Групенфюрер на група граждани

У нас всеки популист крещи “дръжте популиста” толкова по-силно, колкото  по-нахален или овластен е ( уви, често пъти става дума за едното и другото като взаимна обвързаност). Най-подозираните в обогатяване чрез политиката сочат обвинително с пръст към останалите.

Тон за тази песен поднови премиерът Борисов, когато преди няколко дни “изобличи” един наистина твърде антипатичен олигарх, който обаче е извън неговия кръг от бизнесмени, че имал скъп автомобил майбах, пък си позволявал да го критикува. Борисов би могъл да каже много повече и много по-конкретни неща за въпросния собственик на цял курорт край Бургас, но срещу такива яростни русофили нашият премиер предпочита да действа по стар махленски обичай с акцентиране върху някакъв знак от неговото богатство, за да го дискредитира в очите на публиката.

Евродепутатът Бареков го имитира на неговото си ниво като добър ученик в универеситета по популизъм. В пристъп на отмъстителност към конкретни журналисти, които го ядосват, Бареков се самоназначи за говорител на “група граждани” и сигнализатор на прокуратурата колко забогатели са въпросните няколко ( негови бивши) колеги.

Моя скромна милост не веднъж е отблязвал, че медийните велможи са най-недосегаемата част от българския т.н. елит. Няма виден негов представител, срещу когото да е насочван мечът на Темида у нас. Скалповете на шефовете на т.н. четвърта власт са скъп трофей на властниците и те си ги пазят във витрината като напомняне на племето, че след скалпирането ( че и скопяването) следва обезглавяване на непокорните.

Не че отделни журналисти не заслужават прокурорско внимание, но пренасочването на вниманието на “обвинителя” Бареков към водещи на предвания при положение, че далаверите на медийните босове и връзките им с политиците, към които Бареков принадлежи и в едното, и в другото “качество” като горд със себе си началник на телевизия и “европейски политик” (както сам се нарича), е поредната перверзия на “разваления телефон” в българската публичност.

Самият израз “група граждани”, които Бареков претендира да предвожда в написването на сигнал до прокуратурата, е автоголова фразеология от времето на “развития социализъм”. “Работническо дело” обяви протестиращите на 3 ноември 1989 г. пред Народното събрание, скандиращи “демокрация” и “избори” за “група граждани” ( имах честта да бъда сред тях).

Но още по-бумерангово е заклеймяването на журналисти във връзка с предполагаемото им обогатяване тъкмо от страна на гражданина Бареков. Ако има практикуващ тази професия у нас през последните близо три десетилетия, който да е станал емблематичен в това отношение, то това е точно авторът на “сигнала”. То не бяха фукни със снимки с неговите поливания с шампанско в скъп френски бар и хвалби с часовници за хиляди и хияди евро!

1779973_201513480059127_1871391738_n

 

http://www.burgas.utre.bg/2014/02/27/212125-vizhte_chasovnitsite_na_barekov_za_nad_150_bona_snimki

Но най-отблъскващото в популисткия ход на Бареков е позоваването на хорската бедност на фона на неговото собствено забогатяване, което той неведнъж е обяснявал като заслужно с честен мениджърски и журналисти труд. В същото време, вайка се той в сигнала си до прокуратурата, хората едва свързат двата края със заплата от 1000 лева в България. Разбирай – бедните хорица не са талантливи в забогатяването, както заслужено забогателия Бареков.

Понеже вече стана дума, че заможният нашенски Робин Худ, тръгнал в професионалния си живот като конферансие от пловдивска кръчма, за да пренесе факела на простотията от нея в българската журналистика и политика, използва неосъзнато фразеологията от времето на социалпопулизма, то на най-новата му изява би подхождал един израз от същото онова време, когато за подобни типове се казваше, че успяват на принципа “чрез нахалство , към прогрес”.

4 мнения за “Групенфюрер на група граждани”

 1. Бареков или е кръгъл глупак,или се надява,че има свои хора във властта. В тази мафиотска държава и това е възможно.

 2. ГЛАС ОТ ЧЕРНАТА ДУПКА
  Отворено писмо до Стивън Хокинг
  Драги Стивън,
  Физиката вече не е същата! Струнната теория на паралелната вселена триумфира. Привеждам емпирично доказателство за това: Република България, но си имаме и цар. Едновременно сме и граждани. и поданици. Паралелно с това сме и част от рая, управлявана от Сараите, където либерален султан се държи като генерален секретар на една задунайска губерния, в която никнат американски военни бази. Ако има в космоса място, където всички измерения се случват накуп, това е България. Затова ли ние, българите , сме като в черна дупка? Питам се реторично, разбира се. В страната на паралелните светове това никак не е трудно – тук всички си говорим сами. Голям дебат пада. Ще ти дам пример.
  Снощи се запитах: “Къде живеем?” и сам си отговорих: “Живеем там, където мутрите са VIP, царят е републиканец, комунистите са милионери, националистите са русофили, малцинството е повече от мнозинството, медиите лъжат наистина, силиконът е повече от сивото вещество, а халтурата определя културата като нещо тъпо с ДДС. Там живеем!”
  Това си отговорих, драги Стивън, и се допълних:
  “Лично аз си живея в София. Вчера минах покрай Руската църква, забързах по бул. “Руски”, завъртях се около паметника на Цар Освободител, отбих се до “Ал. Невски”, после се разходих по “Дондуков”, пресякох “Московска”, после и “Алабин”, стигнах до “Граф Игнатиев” и тъкмо мислех дали да завия по “Скобелев”, си избрах друг генерал и по “Гурко” тръгнах към Паметника на Съветската армия… Хубава е българската столица, хубава, българска! Като ракия с етикет “Столичная”, панимаеш…
  Драги Стивън, предполагам, че дори ти – с огромния си мозък- трудно можеш да проумееш цитираните емпирични последствия от фундаменталната наука. За нас те са начин на живот. Подозирам, че пространството по тези ширини се е нагънало като смачкан лист от нашата конституция поради гравитационните влияния на такива свръхмощни центрове на физико- политическа енергия, като Русия, Европейски съюз, САЩ, Турция и други.
  Дали пък и ЦЕРН няма пръст в тази работа? Ако адронният колайдер все пак е създал някаква черна дупка, тя е тук. Моля те да го докажеш математически.
  Драги Стивън, надявам се да ми пишеш. Живо се интересувам кога пак се очаква Големия Взрив. Той е нашата Голяма Надежда. Само Големият Взрив ще разбие оковите на Тъмната Материя и ще ни даде известни шансове да попаднем в една по-светла и по-нормална Вселена.
  Поздрави от черната дупка- отвъд хоризонта на събитията!
  С уважение: Петър Краевски – всъщност съвкупност от всичките си същности.
  (препечатано от в. “Стършел”)

 3. “Полиглотът” Бареков е по-добре да бъде наречен Бърбореков,както правилно отбеляза Николай Колев-Босия.

 4. Ненужно деликатно определяте дудука господин Инджев: …”факела на простотията…”. О не, на ПРОСТАЩИНАТА! Далеч по-подходящо е за пловдивския келеш.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.