Русия си купува българска любов

Докато в развитите западни държави се води полемика как да се ограничи притокът на напиращите отвсякъде имигранти, в същото време  в Русия се чудят как да примамят “бели хора”, които никак не се натискат да се заселят дори и временно там. Защото такива практически няма извън мизерстващата многомилионна маса разорени жители на бившите азиатски съветски републки. Сред тях привилегията да работят като шофьори на руския трудов пазар имат онези с приравнените към руските стандарти шофьорски книжки заради статута на руския език като втори официален в тях.

Русифолските сайтове у нас апелират към българските младежи да се записват да учат в Русия, за което не само няма да плащат, но дори ще получават и известна издръжка. На това му се казва политика на инвестирането в руско влияние от страна на държава, която държи да бъде обичана, не не може да го постигне по естествен път.

 

“Освен абсолютно безплатно обучение, българските студенти в Русия получават и месечна стипендия на стойност 1800 рубли (около 50 лв.). Повечето университети обаче предоставят по-големи стипендии при постижения – в Южния федерален университет например тя може да достигне 21 000 рубли или над 600 лв. месечно”. https://bg.rbth.com/world/2016/11/26/ruski-vuz-ove-priemat-300-blgarski-studenti-bezplatno_651177

И въпреки всичко, макар и да отчитат ръст на откликналите на тази покана млади българи, стойностите на бройката на изкушените се движат в рамките на около 300 души.

В същото време лицето на американския изолационализъм Доналд Тръмп е на път да посегне на една от емблемите на американската привлекателност – лотарията с американски визи, за каквито се борят милиони хора по света. Ройтерс съобщи, че се готви законопроект, който предвижда прекратяване на лотарията и рязко намаляване на легалната миграция в САЩ.

Дали за САЩ това е добре и защо бизнесът в страната е негативно настроен към съкращаване на работната ръка, която няма да достига на динамично развиващата се икономика с около 7 милиона души в обозримо бъдеще, нека оставим на самите американци да преценят.

Драстичната разлика в привлекателността на двата свята ( единият от които беше обявен по времето на СССР за “излишен”) се набива на очи за всеки, на когото в канчето не му е набито безвъзвратно суеверното и пагубното ( по израза на основателя на българската социалдемокрация Димитър Благоев) сляпо преклонение пред Русия.

38 мнения за “Русия си купува българска любов”

 1. И защо да ходят в Джудохирията па дори и кат гасарбайтъри или студенти наши сънародници. Освен ако ги гони любопитство да видят с очите си краят на ереферията. За да могат после да разправят легенди за уникалният финал на ръфъ-то. Подробности като как ще се стигне до прогнозираният и от Бжежински конец, с максимум месец-два разминаване в графика, по-долу.
  Обратното броене почна отвчера.
  Ще има и бг потърпевши. За бЯлене, южен пАток-хъбче и ремонта на миговете на свиниподобний каракачанов дет се е засилил на 8 септември 1944г. да си купува фабрика, последният от петоколонците да дръпне шалтера. Чичо Сам бавно запряга ама после бързо действа.
  Цък-цък-цък.
  http://rusjev.net/2017/08/03/rossiyskim-oligarham-dali-180-dney-na-ustranenie-putina/

  http://defence-line.org/2017/08/180-dnej/#more-16193

 2. Поканата от русофилския сайт е много примамлива, одобрявам и силно я подкрепям. Обаче си мисля, че тя би била по-продуктивна, ако се разпространява от нашенското НОИ. На повечето български пенсионери баш там им е мястото, в Южния Федерален университет. И да не е много на юг, все има нещо южно в него, топличко ще е. Квартира безплатна, отопление безплатно, малко парички отгоре /Кой ще ни даде пари-и-и/ и за разкош- руска телевизия 24/7. Православие ще струи в изобилие на околовръст-
  мехлем за душата на всеки партиен секретар, ОФ-деятел и профпредседател. То въпросът с лекарствата в Русия наистина е малко под въпрос, но като прилетаеш за сбирка на яз.Копринка, на Бузлуджа или в Жабокрек кой ще ти го прави на въпрос. По тия места се събират все люди, дето с години не са си пили хапчетата; никой не бие на очи повече от муха в кисело мляко. “Наш’то” момиче ще дойде на кон, а може да привика и детето си от щатско. Ех, жизнь, по-красива от всякакъв лайф.

 3. Една новина с вчерашна дата, за която у нас никак не се шуми!
  https://www.kommersant.ru/doc/3373444
  Втора, за която прочетох току що, но също упорито се премълчава от родните “медиуми”
  http://ren.tv/novosti/2017-07-27/germaniya-obyasnila-otkaz-ot-severnogo-potoka-2?utm_source=smi2
  А правителството на ОПГ(ерб) ще работи по АЕЦ Белене:
  http://www.dnevnik.bg/biznes/2017/08/03/3018272_aec_belenese_vurna_v_upravlenskata_programa/

 4. Санкциите на приближените до Путин олигарси, на банковия и нефто-газовия сектор нямали ефект върху руската икономика.
  Нямали ли?
  Какъв вой само се надига откъм Маскве!

  Медведев:”Първо, край на надеждата за подобряване на нашите отношения с новата американска администрация. Второ, на Русия е обявена пълноценна търговска война”, написа той в профила си във “Фейсбук”.

 5. поляците, бивши съседи на руснаците, ги наричат “бели цигани” (с извинение към съгражданите цигани), а някои също – “бели негри”, което включва единствено според мен културна идентичност; та темата за “бели хора” в Русия е заредена с безкрайна доза сарказъм а и като се замисля и за метафора

 6. До Георги Николов
  Благодаря за благата вест!
  180 дни,търпение!
  Трьмп се оказа типичният американец! Експедитивен и прагматичен!
  Както неведнъж писах тук. Хибридни са брътвежите за избора на Тръмп от КГБ и Путин !
  След 180 дни. Не само в Думата на Русия, а всички по света и у нас,които са се вързали на „активното мероприятие“ пиене на шампанско, ще го повръщат!

 7. Престъпната кремълска и кагебистка криминалокрация краде цялата руска федерация ,за да си купува лакеи навсякъде. Ето още един линк по темата от Каспаров.ру:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5980A70329C33
  Ал.Немец е дал и линкове към първоизточника от списанието New Republic, септемврийският му брой!
  “Приятно четене” ….. , макар че мащабът на “покупките” в САЩ е несравним спрямо копейките ,които Путлер подФърля в НРБ.

 8. П.П. Ето още един линк от Каспаров.ру:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=5981BE00E5F10
  Григорий Амнуэль разглежда “равнопоставеността” между ИЗГОНВАНЕТО на 35 руски шпиони от Обама през декември 2016г. и сегашното СЪКРАЩАВАНЕ на щата на американското посолство в Москва от Путлер.
  НяКОЙ в НРБ дали разбира РАЗЛИКАТА между ИЗГОНВАНЕ и СЪКРАЩАВАНЕ? И дали има разлика между “персона НОН грата” и уволняване на 700 шофьори, преводачи, секретари и чистачки , и всички са руснаци….все още….за съжаление!

 9. Сегашното американско правителство ограничава зелената лотария, да. Но по този начин то ограничава повече “случайно попадащите” в САЩ. Защото чрез зелените карти идват повече всякакви хора отколкото конкретно високи специалисти.
  Но.
  Правителството предприе наскоро програма за значително увеличаване на конкретните квалифицирани специалисти и работници. Т.е., то ще намали масовото идване, но ще увеличи конкретно подбраните. Квотата за едните намаля, за другите е увеличена. Въвежда се и система “по точки”, ако си доказан в някаква област, с постижения и т.н., когато точките ти стават повече и ставаш с повече шансове. Иначе казано, пак ще се подобри и увеличи присъствието в САЩ на специалисти от международно ниво. Ако си с някакво постижение, награда, известен и т.н., направо ти е отворена вратата. Наскоро на едни познати от Брюксел, белгийци и други, им би предложено да отидат в САЩ, и този август те направо отидоха в Ню Йорк да са преподаватели в университет.
  Знае Америка как да работи. Как да привлича най-ценното. Как да го подкрепя, и то да остава доволно и да иска “Америка!”. И тя сега се научи как по-добре да отсява.
  Докато на Русия и тукашните русоблизци им дай само да критикуват Америка.
  Няма братство, няма славянство, няма православие.
  Има Глупаци, които вярват в тях и лапат руски мухи.
  Има само национални интереси и съюзнически отговорности. Национална идентичност, цели и приоритети. Май още не са ни ясни кои са те. Кои са нашите и кои са чуждите.
  Българинът продължава да си е Половин руснак. Което личи и от форумците тук, Умиращи да ползват руски език, да се изразяват на руски, да следят само руски публкации. Един вид си оставаме интегрална част от Русия. Ако аз съм част от руската информационна война, или съм от посолството на Русия в София който следи сайтовете като на ИВО, ще докладвам в Москва само колко българите продължават да се чувстват част от червата и екскременните на Русия. Нищо чудно, една подписка от 10 хил. души не може да се събере в България да се Бутнат съветските паметници, нито да се прекръсти.
  Съзнанието ни остава обвързано. Оставаме си в масовостта в любовта към Русия. Нищо че иначе сме критични.
  Това си е просто. Няма такъв феномен като Българите, за съжаление. Не е и случайно, че над 50% от депутатите ни, избрани от същите Българи, не от Руснаци, са членове на дружества за приятелство с Русия. Можеше ли да си член на нещо американско по време на Варшавския договор. Нали Русия сега е основен противник, неприятел, агресор????
  http://www.washingtonexaminer.com/trump-endorses-senate-bill-to-reform-legal-immigration-into-merit-based-point-system/article/2630401

 10. Какво следване,какви стипендии?Това си чисто вербуване на шпиони.Всички теябва да бъдат под контрола на ДАНС.

 11. @awacs

  Mili4ko, kato ima6 problem s ruskoezi4nite publikacii, prosto ne gi 4etí.
  Az sq6to ne gi 4eta, no samo za6toto ne znam ruski ezik, ina4e 6tjah.
  Vpro4em, kakqv procent ot bg naselenieto sa 119-te prijateli na putkin v bulgarskija parlament?
  (Pomogni mi, molja, 4e se zatrudnjavam da smjatam 4isla s mnogo nuli).

 12. Трагична е съдбата на завършилите в ЕСЕСЕР български инженери след падането на Берлинската стена редица елитни специалности станаха абсобютно ненужни за новите икономически условия, когато държавата престана да спонсорира разни безумни производства и много специалисти обучени в ЕСЕСЕР не им остана нищо друго да приложат единственото друго нещо, усвоили по време на студентските си години в руските студентски общежития – битовото пиянство. Имах такива колеги, като инженери по лазерна техника, комуникации и други, които излизаха през деня уж да търсят работа, а всъщност почваха да пият още от сутринта и вечер се прибираха късно, тормозеха близките си, после тихо повръщаха в тоалетната и така в канала се изтичаше последните капки любов към Веиленин възпитана в руските вузове където в главите им биваха втълпявани вяра и оптимизъм за светлото бъдеще, за световното господство на социализма и комунизма или поне на неговите оръжия. Някои имаха неблагоразумието да доведат с тях обратно в България и съпруги рускини, които общо взето се справяха по-добре от тях, често работеха вместо пияните си съпрузи.

 13. AWACS: явно Ви сърби някъде. От форумна грижа Ви почесвам. Но и запомнете: няма език, който да не бива да ползваме. Дано от това не Ви засърби още повече.

 14. Някои от най-умните български студенти в Русия вероятно ще бъдат привлечени на обучение и в по-специални ВУЗ-ове.А каква е разликата между училищата за еничари и школите на КГБ/ФСБ?Тази,че във вторите се обучават и жени.Справка – Ирина Бокова.

 15. AWACS чудесен коментар! Сега USA ще привлече много умни глави с новите изисквания за ГРИЙНКАРТИ които ще я възвеличат още повече. С многото плюнки изплюти против нашият президент Д.ТРЪМП като (луд или прост) сега ще разберат от къде изгрява слънцето. Колкото до ПУТЛЕРСТАН очаква я разруха от санкциите въведени от US сената и подписани от президента. Америка е създадена от имигранти и тя пак ще приема такива които ще продължат доизграждането и.IIC…..oIL.

 16. @AWACS
  ” Няма такъв феномен като Българите”-
  Абсолютно точно- Феномен на глупостта.Затова 1300000 гласуваха за наложения им от Боко Тиквата аутсайдер, забележете ,с цел да се избере човека на Решетников.

 17. До взелият се изключително насериозно антик. ака в по-мек изказ AWACS.
  Разбирам, че хвърляте камъни и в моята леха. При условие, че на няколко пъти, най-културно помолих, след като “тържествено” обещах пред сий форум взаимно тотално да се игнорираме. За да не предизвикваме излишни главоболия на нашият любезен домакин с глупави заяждания=приятелски огън.
  Но пусто сърце “антикомунистическо” не трае и се чувствате длъжен да се изходите по сите коментари които са в разрез с идеите и визията ВИ на Единствен Разбирач на сложното ни време със самочувствието на монополист-всезнайко от последна инстанция. При това с излияние-чаршафи, надминаваши почти винаги основната статия. Спомням си, някой визирайки именно Вас подкани да не се изхвърляме до степен да надминаваме почти винаги по обем основната статия. Явно се опитвате И, без никой да Вие оторизирал да го играете модератор в сянка. Декларирам ясно и категорично-при мен няма да мине.
  Кой разбрал-разбрал!

 18. Да. Със сигурност всички БГ студенти там ще бъдат оценени и част ще бъдат вербувани за петоколонници. Не съм убеден, че ще са най-умните. Налага ми се да работя с ДС-ри. Това което ги обединява е егоизмът и безскрупулността. Откъм интелект е има някои много умни, но около 70% са много тъпи, но безкрайно амбициозни. Вторият тип е селектиран съзнателно. Това са хора, знаещи че нямат покритие и поради това принудително и безпрекословно верни на издигналата ги сила. Те не отказват и най-гнусната работа (докато с умните хора възникват усложнения). Такива виждаме и в парламентарно представените партии.
  Относно Тръмп- с оглед на това, че конгреса силно ограничи правомощията му, той трябваше да подпише макар и да е изразил устно недоволство. Добре подплатен с факти анализ има напр. тук http://terminal3.bg/rusija-e-razocharovana-ot-svoja-prijatel-v-belija-dom/

 19. Това, според мен де, е голямата новина от изминалата нощ. На съвеЦкий диалект е. С две думи, спецпрокурорът Роберт Мюлер свиква голямото жури за разследване на руската намеса в президентските избори в САЩ м.г.
  Майкъл Флин, ключов свидетел, засега, обещава да бъде много “кооператив”.
  Пригответе пуканките, тепърва предстоят събития с разтърсващи последици за една страна базирана на североизток от България.
  Цък-цък,цък!
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=59840A98E7E0F

  В родните сайтове още!? я няма. Вероятно се чудят и маят и най-вече допитват как да я смачкат. На Гарабет ли му откраднаха колелото, той ли го открадна???

 20. Naistina ”Няма такъв феномен като Българите”, no te ne sa vinovni.
  Sled 28 godini “medijni” i “sociologi4eski” manipulacii (vajni elementi na modela “KOJ?”!) ni6to 4udno, 4e sa s promiti mozqci.
  Nqma kak ina4e da se obqsni faktqt, 4e v jelanieto si da nakajat BB se yurnaha da glasuvat za fatmaka (s kqrvavo4ervenata Iljanka otzade…).
  V civilizovana dqrjava balotaja (ako izob6to se stigne6e do takqv) 6te6e da spe4eli Traj4o Trajkov sre6tu Tatjana Don4eva.

 21. Уточнявам за пореден път, използвам само един-единствен ник и не злоупотребявам по никакъв начин
  Умолявам модераторите да уверят невъзпитаните коментатори, че под моя единствен ник се появява единствен Ай Пи адрес.
  Пропомням че преди две-три години съм ползвал още няколко ника.
  Трето утчнение, не познавам коментатора Ауакс, единствения ми лен познат тук е Иванов, който също може да потвърди че не злоупотребява с достойнството на никого.

 22. Искам да потвърдя казаното от АНТИКОМУНИСТ. Познаваме се от много години, лоялен и наистина мразещ старата и сегащната олигархия. Не искам да му правя характеристика – всичко написано от него е точно и на място. Може преди да е писал с различни никове но сега както казва той би трябвало да му вярвате.IIC…..oIL.

 23. Г-н Николов,
  Подписвам се под коментара Ви от 9;19 часа.Това е точно така.Въобразява си ,че е много умен и може да ни будалка и да превзема времето с нищоговорене и отрицателни послания.Руският език му пречел.Пречи му това ,което е написано на него. Иска да го играе *първа инстанция*.Явно за това му плащат.

 24. @I.Ivanov
  G-ne, bihte li mi dal linka kqm kirilizatora, kojto polzvate?

 25. До (simpatizant/ka na dsb)! Закупих си лаптопа от BEST BAY, където ги помолих да ми вкарат КИРИЛИЦА и ЛАТИНИЦАТА да ми остане за да мога и двете азбуки да използвам.IIC…..oIL

 26. Ванка,благодаря за любезното и коерктното уточнение!

  Загалвието ан статиятя е поредната обектовна оценка на действията на Русия,но при нас,българчетата,нешата са на много по-визко ниво от “купуване”.Българските комунисти са се предложили напълно безплатно на руските чекисти!

 27. ANTIKOMUNISTke, bulgarskite “komunisti” vinagi sa bili i 6te bydat naj-prodajnite sy6testva na sveta.
  Tvyrdenieto, 4e “sa se predlojili napylno bezplatno na ruskite 4ekisti”, 6tjah da smetna za syvsem naivno, ako ne idva6e ot teb, kojato si 6iroko osvedomena po vsi4ki komunisti4eski i 4engedjijski vyprosi.
  (To i da ne si s prodajen nrav, dne6na Rusiq e tolkova otblyskva6ta destinaciq, 4e pona4alo njama s kakvo da ti stane privlekatelna, osven s njakakvi oblagi.)

 28. Antikomunist/k/e, dobre e da prestane6 s nelepite vnu6eniq, 4e na bulgarite lyubovta kym Rusiq edva li ne e zalojena v DNK-to, ne6to kato geneti4en defekt, sre6tu kojto njama lek.
  Moga da ti dam stotici primeri za negativno otno6enie na bulgari kym CCCP/Rusiq ot detstvoto mi prez 1980-te godini, ta do dnes, no ne iskam da tormozja nikogo s dylgi tekstove, napisani na latinica.
  Dori samo gornata statiq da vzeme6 – ami tja e simptomati4na za groznata istina po vyprosa, a imenno: “lyubov” sre6tu ke6.

 29. Към Симпатизанката:
  Освен този сайт, колко сайтове в България разобличават, иронизират и обвиняват пряко “статуса” в България по отношение на Мочите и Альочите.
  Разбира се не всички българи са идиоти, но мнозинството са точно такива. Какво пречи едно морално общество да протестира срещу безморалната политика на Държавата и Властта по отношение на окупаторската съветска символика. Отново казвам: днес, утре , в други ден, преди и след Новта 2018г., българите няма да осиротеят със тези символи. Дълги години те ще си светят.
  Някой ит вас са е забелязал намаляване на интензитета на светлината от Мочите, ами бъдете пред вас самите коректни, оставете моите бълнувания, задайте си за вас въпроса кога бихте осъмнали с разрушени паметници на Червената армия.
  Поставям този въпрос непосредствено след появата на фотографията вече повече от 6 години и абсолютно никой не дава дори приблизителен отговор, що за скромност дявол да го вземе.Не са виновни нито русите, нито комунистите, народа в неговото мнозинство иска Мочите, начело с държавното ръководство.
  До изтичане на мандата на сегашния президент-руски резидент, разрушаването им е НЕВЪЗМОЖНО.
  Абе хора вие знаете ли какво е това комунист, или се правите че не знаете?

 30. “Не са виновни нито русите, нито комунистите, народа в неговото мнозинство иска Мочите, начело с държавното ръководство.” –> pylni gluposti.
  Narodyt pet pari ne dava za mo4ite, za6toto si ima po-golemi problemi.
  Vinovni sa 6ajkata uzurpatori na vsi4kite vlasti v Bulgaria i nacionalni predateli, koito manipulirat i razvra6tavat ob6testvoto s istori4eskite lyji za dvojnata ni osvoboditelka.
  S kakvo pravo sydi6 naroda za tova, 4e e zablujdavan, obezveren, a ot tam i apati4en?
  Taka go nau4iha 45+24 godini lo6o dyrjavno upravlenie – da izbira prividno naj-malkoto zlo i da ne vijda po-dale4e ot nosa si.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.