Пейтриотите

Ясно е, че е безсмислено да (отново) да правя сравнение с Полша, в която получават за самозащита от Русия американски ракети “Пейтриът” и контраста с това, което ние получихме: Патриоти на власт и никаква самозащита от Русия. Налага се да оставим Полша настрана и да си погледнем пейтриотичния пейзаж с некои пейзани у центъро на картинката.

“Патриотите” това, “патриотите” онова- наложиха си желаното название в публичното пространство. Че как иначе- нали са на власт!

А ние какви сме? Направо предатели или “само” непатриоти? Или може би сме разединени патриоти, докато те са обединени от волята да властват, поради което техният ярък представител Сидеров често цитира Бисмарк ( без да го споменава) за политиката като “изкуството на възможното” ( за оправдание, че му се налага да се нагажда към Борисов, когото псуваше до неотдавна).

За онези от нас, които четем и слушаме как другите пишат и говорят за нас, е ясно, че никъде по света не ги наричат “патриоти”. Определят ги в най-добрия случай като националисти, а също като чуждомразци, което е много съществено. Защото разликата между патриотизма и шовинизма е в чуждомразието на шовинистите ( или крайните националисти , за каквито също определят в чубина нашите Обединени патриоти) . Докато патриотите са хора, които обичат родината си. Това е характерно за огромното мнозинство от българите.

Не е само сюжетът с “Пейтриът” за Полша и контрастът с пейтриотите у нас, който подсеща за “особеното” положение на пейтриотизма у нас. Защото се  подразбира плащане ( pay) на английски, но в рубли.

Преди някой да се възмути, че на него лично не му плащат, трябва да обясня, че информацията за руските плащания, чрез които Москва си пазарува влияние и плацдарм за бъдещи действия в България, започва да изплува на повърхността ( дал съм вече много примери и няма да се връщам към тях).

Ако нашите властници наистина бяха патриоти, а не пейтриоти, трябваше да задават въпроси не само за някои неназовани руснаци, които заобикалят българските закони и не плащат данъци за предоставяните от тях хотелски услуги на сънародниците си , но и за най-големия данъкоНЕплатец в страната Лукойл, жалващ се, че нямал печалба.

Ако имахме патриоти, а не пейтриоти, те трябваше да се запитат с какви траншове се захравна организацията , която вече системно се хвали, че е най-масовата в България. От какви пари живее Национално движение “Русофили”, биха попитали патриотите, ако бяха такива.

Българските патриоти искат да знаят на какво основание държавата ни бди над целостта и чистотата на съветската монументална символика, чиято цел е да увековечи българската търпимост към съветската окупация и руския постколонилизъм като негов узаконен у нас правоприемник.

Пейтриотите не питат такива неща.

Патриотично е да се знае колко са българите в най-голямата държава на света. Редовно четем официалните статистики за износа на българи в САЩ, Германия и прочее западни страни. Подозираме, че реалното българско присъствие в тях е много по-голямо.

А колко са българите в Русия? Пейтриотите нехаят, явно не им удобно да знаят.

И защо Русия не съобщава колко са българите на руска територия? Може би защото не е полицейска държава и се слави с гостоприемството си, поради което не води статистика?

Пейтриотите не питат, защото може да възникне темата за милионите претопени по документи волжки българи в “татари”. Не е пейтриотично да притесняваме братушките с такива дреболии. Виж, ако в Украйна някой етнически българин е изял шамар, защото е взел руската страна в спор с оголените нерви на украинците след руската агресия, пейтриотите у нас настръхват.

И понеже пейтриотите са много гласовити по въпроси,  избирателно свързани с историята, няма как да подминем пейтротичното им мълчание за отвлечените в СССР хиляди български граждани ( 4000 души по данни на посланик Василий Такев, цитиран с негово съгласие от автора на тези редове в книгата “Течна дружба” през 2011 г.) и брутално конфискувани български архиви.

За какво й е на съвременна Русия 70 години по-късно да крие от нас истината, заложена в тези архиви, ако не, за да поддържа лъжите и манупилациите за собствената си роля в насилственото съветизиране на България, последвано от напъни за пълзяща русификация чрез контрол върху икономиката , имотния пазар и съответното заселване на руски граждани?

На българските активи, откраднати в огромни размери ( вагони, кораби, машини- цели фабрики, плюс цели реколти, изкупени на безценица) в годините на съветската окупация, отдавна им е “турена пепел”. Включително чрез изграждането на съветски комбинати, като онзи в Кремиковци, тровил София и околностите й десетилетия наред, но тачен като символ на “безкористната съветска помощ” за България. Тази газова камера за българите продължи пъкленото си антиекологично дело дълго след кончината на  съветската политическа доктрина у нас.

Ако в зората на “прехода” все още някой можеше да попита няма ли да си поискаме компенсации от приемника на СССР за всичко, сторено на България, днес това е нечувано. На власт са пейтриотите, които мерят пейтриотизма си в километри бодлива тел и заплашват да върнат казармата откъм нейната вътрешна страна.

Преди нахъсваха избирателите си с плашилото ДПС , създадено за тази цел, а днес- с циганите.

Утре сме наред ние, непатриотите.

24 мнения за “Пейтриотите”

 1. Търсим определение за Патриот. Ето един. А-а, ама той бил “пиндостаннец”. Ох, де да бяха и една милонна от него и нашите самонарекли се, но с нулево международно признание патрЕоти.

  http://filmisub.com/filmi/ekshani/4524-patton-patan-1970.html

 2. Отново и отново, ЗАСЛУЖЕНИ поздравления за г-н Инджев!
  Но с негово позволение, няколко не забележки, а по скоро разсъждения на глас.
  Не по ред и по значение, но:
  1.”А ние останалите какви сме? „
  Ние останалите сме натикани в миша дупка, да си хортуваме тук в блога!
  Но „ Пей ли си Пенкеле, кой ли те слуша!” Червените клюкарки във ВСИЧКИ ТВ и радиа „оглушават „ матриала.
  2. „Направо предатели или “само” непатриоти?”
  В БЕСЕДКАТА е свърталището на предателите, под закрилата на баш предателя Иво Инджев!
  3.” Или може би сме разединени патриоти”
  Изобщо не сме разединени! НяКОЙ го прави така да изглежда, постоянно фабрикувайки разни ментета!
  4.”никъде по света не ги наричат “патриоти”.”
  Ей туканка 100% съм СЪГЛАСЕН! Навсякъде по света ги наричат ИДИОТИ!
  5.”Преди някой да се възмути, че на него лично не му плащат”.
  Аз не се възмущавам , че на МЕНЕ лично не ми плащат.
  Аз се възмущавам, че лично АЗ ПЛАЩАМ! В цял свят цената на петрола падна двойно, а АЗ ПЛАЩАМ, ВСЕ СЪЩАТА цена на газ и бензин!
  6.”На българските активи, откраднати в огромни размери ( вагони, кораби, машини- цели фабрики, плюс цели реколти, изкупени на безценица)…”
  МОЛЯ,моля! Не манипулирайте!
  Това не са кражби! Това са благодарствени дарове за нашия Бог-Освободител, чийто храм е Кремъл!
  В краен случай, жертвоприношения на Капището- Мумиярника на Ленин!
  7 „циганите”
  Стига с тези цигани! Кога БЪЛГАРИТЕ най-после ще проумеят, че Борисов е ХОХЪЙЛАТА!
  8 „Утре сме наред ние, непатриотите.”
  Ни утре, ни в други ден , ни на Видов ден, ни на Куково лято , ще ни дойде реда!
  НИКОГА!
  Докато не грабнем СОПИТЕ!

  8 Най-искреното ми уважение и възхищение към г-н Инджев

 3. БОТЕВ ги наричаше лъжепатриоти и идиоти.Ние, които обичаме БЪЛГАРИЯ повече от Русия и рублите,ще се обединим под името ИСТИНСКИ ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ.Спомнете си,че през целия преход ИДИОТИТЕ заблуждават нормалните хора като лъжат и манипулират със сходни абривиавитури на десни партии, размивайки вота.Лъжите им мутират както и те самите.Нека обаче да знаят,че нищо не зависи от тях.Скоро ще последваме примера на Полша.Обречени сме да вървим напред със свободните народи.

 4. Рубладжийски посерковци-и точка! Позор за България, позор за Европа, гавра с мечтите на 2 поколения за нормален политически живот!

 5. Въобще не ме интересуват никакви Нови Конституции!
  Въобще не ме интересуват никакви референдуми!
  Въобще не ме интересуват никакви съдебни реформи!
  1.Искам ликвидиране на „Демократичния централизъм”!
  2.Искам ВСИЧКИ български граждани да са с РАВНИ ПРАВА да бъдат избирани! На ПРАКТИКА!
  3. Искам ВСИЧКИ български граждани да са с РАВНИ ВЪЗМОЖНОСТИ да избират! На ПРАКТИКА!
  4. Искам ВСИЧКИ български граждани да не могат да бъдат ОГРАБВАНИ дори с 20лв! На ПРАКТИКА!
  И това не е САМО МОЕ желание!
  Аз съм 100% сигурен, че това Е ЖЕЛАНИЕ на ВСИЧКИ български граждани, ТУК ДОЛУ!
  /Независимо от техните политически пристрастия, обществено положение и имотно състояние!/
  Аз съм 100% сигурен, че това НЕ Е ЖЕЛАНИЕ на НИКОЙ , от ония ТАМ ГОРЕ!
  /Независимо от техните политически пристрастия, обществено положение и имотно състояние!/
  Надявам се да ме опровергаят НОВА РЕПУБЛИКА!
  Защото нещата са много ПРОСТИ и ЛЕСНИ!
  По т.1. Не централите и вождовете им, а кандидатите за ВСИЧКИ изборни длъжности, САМИ ДА СЕ „НОМИНИРАТ” пред симпатизантите с различните политически пристрастия !
  По т.2 . 1% праг на преференции! И да е ЕДНАКВО задължителен за ВСИЧКИ в листите, а кандидатите да са подредени по АЗБУЧЕН ред!
  По т.3. Гласуване И по пощата! Тогава ВСИЧКИ български граждани, независимо къде се намират по света и у нас в деня на изборите, независимо по каква причина са възпрепятствани да отидат до урните, ще имат равни ВЪЗМОЖНОСТИ да гласуват!
  По т.4. Да се запише в Конституцията : „ Всеки български граждани, който се ЧУВСТВА, че е ОЩЕТЕН с 20лв , да има ПРАВО на съдебно ЖУРИ!
  Но… всичко зависи от пустата му „политическа воля”!
  Но… всичко зависи от НАЙ – ПОЛИТИЧЕСКАТА ВОЛЯ -тази на сопите!
  А ДО ТОГАВА? Повтаряйте тези простички 4-ри неща: на роднини и приятели, на съмишленици и опоненти , на познати и непознати!
  И ТОГАВА „мила моя, майно льо”!
  България НЯМА ДА БЪДЕ САЩ на Европа!
  България НЯМА ДА БЪДЕ Швейцария на Балканите!
  България ЩЕ БЪДЕ, КАКТО СЕ ПЕЕ в Химна ни:
  МИЛА РОДИНО-
  ТИ СИ ЗЕМЕН РАЙ!!!

 6. Да се чете:
  1.Искам ликвидиране на „Демократичния централизъм”! НА ПРАКТИКА!

 7. Такива “патрЕотЕ” ми е неудобно да добавям каквото и да е след перото на Ботев, който ги е описал още преди 150 години.Отделно ако кажа нещо за тях Иво Инджев няма толкова червени точки за малолетни.
  ПатрЕотичния ми въпрос е продължение на предната публикация:
  Доколко е патрЕотично да даваш 1.5 милиарда лева за 8 бр. нов Grippen след като правя следната калулация:
  F35 с базова цена 110 милиона $ и реална цена 135 милиона $ (в зависимост от двигателите).
  8 броя F35 с единична цена 135 милиона $=1.08 милиарда лева.
  Не знам колко струват тренажорите и въоръжението, но да приемем че струва още половин милиард лева. Е,крайната сметка е 1.58 милиарда лева.
  ЕСКАДРИЛА 8 бр. F35 – безаналогови в света=1.58 милиарда лева. .
  Ескадрила 8 бр. Grippen = 1.5 милиард лева.
  Та въпроса ми е: ПатрЕотично ли е?

 8. P.S. В последния ми коментар да се чете 5 броя F35 по валутен курс 1.7 лв за 1 $ т.е. 5 бр.F35=8 бр.Grippen

 9. Свидетел съм, че заселването на руснаците у нас, следвайки девиза на Путин: “ДОВЕДИ ПРИЯТЕЛ!”, започна масово по време на първия мандат на Борисов.
  И до този момент той не е направил НИКАКВО усилие, за да овладее и възпре тази опасна за националната ни сигурност ОРГАНИЗИРАНА НАПАСТ.

  Ако, поради интелектуална или някаква друга физическа немощ, той и екипът му не са в състояние да предложат ефективно, възпиращо законадателство да бяха използвали опита на Хърватия, която беше подложена на същия заселнически натиск!

 10. Странно нещо е руско мислещата глава. Руско мислещата глава харесва силни личности – царе, спасители, охранители, патриоти, шарлатани и тарикати, но като види какво представляват казва “ами ние какви сме”. Патриотството не е паднало от небето, а е заслуга на цялото руско мислещо българско общество, което не може да разбере, че патриотството е нов път към тоталитаризъм. Патриотството е българско чудо, каквото няма никъде другаде.

 11. @ everyone else
  „„САЩ за първи път стават износител на природен газ и могат да предложат АЛТЕРНАТИВА, която е надеждна и ПРИЯТЕЛСКА, А НЕ ИЗНУДВАЩА.”
  Това са посланията на Тръмп от Полша”
  Благодаря за БЛАГАТА ВЕСТ!
  Първият пирон в ковчега на РФ е забит!
  Още кило пирони чакат за одобрение в Камарата и Сената на Конгреса!
  А в Руската Дума, скара ще хълцукат от газираното шампанско…

 12. И аз като доста от съфорумците се сетих за Ботев. С извинение към великия поет, ще си позволя малка промяна в стиховете, за да могат да бъдат разбрани, ако има неКои патреоти, четящи тук:
  Пейтриот е, дупе дава
  за грИПОНи, за свобода,
  но не свойто дупе брате,
  а дупето на народа.

 13. Клюкар ти уби ДВУГЛАВИЯ МУТАНТ! Още един път ти свалям шапка,тук в блога на господин Инджев до сега не съм прочел по добри коментари от твоите всички са аргоментирани и с хумор.Дерзай.IIC…..oIL.

 14. Патриотизмът по определение е вид емоция, нещо, което човек сам си знае има ли го в него, или го няма. Когато някой твърди, че е патриот, може да лъже, може и да казва истината – недоказуемо е. По този начин патриотизмът не може да бъде платформа за каквото и да било обединение на хората – патриот може да е както президентът, така и престъпникът. Не е достатъчно, да не говорим, че патриотизмът сам по себе си няма цел (защото е емоция). В този смисъл патриотичните организации много ми напомнят на гей-парад. Защото всички ние имаме полови органи и е дълбоко лично, кой как и за какво ги употребява. В този смисъл начинът на употреба на половите органи не може да бъде платформа за обединение на хората (отново президентът и престъпникът). Лично аз считам, че всякакви обединения на такава плоскост са по-скоро опит за манипулация, или вид такава. Затова няма парад на жените в критическата, или на тези в менопауза, на мъжете в андропауза, на тинейджърите или на пубертетите. Стана доста дълго, извинете. Исках само да обясня, че като казвам, че ми приличат на гей-парад, не ги обиждам, а го мисля наистина и имам доводи за това. Иначе са ми съвършено безразлични.

 15. Съгласно българският тълкован речник, значението на тези думи е следното:
  ПАТРИОТ – човек, който обича отечеството (Бьлгария, а не Русия) и народа си! Родолюбец!
  НАРОД – хората, които населяват дадената държава (независимо от етническият им произход)! Граждани на държавата! Тогава, кажете ми, какво общо имат с истинските патриоти, “бялата златка”, “каракачанеца” и насилника над беззащитните жени и тeхните фашизирани хулиганстващи шайки! 😎 А в действителност, патриотизъмът е много хубаво нещо (г-н Рачев), но посочените от мен хора, опорочават, извращават и компроментират тази дума! Макар и в минало време, такива хора Ботев много добре ги е описал в своето творчество (за съжаление историята се повтаря, като фарс в сегашно време)!

 16. Направи ли ви впечатление как българските медии отразиха речта на Тръмп пред Мемориала на загиналите във Варшавското въстание, в която той официално обяви кой е разпалил ВСВ – нацитата и съветите, нападнали Полша от две страни едновременно. И други интересни неща каза Тръмп пред ветераните и Полската армия и Съпротива, а в продажните медии това бе отразено повече от брифли, и веднага след това започваха бисерите за “изолирания Тръмп заради Парижкото споразумение”, за Мелания която не можела да излезе от хотела защото навън вилнеели Пегидоподобоните пролетарии, За Победителя от разговора между Тръмп и Путин, който познайте кой е бил, нали познахте? Продажна работа

 17. Поздравления за страхотната статия

 18. На мен съвсем не са ми безразлични! Патрэоти, русофили и прочия сволоч /строители на “големи шлемове” и хъбове/, са хора, които под маската на добронамереност и “в името и за добруването на народа” практикуват СИСТЕМНО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО /независимо по какви подбуди и с какви цели/ и действията им ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИНКРИМИНИРАНИ!

 19. От всичко се вижда ,че няКОИ използва патриотизма за ЛИЧНИ, КОРПОРАТИВНИ и ЧУЖДИ цели. Т.е. някой ПОЛИТИЗИРА, и ПРИВАТИЗИРА патриотизма, за ТЯСНИ,….ЛИЧНИ,……..КОМЕРСИАЛНИ,……КЛИЕНТЕЛИСТКИ, ………..ПАРАЗИТНИ цели. По същият начин Путлер приватизира за лични многотрилионни и престъпни цели дори православието, въпреки че се разведе на стари години, а освен това ЦЯЛ живот е унищожавал църкви, синагоги, джамии, пагоди…..всякакви религиозни светини – защото е ЧЕКИСТ и бандит от КГБ. Но сега не само експлоатира всяка религия в путлеристкият си бандитустан , но и се е изтипосал за главен наместник на всички религии ,и особено православието, без дори един ден през целият си досегашен живот дори формално да е заемал някаква минимална религиозна длъжност. А сега от бандитски чекист направо глава на путлеристката чекистка църква!!!
  И тукашните paYtriots са повечето на чекистка хранилка при Путлер, и са толкова “патриоти”, колкото Путлер е “православен”!
  Атакисткият “вожД” – долен сидоровчук(отдавнашен корпоративен рекламен “джурналист” на руско-българската Мутригруп!) премина от “дотиране” от Мутригруп на директна путлериска “издръжка” от КГБ!
  Каракчановски е потомствен “сътрудник” на ДС – “българският” клон на КГБ.
  Иникак не е чудно ,че при такива “вождове” ,патрЕотрите в задунайската губерния са само PAYtriots на метрополията си, и то не от “чисто русофилски подбуди”, а от руБЛофилски. А най-правилно и точно определение е, че са PAYtrioFILI- т.е. обичат да им се ПЛАЩА най-малко по 3(ТРИ!) пъти за PAYtriotзЪма!

 20. @sms
  Поздравления за снимките на КГБ с „новите дрехи на царя” ! Виртуални като самият цар Путин!
  Но и платените МУ клакьори у нас не спят денонощно!
  Ето селфито на голият им червен славянски задник!
  Прочетете още ПЪРВИЯТ коментар под материала във faktor.bg
  Някой си фен на БУДЬОНИ се подписал ген. Иван Колев!

  ген. Иван Колев(09.07.2017 07:32)
  Отговорете
  Ментето е в стил Икономедия на Иво Прокопиев. Само Иво Инджев е правил по-големи ментета.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.