Смяна на кормчиите в заседналата в плитчините лодка на БНТ

Имаме нов генерален директор на БНТ. СЕМ избра Константин Каменаров – противно на очакванията, че ще “тупка топката” в полза ново продължаване на мандата на Вяра Анкова поради патова ситуация в гласуването. Противно и на надеждите на няколко политически всеядни кандидати, готови да стават началници навсякъде, където не им попречат да се издигнат.

Въздържах се да посочвам “ свой фаворит” между кандидтите да оглавят БНТ с ясната мисъл, че моята позиция, ако има някакво значение, само би послужила за обратното: да се припише някому близост до моите разбирания за политиката, с която се занимавам като политически коментатор без да се  крия зад удобната маска на безпристрастността. Отказал съм присъединяване дори към някои споделяни като идея и философия обществени инициативи по същата причина. Ако мога да съм полезен с нещо, то нека да бъде всекидневнта ми дейност по защитаване на лични позиции. Дали те имат обществено значима стойност не е моя работа да преценявам и ( почти) не ме интересува.

Ще кажа само в същия дух от личната си кментаторска камбанария, че за моя милост ( като потенцален коментатор в БНТ) положението не може да стане по-лошо при избора на когото и да било от желаещите да управляват тази телевизия. Там съм и без това практически забранен от май 2015 г.. “По-забранен” не мога да стана, а и забраната ( този път изцяло) не ме интересува- освен като знак за това що за “независимост” изповядват онези, които взимат подобни мракобесни решения в медията, хвалена редовно  като “най-обективната” от разни политици, анализатори и прочее ласкатели сред постоянните гости на БНТ.

Не очаквам голяма промяна в каквото и да било отношение в дейността на БНТ, щом при изслушването на кандидатите надделяха съображения от рода на “спокойствието” на работещите там. Доктрината “да не клатим лодката” никога не е водила до друго, освен до застой. В днешния бясно препускащ свят това означава продължващо изоставане от конкуренцията в бурното медийно море, пълно с все повече алтернативи на закотвеното спокойствие в пристанището, където водещо правило е оцеляването на гребците покрай познатите брегове, далеч от предизвикателството на откривателството.

14 мнения за “Смяна на кормчиите в заседналата в плитчините лодка на БНТ”

 1. Телевизия която се е докарала с програмната си политика в която водещо е да не разсърдим случайно силните на деня и най-добрият политанализатор да е персона нон грата няма как да прокопса.
  Преди известно време ми попадна проучване според което текущата турска сапунка имаще 41% гледаемост а вървящите едновременно ЗОИ-3%. Дет се казва, да им имам и зрителите.
  И за капак, в една бедна страна да не можеш с парите на данъкоплатците да вземеш правата за излъчване на А РФГ говори само за едно. БНТ е безнадеждно болна. Никакви “доктори”-Константин Каменаров е завършил медицина не могат да я излекуват.

 2. Все пак по-добре Каменаров, отколкото дъртото ченге гарелов, или тариката кошлуков!

 3. Мисля, че беше зимата на 2000/2001 г. на доста заснежената и неизчистена ул. Бигла в София. Помагах с бутане да запали една стара жигула. По едно време след доста мъки гледам някакъв тип се залепи за багажника до мен и започна да ми помага доста активно. Колата така и не можа да запали дори след като я бутахме почти до края на улицата. Това беше първата ми и единствена среща с Константин Каменаров 🙂

 4. Кошлуков СЪЩО е Ченге.
  Каменаров – СЪЩО. Маскиран като от “новите”, дето нямали връзка със “старите”…
  Айде холан, тия на прабабадядо ми ги разправяйте.

 5. Добра новина, толкова добра, че чак не мога да повярвам, че е истина!
  Каменаров може и да не е най-перфектния избор, но е по-добър от Гарелов или Кошлуков.
  Останалите кандидати даже и не ги запомних.

 6. Не гледам никаква телевизия с изключение на BBC world news и италианския новинарски блок TG5. Koгато съм в БГ гледам само новини а по БНТ съм гледал няколко пъти едно предаване за история в понеделник. Затова не мога да взема отношение но съм съгласен и подкрепям мнението на Димитър по-горе.

  Извинявам се че продължавам не по темата, но въпросът който искам да повдигна отново е важен и с риск да си навлека гнева на Иво го прехвърлям от коментарната част под онзиднешната статия на Иво гза ДЕМЕНТИРАНЕТО тук …

  Първо искам да се извиня отново на Иво за това че след призива му да спрем дискусията там продължих с нов коментар. Това бе предизвикано отново от коментара на “Антикомуниста” който не се съобрази с призива на Иво и продължи с неговата стандартна “плява” плюс неизменното обидно зрънце…

  Разбирам напълно мотивите на Иво че е непосилно за един човек да се справя с многото коментари и модерирането им.

  Но конфликтът тук далеч не е личностен а става дума за твърде важен, принципен въпрос:

  ДА СЕ ПОЗВОЛИ ЛИ ИЛИ НЕ ДА БЪДАТ ПОДЛАГАНИ НА ОБИДИ, УНИЖЕНИЯ И ПРИСМЕХ ГРУПИ ОБОСОБЕНИ ПО НАРОДНОСТЕН, ВЕРСКИ, ЕТНИЧЕСКИ и т.н.ПРИЗНАК както е изредено в документа на Фейсбук предложен като пример. Съжалявам че нямам време да го превеждам на български, работещ човек съм и имам много важна тендерна документация да предавам в близките дни след няколкомесечна работа над нея на един немалък колектив.

  Тази работа можем да я вършим ние, мисля, така че Иво няма да бъде натоварен с допълнителни времеизяждащи занимания. И съвсем не е задължително, а напротив – съвсем в духа на призива на Иво за неконфликтен диалог да сигнализираме кой коментар е ХЕЙТЪРСКИ. Без да влизаме в пререкания и конфликтни дискусии. Не мисля че е много трудно.

  Надявам се и че “Антикомунист” ще е също доволен от това тъй като КОМУНИСТИТЕ – неговият деклариран таргет не попадат под категорията на защитени общности и групи тъй като са групирани по политически признак така че и АЗ, и ТОЙ, а и НЕ САМО ТОЙ можем да си ги хейтваме на воля….

  Съжалявам Георги, не мога да се съглася с твоята позиция да подминаваме такива коментари, казано също като теб с най-приятелски чувства. НЕ БИВА, НЕ МОЖЕ, НЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОЗВОЛЯВАМЕ ТОВА!!!

  Народът ни е смачкан, унизен, ограбен както морално така и материално (много пъти) и се намира на ръба на тоталния провал и ако не реагираме на такива нападки не само ще забравим да каквото и да било ДЕМЕНТИРАНЕ на МОЧИ и Альоши, но даваме пълен ход и карт бланш на ДЕМЕНЦИЯТА му. И тогава троловете не само ще са доволни но и ще подскачат от радост.

  Помислете !!!!

 7. Новият директор е човек на статуквото-удобен,хлъзгав,готов да служи и услужи на всеки господар,каквото е правил досега.Изглежда в България качествата на човека нямат никакво значение,важното е да се вмества в схемите,да е удобен,т.е. послушен,изпълнителен,дори колкото по-посредствен като интелект,толкова по-добре за господарите.Олигархията може да е спокойна-народът ще продължи да дреме пред екрана на “националната телевизия

 8. Ne znam koj e K. Kamenarov, no 6te se u4udja ako e 4ovek, kojto 6te revolyuzionira BNT, kojato vinagi e smyrdjala na soc-muhyl.

  Izvinjavam se, no i az iskam da se vyrna na spora poD statijata sys zaglavie: “Да поискаме съюзническа подкрепа за дементиране на монументалните съветски ментета”.
  Komentarite pod neja sa ve4e 63, kato o6te sled 8-mija (!) vsi4ko se vyrti okolo slovobludstvoto na t.nar. ANTIKOMUNIST.
  T.e.: toj OTNOVO uspja da razvodni diskusijata i da ja zaprati dale4e ot pyrvona4alnata i tema.
  Zatova prizovavam vsi4ki: NE REAGIRAJTE POVE4E NA TOJA TROL!
  Ve4e imame 4erno na bjalo, 4e v bloga vliza v rolja, kojato e absolyutno destruktivna.

 9. Ще му повярвам, че е реформатор ако започне да кани Иво Инджев в БНТ.

 10. Борба за Българска медия. Аз лично очаквам от БНТ по префинени и много по манипулативни новини с новия началник. Хората тотално ще изперкат, от влиянието на тази телевизия, която се управлява, както и останалите от масква.

 11. Казано накратко: БНТ си остава напълно подчинена на рубладжиите,управляващи България.

 12. Така и не разбрах,какво се случи с този човек бидейки пресаташе на Ив.Костов?Дали и той се разочарова от най-успешният министър председател на прехода?Изглежда почтен…….

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.