Аплодисментите от Запад и мълчанието на Изтока говорят за значението на договора с Македония

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан вчера в Скопие, предстои да бъде ратифициран от македонския парламент и там едва ли ще срещне невижданото единодушие, с което беше приет в българското Народно събрание. Но и преди ратификацията стъпката предизвика незабавно одобрение на Запад, откъдето заваляха поздравления.

А от Изток?

Откъм Изтока цари многозначително мълчание. Защото се провали още един руски заговор на Балканите след неуспеха на Кремъл да материализира сръбското русофилство като го институционализира и канализира в антизападна поска и след провала на Москва в опитите й да препъне Черна гора по пътя й към НАТО.

Нека оставим премиера Борисов да се порадва на овациите, които се опитва да си присвои като лично заслужени с намеците, че Скопие и София се сближават без посредници.

Събитията се развиха с такава скорост след развръзката на кризата в Македония (довела до физически сблъсък в сградата на македонския законодателен орган ) където проруските сили загубиха в противопоставянето на прозападния курс, че мнозина у нас вероятно са пропуснали да забележат: натоварената с координирането на външната политика на ЕС Федерика Могерини беше в Скопие на ключово песещение преди размяната на визитите между Борисов и Заев.

Дипломатически източници, подстрекавани от ядосания червен кошер у нас, който търси слаби страни в силния ход ( но не смее да се опълчи открито и да прокламира продължение на съветската коминтерновска линия в подкрепа на македонизма), издадоха пазената от Борисов и обкръжението му тайна, че той настоятелно е бил “помолен” по време на посещенията си в Берлин и Париж да предприеме стъпките, чийто резултат в момента най-после виждаме.

Всъщност двете силни страни на мълниеносното положително развитие в двустранните отношение са именно консенсусът в България по темата и ускоряването на осъзнаването от страна на Запада, че подкрепата на добросъседската тенденция е пречка пред руските домогвания да се търсят и разпалават огнища на напрежение в европейския “заден двор”, който Москва продължава да смята за своя зона на влияние и като законна плячка.

Така че Борисов е късметлията, на когото се падна да осребри позитивите на това осъзнаване и съзряване на българското обществено мнение ( каквото и да означава това в нашите условия) поне по един въпрос от национално значение, по който интересите ни със Запада съвпадат.

Същите интереси обаче са антагонистични на руското влияние и предстои да видим какво ще последва след оглушителното мълчание, демонстрирано от Москва. Едва ли реверансът на Борисов, който се подмаза на Кремъл онзи ден с изявлението, че се почувствал предаден от ЕС по въпроса за “Южен поток” ( надявайки се да се хареса лично на Лавров, който дори го призова да се срамува по този повод ), ще умилостиви Путин. Нито пък повтореното от Борисов за пореден път убеждение за вредата от санкциите срещу Русия ( а всъщност срещу списък от приближени на самодържеца руски официални лица и олигарси) може да компенсира руския гняв от успеха на прозападното развитие на ситуацията в Македония.

Освен всичко друго, от наистина пълната подкрепа на българите за добросъседството с Македония се вижда, че независимо от мас(к)ираното помпане на проруските настроения в България, нито социалистическите , нито социологическите номера не минават тук, когато става дума за прагматичия избор на хората.

Русофилите се оказаха безсилни да намерят аргументи. Поне с мълчанието си станаха участници в отхвърлянето на една от най-грозните забрани, наложени от Москва на нашата част от света: забраната да имаме нормални съседски отношения, срещу които руските интриги датират поне от 1933 г., когато под диктовката на Сталин е приета формулировката за съществуването ( т.е. “внезапното” възникване) на македонска, тракийска и мизийска нации.

Макар че формално реформираните комунисти рефомираха формално бившата си просъветска позиция, тя най-после беше погребана- пак казвам, с гробовно мълчание, но все пак…

19 мнения за “Аплодисментите от Запад и мълчанието на Изтока говорят за значението на договора с Македония”

 1. Западът (Европа & Сев. Америка) и Изтокът (Русия) имат коренно противоположни разбирания по етническите въпроси. Това трябва да се има предвид, за да оценим правилно за какво всъщност са „аплодисментите на Запад и мълчанието на на Изтока” по повод на подписаното Българо-македонско споразумение.

  Докато Западът основава своята политика върху разбиранията на съвременната историческа наука по етническите въпроси, то Изтокът се придържа към едни остарели схващания отпреди 70 години. Така за Запада, етническата принадлежност в днешно време се разглежда фигуративно казано „като брадвата на прадядо ми, на която дядо ми сменил дръжката, а баща ми поставил нова секира”. Подобна гледна точка е единствено реалистична и това се доказва от историческите факти. За Изтокът, обаче, подобно разбиране е неприемливо до болезнена чувствителност, тъй като етническата принадлежност се основава на неосъзната ирационална вяра. Колкото и фактически доказателства да бъдат привеждани на вярващия балканец, че неговите далечни прадеди може и да са имали други народностни имена, той е готов да се бие до кръв, че това не е било така. Да се промени тази нагласа в бъдещите балканци, е необходимо още от сега да се започне ново преподаване на историята, соъбразено с европейските изисквания за общо разбиране на миналото.

 2. Браво на Стопанинът на БЛОГА НИ. Както си му е реда и както обикновено Иво пръв извади на мегдана нелицеприятна констатация за родните петоколонци и полезни идиоти за “крещящото” мълчание от североизток. С договорът с Македония се заби поредният геополитически пирон в ковчега на хибридната война подпалена от кремъл на лилипут.ин.
  Менте държава с менте история. Убедете се сами. Дори в рускоезичните сайтове на висок глас, изписано е с главни букви се казва в прав текст, че руският е съвеЦкий диалект на българският.

  БАЛАЛАЙКА – украдена у Казахов( казахский народный инструмент)
  ГАРМОНЬ – украдена у чехов и присвоена, как ” русская”
  САМОВАР – украден у китайцев и выдан позже, как ” русский”
  ЛАПТИ – украдены у СКИФОВ , позже выданы за ” русское изобретение”
  ПЕЛЬМЕНИ – украдены у китайцев ( китайское народное блюдо)
  БАНЯ – украдена у финнов , позже выдана за ” русскую”
  РУССКИЙ ЯЗЫК – украден в 16 веке у БОЛГАР ( до 16 века
  московиты говорили на татарском)
  ВОДКА – водка была известна с XII века, и изобрел ее испанский алхимик и католический священник Раймунд Люллий.
  БЛИНЫ – древнеримское блюдо, используемое во ВСЕХ странах мира.
  финско-тюркские племена Залесья изобрели валенки, а коми-пермяцкие женщины -кокошник
  ШТАНЫ – будущие “русские” впервые увидели на всадниках из Казани
  и Киева
  до этого “русские” мужчины ходили в сарафанах и лаптях( украденных у скифов)подпоясавшись широким кожаным ремнём, что ясно видно в захоронениях аборигенов от седой древности до 18 (!) века
  ВАЛЕНКИ – украдены у фино – тюркских племён Залесья
  Все типы компьютеров, советских автомобилей, ракет и пр БЫЛИ УКРАДЕНЫ .
  РУССКИЕ , А ЧТО У ВАС СВОЁ?????
  Энгельс (C)1866 :
  “Что же касается России, то ее можно упомянуть лишь как владелицу
  громадного количества украденной собственности, которую ей
  придется отдать назад в день расплаты”

 3. Колко са щастливи любимите на баце и вся остальная сволочь (пета колона и полезни идиоти) “братушки” вижте по-долу коментарите под статията. От мен прибавям изрично поисканото от мен мнение на моят приятел от Москва Юрий Шмуклер.
  https://www.gazeta.ru/business/2017/08/01/10814533.shtml#comments
  Что касается всех этих соцопросов – люди отвечают в массе своей не то, что думаю, а то, что считают безопасным для себя. Пожаловаться на низкую зарплату – по нынешним временам можно, за это не наказывают, но на вопрос о счастье надо отвечать, что счастья – полные штаны. Вот и отвечают. Я лично никакого значения всем этим соцопросам не придаю – они высасывают свои данные из всяких дурнопахнущих мест и им просто врут, а они это прекрасно понимают, но публикуют.

 4. Не е по темата ама е сладко.
  В рассекреченном документе офиса генерального инспектора Госдепартамента приводятся данные относительно числа сотрудников американской дипмиссии в России в 2013 году.
  “На службе миссии находятся 1279 сотрудников, в том числе 301 гражданин США, работающий по прямому найму, и 934 сотрудника штата, нанятых внутри страны”, – говорится в документе.(РИА Новости) . Путин уволил 755 собственных холуев.Мощный удар по Америке.

 5. Наистина предлагам всички форумци да отворят последния пост на GEORGI NIKOLOV от 2 август, 13,33 ч. Борисов и ченгето Иван, маскиран като министър на отбраната /вероятно на Русия, не на България/ готвят ново страшно предателство спрямо националните интереси на страната. Оказва се, че самите руснаци оценяват разходите по ремонта на старите съветски самолети като равностойни по стойност на покупката на нови бойни самолети за българските ВВС /разбира се, по стандартите на НАТО/. Борисов и ченгето Иван готвят страшно предателство спрямо националните интереси токна България, саботирайки под всевъзможни предлози модернизацията на въоръжението на българската армия. Така както готвят предателствата с АЕЦ “Белене”, “Южен пАток” и пр. и пр. Ще гледаме ли безучастно новото закопаване на България?!

 6. Свърши се! Блумберг обяви, че Президент Тръмп е ударил пармака на Законът за санкциите срещу раззия.
  Междувременно, силният човек в Белият Дом и отговорникът за източните граници на НАТО и братска Украина Майкъл Пенс и в Черна гора държа остър език спрямо възлюбената на Резидент Хвърчилков и баце матушка. Обявявайки в прав текст, че руснаци са се опитали да убият премиерът на ЧГ.
  Време е Жирик и камарила да повръщат шампанското дето го пиха в дурдумата на 9.1.2016г.
  Сбогом, раззия. Няма да ни липсваш.

 7. В България може и да има русофилия – с добри или лоши последствия, но следва да отбележим неоспоримия факт. Кръвта говори.

  Наши братя са македонците.
  Наши братовчеди може да са сърбите.
  Руснаците са ни доста далечни по кръв.

  Има си ред. В този ред, най-близо до нас са македонците.

 8. Долната и горната земя си стиснаха ръцете. Едно добро начало. Да си пожелаем успех!

  Продуктът на „жалка комплексарщина на недоразвити народи“, еничаринът на руска служба NESTOR , продължава монотонно да блика факти и мисли, които не са нищо друго освен ГОЛОСЛОВНИ ИЗЛОЖЕНИЯ БЕЗ НИКАКВИ НАУЧНИ ДОСТОЙНСТВА. Което означава само едно. На прав път сме! Русия никога няма да ни позволи да научим и да приемем ИСТИНАТА ЗА ВЕЛИЧИЕТО НА ДЪРЖАВАТА НА КАНОВЕТЕ НИ не заради вековната и добронамереност да ни освобождава от нашата „жалка комплексарщина“, а по простата причина, че БЪЛГАРИТЕ ще поискат възстановяването и, защото само такава държава може да осигури справедливост, върховенство на закона и благоденствие на народа си. Днес статут на най-развити държави са получили именно народите, които познават историческото си минало. И величие и падение. Историята ни писана по указания на русия беше само история на падение, отказ от народност и вменяване на задължение към тази страна. Време е вече да научим цялата истина за нас БЪЛГАРИТЕ и най-вече за периода на ТЯХНОТО ВЕЛИЧИЕ от 165г. до 865г. Сравнете Англия и русия, сравнете Полша и България, и ще се убедите в това. Опознаването на истината за нас ще бъде един изключителен празник и победа на БЪЛГАРИТЕ, а за русия проверка на казаното от аксаков.
  ДА БЪДЕ ПРАЗНИК!

 9. @ Georgi Nikolov ,

  Неимоверно ме развеселихте с новината около “санкциите” на лилиПутин…
  Българският народ умно го е казал: “Волът рие, на гърба му пада!”

 10. И тъй ,като БОРИСЛАВ е повдигнал въпрос за потомственият, генетичният десарски лакей и агентин каракачански , то следва да не се учудваме на поредната продажност от негова страна, така е още от назначаването му за ръководител на МВРО. И той ,заедно с Сидеров е на дълга каишка и финансова зависимост от путлеристките наместници в НРБ – билиотекарско-сарайската банда и #КОЙ?. Десарските “партии” – ДПС, МВРО и Атака не могат да са си сами на себе си опозиция, тях десарското знаме роди ги …..и държи ги ……заедно.
  Няма леви , няма десни. Няма националсоциалисти, няма “етнодемокраДи”. Единствената “партия” за тях е БКП и ДС! Те са само съответните ѝ “партийни” отдели по “левите” , “десните”,”нацистките”, и “етнокраДските” въпроси и “направления”.
  П.П. А колкото за последните напъни на агент иван да се прави на военен , без да има никаква военна подготовка и ден стаж, то той едва ли е чул, че досега всички МиГ-ове и Су-та щяха да са отдавна предадени за скрап и музейни експонати , но все още се водят формално за “боеспособни” и се дават милиарди за тяхната фиктивна поддръжка, само защото досега не летяха. А , не летяха защото руснаците не извършваха никаква навременна поддръжка и достатъчно части , за да могат да летят нормално и достатъчно през последните 30 години. Всеки знае колко може да се разчита на руските фирми за поддръжка на техните самолети. Каракачански може да пита и Радев по този деликатен технически “проблем” с поддръжката на МиГ-вете и Су-тата. Не случайно дори Радев е привърженик на купуването на Грипен-и, защото знае че на “братушките” НЕ може да се разчита за никаква поддръжка. Те нямат такава фирмена пОлитика и култура. И не изпълняват навреме и качествено ремонтите и доставките и на нови части за самолетите им.
  Заради “братушките”, МиГ-вете и Су-тата не са налетели и половината от ресурса си, досега. Иначе ако бяха летели нормално през последните 30 години, ресурса им щеше да свърши преди 10 и повече години, защото ресурса на савецките самолети е наполовина от ресурса на западните самолети, а освен това се налага и по-често да им се извършва основен ремонт по време на експлоатацията им, което повишава и цената на поддръжката им.
  Но, това няма как да го знае агент иван от МВРО. За него е важно да изпълнява “партийните поръчения” от БКП и ДС, без даже да разбира какво и защо! Следва точно “партийната линия” , а освен това е и агентин на ДС. Какво повече може да се иска от него? Никаква друга “квалификация” не му трябва , а и не изискват от него! А , само да следва “партийният лозУнг” – Слава на БКП и ДС, и на “братушковата” КПСС и КГБ!

 11. Договорът е факт и друг път,съм писал-няма да бъдем изоставени.Обречени сме на успех.Честито.

 12. Македонската нация НЕ Е точно “внезапно решена и внезапно възникнала през 1933 г.” и “под диктовката на Сталин”.
  Това е една стара руско-съветски тип пропаганда, да се хвърля – И ПОПИВА от външни, на Първо място в България – вината върху някакъв лош диктаор. А ПЪК останалите руски началници и правителства така да се “очистват”, и да остават добри. Колкото пъти повече се повтаря този момент, толкова пъти се укрепва грешната представа, че Всичко Започва от Проклетите 1930-те и Проклетия Сталин. Това го иска руската пропаганда и днес.
  “Мекедонската нация” е решена, преди всичко от Русия, още през 19-и век. Руската политика по външни и вътрешни национални въпроси е единна, винаги през вековете.
  Македонската нация по-конкретно е решена с решенията и действията на Русия на Балканите, особено войните, през 1870-те години. Включително чрез координиране със Сърбия и Гърция, и включително във вреда на България. Включително, тази “нация” идва като част от процеса на Балканизация на Балканите, който е отново един замисъл на Русия, да бъдем чрез нейното тогава още по-силно военно и политическо влияние раздробени и постоянно разкъсани, враждуващи слаби. Та да може тя по-лесно да прониква. Този термин, известен до днес добре по света, Balkanis/zation, идва Именно Оттам и Оттогава.
  Ето още малко за Балканизацията, чиито основи се Наливат Добре със събията около 1877-1878 г. и още повече към края нта същия век, когато още повече става ясно, че ще има такова нещо Македония, повече като област, като автономна или самостоятелна, със своя нация вътре:
  http://study.com/academy/lesson/the-politics-of-balkanization.html
  https://en.wikipedia.org/wiki/Balkanization

 13. Външната политика на Путин звучи все по-шопски:
  – Не е важно на мен да ми е добре! Важно е на Вуте да му е зле!
  -Освен това трябва да отчитаме още два фактора:
  – У Кремля много башен. Тоест в Москва се борят различни интереси.
  -Докато дадено решение стигне от Москва до конкретная изпълнител то често коренно се променя.

 14. Според мен много трудно може да се окачестви политически акт,който се реализира от комунистическия функционер и министър-председател Бойко Борисов.

  Няма никаква хипотетична възможност един такъв функционер да направи нещо,към което Русия ще изрази недоволство.Борисов е комунистически и проруски гимнастик,той много добре знае,че такъв НАИВЕН договор не е в разрез с политиката на Русия към Балканите и двете държави по специално-България и Македония.

  Това съвсем лесно се открива ако се направи справка кои държави са подписали подобен договор-за приятелство и добросъседнство.
  Има ли такъв договор между Германия и Франция,Франция и Англия,Франция и Изпания,Швейцарив и Австрия,Австрия и Германия,Италив и Словения,Словения и Хтрватска,Унгария и Австрия,Финалндия и Норвегия,Русия и Полша,Полша и Литва…….

  Засега няма и никой не дава информация,че някой ще прилага българо-македонския стил на взаимоотношения.

  Второ,какви са по същност двете държави?-комунистически.
  Държавното ръководство на Република България е комунистическо-президента и вицепрезидент.
  Двете държави не ограничават по никакъв начин комунистическата и проруска пропаганда,Македония дори на най-високопоставено ниво не е окачествила комунистическия режим в Югославия за престъпен и антихумане,не е предоставила пред публиката зверствата на сръбските и македонски комунисти.
  Осоебено по “македосния въпрос”.Българските комунисти и Държавата все още не са разсекретили най-интересните архиви на БКП и НРБ по този въпрос,Държавата РъБъ все още не е декларирала как,кога и защо е създадена “македонската нация и македонския език”.
  Налице е договор за приятелство между две неприятелски държави,като истината и справедливостта са на страната на България.Какъв договор би се подписал ако Република Македония признае че нейния народ е с българско етническо потекло в мнозинството си.Що за приятелство тогава ще има.
  Определени прокомунистически среди в Македония определят този договр като “вреден”,което онзачава че те приемат комунистическата фразеология за правилна.Враг,вредителство и пр.

  Двете държави са изключително несериозни държави,езика на дипломатите и държавниците е наивен и емоционален.
  Македония до този момент не е изказла поне едно съгласие с позициите на България и антикомунистите в страната.
  Както в Македония,така и в България не съществува АНТИКОМУНИСТИЧЕСКА ОСНОВА в държавните органи,парламента,съда ,историческата наука и пр.
  Не съществува никаква вероятност бъдещето да донесе положителни резултати ако все още комунизма не бъде отречен,разобличен и заклеймен на ниво Дъражвен глава!
  Нито България,нито Македония са имали за дъражвен глава истински и искрен антикомунист след като комунизма беше прекратен .

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.