Тръмп екипа си мени, но нрава не – Румен Радев и екипа не си дава

Непредсказуемият президент Тръмп отново опроверга предсказанията- този път на реномираната световна агенция Ройтерс, само ден след като тя обяви напускането на Стив Банън от екипа на американския държавен глава като начин съветникът да си запази едва ли не още по-силното влияние върху Белия дом от позицията на коментатор в сайта Breitbart. http://e-vestnik.bg/26901/zashto-si-tragna-stiv-banan-posledniyat-ot-parviya-ekip-na-tramp/

На основателното предположение на Ройтерс, че основен въпрос ( и проблем) за Тръмп е политиката в областта на отбраната и конкретно за американската роля в Афганистан, американският държавен глава отговори с изненадващ ход: буквално преобърна обещанието си да намали ангажимента в Афганистан. Точно обратното, обяви неговото продължаване чрез изпращане на нови хиляди военни на терен и дори го определи като безсрочен ход, зависещ не е от календара, а от фактическото състояние на противопоставянето на талибаните. С други думи, Тръмп не само се отметна от едно от най-често повтаряните си предизборни обещания, но и ескалира американското участие в Афганистан.

Дотук изненадата е достатъчно голяма. Обаче с това тя не свършва. Неговият най-важен до вчера съветник, от когото се очакваше да запази лоялността си и след като напусна поста в администрацията, че и дори да засили подкрепата си за своя бивш работодател в Белия дом, изригна остро срещу решението на Тръмп. Нарече го “фурнаджийска лопата” и “най-лошият президент” на САЩ.  https://www.actualno.com/america/doskoroshnijat-glaven-syvetnik-na-trymp-go-srina-za-afganistan-toj-e-furnadjijska-lopata-news_629112.html

Никой не вярва, че самият Тръмп е променил с нещо възгледите си, близки до тези на Стив Банън, определян като неонацист, расист, антисемит и краен консерватор. Реакциите на президента след сблъсъците в Шарлотсвил преди броени дни показаха, че Тръмп не желае да заклейми ясно расовите подбуди на претендиращите за превъзходството на бялата раса екстремисти, които пък му отвърнаха с благодарности за жеста да постави (поне) знак на равенство между тях и противниците им, легитимирайки по този начин хората от мелето с изпружените в хитлеристки поздрав ръце и с факли, напомящи за нацистките сборища и за белия расизъм в Америка.

Едно нещо обаче Тръмп вече показа достатъчно категорично: че и без да мени нрава си, няма проблем да смени екипа си, който има сроден на неговия нрав. Това не вещае дълголетие на точно този президент на поста му, атакуван и без това от многобройнте му врагове в американската политика. Сега вече президентът реже и клона, на който седи, чрез  готовността си да принася в жертва най-верните си хора от най-близкото си обкръжение.

Следва любиният ми въпрос по аналогия ( отново със задължителната уговорка за условностите в сравнението между САЩ и България): какво (не) се случва у нас в това отношение?

Справедливият и кратък като изстрел от Макаров отговор е: нищо. Не искам да кажа , че нашият президент е тъп, но че е упорит в охраняването интересите на охранителите си, също вече няма съмнение. Обградили са го с русофилски помагачи от самото начало на изгряването му в политиката, където беше изстрелян от руска ракета-носител. И той си лети по зададената траектория без отклонения.

Или може би заявлението му вчера, че ремонтът на съветските Миг 29 би струвал на България колкото покупката на нови изтребители е опит да демонстрира тъкмо такова отклонение?

Това ще стане ясно след посещението му в САЩ през септември. Дали и там ще се изявява като зле прикрит лобист за сделка с неутрална Швеция или ще признае логиката натовска България да има на въоръжение най-разпространения в страните  от алианса боен самолет, произведен в САЩ ( без позоваване на изключения, като Унгария)?

А засега в мътилката от витаещи въпроси около президента Радев, обкръжен от преторианците на Кремъл, не се вижда и намек за раздяла с тази кохорта. Как точно тя ще се изяви при държавната му визита във Вашингто, остава загадка в рамките на низшия пилотаж, който Радев демонстрира по този въпрос. Неговият Стив Банън се казва Иво Христов и е много близък нашистки аналог на американския съветник, подал оставка вчера. Защото Христов е ярък представител на антиевропейското и антизападното крило в българската публицистика ( доказано чрез участието му в руски пропагаден филм по въпроса за “европейското иго” в днешна България), чиято ретрогадост е толкова ретро по смисъла на дърпането към едно отречено със закон минало на страната ни, че само избирателно слепите и глухите отказват да го забележат.

Тръмп се показа с прогонването и на последния си близък съратник от началото на политическата му битка в ролята на завършен дипломат в рамките на шегата, че за дипломацията е изкуство да повтаряш “добро куче”, докато не намериш камък.  Защото може да си го позволи. У нас не позволяват такива волности на президента, зависим от същите външни сили, които превърнаха вътрешната ни политика в зона, изпразнена от критика спрямо путинизма.

8 мнения за “Тръмп екипа си мени, но нрава не – Румен Радев и екипа не си дава”

 1. Поздравления на ИВО за отново чудесно уловеният момент и коментар.
  На Тръмп вече Целият екип от близки съветници Пропадна. Всичките те са махнати, т.е. те се компрометираха, бяха изобличени както трябва и дойде принуденото им уволняване.
  Такова нещо Не е било там.
  Ще Пропадне един ден и самият Тръмп.
  И цялото му правителство.
  Амин!

 2. Два брилянтни хода на Тръмп и то в рамките само на няколко дни. Първо, изгони гуруто, интриганта, американският ленин-Стивън Бенън и сега, Матис е Човека, представи работеща стратегия за Афганистан. Съшевременно, наричайки нещата с истинските им имена и показвайки на Пакистан жълт картон с много ярък червеникав оттенък. Всекиму-своето!
  Колкото до родните боклуци, рр и их освен да чакаме, неизбежно е и не ще да е далеч този ден, “цамбурването на русия” това по Иво Инджев от 19.06.2017г. друго не ни остава. Военният пенсионер, Резидент Хвърчилков строго и последователно движи по модела на кремълският гном. Да не пипа ОГТ-то каквото и да му сервира стига да не го атакуват. Ясно, колективно с намаление и те,визирам тандема рр-их и ко ще цамбуркат га му дойде времето.

 3. Радев в момента е на ()резидентска (от)командировка на Дондуков2. Той в момента изпълнява заповедите на вишуто си начальство от БСП и КГБ, той не е запасняк.Не. Чуждите заповеди той не може да не изпълни, още повече че са и от политкомисари. Не на това са го учили през целата служба в БНА. На политруците в БНА не се отказва.Те досега са изградили целата му кариера в ВВС,а сега ще му “помогнат” и в “запасната” му ()резидентурна командировка. Още повече , че има и “вишучайшеТО” позволение от ГЕНЕРАЛ(ният) политкомисарски отдел на Кремъл, надзираващ и за местните си политкомисари в НРБ. Така че въпросът със запасната ()резидентура е “съгласуван” на “високо” и “ниско” ниво. Съответните партийни и резидентурни назначения са одобрени, и остава само Радев да следва заповедите на назначилите го там.
  За разлика от него Тръмп е участвал във формирането на предизборният и следизборният екип , с който ще работи.
  В голяма степен те са си негово творение, а не изпълнява чуждите наставления и заповеди.Каквито е могъл да събере- такива! И сега ,както сам си ги е избирал , така и сам ще си ги уволнява. При Радев “назначенията” ги прави друг(и),той само слага подпис и печат. Както и досега е правил в БНА. И не се налага да си мени нищо – нито “нрава”, нито “екипите” си.Защото и
  досега винаги няКОИ други са го правили вместо него, а през ()резидентурният му “запас” това важи още повече. Досега са го командвали, а…….а на Дондуков2 е главнокомандван!

 4. http://m.novini.bg/news.php?id=301042 Заливането на паметника на Съветската армия във Варшава с боя е израз на патриотизъм, реши съд в полската столица, предаде Блиц.рс.

  Днес магистрати в столицата на централноевропейската държава оправдаха двама младежи, които бяха написали върху монумента на 17 септември 2011 г. (когато се навършиха 72 години от влизането на войските на СССР в Източна Полша след подписването на Пакта Молотов-Рибентроп на 23 август 1939 г.) “Червена зараза”. По-нисша инстанция определи 10-месечна условна на поляците и постанови двамата да положат 20 часа общественополезен труд.

  Адвокатите на осъдените обжалваха решението, а съдията днес постанови, че съоръжението, издигнато в памет на съветските войници, които са загинали при освобождаването на Полша от нацистите през 1945 .г, не е паметник в смисъла на закона. Заради това двамата млади поляци не могат да бъдат наказвани.

  Варшавските власти преди четири години са намерили начин да се освободят от паметника на Съветската армия, която пораждаше разгорещени дискусии. Общинският съвет на полската столица реши да сложи монумента в музей. Причината за преместването бе мотивирано с изграждане на линия на метрото.

 5. Това за самолетите дето го изръси летчика, че не било добра идея да се купуват миг 29 е прах. Обикновено липсват действия в тази посока. И бб изръсва разни приказки за диверсификация на газовите доставки пък действивта са му за русия и за газпром.
  Пресна новина от Македония където руските шпиони под сръбски камуфлаж, се възмущават че ги шпионират. Нашите медии мълчат като комунист на разпит. Ето какво пише Радан Кънев https://m.facebook.com/radan.kanev#!/story.php?story_fbid=10155150254902636&id=544147635&refid=17&_ft_=top_level_post_id.10155150254902636%3Atl_objid.10155150254902636%3Athrowback_story_fbid.10155150254902636%3Athid.544147635%3A306061129499414%3A2%3A0%3A1504249199%3A-8706436484914294200&__tn__=%2As%2As-R

 6. @Веселин Станев:архивите и на НКВД и на българската полиция показват,че комунистите на разпит не са мълчали,а всичко са си признавали,а тези в СССР са признавали и това,което не са вършили.По добре е да се каже,че мълчи като банкер на въпроса къде са парите?

 7. Като стана въпрос за Радев, нека припомним, че неговият съветник Пламен Узунов продължава да заема своя пост, въпреки огласените му „шеги” с нацистка униформа
  http://www.mediapool.bg/dvoen-standart-prezidentat-malchi-za-savetnika-si-lyubitel-na-natsistki-shegi-news265046.html
  В същото време, в уж „националистична” Австрия затварят за 18 месеца някакъв си запалянко за един нацистки поздрав:
  http://www.mediapool.bg/18-mesetsa-zatvor-za-avstriyski-futbolen-zapalyanko-za-natsistki-pozdrav-na-stadion-news268286.html
  И Австрия и България са членки на ЕС. Но все пак – „нерде Ямбул, нерде Стамбул”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.