Горчив коментар на рождения ден на Апостола

неделя, 16 юли 2017 г.

Истинският убиец и на Левски тогава, и на подобните му днес е пословичното българско малодушие

Ilian Vassilev във Фейсбук предлага по повод 180-годишнината на Васил Левски (виж: Такива като Левски се раждат и днес, но ние не ги забелязваме – или като ги забележим ги убиваме) да довършим няколко изречения, това е добра идея, подкрепям я, ето как аз ги довърших, ето как аз разсъждавам по тия изречения:
Ако Левски беше жив днес, пак щеше непременно да бъде убит от нашето безразличие и бездушие: истинският убиец на Левски и тогава, и сега е българското малодушие.
Първо, щеше ли изобщо да е възможен, да, възможен е Левски и в наши дни, сигурно тук-там има подобни на него, ала ние даже не ги знаем, а и да ги знаем, не ги припознаваме и признаваме, че са такива (ала ги надушваме настръхнали от вражда към тях!) – и по тази причина сме заети с това да ги убиваме.
Второ, кога щеше да разберем, че съществува – първо убиваме подобните на Левски, пък след време нищо чудно и паметници да им построим, та с тези паметници поне малко да залъжем гузната си, мръсната си съвест.
Трето, щеше да бъде осъден от кого – как така от кого, от нас самите, разбира се ще бъде не само осъден, но и ний самите сме им палачите: за такива като Левски в днешно време даже не им организираме съдебни процеси, откъде-накъде да си губим време с такива излишни глезотии, та значително по-лесно и приятно е просто със своите зъби да им прегризем гръкляните!
Четвърто, щеше да бъде предаден от кого – Боже мили, по-добре е да запитате от кого няма да бъде предаден! И още едно нещо и сигурно: абсолютно никой няма в наши дни да застане редом с Левски, а всички само ще гледат отстрани екзекуцията му и даже ще ръкопляскат когато му прегризват със зъби гръкляна!
Пето, щеше да бъде избран за – ами предполагам ще го обявим, да речем, за “пълен некадърник”, за най-досаден натрапник, за проклет дразнител ще го обявим, за народен враг ще го обявим, за “напълно негоден да служи на системата” ще го обявим, а когато се опита да се защити, всички ще гледаме отстрани като говеда и никой няма да му помогне с нищо, това е повече от ясно!
Шесто, щеше да бъде набожен молещ се в храмовете на Българската Православна Църква.Такива като Левски не демонстрират набожността си като я демонстрират в църква, тя, истинската набожност, е съвсем безмълвна.
Щеше да бъде разбойник, поет, писател, журналист, бандит, политик, странник, маргинал, търговец. Разбойник – да, може да бъде (макар че у нас е сега така пълно с разбойници, конкуренцията в разбойничеството е така голяма, че Левски явно трудно може да се вреди сред тях!), поет – също, писател – не, дървеното “философстване” не е присъщо на такива като Левски (ний си имаме Стефан Цанев, защо ни е още един негов двойник?!), журналист Левски, чини ми се, може да бъде, и днес си имаме подобни на него, сещам се за Иво Инджев, примерно, и то е от всякъде гонен, но не е навсякъде приет, Левски да бъде обявен за бандит в наше време е напълно възможно, именно истинските бандити ще го обявят за бандит и ще си измият така ръцете с него (както в наше време истинските некадърници обявяват кадърните у нас за “пълни некадърници”), Левски в днешно време да е политик, моля ви се, та той не може да се вреди, пълно и днес с мерзавци, които се обявяват за “нов Левски” (Боко, Сидеров, Марешки, Слави… да продължавам ли още?!) и т.н., Левски днес положително ще бъде маргинал (той и тогава си е бил такъв!), търговец от него не става, разбира се, че ще е странник, той и тогава е бил точно такъв странник, най-самотният странник е бил Левски тогава…
П.С.  Илиян Василев се превърна в уникален пример за български патриотизъм с евроатлантически знак за качество, след като стана единственият наш сънародник, на когото режимът на Путин забрани да посещава Русия във връзка с позицията му срещу агресията на Кремъл срещу Украйна.
Уточнение след недоразумение ( по вина  на ivo.bg- “редакцията” се извинява за допусната грешка):в горния текст  Ангел Грънчаров отговаря на следните въпроси, зададени във фейсбук от Илиян Василев
Моля завършете изречението – Ако той беше жив днес, …
Първо, щеше ли изобщо да е възможен…
Второ, кога щеше да разберем, че съществува…
Трето, щеше да бъде осъден от кого…
Четвърто, щеше да бъде предаден от кого…
Пето, щеше да бъде избран за…
Шесто, щеше да бъде набожен молещ се в храмовете на Българската Православна Църква.
Щеше да бъде разбойник, поет, писател, журналист, бандит, политик, странник, маргинал, търговец…
Не, не мислете че е излишно това упражнение. Такива като Левски се раждат и днес, но ние не ги забелязваме или ги убиваме с пренебрежението си приживе.
Утре ще изпратим един стойностен човек – за това Ви питам.
Ако Апостолът беше жив днес… и продължете.
Ilian Vassilev

19 мнения за “Горчив коментар на рождения ден на Апостола”

 1. Левски е една трагична фигура. Той е роден не където трябва и е живял не когато трябва.
  Същото се отнася за Ботев и десетки велики българи.

 2. Поклон пред светлата памет на Апостолът на Свободата!
  Шапо за текстът на г-н Илиян Василев!
  Казал е много горчиви истини, вкл. И за халът на родната журналистика. Имам приятел от студентските години, вече пенсиониран журналист. Попитах го, готов ли да защити всеки написан ред от преди и след “избухването на демокрацият”, в кавичките е по Йоло Денев.
  -Да! Но има колеги и те никак не са малко които за 200 лева така ще те изтипосат, че и родната ти майка няма да те познае.
  Съжалявам, че не няма как да се провери но съм на 100% убеден, че драскачите от жълтите медии на КОЙ, те и всички са там, “съжаляват”, че Кристиян Таков, Бог да го прости, е починал от, нека го кажа така, от това а не от онова.

 3. ТИ НУЖЕН СИ..
  И ДНЕС

  Апостоле велик,
  ти нужен си и днес,
  попаднали отново сме
  във непрогледен лес…

  Пак робство има тук
  с тирани.. и лъжци,
  отново сме превърнати
  във стадо от слепци…

  Пак грабят ни..
  и мачкат и убиват,
  но днеска няма кой
  да вдигне съпротива…

  Пак нужен ни е..
  твоят дух свободен,
  че днес отново е
  на колене народа…

  Водачи трябват ни
  за свобода и правда,
  че битката и днес е
  все така неравна…

  Роди се и сега
  о, славний наш храбрецо,
  да станем славни пак
  и истински човеци!..

  Да съхраним рода,
  наследство и държава,
  и пак, като преди
  светът да ни признава!..

  Апостоле Велик,
  днес сила ни е нужна,
  за да отхвърлим игото
  и вътрешно.. и чуждо!..

  И гордо да речем –
  не се борѝ напразно
  и всеки ден за нас
  да бъде светъл празник!..

  Д@н 17.02.2017г.

 4. „Пословичното българско малодушие“???????

  ГЛУПОСТИ! Изобщо не мога да го приема! СЪБУДЕТЕ СЕ, БЪЛГАРИ!Трябва ли да Ви припомням думите на ХРИСТО БОТЕВ, че това е: „ ЧИСТА БУДАЛАЩИНА“ и
  „туй, що глупци, вий не знайте,
  позор ли е или слава“

  Всички страни, които се радват на успех и благоденствие днес, преминаха през жестокостите на вековете запазвайки връзката, почитта и уважението си към владетелите си. При нас БЪЛГАРИТЕ НЕ Е ТАКА! Ние губихме владетелите си, държавата си, и връзката ни с рода се изтъняваше, НО СЕ ЗАПАЗИХМЕ! Посочете ми поне един народ, като нашия БЪЛГАРСКИЯ, който да е преминал през ад подобен на нашия.
  Цели два века, цели двеста години и историци, и езиковеди се надпреварваха да доказват от удобните си кабинети без да посетят БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ, че хората, които населяват Мизия, Тракия и Македония са номади от тюрко-татарски произход. Това хвърли черна сянка върху БЪЛГАРСКИЯ РОД, защото благодарение на тези кабинетни писаници, на тези пишман историци и езиковеди, БЪЛГАРИТЕ се приемаха като чуждо тяло на Европейския континент. И в същото това време БЪЛГАРИТЕ са под ботуша на турското владичество и руския панславизъм, успешно използван и от сърби, и от гърци.

  И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, БИХ КАЗАЛ ДОРИ НАПУК НА ВСИЧКО, БЪЛГАРИТЕ НИКОГА НЕ ПРОЯВИХА МАЛОДУШИЕ!

  Българско малодушие ли е:
  – Премахването на византийското владичество?
  -Написаната от ПАИСИЙ История за БЪЛГАРИТЕ?
  – Появата на възрожденците ни С.ПАЛАУЗОВ, РАКОВСКИ, ЛЕВСКИ, БОТЕВ, КАРАВЕЛОВ, СТАМБОЛОВ, ЗАХАРИ СТОЯНОВ……………………?
  – Априлското въстание?
  -Подвигът на ОПЪЛЧЕНЦИТЕ ДОНЕСЛИ СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ от турско владичество?
  – СЪЕДИНЕНИЕТО?
  – Генерал ИВАН КОЛЕВ и победата в битката за Добруджа?

  Няма да забравя как баба ми пазеше една снимка на ВАСИЛ ЛЕВСКИ и я почиташе наравно с ИИСУС. Пазя я и аз, и като му дойде времето ще я предам на синовете и дъщерите си заедно с ИСТИНСКАТА И НЕПОДПРАВЕНА ИСТОРИЯ ЗА ВЕЛИКИТЕ НИ ДРЕВНИ ПРЕДЦИ, за да продължат БЪЛГАРСКАТА МИСИЯ. Пазим ли я тази свещена връзка с ВЕЛИКИТЕ СИ КАНОВЕ, БЪЛГАРИЯ НИКОГА НЯМА ДА УМРЕ. А днешните последователи на ДЯКОНА не само, че няма да останат незабележими, а броят им неимоверно ще се увеличава подобно на лавинен синдром, носещ радост и благополучие на БЪЛГАРИТЕ и усмивката на възродената си свещенна МАДАРА.

 5. …след като стана единственият наш сънародник, на когото режимът на Путин забрани да посещава Русия във връзка с позицията му срещу агресията на Кремъл срещу Украйна…

  Възхищение, Уважение, Почитание към г-н Василев!!!

 6. Към Борис Петров:

  В Кремъл не схванаха, че издадоха на Илиян Василев сертификат за главното качество на един български общественик в днешно време: да бъдеш забранен като български дисидент от Москва е гаранция за бъдещ възход на забранения да посещава Москва българин.
  Предстои реализацията на този “бонус” да се случи – само Илиян да е жив и здрав.

 7. Да бъде вечна славата ти Апостоле.Цялото българско племе те слави,обича и почита.Ти със своя дух,подвиг и пример и днес си между нас.

 8. Илиян Василев има необходимите за държавник качества и воля! Визия, аналитична чувствителност, прагматично чувство, дипломатичност. Доказва го ежедневно в анализи, коментари и действия.
  Стамбо го беше казал брилянтно преди време. Аз ще опростя:
  Само идиоти могат да си позволят да не използват капитала на такава личност в полза на държавността.

  ps: Ето един отличен анализ от него http://bulgariaanalytica.org/2017/06/21/nord-stream/
  И един цитат:

  “Темата няма да бъде Крим или Украйна, а директни действия срещу европейски компании и правителства заради тяхното съдействие на Русия да укрепи финансовата си база, с която провежда политическата и хибридна вона срещу САЩ и Запада като цяло. Това, което се случи със Северен поток -2 ще се отрази и на съдбата на Турски поток и неговия вход в Европейския съюз, и на достъпа на Газпром до ТАП и други проекти, върху негова примка върху газовия пазар в Централна и Източна Европа и възможностите му да блокира конкуренция.”

  Последното изречение да се чете в курсив.

 9. /180 години от Рождението на Васил Левски /
  БАЛАДА ЗА ЯНА ЯЗОВА
  Тя беше под въпрос поетеса,
  предизвикваше не любопитство, а – смях…
  Сама в центъра на интереса,
  раздухан от професор лукав…
  Уж носеше ранни прояви на гений,
  а то – инфантилен дискант…
  Схрускваха я полуинтелигентите
  и всеки педант.
  Все пак популярността й подразни
  властниците в наглия Всечас,
  но насилствата им бяха напразни
  да превземат нейния глас.
  Тя просто се самопогреба,
  друго повече не можа.
  Превърна се в сянка непотребна
  при пожара на оная лъжа.
  Да потърси Бога – нямаше сили.
  Само Левски можа да позове.
  И в свойте сълзи се бе отразила,
  и реши наново да се основе.
  Чу от Левски не едно име непознато –
  тя трябваше пак да го прояви,
  и то ставаше вече възпято,
  тя го в проза епична пови.
  Тя следваше Дякона неубоздано,
  превърна си гардероба в книжен склад.
  Безсмъртна да стане, беше още рано.
  Сама, в своя дом, си умря от глад.
  Радой Ралин

 10. Имам малка забележка. Наскоро ЯНКО ГОЧЕВ издаде книга за виновните за смъртта на АПОСТОЛА. В нея той оборва спекулациите на “нашите” специалисти по въпроса ,че ЛЕВСКИ е бил изоставен. ИМАЛО Е ДЕВЕТ ДОБРЕ ОРГАНИЗИРАНИ ОПИТА ОТ БЪЛГАРИТЕ ДА ГО СПАСЯТ. Лъжата че една малка група го е заловила и ескортирала също е оборена в тази книга с изключително боравене с факти и документи от автора. Посочен с факти е и главния виновник за смъртта на АПОСТОЛА- граф игнатиев.

 11. Редовете, които е написал Илиян Василев, са пропити с болка и тревога за същността и съдбата на нашето племе. Само духовен слепец или закоравял лицемер не би се съгласил с тези горчиви, но правдиви констатации. Нека в тази връзка си спомним една епиграма на великия /подчертавам ВЕЛИКИЯ, но не като израз на култово безпросветно преклонение, а като признание за величието на един също самотник, за съжаление, духовен титан като Радой Ралин. Да си я припомним:

  “О, бива ни да срещаме с акламация,
  убиване и реабилитация!”

  Или пък мотото в един от томовете със стихосбирките на поета Кирил Христов, издадени през 1967 г.:

  “Когато българите видят, че сред тях някой се отличава с хубост, ум и способности, то те казват: Такъв човек трябва да служи на Бога”. След това го хващат, обесват го и го оставят да виси на слънцето докато изсъхне.”

  Из впечатленията на багдадски мисионер, дошъл да проповядва исляма през VI-и век във Волжска България.

 12. Изпитвам много по-голямо уважение към Илиян Василев (един наистина достоен във всяко отношение български общественик), отколкото към идеализирания, т.е. нереален образ на Левски или към противоречивата личност на неговия реален прототип Васил И. Кунчев. Въпреки личното ми уважение, обаче, към Илиян, ще си позволя този път да не се съглася с него.

  Днешното българско общество е много по-цивилизовано (в морален и интелектуален смисъл) от когато и да било преди. Подобна констатация е валидна за всяко съвременно общество. Патриотарските приказките за „исторически постижения” и „златни векове” на „велики личности” произлезли от този или онзи народ, са за наивници, подготвяни за пушечно месо. Прави чест мнозинството днешни БГ-граждани, че не се поддават на подобни митологеми и стоят здраво на земята, отнасяйки се с нужния скептицизъм към патриотарските шумотевици на тема „велики личности и славно минало”.

  Разбира се, има и комплексирани личности, които не могат да оценят стойността на своите съвременници и непрекъснато се ровят в миналото с надеждата да го намерят „славно”, а не за да извлекат поука от грешките на предишните поколения. Да се оборва подобна комплексарщина е неприятно, тъй като тя реагира с неистови крясъци и викове, но не е напълно безсмислено. В тази връзка, бих препоръчал на интересуващите се, да се запознаят със статията на Иван Д. Стоянов (няма нищо общо с проф. Иван Стоянов) за историческите условия при които е възникнал мита за Левски и неговите отлики от действителната личност на прототипа Васил.И.Кунчев.

  https://ids777.wordpress.com/%D0%B2%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB-%D0%BB%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%B0%D0%BB-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B8%D0%B4%D0%BE%D0%BB/

 13. Колкото по-напред отиваме като народ, толкова повече намаляват историческите ни самоизмами. Повечето от тях вече дори неусетно са отшумяли. Запазили са се само най-големите, най-емоционалните, най-важните. Но идва и тяхното време. Собственото ни развитие неизбежно доближава момента когато и митът “Левски” ще трябва да си ходи.
  Огромната инерция, навикът, несекващото желание образа на Апостола да се използва за политическа агитация – всичко това ще пречи. Но най-много ще пречи друго. Това, че създателите му са се погрижили този образ да бъде много, много ласкателен към самите нас. Левски е наш собствен, до безкрай идеализиран национален автопортрет. Силата му е най-вече в неговата безкрайна ласкателност към българина, към всеки един от нас.
  Просветата е най-добрия лек срещу пропагандата. Най-важното е да се знаят фактите, защото повечето от нас притежават достатъчна способност сами да правят от тях правилни изводи. А фактите … А фактите за Левски ни казват съвсем друго. И съм се постарал да събера колкото можах от тях в есето «Васил Левски – идеал или идол» на ids777.wordpress.com

 14. “Предстои реализацията на този “бонус” да се случи – само Илиян да е жив и здрав.”
  Дано Г-н Инджев, това е надеждата ми- Да ни управляват хора от калибъра на Ил. Василев.

 15. Re:Nestor | юли 17, 2017, 15:38 & Иван Д. Стоянов | юли 17, 2017, 17:17

  Насилих се да изчета докрай “есето” на г-н иван д. стоянов, което по същество си е наистина един шедьовър на рубладжийската хибридна война и пропаганда, активно водена от десетки, ако не и стотици про-путиняшки агенти на влияние у нас.

  Няма да се спирам на факта, че в сайта си господинът има цял раздел, специално посветен на величието и мощта на рАЗИЯ.

  Нито на факта, че тезите му се основават изключително върху ЕДИН източник, писан от “възрожденеца” стоян заимов, доказан агент на влияние на рАЗИЯ и претендент за титлата пръв крупен рубладжия у нас.

  Несъмнено господинът има известен талант, тъй като не работи с кресливи лозунгарски опорки, предназначени за нискочелите същества с по 2 мозъчни гънки. Не, той се цели в грамотната аудитория и се стреми да влее отровата на съмнението чрез поднасяне на известни факти, подвеждащото им тълкуване и напълно неверни изводи. Лайтмотивът му (поне на мен така ми се стори), е че Левски е перфектното символ-верую на агресивната нова политическа прослойка от бандит-революционери в България, без икономическа база, но с големи апетити да участват в предстоящия дележ на “баницата” на властта, нещо като праобраз на днешния КОЙ.

  В гонитбата на тази цел идс не само обявява Левски за убиец, бандит, обирджия и терорист, удобен за манипулиране на българското население, което видиш ли, било 97% неграмотно. Захари Стоянов е ни повече, ни по-малко неграмотен лъжец, манипулатор и фалшификатор. Раковски е грандоман с мераци да стане княз на България. А Стефан Стамболов е … руски шпионин с водещ офицер българинът на руска служба полк. Кишелски, търгаш, който трупа пари от руските военни доставки и поради това се крие като плъх в тила по време на Априлското въстание и войната!!! Ползват се и няколко извадени от контекст цитати на бедния Иван Хаджийски. Май само Ботьов е пощаден, не се вписва в схемата, види се!
  Съществото идс непрестанно размахва т.нар. бръснач на Окъм (при липса на достатъчно факти най-простото обяснение на дадено явление обикновено е вярното), за да доказва тезите си.

  Да, ама не, казваше един покоен милиционерски доносник с чин журналист. По делата им ще ги познаете. Левски е екзекутиран с активната задкулисна намеса на рАЗИЯтската дипломация и граф Игнатиев. Захари Стоянов е отровен с диамантен прах в халба бира, поднесена му преди откриването на първото българско участие в световното изложение в Париж. Стамболов е зверски посечен посред бял ден, а рАЗИЯтските примати взривяват гроба му. За отбелязване е, че мръсната организационна работа (под надзора на ген. Каулбарс) се движи от същия Тюфекчиев, който започва рубладжийския си слугинаж с унищожаване паметника на крал Владислав III Варненчик, построен от поляците-участници в Кримската война.

  А стоян заимов си живурка преспокойно и богатее. Синчагата му владимир заимов допълзява до високия за ссср-шпионин чин генерал от НКВД. Щерка му клавдия години наред живурка в гънките на местността, наречена офис на ООН в Женева и получава добра заплатица в презрени щатски долари. Правнучето мартин заимов-голдберг с години работи в надзора на БНБ и се положиха много усилия да ни го гудят за кмет и депутатин.

  А относно “97те процента неграмотни българи” направо онемях – цитира се историкът “на свободна практика” (?!?!?!) александър везенков, който пък дава тази цифра, без да посочи източник, като данна от първото преброяване (1. I. 1881 г. ст. ст.) в Княжество България. Е, порових се в базата статистически данни на ООН-тогава още Общество на народите, само за да открия, че данните са обърнати като ръкавица, сиреч ГРАМОТНИ са малко над 87%. То няма и как да бъде иначе, при положение, че всяко българско село има училище и читалище, в големите окръжни центрове (кааза) има гимназии, а стотици българи завършват висше образование в Берлин, Виена, Париж, Прага, Лайпциг, Петербург и Кайро.

  Не разбрах и защо този пасквил се разпространи ден преди честването 180-те години от раждането на Апостола, при положение, че е сътворен януари 2016 г.

  Народе????

  На г-н Инджев респект!

 16. ЗА ДНЕШНИТЕ УБИЙЦИ НА ЛЕВСКИ И БЪЛГАРЩИНАТА
  Не, истинският убиец на Левски и тогава и сега не е „пословичното българско малодушие“. Истинският убиец на Левски и българщината и тогава и сега са предателите на българския род. Като се започне от поп Кръстьо, Иванчо Пенчович, хаджи Мануил Стоянов, Петър Тодоров, та се стигне до Борислав, Нестор,….

  Борислав с тези Ваши цитати: “О, бива ни да срещаме с акламация,
  убиване и реабилитация!” и “Когато българите видят, че сред тях някой се отличава с хубост, ум и способности, то те казват: Такъв човек трябва да служи на Бога”. След това го хващат, обесват го и го оставят да виси на слънцето докато изсъхне.” сте си направили отличен автопортрет. Бъдете сигурен, че след тази Ви полуинтелигентна изява, в никого няма да остане и капчица съмнение, че сте най-меко казано „духовен слепец или закоравял лицемер“, а според мен родоотстъпник на руска копаня, един от новите убийци на Левски и българщината.

  Да уважаваш миналото на страната си и рода си, комплексарщина ли е? Можеш ли да имаш бъдеще без минало? Може ли да има дърво без корен? Да черпиш сили в тежки моменти от величието на владетелите си и на страната си, това комплексарщина ли е? Комплексар ли е Уинстън Чърчил, когато в моменти на безсилие се е зареждал със сили и увереност от мита за крал Артур? А ние да се отречем, за да не ни обвинят в комплексарщина от реалните си ВЕЛИКИ КАНОВЕ създали ПОСТОЯННА ДЪРЖАВА, ИЗДЪРЖАЛА 1250 Г НА ПЪТЯ НА НАРОДИТЕ-ТАМ КЪДЕТО НИКОЙ ПРЕДИ ТЯХ НЕ Е МОГЪЛ ДА СТОРИ ТОВА!, Да се учиш от грешките на рода си, комплексарщина ли е? Да запазиш имената БЪЛГАРИН и БЪЛГАРИЯ, комплексарщина ли е? Да се гордееш, че народа ти е създал най-големия град в Европа в края на VII век(най-големият град тогава Константинопол е бил два пъти по малък от ПЛИСКА ), и създал своя писменост, това комплексарщина ли е? Да отдаваш всичко дори живота си за свободата и благополучието на страната си, патриотарщина ли е? НЕ, НАЛИ? Комплексари и патриотари са днешните убийци на ЛЕВСКИ И БЪЛГАРЩИНАТА.
  „Епохалните“ съждения на този безродник и наглец, че “ Днешното българско общество е много по-цивилизовано (в морален и интелектуален смисъл) от когато и да било преди.“ и последвалото го „Подобна констатация е валидна за всяко съвременно общество“ те подготвят за заключението, че днес граници между обществата на земята няма, защото са „цивилизовани“, т.е. различават се от тези, които са били примерно 10-20 хиляди години преди тях. Исторически път, обичаи, традиции, език, писменост, религия, нрави, фолклор, държавно и стопанско строителство, облекло, забрави! Днес никой не се интересува от историята си, защото е цивилизован. Само „наивниците“ се поддават на „Патриотарските приказките за „исторически постижения” и „златни векове” на „велики личности” произлезли от този или онзи народ“ , но те не само че са наивници, те са и глупци, защото не знаят, че ги подготвят за „пушечно месо“. А към „цивилизованите“ човекът от москва, лакеят нестор, подобно на бившия посланик Исаков, отправя поздравление, като не пропуска да уточни и бройката им „Прави чест мнозинството днешни БГ-граждани, че не се поддават на подобни митологеми и стоят здраво на земята, отнасяйки се с нужния скептицизъм към патриотарските шумотевици на тема „велики личности и славно минало”.
  Само че, НЕ! Няма да Ви се отвори парашута полуинтелигентен нестор, московски лакее! БЪЛГАРИТЕ вече познават своята история и знаят, че за да оцелеят и отново да възкръсят държавата си трябва да държат здраво на своите обичаи и да не се водят по чужди политики. Защото ОБРЪЩАНЕТО ПО ЧУЖДА ПОЛИТИКА Е НАЙ-ГОЛЕМИЯ РАЗВЪДНИК НА ИЗМЕННИЦИ И ОТЦЕПРОДАВЦИ. Това са го знаели ПАИСИЙ, РАКОВСКИ ЛЕВСКИ БОТЕВ И ОСТАНАЛИТЕ НИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ И ЗАТОВА ГО ПРЕВЪРНАХА В СВОЕ НАЙ-ВЕЛИКО ВЕРУЮ И НАЙ-СВЯТ ДЕВИЗ и го предадоха на нас, днешните им последователи.

  Ние не се ровим в миналото „ с надеждата да го намерят славно“, а се ровим в миналото да възстановим истината за нас, такава каквато е била, такава каквато е посочена през 354г. в Латинския хронограф: „БЪЛГАРИТЕ СА БИЛИ ДРЕВЕН И ПРОЧУТ ПО СВЕТА НАРОД.“ И ако днес се смятаме за цивилизовано общество, това го дължим най-вече на генетичната си връзка с древните ни ВЕЛИКИ предци и на познанието ни за тях. Вижте какво направи един ВЕЛИК ПАИСИЙ, който се зарови в историята и пося семената от наученото в БЪЛГАРСКАТА ДУША. Подготви и направи възможно Освобождението на БЪЛГАРИЯ.

  ОПОЗНАВАНЕТО НА НАШИТЕ ИСТИНСКИ КОРЕНИ СЪЗДАВА ОСНОВА НА НАЦИОНАЛНАТА НИ ИДЕНТИЧНОСТ, А ТОВА ЩЕ НАПРАВИ ПРИОБЩАВАНЕТО НИ КЪМ СВОБОДНИТЕ И БЛАГОДЕНСТВАЩИ НАРОДИ ОЩЕ ПО-ПЪЛНОЦЕННО!

 17. @АЭРОФЛОТ

  Поздрав за коментара!
  Re: ‘Не разбрах и защо този пасквил се разпространи ден преди честването 180-те години от раждането на Апостола, при положение, че е сътворен януари 2016 г.’

  Този пасквил ни го пробутваха тук още миналата година (упоритост в каузална връзка с тъпотия). И тогава и сега, отказвам да го коментирам.

 18. Bravo, Tervel! Kakto vinagi perfekten miks ot inteligenten analiz i patrioti4en plam. I za uma, i za du6ata mi vinagi e udovolstvie da vi 4eta.

 19. “Съветската и съвременната руска историография са положили и полагат огромни усилия за заличаване на външно присъствие във всички области на развитие на Русия. И това съвсем не се ограничава с петровски период, защото приложената от него формула на успеха не е негово изобретение. Да, той е превърнал подражателството към Европа в национален път на развитие и го е гарантирал със силно външно присъствие. Но това се е случвало в руската история и преди. Самото създаване на Русия като държава е осъществено по същия начин. Няколко местни племена са поканили чужденец, скандинавски княз Рюрик да дойде да ги оглави. Той е дошъл с армия и администрация, които са основали руската държавност. Те са донесли със себе си и названието “Русь”.
  Рюрик и неговите наследници копират и налагат в страната чужди законодателство, писменост, религия. Дори държавните символи в Русия по произход не са руски. Двуглавият орел е копиран от Византия, царската корона (шапка Мономаха) е донесена от Азия, руското знаме много прилича на това на любимата от Петър Холандия. Най-известният руски символ – Кремъл е построен от италианци и копира италиански крепости. Руските деца растат с хубави родни приказки без да знаят, че “Аленото цвете” навсякъде по света е “Красавица и звяра”, че любимият им Буратино е Пинокио, а “Вълшебник от изумрудения град” си е “Магьосникът от Оз”. Те влизат в училища и вузове, чиято система изцяло е копирана от немската. Те навлизат в живота, в който администрация, полиция, армия също така са организирани по копирани отвън начини. Този списък с външни влияния може да се продължава безкрайно. Безкрайно или до разбирането, че руската цивилизация е подражателска цивилизация.”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.