Брюксел най-сетне призна разделението на прозападни и проруски лагери в Европа

НА СНИМКИТЕ:  Умерено прозападния Борисов в прегръдка с най-антизападния си днешен коалиционен партньор Сидеров.

И още по темата: Умерено прозападният Борисов на предизборна среща на 21 март 2017 г. с Николай Малинов и др. другари от претендиращата да е най-голямата неправителствена организация в България Национално движение “Русофили”.

2743072800c1ef625b2ba933719be01622669

Фактът, че Атака” оглавява класацията на най-антизападните и антиевропейските партии в Европа (  според доклад на Европейския съвет по външни отношения ,  озаглавен “Русия, антизападна идеология и партиите в Европа”), е само част от основанията  за някои от нас да се поздравим, че вече не сме някакви солови български “екстермисти”, които понякога канят за цвят да кажат в нашенските телевизии по няколко думи срещу проруското статукво в България, управлявана от една “умерено прозападна партия” в коалиция с “най-антизападната и най-антиевропейската” партия на континента.

Намериха се  най-после международни оценители с институционала тежест ( след като в България такива не се “намират”) на ситуацията на сравнителна основа, които да потвърдят, че България е най-голямата жертва на руската хибридна война с цели 5 антизападни партии сред водещите по този показател 30 европейски партии и организации.

Направо е удивително, че авторите на доклада буквално повтарят многократно написаната в ivo.bg констатация, че политическото разделение на българите ( и не само) не минава по традиционния вододел ляво-дясно, а по ръба на …още по -дълбоката традиция на противопоставянето на проруските и прозападните настроения. Обективността на този подход в установяването на това разделение личи и от факта, че заявяващи се като леви и като десни партии попадат заедно в графата на “умерено прозападните” ( като ГЕРБ – в компанията на много леви формации) или от обстоятелството, че леви и откровено фашизоидни организации са в проруския клуб. http://clubz.bg/56289-ataka_e_naj_antizapadnata_partiq_v_es_bsp_i_patriotite_v_top_20

Както се вижда от самото заглавие на доклада, става дума за “антизападна идеология” – нещото, което обединява предимно проруски политически субекти в Европа.

Няма да се самоцитирам колко пъти съм твърдял това в задочния си спор с мнозина и най-вече в задочен сблъсък с мълчанието на медии, коментатори и политици, които се правят, че не разбират или не знаят за какво става дума в България. Ще кажа само, че отсега нататък преставам да пиша и говоря по темата от (само) от свое име: явно в Брюксел най-сетне прозряха истината. Приятно е да престана да бъда “откривател”.

Вече ще мога най-легитимно да употребявам институционализирани определния за “Атака” като “най-антизападната и антиевропейската”, а за мимикриращата като дясна и проевропейска ГЕРБ- като “умерено прозападна”, т.е. партия, която не отговаря на катогоричната заявка в собственото си название като проевропейска.

Накрая да задам отново риторичния въпрос: кой е виновен повече за това състояние на нещата в България – руският мерак публично да ни контролират  от Москва чрез своите подставени лица в българската политика или онзи, който обслужва тайно този мерак с мълчанието и бездействието си срещу руската хибридна война в качеството си на основен играч на политическия стадион у нас през последните 10 години?

Българските медии биха могли много лесно да проверят кое от двете е по-вярно. Трябва само да попитат поне веднъж Борисов да потвърди или да отрече информацията, че ( в качеството си опозиционен политик през агуст-септември 2014 г.) е наредил на служебния премиер Близнашки да премахне от публикувания предварителен план на министреството на отбраната “Визия 2020” констатацията на експертите, че Русия води хибридна война срещу България. Колкото и да е гъвкав в реакцията си на неудобните въпроси, доколкото му ги задават изобщо, Борисов няма как да крие вечно истината. Той знае, че има свидетели на намесата му в полза на руския интерес, които могат да  го уличат в лъжа, ако отрече.

Апропо, след като в Брюксел вече разбират какъв е проблемът, би било логично да стигнат до извода, че трябва да настъпи обединение на прозападните сили пред проруския юмрук. Цепенето на социалисти, консерватори, либерали и т.н. в самия Европарламент е архаизъм. Но чак такава революционна промяна в разбиването на приспивното статукво в ЕС, удобно на дремещите като изтърбушено кресло, заело формата на привикналото в тази поза тяло, не се очертава на хоризонта.

15 мнения за “Брюксел най-сетне призна разделението на прозападни и проруски лагери в Европа”

 1. Определението „умерено прозападна” е очеваден нонсенс – подобен на „умерено бременна”. Следва ли, че съществува и състояние „умерено проруска”? А може би и „умерено девствена” и „умерено проституираща”? Към подобни сексуално ориентирани сравнения ме подтиква първата снимка, от която крещи готовността на геЙроите да се вземат /в най-широкия смисъл на думата/…
  Чини ми се, че в цялата история на Западните общества не е имало политици, които да се мляскат в устата, нито такива, които да се гледат с толкова страст и отдаденост като тези двамцата. И в този ред на мисли, струва ми се основателно да говорим за разделение по линията ЗАПАДА – ГЕЙРАЗИЯ . А геЙрои като гореизтипосаните да се определят съответно като СВЕНЛИВО или СТРАСТНО ОТДАЛИ СЕ на путлеристката орда ЗАДНИЦИ.

 2. За пореден път ви предоставям простичко доказателство, че у нас свободата на словото стръмно и уверено върви надолу!
  “Изследване на Европейския съвет за външна политика: “Атака” е най-антизападната партия в ЕС”

  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/izsledvane-na-evropeyskiya-savet-za-vanshna-politika-ataka-e-nay-antizapadnata-partiya-v-es
  Тази статия ВЕЧЕ я НЯМА в наличност, и то в “прозападния” Фактор.БГ.
  КЪДЕ ОТИДЕ СТАТИЯТА БРЕ, ДРУГАРИ МИЛИСИОНЕРИ ОТ ГЕРП И АТАКА?
  Да не би ОТГОРЕ, от Посолството да са вдигнали червения телефончик и да са се “разпоредили”? А може би “национальният им координатор” на хатакажиите, таварищ Лазарьов е звъннал с патриотично гневень голос в редакцията и се е накарал едно хубаво?

 3. На тези констатации от ЕС спокойно можем да се обединим ,да изработим проект ,да го представим на Европейските комисии, да получим финансиране и друга подкрепа за :
  МЕДИЯ (може и част от БНТ). Ключът е в подробностите​. Вярвам в Българския талант и знам че заедно ще измислим достоен проект.

 4. На Запад наистина са все още големи наивници, по отношение на крепителя на статуквото и лицето ББ, което изобщо не противодейства на руската хибридна война, което си личи по следния цитат от доклада: ” But, unlike Hungary, the Bulgarian prime minister, Boyko Borisov, has tried to contain Russian influence, often finding himself at odds with Bulgarian business elites.”

 5. ================================================================================

  ВМС США провели испытание лазерного оружия в Персидском заливе.
  Как информирует телекомпания Си-эн-эн, наблюдавшая за происходящим, это было фактически первое в мире активное применение лазерного оружия.

  Комплекс LaWS (аббревиатура Laser Weapons System) развернут на борту корабля USS Ponce (“Понс”) и готов к стрельбе. Капитан корабля Кристофер Уэллс сообщил Си-эн-эн, что “это более точное оружие, чем пуля”.

  CNN был предоставлен эксклюзивный доступ к испытаниям в режиме реального времени. Офицеры из команды “Понса” сообщили, что LaWS превосходит по своим возможностям какое-либо иное оружие, ранее изобретенное. Это очень разностороннее оружие, которое может применяться против разнообразных целей, сообщил капитан Уэллс. “Оно движется со скоростью света. Для сравнения, это в 50 000 раз превышает скорость движущейся Межконтинентальной баллистической ракеты”, – сказал капитан. По его словам, новое оружие не вызывает беспокойства с точки зрения поправок на ветер, дальность или на другие факторы.

  В качестве учебной цели использовался летающий беспилотник, оружие, которое все чаще применяется Ираном, Северной Кореей, Китаем и Россией. Сообщается, что система стоимостью 40 миллионов долларов питается электричеством от небольшого генератора и обслуживается экипажем из трех человек.

  ================================================================================

 6. Последният абзац казва всичко- изключително точно и съвсем не оптимистично. Отговорните европейски елити наистина пропиляха ценно време в наслаждение от безотговорно нищоправене, тънейки в измамното очакване неизбежното да ги подмине. Нищо не им подсказа, че са ни повече, ни по-малко в положението на Чембърлейн пред Мюнхенското споразумение. “Имахте да избирате между безчестието и войната. Избрахте безчестието, ще получите и войната” /Чърчил го е казал/. Примигваха свенливо пред отявлени диктатори, направиха се на “неразбрали” пред откровено авторитарни проекти. Проспаха Унгария, Полша, Чехия, България, Хърватия, Гърция, Турция. Никой не повдигна въпросът- когато народът избира диктатура, това демокрация ли е. Закриляха слепешката бизнеси със съмнителна стойност, ‘щото нали идват избори за Европарламент, па договаряне на Европейска комисия, Brexit някакъв ни се мотае в краката и прочия необрани бостани. Е, сега вече си получиха войната с безчестието в добавка. Политкоректните паяжини обаче продължават да им лепнат по очите. Лигавят се с победата на Макрон, който от своя страна се лигави с Донълда на Путина, който от своя си собствена страна изобщо не знае по кой свят ходи и до кога /за Тръмп ми е думата/, а всички заедно са горещо ангажирани да палят свещи за победата на Меркел, сякаш тя е “deus ex machina” и ще отмени Второто пришествие. Абе…” Содом и Гомора” на библейски език. “Арсеник и стари дантели” по европейски, “Загубена Станка” на чист български. Да е жив и здрав г-н Инджев.

 7. @Павел Тинков

  Поздрав за точното умерване на ‘прозападната умереност’!

  Аз се сетих за ‘Митрето е малце болен, утре че го копаме’.

 8. С всички и автор и коментатори съм съгласен. Само не мога да приема, че Макрон се “лигави” в отношенията си с Тръмп, това по прекрасната, изключително точна по принцип и изобщо и със свежо чувство за хумор, Иванова.
  Понеже, обаче, защото съм базиран в метрополията и държа “изкъсо” ЕМ, дълъжен съм да отбележа, че играта на последният с Президентът на най-великата държава на планетата е многопластова. Продукт и на “стилът Макрон”. Който му позволява гъвкавост с всеки партньор на база на особеностите на другия. В случая, президентът на Франция се стреми и сега-засега успява, да не позволи на ДТ да се позиционира в нищата “блестяща изолация” каквито индикации даваще и в предизбораната си кампания и в началото на мандата си. Само да посоча, че след последната среща на двамата онзи ден, Тръмп е останал дълбоко впечатлен, от корелацията която е направил франсето между сигурноста и оставането на САЩ в Парижкият договор за климата. ДТ е обещал, че в рамките на месец, ще вземе окончателно решение по какъв начин Америка да се включи в планетарното усилие по изпълнение на изискванията на цитираният договор. Дали ще стане, ще да видим но е налице, това което сериозните експерти тук наричат “броманс” на двамата мъже. За мен няма лошо, стига “опърничавият” Тръмп да осъзнае най-сетне, под силният натиск на институциите, медиите, истъблишмънта, законите, традициите отвъд голямата вода и колеги кат Макрон, мисля и смятам, че не греша, някак си се получава.
  Бедата на западната цивилизация е, че в момента с изключение на френският президент няма лидери от ранга на Рейгън, Тачър и Кол. Но същественото е енергичното противодействие на губещият сили кремълски гном който на всичкото отгоре свършва и парите.

 9. Напълно съм съгласен с констатациите на Георги Николов. Само ше добавя, че Тръмп много бързо се ориентира и учи. А в Русия бързичко забравиха да го наричат подигравателно “наш Трампушка”. Мисля, надявам се, да прихване повече и по-бързо от подхода на Рейгън.

  От снимката по-горе не виждам нито страст, нито отдаденост у Борисов, както коментира Павел Тинков, а по-скоро сдържана досада.

 10. @Българин
  В момента статия по трази тема е на челната страница на faktor.bg
  Може би е имало някакъв временен проблем със сайта.

 11. Да не ви убивам ентусиазма, ама става дума за доклад на някаква не особено известна евро-комисия каквито навярно има стотици. Не бива да очакваме, че Европа ще ни реши проблема с Русия. Ако не сме готови да действаме сами, значи вече сме загубили.

 12. Към Явор:

  Моят “ентусиазъм” е малко труден за убиване по тезата, която застъпвам от години. Не съм се надявал дори, че все пак група хора- както и да ги омаловажавате, ще повтори в близко бъдеще буквално дума по дума моите твърдения за разделението на България ( и Европа) по признака Изток-Запад, а не по класическия ( и загубил в голяма степен своята актуалност) водедел ляво-дясно. Но ето, че това се случи и за мен беше важно да го отбележа. Истината си пробива път.
  Иначе за “Атака” и ГЕРБ съм съгласен- кой не знае, че Сидеров е любим натегач на Кремъл, а Борисов се прави на западняк заради едни еврофондове, но е подратим по душа на Сидеров ( но с по-беден речник и по-едро телосложение).

 13. @Веселин
  Здравейте!
  Статията, която е налична във Фактор, е тази, която Вие цитирате: http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/evrodoklad-slaga-ataka-na-parvo-myasto-sred-opasnite-proruski-politicheski-partii

  “Евродоклад слага Атака на първо място сред опасните проруски политически партии”

  Статията, за която аз твърдя, че бе свалена от сайта и вече не се открива(както правилно отбелязоха и доста други съфорумци), е с подобен смисъл:
  “Изследване на Европейския съвет за външна политика: “Атака” е най-антизападната партия в ЕС” http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/izsledvane-na-evropeyskiya-savet-za-vanshna-politika-ataka-e-nay-antizapadnata-partiya-v-es

  Както и да е, нека да приключим тази тема.
  Остава ми горчивото усещане, че във “Фактор” яко работят “къртици”, добре окопани и прикрити, по хибридному…Дано греша, ама едва ли.
  Поздрави!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.