Какво е положението с руските фирми в България? Крадат

Чуждите инвестиции стават все по-чужди за Русия. Вестник “Комерсант” съобщава, че само за периода януари-юли от страната са избягали 13,1 милиарда долара. Това е един път и половина повече от регистрараното бягство на капитали от Русия за същия период преди година.

Докато бравурната руска пропагада описва санкциите като катализатор на родната икономика рейтинговата агенция  Moody’s отбелязва, че новият пакет санкции, подписани от президента Тръмп, ще засили потока на оттегляните капитали от Русия. С други думи, не става дума за чисто икономически процес, а за продължаваща разруха в руската икономика поради политиката на Кремъл, която стана причина за санкциите.

https://www.kommersant.ru/doc/3379567

Да се запитаме отново: а как е у нас- не с чуждите инвестиции изобщо, а именно с руските вложения, превърнали България в удобно кукувиче гнездо за руските яйца?

У нас положението може да се опише с кратката анотация на положението в Русия, направена преди повече от два века от руския историк Николай Карамзин, запитан за коментар от негови сънародници в Париж какво е положението в империята: “крадат”, обобщил той с една дума.

С малко повече думи, но пък с точни данни ( без претенция за изчерпателност), кражбата на действащите в България руски компании е описана от коментатора в ivo.bg Димитър Симеонов.

“Русия продължава нагло да ограбва България, не без помощта на Б.Борисов и неговия финансов министър Горанов. По-долу публикувам само няколко от по-големите руски фирми с декларираните им финансови резултати….изводът си направете сами!!!

-ЛУКОЙЛ НЕФТОХИМ АД – приход 7 639 339 000 лв(СЕДЕМ МИЛИАРДА,шестотин тридесет и девет милиона..) ! Печалба – няма!! За последните 6 години декларирания приход е 40 МИЛИАРДА ЛВ. , но няма година, в която да са отчели дори една стотинка печалба. Вече са изхвърлили на улицата над 15 000 българи, работещи в рафинерията.

-ТИТАН МАШИНАРИ АД – приход 80 333 000 лв. , печалба – само 798 000 лв.

-СОК КАМЧИЯ ЕАД – Едноличен собственик на капитала: ГРАД МОСКВА ЧРЕЗ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА МОСКВА, ДЕЙСТВАЩО ЧРЕЗ СВОЯ ОРГАН ДЕПАРТАМЕНТ ПО ИМУЩЕСТВОТО НА ГР. МОСКВА приход 23 000 000 лв. (, печалба – няма! Тук съуправляващ е Станка Шопова – ЦК на ДКМС).

-ТРЕЙДНЕТ БЪЛГАРИЯ ЕООД – приходи 397 879 000 лв. Печалба – 3 247 000 лв. или под 1 %. -ПРОМЕТ СТИИЛ АД – приходи 441 000 000 лв. , печалба – 0!!!

-ЛУКОЙЛ БУНКЕР ЕООД–еднолична собственост на Руска Федерация. Дори в графата“приходи“резултатът е отрицателен.

ЧЕСТИТО!!!И ТОВА Е САМО ЧАСТ ОТ РУСКИЯ “БИЗНЕС“!!

images

29 мнения за “Какво е положението с руските фирми в България? Крадат”

 1. Какво да коментираме ние?Това трябва Цацатурата да коментира,икономическа полиция,финансовото министерство…

 2. Безкрайно ме изумява наглостта, с която “Лукойл-Нефтохим” се самотитулуват като “Най-големия данъкоплатец в България”, скромно пропускайки фактът, че всъщност парите, които те формално внасят в българския бюджет всъщност са акциза и ДДС-то върху горивата, начислявани в момента на продажбата, и плащани от всеки български гражданин, заредил и една капка от скъпоценните им горива….

 3. Potres! Znae li se priblizitelno kolko godi6no gubi bulgarskata dqrjava ot neplaten danqk-pe4alba ot ruski firmi?

 4. Понеже цифрите в статията ме шокираха реших да проверя на сайта на Лукойл финансовите им отчети, които са достъпни за всеки.

  Въобще не искам да влизам в ролята на адвокат на някакъв олигарх, но просто не мога да се съглася с цифрите…

  Там (в счетоводния доклад) пише, че за 2016 година компанията има приходи от 4.363.646.000 лв и брутна печалба от 353.131.000 лв. Разходи за данъци са 7,334,000 лв…

 5. На Ехото на Москва тълкуват новите санкции и в какво се състои разликата от предишните…

  От 12тата до 18тата минута е съществото – Америка има нов закон и фактически погва рашката с нейните собствени методи!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=UYJGUqWUeKM&t=2506s

  Така че може да се стигне и до “Замочить в сортире”, както стана с Осама БЛ…

 6. @GEORGI,
  Даже и да е така, пак данъците са 0.168% спрямо приходите…

 7. Промет Стийл ЕАД е собственост на Метинвест Холдинг, мажоритарен собственик е Ринат Ахметов, а миноритарен – Вадим Новинский, и двамата украински граждани и депутати от Рада Украине.

 8. @GEORGI,
  Данък печалба в едно нефтопреработваща фирма,която в сравнение със световни фирми плаща в пъти по ниски заплати,от там и осигуровки не може да е под 10 %.Много повече би трябва да е.Спомням си,че преди две години Лукоил пусна инсталация за 1 милиард лв, за дълбочинна преработка на нефта и увеличаване на добива .Е, увеличиха ли го.Или това са мними инвестиции,които никой не знае дали са истински или се перат средства.Държавата трябва да си влезе по сериозно в ролята на одитор,а ние да пишем и изискваме отчети.Да не се примиряваме.Не влизайте в ролята на адвокат.Ние българите имаме нужда от защита.

 9. Нищо ново под слънцето. Това им завещано на рашаните още от времето на БАКУНИН, когато са си били обикновени анархисчета, такива убиха Сиси Австрийска в Женева, а след това Ленин ги направи ГЕРОИ като ги облече в романтичната дреха на МАРСКИЗМА ЛЕНИНИЗМА, главната идея на която е да се отнемат парите и по възможност и животите на всички, които имат такива и да се съсредоточат в тайна съкровищница предназначена за финансиране на световния тероризъм, това продължава и до наши дни без отказ.

 10. @Steven
  Приходите не се облагат… облага се печалбата преди данъци (това не е и брутната печалба). Така е навсякъде…

  става въпрос всъщност за това, че в статията се споменават колосални числа, които според мен нямат нищо общо с реалноста

 11. Във всички нормални държави има данъчно законодателство което не позволява на мултинационалните компании да изнасят печалби с механизмите на трасфрерното ценообразуване. Тези, които нямат такова направо прилагат Насоките за Трансферно Ценообразуване на OECD. Когато една фирма бъде заловена да нарушава съответното законодателство на нея и се начисляват плащания за данъците, които е избеягнала да заплати чрез трансферно ценообразуване, а също така и солидни глоби – в Щатите те са до 40%. Не е сложно да се направи – достатъчно е да се приеме изчерпателно законодателство и то да се прилага от данъчните власти.

 12. Забравих да добавя. В нормалните държави данъчното законодателство изисква мултинационалните компании да изготвят ежегодни икономически анализи с които да ДОКАЗВАТ, че ценообразуването им не нарушава данъчните закони. Това че една фирма има някаква печалба по същество не означава, че това е “правилната” печалба, която следва да се остави на съответната държавна територия. Печалбата може и да е 20% EBIT и пак да е занижена чрез междуфирменото ценообразуване спрямо печалбата, която трябва да се остави ако се спазва законодателството.

 13. Някой може​ ли да проверява Лукойл, като проверяващия и проверявания са КОЙ- москва. Лидерите от НОВА РЕПУБЛИКА изискаха и разкриха кой владее акцизните складове и кво се случи НИЩО. Доказателство кой ни управлява. Решението е Обединение на свестните и единни информационни действия след което други единни действия. Например почваме с МОЧА и всички свестни поставят информацията синтезирана в един машинописен лист на челно място в своите блогове, коментари, телевизионни изяви и други подобни с разрешението на автора ( авторите) на текста. И така примерно един месец.

 14. До Георги
  Няма ли агенция по вписвания, ами влизаш в сайта на лукойл.

 15. Всякакви специялисти /кой добронамерено, кой злонамерено/ ще ви засипят с всякакви числа, статистики, експертизи, данъчни закони и т.н.от които ще се объркате и ошашавите!
  Истината е много проста!
  Повярвайте на СОБСТВЕНИЯТ СИ ДЖОБ!
  В цял свят вече повече от две години цената на петрола падна двойно, а тук руско-българският картел “Кумовете” /Златев-Борисов/ поддържат същата цена на дизела и бензина!
  А дизел и бензин се правят от петрол! НАЛИ?
  И тук разни “специалисти ” ще ви баламосват каква е цената в една или друга държава,без да вземат прадвид, че там заплащането на труда е МНОГОКРАТНО по-високо! А в Румъния пенсиите са ВЕЧЕ НАД ДВА ПЪТИ по високи след три мандата на ГЕРБ и Борисов!
  Без да изпадаме в многословие!
  Цената на петрола В ЦЯЛ СВЯТ падна над ДВА ПЪТИ!
  Цената на дизел и бензин у нас е същата!
  Заплатите у нас за две години въобще не са станали ДВОЙНИ!
  Нито пенсиите са станали двойни!/Ако оправданието е в акцизите!/
  ПОВЯРВАЙТЕ НА ПОРТФЕЙЛА СИ!
  /Руско- българската енергийна мафия има клакьори навсякъде! Които УЖ не и били адвокати!/

 16. Малко встрани, нали стана въпрос за онези паметници:
  От приемането през 2015 г. в Украйна на закона за декомунизация, включващ махане на паметници на Ленин и други, досега там в кампанията на Ленинопада са ПРЕМАХНАТИ НАД 5 000 ПАМЕТНИКА!!
  https://themoscowtimes.com/photogalleries/looking-for-lenin-58598

 17. До Веселин Станев:
  Предполагам, че има… всъщност не знам… никога не съм го ползвал.

  Всяка публична компания е длъжна да публикува финансовите си отчети (след като са заверени от съответния одитор) за свойте (потенциални) инвеститори. Така че не виждам какъв е проблемът, че информацията е от сайта на Лукойл. Поне си има източник. Докато за цифрите за цитирания коментар в статията не виждам такъв…

 18. Вижте мили хора, защо въобще се учудваме на “пладнешния обир” от страна на Русия, която си ни третира като най-обикновена колония от как е стъпила у нас. Едва ли има някой, който се заблуждава, че Цацаров и нему подобните ще реагират по какъвто и да е повод на бандитските методи , чрез които се обезкървява икономиката ни и то – не от последните 28 години защото той е част от “машинарията”. Но, аз постоянно се питам КЪДЕ Е КОНТРОЛЪТ ОТ СТРАНА ЕВРОПЕЙСКИТЕ НИ ПАРТНЬОРИ, които не може да не са наясно със ситуацията – не може да няма мониторинг и върху приходите на една посткомунистическа икономика, дълбоко заразена от корупция.

 19. Това са легалните руски “инвеститори”. А какво да се каже за “българските”? Заквасени с руско-съветска мая? Разни черепи, ганчевци, манчевци, тоя Банев, примерно и пр.Или вездесъщият млад и успял бизнесмен Пеевски? Който така подплаши Борисов след първото му падане, че и до днес не смее да гъкне, оставяйки му терен за “съзидателна” дейност. Тия си въртят далаверите, облегнати на държавното рамо. Иначе без въпросното рамо загиват.И плащат – за медии, за разврат на политическия елит, за политически “инженеринг”. ДПС и тоя Делян Пеевски какво правят? Раздават порции, делят си баницата с въпросния елит, профанизират политическата система. Оказва се, от името и под крилото на Русия.

 20. г-н GEORGI, по-горе съблогарите са ви дали доста обективен начин , за да прецените доколко можете да вярвате на Лукойл. Преценете според вашият джоб. Той е най-обективно може да прецени.
  И вижте също дейността на същият Лукойл в Румъния. И действията на прокуратурата срещу Лукойл-Румъния. Не вярвам бургаският Лукойл да има “по-различна” дейност от тази на Лукойл-Румъния. Но както виждате Лукойл-Румъния вече не съществува. Не вярвам да са имали по-различни “отчети” от тези на бургаският Лукойл!

 21. Към GEORGI,
  не знам какво се опитвате да оспорите но посочените от вас данни по никакъв начин не противоречат на посочените от Димитър Симеонов.
  По годишните финансови отчети от Търговския регистър за Лукойл имаме следните данни за последните 7 години (в хиляди лева):
  Година 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 Общо
  Приходи 5346438 6607797 8095685 7553921 6449919 5018494 4363646 43435900
  EBITA -99251 -148778 -99689 -253049 -549813 -143036 126355 -1167261
  Резултата наистина е приходи от на 40 милиарда и отрицателна печалба за последните 6 години. При това през повечето от тези години цената на петрола все още беше висока.
  Защо е така не знам но за ваша информация западните петролни компании за тези години не само изплащат солидни девиденти но и си плащат данъците. Очевидно руските петролни компании предпочитат да извличат печалбата от дъщерните си дружества. Така че ограбването е регистрирано правилно според мен.

 22. Абсолютно всички крадци и измамници от Русия са лщбезно поканени за тази дейсност от държавата,при това поканата е направена по възможно най-деликатен начин-със символи на съветските крадци от септемвреи 1944г.
  И кой искрен будалетин би се отказал от държавната покана….

 23. Пак АНТИкКОМУНИСТИЧЕСКИ тюрлю-гювечи НАОПЪКИ!
  “Абсолютно всички крадци и измамници от Русия са лщбезно поканени за тази дейсност от държавата”
  АБСОЛЮТНО никой не ги е канил, а те най-брутално са се “самопоканили” и НЕ СА СИ ХОДИЛИ още от 9.9.44г. Същевременно са извършили НАЙ-МАСОВИЯТ съвременен ГЕНОЦИД за заличаване на БЪЛГАРСКИЯТ ЕТНОС в Русия!Жертвите са с милиони повече от жертвите на Холокоста и Арменският геноцид ВЗЕТИ ЗАЕДНО! Целенасочена е политиката на СССР за унищожаване на ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ в Русия!
  Ленин с декрет 1920г. преименува Казанските БЪЛГАРИ на ТАТАРИ , а след това ФИЗИЧЕСКИ систематично /под различни предлози/ унищожава Кубратовите БЪЛГАРИ в югоизточна Украйна и Аспаруховите БЪЛГАРИ в Запорожието.
  Дори потърсилите убежище у нас българи-граждани на СССР, след края на ВСВ са били депортирани от “новата власт” обратно/за което е писал и г-н Инджев ТУК/ в концлагерите ГУЛАГ, където краят им е предизвестен!
  Дали посещението на Путин за 3-ти март не е подходящ момент да отворим очите на ЕС за този НАЙ-ГОЛЯМ СЪВРЕМЕНЕН ГЕНОЦИД В ЕВРОПА???На етническите българи в СССР чийто МЕНТАЛЕН приемник претендира да е Русия!

 24. Не е луд този, който яде баницата!
  След като българите са толкова ларж и не се интересуват от грабежа осъщестяван от руснаците в България!?!!?

 25. Георги, вероятно става дума за ДДС, на която фирмата е вносител, но не платец.

 26. Клюкар,напълно са верни фактите коио посочваш,особено за Съветския Съюз,но аз говоря,пък не само аз за България.

  Една държава да построи,строи,подържа ,чисти и охранява(пред света)паметниците на съветската агресия и окупация е нещо изключително любезно към съответната държава.Ако допуснем,че не е имало друг начин докато комунистите строяха комунизма и НРБ не е имала друга възможност да се кланя на СССР,що за съвпадение е днешната държава на българите Ръ.Бъ.да подържа абсолютно същото гостоприемство към новата държава на руснаците-Ръ.Фъ.
  Строителството на комунизма в двете държави е прекратено,а комунистическата любезност е абсолютно същата,дори на по-високо ниво,построени са нови паметници на любезност и гостоприемство към руснаците и техните органи.Само в този сайт са изнесени десетки факти на официална,държавна любезност ,дори да не говорим за хроничната любезност от комунистическите кръгове.
  Засега не се виждат абсолютно никакви следи от снижаване на българската любезност и гостоприемственост към Русия и нейната наглост.
  Държавното ръкводство е комунистическо и проруско,то дори не говори по никакъв повод за символите на руско-болшевишката окупация.
  Щом като Президента и Министър-председателя не говорят,значи те са съгласни със наличното статукво.
  Не се очкава тези двама комунисти да отбележат идващите дати :
  -26 август 1944г,когато България обявява последния си наутралитет по отношение на Германо-Съветската Война
  – 05 септ 1944г.когато Съветския Съюз обявява война на България
  -08 септ. 1944гкогато започва съветската агресия срещу България

  Тези дати нито един Български президент не ги споменаваше,ами за какви демонтирания на сурогатите бълнуват толкоз хора,след като Държавния глава не обръща внимание на най-трагичние дати в новата история на България.

  Ето какво казава и коментатора Борето за баницата.
  Държавното ръководство на Русия прекрасно знае изнесеното от мен,знае че държавата ни е проруска,знае че държавното ръкводство е прокомунистическо и това тя несъмнено го счита за продължаващо гостопримество и любезност от Република България.
  Не е нужно да вярваш на когото и да е,приложи метода на “течната дружба” и към този въпрос-отговорът ще бъде напълно положителен.Държавно-комунистическата любезност на Българската държава спокойно си тече към Русия.Да,това е същата “течна дружба” и по отношение на съветската агресия срещу нас.
  Ти никога не ползваш този метод и затова правиш доста пропуски.

  Като синтез-ЗАСЕГА Мочите и Альочите са на СВОБОДА и НАВСЕГДА.

  Питам те конкретно и теб,прояви любезност и интуитивност-кога лично ти очакваш че ще бъде съборен първия Моч?-след гдина,две,три,пет,десет….
  Трийсет години не се получи събаряне,в момента няма изгледи за това,хайде да посочим някой разумен период в бъдеще време,не!, всичко в България дреме!

 27. АНТИКОМУНИСТ,
  Правиш се на много хитър, но знам ОТ ОПИТ всичките ви номера!
  Нали знаеш “за един бит двама небити дават”! А за мен може и двеста да дадат.
  Освен това 10г. съм дишал тишината на гората:
  “Когато бях овчарче
  и овцете пасях,
  бях много благодарен
  макар и сиромах!”

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.