Имаме нов бос на терена на популизма

Снимката на босия президент Радев посигна целта си. Опитах се да не се поддам на изкушението да играя в този сценарий. Но се предавам чрез малка реплика.

radev_bos

Не, не е гаф. Преднамерено се е снимал обезоръжаващо бос. Дали са го посъветвали или е послушал собствения си усет за заиграване с “обикновия народ”, няма значение. Важното е, че участва напълно съзнателно, според мен, в сценка от рода на “ и аз съм бос и вие сте боси, значи ще маршируваме заедно”.

Опитайте си да се представите реалността. Защо обитателят на резиденцията в Бояна ще реши да се снима бос? Нима не можеше поне едни чехли да надене? Или е глупав? Не разбира, че провокира?

Провокацията му, за сведение на възмутените, успя. Адресирана беше към публичността и тя се наводни от коментари. Не се наемам да кажа дали “за” са повече от “против”. Не знам и не ме интересува. Но се опитвам да не бъда поредният шаран в блатото, който кълве на президентското кюспе .

Борисов беше надминат на собствения му терен от новия шампион по популизъм. Героят от Банкя ммиляваше публиката с разкази за това как в детството си карал цяло лято с чифт скъсани гуменки ( както всички нас от онова поколение). Радев го надцака: той вече се демонстрира бос в реално време. Човек от народа- като онзи, на когото двамата с Борисов приличат физически.

Сталин е обичал да парадира с това, че не … парадира с нищо, освен със скромността си. Носил шинел като всички останали граждани на СССР, бойци на революцита. Никакви мемоари на негови съратници от по-късно време след смъртта му, в които разказват за запоите и разгула по време на неговите среднощни пиянски оргии, не можаха да изтрият от съзнанието на “народа” твърдението, че бил аскет и спял на просто сиромашко легло от чувство за солидарност с работниците и селяните.

Ето в такава слава се цели и новата петолъчка на популисткия небосклон у нас, който с един ловък лупинг задмина осталите състезатели в дисциплината “ да се подмажем на обикновения човек”., т.е. на избирателя.

Изводът е: този човек не смята да е комета в българската политика. Ще поостане доста, личи си. Заявката му е дългосрочна.

35 мнения за “Имаме нов бос на терена на популизма”

 1. Да прибавя към брилянтният коментар-анализ-прогноза на Иво, че лично аз не съм изнендан ни най-малко и от надморменото тегло на пРезидента и президентшата-първата другарка на републико наша здравей. Ти не уважаваш себе си, искаш от другите респект. Няма как да стане. Колкото и да ги избират и преизбират и военният пенсионер Резидент Хвърчилков и банкянското слънце, боклуци бяха, боклуци са и боклуци ще си останат.
  ДГД от една долна, мръсна гад!

 2. “този човек не смята да е комета в българската политика. ” (И.Инджев)

  Точна преценка. Поздравления за г-н Инджев)!

  Но такива като Радев и Борисов (а и като Живков и Сталин) винаги ще се намерят. Така че големият проблем е този за който г-н Инджев съвсем правилно само е загатнал: за “народа”.

  Вярно е, че в миналото, съзнанието на “народа” никога не е било по-свястно отколкото е днес, но това едва ли е повод за задоволство. Този “народ” продължава да се надява НЯКОЙ да го “оправи” без да се замисли КАК трябва да стане това “оправяне”. Например:

  КАК да се организира разделението на властите? КАК да се осигури независимостта на съдебната система? КАК да се децентрализира финансирането на местните власти? И други такива КАК, чиито отговори “лошият” Брюксел постоянно ги поднася под носа на “народа”, но последният даже не разбира за какво става въпрос. Къде по-лесно му е да си повтаря мантрите на измислената икона Левски и да гласува за днешните ново-измислени спасители на “народа”.

  Прав е г-н Инджев. Радев е многообещаващ като нова икона в българския политически живот. Почти се е наредил до Живков, “царя” или Борисов. Те всички заедно са били “народни” като самия Левски, който бил копаел заедно със селяните по техните ниви, така както била го съветвала баба Тонка от Русчук.

  Така че и днес има верни следовници на съвета на баба Тонка, които ще продължават да “оправят народа” и занапред. Блазе му на такъв народ!

 3. Да, снимката отразява опасната реалност, в която петоколонниците и лумпените ни принудиха да живеем. В момента корабът България се управлява от фурашкаджия с робско поведение, без ориентири за българска чест и достойнство, напълно заслепен от русофилия и с вързани от зависимости ръце. На нея се вижда един интелектуално безпомощен и бос във всяко отношение “пРезидент”. Бос в политиката (и външната, и вътрешната),бос в полето на моралните ценности като патриотичен дълг и жертвоготовност, но най-страшното – бос в отговорността за бъдещето и съдбата на България и българите.

 4. Сещам се за оня брадат виц от “светлото соц-минало”, в който на открито събрание обявявали годишните награди за трудови успехи в едно ТКЗС – на кооператорите – по един чифт гумени цървули, а на Председателя – 2000 лв /за слънчев трудоден плащаха по 54 стотинки/, Дядо Иван-реакцията прокоментирал: “Нека оди бос!”…
  И за друго се сещам – НАРОД, КОЙТО СИ ИЗБИРА И ТЪРПИ БОС /НЕКАДЪРЕН/ ДА ГО ВОДИ, ХОДИ БОС /В НЕДОИМЪК/.
  Справедливо е – изборът е наш!

 5. „Нима не можеше поне едни чехли да надене?”
  Не може! От Позитано НЕ РАЗРЕШАВАТ! Не може упадъчно влияние чак от Страната на Изгряващото слънце !Никакви ДЖяПоНКИ!
  И аз се „опитвам да не бъда поредният шаран в блатото, който кълве на президентското кюспе”
  Според мен, са му се спарили краката от партенките в руския ботуш и сега отмарят.Малко ваканция . И ПРАВИЛНО!Деси как да е-и тя е същата миризма, но да не овонява поне и децата!.
  Съвсем сме я оплескали, щом Президентът ни /който и да е той/ е тръгнал ГОЛ и БОС!
  И БЕЗ ШАПКА в тази жега! С голо теме като писта за изтребители-СЪВСЕМ ще СЛЪНЧАСА!
  Искате мажоритарни избори?
  Добре си погледнете НАЙ-МАЖОРИТАРНИЯТ избор!
  Просперитетът на една държава В МОМЕНТА не зависи НИТО от славното и минало, НИТО от големината и, НИТО от природните и богатства, НИТО от човешкият матриал /по ББ/
  Зависи от резултата на ИЗБОРИТЕ!
  НАВСЯКЪДЕ по света /и у нас /се правят избори.
  Но ВЪЗМОЖНОСТА да избираш в КНДР,Куба, Русия, България… е откровено /или ПРИКРИТО/ОГРАНИЧАВАНА по комунистически, а в цивилизованият свят е частично или изцяло СВОБОДНА.
  Всичко зависи от ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА!
  НАЙ-ПРОСПЕРИРАЩАТА държава е САЩ!
  Събраните от кол и въже, преди само 200г.американци, произвеждат 14,64 !!! ПЪТИ ПОВЕЧЕ от руснаците, със всичките им огромни природни ресурси
  А какво да кажем за затвора Австралия на БЕЗНАДЕЖДНИТЕ катили-австралийците?
  Името на „Австралия“ идва от латинската фраза terra AUSTRALIS incognita , което значи -непозната ЮЖНА земя.
  На 7 февруари 1788 г. е основана колонията Нов Южен Уелс, ЗАСЕЛВАНА СЪС ЗАТВОРНИЦИ!.
  За ПЪРВИ ПЪТ в СВЕТА в Австралия е гласувано тайно! И не заради „ каторжниците”, а заради „началниците” , за да не „подсказват” как да се гласува. А тук ПиАр Колтуклиеви, Кулезичи, Червен Кольовци, не само „подсказват” , но агенциите им още преди изборите обявяват „резултата”! Без да има ВЪЗМОЖНОСТ за контрапункт /на 109-то място сме по свобода на медиите-повечето руска собственост!/
  В Австралия всички ИМАТ равни ВЪЗМОЖНОСТИ да гласуват, независимо къде и по каква причина се намират! Вече 100г. /още от ПСВ/ могат /ПО ЖЕЛАНИЕ/ да гласуват и ПО ПОЩАТА!
  В Австралия НЯМА номиниране чрез „демократичен централизъм”.
  В Австралия НЯМА преференции, които да не важат НА ПРАКТИКА за водачите на листи.
  МАЖОРИТАРНИТЕ избори ТАМ, не са НОВА дъвка за наивници, както ТУК?
  Ами то в ЦЯЛ СВЯТ се провеждат такива избори! Дори И У НАС!!! Мажоритарно се избира Президента,МАЖОРИТАРНО се избират НЯКОЛКО ХИЛЯДИ Кметове на населени места и Общини! И в НесебърСК! Е, И???

  Каква е СЕГА Австралия на каторжниците?
  Каторжническа Австралия СЕГА е просперираща развита държава, тринадесетата икономика в света!!!
  Каторжническа Австралия СЕГА е на високо ниво в степента на човешко развитие, КАЧЕСТВОТО на живот, здравеопазване, продължителност на живота, образование, ИКОНОМИЧЕСКА свобода и защитата на ГРАЖДАНСКИ свободи и ПОЛИТИЧЕСКИ права !
  Но нито СЕГА, нито когато и да е било в Австралия е имало комунизъм/социализъм/
  По- ПАГУБНО е да си НАСТОЯЩ комунист/социалист/, отколкото бивш КАТОРЖНИК!!!

  П.П.
  ЛЪЖАТА е тяхната ИСТИНА!
  ГЕРбСП КАРТАГЕН ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!
  27-г. СТИГАТ!

 6. Този Перецизенд мое да гол и бос
  но много сажелявам децата от снимката
  явно нямат голямо желание да са в нея

 7. После П.П.
  Според ОФИЦИАЛНИ данни на ООН!
  Австралия е 13-та по БВП /в млн.$/ с 1 256 640, плътно до 12-та Русия с 1 267 750 $.
  Но по БВП /в $/ на глава от населението, Австралия е с 67 304 $, а Русия е с 14 302 $.
  Т.е. австралиецът /бивш каторжник/ има 4,7 ПЪТИ ПОВЕЧЕ от руснака /настоящ социалкомунист/.
  Както се казва: ИЗВОДИТЕ ОСТАВАТ ЗА ВАС!

 8. На какво попаднахме.Управници.Единият прост,а другият бос.В буквалният смисъл и според тях самите.Общото между тях – верни слуги на Кремъл.Погледнете насилието,което безпричинно възниква тук и там,дали не е инспирирано от един център.Дали не са вдъхновители паравоените създадени от Москва.Службите навярно знаят но мълчат.Защо се посяга и на безобидни журналисти.Ами да се вдигне по голям шум.С дни се говори за това,а за протестите на *Правосъдие за всеки* -нито дума.По какъв повод са те,защо са.
  Забелязах в центъра на София,в най големите горещини да се разхождат младежи с качулки.На никой ли не правят впечатление.

 9. ====================================================================================

  СЕЛЯНДУР, ШОФЬОР НА САМОЛЕТ – УБИЕЦ !

  ====================================================================================

 10. Oщe пoвeчe щe мy oтивaт цъpвyли. 3a cлeдвaщaтa peклaмнa cнимкa дa гo имa пpeдвид.

 11. В тази страна /територия/ има традиций. Тодор-със скъсани чорапи и одеало. Гоце-първо поколение с обувки и нужник на двора.
  Буда-със скъсани гуменки храни свинята. Съветския льтчик решетников-бос благославя децича.

 12. ====================================================================================

  На селяндура му миришат кракат !

  ====================================================================================

 13. Другаря Чавес също беше популист, също вършеше популистки щуротии, също беше обичан от народа. Резултат: венецуелците се редят на километрични опашки за тоалетна хартия и парче салам.

 14. От първи до четвърти клас имах учителка др.Байрова.Това беше през 60-те години. Тя ни казваше-деца,не се срамувайте,че дрешката ви е стара и закърпена,важното е да е чиста и изгладена.
  Но на горната снимка дрешките са мръсни. Това е по-грозно от босите крака.

 15. Що така, бе джанъм?Коскоджамити президент, пък бос.Рещетников ли не плаща вече, грипените и те у ряката отидоха, май, рублата ли се обезцени?Ама то на там отиват нещата- САЩ налагат нови санкции на Русията.Така че, следващия път и без потник на кадрото ша си, да знайш.

 16. @ Павел Тинков
  „Справедливо е – изборът е наш!”
  Приятелю,
  НЕсправедливо е – изборът НЕ е наш!
  Изборът даже НЕ е на членовете и симпатизантите на БСП!
  При допитването „Кой желаят да им бъде КАНДИДАТ за Президент?”,
  резултатът огласен ЛИЧНО от Нинова беше: 1.Корнелия Нинова 2. Мая Манолова… 12.Румен Радев/все още на служба „деполитизиран”???/
  Злите езици, говорят че това е избор на Решетников.
  И даже и да е вярно, НЕ Е ВАЖНО -резултатът от „ законните” избори е такъв.
  Но това не е НАШИЯТ избор! Това е изборът според ПРАВИЛАТА на ИК. Това е изборът на СИСТЕМАТА, по която се избира Ким, Мадуро, Кастро, Путин,Борисов, Радев…!
  Предложението на РАБФАК-недураземението Цачева беше театър, от страна на артиста Борисов, който „бил сигурен” в избора и /въпреки, че предварително знае резултата/, също както при ГЕРбСП аферата Костинброд е един от сценаристите, но /според ЛИЧНИЯТ му ПиАр Колтуклиева/”…нямаше готов отговор. Беше шокиран. Костинброд беше голям удар за Борисов. Рядко съм виждала толкова смазан човек. Очакваше да го арестуват,…”
  И когато някакъв идиот Инджев, директно казва в ТВ-студио , че Пеевски е посъветвал Борисов да подаде оставка, артиста Борисов си показва в целият блясък ГЬОНСУРАТА!
  Завършил съм ВМЕИ „Ленин” – там където сега е българският Лувър-„Квадрат-500”
  През т.н. демокрация 10 г. бях ОВЧАР в планината/НЕ НА СОБСТВЕНО стадо!/ и много размишлявах, върху нашият преход и ПРАВИЛАТА НА ИГРАТА ПРИ ИЗБОРИТЕ!
  И всичко ВЕЧЕ ми е до болка ЯСНО, как става номерът!
  Понеже ОЩЕ не ми бяха ясни всички подробности, в ПЪРВИЯТ момент, бях сигурен, че ще изберат Цачева/ завършила РАБФАК/.
  ПРИЗНАВАМ СИ!
  По наше време, като пушехме отзад в градинката към „Ал. Невски”, вървеше лафа : „ На паметника на Левски и магарето на РАБФАКаджията да вържеш- и то ще стане инженер!”
  ПРИЯТЕЛЮ Тинков, това не е „приятелски огън”!
  Просто ЗАЕДНО обменяме опит!
  Не съм бил НИКОГА дисидент!Нито от 6-годишен/ според симпатизант/ка на ДСБ/
  Но много съм МИСЛИЛ- в гората, НА ТИШИНАТА!
  А и доста бой съм изял!
  Нали знаеш: „ За един бит, двама небити дават!”
  И нищо чудно не двама, а двеста небити да дадат!
  С уважение!
  Поздрави за всички край теб, но СПЕЦИАЛНИ за внучетата!

 17. @NESTOR
  Мисля, че никой в този форум не споделя антибългарските ви съждения за “мантрите на измислената икона Левски”!
  Възприемам поста ви като колективна обида и провокация в полза на ония, които не могат да простят думите на Апостола “Който ни освободи, той ще ни пороби!”

  Затова настойчиво ви предлагам да се насочите към сайта и форума (ако има такъв) на измисления “историк” Иван Д.Стоянов.

 18. Сега, давам думата на един друг летец. Най-великият съвременен политик-демократ на планетата. Не търсете успоредици с нашето “нищожество облечено в доспехите на величие”. Бос е не само в краката но и главата.
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3013378_senator_djon_makkein_nie_sme_vajna_bariera_pred/

 19. Кометите в българската политика провеждана от 1944г до днес у нас, бяха Ф.Димитров и Ив. Костов и с това българската политика за посочения период се изчерпва и си остава единствено провежданата руска политика от комунисти и русофили. Радев е безлично и банално повторение. Радев не е нищо друго, освен трети мандат на агент “гоце“ и заедно с осигурилия му президентския пост борисов, провеждат руската политика у нас.
  „Ще поостане доста, личи си.“ Разбира се, АКО ЗАВИСИ САМО ОТ ТЯХ. Да сте срещнали или чули за комунист или русофил отказал се доброволно от властта и от „любовта“ си към русия? Така че, ако наистина искаме държавата ни да води БЪЛГАРСКА ПОЛИТИКА, то тази държава трябва да се управлява по древния закон на прадедите ни от ХОРА НА МОРАЛА И ЧЕСТА, доказали високите си морални и практически достойнства, и несъмнената си отдаденост и принадлежност към БЪЛГАРИЯ на бойното поле. С други думи-БЪЛГАРИ. А стане ли това бъдете сигурни КАРТАГЕН ЩЕ БЪДЕ РАЗРУШЕН. Нашата свещена МАДАРА отново ще бъде СВОБОДНА, а нейните достойни поданици ще се радват на свободата и благополучието си. ДА БЪДЕ!

 20. Той бил Световен лидер, бе, само дето извън протокола – брей, почувствах се отвъд Каменната ера даже…
  http://bit.ly/2uy3r7r

 21. Към коментара ми от предната статия сега видях че е имало дребни недоразумения, но всичко е ок. Не съм целял умишлено такъв интерес, но се е получил . Какво нещо е словото. Понякога и аз съм попадал в подобни капани от прекалена импулсивност или съпричастност към нещо.
  А във връзка с Америка която удря русия с нови санкци очаквам мълчание на агнетата, пардон на медиите. Работата много се сговнясала и единствения ход на петоколонници,(включително и този от снимката) е темата да се избягва, като маловажна и да се подменя с по “важни”
  Да ама ние тук?

 22. Господин Станев! По повод написаното в предишната статия от вас – искренно ви се извинявам. Но както в послеслов Тервел написа как е трябвало да започнете – така нямаше да се получи това недоразумение. И аз съм попадал в такава ситуация, тогава някой от блога ме нарекаха (чалгаджия)или ако (тичам срещу тях няма да ги стигна). Сега тези някой искат да прокарат закони в блога на уважавания господин Инджев, а може би да започнат и работа при него. Колкото за последната статия (Царят е гол ИЗВИНЕТЕ – царят е БОС да живее царя, или негово превъзходителство Р.Р льотчика комунист в оставка и първи в РБ. Това е най големия ГАФ който е увековечен от медиите. Мога да поздравя господин Инджев за статията!IIC…..oIL.

 23. Явно е ,че “кобрата” Радев ,все още не е разбрал ,че кандидат президентската кампания отдавна е свършила.

 24. Сетих се за пародията президентски избори. Нямаше един диспут Трайчо Трайков и г-на на снимката. Иначе е “смел”.

 25. “За разрастващия се антиамериканизъм у нас, за КТБ и още”: малко и от Илиян ВАСИЛЕВ, от вчера:

 26. Аз не мога да се развълнувам от толкова елементарна снимка, камо ли да се притесня за плановете на Другаря Радев, които може би е загатнал с босите си краченца. Характера на Българина не е толкова чувствителен към това. Те техните планове отдавна си ги правят без нас но много им харесва, когато някой се вълнува от простотията им.

 27. Някои български политици са като сламки за напитки – човек може да ги употреби и втори път, но усещането е много гадно. Има обаче хора, които си смучат и не им прави никакво впечатление. Лоши хигиенни навици, байганьовска черта.

 28. TERVEL: Побратиме,както винаги адмирации+шапо за коментара.Бъди жив&здрав+Да бъде.

 29. Българската простотия си е кристална босотия, а в комбинация с комунизъм и русофилия е кипяща дивотия!
  Нищо ново-тъпа държава, тъп президент.
  Извода се пренася логически и към народа, логиката е една в живота, както светлината и мрака, както комуниста и чивека, въпрос на избор.
  Българския президент е съвсем доброволно и подсъзнателно избрал да е комунист и руски резидент и по този начин задължително в мрака и мърсотията.
  Неговия избор е въодушевил българчето и то като за световно го избра за Държавен глава на босотията.
  А бос държавен глава може да бъде само ако избралите го са боси.
  Кръга се затваря и отново простотията проговаря!

 30. Един ден децата на фотографията ще направят фурор-снимали се с бос президент.
  Та колко хора в света може да се похвалят с такова нещо…
  Най-простата държава в света показва своя президент без обувки, очаква се един ден да е и без потник…Погледнете пък съпругата му колко е залисана , каква стойка и поглед има, а президента пък е с ръка в джоба-простотия на висота.
  Кой ли е този, който се сети да публикува тази уникална снимка.
  Тя все пак няма да е последната, презентираща българската простотия….

 31. Ползвайки любезното и постоянно гостоприемство на редакторите на сайта,аз развих съвсем мащабно през последнитъе две години основната черта според мен на българския народ-това е неговата хронична и кипяща наивност.
  Сайта пък винаги периодично прави свои открития,последното ще го нарека “босотията на Българския народ”.
  От статията и коментарите към нея непобедимата елементарна логика води единствено до този извод.
  Оказа се ,че Президента на Република България,който е руски резидент е бос по поведение,визия и мисли.
  Понеже съпругата му съвсем успешно толерира неговата босотия,пак логиката довежда до следващия извод-това семейство хем е комунистическо,хем проруско,хем босо.

  А за да бъде избран такъв човек за президент,реципрочната логика води и до извода,че избирателите му са комуноиди,русофилици и боси….
  Възможно ли е един разумен народ ,неприемащ комунизма и русофилията да не е бос,а да избира за президент боси кандидати???Просто за босотията на РР не се намери своевременен пример,но ето,всичко се нарежда по своите места.
  Физономиите на двамата най-високопоставени държавници-Президента и Министър-председателя някак си се допълват-съвкупно двамата изразяват висока степен на уплашеност,неадекватност,необразованост,юридическа и историческа неграмотност,комунистическа пристрастност,русофилия в патологичен статус,наглост и др..Всичко това води до общия знаменател,че РР+ББ=БОСИ.
  Босотията им се допълва от вице-президента ИЙ.Тя обаче самостоятелно се равнява на тяхното съвкупно ниво.Такова отвратително излъчване има комунистката,че е чудно как съпруга й се е увлякъл по нея.тя излъчва антижественост и амтитолерантност ,и антилюбезност…

  Нескромен извод-към наивността на българчето съвсем справедливо може да се прикрепи и неговата босотия….
  Пак в рамките на комунистическата простотия.И всичко това в името на Русия.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.