ГрИПОН

Нашият прост ( по собствените му оценки) премиер обича да опростява сложните казуси, за да се разбере от и с простите, с които се разбира по всякакви въпроси и от чието име управлява трети мандат. Такъв е случаят и с боричкането около комисио…падрон, около разходите от бюджета за превъоръжаване на армията по стандартите на НАТО. Именно по станартите на НАТО, а не на неутрална Швеция.

Опростявайки разговора до едно единствено изискване днес Борисов го е свел само до това: да бъдат нови изтребителите, които ще купим. Така или иначе ще харчим ( ех, ако можеше разходът да се делне с български производители, зависими от властта, а не да се договаря с чужди държави, в които корупцията е сведена до отблъскващо символични нива!). Поне да са нови смолетите, възклинал на конференция в София нашият премиер.

Да оставим настрана аналогията с ориентира, според който някои дами избират ( или разпознават) автомобил: не е важно за тях какви са храктеристиките му, а че е червен ( да не се обиждат, но дамите с чувство за хумр сами иронизират този феномен).

По-интересна е приликтаа с поведението на Борисов с друга смешка. Например с вица за въпроса в условието на кръстословицата: “Двете имена на др. Тодор Живков”.

От напоителните публични излияния на защитниците на превъзходството на шведските самолети “Грипен”  като за нас има едно особено съблазнително за ушите на всеки лаик обстоятелство. И то не толкова във факта, че има прецедент с покупката на този самолет от две натовски държави ( Унгария и Чехия). Нито е във факта, че шведската машина не съвсем шведска, а има съществени компоненти, патентовани и произведени в чужбина- като двигалите от САЩ. Още по-малко неспециалистите могат да преценят тънкостите в комбинацията от възможности на изтребителите да атакуват както въздушни, така и наземни цели.

Когато обаче съобщиш на публиката, че “Грипен”, за разлика от американските “Ф-16”, ни се предлагат нови, всеки масов консуматор на информация, дори и да не е прост, наостря уши и отпуска ръце, ако случайно му се е приискало досега да се снабдим с най-разпостранения и доказан в бойни условия американски самолет Ф-16, наричан “баркама” най-вече от поклониците на култа към всичко руско ( не не и към руските бракми в автомобилостроенето и прочее твърде сложни за руските възможности индустриални производства).

Ще кажете, че има и трета възможност в лицето на европейския “Юрофайтър”. Тя обаче, както ни обясняват пак с горчиво съжаление за нашата бедност същите застъпници на “Грипен”, не ни е по джоба.

Ха, сега познайте кое лоби подкрепя с днешното си изявление Борисов, който преди два дни не само си организира “помирителна среща” с президента Радев, но и загадъчно беше похвален след нея за “държавническата мъдрост” (?).

Само не се правете на прости и не казвайте, че не разбирате какво ви питам, защото простичко ви обясних задачата с кръстословцата, в чието условие нашият премиер днес написа : ”единственото име на единствения нов изтребител, който можем да си позволим – названието му с Гр и не завършва на ИПОН””.

 

В края на краищата на ИПОН и Борисов беше поверена охраната на трите най-важни неща в българската политика и икономка : Тодор Живков, Симеон Сакскобургготски и “Лукойл”. Защо да не поверим и небето си на ГрИПОН да ни пази от честите руски въздушни провокации по възможно най-символичен, т.е. неутрален начин, за да не дразним Путин?

41 мнения за “ГрИПОН”

 1. Да се чудиш защо българите, които не могат да си позволят разходи за лек автомобил над 10000лв, масово предпочитат да си закупят от втора ръка Мерцедес, БМВ, Опел, Фолксваген, Форд, Ситроен, Пежо, Рено, Тойота, Нисан и пр. и упорито отказват на същата цена да си вземат НОВ руски автомобил?
  Аз лично, без колебание избирам двукратно летяла ФАЛКОН-9 на МЪСК пред чисто новичката и нелетяла съветска совалка БУРАН!
  Всичките мотиви на яхащите властта са съшити с червени конци – БАНДА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!

 2. Позволявам си дълбоко да се съмнявам въобще в желанието на управляващите днес България да модернизират не само изтребителната ни авиация /в момента 100% зависима от Русия/, но и дали изобщо ще има сделка за превъоръжаването на Сухопътните войски например, които се нуждаят от нова бронирана техника. Знаете, че преди няколко дена германо-американска компания предложи на българското правителство съвместно производство на бронирана техника за нуждите на Сухопътните войски. Не съм чул за някаква реакция от страна на българските власти /ако някой е чул нещо, моля да го сподели/. Все по-наглеещата путинова Пета колона у нас и този път ще направи всичко възможно, за да саботира превъоръжаването не само на изтребителната ни авиация /пълни 100% зависима от Русия/, но каквато и да било модернизация на въоръжението на армията ни по натовските стандарти. Така вероятно ще пропадне в черната дупка на путинските геополитически интереси и проектираната стратегически важна газова връзка с Гърция, която би разхлабила примката на близо 100%-та зависимост на уж европейска България от доставките на природен газ от Русия. Очаквам с най-голямо желание да бъда опроверган от управляващите. А колкото се отнася до изтребителя “Грипен” – онова, което направи служебното правителство и което прави днес с /не/предсказуемите си лупинги по темата Борисов е всъщност политическо послание – днешните български управници на най-високо ниво показват с евентуалния си избор на този самолет, че стоят на дистанция от НАТО. Знае се кого устройва подобно разкрачено положение на нашите уж европейски днешни управници.

 3. Припомням разгърнато на съветЦкий диалект знаменитият отговор на Карамзин на въпрос на руски емигранти в Париж как е в матушката:Крадат.
  Фраза: «Воруют..», произнесённая российским историком-философом Н. М. Карамзиным стала знаменитой во время его поездки в Европу (1789-1790) в ответ на вопрос соотечественника о родине.
  Двести лет назад историк Карамзин побывал во Франции. Русские эмигранты спросили его:
  — Что, в двух словах, происходит на родине?
  Карамзину и двух слов не понадобилось.
  — Воруют, — ответил Карамзин…
  И при “братушките” им у нас е аналогична картината. Прочетете и при възможност разпространете долното четиво на адвокат Николай Хаджигенов.

  http://e-vestnik.bg/26730/kak-v-sporta-ne-se-krade/

 4. Драги Иво! Надявам се да не ми се обидиш, че се обръщам на ти и с малко име!
  Току що видях изявлението на Боко по БНТ. Че новото е по-добро от старото е безспорно. Но че се опитва да наложи сделката с Швеция е ясно. В техниката има и едно друго също много важно изискване. То се нарича УНИФИКАЦИЯ или уеднаквяване. Ако нашите съюзници от НАТО масово са избрали F16 за свои самолети, то и България трябва да избере тях. Така нашите самолети ще бъдат равностойни със съюзническите в боя. Ще могат пълноценно да бъдат обслужвани на съюзническите летища. Ще можем да се ползваме при нужда от техните запаси или да си обменяме резервни части, специалисти и технологии по обслужването, да си помагаме в обучението на персонал и много други предимства. Иначе можем да стигнем пак до смехотворния казус на цацаратурата да разследва министъра, защото е предпочел съюзника Полша пред потенциалния враг РФ. Сигурно предимството на шведските(неутрални) самолети е, че НЕ ИМ ПАДАТ сами болтовете на колелата, както примерно на държавните мерцедеси(колко смешно, лъжливо и некомпетентно). Колкото до цената, оценката е комплексна – стойност за придобиване и на експлоатация, като все пак по-важни са по-ниските разходи и по-дългия срок на експлоатацията.

 5. Г-н Инджев, не разбирам защо пък е и това лобиране за Ф-16. Слушам дебатите и тезите на двете страни са абсурдни, никоя от страните не излага всички факти. Плевнелиев говори, че всички съседи били с F-16, но какви модификации, на колко години, кога са купувани, при какви условия? Ненчев говори, че Ф-16 щял да бъде използван 10 години преходно и после минаваме към Ф-35. Това е абсурд, та ние едва ще съберем пари за тези, а след 10 години ще купуваме нова ескадрила последно поколение. Или доводът на Ненчев, че пилотите по-лесно щели да се научат, та те след 10 години сегашните пилоти ще са пенсионери. Също така, ако все пак след 10 години ще има пари за нови самолети, пак ще си купим Ф-35, но заедно с тях ще ползваме още 16 Грипена, вместо да изхвърим Ф-16 и да вземем Ф-35. Абсурдна ми се струва тезата, че Русия иска да вземем Gripen, ние с нашите 16 самолетчета, та само Турция има над 200 изтребителя, а гърците имат над 100. Не знам и дали Gripen e най-добрия вариант, но поне има единодушие, че ще могат да се ползват в следващите 30 години, а от кражбите на Бойко и Цацаратурата не мисля, че скоро ще има пари за нова ескадрила. Аз лично от самолети не разбирам нищо, но доводите на Плевнелиев, Ненчев, та даже и Илиян Василев(кога почна да разбира и от самолети??) ми се струват повърхностни и без да се съобщава цялата информация.

 6. Национализацията на завода за ремонт на съветски самолети е даже още по-голяма стъпка в угода на Путлер. Освен десетките милиони за заводскят скрап, сега бай whoЙ ще трябва да даде още стотици милиони за сертификати за този завод на Путлер , а отделно и за частите за старите МиГ-29 и другите музейни елспомати от времето на соца.
  От друга страна пък Каракачанов казва ,че ще чака резултатите от анкетната комисия за избора на Грипен-ите. От цялата патардия по-избора на самолет е ясно, че нищо не им е ясно. Най-малкото на “избиращите”.
  Първо няма ясно условие за “нов” самолет.
  Второ – какво се разбира под “нов” самолет? Защото JAS-39C/D Gripen , НЕ е “нов” самолет, защото се произвежда от над 20 години. А пък предишната серия JAS-39A/B, се произвежда от близо 30 години.
  А преди това има още 5-10 години полетни изпитания с прототипите.
  JAS-39 A/B/C/D/E/F и F-16A/B/C/D/E/F/V са от едно и също поколение, и са еднакво “нови” , или еднакво “стари”. Разликата е ,че са правени според различни изисквания и доктрини за тяхното бойно използване и СЪВМЕСТИМОСТ. Имат си специфични характеристики и оборудване, едните са изцяло шведски, а другите НАТО-вски.
  Още повече ,че Швеция почти няма собствено въоръжение, а използва модифицирано за нейните нужди и изисквания американско и европейско оръжие. Разликата в логистиката и наземното осигуряване за Грипен, също го отличават от другите НАТО-вски самолети.
  И разни тъпи шапкари ,които Радев е взел за “съветници” разказват вицове ,че имало големи разлики във въоръжението и обслужването на гръцките, турските , датските, норвежките, белгийските, италианските….. Ф-16-ки. И ще излезне според тях, че всичките Ф-16 в НАТО, и извън него , се различават толкова много помежду си, че даже не могат да летят заедно, и даже няма да могат да се опознаят помежду си?!? Сигурно защото стандартите в НАТО според тях, се “различават” за различните му членове, и се налага ()резидентските “съветници” да ни ги “разясняват” поотделно за всяка натовска страна?!?
  П.П.И сега бай whoЙ искал “нови” самальоти?!?
  НОВИ самолети са само F-35A/B/C, и F-22(които САЩ не продават!). Другите са различни модификации на самолети ,които са влезнали на въоръжение през 80-90-те години. Грипен също! Даже тази модификация на Грипен ,която Швеция ни предлага е вече 20-25-годишна, а новата модификация на Грипен е – jas-39 E/F, която сега влиза на въоръжение в шведските ВВС!
  Ако има ИЗРИЧНО изискване за новопроизведени самолети трябва да има нов КОНКУРС, и да се търсят оферти за новите модификации на Грипен(E/F!), нови Ф-16(блок.50; блок.60; блок.70!), нови Ф-18(E/F!), нови Рафал(C!), нови Юрофайтер………..
  Но наистина НОВ самолет засега е САМО – Ф-35А!
  А иначе реално погледнато наистина имаме нужда от НЛО(“нов” летящ обект!).
  И трябва да търсим производители на “НЛО”, а не на “нови” самальоти.

 7. Да, приятели, вижте и в 24 ч какви ги е наредил Банкянский в разговора си с Радев…

 8. Радев и Борисов с удоволствие биха лобирали за нови МиГ-29,но вероятно са получили инструкции от ген.Решетников да не се афишират съвсем открито като руски марионетки.
  Интересно ми е членовете на комисията за избор на нов самолет,преди да препоръчат Грипен дали са попитали колегите си от Чехия,Тайланд и ЮАР какви са причините за авариите със шведските самолети?

 9. Далаверата от Ф16 и Грипен може би не е толкова голяма и поради тази причина 3-4 години все ще избираме. През това време за руските мигове какви рушвети и комисионни ще има.Щот както казва льотчика Швеция не е Русия.

 10. @Georgi Nikolov
  „Припомням разгърнато на съветЦкий диалект знаменитият отговор на Карамзин на въпрос на руски емигранти в Париж как е в матушката:Крадат.”
  Поздравления! за напомнянето на краткият, но абсолютно ИЗЧЕРПАТЕЛЕН отговор на руския историко-философ Н. М. Карамзин.
  Но мен много не ме интересува, какво правят в кочината Русия.
  Да правят, каквото си щат!
  Мен ме интересува, КАКВО ПРАВЯТ У НАС!
  Аз питам, какво правят 2 223 605 /ДВА МИЛИОНА ДВЕСТА ДВАДЕСЕТ И ТРИ ХИЛЯДИ И ШЕСТСТОТИН И ПЕТ/ БРАТУШКИ у нас, постоянно или временно пребиваващи в своите над 500 000 имота.
  И без да съм историк, и без да съм философ, и без да съм знаменит също само с ЕДНА дума , сам /като лудите/ си отговарям: ПЛЯЧКОСВАТ!
  Директно с фирмите си или чрез подставени лица към Русия ЕЖЕГОДНО изтичат няколко МИЛИАРДА и обезкръвяват икономиката ни!
  Немалка час са СУБСИДИИТЕ от ЕС!
  ……………………….
  – Ало, централа…,
  Ало, БРЮКСЕЛ…,
  АЛО… връзката много лоша…
  АЛО…да не се разпадне…
  АЛО, АЛО…!

 11. Какви претенции може да има гласоподавателяТ български след като си е поверил – за трети път!?! – ключа от хазната на бандид!

  Да си предоставиш всички ценности, пари, имане (бюджета на страната) и каквото притежаваш в ръцете на мутра не предполага възможности за претенции. Каквото пожарникарят реши, това и ще купи – нали е едноличен собственик на територията, поверена му за “управление”. Най-много да му се наложи да съгласува кражбата с ЦацАров и/или Пеевски.

 12. Вторник вечер имаше по тв предаване по темата – Референдум. Срещу групата клакьори на Грипен, бяха застанали генерал Съби Събев и мисля Божилов. Двамата се държаха много достойно и съобщиха много важни факти. Първата е, че питането определя вида на офертата, която ще получиш. Ако попиташ за втора ръка Ф 16, ще получиш оферта за втора ръка.

  Мароко, една натовска страна, е пожелало да купи нови Ф 16 от САЩ. Вече има договор за 24 броя нови Ф 16.

  Имаше и изплакване, че Ф 16 няма ракета срещу кораби, а видите ли Грипен имал. Моментално погледнах в Уикипедия, там пише, че Ф 16 има три вида ракети срещу кораби, а Япония е разработила четвърти вид.

  Но лъжата бе проинесена и достигна до зрителите.

  И да завърша, съседна Турция произвежда по лиценз Ф-16 и предполагам цената е напълно поносима. Но кой ще посмее да попита.

  Борбата на Радев и група е да се отбута на всяка цена американския самолет.

 13. @ Boreto
  „Какви претенции може да има гласоподавателяТ български след като си е поверил – за трети път!?! – ключа от хазната на бандид!”
  Боре,Приятелю !
  „Ключът от хазната” винаги е бил в бандита!
  Претенциите на „ гласоподавателяТ български” не са към Тиквоний Боко Премудри. Бандити винаги ще се намерят-дал Бог бол , по света и у нас!
  Претенциите са към Избирателния Кодекс, където е заровен чл. 1-ви на ТАТОВАТА КОНСТИТУЦИЯ! И ключът ФОРМАЛНО е в гласоподавателя!
  А конкретно за третият път 2017 г.
  Познай от един път колко % от тези 2 223 605 /ДВА МИЛИОНА ДВЕСТА ДВАДЕСЕТ И ТРИ ХИЛЯДИ И ШЕСТСТОТИН И ПЕТ/ БРАТУШКИ у нас, постоянно или временно пребиваващи в своите над 500 000 имота са гласували за НОВА РЕПУБЛИКА?
  Е, всичките не са връчвали ключа на бандита /ако имаш предвид Борисов/, защото за ГЕРБ всичко / ОБЩО, СУМА-СУМАРНО/ са гласували само 1 147 292!
  И вече 27г. лявото БКП/ БСП и дясното БКП/ГЕРБ си прехвърлят ключа за хазната…

 14. Самият факт на 10-кратното съкращаване на Българските въоръжени сили от 1989 г. досега. Това са милиарди левове съкратени. Включително милиарди всяка година за плащания и поддръжки.
  ТОВА са парите за модернизацията, която не е нещо тумнало точно сега. Съращавайки армията, тя трябваше да бъде превръщана от повече съветско-руска, в по-малко съветско-руска, в повече Българска и повече Евро-атлантическа. А ТЯ ПРОДЪЛЖАВА да бъде като съветско-руска.
  Пари е имало. НЯМАЛО е желание, цел, стремеж, поставени задачи.
  Имало е “пак Русия по възможност”, пак “да не дразним”.

 15. Драги ЙОРДАН ТАСЕВ:

  Много са ви точни коментарите.
  Това е целта, което казвате. По-далеч от Америка.
  Изтребителят на България ТРЯБВА ДА БЪДЕ АМЕРИКАНСКИ!

 16. Прост (и в самоидентификацията си), но пък световноизвестен с въжеиграческите си табиети. И като всеки тарикат знае, че ако упорито прикрива нещо, то вероятно някой друг упорито го вижда. Боко има едно наум, и колчем подаде ‘европейска’ буза за мляскане, шляпване и пощипване на героя от Банкя.
  Ако, само от антропологическо изкушение, прегледате аналитичните документи върху ‘Русия и НАТО на картата на Източна Европа’ – там се оформя един обруган от деликатност ФАКТ, който наскоро се вдърви еднозначно-оценъчно за България и лоялността й към Антлантическия алианс. Нюансите и намеците секнаха точно след като кремълската сврака набута (не избута, а набута) радев в президентството.
  Доклади, анализи и наблюдения казват в пряк и непряк текст: с избора на президент, България приключи с играта на лоялност.

  Тази сутрин пък попаднах на следното изречение:
  (…) Except for Bulgaria, the majority believed working with the US and the West was in their country’s interests.

 17. А гледахте ли снощи “Слънчев удар”? В пропутинската обработка на придворния Михалков нищо не е останало от хард-антикомунизма на “Окаяни дни” на Бунин!

 18. @Тодор

  Re: “та даже и Илиян Василев(кога почна да разбира и от самолети??”

  Не мисля като Вас.
  Всеки умен човек, а г-н Василев е доказано умен човек, ако има време, мотивация, система за работа с автентична информация, дисциплина, аналитичност, и още време, за да сподели оценката си публично – има и основание, може би и морално задължение? да го направи. Мечтая за такова усилие. Техническите детайли и експлоатацията нека са за тесните специалисти, стига да могат да ги удържат при себе си. Но извън засекретената информация, всяка друга може да бъде включена в аналитичния процес; никой няма полза от обществен контрол върху динамиката на мислене, доказано е – така виреем по-добре!

 19. И по-общо за това кой има право да говори и за какво. Световното циврене на ‘експертите’ за ‘края на експертизата’ е пълна глупост. Експертизата винаги ще е нужна и ще е търсена. Действително, тези дни е подложена на тест, в нейна оздравителна полза!

 20. Ако при избора на каквото и да е то се обявят предварително изискванията към него публично, нещата са изключителни прости, обективни и честни. Очевидно е, че в избора на самолет за ВВС нещата чисто технически не са така. А политически са още по-зле. За Грипен е лобирал като президент агент гоце, гуруто на радев, а борисов разрешава преминаването на вражески руски самолети през натовска България. Решението на „гълъба“ борисов показва, че нямаме нужда от авиация. Спестените средства отиват във фонд „Българските ВВС съвместими с НАТО“. Следващи крачки:
  – Процедурата за закупуване на самолет се прекратява.
  – Импийчмънт на Радев-избраника на Борисов.
  – Предсрочни парламентарни избори.
  – Обявяване процедура за закупуване на самолет съвместим с изискванията на НАТО.
  Това е радикален, но единствено правилен път за чисто българско небе.

 21. Интерсното е, как така Полша, която уж е най-големият “враг” на Русия, има лиценз да ремонтира двигателите на 29-ката и на СУшките? И ка така, само полски фирми имат право да продават части за руските самолети?
  През 90тттте години на миналият век, след разпада на системата, поляците имаха всички мощности за ремонта на СУшките, а БГ имаше всички мощности за ремонт на МиГовете, като заводът в БГ бе в пъти по добър и по голчм и като оборудване и като можещи хора от този в Полша. Тогава именно започна усвояването на ремонта на двигателите на 29ката и от тяхна страна и от наша, като в 94 година българите успяха да ремонтират два дигателя на 100% напълно с “пловдивски” мощности. Само че, лиценза го получиха поляците а територията на завода в Пловдив/между другото, завода е започнат като завод за ремонт на Месери/ в момента е паркинг за камиони и сервиз на БМВ, а по закон, тези предприятия не подлежаха на приватизация, по подобие на същите подобни в Полша.
  Сега поляците си имат ескадрили и от СУ22,МиГ29/сложиха ситема свой-чужд, чужд-свой по натовски стандарт, както направиха и германците, които имат около четири ескадрили 29ки/ и от Ф16, защото са умни, а българите имат нито МиГ29, нито ще имат Ф16, защото са тъпи!
  Дори Ф15 игъл е в пъти по добър от всеки европейски дог-файтър.
  А с грипените, нека си летят на по шведски тройки.

 22. @Тодор:
  F22 НЕ е за продажба на никоя държава (дори на Израел) и само от този факт без да съм специалист мога да се досещам що за чудовище е.
  F35 – приблизителна цена: 110 милиона $ (без разбира се тренажори+Логистично оборудване).По Вашите думи – НОВ и безаналогово 5-то поколение.
  3 (ТРИ) милиарда лева грешни пари годишно отиват в Газпром по газовите договори.
  200 милиона лева ориентировъчно Лукойл дължи годишно на бюджета.
  Да продължавам ли или сам може да си отговорите че не е въпроса защо пък се лобира за F16.
  А лично моето тълкувание за тази драма от месеци насам която праща цирк,турски&индийски сериали взети заедно в миманса прикрива ЕДНО от нещата за които отделни хора говорим спорадично: Унгарското правителство обявява старт на дългосрочен договор за доставка на природен газ от Турски поток,а Теменужката преди 2 месеца подписа с Газпром споразумение за РАЗВИТИЕ на газопреносната мрежа на Газпром. Новината се намира на сайта на унгарското правителство и на сайта на Газпром (а относно географския маршрут КЪМ Унгария мисля че е излишно да коментирам).Отделно си задавам въпроса: Е ли е уведомена ЕК за такива споразумения и изграждането на газопроводи през България и ако не е уведомена(за което съм сигурен) колко стотин милиона евро ще е глобата за България?

 23. @Тодор: P.S. Забравих да спомена че не само F35 е достижим за армията ако само от Газпром си поискаме парите+не само е НОВ,ами аз поне като икономист правя следната калкулация:
  При положение че открива цел 1 кв.м. на разстояние от 270 км (горе-долу до Крим)+ едновременно освен въздушните цели може да следи още 12 земни или морски цели + при положение че компютърни симулации му дават сваляне на СУ 35 или МИГ 31 около 19 броя (хайде реално да са закръглям на 10) и е невидим заради STEALTH технологията изгодна ли е покупката на F35 – 8 броя например т.е. една ескадрила на първо време?

 24. Към КЛЮКАР, не е основателен вашият отговор към BORETO. Да вярно е че има интереси и външна намеса на изборите. Но който иска и може се информира и прави по-добър избор. Тоест сами сме си виновни за положението.
  Ето ви и линк към статията на цитата от EVERYONE ELSE да се убедите сами какви са ни нагласите:
  http://www.realcleardefense.com/articles/2017/07/07/russia_the_east_and_the_experts_111743.html
  Резултатите от проучванията в България направо показват наивността ни. Хем искаме Русия да е силна за да се противопоставя на САЩ но пък и не вярваме че НАТО ще ни защити при евентуално нападение от Русия. Напълно объркано мислене.
  По темата със самолетите се вдига толкова шум не за друго а защото не е лесно на Борисов и Радев да скрият своята зависимост пред съюзниците ни. Между другото съвсем ясно си личи вече как Борисов подглася на Радев напук на партията си. И не ми казвайте че не сме си избрали ние Радев и Борисов. Народ без интереси се носи по течението.
  И не, не е срамно да показваш грешките на сънародниците си.
  Но е срамно е да си мислиш че нищо не зависи от теб.

 25. И двете опции са чудесни. Факта, че трябва да избираме между 3 опции на съвместими с НАТО изтребители, два от които от съюзнически държави а третият от ужким неутрална си е направо напредък.

 26. Така че и “Слънчевият удар” илюстрира как агресивният ботуш навън гази и малкото вътрешнонезависими руски духовни територии като емигрантската литература.

 27. Когато си купувахме първия автомобил, мъжът ми ме заведе да ми покаже на какво се е спрял. “Сребърна е, прекрасно!”, възкликнах аз. А продавачът с усмивка отвърна: “Щом сме уцелили боята, значи всичко е наред”.
  Аналогията е точна и съвсем не бива да я оставяме настрана.
  П.П. Колата я имахме доста години. Не шофирам, не съм инженер, но пък и не съм неука. Просто смятам, че не е моя работа. Доверявам се на специалисти, по възможност – проверени. И така, май пак стигнахме до доверието.

 28. Драги ТОДОР:

  Като не “разбирате” от самолетчета, както се изразявате, по-добре не се стремете да давате мнение, което да изглежда солидно, а пък не е. То си личи, че не разбирате, както и не се произнасяте правилно за Илиян ВАСИЛЕВ, който пък РАЗБИРА от ПОЛИТИКА И СТРАТЕГИЯ ОТНОСНО САМОЛЕТИ, поне.
  Тези неща добре ви га казват също EVERYONE ELSE и SIMEON, които също малко повечко разбират, очевидно.
  Аз не разбирам от производство и маркетинг на краставици – затова не се изказвам по въпроса.

 29. Като преброим българските генерали и висши офицери,като се запитаме колко са воювали последните 50 години и като просто съберем получените заплати ,ще си отговорим на много,ако не на всички въпроси. Един от тях е на колко войници ,колко генерали се падат днес и на кого тежат техните големи заплати и пенсии ? Питам се и от какво са ни спасявали преди и от какво ще ни спасяват в бъдеще? Но много знаем за самолетите ,после ще знаем за корабите и т.н. И най-накрая , моля , не купувайте самолет,не ни трябва. Да си купим голяма космическа ракета и …..

 30. @СТАМБО
  Гледах го “Слънчев(ия) удар” и през цялото време не можех да се отърва от чувството, че Никита Михалков е вплел в сюжетната линия и размисли за собствената си съдба (на останалия в родината) и съдбата на напусналите я (както направи брат му Андрей Михалков Кончаловски), последвалите Врангел във филма.
  Отговорът на въпроса, който си задаваше главният герой: “Как стигнахме до тук?”, е в последните кадри, когато момчето, върнало часовника и станало чекист, посяга да се прекръсти при потапянето на шлепа, но се спира, после посяга да свали шапката си, но пак спира, защото маймунското (болшевишкото) е надделяло над духовното! Затова се е стигнало до ТОВА!
  (Извинявам се за бъбривостта, но сигурно още съм под въздействието на този, в известна степен, духовно автобиографичен фирм.)

 31. @SIMEON
  “Унгарското правителство обявява старт на дългосрочен договор за доставка на природен газ от Турски поток,а Теменужката преди 2 месеца подписа с Газпром споразумение за РАЗВИТИЕ на газопреносната мрежа на Газпром. Новината се намира на сайта на унгарското правителство и на сайта на Газпром (а относно географския маршрут КЪМ Унгария мисля че е излишно да коментирам).Отделно си задавам въпроса: Е ли е уведомена ЕК за такива споразумения и изграждането на газопроводи през България и ако не е уведомена(за което съм сигурен) колко стотин милиона евро ще е глобата за България?”

  Точно същото си мислех и аз, когато
  теменужката тайнствено и спешно, преди срещата на високо равнище в Полша, замина за руския енергиен “форум” и нищо не каза при връщането си защо точно е била там и какви ДЪЛГОСРОЧНИ договори е подписала? Подхвърли нещо мъгляво на медиите, че сме щели да инвестираме в РАЗВИТИЕ на газопреносната си мрежа, т.е ще финансираме щенията на ГАЗПРОМ да си развива газопреносната мрежа за газа от Турски поток за наша сметка.

 32. @ Тенко
  Чети , бе братко!
  Цитирам Boreto :„Какви претенции може да има гласоподавателяТ български след като си е поверил – за трети път!?! – ключа от хазната на бандид!”
  И после съм казал
  „Ключът от хазната” винаги е бил в бандита!
  Претенциите на „ гласоподавателяТ български” не са към Тиквоний Боко Премудри. Бандити винаги ще се намерят-дал Бог бол , по света и у нас!
  Претенциите са към Избирателния Кодекс, където е заровен чл. 1-ви на ТАТОВАТА КОНСТИТУЦИЯ! И ключът ФОРМАЛНО е в гласоподавателя!
  А конкретно за третият път 2017 г.
  Познай от един път колко % от тези 2 223 605 /ДВА МИЛИОНА ДВЕСТА ДВАДЕСЕТ И ТРИ ХИЛЯДИ И ШЕСТСТОТИН И ПЕТ/ БРАТУШКИ у нас, постоянно или временно пребиваващи в своите над 500 000 имота са гласували за НОВА РЕПУБЛИКА?
  Е, всичките не са връчвали ключа на бандита /ако имаш предвид Борисов/, защото за ГЕРБ всичко / ОБЩО, СУМА-СУМАРНО/ са гласували само 1 147 292!…”
  А ми кажи сега , въз основа КОНКРЕТНО на кое от написаното от мен , направи УМОЗАКЛЮЧЕНИЕТО, че ВСИЧКИ сме си виновни. И по КОЛЕКТИВИСТТИЧНОМУ натика и МЕН и всички гласували за НОВА РЕПУБЛИКА?
  „Но който иска и може се информира и прави по-добър избор.”
  Ами ТОЧНО 86 984 /ОСЕМДЕСЕТ И ШЕСТ ХИЛЯДИ ДЕВЕТСТОТИН ОСЕВДЕСЕТ И ЧЕТИРИ/ се информираха и направиха по добрият избор!
  Но гласовете им „загинаха”!
  Много повече, от ЗАГИНАЛИНЕ Опълченци на „Шипка”
  Много повече от ОБЩО ЗАГИНАЛИТЕ !!! Украинци, руснаци финландци, румънци в ЦЯЛАТА т.н. „освободителна” война! Според статистиката от ПОЛЕВИТЕ КОМАНДИРИ, издадена ОФИЦИАЛНО! в Русия веднага след края на войната!/факсимиле, показано и тук!!! В БЕСЕДКАТА!!!/.
  И накрая си сложил за глазура на тюрлю-гювеча „Но е срамно е да си мислиш че нищо не зависи от теб.”
  Остави всеки САМ да се срамува за себе си!
  Първо ТИ /акО намираш за себе си някакво основание/ СЕ СРАМУВАЙ!
  И ПОМИСЛИ защо „И ключът ФОРМАЛНО е в гласоподавателя!”

  И ПОМИСЛИ, какво е това чл. 1-ви на ТАТОВАТА КОНСТИТУЦИЯ! / е ,тук ще ти подскажа „ Изобретеният от Ленин т.н.”демократически централизъм” ! Затова ДО ПОСЛЕДНО от ГЕРБ чакаха какво ще каже Тиквоний Боко Премудри! И не недоразумението Цачева, а да беше казал : „Предлагам КОНЯ на Цар Освободител” , пак щяха да козируват :”Тъй вярно! Слушам! Изпълнявам!”
  По СЪЩОТО време, докато тук медиите ни ЗОМБИРАХА „Но И който иска и ДА НЕ може се информира и ДА НЕ прави по-добър избор.”/предполагам, че нямаш нищо против на корекциите на грешките ти в цитата – надявам се неволни/, в САЩ се провеждаха СЪЩИТЕ избори, като у нас./тогава за Президент/.
  В централите ни на демократите, ни на републиканците знаеха до последно кой ще е КАНДИДАТЪТ им. И накрая ни някоя американска г-жа Лъжата каза на демократите „Класираният 12-ти Радев ще е! Точка!” Ни някой американски Тиквоний Боко Премудри каза на републиканците „Недоразумението Цачева ще е! Точка!”
  А СИМПАТИЗАНТИТЕ на демократите казаха:” Хилари ще е ! ТОЧКА!”
  А СИМПАТИЗАНТИТЕ на републиканците казаха:”Тръм ще е ! ТОЧКА!”

  И ако туй всичкото до тук, ти се струва много СЛОЖНО. И ако въпреки , че е ОЧОВАДНО ти изглежда невярно.
  ПОМИСЛИ!
  В Конституцията е ЗАПОВЯДАНО :Всички български граждани, независимо от… имат РАВНОТО право да избират и да бъдат ИЗБИРАНИ!/перефразирам за по-кратко/
  И никой Закон НЕ МОЖЕ ДА ГО ОТМЕНИ!/би трябвало/.
  А в Изборния Кодекс/=Сборник от Закони/ пише, че преференциите не важат за водача на листата!!!
  И ми кажи нещо , аджаба, по въпроса???

  НО ПЪРВО ПОМИСЛИ!!!
  Поздрави!

 33. @ Тенко
  П.П.
  И за по- лесно ПЪРВО си помисли по следните ФАКТИ.А дали са ФАКТИ , всеки САМ може да провери!
  1. ПОСЛЕДНИ от Соц лагера „съборихме стената”!
  2. ПОСЛЕДНИ свалихме Тато-ПОСЛЕДНИЯТ ДИКТАТОР В ЕВРОПА ! /Ако не се брои Путин, но и без това Русия и ГЕОГРАФСКИ и МЕНТАЛНО се намира повече в НАЙ-ИЗОСТАНАЛАТА част на Азия!/
  3. ПЪРВИ направихме Конституция!
  4. ПЪРВИ направихме КС /Конституционен съд /,ЗАДЪЛЖИТЕЛНО доминиран от ДС-ченгета/ Само един пример:Тъмносиният СДС-лидер Георги Марков, сега виден ГЕРБ-аджия!/.
  5. ВИНАГИ Законите изобщо не бръснат Конституцията/не, че много я харесвам/ , под закрилата на КС./Само един пример-и то не с водачите на листите . А с МИЛИОНИТЕ равноправни по Конституция граждани в чужбина, които чрез Закона ПРАКТИЧЕСКИ са лишени от ВЪЗМОЖНОСТТА да гласуват!!!/
  6. ВИНАГИ ни БАЛАМОСВАТ с някакви Референдуми, с някаква промяна на Конституцията, с някаква реформа на съд и Цацаратура!
  7. НИКОГА, ама НИКОГА, нещата в България няма да се променят РАДИКАЛНО, докато в ИК е заровен чл. 1-ви на Конституцията на Тато /т.н. ” Демократичен централизъм!
  8. Лъжи по-малко!
  9. „Не лъжи!”
  10. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Поздрави!

 34. @sms
  За миткарствата на нашите продажни рубладжии се информирам от руските кашпировско-енергийни ‘релизи’, принципно – с четене зад редовете. Теменужка и Заробване от векове за векове: http://www.gazprom.ru/press/news/2017/june/article335174/

 35. Драги SMS в интервю за ТАСС Алексей Милер – шефа на Газпром беше откровен: “Подписано е споразумение за разширяване на газопреносната мрежа на Газпром през България за Сърбия чрез изграждане на нови мощности или увеличение капацитета на съществуващи” т.е. ако приватизират “Булгартрансгаз” това даже Жан Виденов НЕ направи. Вестник Комерсант твърдеше че ще има магистрален газопровод за Сърбия и Унгария през България БЕЗ да се реанимира Южен поток.
  А също така вестник Kомерсант твърди че т.нар. китайски инвеститор ще е руско-китайски консорциум.Това означава, че попадаме в капана инфраструктурата да е за наша сметка т.е българския данъкоплатец а като знам какви хиени са Пеевски и Тиквата изобщо не ми се мисли каква ще е цената. Освен това “дъвката” която дъвчат герб за “субсидиране цената на тока” противоречи на 3 евродирективи и е тотално НЕПРИЕМЛИВА за членство в Световната Търговска Организция (СТО ) и ще ни изхвърлят от там моментално (а това означава тотално различно обмитяване на ВСИЧКИ стоки произведени в България внасяни от стрaни членки на СТО)

 36. P.S. Драги SMS в обръщението към теб съм пропуснал: “Китайският инвеститор за АЕЦ Белене” и т.н.

 37. Сажелявам че нямах време да прочета писанята на повечето блогари
  Моите почитания към хоста бат Иво
  малко са журналистите от негово ниво
  останали да живеят и се борят по тези земни ширини
  Но не рзбрах защто пенсията на баба ми
  все още е по малка от половин часоф престои на платен паркинг на остроф манхатън
  и колко трибва да си задели баба
  от пенсията за да си закупи бат Боко
  тез два или три Самолета ГрИПОН
  аз сам сигурен че баба ми ще спи по спокоино като зне че има достатъчно заделени бели парички за черни дни
  ИПОН протиф ГРИП

 38. @Х.Ж.
  Не питай тук, а питай баба си!
  Не я мисли за толкова проста!
  Я им дай на бабите Жури и всичко ще обяснят!
  И на Радев ГрИПОНИТЕ!
  И на Борисов ИПОНИТЕ!
  И на теб, и на мен!
  И за ВСИЧКО, и на ВСИЧКИ-ще ни стане ЯСНО, КАТО БЯЛ ДЕН!

 39. Съжалявам че обвързвате такъв стратегически важен въпрос като модернизацията на въоръжението на българската армия, която, ако се осъществи /в което се съмнявам, наблюдавайки непредсказуемите лупинги на Борисов/, ще ни освободи от тоталната руска зависимост, която, подобно на близо 100% зависимост от доставките на природен газ ни държи в мъртва хватка. Относно пенсията на баба ви – ако желаете можете да попитате управляващите защо при повече от милиарден бюджет за МВР, за нова техника, за модерни средства при осъществяването на правоохранителната дейност отиват едва 10-15 милиона лева. Всичко останало е за заплати, бонуси и пр. на чиновниците по горните етажи на управлението на това министерство. Така че не мога да се съглася с така поставената от Вас гледна точка по отношение стратегически важната за страната ни модернизацията на въоръжението на българската армия с пенсията на баба Ви. Относно тази пенсия, както и пенсиите на стотици хиляди изнемогващи пенсионери може да разучите, ако желаете и къде потънаха милиардите на КТБ.

 40. Към Х.Ж.:

  Моля първото изречение от отговора ми до Вас да се чете: Съжалявам, че обвързвате…и т. н. с пенсията на баба Ви /което, разбира се не е маловажен въпрос/….и т. н.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.