Защо не се кандидатирам за началник ( и на БНТ )

“Вие питате, ние отговаряме”. Имаше такава лицемерна медийна рубрика по времето, когато беше позволено да се задават само безибидни за диктатурата въпроси, но се имитираше нещо като критичност чрез “допитване” до гражданите от страна на журналистите. Понеже получавам запитвания защо не съм се кандидатирал за началник на БНТ, отговарям :  преди всичко нямам никакво желание за “реванш” и “рестарт” на живота си по собствените стъпки, нито фалшивото самочувствие на Херкулес, който може да разчисти авгиевите обори.

По онова време попитах на форум в НДК защо Живков продължава да е държавен глава на България след като признава, че конституцията не се спазва, т.е. носи вина за неспазването й. В резултат на това питане тогавашен шеф в телевизията и днешен кандидат да я рестартира заявил на всеослушание, че кракът ми повече не бива да стъпва там. Така и стана ( в БНР също). Същият ми се извини с картичка за новата 1990-та г. след свалянето на Живков : “ЧНГ и извинявай !”.

В началото на 1990-та близо 500 души- ако не и повече ( от общо около 600 работещи), голяма част от които наистина бяха интелектуалци ( в БТА имаше голяма концентрация на високо образовани хора, които бяха нужни на предишния режим, за да го държи в течение какво наистина се случва по света и у нас), направиха подписка с искане да стана главен директор на агенцията. Тя отлежа до края годината до падането от власт на премиера Луканов, който не искаше да я придвижи за одобрение от президента, знаейки в същото време, че работещите в БТА няма да приемат алтернативна кандидатура.

Три години по-късно правителството на Мултигруп и нейното парламентарно мнозинство тръгна да ме уволнява  и отново беше събрана подписка от хората, които ме познаваха лично и по-добре от роднините ми в качеството на техен колега, отново направиха подписка. Този път в моя защита, но без успех- властта на трансформираната от чисто партийна в политически мимикрираща разноцветна мафия беше решена на всичко, за да ме махне от поста.

През лятото на следващата 1994-та стотици интелектуалци от цяла Европа, където родните овластени глупаци ме направиха известен с бруталността си, ме избараха с пряко гласуване за вицепрезидент на конгреса на Асоциацията на европейските журналисти в Хелзинки. В България тази новина се натъкна на оглушително медийно мълчание в апогея на победилия соцреваншизъм по времето на възхода на Виденов и пропадането на България в клопката на престъпността след управлението на проруската корпорация Мултигруп и финансовия грабеж за стотици милиарди, докарал милиони българи до просешка тояга без тоягата да накаже виновните и до днес.

Когато гражданите най-после въстанаха и защитиха демокрацията през 1997 г., получих възможност и за личен реванш. Но не се възползвах от предложението. Останах си журналист на свободна практика, какъвто съм и сега 9 години след перипетии, които са достатъчно известни на интересуващите се.

“Изпуснал съм питомното” , за да “гоня дивото днес”?

Когато заявявам, че свободата е най-висшата ценност за човека, това се отнася и до свободата на избора в живота. Примерът който давам може да е незначителен и обществено несъществен, но е искрен. И е мой личен избор, а не резултат от каквато и да било принуда.

Едни избират да ги избират, други избират да не се кандидатират ( преценявам, че съм кандидатиран и избиран достатъчно, печелейки категорично избори сред наистина специална аудитория от просветени избиратели).

IMG_6804

Наистина е въпрос на избор.

18 мнения за “Защо не се кандидатирам за началник ( и на БНТ )”

 1. Ще “издам” “тайна”. Колко тайна, донякъде, тайна. Преди 2 години “изнамерих” държавна позиция която ми се струваше достойна за Стопанинът на БЛОГА НИ. Отказа “МИ” категорично да се пробва. Мотивите бяха много. Смисълът им изцяло се препокрива с текста на горната, ако мога да я нарека декларация. Обобщи, че когато го питат какво му е дереджето, отговаря приблизително така. Чувства се като янки милионер на когото всичко е наред и в личен, и в обществен и в професионален план обслужван в ресторант на плажа Копакабана. Лукс, уважение, не си броиш парите под масата дали ще ти стигнат колко и солена да е сметката но си заобиколен от малолетни и агресивни при това просяци. И когато сетивата са ти изострени към социалната несправедливост не можеш се отпусна и да се насладиш истински и докрай на мига.
  Да не си правим и никакви илюзии. КОЙ няма да допуснат на светлинни години от Иво безообидни “телевизонери” да оглавят БНТ, та какво остава за триждият “идиот”, туй по баце по Нова телевизия, ако не се лъжа през април 2015г., дет ни се кара, ни се води и не цепи басма никому.
  Те, от КОЙ де, ако имаха и най-малката възможност без да понесат каквито и да е последици биха го удавили в една вирткапка.
  Да назначават който си щат и без това само червените им бабички гледат бенете-то.

 2. Г-н Инджев, достатъчно беше под заглавието само да поместите снимката- тя е изключително красноречива- за интелигентен човек в цялост, за кандиат-шеф в частност. “Вярно е, че съм в ъгъла, но съм свободен и щастлив. Освен това, ъгълът си е лично мой, комуто трябвам- в него ще ме намери. Пари да давате, няма как да се намъкнете в него. Чупката!” А иначе съм крайно изненадана, че има хора, които Ви запитват за подобни нелепости. Тия питащи или са от Мелмак, или са долетели за почивка и лечение на зъби изтекли “мозъци” от странство. Кавичките връз мозъци са изцяло преднамерени.

 3. След горния текст,всичко друго освен БРАВО,е просто излишно!
  Но въпреки това ще добавя,че е много жалко,че държавната машина в България е така направена,че да изхвърля извън себе си всичко читаво.

 4. Смея да твърдя, че е по темата. Кой и защо е подкрепил иван гарелов. Няколко позиции. И понеже и аз като мнозина други силно се смутих, че в “оня списък” фигурира и Иво Беров ми беше прелюбопитно да разбера мотивите на последният. Приемам ги безрезервно.
  https://offnews.bg/medii/spisakat-na-garelov-koj-ne-go-podkrepia-za-bnt-i-zashto-661820.html

 5. И няколко прерзказани вкратце новини. Не ги намирам в “обективните” бг медии. Изкопах ги от рускоезични ресурси, ерго на съвеЦки диалект са. Но понеже, обаче, защото има неколцина коментатори които правят непремерени подскоци когато давам линкове към североизточни сайтове, този път “побългарявам” инфото.
  За сметка на това-мълчанието, последните, за родните медии иде реч, ни проглушиха ушите с гръмкото заявление на баце, че при него безработица нЕма и нЕма да има.
  По същество.
  Украина е много близо да договори от Америка прословутите “джавелинки” които са най-добрият лек срещу миньорско-комбайнерските танкове извадени, ти да видиш, щото били забравени, от кого не се знае, знае ли се от изоставени мини.
  Междувременно, в Луганск е взривен повторно паметникът на т.н. опълченци. Според вицепрзидентът на щатите Майкъл Пенс който е в Грузия за да изрази подкрепата си за целостта на непокорната задкавказска република Донълд Тръмп вече е ударил пармака на Законът за новите санкции срещу Джудохирията.

 6. В НРБ рублофилите ,следвайки платените си пропагадни путлеристки опорки оправдават агресията на Путлер в Крим ,като я сравняват окупацията на северен Кипър от Турция?!?!?
  В този линк е обяснено ,като за путлеркантропи ,че няма никакво, даже далечно, сходство между Кипър и Крим:
  http://bit.ly/2uggKGd
  Дано прочетат и Нинова , ()резидента и Винету , които искат да се премахнат санкциите срещу Путлер.

 7. Г-н Инджев, изпитвам огромно уважение към Вас, приемам позицията Ви и аргументите Ви, но позволете ми да изразя мнение, че като обществена личност, ангажирана с ярко и принципно собствено мнение, като човек, на когото вярват стотици хиляди ( надявам се!!! ), като личност, който безусловно защитава историческата истина, Вие просто сте длъжен да издигнете вашата борба на един друг етап, в който бихте могли ( да се опитате ) да промените нещата към по-добро. Да, рискът да Ви употребят и да се скрият зад широкия Ви гръб е огромен, видяхме какво се случи с Христо Иванов….Но пък си струва да се опита, нали?….

 8. SteveN, sorry, нo фopмyлиpoвкатa ви e гpeшна – пpaвилнo e дa ce кaже “… видяхме какво мy ce cлyчи на дяcнотo зapaди Христо Иванов…”.

 9. Г-н Инджев,
  Само титаните на духа могат да оценят силата на свободата за личността.
  Вие сте били на високи позиции и знаете компромисът с цената,която трябва да се заплати. Не си струва на този етап.
  Да, подготвен сте за висок връх,който да даде мощен тласък на страната и нацията.Но до тогава трябва да се свърши много черна работа от всички нас.
  На първо място да се изрита тази лъжлива,популистка,крадлива,многолика анти българска сган от ключови места в управлението-от долу до върха.
  Общонационални комитети ли ще правим като Левски,просветителни дружества ли,за да му *светне* на този народ.
  На този етап ни е нужен идеолог-водач,а на следващият политик – реализатор.
  Да загърбим миналите ежби и оставим само каузата.

 10. Свободата е най-важната ценност!
  Да!
  За човек, общество, група, страна, всичко.
  За журналист още повече, и е свързана със съвестта още, с независимост на позиции, изразяване, разследване и какво ли не друго. Всяко вмъкване в политика, правителство, нарушава всичко това, създава зависимост, подчиненост, изкушения, самопринуди.
  Много верни принципи, много вярно отношение, оценяаване на нещата!
  Поздравления на ИВО!!

 11. Г-н Инджев от всяка ваша статия лъха свобода.Изборът си е ваш.Изкренно ви желая здраве и късмет.

 12. Много дистингтивен анализ,не мога да се сетя коя е на-адекватната дума на български,който може нека да я постави.
  Той,анализа е в същото време и лакмус..
  И действително не подхожда на един антикомунист да се кандидатира за директор на комунистическата държавна телевизия на България,все пак това е морал!

 13. Имаше навремето един номенклатурен директор, който по едно време, около 2000г, остана безработен. Гледам го сутринта-костюмиран, лъснат като роял, отива някъде. “Отивам да си търся работа”, казва. Стана от летящ старт директор на Терем. Защото това е място, на което се осигурява заетост на безработните, нали се сещате. Направи едни чудеса, направи някакви продажби на Иран, ако не се лъжа, или някоя от подобните държави. Разправията стигна чак до Белия дом. А относно някои конкурси, като този в БНТ – там директно звънят по телефона и просят участие за пълнеж, та да се вдига бройката, пунтамара да става. Иначе печелившият е предварително ясен. А някои пенсионери сигурно се мислят за безсмъртни.

 14. Като чета обясненията на някой журналисти че подкрепили Гарелов защото той им бил помогнал и те на колко били помогнали….. Каква журналистика какви пет лева. Гнус. Както казва писателя Георги Марков, след това следва САМОЦЕНЗУРА, КОЯТО Е ПО СИЛНА ОТ ЦЕНЗУРАТА.Затова мозъка на масовия избирател е объркан.

 15. Когато пиша,че Иво Инджев е журналист,за мен това е комплимент и други епитети са излишни!Дали си в турски затвор или с руски куршум в гърба,дали си на фронтова линия или игнориран и омазан с кал в България-все едно!!!Журналистът втора природа няма.Стане ли политкоректен,той вече е чиновник!А започне ли да благодари на някого,съжалявам,но става жалък.Това по повод на сърцераздирателното изявление на Иво Беров идруги подобни.Помогнал им бил в професията!Това да не ти е работа на ишлеме!Истински нещастници!!!Винаги съм съжалявала,че си нямаме откровено дясна медия,но си давам сметка,че такава не може да съществува.Няма как да изискваш от Журналисти политкоректност в името на по- големи цели.Германски медии доказаха тази невъзможност.Получаваме нещо като скат,обаче рано или късно истината излиза на яве.
  А може би е дошло времето,когато трябва да се създаде партийна,дясна медия?Пречистваща за самата партия,остро насочена най-напред към лидерите.Вярвам,че Нова Република може да издържи на такъв партиен орган!Но.. аз се размечтах!Дотогава всеки да помага,с каквото може.Иво Инджев и Илиян Василев ще пишат статии ,а аз и моят съпруг ще ги разнасяме по входовете.За доста голямо учудване на 12год.ни дъщеря.Която засега си мълчи!

 16. @ НИКОЛОВА:
  Браво госпожо, много се веселих на инициативата Ви с разпространяването, защото и ние с мъжа ми от години правим същото. Известно време разлепвахме, но установихме, че след нас някой върви и къса. Започнахме да лепим материалите на по-високо, обаче преценихме, че така не е удобно за четене. Сега ги пускаме в пощенските кутии. Децата ни знаят, но ни намират за леко хахави, защото имало било по-съвременни способи за комуникация. Това е така, обаче не ми е известно “червена бабичка” да ползва twiter.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.