Далай Лама позна за българското членство в НАТО- сега го пожелава на Русия

Духовният водач на Тибет Далай Лама се прояви и като духовит ( полубог, какъвто е за вярващите будисти в Тибет). В интервю за руския вестник “Комерсант” , той заяви, че мечтае щабът на НАТО да се премести в Москва.

Тибетският лидер в изгнание поясни, че “ руският манталитет” е символ за враждебна на НАТО сила. Ето защо с едно преместването на щаба на Алианса в Москва “ на всички психологически ще ни олекне, ще се появи усещането, че сега вие ( т.е. руснаците – бел. ivo.bg) и американците сте заедно”!

Пожеланието на Далай Лама не включва хипотезата Русия може да победи НАТО, а само мечтата Русия …да се окаже на практика победена на терена на собствената й самоизолация и враждебност към Запада, пожелавайки сама да се присъедини към него. С други думи Далай Лама пожелава на Русия да осъществи древния римски принцип : “ако не можеш да победиш врага, присъедини се към него”. Препоръката му може да се разчете и като “всуе се пънете, по-добре бъдете реалисти и се възползвайте от реалността”.

Нещо подобно се случи на ( малка) България.  Далай Лама ни го пожела през 1992 г., когато беше на първо посещение у нас. То стана една от най-ключовите илюстрации на рязката ( все пак) промяна в позиционирането на страната ни в световната координационна система след падането на Берлинската стена.

Scan 34

Преди 25 години, когато Атлантическият клуб беше домакин на тази визита в България ( видно от снимката с автора на тези редове), появата на Далай Лама в София беше “сензационна новост”, а очакванията България да стане член на Атлантическия алианс бяха повече от мираж. Пожеланията от рода на това, изглеждаха като малко вероятна песпектива, родена от ума на шегаджия.

Винаги добре приетият на Запад и винаги гоненият ( за да не дразнят Мао и наследниците му в Китай) от източните ( и др. подобни) диктатури Далай Лама се оказа пророк- не точно в родината си, но поне по отношение на България. Още по-фантастично е пожеланието му Москва да стане столица на НАТО.

Но да не пречим на мечтателя да мечтае и да не му се присмиваме. Защото той е също така и визионер, надживял доста величини в международната политика, оказали се с малотраен срок на годност.

И накрая, ако позволите, една фриволна аналогия и от мен: изказването на Далай Лама напомня на прословутата интродукция на Мартин Лутър Кинг , в речта му, която започва с “имам една мечта”, повтаряйки фразата три пъти.

Кинг се бореше за мир. Далай Лама – също, съзнавайки, че само промяната в “руския манталитет” може да гарантира стабилно световния мир.

7 мнения за “Далай Лама позна за българското членство в НАТО- сега го пожелава на Русия”

 1. Полубожеството очевидно е чело БЖЕЖИНСКИ! Много преди това му пожелание полякът-американец вместо да мечтае, най-категорично твърди: Русия ще се свие в границите си от времето на княз Святослав, а Москва ще се управлява от американски префект!
  Само едно не предрече ЧОВЕКЪТ ЗБИГНЕВ – С колко бекерела ще трябва да преглътне човечеството рухването на ТЪМНАТА ИМПЕРИЯ и колко милиона живота ще се наложи да вгради човечеството в постройката на НОВИЯ СВЯТ?!

 2. Не съм чел Бжежински,но съм чувал приятели да го цитират как отговорил на въпроса “Кога ще се оттървем от комунизма?”, че колкото години сме били под комунистическо влияние, толкова години после ни трявали да се оттървем…
  Това за БГ значи 2035 г. ако допуснем че през 89та сме го махнали и не сме под негово влияние вече. Това обаче мнозина ще поставят под съмнение и ако ги послушаме се оказва че ще се оттървем не по-рано от 2090 г. ( 2017+(2017-1944)=2090 )
  Сега ако преместим тия разсъждения в русия сметката е следната – 2017+(2017-1917)=2117 г.
  Така че ако чакаме да има някакви наченки на омекотяване на чугуна и бетона в главите на руснаците трябва да изчакаме още 100 гдини минимум.

  Но съюзяване с Русия е противопоказано както за ЕС така и за НАТО поне ако се поучим от неотдавнашната история:
  1) Съюзът на СССР и Германия завърши ужасно с една отвратителна война с колосални загуби и рани които и днес не са зарастнали
  2)Съюзът на СССР със вече съюзните САЩ и Великобритания също завърши зле, със серия от войни – Корейската, Виетнамската, Студената които и сега измъчват въвлечените в тях страни и народи

  Защо ни трябва нов съюз с русия като с тях неминуемо ще завърши по същия начин ????

 3. От устата на полубог Далай Лама, чрез посредничеството И на Иво в божиите уши, as soon, as possible:
  Само една корекция в заглавието. Изпуснато е едно а след ЛамА.

 4. Г-н ROSSEN IORDANOV
  Казвате:”Не съм чел Бжежински,но съм чувал приятели да го цитират как отговорил на въпроса “Кога ще се отървем от комунизма?”, че колкото години сме били под комунистическо влияние, толкова години после ни трявали да се оттървем…”
  Аз доста съм чел Бжежински, но НИКЪДЕ не съм срещал подобно твърдение.
  Ще бъда благодарен на съблогарите, ако някой ПО-ТОЧНО локализира източника.
  На мен ми се струва, че това е едно от многото измислени БИБЛИОТЕКАРСКИ “цитати”
  Както при първоначалното разграбване и раздаване на куфарчетата от Луканов измислиха, че в САЩ бизнесмените казвали “Не питай откъде ми е ПЪРВИЯ милион!”
  Точно обратното!
  В САЩ дори има поговорка:
  “Има две неща, от които няма отърване-ДАНЪЦИТЕ и СМЪРТТА”
  Справка- Ал Капоне!
  АЗ ТВЪРДЯ, че ако ни окупират САЩ, ще се оправим само за 6/шест/ години!
  Справка- Япония и Германия!

 5. @ ROSSEN IORDANOV:
  Уважаеми, г-н Йорданов,
  Доколкото съм запознат с българските преводи на Бжежински, с подобни срокове относно лечението от комунизъм той не се е ангажирал. Предаденото Ви от Вашите приятели е по-скоро перифраза на библейската притча за Мойсей от Изход/а/.
  Според мен, не бива да се смесват два коренно различни въпроса – комунизмът, като практика /форма на държавно управление/ и комунизмът като идеология /състояние на духа, светоусещане/. Разликата е съществена – както между категориите ЦЪРКВА И РЕЛИГИЯ /вяра в Бога/. Очевидно отърването /както формулирате процеса Вие/ в първия случай е еднократен акт, допускащ радикален подход, неизискващ изчакването „да умре и последният, роден в робство”, докато във втория… Вторият процес е перманентен и ни отвежда към политическата култура на хората, които има намерение да защитава. Според всеобщото схващане на зрящите комунизмът като вяра /религия/ е „спасението”, изповядвано от непълноценните в някаква степен индивиди на популацията.
  Ето брилянтната трактовка на д-р Венелин ГАНЕВ по темата:
  „Пред антикомунистите стои задачата да покажат моралната несъстоятелност на проповядвания от редица „прогресивни интелектуалци” прогресивистки утилитаризъм, т. е. да разкрият моралната истина за „комунистическия тоталитаризъм”. /…/ На второ място, антикомунистите трябва да противостоят на комунизма като тип мислене за държавата и властта.”…………………………………………………………………………..
  „От тази гледна точка разпадането на комунистическата империя означава малко или почти нищо; очевидният морален и политически крах на един експеримент не бива да скрива от очите ни факта, че духовните и интелектуални предпоставки, които направиха възможен този експеримент, продължават да съществуват. И затова антикомунизмът ще има смисъл дотогава, докогато комунизмът си остава изкушение – макар и неосъзнато – за модерния човек.”
  Колкото до Русия – според мен, всякакви опити за аналогия, логически анализ и екстраполация във времето са неприложими /умом не поймеш/ ! В случая бих се позовал на неповторимата Людмила УЛИЦКА:

  „Накрая бих искала да кажа още нещо: аз живея в Русия, аз съм руска писателка от еврейски произход и с християнско възпитание. Моята страна днес е обявила война на културата, обявила е война на ценностите на хуманизма, на идеята за свободата на личността, на идеята за правата на човека, изработвана от цивилизацията през цялата й история. Моята страна е болна от агресивно невежество, национализъм и имперска мания. Срам ме е за нашия парламент – невеж и агресивен, срам ме е за правителството – агресивно и некомпетентно, за ръководителите на страната, поклонници на силата и хитростта, представящи се за супермен, срамувам се за всички нас, за народа, изгубил нравствените си ориентири.
  В Русия културата претърпя жестоко поражение и ние, хората на културата, не можем да променим самоубийствената политика на нашата държава. В интелектуалното съобщество на нашата страна бе извършен разкол: отново, както в началото на века, срещу войната застана малцинството. Моята страна всеки ден приближава света към нова война, нашият милитаризъм вече е изострил нокти в Чечения и Грузия, а сега тренира в Крим и Украйна. Сбогом, Европа, боя се, че никога няма да ни се удаде да влезем в европейското семейство на народите. Нашата велика култура, нашите Толстой и Чехов, Чайковски и Шостакович, нашите художници, артисти, философи, учени не успяха да обърнат политиката на религиозните фанатици на комунистическата идея в миналото, нито на алчните безумци днес.
  Триста години ние, хората на културата, черпим от едни и същи извори – нашия Бах и нашия Данте, нашия Бетховен и нашия Шекспир, – и не сме губили надежда. Но днес на нас, хората на руската култура, на тази малка нейна част, към която принадлежа и аз, ни остава да кажем само едно: “Сбогом, Европа!”.”
  Така, че за никакво „омекотяване на чугуна и бетона”, за никакви съюзи /от какъвто и да било десен/ и дума не може да става!
  КАРТАГЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН!

 6. @Господата Клюкар и Павел Тинков
  Уважаеми Господа,
  Благодаря Ви за изчерпателните и много съдържателни реплики по въпроса за Бжежински. Това бе прието с известна доза съмнение и от мен тогава но тъй като ми бе повторено няколко пъти… и то от не кой да е а от човек на когото се доверявам.
  Иначе се радвам че мненията ни съвпадат по главния въпрос в моя пост, а именно този за „съюза с русия“. Моето мнение е затвърдено не толкова от примерите които съм посочил, а поради това че съюз със страна чийто елит и народ са обладани от ( и непрекъснато подклаждащи ) неистовата и болезнена обсесия да се самовеличаят и самопоказват като най-велики, най-добри, най-възвишени, най-способни от всички други, без реална база и доказателства за всичко това може да донесе само вреди, беди и неприятности за ЕС и НАТО (пък и за всички други които желаят такъв съюз с тях).
  Много се радвам дори че стана така, защото след десетина дни ще пътувам за България и непременно ще покажа Вашите реплики на приятеля ми. Надявам се не, а съм убеден че и той ще ги приеме и ще признае заблудата си, все пак го познавам от детството ми като убеден и завършен мой съмишленик и противник на мита за „освобождението“, на идеята на комунизма и т.н., започнал да си задава въпроси още от малък и търсещ отговорите им (между другото неговата майка е била крита от баба му и дядо му на тавана в самия разгар на „освобождението“ – септември 1944 в продължение на двайсетина дни, защото била на 17 г.). Така че няма да има проблем, ще го обсъдим това задължително. Ако се намерят пък истински цитати, обещавам да напиша тук.
  Поздрави!!!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.