.

Защо обаче кошерът на “Позитано” жужи сърдито, след като доста червени търтеи са захлебили от меда на “прехода”? Много просто: апетитът идва с яденето, а екипът на големите лапачи от втория отбор на  БКП им прави скомина.

На “Позитано” , изглежда, са преценили, че за успеха на реваншизма не е дотататъчен само цинизма- активират и антициганизма.

8 мнения за “На БСП вече не й стига цинизма- посяга и към антициганизма”

 1. Циганските гета са “рожба” и наследство от комунизма.

 2. Отново точен , ясен, аргументиран и разпознаваем г-н Инджев. Даже да не беше в личния му блог, даже да не се е подписал под него, ВСЕКИ веднага ще го разпознае – е това е композирано на клавиатурата, по неподражаем начин , от г-н Инджев!
  И познати и непознати , и врагове и ДОБРОЖЕЛАТЕЛИ!
  @ AWACS
  Драги , AWACS
  „…Също като с “преименуването” на част от българското население…”/ Posted by AWACS | юли 6, 2017, 08:33/
  Този път съм съгласен на 99% с теб!
  С предишен твой коментар небях съгласен на 100%!
  Там казваше:” Но пък ЗАТОВА е охранител, и затова става за премиер – избран от Мнозинството Българи! Харесван и обичан – нима не е така?? Ако не е така – къде в парламент и правителство са избрани Трайков-Събев-Иванов?? Какво като има Нормално мислещи – не са ли те (ние) едно само минимално мнозинство?? Това е трагедията у нас!” /юли 2, 2017, 05:48/
  И точно заради този 1% ти възразявам тук, защото всичко е едно и също!
  И българи, и турци, и цигани и т.н., ние ВСИЧКИ живеем в този райски кът на земята, и всички заедно „сърбаме попарата”. И всички заедно оскотявахме през „новата власт” и сега през „новата демокрация” ! Под мъдрото ръководство на Тато Живков, а сега под ръководството на Тиквоний Боко Премудри!
  Преди „новата власт” да са виждали оскотял пиян циганин?
  Даже и най –бедните НЕ СА КРАДЯЛИ, а са обикаляли с ВИДРИЦА по къщите , и в нея са слагали всякакви гозби, които са се омешвали1 А болшинството са били занаятчии:знахари, вретенари, копанари, калайджии, бургуджии, МАЙСТОРИ демерджии…Весели и жизнерадостни те са бели пъстра китка във венеца на българската нация!
  Изтръгнати от бита си от комунистите, те сега в голямата си част са едни БЕЗПОМОЩНИ човеци!
  А какво да кажем за братята мюсюлмани! Изключително, РАБОТЛИВИ, ЧЕСТНИ и ДОБРОДУШНИ някога .Поради патриархалния си бит, запазили тези добродетели и сега, но също са БЕЗПОМОЩНИ и ОБЪРКАНИ особено след т.н. „възродителен процес”!
  А етническите бълтари? Те са НАЙ-БЕЗПОМОЩНИ и НАЙ-ОБЪРКАНИ!
  Защото върху тях беше извършван НАЙ-БРУТАЛНИЯ и НАЙ-СИСТЕМЕН „Възродителен процес”, който ПРОДЪЛЖАВА и сега!
  Изтръгнати от земята им, изтръгнати от дюкянчетата и дребния бизнес, изтръгнати от фабриките, и изтръгнати от бита им-от изконни български обичаи и празници!
  И КАТЕГОРИЧНО не съм съгласен, приятелю AWACS с “преименуването” на ЧАСТ от българското население”
  Не „част от българското население”! Ние ВСИЧКИ бяхме „възродени” и преименувани от „дами и господа” на „другарки и другари”! Забрави ли?
  И сега най-несъгласните с това, най свободолюбивите, най работливите, НАЙ-ЛОЯЛНИТЕ граждани на България /и българи , и турци , и цигани/ , бяха ПРОКУДЕНИ! НАД ДВА МИЛИОНА в чужбина!
  И на тяхно място внесени братушки!
  2 223 605 /ДВА МИЛИОНА ДВЕСТА ДВАДЕСЕТ И ТРИ ХИЛЯДИ И ШЕСТСТОТИН И ПЕТ/ избиратили!
  За които НИЩО не казваш!
  И хич не са малцинство добрите, свестните, работливите, ЧЕСТНИТЕ, а също са ОБЪРКАНИ и БЕЗПОМОЩНИ!
  И чакат своите ИСТИНСКИ водачи да ги поведат!
  И не с АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ тюрлю-гювечи!
  А с душата си и със сърцето си!
  Ако имат дупе и гащи…
  Поздрави!

 3. Дано не прекалявам с гостоприемството и толерантността на г-н Инджев, но ПОЗДРАВЯВАМ всички цигани/така и не се пречупи езика ми за”роми”/-граждани на България ! И всички съблогари!
  С два АВТЕНТИЧНИ разговора с един приятел, циганин.
  Първият път ми пробута стар виц от Татово време /тогава с „другарю”/, а сега с „господине”
  Твърдеше, че след някакво предизборно събрание в махалата , след обещаното светло бъдеще и интеграция на ромите, някакъв циганин запитал оратора ГЕРБ-началник: „Всичку туй убаву, всичку туй ясну, саму едно не разбрах! Защо тук „Господа , господине” а отвън „Да та е.а в циганина!”
  А втория път се кълнеше, че всичко било истина!
  Някакъв циганин, активист на ГЕРБ ,отишъл в централата при Борисов,Цветанов и Дончев за инструкции :
  Объркан съм, ошантавен съм –ни знам какво да мисля, ни знам какво да говоря!
  В махалата всички говорят:
  -При Орешарски, Сидеров бранел народа от мутрата Борисов и кликата ГЕРБ.
  -После Борисов осъдил Сидеров.
  -После някакъв нарекъл Московски мангал.
  -после някакъв станал Областен на София!
  -Оня мангал от Бургас станал министър на раждането-да махали ли вече ромките спиралите?
  -Като направили правителството циганите вече казвали:”Хубава работа, ама българска!”
  И където ме видят, започнаха да казват:!ХОХЪЙЛАТА на ГЕРБ пак идва!”

  / „хохъйла” на цигански означавало „лъжа”/
  Ако приятелят циганин ме е излъгал, и аз ви лъжа. Но всичко това е чуто от собствените ми уши и сега записано със собствените ми ръце! Декларирам!
  И поздрави на всички!

 4. И двамата са само партийни креатури на БКП , зад които на стои нищо друго освен ….. теснопартийният им “мироглед”и “манталитет”….. и кукловодите им от ЦК на БКП и …. вождЪт. Партизанщината им е култивирана над 100(СТО!!!) години, не може да служи за някаква солидна база и основа за никакви “политологически” “анализи”, а най-много за политпропагаДност и агитация. Каскетлиите друго НЕ учат и не усвояват. НИКОГА! Още повече ,че са и само един терористичен и бандитски клон от световнаТА, терористическаТА, политимпериалистическаТА СИ большевишка метрополия.
  Целият цигански “проблем” е предизвикан от ТЯХ. И друг път сме говорили, че КОЙто иска ТОТАЛитарна власть, генетически се натоварва и с ТОТАЛитарнаТА отговорност породена от тази ТОТАЛна власть. Ако трябва ТОТАЛно ще си я носят и с мезетата, и без мезетата ИМ. Още повече ,че след 1989г. БКП и ДПС само използват циганските гласове , за да останат по-дълго във властть. Също както и с българите с османски произход, преживели “възраждането” си по времето на социлизъма, а след това и като партийна номенклатура на БКП и ДПС, т.е. на ДС!
  Правешкият “хитрец” ги купуваше с много облекчено влизане в учебната , партийната и ченгесарската номеРкалтура, макар и неграмотни, чрез специални постановления и други партийни хартийки. А сега Атака, БКП, ДПС, МВРО, ГЕРБ достойно продължават татовата си традиция и си купуват от малцинствата само техните гласове с малко директен кеш, за друго не им трябват. На потомствен партиец какво ДРУГО му трябва, днес? Едва ли нещо повече от няколкостотин хиляди купени
  и малцинствени гласове и още толкова “мъртви души” …..за “баланс”, през 4 години.

 5. Проблемът с циганите го направиха комунистите. С тяхното социално инженерство направиха гетата, вкараха ги насила в блокове. Преди 9-ти циганите в България са били номади – катунари. Комунистите ги заселиха насила по градовете. Но насила хубост не става. Същото направиха и с българското село. Трябваха им работници, зет са най-прогресивната класа и еб@..а майката на селото. Взеха му на българина ЗЕМЯТА!
  И сега точно тия ще ни правят и капитализма и демокрацията?! Ама ни го и правят в лицето на ГЕРБ, БСП, ОП, ДПС. Голяма смешка е България…

 6. Драги КЛЮКАР:

  Благодаря за коментарите ти!
  Имах предвид реално променените имена.
  А за тези милиони у нас и чужбина не споменавам.
  Чета с уважение словата ти!
  Поздрави и на теб!

 7. Поздравления за г-н Инджев!

  Находката “червендалест национализъм” си я бива. Бих добавил, че съпровождащият го “антициганизъм” е само едно от многото последни убежища на този „червендалест национализъм”. Има и други убежища – туркофобия, ксенофобия и пр. И да не забравяме, че освен „червендалест национализъм” (особено типичен за България) има още много форми на маргинален национализъм в световен мащаб. Такива са патриотичното перчене на Тръмп, националистичната конфронтация на Путин, антилибералната палячовщина на Орбан и много други.

  Известно е, че възходът на национализма през 19-ти и първата половина на 20-ти век, навлезе в упадък след Втората световна война, който продължи до началото на 21-ви век, когато именно изпадна в състояние на маргинализия. Днешният национализъм е смешен, грозен, хилав и безплоден навсякъде по света. Той е последната гнила и халтава реакция на всяка национална политическа класа срещу неумолимия процес на транс-национализация на икономиките на всички страни по света. Дори и САЩ със своя смешен Тръмп не могат да спрат този глобален процес. Камо ли такива такива „велики” сили като Унгария на Орбан и Русия на Путин?! Процесът се движи от обективните интереси на милиарди икономически агенти, всеки от които всячески се стреми да излезе на международния пазар, където печалбите са многократно по-високи. Спиране няма!

  При такава глобална тенденция, българският ”червендалест национализъм” е обречен като всеки друг и затова посяга и към жалки средства като „антициганизъм”, „ксенофобия” и „туркофобия”. Целта е все пак да се удължи живота на „червендалестия” КАПИТАЛИЗЪМ поне още десетина годинки. Може и да успеят.

  Показателно (и смешно) е, обаче, че всепроникващите Транс-Национални Корпорации (ТНК) започнаха вече да се гаврят с този „червендалест национализъм”: Предполагам, на много хора вече прави впечатление, че например в БИЛА-магазините се предлагат торбички с надпис – „Да спасим Мадарския конник!”, както и реклами от рода на „Бира за българи”, „Българско месо” и прочее „патриотични бисери”. И нищо чудно, средният българолюбец да се кефи на тези подигравки, вместо да залегне по-здраво върху изучаването на английски език.

 8. Моите Уважения кам собствекина на блог станицата Бат Иво
  и кам останалите БЛОГари

  Не сам видял лично с очите си затва не мога да бъда на 100% сигурен но сам чул от мои познат които през СОЦА е бил на комондирофка в Китаи и видял с очите си след стихи като наводнения с доста
  човешки жертви правителсвото билко много мудно и бавно при разчистването им
  имало е тела висели от тоководни жици
  сас по месеци наред
  когато моят познат запитал месните власти защо те му отговорили
  че когато телата изсахнат сами падат от жиците и прочистването ставало по ефективно а освен това имали доста многоброина жива сила с метли
  по онова време готови за работа се сабждали всяка сутрин околко 800 милиона души
  По сасщто време ф Булгария се сабуждаха да мамят даржавата че работят околко половин милион пролетарият
  а даржавата ги мамеше саответно че им плаща тогава средната работна заплата ф Българиа се равнява на има нияма десетина долара докато в Китаи е доста по ниска около 2-3 долара на месец
  сега чувам от мои познати каде посещават китаи на месчна основа че трибва да се ръсят по 300 долара на месец за заплати

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.