България и Македония се доближиха до себе си

По-рано той бе тържествено посрещнат там.

 

 

 

 

 

17 мнения за “България и Македония се доближиха до себе си”

 1. Радвам се за този ден.
  Всеки от нас носи блянът за Македония в сърцето си.На много предците са му от там.На други любимите поети и писатели,на трети костите на близки са оставени там по бойните полета.
  Песните и приказките на Македония са тъжни и прочувствени.Знаем ги от малки.
  Векове наред в най тъмните години пламъчето на българщината е тръгвало от Македония.Даже и когато са загубени всички надежди за оцеляване.
  Ние нищо не искаме от народът населяващ Македония.Искаме да му дадем сила и подкрепа.
  Искаме да преживяваме емоцията от историческите моменти заедно.
  Моменти на падения и върховни усилия на въздигане от двете страни на Осогово и Беласица.
  Ако станем равноправни членове на ЕС и НАТО духът на предците ни ще бъде успокоен.

 2. ПП
  Ако трябва да коментирам Б.Борисов,коъто като бостанско плашило стои при подписването/да не дразним

 3. пп/да не дразним Путин/.
  А при обсъждането в нашият Парламент не дойде,а го довлякоха на сила защото кака Корнелия щеше да оттегли подписа.Резил.Това са нашите боклуци.Срам е е от тях.

 4. Македония се съгласява да направи известна “стъпка назад”, да отстъпи и подпише с България.
  За да осигури липса на проблеми, за да влезе в НАТО.
  По същия начин Македония най-вероятно ще подмени и името си. Да отпадне проблемът с Гърция, като препятствие за НАТО.
  И др.

 5. Разбирателството със съседа е много важно, да не кажа най-важно.Казвам го добронамерино, така както го мисля и съм възпитан.Пожелавам договора да се ратифицира,изпълнява и надгражда в полза и на двете държави.Радвам се от сърце.Знам,че този договор има големи душмани,но дано мисълта за добруването на България обедини всички.

 6. Всъбота играят България и Македония,браво а срещу кого?

 7. По принцип евентуалното влизане на Македония в НАТО е безсмислено и нееефективно за самата организация.Членовете на НАТО като цяло са цивилизован и,богати и сериозни държави.България и Македония са несериозни и неефективни държави кати устройсзтво,държавна политика,култура,стандарт на живот и цивилизованост.
  Македония няма армия,която по брой,въоръжение и пр. да се впише попне приблизително в стандартите на НАТО.България има някои стойности,но също е слабичка фигура.Най-странното е че България хем е в НАТо,хем е комунистическа и проруска държава и с проруско общество ,ако хипотетично се допусне че в такава дъражва има цивилизовано общество.
  Само последните няколко инцидента с фотографии на Президента и министър-председателя доказва културното и цивилизовано ниво на държавното ръкводство.Чак пък да няма никой от протокола на тези две личности,който да каже:Господа,такива фотографии на Вашите персони са неприемливи в цивилизования свят….
  Забавата продължава,наивността се увелчичава….

 8. Всички нормални хора подкрепят договора.

  Забелязах че последните 1-2 седмици БНТ се напълни с предавания срещу Гърция. А Гърция ясно заяви, че е против членство на страна в НАТО, с име, което включва съставка като “Македония” в него.

  Всъщност Бившата югославска република Македония (БЮРМ) има териториални претенции единствено на база на името, към сегашната гръцка провинция с име Macedonia с главен град Солун. В документите на НАТО Македония е Former Yugoslav Republic Macedonia (БЮРМ).

  Съвсем друг е въпроса, че земите около Солун са били и български. Ако и досега си бяха останали български, то Солун най-вероятно щеше да се превърне в най-голямата руска военна база на Средиземно море. И сега нямаше да става въпрос за Крим, а за Солун. Така,че възгласите “България на три морета” са меко казано малоумни.

 9. Възможно най-дипломатичното заглавие. Поздравления за г-н Инджев!

  Но от не толкова дипломатична, а по-скоро от научно-историческа гледна точка, може би най-точното заглавие би било „България и Македония се доближиха, ОСТАВАЙКИ ВСЕКИ до себе си.”

  Защото има една приказка, която всички балкански народи я знаят и на турски език – Zorla güzellik olmaz. (Насила хубост не става.) Крайно време е, българите да приемат, че хората в Македония имат правото да се определят като македонци. А самите македонци следва да приемат, че за да се определят като такива, не е необходимо да изкривяват историята, възвеличавайки я в своя полза. Последното макар и в по-малка степен го правят, разбира се, и българите. Все още се изостава в разбирането, че е смешно за който и да е народ да претендира, че е наследник на Александър Велики или на Крум Страшни. Твърде много вода е изтекло от тогава, за да може дори приблизително да се каже поне какъв е бил майчиният език на споменатите величия. Само с едни мераци за величие не се получава истина. А това не е и нужно, при положение, че най-развитите нации отдавна са се отказали от историческото си величие. Оставили са това величие на комплексираните народи.

  Така че, както българите, така и македонците следва да разберат, че претенциите за велико минало отпреди 19 век, са жалка комплексарщина на недоразвити народи, на които тепърва им предстои да възприемат европейските принципи и норми за историческа истина.

 10. NESTOR, няма да се “вторачвам” в историята преди 19 век. Но манипулациите на сърбоманската наука са именно за периода от 19 век насам.

 11. Nestor, nie bulgarite imame i veliko blizko minalo – ot 1997-ma do 2001-va 😉
  No seriozno: my4no mi e za teb, ako se gordee6 samo s bulgarskata istoriq otpredi 19. vek.

 12. Ех ,ченгетата руски газ пикаят.Особено самонареклите се антикомунисти.
  Защо и е на НАТО Македония.Защото е стратегическо място.Защо е Крим на Русия.Заради Черно море -вътрешно езеро.
  За нас е жизнено важно Македония да е в НАТО.За да няма барутен погреб на Балканите.

 13. Nestor,

  Четохте ли отговорите на коментарите си от последните месеци?
  Дали пък Вашето упорито настояване (redundant) не е по-подходящо за патриотарстващите форуми на ТИКВЕНИТЕ ЧЕРВЕНОДИНКОВЧЕТА – подканям Ви да прецените.

  Блогът не се къпе във ‘величие’, както сте допуснали. Става дума за друго, което отказвате да разберете, въпреки по-раншните усилия на съфорумците.
  ‘Words, too, can destroy’ – бяха думите на Рейнхард Козелек.

  Колкото и да настъпвате палците ни, няма да има ефект. Апропо, тук сме хора любезни, но и откровени. Съжалявам, ако отнесете някоя неполирана дума.

  А за частичната валидност на ‘теориите за национализма’ можем да си говорим на воля. Навремето посветих време на написаното по темата, не сте сам в академичната уйдурма (още тафтология).

 14. Отново “Двойникът” се появява, разобличих го поне в три сайта, сега отново се прави на толерантен.Българите в Македония имали правото да се нарекат македонци, да имат право да се нарекат и индианци, ескимоси или потомци на Дядо Мраз и Снежанка, може да се наричат каквито си искат, но спора е за историческата истина. Славнското населeние в Македония е просто българско, македонска славянска държава никога не е имало, маледонски език също.Днешната македонска нация е създадена на основата на българската народност. Плюс някои небългарски етически диаспори-албанци, гърци, сърби, цигани, евреи….
  Двойникът води някаква политика на несъгласие с никого, но в най-общия случай клони лъм комунистическия уклон.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.