Безсилието на поредния “силов” министър

За гресията по улиците, нападенията и убийствата – за това всички сме виновни, според министъра на вътрешните работи Валентин Радев, който сподели вчера в телевизионо интервю мнението си за споделената с нас вина за липсата на респект сред побойниците, развилнели се отново в България..

Ти, читателю, който се имаш за невинен, почувства ли се  виновен в графата “всички”?  Или се почувства като всички, които бяха обвинени, че солидарно носят вина за диктатурата като “вкупом виновни” за нея?

В самото начало на прехода към нещо като демокрация, контролрана от милиционерите, безпартийният по документи депутат Благовест Сендов провъзгласи от името на Партията от трибуната на парламента през 1990-та година колективната вина като извинение за персонално извършените безобразия на другарите и другарките с фразата “ вкупом сме виновни”. По онова време те си препираха съвестта, биографиите, авоарите ( от “преводни рубли” в долари) и др. подобни кирливи ризи, за да се изтъпанят отново начело на държавата- целите в бяло ( зелено и червено, а не само в червено, както преди).

Министерстващият вътрешно Радев търси сега в духа на гореописаната традиция външна спрямо повереното му ведомство причина за провала на МВР в борбата с видимата престъпност ( невидима за видокамерите).

“Не можем да сложим навсякъде камери. Гражданите имат по 2 очи и 2 уши. Ако 7 милиона умножим по 4, и гражданите подават сигнали, ще е много по-добре, отколкото камерите”, заяви той пред БНТ и постави диагноза на нацията. Защото допусна, че тя “може би е болна – макар сам да констатира наличието на чифт уши и очи у всекиго от нас, но не каза какво им липсва на органите на МВР, екипирани срещу съответното заплащане с допълнителни средства за превенция срещу престъпления ( освен с над 60 000 чифта собствни очи и уши).

С извинение към важната персона, но г-н министърът се изказа като изпаднал в делириум от препиване “честолюбец”, който призова към повече уважение към неговото министерство и полицаите. Звучи като “ ти мен уважаваш ли ме, бе”, заявено с фъфлене от страна на пияндурник. Как да му обясниш, че уважението е дължимо само в случай, когато няма причини за обратното…

Както казват актьорите, изиграващи ентусиазма на превъзбудения продавач  на стоки и услуги в телевизионните реклами, когато зарибяват зрителя с нарастващи суперлативи – “но и това не е всичко”!

Радев прибегна до американски коз в промотирането на милиционерската си теза с обяснението, че   “в щатите не можеш да застанеш на една ръка от него ( от полицая, а не от милиционера- бел. ivo.bg) – застанеш ли, той има право да извади оръжие и да стреля”.

Накрая кадърът на ГЕРБ ( чиито симпатизанти, участвали в протестите през лятото на 2013 г., бяха определяни като маргинално малцинство на фона на непротестиращите българи), изстреля още един рикоширащ довод във връзка с недоволството на полицаите:

“17 000 протестираха, 49 000 – не. Винаги ще има недоволни.”

Последното поне е вярно. Така е, винаги има недоволни и не непременно мнозинството недоволни е определящата велична, с която трябва да се съобразява един министър, натоварен с властта да решава проблемите в съответната обаст. Но да впрегнеш всички, буквално всички хора в страната в каруцата на колективната (без)отговорност, е признак на безсилие от страна на един “силов министър”.

26 мнения за “Безсилието на поредния “силов” министър”

 1. Отново, Highly интелектуално изказване. От Водещ кадър на МВР. Т.е. от самото МВР, заедно с неговия министър и персонал. Лице на сигурността на България – или по точно един Задник на обществената сигурност у нас.
  А какво ли мисли по въпроса ДАНС?? Та МВР на ДАНС е негов Сол Ташак – в превод “ЛЕво висяща Топка”.
  Какво ли – МИСЛИ ТОЧНО СЪЩОТО. Още една организация, изпълнена с Интелектуален Потенциал у нас, начело с нейния шеф – Един ТЪП Железопътен Спирач.
  Както и целият охранителен потенциал, дето ни управлява – но пък сами си го избираме, Там е мнозинството в нашата татковина!

 2. А в същото време, Румъния с обществто си Потвърждава да е ориентирана другаде, поне за външната политика.
  Румънското правителство потвърждава сделката със САЩ за ОСИГУРЯВАНЕ НА СИГУРНОСТТА НА СТРАНАТА с ракетни системи ПАТРИОТ, за 3,9 млрд долара. Срещу кого ли??
  Да им е честито.
  ЗАТОВА към нас гледат ТАКА. Затова сме за СМЯХ и СМЯХ, затова сме все с БОСИ КРАКА – а пък иначе големи надути, Глобални Герои, дето останалите не разбират Голямата ни Любоф към Русия.
  http://www.defensenews.com/global/europe/2017/07/26/romanias-defense-minister-confirms-39b-patriot-missile-deal/

 3. 1.„г-н министърът … призова към повече уважение към неговото министерство и полицаите”
  Освен горното каза и буквално „да пазим АВТОРИТЕТА на полицаите”
  Г-н, министър, аз съм прост селянин и не разбирам . Ние си плащаме данъците, за да си пазят АВТОРИТЕТА милиционер-полицаите, ИЛИ да ПАЗЯТ НАС?
  2.Някой гражданин, живеещ наблизо до МВР /около „Патриарха”/, които ОСВЕН 2 очи и 2 уши, АКО има и 2 ръце, да разпечата https://bivol.bg/policai-mutri-2.html,Posted by choss | юли 27, 2017, 11:32 В БЕСЕДКАТА, и АКО ИМА и 2 крака да го занесе и пусне в пощенската кутия на МВР.
  3. Култовата фраза на класика Сендов “ вкупом сме виновни”.
  Т я е една от „божите” заповеди в НАРЪЧНИК на АНТИкКОМУНИСТА.
  А/АБСОЛЮТНО всичкият матриал български е лош!
  Дори ВСИЧКИ бивши членове на БКП! Живеещи АБСУРДНИЯТ социалистически живот и ПРИНУДЕНИ от УСЛОВИЯТА да станат членове на БКП, за да вземат по-голяма заплата, да вземат кола и жилище С ПРЕДИМСТВО, за да влязат във РАБФАК децата им /не става без бележка от кварталното ОФ, Профсъюзен и БКП-секретар/
  Б/ ЖИЗНЕНО важно е да се внушава, че ВСИЧКИ бивши членове на БКП! са маскари, за да може в навалицата да не се ИЗОЛИРАТ само няколко ДЕСЕТКИ БКП-тартори, откровени ПРЕСТЪПНИЦИ и ГЛАВОРЕЗИ!
  В краен случай, да ги съдят за кърпени чорапи и скъсани одеяла!

 4. Радев няма особена връзка с МВР, той изпълнява същата роля като Бъчварова в предишното правителство. Те са само параван за цВцВ и Боко, които се упражняват да управляват МВР от 2009г., но само със стаж от 3-4 години ,като генсек през 2001г. не се става министър на МВР, трябва и юридически стаж от поне 20 години, освен другият стаж в МВР.
  Но понеже Боко не даде на Радев МО , като на военен от запаса, то остана само да му е параван в МВР.
  Това което е измислил Радев може да го каже всеки ,и без да е министър на МВР.
  Ако няма достатъчно свидетели , трябва да се промени структурата на МВР , така че да се покрие тази липса. МВР трябва да се изменя според обективните реалности, а не да си стои на “нивото” на “народната милиция” от времето на “развитият социализъм”. Тогава всеки втори беше направо доносник, и нямаше нужда от свидетели и информатори.
  Още повече ,че при финансиране ,което отива само за заплати в МВР , прави нуждата от изменения в МВР още по-голяма. Но при Радев ,като параван на цВцВ и Боко, това е невъзможно да стане.
  Ако трябва Радев може да се опита да следва американският опит и да даде парична награда за информация. Може да се плаща на частни събирачи на информация , щом като МВР не може. Но това изисква съвсем друга структура, бюджет, правомощия, способности и щат на МВР, съвсем различни от сегашният милиционерски.
  А може и съвсем нов щат и структура на МВР да се направи, но…….НО! но, за това се иска юрист(ти) с много над 20 годишен юридически стаж, който е преминал извън милиционерското МВР и извън съдебната и прокурорската бюрокрация. Което предполага и чужди юристи.

 5. ЛЪЖАТА е тяхната ИСТИНА!
  ГЕРбСП КАРТАГЕН ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!
  27-г. СТИГАТ!

 6. Бас ловя, ама няма с кого, че нито сегашният министър на вътрешните работи валентин радев, нито ексколегата му Цвъчко, дори под патронажа на първият силовак на републико наша здравей баце няма да вденат идеята на статията на Стопанинът на БЛОГА НИ. За останалото и хал хабер си нямат. Пълни деца на природата, при това болезнено обидчиви с манталитет на посеркото дето пита на всеуслушание; “Кой ми с.. в гащите?”
  Очаквам в тази връзка медиите на корпулентният най-успял млад мъж да подгреят стари манджи-примерно, възстановяване на ДОТ(Доброволните Отряди на Трудещите се). Не им връзвайте кусур, толкова си могат кат визия и едните и другите. Извод. Всеки да се спасява поединично, каквото и да означава това.
  Сега, не са по темата но според мен де, така са навързани снимката и статите за които давам линкове, че накрая ще се окаже, че сме в окото на бурята. Почвам с една графична рисунка с малко пояснение. Числата и цифрите нанесени върху картата на съответната държава означават колко средно танка има страната на 100 000 народонаселение. Едва ли ще има изненадани тук. И се питам само, защо им е на ватниците толкова много бронирана мощ. На кого е притрябвала скапаната им кочина.

  https://i0.wp.com/defence-line.org/wp-content/uploads/2017/07/20246247.jpg

  https://apostrophe.ua/news/society/accidents/2017-07-28/v-seti-podnyali-na-smeh-patrioticheskiy-miting-pensionerov-v-rf-opublikovano-video-/102588

  http://echo.msk.ru/news/2026576-echo.html

 7. Вече години наред, побоищата (а и убийствата) в София се извършват в Борисовата градина. Елементарно е, поне 2-ма полицаи да патрулират от сутрин до вечер, поне за да внасят респект. Но наистина да патрулират, а не да чоплят семки по пейките, които хулиганите безнаказано разнасят по тревните площи. Отделно, че драскат по тези пейки или просто ги разбиват. Става въпрос за елементарни мерки срещу елементарни антиобществени прояви на “изпуснати млади хора”, които мерки биха могли да създадат някаква атмосфера на недопустимост на младежки своеволия. Това неминуемо ще се отрази и върху намеренията на по-сериозни престъпници, които малко или много биха се респектирали от наложения ред.

 8. Пак първокласна българска дивотия, след като св оказа че Президента е бос, оказа се че и Министъра на Вътрешнуте работи е прост.
  Какви мисли, какви аналогии прави това момче….

 9. Поредният некадърник в милицонерската банда ГЕРБ!!!
  Не му достига мозъчето да “смели”, че работата се върши и резултатите са мерило за полезността на свършеното.
  Какъвто главния бандит, управляващ България за 3-ти път, такива и последователите (“министрите”) му!

 10. Тъй като работата в България постоянно се вмирисва , няма да стоим и да гледаме я?
  Преди няколко дни попаднах на пост във Фейсбук за журналистката издател на Български вестник в малка Холандия( по малка е от България).Постът беше във връзка с цитат на Горсова че Вапцаров е бил терорист. Да ама не. Имаше лавина от коментари нагрубяващи и охулващи тази достойна и родолюбива Българка и възхваляващи вапцаров.
  И така ще отправя предложение към нея , към автора на блога , към групата на Атанас Атанасов, към групата на Росен Плевнелиев, към Кафенето, към коментаторите тук да създадем и подредим 100- те най- големи лъжи на петата колона у нас и после да намерим външен спонсор за отпечатване и разпространение в голям тираж. Лъжи срещу които стоят факти и документи.

 11. П.п. Да се чете Горчева вместо Горсова.
  Даниела Горчева. Извинявам се за грешката.

 12. Знае ли някой броя на лицата, професионално ангажирани с охранителни и правоопазващи дейности и функции в държавните, общинските и частните силови структури? Тук трябва да добавим и ловните дружинки…а и параполицейските и паравоенни образувания?

 13. Той разпоредил на прокуратурата да разследва;
  Той разпоредил на Народното събрание да го изгони;
  Той разпоредил на Партията му да го изгони….
  Кой той – властелина, самодържеца, собственика…
  Нека да гледат онези дето лежаха пред парламента при Орешарски и питаха “КОЙ”.
  Ето го г-н КОЙ… Той

 14. Кога са ви пазили, че сега го констатирате ? Не бяхме ли на последно място по свобода на словото ?? Журналиста трябва сам да се пази. Ако си мълчи няма да го бият и толкова.

 15. Нашата държава е едно стадо овци управлявано от вълци, мечки и лисици. Когато овцата почне да рита бакърчето я правят на курбан. Ако не рита я доят и стрижат. Няма друга схема. Всичките пари и бизнес са в ръцете на партията нелюбима. Имат си армия, законна власт получаваща инструкции в ротари клубовете и ротари селищата, одобрени от американците. Всичко е точно. А вие какво имате ?? Недоволство, което изливате в интернет ?? хаха И кой е от нашите и кой от вашите наясно ли сте ????

 16. Кой в тази държава има силата да се противопостави на надяналите овчи кожи вълци ??? Толкова години минаха. Старите политзатворници измряха (или ги ликвидираха съвсем безшумно за слепите и глухи журналисти, които иначе имат огромни усти но за най-шумните работи мълчат като наакани деца), активните и умните избягага а кой остава в тази държава ????????????? Половината тук пишат от няколко хиляди километра разстояние и се кефят че са недосегаеми!?!? хаха и кво като сте недосегаеми. вие сте извънземни !!! какво можете ? нищо освен да пишете…

 17. @AWACS: За съжаление сте напълно прав. Извадката в парламента е показателна за нивото на избирателите си. А нивото на тези избиратели се поддържа от (а)непрестанното умишлено влошаване на българското образование от ОУ натам (доброто образование вече става платено)през последните 20 години и (б)умишлената липса на перспектива пред интелигенцията (хуманитарна и научно-техническа). Така се появяват все по-малко умни хора, а и те в основната си част се капсулират и/или се ориентират навън.
  Описаното по-горе е преодолимо, но изисква дългосрочна стратегия. А за да се случи тя е нужно да се пропука статуквото. Да се надяваме че фотофиниша между икономическите санкции на Запада и политическата дестабилизация на Русия ще завърши в полза на Запада. Напълно съм съгласен с г-н Инджев, че България тръгва напред, когато цамбурне Русия.

 18. В предпоследното изречение имах предвид “политическата дестабилизация предизвиквана от Русия”

 19. “Радев прибегна до американски коз в промотирането на милиционерската си теза с обяснението, че “в щатите не можеш да застанеш на една ръка от него…“

  Някой да обясни на милиционера Радев, че в щатите полицая взима по-малка заплата от медицинска сестра! Разликата винаги е била 6 -10 хиляди на година в полза на сестрите.

  Ето данните за 2015г.
  Police officer: Median pay (annual): 60,270 USD

  Registered nurse: Median pay (annual): 67,490 USD

  В България милиционерът – тъпия, прост, корумпиран, невъзпитан, непрофесионален… взима повече от медицинската сестра! И не спира да протестира за повече и повече.
  Докога?!

  Българин

 20. Българин абсолютно си прав! Но можеш да намалиш с поне още 10-тина хиляди ПОЛИЦЕЙСКАТА годишна заплата на US ПОЛИЦАЯ, не става въпрос за офицерски чин защото всички тук са офицери, и все пак той защитава ДАНАКОПЛАТЕЦА. Докато в РБ не стига че не си вършат работата за да оправдаят заплатите си но и протестират. Каквато беше преди 27 години когато защитаваха старата ЖИВКОВА власт такива са и сега МИЛИЦИОНЕРИ. Името ПОЛИЦАЙ РЕСПЕКТИРА – той защитава и помага в кризистни моменти, винаги те са на първа линия.Става въпрос за Американския ПОЛИЦАЙ който не можеш да подкупиш но си изпълнява задълженията!IIC…..oIL.

 21. Из Наръчник на АНТИкКОМУНИСТА!
  Не бъди КОНКРЕТЕН!
  ОБОБЩАВАЙ:Партиите,Политиците,Журналистите,депутатите,народът, народът, НАРОДЪТ…
  БЕЗ ИМЕНА:От „нашите” НИКОГА!От „врага”ВИНАГИ!
  ЕПИТЕТИ:/обобщаващи и персонални /За „нашите”: професионалисти, интелигентни, честни, харизматичен, красив, мъжкар… За „врага” : некадърници, „агнешки главички”, лапачи, с лоши очи, евро гейове, липсва му харизма, циганинът от Драгалевци, Рада Дълбоката…
  Ако си поставен пред КОНКРЕТЕН избор: Избери ПО-МАЛКОТО ЗЛО т.е. харизматичните и мъжкарите…

 22. до В. МАРКОВ:
  Да, знае се. Има достатъчно информация по въпроса. Само в държавните структури щатната численост е малко под 60000. Регистрираните частни разследващи и охранителни фирми отчитат над 40000 работни места.
  В заключение, в силовите структури, ангажирани с разследваща и охранителна дейност и опазване на вътрешния ред у нас са заети повече от 100000 човека!
  В това число не са включени, упоменатите от Вас “ловни дружинки… и параполицейските и паравоенни образувания” /те са поне още толкова/.
  Единици са икономическите ни отрасли, ангажиращи работна сила с подобна численост.
  България е единствената държава в света, където Министерството на вътрешните работи разполага с два пъти по-многоброен контингент от Министелството на отбраната.
  Иначе казано – държавната машина е хвърлила два пъти повече въоръжени мъже /и жени/ в защита от вътрешните ѝ врагове, отколкото от евентуални външни посегателства!?

 23. “Не можем да сложим навсякъде камери. Гражданите имат по 2 очи и 2 уши. Ако 7 милиона умножим по 4, и гражданите подават сигнали, ще е много по-добре, отколкото камерите”. Ще предам един случай от телеграфната агенция една бабичка каза. Двама младежи са станали неволни свидетели как хулигани пребиват един човек на една централна спирка в голям град. Разбира се те не са били едиствените свидетели, но само те са имали гражданската съвест (или глупостта) да се обадят на спешния телефон. Докато дойде полицията всичко е било приключило и не знам дали въобще са успяли да хванат въпросните хулигани. Интересното е какво се е случило с младежите подали сигнала. Някой да не си помисли, че са им изказли служебна благодарност. На другия ден са ги побъркали от разпити: какво са видяли, защо са го видяли, как са го видяли, сигурни ли са, че са го видяли и т.н. Извода, който са си направили въпросните млади хора – бъдещето на тази държава, е следващия път когато попаднат в подобна ситуация – да си обърнат главата и да забравят на момента какво са видяли. Разбира се това е само една клюка, не притежявам никакъв доказателствен материал, но незнам защо на мен ми звучи много реално.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.