Полша посочи официално съветската вина за началото на Втората световна война

Берлинската стена, чието построяване започва на 13 август 1961 г. по същия безапелационен начин ( без някакви си всенародни обсъждания и пречее либерални глезотии), по който се взимаха решенията в условията на всяка (комунистическа) диктатура, беше уникална не само по своята разделителна за един народ символика, но и с факта, че на практика беше акт на вътрешно противопоставяне чрез самозазиждане срещу външната привлекателност на света.

Искате да бягате от хубавия живот в нашата страна? Не може! Ще стоите тук и ще ви застреляме, ако решите да не се съгласите. Това на практика декларираше съоръжението , замислено като преграда срещу желанието на германските ( демократични) мигранти да изберат с риск на живота си “света на експлоататорите”.

В Израел хората плачат пред Стената на плача, а в Берлин – пред стената на палача.

За всички е ясно, че  палачът е СССР. Но е трудно той да бъде ясно заклеймен по този начин дори днес заради политическата коректност, която изисква Германия да припознава СССР като част от решението на собствения й проблем, т.е. от излекуването на държавата от нацизма в съюз с демократичния Запад, водеща част от който днес е демократична Германия.

В навечерието на годишнината от издигането на Берлинската стена обаче в политически коректния мълчалив заговор срещу крещящата историческата истина едно събитие направи пробив. https://www.kommersant.ru/doc/3383585

От името на първата жертва на сговора между германския нацизъм и съветския болшевизъм Полша най-после посочи официално на ниво външен министър солидарната вина на СССР за разпалването на Втората световна война. Една птичка може да не прави пролет, но пробив- да. Пукнатини, като тази, имат способности да вещаят скъсване на един бент – скъсване с практиката да се премълчава историческата истина в името на правото на по-силния да пише историята.

72 мнения за “Полша посочи официално съветската вина за началото на Втората световна война”

 1. Перманентните освободители тръгнали да освобождават братята си поляци пък се прегръщат и вдигат наздравици с лошите германци. Туй необяснимо поведение ще да е резултат от прословутата „загадъчна руска душа“ в чиито лабиринти на другите народи им е много трудно да се ориентират…
  И продължават да държат на своето, че ТЕ не са подстрекатели и подпалвачи на войната ?!?!
  Има много аналогии в събитията от 17.09.1939 в Полша и 05.09.1944 в България. Има много аналогии и след това.

  Разликата като че ли че в това че в Полша десницата или антисъвеския елемент в нея прави яростна опозиция когато е в опозиция и надига глас в ЕС без да се страхува от нищо и никого когато е на власт, у нас най-големия “успех” на десницата за 20 г. бе да се качи на гърба на псевдодесните съветофили (нещо като горните загадъчни освободители или по просто “бели негри”) за да влезе в парламента където продължи със словесния ПИНГ-ПОНГ…

  Също така, полското антисъветско говорене продължи с конкретни реални действия и премахване на съветската монументалистика а българското антисъветско говорене си остана на фазата на ПРЕСКОНФЕРЕНТНАТА АЛАБАЛИСТИКА.

 2. Виктор Суворов толкова категорично го е посочил и доказал в книгите си, че наистина е време да се престане да се робува на идеологеми в историята, а нещата да започнат да се наричат с истинските им имена. Хитлер и Сталин ( и режимите им ) са като братя-близнаци, и Хитлер просто е надхитрил Сталин, като го е изпреварил с нападението…

 3. Любопитни подробности за надничащите в блога:

  А) Така наречените от тях “тъпи поляци”, след Брекзит са вече влезли в един своеобразен G7 на ЕС по БВП след Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия и Швеция и пред много други западноевропейски страни… без да гледат Меркел право в устата.

  Б) Продължаващият да гледа Меркел право в устата и пряко изпълняващ указанията на Москва BG LiedershiT (в лъскава целофанова опаковка) не може да вкара България дори в един G20 такъв… с всичките му там сушени тестиси.

 4. ПОЗДРАВЛЕНИЯ за братята поляци!
  Те първи раздрусаха яко т.н. Соц. лагер чрез “Солидарност”.
  Но лично аз бях ПРОТИВ РАЗРУРШАВАНЕТО но Берлинската стена!
  Тя е НАЙ-НАГЛЕДНОТО доказателство за АБСУРДА и НЕВЪЗМОЖНОСТТА на т.н. СОЦИАЛИЗЪМ!
  Никой не ги е отделял от двете страни на стената на красиви и грозни, на умни и глупавия , на работливи и мързеливи. От двете страни на стената са СЛУЧАЙНО ПОПАДНАЛИ ГЕРМАНЦИ!
  Всичките германци / и от двете страни на стената/ ЕДНАКВО бивши ФАШИСТИ!
  От СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА страна на стената се редяха на опашка за банани и портокали за Нова Година/като у нас/ и произвеждаха мукавян Трабант.
  От КАПИТАЛИСТИЧЕСКАТА страна /в началото с БРАТСКАТА капиталистическа помощ/магазините бяха препълнени ДЕНОНОЩНО от банани и портокали /и всякаква стока/ и произвеждаха мерцедес.
  Нещата се забравят и червените бабички още разправят та внуците си как “през социализЪма всичко имаше”
  Затова НЕ РАЗРУШАВАНЕ, а ЕКСКУРЗИЯ до Берлинската стена!
  И ако продължава да БРЪЩОЛЕВИ същите глупости- НАПРАВО ПРИ ПСИХИАТЪРА!

 5. Не е по темата но звучи толкова оптимистично. Раззия ке падне as soon as possible. След като фанатите на санктпетербурският Зенит на практика се бунтуват срещу кремълският режим, има НАДЕЖДА!
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=59916FB4B81AA

 6. Благодаря на нашия съблогер GEORGI NIKOLOV за линка към сайта на М.Солонин където не бях влизал от известно време, още повече и защото той понамали темпото на публикациите в неговия сайт в последно време.

  В подкрепа на уточнението което прави в статията си Солонин, че всъщност Полша е страната най-дълго воювала воювала срещу Германия във ВСВ (все пак Великобритания и Франция се включват на третия ден…) и че воюва на всички фронтове предлагам линкове за полските военни гробища в Италия.

  http://www.rzym.msz.gov.pl/en/c/MOBILE/news/polish_ii_world_war_military_cemeteries_in_italy

  http://www.polskiecmentarzewewloszech.eu/en/

  Ако вземем и се поразровим из американските архиви, с голяма доза вероятност ще се намерят много поляци сражавали се в Далечния изток и Тихия океан в редиците на Армията и Флота на САЩ, предвид силния емигрантски контент от Полша.

  Но “тъпите поляци” ги виждаме със значителен принос навсякъде – и във Войната за независимост в Америка, и във Френската революция и Наполеоновите войни, и къде ли не, и във военни действия срещу Османската империя на българска територия и е добре да им се даде заслужена почит за това, както се прави в една Италия например.

  Така че ще е добре някои да си укротят емоциите и да не дават на поляците тези особено ТЪПИ КВАЛИФИКАЦИИ.

 7. Докато поляците крачат с големи стъпки към демокрацията,у нас коментаторите на световното първенство по лека атлетика по БНТ се скъсаха да реват за несправедливото отстраняване на руските атлети.Ако го запиташ дали е съгласен да се съсътезава срещу допингирани спортисти ще каже,че не е съгласен,но иначе били несправедливо… та даже снощи чух и за Острова на свободата…От която бягат ,плувайки 250 км на автомобилни гуми през морето.Комунистическа пропаганда от всякъде,о СЕМ не види ли?

 8. Красноселски, думата, дума отваря. Та, за коментаторите-фенове на “сборная” от издържаната от родният данъкоплатец негледаема БНТ да припомня древногръцката мъдрост. Когато фактите, в случая цифрите и числата говорят, дори боговете мълчат. Америка се върна с пълна сила там където на 20 януари т.г. се закани встъпвашият в длъжност президент на Великите САЩ Доналд Тръмп. Най-отгоре, на връо. А тия от ANA да се благодарят на приятелчето на кремълският гном, шефът на МОК Томас Бах и камарила, че успя с финт да намери формула за да допуснат на световното “чисти” руски атлети.
  Ето и класацията.

  https://www.iaaf.org/competitions/iaaf-world-championships/iaaf-world-championships-london-2017-5151/medaltable

 9. За съюза между Сталин и Хитлер, известен като “Пакт Рибентроп – Молотов”, дал зелена улица на войната в Европа, а впоследствие и в света, е написано много. Най-голям принос по темата имат автори като Виктор Суворов, Игор Бунич,непродалите се на Путин обективни руски изследователи като Марк Солонини и др., така че на интелигентните и мислещи форумци картината е ясна. Да си припомним някои неща в тази връзка: Още Ленин е смятал войната като средство за комунистическа/болшевишка революция с тезисите си за превръщане на “империалистическата война в пролетарска революция”. Тази основна идеологема лежи и в основата на външната политика на Сталин. В името на разпалването на “световния революционен пожар” на съветските полигони и във военните академии през 20-е и 30-е години на ХХ в. се учат бъдещите генерали на Хитлер, на полигоните се обучават танковите и авиационни кадри от Германия, която по силата на Версайлския мирен договор няма право на танкови войски, бойна авиация, тежка артилерия и генерален щаб. На втория тур на изборите в Германия на 9 март 1933 г. по нареждане на Сталин чрез Коминтерна Германската комунистическа партия не подкрепя социалдемократите, а партията на Хитлер и по този начин със своите 6% му помага да вземе властта Целта е ясна – на Сталин му е нужен човек, който ще взриви капиталистическата система и западните демокрации.На XVII – ия конгрес на болшевишката партия изненадващо е сменен последователният привърженик на общоевропейски действия за обуздаване на Хитлер – външният министър Максим Литвинов и е заменен с безпрекословния и ненадминато послушен на волята на кремълския диктатор – Вячеслав Молотов. Молотов изпълнява в детайли стратегията на Сталин за подтикване на Хитлер към война.Нека да припомним – до подписването на пакта “Рибентроп – Молотов” /23 август 1939 г./ Хитлер все още се колебае в решението си да нападне Полша. След като пактът е вече факт, Германия обявява обща мобилизация на 26 август 1939 г. и придвижва войските си към полската граница. Но за разсъждаващите и обективни читатели тези неща отдавна са известни. Иска ми се само да напомня още нещо, поради което братята поляци имат право – когато на 1 август 1944 г. избухна Варшавското въстание, ръководено от Армия Крайова /подкрепяна от емигрантското полско правителство в Лондон/, Червената армия по нареждане на Сталин спира на десния бряг на Висла и наблюдава избиването на варшавяни от СС-войските на Химлер. По този начин Сталин унищожава с ръцете на германците утрешната опозиция на бъдещата болшевишка диктатура, която бе наложена и на Полша. А Путин и придворните му лакеи-историци от Института по история на КПСС нека се опитват да преиначават историята със задна дата. Всуе!

 10. Телман и комунистите подкрепват Германската национал социалистическа РАБОТНИЧЕСКА партия,чиито водач е Хитлер.

 11. Да си спомним гениалният разказ на А.П.Чехов “Человек в футляре”. Ей така иска да живее руснака, опакован, зомбиран и т.н. Нямам думи колко е ограничено логическото мислене на обикновения човек в руската педерация.

 12. @ георгиниколов,благодаря за подкрепата.

 13. Борислава, благодаря за изчерпателната информация и повтаряй ги тези неща, защото аз като нормално четящ и разсъждаващ не ги знам така в ” дейтали” , които са много важни.
  А сега за Берлинската стена. Приятелю Клюкар, ти не предполагаш или колко много са лудите в България, или на какво е способна пропагандата ни. Да оставим това че благодарение на “освобождението 44г,” сме дръпнали напред, ами като спорих с една моя леля тя в пълна трезвеност ми заяви че имам грешка за Берлинската стена. Тя е била построена за да възпира от капиталистическа Германия да не бягат при благоденстващите източни германци. Действието се развиваше преди 5години, като децата и на 45 и 50г.без да бяха употребили алкохол изразяваха мълчаливо съгласие, а лудия бях аз според тях.

 14. 100г. Велика Октомврийска СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Революция!
  100г. ТЕРОРИЗЪМ и бандитизъм ПО СВЕТА И У НАС!
  Спомняте ли си, че със заповед на Вицето на Желев, ген. Семерджиев, със седмици изгаряха архиви в полицията/милицията и ни баламосваха,че изгаряли досиета на доносници?
  По “достоверни източници” всъщност са изгаряли протоколи от разпити и доклади за вагханалията “червеният терор” избивани по списък “по усмотрение” , непосредствено след 9.9.44г., “Статистиката” за хилядите избити без съд и присъда /нап,. синът на Райна Княгиня/ Протоколите от гаврите при “разкулачването” и “колективизацията” и т.н.
  В Полша обаче ВОДАЧИТЕ на тяхното СДС не бяха назначени от техния Луканов и много неща излязоха наяве.
  За които тук ПОЧТИ нищо ни знаем, освен малко за…Катин.
  Ето малка част ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ:
  -След изпълнението на т.н. Рижки договор от 1921г. в СССР живеят около 1 200 000 поляци.До 1933г. са ликвидирани над 25%.
  -Със заповед на Ежов 00485 от 1937 са разстреляни между 50 000 и 67 000 поляци /между тях ЗАБЕЛЕЖЕТЕ 46 членове и 24 кандидат-членове на централния комитет/. 134 519 са изпратени в ГУЛАГ или депортирани в Казахстан.
  – и т.н. и т.н.
  Няколко ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ около Катин.
  В Пактът за ненападение от 23 август 1939г. между СССР и Германия, Хитлер и Сталин подписват СЕКРЕТЕН протокол за подялба на полската територия.
  В СъвеЦката част са пленени 250 000 бойци/10 000 офицери/
  Със заповед 0308/19.09. Лаврентий Берия към НКВД създава мрежа от специални лагери. Веднага от войниците 25 000 са изпратени да строят пътища.12 000 на тежък принудителен труд в индустрията. Неизвестен /засега/ брой в ГУЛАГ.
  В Старобелск и Козелск са зтворени 8376 офицерия, в Осташков 6192 полицаи.
  4404 от Козелск са избити с куршум в тила в Катин и заровени в общи гробове
  3896 от Старобелск са избити садистично в подземията на НКВД в Харков и заровени в предградието Пятихатки.
  6287 от Осташков са екзекутирани от УНКВД в Калинин/днес Твер/ и са захвърлени в ями близо до Медное.
  ПОКЛОН ПРЕД МЪЧЕНИЦИТЕ!
  П.П.
  Да се подготвим за “достойно” посрещане на 3-ти март на Путин и да припомним на Европа за НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ГЕНОИД на 20-ти век!
  Изтреблението на етническите българи в СССР.
  Превъзхождащо Холокоста и Арменският геноцидя ВЗЕТИ ЗАЕДНО!
  Разпространявайте ФАКТИ, ДОКУМЕНТИ и СПОМЕНИ на съвременници на БЪЛГАРСКИЯТ ГЕНОЦИД в СССР!

 15. С мисъл за Вистула. Истината в интервюто с министър Ващиковски здраво разграчи задрямалите в нюрнбергски уют кремълски свраки.
  Рано или късно ще има официална нота от полското правителство.

 16. Отново са налице прояви на отклонение от истината,не могат някои дори абсолютно нормални хора да се освободят от комунистическата пропаганда.

  Имало т.нар. “Пакт Рибентроп-Молотов”.Добре,добре,добре,ИМАЛО Е,няма спор,няма ядове…
  Но нима няма “Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом”.
  Ако на 23 авг. 1939г. е подписан само цитирания от един колега “Пакт Рибентроп-Молотов”,който бил “познат”,нима цитирания от мен официално назован договор НЕ Е ПОЗНАТ. Така ли?
  Хайде уважеми колеги да се обърнем към Съветската преса и да отворим вестниците Правда и Известия и да намерим кой договор е ратифициран от Върховния Съвет(Парламента) на Съюза на Съветските Социалистически Републики?

  Не са ратифицирани два договора,а само един.Ето нека добронамерените читатели да проверят и сами да установят:
  – “Пакта Рибентроп-Молотов”,или
  – “Договор о ненападении между Германией и Совестким Союзом”.

  Или ще кажат някои,че Върховния Съвета на СССР не е занел кой договор ратицфицира.
  Добре,нека да приемем че Съветския парламент е допуснал грешка,допуснали са грешка и Сталин и Молотов,но да отворим германските вестници и да прочетем кой договор е утвърден от Германския парламент(Райх стага). Да,утвърден е цитирания от мен договор.
  Е,логиката стига до неизбеженото предположение-не е възможно Парламентите на двете супер-сили и съюзници Германия и Съветския Съюз да не знаят официалното название на правителствения документ,който ратифицират,просто не е възможно,ама съвсем невъзможно.
  Или и двата парламента не знаят как е “познат” този договор.

  Добре,добре,добре,има “Пакт Рибентроп-Молотов” от 23 авг. 1839г. ,а какъв договор е подписан на 28 септ. с.г.,също в Москва,също в Кремъл,също от Молотов и Рибентроп и също в присъствието на Сталин.
  Как е “познат” този,втори договор? между СССР и Германия.

  И Марк Солонин също не може да избегне влиянието на комунистическата пропаганда-и той говори за несъстояла се война ВОВ(Велика Отечествена Война).
  И той говори,че съветските войски са се били(воювали) срещу “нацистите”. А какво са правили в този момент съветските комунисти-пили водка със сельодка???

 17. Всичко написано дотук е точно и прекрасно, само че Хитлер си отиде отдавна, но ликът на Сталин все така “краси” сума ти сувенири и тениски и то – не само в София, ами и насред самият Берлин. Всичко тава е ОБЩО-ЕВРОПЕЙСКИ срам, а не само наш вътрешно-патриен поблем. С една дума, така порицаваният фашизъм се оказа преходен, затова пък комунизЪма все така си шества на воля в света
  и продължава да заразява и новите поколения… И края му се не види…

 18. Демонстранти събориха войнишки паметник на Южната Конфедерация в Северна Каролина, два дена след сблъсъците в Шарлотсвил, предава AFP.
  Местните медии в Дърам, Северна Каролина показа как десетки протестиращи събарят статуя в памет на войник от Конфедерацията.
  Един от демонстрантите завърза жълта на лента около статуята.
  „Ние сме революцията! Не на Ку Клукс Клан, не на фашистките САЩ!“, скандираха крайнолевите демонстранти.
  Съборената статуя е монумент в памет на войниците от Конфедерацията загинали в Американската гражданска война през 1861-1865.

 19. Към Антикомунист:

  Така е, но общоприетата терминология е нещо, срещу което Вашата лична война е абсурдна.
  Не можете да накарате всички да се изразяват само така, както смятате за правилно- да не говорим, че в публицистиката не се употребяват само термини, а се търсят и синоними, които не се придържат към буквалистиката, а боравят с образи. Ще наричаме нацистите така, както ги наричат навсякъде по света, а пък Вие, като искате, си отворете един сайт за правописане и правоговорене на единствено правилната истина, но не се налагайте тук като коректор на всички – включително на авторитети, като Солонин.Защото в очите на обектите на Вашата настоятелност това изглежда като заяждане, от което няма никакъв смисъл, освен да се води напълно ненужна полемика за “светия Граал” на единствената истина- такава, каквато я провъзгласявате.
  И Вашингтон трябва да е Уошингтън , но го произнасяме така ( при това заради наложилата се у нас руска транскрипция, колкото да не ни харесва).
  Както много пъти съм Ви репликирал, никой не оспорва Вашите исторически цитати и познания, но не можете да “подстрижете” всички под гребена на собствената си прическа. Опитите да го правите отново и отново “палят фитили” , вместо да хвърлят светлината, съдържаща се цитираната от самия Вас фактология.

 20. До г-н Веселин Станев:

  Вашето одобрение на коментара ми е чест за мен! Моля приемете моята благодарност! Препоръчвам на всички статията на проф. Вячеслав Дашичев “Сталин в края на 30-е”/”Московские новости” от август 1939 г. Сталин заявява на Георги Димитров преди сключването на пакта с Хитлер: “Ние нямаме нищо против те /Хитлер и западните демокрации да се посбият”.

 21. Моля за извинение за досадната грешка в последния ми пост. Моля да се чете: В-к “Московские новости” от м. август 1989 г.

 22. Към младите читатели на блога (7-17 години)

  Договор о ненападении между Германией и Советским Союзом
  23.08.1939

  Москва

  Правительство СССР и
  Правительство Германии
  Руководимые желанием укрепления дела мира между СССР и Германией и исходя из основных положений договора о нейтралитете, заключенного между СССР и Германией в апреле 1926 года, пришли к следующему соглашению:

  Статья I
  Обе Договаривающиеся Стороны обязуются воздерживаться от всякого насилия, от всякого агрессивного действия и всякого нападения в отношении друг друга как отдельно, так и совместно с другими державами.

  Статья II
  В случае, если одна из Договаривающихся Сторон окажется объектом военных действий со стороны третьей державы, другая Договаривающаяся Сторона не будет поддерживать ни в какой форме эту державу.

  Статья III
  Правительства обеих Договаривающихся Сторон останутся в будущем в контакте друг с другом для консультации, чтобы информировать друг друга о вопросах, затрагивающих их общие интересы.

  Статья IV
  Ни одна из Договаривающихся Сторон не будет участвовать в какой-нибудь группировке держав, которая прямо или косвенно направлена против другой стороны.

  Статья V
  В случае возникновения споров или конфликтов между Договаривающимися Сторонами по вопросам того или иного рода, обе стороны будут разрешать эти споры или конфликты исключительно мирным путем в порядке дружественного обмена мнениями или в нужных случаях путем создания комиссий по урегулированию конфликта.

  Статья VI
  Настоящий договор заключается сроком на десять лет с тем, что, поскольку одна из Договаривающихся Сторон не денонсирует его за год до истечения срока, срок действия договора будет считаться автоматически продленным на следующие пять лет.

  Статья VII
  Настоящий договор подлежит ратифицированию в возможно короткий срок. Обмен ратификационными грамотами должен произойти в Берлине. Договор вступает в силу немедленно после его подписания.
  Составлен в двух оригиналах, на немецком и русском языках, в Москве, 23 августа 1939 года.
  По уполномочию Правительства СССР В. Молотов
  За Правительство Германии И. Риббентроп

  АВПРФ. Ф. 3а. Д. 243. — Германия. Подлинник.
  Опубликовано: Документы внешней политики. 1939 г. М., 1992. Т. XXII. Кн. 1. С. 630–632.
  ————–

  Секретный дополнительный протокол к Договору о ненападении между Германией и Советским Союзом
  23.08.1939

  Москва

  При подписании договора о ненападении между Германией и Союзом Советских Социалистических Республик1 нижеподписавшиеся уполномоченные обеих сторон обсудили в строго конфиденциальном порядке вопрос о разграничении сфер обоюдных интересов в Восточной Европе. Это обсуждение привело к нижеследующему результату:
  1. В случае территориально-политического переустройства областей, входящих в состав Прибалтийских государств (Финляндия, Эстония, Латвия, Литва), северная граница Литвы одновременно является границей сфер интересов Германии и СССР. При этом интересы Литвы по отношению Виленской области признаются обеими сторонами.
  2. В случае территориально-политического переустройства областей, входящих в состав Польского Государства, граница сфер интересов Германии и СССР будет приблизительно проходить по линии рек Нарев, Вислы и Сана2.
  Вопрос, является ли в обоюдных интересах желательным сохранение независимого Польского Государства и каковы будут границы этого государства, может быть окончательно выяснен только в течение дальнейшего политического развития.
  Во всяком случае, оба Правительства будут решать этот вопрос в порядке дружественного обоюдного согласия.
  3. Касательно юго-востока Европы c советской стороны подчеркивается интерес СССР к Бессарабии. С германской стороны заявляется о ее полной политической незаинтересованности в этих областях.
  4. Этот протокол будет сохраняться обеими сторонами в строгом секрете.
  Москва, 23 августа 1939 года
  По уполномочию Правительства СССР В. Молотов
  За Правительство Германии И. Риббентроп

  АП РФ. Ф. 3. Оп. 64. Д. 675а. Л. 3–4. Подлинник.
  Опубликовано: Документы внешней политики. 1939 г. М., 1992. Т. XXII. Кн. 1. С. 632.

  ———————-

  Германо-советский договор о дружбе и границе между СССР и Германией1
  28.09.1939

  Правительство СССР и Германское Правительство после распада бывшего Польского государства рассматривают исключительно как свою задачу восстановить мир и порядок на этой территории и обеспечить народам, живущим там, мирное существование, соответствующее их национальным особенностям. С этой целью они пришли к соглашению в следующем:

  Статья I
  Правительство СССР и Германское Правительство устанавливают в качестве границы между обоюдными государственными интересами на территории бывшего Польского государства линию, которая нанесена на прилагаемую при сем карту и более подробно будет описана в дополнительном протоколе2.

  Статья II
  Обе стороны признают установленную в статье I границу обоюдных государственных интересов окончательной и устранят всякое вмешательство третьих держав в это решение.

  Статья III
  Необходимое государственное переустройство на территории западнее указанной в статье I линии производит Германское Правительство, на территории восточнее этой линии — Правительство СССР.

  Статья IV
  Правительство СССР и Германское Правительство рассматривают вышеприведенное переустройство как надежный фундамент для дальнейшего развития дружественных отношений между своими народами.

  Статья V
  Этот договор подлежит ратификации. Обмен ратификационными грамотами должен произойти возможно скорее в Берлине. Договор вступает в силу с момента его подписания. Составлен в двух оригиналах на немецком и русском языках.

  Москва, 28 сентября 1939 года.

  По уполномочию Правительства СССР
  В. Молотов
  За Правительство Германии
  И. Риббентроп

  АВПРФ. Ф. 3а. Д. 246 — Германия. Подлинник.
  Опубликовано: Документы внешней политики. 1939 г. М., 1992. Т. XXII. Кн. 2. С. 134–135.

  —————————
  Секретный дополнительный протокол к германо-советскому договору о дружбе и границе между СССР и Германией
  28.09.1939

  Нижеподписавшиеся Уполномоченные при заключении советско-германского договора о границе и дружбе констатировали свое согласие в следующем:
  Обе стороны не допустят на своих территориях никакой польской агитации, которая действует на территорию другой страны. Они ликвидируют зародыши подобной агитации на своих территориях и будут информировать друг друга о целесообразных для этого мероприятиях.

  Москва, 28 сентября 1939 года.

  По уполномочию Правительства СССР
  В. Молотов
  За Правительство Германии
  И. Риббентроп

  АПРФ. Ф. 3. Оп. 64. Д. 675а. Л. 20. Подлинник.
  Опубликовано: Документы внешней политики. 1939 г. М., 1992. Т. XXII. Кн. 2. С. 135–136.

 23. Извинявам се предваритилно за невъзпитаната намеса, но моля за снизхождение-аз съм само един прост селянин.
  Не защото е стопанинът на блога, а защото е ИСТИНАТА е прав г-н Инджев:”Опитите да го правите отново и отново “палят фитили” , вместо да хвърлят светлината, съдържаща се цитираната от самия Вас фактология.”
  Това е един от типичните АНТИкКОМУНИСТИЧЕСКИ /БИБЛИОТЕКАРСКИ / прийоми. Да се акцентира вниманието върху ЕТИКЕТА, за да се неглижира съдържанието. Как се НАРИЧА това или онова, а не каква е СЪЩНОСТТА му!
  За да може:
  -КОНЦЛАГЕРА Куба да бъде Островът на СВОБОДАТА
  – Колкото В ЕТИКЕТА е по Народна и Демократи една държава /като КНДР и други бивши ПО СВЕТА И У НАС/, толкова е по ДИКТАТОРСКА в СЪЩНОСТТА СИ.
  – В името на народа изтребваш СОБСТВЕНИЯ СИ народ.
  – и т.н.
  Разбира се методите на ЗАБЛУДА се усъваршенстват:
  -Хибридни войни и фалшиви новини ПО СВЕТА И У НАС.
  – Не ДС, а Библиотекарския е на подчинение на КГБ.
  -Димитър Гестапото е БАШ Стамболовист.
  -Патриоти са московските мекерета.
  -Комунистите са АНТИкКОМУНИСТИ под прикритие.
  – Отклонявай вниманието от СЪЩНОСТТА.
  -ЛЪЖИ чрез много полуИСТИНИ.
  – И т.н..
  Конкретно към АНТИКОМУНИСТ “Както много пъти съм Ви репликирал, никой не оспорва Вашите исторически цитати и познания,…”, Ако е вярно за :” Вашите исторически познания,…”, най -учтиво го моля да огласява с ФАКТИ и ДОКУМЕНТИ за ГЕНОЦИДА на ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ в СССР /които ВЕЧЕ са в зобилие/ но са прикривани от широката общественост.

 24. Отлична статия и много важен пробив в информационното пространство. Важно е в Източна Европа да започне постоянно да се чува в главните медии истината за историческата роля на СССР и Русия. Също и да започне да се осъзнава, че дори и в редките случаи, когато действията на Русия по стечение на обстоятелствата са се оказали от полза на източно европейските народи (като с Руско-Турската война) това е било не поради братска любов, а поради частично съвпадение на иначе коренно различаващи се интереси. Като основните цели на Русия винаги са били да анексира или превърне във васали новите държави.

  @Rossen Iordanov: напълно съм съгласен с Вас и мога да предложа обяснение. От 1997 година поляците прилагат лустрация https://en.wikipedia.org/wiki/Lustration_in_Poland . Така се освободиха от най-гнусните слуги на режима и не им позволиха да създадат своя мрежа в апарата на новите държавни институции. Докато тук е пълно с престарели (и не толкова) ДС-ри на ръководни позиции, които вмирисват всичко под себе си. Дори и сега понеже на много ченгета им остават 10-на години до пенсия ако се спомене думата лустрация, настава вой.

 25. Хиляди благодарности на г- н Тодор Тодоров за качения документален филм. Препоръчвам го на всички честни хора. А на комунистческите тролове ще кажа – вижте този филм и ако имате доблестта и смелостта, кажете, почитатели на Ленин, Сталин, Кастро, Че Гевара, любимия ви “бай Тошо” – къде днес живеят много от вашите деца, близки или приятели – в Русия ли, в Куба ли, в Северна Корея ли?! Или в така оплюваните от вас САЩ и Западна Европа?!

 26. Пропуснах най-важното за този етап от генеалогията на договорености – Германо-съветското търговско споразумение от 19 август 1939 г.

  Клюкар, стреляш отлично с думите!

 27. Русия и Германия са много остри врагове, с две световни войни и др., но повече от това са два силни приятеля, особено като имат за общи врагове Англия, Америка, Франция.
  Поредното сближаване Русия-Германия настъпва още преди края на Първата световна война. Тогава и двете страни се явяват губещи и мразещи победителите, Англия, Америка, Франция. Германия има да си отмъщава срещу тях, Русия временно е отстъпила големи части в Източна Европа, да може с кървави акции да закрепи новата, болшевишка, власт, наречено “гражданска война”, която само няколко десетилетия по-късно, в подкрепа и съюзничество с Германия, ще нахлуе от изток да си ги търси отново. Германското желание за реванш на резултатите от Първата световна война е очебийно, и изразът “нож в гърба” никак не е случаен. Делегациите на двете страни се срещат в сърдечна приятелска атмосфера през 1920 г. в Сан Ремо, направила впечатление на околните…
  И т.н., до Разделянето от ДВЕТЕ на Източна Европа към края на 1930-те, станало повод за Втората световна война.
  Но, тази причина ще бъбе Забравена от комунягите, и за Начало на войната ще бъде изобретено онова германско нахлуване през септември 1939 г. в Полша, добре вписано в учебниците, и добре попито от мнозина особено в милата ни татковина.

 28. Уважаеми Г-н Инджев,
  Благодаря Ви за вниманието и любезността към мен и моите коментари.
  Елементарната етика налага да се отзова на Вашите мисли.
  Ще подготвя максимално задълбочен и хронологичен отговор на текста.
  А като за увод ще посоча оригиналните дипломатически документи, които ги публикува колегата Евриуан.За който жест съм му изключително благодарен.
  Аз смятам, че който изучава Съветско-Германските отношения, независимо дали подготвя исторически или публицистичен материал, ако е сериозен професионалист няма как да прескочи тези документи.
  Те затова са с историческа и публицистична стойност, защото са официални , изработени от съответните държавни
  департаменти на двете държави. Всяка емоционална и пропагандна импровизация задължително ще доведе до прикриване или изкривяване на истината. Ако някой стриктно се придържа към истината и документите, той няма как да бъде излъган. Ето и пример с борбата на Съветския Съюз срещу “фашизма и нацизма”. Нека да направим малка колегиална рокада и аз да подържам това твърдение, което всичк комунисти и много хора подържат. Аз, Анткомуниста твърдя че Съветския Съюз е провел борба срещу “фашизма и нацизма” и ги е победил съвем категорично. Съгласявам се с целия свят, че края на борбата е Девети май 1945г.Това го твърдят официално почти всички държави-комунистически и нормални, твърдеше го Живков и Брежнев, Горбачов и Елцин, Желев и Луканов, Стоянов и Първанов, Плевнелиев и Радев, не съм чул дали и нашия кумир Бойко Борисов дали го твърди.
  Твърди го Марк Солонин( в персонален контакт сме с него),твърди го по много странен начин и Путин….
  Но както всеки човек и всеки комунист знаят, всяка борба има начало, продължителност( времетраене) и край. Както и всяка война… Който не е съгласен с това мнение, няма смисъл да чете следващите редове!
  И нека да дадем думата на възможно най-толерантния и вежлив колега с възможно най-възпитани обноски. Както всеки се досеща, това е Уважаемата Г-жа Савова. Тя веднага тихичко ще се провикне: Ей, Антикомунисте, като се правиш на всезнайко, я ми кажи , пък и на читателите на сайта, кога Съветския Съюз започва борбата(войната) срещу фашизма и нацизма и едновременно ли я започва или по отделно – първо срещу фашизма или срещу нацизма. А после бъди любезен да ми кажеш дали по същото време се е борил и срещу капитализма, или след като ги е победил. И след това кажи дали се е борил по това време и с империализма.
  Давам ти три дена да ми отговориш, ако не получа отговор ще те считам, че си пълен мизерник, неграмотник и манипулатор и повече няма да те чета!
  Има ли Г-жа Савова право и основание да търси началото на борбата на Съветския Съюз срещу нацизма и фашизма, пък и срещу капитализма както твърдеше Георги Димитров.
  Несъмнено има и то не само тя, ами и всеки изискан човек и изследовател. Особено младите поколения, които не помнят познатата комунистическа пропаганда.
  Дя започнем съвсем отговорно да търсим това начало.
  През 1939г. няма нито борба, нито начало на борбата.Ето поглеждаме двата Съветско-Германски договора и не намираме абсолютно никакви следи и намерения у Съветския Съюз за такава борба.А тези договори са най-важните в цялата истороя на Съветския Съюз. До смъртта си толкоз силни договори не е подписвал.
  Съветския Съюз започва две войни през 1939г.-срещу Полша и Финландия, но изобщо не казва, дори на съюзника си Германия че започва борба/война срещу фашизма и нацизма или поне срещу единия от тях.
  Послучай рождения ден(21 дек.) на Съветския вожд(фюрер) Йосиф Сталин, Канцлера на Германия Адолф ( също фюрер) Хитлер му изпраща поздравителна телеграма, на която Сталин любезно отговаря.
  Значи до края на 1939г. Съветския Съюз не води никаква борба срещу никакви фашизми или нацизми, или поне срещу Германския фашизъм(нацизъм).
  Умолявам всеки, който има по-различна информация от моята, веднага да я предостави на редактора на сайта за да не държим в очакване Г-жа Савова и други като нея.
  После ще продължим издирването на това начало и през следващата 1940г.

 29. Към Антикомунист:

  При цялото му уважене към уважителното Ви обръщение, трябва да Ви кажа, че уводните Ви думи са достатъчни, за да не прочета текста Ви. Защото отново демонстрирате, че не желаете да разберте: никой не спори с Вас по фактологията. “Борим” с Вас само за “правото” да наричаме нещата, така, както смятаме за нужно, а не във връзка с това дали един или друг документ същества. В този смисъл постингът Ви е пореднят спам- нямам намерение да изследвам правотата на всяка Ваша дума и не можете да ме накарате да пиша така и само така, както на Вас Ви се струва задължително. И това е наистина последният път, когато си губя времето да обяснявам нещо толкова елементарно.Да се спори с Вас, при положение че упорито- от години- измествате темата на спора, е не само излишно, но направо невъзможно, защото за хиляден път прелагте спор за нещо, за което не спорим, същевременно продължавате да оспорвате единственото нещо, за което не можем да се разберем: правото на изразни средства ( в противен случай несъгласните с Вас бива обявяван за комунист, или “поне” наивник”, с което само дразните отстрещната страна) . Доказахте го отново.Бъдете така добър да не ми\ни губите времето в изобретената от Вас битка с вятърните мелници на един инат. Ходете да побеждавате и убеждавате аудитория, с която имате фактологически разногласия.

 30. Stratfor: Русия v/s Европа – опити за разкол на континента, политика на тоягата и моркова

  Москва води хибридна война чрез политически манипулации, наказателни мерки чрез енергоносители, кибератаки, подривна дейност пропагандни кампании и разпространяване на дезинформация

  http://www.faktor.bg/bg/articles/stratfor-rusiya-v/s-evropa-opiti-za-razkol-na-kontinenta-politika-na-toyagata-i-morkova

 31. След като веднъж се намесих невъзпитано в спора и всички разбраха, че съм недодялан селянин, ще се обърна за втори път към БИБЛИОТЕКАРЯ/може да е и на свободна практика/, маскиран като АНТИКОМУНИСТ.
  Този път не му се извинявам, защото ще му помагам, да не дописка същите грешки в бъдеще.
  Претендира, че е истина от последна инстанция, а в АНТИкКОМУНИСТИЧЕСКИТЕ си тюрлю-гювечи допуска ЕЛЕМЕНТАРНИ ГРЕШКИ!
  Претендира,че е пунктоално ТОЧЕН, а не прави ЕЛЕМЕНТАРНА РАЗЛИКА между ФАШИЗЪМ и НАЦИЗЪМ, лапсус който/според гения Фройд/ издава КОМУНИСТИЧЕСКАТА му школовка и ЦЕЛ НА ПИСАНИЯТА тук в блога, което не му пречи да се явява и под друг НИК, но друго си е така! Кой смее да възразява на стамболовиста Митю Гестапото или на АНТИКОМУНИСТ тук Все едно да говориш срещу Стамболов и смее ли г-жа Савова да не се съгласи с АНТИКОМУНИСТ за РЕШАВАЩАТА победа на СъвеЦката армия, която е избила след това елита на нациите в окупираната източна Европа , без много-много да гледа кой е бил фашист, кой антикомунист,кой комунист -стотици хиляди!Никола Петков и Трайчо Костов са само най известните ни ./доколкото си спомням няколко пъти АНТИКОМУНИСТ”заплашваше” че няма да посещава сайта/.
  Защо е велик Фройд, прочетете сами POSTED BY АНТИКОМУНИСТ | АВГУСТ 16, 2017, 08:28 ,
  И САМИ СЕ УБЕДЕТЕ!
  Аз, Анткомуниста твърдя че Съветския Съюз е провел борба срещу “фашизма и нацизма” и ги е победил съвем категорично.
  За държащия уж на АБСОЛЮТНА ТОЧНОСТ Манипулатор-Антикомунист, отбелязвамя че СъвеЦката армия НИКОГА не е стъпвала в Италия /и на запад от Берлин, и в Япония/
  Но това е ОСНОВНИЯТ прийом за НЕГЛИЖИРАНЕ приноса на Запада за ВСВ и ВЪЗВЕЛИЧАВАНЕ приноса на Червената Армия /Въпреки, че е ЦИНИЧНО да се правят такива сравнения, но в Наръчник на АНТИкКОМУНИЗМА думата цинизъм липсва/
  “фашизма и нацизма”
  “фашизма и нацизма”
  фашизма и нацизма
  срещу фашизма или срещу нацизма/най-вероятно статистическа грешка извън Фроид/
  фашизма и нацизма
  МНОГОуважаеми ПУНКТОАЛНО ТОЧЕН??? г-н Антикомунист!
  ФАШИЗМА и НАЦИЗМА са твърде РАЗЛИЧНИ идеологии!
  ФАШО на италиански значи, “сноп пръчки”/т.е. призив за единство- “едиини сме по-силни като сноп пръчки”/
  Фашизма е идеология на ЗЛОУПОТРЕБА с единсвото!!!
  Каквато ЗЛОУПОТРЕБА е извършена и далеч преди това!/”Пролетарии от всички страни,съединявайте се!” в Манифест на комунистическата партия (1848)/
  С това ЕДИНСТВО злоупотребяват и сега комунистите- да се прегърнем ВСИЧКИ БЪЛГАРИ- и жертви и палачи, и грабители и ограбения, и лъжци и излъгания, и мошениците и честните!
  С това ЕДИНСТВО и ТИ ЗЛОУПОТРЕБЯВАШ по ФАШИСТКИ!
  Злоупотребяваш УМИШЛЕНО, защото ЗНАЕТЕ, че много се харесва на БЕЗПРОСВЕТНИЯТ навсякъде ПО СВЕТА И У НАС!
  Ако някой не вярва САМ ДА ПРОЧЕТЕ предишните ти пасквили, които 99% са или за лошия български маТриал , или са за “всички са маскари”!
  Поздрави!
  И поклон пред ГЕНИЯ Зигмунд Фройд!

 32. П.П.
  100г. Велика Октомврийска СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Революция!
  100г. ТЕРОРИЗЪМ и бандитизъм ПО СВЕТА И У НАС!

 33. Za protokola: AWACS se pojavi kato komentira6t v bloga v momenta, v kojto ANTIKOMUNIST be izgonen.
  Opornite “im” to4ki sa ednakvi, kato naposledyk osobeno “uporstvaT” vyrhu tova, g-n Georgi Nikolov da prestgabne da puska linkove kym ruskoezi4ni statii.

 34. Антикомунист, ти , ако толкова държиш на пропагадните официозни “формулировки” в СССР и Третият райх на ПАКТъТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп – свободен си да ги използваш. ТОЧКА!
  И , ти , откъде си сигурен че говорим за един и същ “договор”? НИЕ и много милиони, болшинството, в целият свят, използваме това наименование на този договор и не виждам да имаме някакви проблеми с разбирането за същността му, а ти ,ако имаш някакви “недоразумения” ТОЧНО с това ОБЩОприето наименование, го правиш или поради цинизъм, или поради някаква идеологическо-психологична “причина”, или поради обикновено невежество и незнание. Защото може би не си “разбрал” ,все още, че “ПАКТъТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп” е друго, общоизвестно по цял свят наименовение на – “Договорът” за “неНАПАДЕНИЕ” между Сталин и Хитлер, подписан от техните марионетки – Моллотов и Рибентроп на 23 август 1939г.. Няколко милиарда ученици са запознати с това. Но ти едва ли си измежду тях.Те все пак не са експерти и историци ,като теб, но все пак са разбрали какво представлява ПАКТъТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп!

 35. Вижте какво уважаеми колеги,повтарям за сетен път-тук пиша само с един ник и не злоупотребявам,всеки,който внушава на публиката обратното проявява некоректност към сайта.

  За пореден път казвам-аз се продържам към официалната терминология и документация от споменатия период за ВСВ.

  Съветско-комунистическата пропаганда си е една и съща за всичките тези грубо казано 75 години от започването и свършването на войната.
  Втората изходна точка е тази,че както всяко събитие и факт,така и периода на войната е анализиран и квлаифициран от тази пропаганда напълно измамно.И днес е същото.
  Препоръчвайки на коментаторите да се придържат към автентчините документи,аз съм убеден че този способ автоматически прави невалидна тази пропагана.Аз не казвам,че някой от сайта нарочно прави това,не обвинявам никого в това нещо,но не бива тази пропаганда да се появява на страниците точно на сайт,който априори я разобличава.
  Пропагндното название на “Договора за ненападение между Германия и Съветския Съюз” е точно този-“Договор Рибентроп-Молотов”.

  Да,пълно право е всеки да ползва както пропагандното название,така и автентичното,законовото,официалното.
  Поста на колегата,който принтира на оригинален език двата договора е категоричен,защо никой не спори с него.
  Непридъжането към официалните дипломатически документи задължително води до пропагандна съставна в анализа на дадено събитие.
  Вземете и следния факт-да допуснем,че е редно и познато да се ползва това наименование ‘Договор Рибентроп-Молотов’,но как да се назове втория договор от 28 септ. 1939г.между двете държави.
  По пропагандната логика на съветските чекисти той би трябвало да носи приблизително название ‘”Втори договор Рибентроп-Молотов”.Но такъв не е познат.Във всяка наука има логика,традиция,акуратност,така и в историята,дипломацията,политологията и др.

  Несъобразяването с тези правила води до неуспаех в борбата с лъжливата съветско-руско-болшевишка пропаганда.Тя е същата както преди Десети,така и до днес.Именно защото пропагандаторите и тези личности като Андрей Пантев и Искра Баева не преподават истинска история,а комунистическа пропаганда.
  Императивната форма на дискусия ,която някои прилагат не е ползотворна,обиди и квалификации са недопустими на такъв сериозен сайт.
  Да се говори за няколко милиарди ученици по света в този случай е наивно и неадекватно….
  Историческата публицистика задължително се придържа към официалните документи,така правят и Виктор Суворов и Марк Солонин,на които имам всичките книги.Така прави и може би историка,който написа една от най-сериозните книги за ВСВ-Михаил Мельтюхов.Тя се казва “Пропуснатия шанс на Сталин”
  Когато се ползва фразата “общоизвестно по цял свят”,това задължително означава че е налице комунстическа девиация.Комунистите все така казваха-както се знае,целия свят, цялто прогесивно човечество,международното комунистическо движение,всички хора и т.н.

  Здраве да е,познатия “Договор Рибентроп-Молотов” не е наречен така от самия Вячеслав Молотов.Какво излиза,човека,чийто подпис стои по текста на този договор го нарича съвсем така,както го е подписал,но понеже “света” знае по-добре от него как се нарича,неговото название(на Молотов) се игнорира. Който не вярва нека да се снабди с неговите спомени,не знам дали ги има на български,но на руски ги има навсякъде.

 36. @SMS: Благодарности за линка. Най-после официално мнение по въпроса. В този блог, аз и може би други коментатори, казвахме същото от месеци.
  Вероятно в момента тече фотофиниш между подривната политика на Русия за разцепление и дестабилизация на Западния свят (описана подробно в публикацията) и вече ставащият реален ефект на усилените санкции прокарани от американския сенат. Да се надяваме, че няма да има разцепление в Запада и ЕС ще ги подкрепи (за сега знаците са в тази посока). Сега ключов въпрос е и дали ЕС и НАТО ще намерят вътрешен влиятелен човек в Русия, който да спретне преврат или друг начин за взимане на властта. Тази стъпка е съизмеримо важна със санкциите, защото трябва да се отчете рисковият фактор, че “Путин и его команда” влязоха на покерджийски език all in, и когато примката се стегне, могат да се решат на крайности. Нямат да имат много за губене.

 37. Г-н Инджев, мислели ли сте за система за поставяне на + и – на публикуваните коментари от другите регистрирани в блога участници. Това го има в много сайтове, в който се публикува по горещи и злободневни теми. Така всеки коментатор може да следи до колко негови изказвания са харесвани или дразнят съблогърите. Така може да се оцени количествено интересите на хората, които коментират; доколко групата на коментиращите е еднородна; да се скриват автоматично, някои коментари събрали твърде много минуси; и много други опции.
  За много хора четенето на блог с критична/извън статуквото журналистика има две цели- (1) да си коректно информиран по теми, които са като цяло цензурирани (БГ е бананова република по свобода на словото) и (2) да се общува в среда от съмишленици. Системата за оценяване на рейтинга на коментарите (и авторите им) ще позволи на всеки сам да прецени до колко е намерил правилната среда за себе си (и да прецени дали да си потърси друга) и също да се сведат до конструктивния минимум взаимните надговаряния (отместват акцента и не казват нищо за предпочитанията на аудиторията, а само за малка част от участниците).

 38. И също си струва да се въведе система (има програми,проверяващи за проксита), която да следи за един и същи коментатор с регистрация под много никове. Анализът на лексиката и др., подсказва че има такива и нямам предвид Антикомунист и AWACS, а други участници.
  За мен интересните коментатори в блога са Георги Николов, Стамбо, AWACS и някои други, които споделят разсъждения, линкове и доказателства и информация и се изразяват като културни хора дори и когато са по-остри.
  Относно Антикомунист- пакт Рибентроп-Молотов е събирателно популярно название за групата от документи, които споменавате. Ако просто, кратко (!) и ясно кажете, че има и друго официално название, и че не е един договор а група договори, без поучаване и назидание, мисля че всички биха оценили казаното. Споделям мнението Ви за важността на коректната информация, но точно в този случай използването на популярното название е ОК. Има други “фолклорни” изказвания основно в коментарите (примерно, че в Сан-Стефанския договор няма думите България и Българи), които вече наистина заслужават реакция.
  Коментарите на друг участник са (по моите критерии) словесният еквивалент на диария и са изобилни също като нея.
  Разни хора, разни вкусове и точно за това система за поставяне + и – на коментари и контрол за използване на проксита биха били много полезни.

 39. “Вижте какво уважаеми колеги,повтарям за сетен път-тук пиша само с един ник и не злоупотребявам,всеки,който внушава на публиката обратното проявява некоректност към сайта.”
  Уважаеми Антикомунист,
  Стига БИБЛИОТЕКАРСКИ номера!
  1.”…всеки,който внушава на публиката обратното проявява некоректност към сайта.” Откога пак ТИ СЕ ИДЕНТИФИЦИРАШ със сайта? Още малко и ще кажеш, че ТИ СИ СТОПАНИНЪТ на блога!
  2.”тук пиша само с един ник и не злоупотребявам”
  АЙДЕ БЕ! И ние разбираме туй-онуй! Особено ВНУЦИТЕ НИ!
  Попитай Пешо Пръча колко НИК-а има и как ги сменя.

 40. П.П.
  “Г-н Инджев, мислели ли сте за система за поставяне на + и – на публикуваните коментари от другите регистрирани в блога участници.”
  Уважаеми GG,
  Уважавам мнението Ви, но съм твърдо ПРОТИВ!
  Който иска да проверява интелекта си да се допита в МЕНСА!
  Ние тук сме приятели и СЪМИШЛЕНИЦИ/често и диверсанстващи манипулатори/, които ВЗАИМНО се подкрепяме и ОБМЕНЯМЕ информация и знание, най-вече от г-н Инджев.
  Разбира се, че волята е на стопанина на блога, но ЛИЧНОТО ми мнение, че това е само възможност за МАНИПУЛАЦИИ и конфронтации!
  Още повече, че никой НЕ МОЖЕ да налага мнението си на другите!
  А и стопанинът на блога е достатъчно “широко скроен”,възпитан и толерантен /понякога прекалено,според мен/

 41. После П.П.
  Уважаеми GG,
  “Антикомунист и AWACS, … споделят разсъждения, линкове и доказателства и информация и се изразяват като културни хора дори и когато са по-остри.”
  Уважаеми GG,
  Знаете колко “вълци в овчи кожи”
  “се изразяват като културни хора”?
  Даже са ХРИСИМИ, както ДС Синода който е филиал на КГБ!

 42. Полезни плюсове и минуси?
  Полезни за кого?
  Полезни са минусите за безполезните плюсове. Идват ми каламбури наум.
  Повтарям се: блогът има своята непредсказуема (донякъде предсказуема, ако четете редовно и внимателно) динамика. Така е с всяка доброволна асоциация на хора.
  Авторът на блога се намесва с разбиране и вещина, затова свободата на пишещите тук е даденост! с която се (и) злоупотребява.

 43. Антикомунист, ти откъде си сигурен , че говорим за един и същи “договорь”?
  Ние в блога на г-н Инджев , освен теб, обсъждаме ПАКТъТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп, а не някакъв си “договорь за ‘неНАПАДЕНИЕ'”, за който даже и не сме “чували”! Ние говорим за ПАКТ, а ти за някакъв си “договорь”, какво е ОБЩОТО между тях, според теб, след като ни казваш че трябва да наричаме този ПАКТ – “договорь за’ненападение'”? Може да няма нищо общо между тях? И няма да е НИКАК , ама НИКАК “коректно”, според теб, “преименуваме” ПАКТъТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп на “договорь за неНАПАДЕНИЕ”, както и обратното – да преименуваме “договорь за неНАПАДЕНИЕ” на ПАКТъТ МОЛЛОТОВ-Рибентроп!
  И сега , за да подкрепим тоето “усърдие” за “историческа точност” ще се използвам твоите “аргументи” по твоята глава!
  И така, от днес предлагам на коментиращите да не вземаме предвид коментарите на “Антикомунист”, ако не е използвал “точните” наименования и собствените имена на исторически личности и събития. Като за начало например “Антикомунист” НЯМА право да споменава за Сталин, Ленин, Хитлер……и т.н., а ще трябва да използва кръщелните им имена – Джугашвили, Улянов …..и т.н.. Дори не трябва да използва името Левски , а само Кунчев.
  А също така трябва да се определи най-накрая какъв е точно – антикомунист ли е, антибольшевик ли е, антимарксист ли е …. и т.н.? Защото през 1917г. има БОЛьШЕВИШКИ преврат в Русия, а не “комунистически” или марксистки. Което предполага че в Русия има большевишка диктатура, а не “комунистическа”.
  П.П. Анткомунист от днес трябва да използваш в постовете си САМО “точната” си “терминология”, но се съмнявам ,че ще е по-четаеми отколкото сегашните. Но нищо не пречи да опиташ, все пак! “Успех”!

 44. Уважаеми колеги,
  Искам да изразя силната благодарност към всички които стриктно се придържат към приетите форми на цивилизовани обноски, особено пък съм благодарен на тези, които ми поставят различни вежливи и колегиални квалификации.
  Отново да се поясня, защото някои не вникват в мислите ми.
  Аз не обиждам абсолютно никого, аз не споря с никого, аз не упреквам НИКОГО.
  Аз само посочвам официални названия на документи. Ето какво уникално явление се получава-коментатора, който публикува официалните договори между Съветския Съюз и Германия , при това на един от двата официални езика, ползвани при подписването им се опитва да ми се противопоставя съвсем немотивирано. Неговия жест подкрепя недвусмислено моята позиция а той ме иронизира в същия момент. Как ли щеше да постъпи, ако беше направил жест, който е против позицията ми.
  Аз действително много се радвам на такъв вид дискусии-екзотиката е уникална.
  Умолявам за сетен път радакторите и Г-н Инджев да уведомят хората, които твърдят че ползвам повече от един ник.
  Ако искат мога да напиша Ай-Пи номера си за да видят че нищо не крия.
  Пък и не е нужно чак толкоз емоции, моята позиция не е против същността и стила на сайта. Пропагандата която частично намира място тук съвсем не е произведена от самия сайт. Надявам се че ме разбирате правилно, но ако греша, веднага ме коригирайте, всеки освен комунистите грешат.
  Благодаря ви още веднъж за приятелското отношение….

 45. Aнтикомунист:

  Архивите по-горе са към читателите на блога на възраст от 7 до 17 години; адресатът е посочен в началото. Не за първи път се обръщам към тях.
  Защо пуснах четирите документа ли? Ами защото с тия словесни бродерии с претенция за ‘логичност’ можете да затлачите и морски бриз.

 46. @Антикомуниста

  Неуважаеми “антикомунисте”,

  Ваш цитат: „Аз не обиждам абсолютно никого, аз не споря с никого, аз не упреквам НИКОГО.“

  Вие лъжете и демагогствате!!!

  1. В продължение на години тук се упражнявахте в ОБИДИ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ехидни, високомерни и презрителни. Също така и в обиди и квалификации към всеки който не е Иво Инджев и ви е репликирал на обидите. Всички съблогъри го помнят и знаят!!!

  Това че напоследък сте решил да се упражнявате в стилно и цивилизовано словесно жонгльорство и си търсите спаринг партньор за това занимание тук, вече не може да поправи нещата – не лъжицата, а кофите с катран са вече хвърлени в кацата с мед и то именно от вас.
  Това че някои съблогъри като например Д.Савова, Г. Николов, моя милост и др. ви отговориха подобаващо остро е именно ваша заслуга – каквото повикало такова се обадило!!!

  2. Вие стигнахте дори то твърдения за „заслугата на Германия за спасяването на Европа от комунизма“, това е по смисъл вашият „бисер“ изплют в едно от многобройните ви писания.
  Така обявихте Нацистка Германия за спасител, и това е жестока обида за всички европейци, окупирани по един или друг начин от Нацистка Германия през ВСВ, а за евреите , циганите, инвалидите и други групи хвърлени в месомелачката на ВСВ е просто чудовищна гавра. Аз лично се чувствам обиден може би и други са обидени от това.
  Ако се наложи ще изгубя време да го потърся но ще го изкопая това изявление от предишните ви коментари.

  По мое разбиране на ситуацията, тя е безнадеждна за вас в тоя блог, никога няма да бъдете приет за нормален диалог тук и напразно се опитвате да го търсите.

 47. За най-изисканите читатели ще приложа познатия наичен метод на “теченията”.
  Според комунистическата пропаганда, само комунистите са призвани да се борят срещу “фашизма”. Те твърдят че са започнали тази борба през септември 1923г., когато вдигат бунтовете. Но това е 10 години преди в Германия да спечел изборите германската Националсоциалистическа работническа партия. Да, но тази партия няма абсолютно нищо общо с държавата Царство България, нито пък режима в Германия се пренася в България. Съветския Съюз пък засилва отношенията си с Германия, а с България все още няма дипломатически отношения. И едновременно , разбира се неофициалано, по линия на Коминтерна, Съюза се бори хем срещу “фашизма” в България, хем срещу “фашизма” в Германия, въпреки че там няма такъв. Нали виждате още откога се фирмира течението….
  Идва войната и борбата срещу тези фашизми се прекратява, защо ли?-комунистите не казват. Минават две години от войната , същото и чак когато Германия напада Съветския Съюз, тогава последния възобновявя борбата, възобновяват я и българските комунисти срещу своята държава. Налице ли е подновяване на течението, ами разбира се.
  След войната, въпреки че Германия е победена, борбата срещу фашистките прояви в България продължава десетилетия, дори и днес.Е , това ако не е течение, какво е?
  Публикуваната снимка в другата тема между Бойко Борисов и руския амбасадор Макаров е символ точно на това течение и при тези здрави длани на двамата комунисти, да очаква някой че течението ще бъде прекратено и руското влияние заличено е акт на хронична наивност. Ха нека на фона на тези чекистки усмивки, някой да каже кога ще бъде разрушен първия окупационен Моч????
  Всеки мълчи….и ще продължава да мълчи, защото вътрешно не вижда обратното…..

 48. Уважаеми GG, в политиката, дипломацията, междудържавните отношения няма такова понятие на “груповост”, “съвкупност” както през ВСВ няма групови или обобщаващи войни, няма групови разговори и преговори, разбира се и договори.
  Въобще общото, груповото и подобни не се прилагат в дипломацията.
  Ето например случая с Япония и България, които са членове на Тристранния пакт. Те не воюват срещу Съветския Съюз по време на Германо-Съветската война, някой да им се е присмял или обвинил?
  Значи всяка държава си следва своя държавна политика и много-много не се интересува от “общото” и “груповото”.
  Защо комунистите досега не са се подиграли на България че не е взела участия във войната на Германия и съюзниците й срещу Съветския Съюз. Била помагала на Германия, добре, помагала е, а Съветския Съюз не помагаше ли на Германия при окупацията на Полша, не й ли помагаше във войната срещу Югослявия и Гърция. Комунетата не искат да отворят данните с огромната съветска помощ към Германия до 22 юни 1944г. Но тогава България съвсем не е протестирала и искала да открива представителства в Съветския Съюз, нито е издавала декларации за прекратяване на дипломатическите му от отношения с Германия.

 49. @Клюкар: Системата от слагане на + и – не проверява интелекта, а единствено до колко даден коментар се харесва от останалите съ-блогъри. Естествено е нужен и контрол по проксита за да не се окаже, че един човек гласува под различни никове много пъти. Не е нужно натрупването на минуси да води до “бан”. Достатъчно е, че коментиращият може да се (само)оцени доколко изказванията му резонират с аудиторията. Точно липсата на +/- оценка, позволява безконтролно налагане на мнението и присъствието на даден коментиращ, без да има обратна връзка с мнението на останалите.
  Според мен блогът е много желана мишена за провокации. Трябва да се има предвид, че това е един от много малкото разпознаваеми медийни ресурси в БГ нета, говорещи в детайли и задълбочено за подривната дейност на Русия по света и у нас. Населването на блога с агресивни коментатори и тролове е един отличен начин да бъде отблъсната много от потенциалната му аудитория. Такива „номера“ са сериозен бизнес за много трол-фирми в момента. Разбира се изцяло г-н Инджев е човекът, който трябва да вземе решение и да има концепция за стопанисването на блога си.

 50. @Клюкар: По-горе ме цитирате неточно. Като хора споделящи мнения факти и т.н. съм посочил Георги Николов, Стамбо и AWACS. За лекциите по история на Антикомунист в тази нишка съм си казал мнението ясно.
  И аз не одобрявам забележките на AWACS към Георги Николов. Но извън това намирам повечето му постове за ценни. Част от тях засягащи БГ армията и динамиката на международната политика са много интересни и дават информация и препратки към данни, които иначе едва ли лесно бих намерил. А относно комуникацията в блога-на мен публицистиката в блога ми харесва, фактите в дискусиите също, но не и според мен изкуствено създаваните и раздувани конфликти. Все пак много хора влизат в мрежата за да помислят и общуват докато си почиват на чаша кафе, а не за да воюват. Както казах и по-горе, мисля че част от пишещите са платени тролове.

 51. @Антикомунист: Уважавам ерудицията ми, но моля Ви отчетете напълно добронамереният ми съвет. Изразявайте се кратко (!) и ясно за да може мисълта Ви да се разбира от първия ред и избягвайте даскалския тон (може би го правите несъзнателно, но дразни).
  Аз самият си изкарвам хляба с анализи и смятане и точността на формулировките е професионална деформация. Но дори и химията, физиката и математиката често популярни названия са се наложили над чисто академичните. И когато под популярното име се разбира точният смисъл (както под пакт Рибентроп-Молотов не само един документ а няколкото документа подписани през Абгуст Септември 1939) няма проблем.

 52. Към EVRYONE ELSE:

  Моята благодарност за информацията относно сключения търговски договор между Германия и СССР от 19 август 1939 г. Сега се сетих и за друг факт, упорито и яростно отричан от съветската, постсъветската и путинската пропаганда, която продължава да се титулува “историческа наука”, т. е. ръководена от кадрите на идеологическите отдели на ЦК на КПСС. Та става дума за секретното заседание на Политбюро на ВКП /б/ – на което Сталин излага стратегическите си цели с планираното сключване на пакта с Хитлер – заявява, че това е моментът, който болшевиките не трябва да изпускат – да се запали огънят на световната комунистическа революция, като се даде карт бланш на Хитлер да започне войната в Европа.

 53. Запълвам само един пропуск в по-горния си постинг – въпросното заседание на Политбюро на Болшевишката партия се е състояло също на 19 август 1939 г. Не знам дали тук съм споменавал, но препоръчвам на участниците в блога да прочетат статията на проф. Вячеслав Дашичев “Сталин в края на 30-е”, публикувана във в-к “Московские новости” в началото на м. август 1989 г. Тогава се навършиха 50 години от сключването на пакта “Рибентроп – Молотов”. Впечатли ме написанато в статията и особено следното: В разговор с Георги Димитров, Сталин излага стратегията си за разпалването на “световния революционен пожар” и заявява, че действията на Хитлер, без самия той да го съзнава, подриват устоите на западния свят, на капиталистическата система, на западните демокрации. Ние, посочва Сталин, нямаме нищо против те /т. е. Хитлер и западните демокрации/ да се посбият.

 54. До GG
  1.ДОБРО УТРО !
  “Да се чете “уважавам ерудицията Ви””
  И каква е ЕРУДИЦИЯТА на АНТИКОМУТИСТ, деклариращ:
  “Аз, Анткомуниста твърдя че Съветския Съюз е провел борба срещу “фашизма и нацизма” и ги е победил съвем категорично.” , след като СъвеЦката армия НЕ Е СТЪПВАЛА в Италия?
  И каква е ЕРУДИЦИЯТА на АНТИКОМУТИСТ,
  не различаващ ФАШИЗМА от НАЦИЗМА, които са твърде РАЗЛИЧНИ идеологии?
  И каква е ЕРУДИЦИЯТА на АНТИКОМУТИСТ,
  с твърдението му за „заслугата на Германия за спасяването на Европа от комунизма” ?
  Оставям настрана УМИШЛЕНИТЕ му ОБИДИ КЪМ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ехидни, високомерни и презрителни.
  Или и ти си ОТ СЪЩИЯТ ДОЛ ДРЕНКИ?

  2. Относно “Системата от слагане на + и – ” , само правиш услуга на Пешо Пръча /ако ме разбираш/.
  Ние тук сме приятели и СЪМИШЛЕНИЦИ/често и диверсанстващи манипулатори/, които ВЗАИМНО се подкрепяме и ОБМЕНЯМЕ информация и знание, най-вече от г-н Инджев.
  И ПОДЧЕРТАВАМ- това е само едно мое мнение, което НЕ НАЛАГАМ НА НИКОГО!
  До АНТИКОМУНИСТ.
  Поклон пред ГЕНИЯ Зигмунд Фройд!
  При заострено внимание ДА, но ОБИЧАЙНО никой не може да избяга ОТ ПОДСЪЗНАНИЕТО СИ!
  Уж пуктоално точен АНТИКОМУНИСТ, а отново в POSTED BY АНТИКОМУНИСТ | АВГУСТ 18, 2017, 04:03:
  -“призвани да се борят срещу “фашизма”.
  – “срещу “фашизма” в България,”
  -“срещу “фашизма” в Германия”
  -“срещу тези фашизми”
  -“борбата срещу фашистките прояви”
  ГЕНИАЛЕН Фройд!
  Миг невнимание и пак си в своето ПОДСЪЗНАНИЕ!
  П.П.
  100г. Велика Октомврийска СОЦИАЛИСТИЧЕСКА Революция!/ВОСР/
  100г.Международен ТЕРОРИЗЪМ и ДЪРЖАВЕН бандитизъм ПО СВЕТА И У НАС!
  16 април 1925 г., Велики четвъртък,
  Атентатът в храм „Света Неделя“ е най-тежкият терористичен акт в историята на България и света.
  Социалисти-московски терористи взриват храма.Ранени са над 500, убити са над 200- от тях 13 генерали-повече от загиналите във ВСИЧКИ ВОЙНИ,които България е водила!

 55. Borislav,

  Аз Ви благодаря, че сте обърнали внимание на документа.
  Вероятно познавате следващата директива с която се връщам при Вистула (Висла) от първия си коментар. Разходките край нея са паметни…

  Директива по прямому проводу К.Е. Ворошилова командующим БОВО и КОВО об отводе войск к разграничительной линии между советскими и немецкими частями в соответствии с секретным протоколом к «Договору о ненападении между Германией и СССР»1
  21.09.1939

  Москва

  У аппарата комбриг Василевский. Здравствуйте тов. комдив. Приказано лично Вам принять следующую директиву наркома2. Передаю немедленно по прямому проводу через начальника штаба. Минск, командующему БОВО; Проскуров, командующему КОВО. Карта 25 в дм.
  1. Части германской армии по договоренности с нами, начиная с 22 сентября, отводятся на разграничительную линию между германскими войсками и Красной Армией, а именно, на западный берег р. Пис[сы] до ее устья, западный берег р. Нарев до ее устья, правый берег р. Буг до ее устья, западный берег р. Висла до устья р. Сан, западный берег р. Сан до ее истоков. Отвод германских войск будет совершен с таким расчетом, чтобы, делая каждый день переход примерно в 20 км, закончить его: на западный берег р. Висла у Варшавы — к вечеру 4 октября и у Демблина — к вечеру 3 октября, на западный берег р. Писса — к вечеру 28 сентября, на западный берег р. Нарев у Остроленка — к вечеру 30 сентября и у Пултуска — к вечеру 4 октября, на западный берег р. Сан у Перемышля — к вечеру 27 сентября и на западный берег р. Сан у Санок и южнее — к вечеру 28 октября.
  2. Во избежание возможных провокаций, диверсий от польских банд и т.п., германское командование принимает необходимые меры в городах и местах, которые переходят к частям Красной Армии, к их сохранности, и обращается особое внимание на то, чтобы города, местечки и важные военные оборонительные и хозяйственные сооружения — мосты, аэродромы, казармы, склады, желдорузлы, вокзалы, телеграф, телефон, электростанции, подвижной железнодорожный состав и т.п. как в них, так и по дороге к ним, были бы сохранены от порчи и уничтожения до передачи их представителям частей Красной Армии.
  3. Приказываю войскам Белорусского и Киевского особых военных округов с рассветом 23 сентября начать движение к указанной разграничительной линии, руководствуясь следующим:
  А. Движение войск организовать с таким расчетом, чтобы имелась дистанция между передовыми частями колонн Красной Армии и хвостом колонн германских частей в среднем до 25 км с тем, чтобы выйти: к вечеру 28 сентября на восточный берег р. Писса, к вечеру 1 октября на восточный берег р. Нарев у Остроленка и к вечеру 5 октября — у Пултуска, на восточный берег р. Висла у Варшавы — к вечеру 5 октября и у Демблина — к вечеру 4 октября, на восточный берег р. Сан у Перемышля — к вечеру 28 сентября и у Санок и южнее — к вечеру 30 сентября.
  Б. Для разрешения вопросов, могущих возникнуть при совершении передвижения войск и при передаче германскими частями и приеме частями Красной Армии районов, пунктов, городов и т.п., выделить на каждой основной магистрали движения наших войск специальных делегатов в составе представителя штаба дивизии или политотдела дивизии или танковой бригады, которым связаться с делегатами отводимых германских частей и выяснять и регулировать все возникающие вопросы. 9 их делегатов персонально назначить Военным советом армии, проинструктировать и фамилии их сообщить Военному совету округа и мне.
  4. При обращении германских представителей к командованию Красной Армии об оказании помощи в деле уничтожения польских частей или банд, стоящих на пути движения мелких частей германских войск, командование Красной Армии (начальники колонн), в случае необходимости, выделяет необходимые силы, обеспечивающие уничтожение препятствий, лежащих на пути движения.
  5. При движении наших войск на запад, нашей авиации разрешается летать до линии авангардов колонн наших частей и на высоте не выше 500 м. Соответственно и германская авиация будет летать только до линии арьергардов германских войск и не выше 500 м. После занятия основной демаркационной линии по р. Писса, Нарев, Буг, Висла, Сан от устья до истока, нашей авиации запрещается перелетать вышеуказанную линию, что не должна делать и германская авиация.
  6. Войска округа совершают передвижения, имея в основе состав сил в армиях и главную группировку, согласно моей директиве3. № 17 000.

  Народный комиссар обороны СССР К. Ворошилов

  РГВА. Ф. 35084. Оп. 1. Д. 7. Лл. 24–30. Телеграфная лента.

 56. Извинете ме, г-н Инджев и приятели!
  Последно включване, за да съоръжа с факти коментара на Borislav. Става дума за КОМИНТЕРНОВСКИЯ ПЛЪХ, който изгриза България:

  Из дневника Генерального секретаря Исполкома Коминтерна Г.М. Димитрова
  07.09.1939

  «… — В Кремле (Сталин, Молотов, Жданов).
  Сталин:
  — Война идет между двумя группами капиталистических стран (бедные и богатые в отношении колоний, сырья и т.д.).
  За передел мира, за господство над миром!
  — Мы не прочь, чтобы они подрались хорошенько и ослабили друг друга1.
  — Неплохо, если руками Германии было расшатано положение богатейших капиталистических стран (в особенности Англии).
  — Гитлер, сам этого не понимая и не желая, расшатывает, подрывает капиталистическую систему.
  — Позиция коммунистов у власти иная, чем коммунистов в оппозиции.
  — Мы хозяева у себя дома.
  — Коммунисты в капиталистических странах в оппозиции, там буржуазия — хозяин.
  Мы можем маневрировать, подталкивать одну сторону против другой, чтобы лучше разодрались.
  — Пакт о ненападении в некоторой степени помогает Германии.
  — Следующий момент подталкивать другую сторону.
  — Коммунисты капиталистических стран должны выступать решительно против своих правительств, против войны.
  До войны противопоставление фашизму демократического режима было совершенно правильно.
  — Во время войны между империалистическими державами это уже неправильно.
  — Деление капиталистических государств на фашистские и демократические потеряло прежний смысл.
  — Война вызвала коренной перелом.
  — Единый народный фронт вчерашнего дня — был для облегчения положения рабов при капиталистическом режиме.
  — В условиях империалистической войны поставлен вопрос об уничтожении рабства!
  — Стоять сегодня на позиции вчерашнего дня (единый нар. фронт, единство нации) — значит скатываться на позиции буржуазии.
  — Этот лозунг снимается.
  — Польское государство раньше (в истории) было нац. государство. Поэтому революционеры защищали его против раздела и порабощения.
  — Теперь — фашистское государство угнетает украинцев, белорусов и т.д.
  — Уничтожение этого государства в нынешних условиях означало бы одним буржуазным фашистским государством меньше!
  — Что плохого было бы, если в результате разгрома Польши мы распространили социалистич. систему на новые территории и население.
  Мы предпочитали соглашение с так называемыми демокр. странами и поэтому вели переговоры.
  — Но англичане и французы хотели нас иметь в батраках и притом за это ничего не платить!
  — Мы, конечно, не пошли бы в батраки и еще меньше, ничего не получая.
  Надо сказать рабочему классу —
  — Война идет за господство над миром;
  — Воюют хозяева капиталистических стран за свои империалистические интересы.
  — Эта война ничего не даст рабочим, трудящимся, кроме страданий и лишений.
  — Выступить решительно против войны и ее виновников.
  — Разоблачайте нейтралитет, буржуазный нейтрал. стран, которые, выступая за нейтралитет у себя, поддерживают войну в других странах в целях наживы.»

  РЦХИДНИ. Коллекция документов.

 57. @Клюкар: Антикомунист знае доста много. Ако го казва кратко, точно, ясно и без назидателен тон (уви не го прави) не ми пречи да го чуя дори и да не съм съгласен с него.
  Вече и аз минавам на ти; в тази нишка се опознахме добре и научих доста. Това Зигмунд Фройд наистина е велика работа. Ти най-добре знаеш кое е от полза на Пешо Пръча понеже той не е мой, а твой познат. Също и дядо Дончо.
  Както казах и по-горе блога е важен и уникален ресурс в БГ нета, и определено е обект на трол атаки. Има много варианти на тролове. Един от по-хитрите е трол маскиран като почитател, използван за селектиране на коментатори и в определена степен на аудитория. Една такава най-примитивна форма на социално инжинерство.
  Словесните конструкции могат да се анализират статистически и ако се следят постовете в блога се натрупва достатъчно материал за да се направят изводи с висока увереност. Това лесно става през архива и е един отличен начин човек, ей така, за кеф да упражни уменията си. При желание от г-н Инджев с радост ще споделя резултатите, било във форума било по email.

 58. До EVERYONE ELSE:

  Много съм Ви благодарен за последния постинг, в който правите достояние документи, относно придвижването на войските на Червената армия към полската граница и в самата Полша. Прочетох ги с интерес и ще ги чета още много пъти, защото те са ценен извор за търсачите на историческата истина. Вероятно ще попаднем под ударите на готвения от Путин или вече приет закон,гласящ “За изкривяване и оклеветяване ролята на Съветския съюз във Втората световна война” който подлага на преследване лицата, които си позволяват да имат различно мнение от това, налагано от путинската пропаганда. Как този закон ще преследва онези, които се позовават на неоспоримите и признати от самата Русия факти, че именно НКВД избива полските офицери в Катин, че през 1933 г. германските комунисти гласуват за Хитлер, че на съветските полигони се обучават германските танкисти и пилоти на бойни самолети, че към 22 юни 1941 г. Червената армия е била в бойно разположение за настъпление, а не за отбрана и пр. и пр. факти, които Путин и пропагандата му няма как да отрекат?! Но изглежда в Русия, както и в България, впрочем, всякакви абсурди за възможни.

 59. И още едно допълнение: Какво ще каже путинската пропаганда за съучастието на Сталин в кървавия разгром на Варшавското въстоние от м. август 1944 г., когато нарежда на войските на Червената армия да спрат на източния бряг на Висла и да наблюдават безучастно избиването на варшавяни от СС-войските на Химлер?! Наскоро по руския Первый канал се опитваха да отричат този факт и определиха избухването на въстанието като “борба за власт”?!

 60. GG:

  Добре е да чуем, че някой се грижи за блога.

  И аз го следя, но съвсем скромно –
  без аналитика и статистика. Разполагам с интуиция и дребен на ръст слуга (разум).

  За мен няма голямо значение дали коментарът е от трол или не. Реагирам на казаното, не на казващия i.e. всеки има равен старт в смислообразуването.
  Тролът губи своя шанс в момента в който прецени, че е натрупал достатъчно символичен капитал за да продуцира външна воля. Това е видимо.
  Не мисля, че троловете имат голям шанс в този блог. И за жалост рядко са забавни. Понякога казват и смислени неща. Апропо, имах една котка дето се оказа, че се храни в няколко съседски къщи; чат-пат мъркаше добре.

 61. @EVERYONE ELSE: Вие сте аргументиран и предоставяте интересна нетривиална информация и доказателства към нея, точно както и в тази нишка, което реално допринася за ценността на форума.
  Тролове в стил форумите на Фактор, Фрог и т.н. които казват колко велик е Путин, тук наистина нямат шанс. Но смислообразуването, както добре се изразихте, е крехко и обикновено се манипулира по по-хитри пътища.

 62. GG:

  ‘Но смислообразуването, както добре се изразихте, е крехко и обикновено се манипулира по по-хитри пътища.’

  Действително е така, но на лъжата краката са къси, а опашката дълга – затова лесна за настъпване.

 63. вместо ‘лъжата’ да се чете ‘хитростта’

 64. Borislav,

  Нали знаете, че законите са няколко, идват на талази. Има един от 2014 г. https://rg.ru/2014/05/07/reabilitacia-dok.html , но миналата пролет радиоточките на несекващата ботоксова умисъл обявиха, че сергей миронов работил върху законопроект ‘вводящий уголовную ответственность за искажение истории и оскорбление памяти ветеранов и участников ВОВ’.

  Страх ме е да топна крак в Черно море… да ме не всмукне някоя кремълска пираня.
  🙂

 65. До EVERYONE ELSE:

  Благодаря Ви за вниманието, което сте отделили на коменара ми. Споделям Вашето усещане за Черно море. Да се надяваме, че както нищо на света не е вечно, така и властта на путинското мракобесие и българските му адепти-еничери няма да е вечна!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.