Ще (пре)открие ли Америка Румен Радев подобно на Тодор Живков

В сайта  Debati.bg се появи интересна статия на Константин Мишев, гарнирана с не по-малко любопитни илюстрации. http://debati.bg/spetsialno-za-debati-bg-todor-zhivkov-v-amerika-fakti-i-syuzheti-ostanali-zad-kadar/

hrushchov-palubata-na-korab-baltika-696x464

Сред илюстрациите има фотография на Хрушчов на палубата на кораб по пътя му към Америка през 1960 г. Виждат се край него сътрудници с раирани чорапи ( да не се бърка с “раирани костюми”, каквито половината жители на СССР са обличали по политически причини) . Съветските пътешественици седят уж непринудено край декорирания за снимката съветски вожд, който се прави, че чете нещо задълбочено, нахлупил не особено пролетарска шапка. Прави се, че не “забелязва” участието си във фотосесията ( представяте ли си вождът да бъде сниман без негово разрешение в държавата, в която параноично са разстрелвали не толкова отдана обикновени хора за най-обикновено вдигане на фотоапарата на улицата по подозрение, че е шпионин – поради което познаваме съветско-германската война извън пропагандните кадри предимно по фотографиите, правени от германци).

Хрушчов се е надявал да изглежда по-висок със западняшката шапка ( и Путин не носи будьоновка, а каубойска шапка на снимките по време на риболов). Днешният дребосък в Кремъл се качва дори на токчета.https://ivo.bg/2014/11/20/нейно-височество-путин-на-високи-токо/

След като открива Америка заедно с Хрушчов през 1960 – та,, Живков също, сменя каскета с бомбето в духа на новата съветска мода ( тя, впрочем, беше продължена и от доста едрия на ръст и килограми Брежнев, който не си падаше по работническо-селски аксесоари, а любимото му хоби беше колекционирането на скъпарски западни автомобили).

Колцина от вас, признайте си, знаят, че България е била единствената съветска европейска колония без дипломатически отношения със САЩ за цели 9 години ( между 1950 и 1959 г.) ?

Отново сме били уникални, след като България е единственият съюзник на Германия през Втората световна война, запазил дипломатически отношения със СССР. И същевременно царството ни ( не съвсем небесно) е било неповторимо с факта, че не причинява с български куршум смъртта на нито един съветски окупатор, но се оказва шампион по пренаселване на своята територия по времето на НРБ с монументи на благодарността за съветската окупация.

zhivkov-nyu-york

Живков е прекарал цял месец в рамките на  визитата си в САЩ само година след възстновяването на димполатческити отношения. Престоят му е български американски рекорд, който дори ученикът му Бойко Борисов не е подобрил до днес.

Да ме прощават наивниците, които биха си въобразили, че съхранявам в ума си подобна база данни, но не си спомням Живков да е изкарвал цял месец на територията на СССР дори по време на прословутите му участия в т.н. “кримски срещи” в троен формат в разгара на летните ваканции, когато Брежнев правеше летни тройки с Живков и Хонекер, а нас ни осведомяваха как вождовете са обсъдили в непринудена обстановка проблеми на мира, сътрудничеството между братските народи и световното комунистическо движение.

На територията на СССР много български комунистически дейци са прекарали далеч по-дълго време, но все в концлагери с еднопосочен билет до Москва.

Дали Живков си е припомнял видяното и наученето в САЩ, когато близо три десетилетия по-късно призна, че “социализъмът е едно недоносче”? Можем само да се надяваме, че новият ни държавен глава Румен Радев, комуто предстои да стъпи на американска земя в ново качество през идния септември, ще си направи съответните изводи за недоносчетата от собственото му обкръжение доста по-бързо от правешкия “гений”.

8 мнения за “Ще (пре)открие ли Америка Румен Радев подобно на Тодор Живков”

 1. За статията на Иво-шапо. Да си призная мислех, че периодът на скъсване на дипотношенията ни с Америка е по-малък. Ако не се лъжа, България влиза в ООН през 1955г. Логично предполагах, че и тогава сме се “сдобрили” със САЩ.
  За съжаление, статията на К. Мишев е слабовата. Повърхноста е, жълтее. Дали авторът й не е бил във форма, почерпен ли е писал или в края на краищата толкова си може мога само да гадая. И все пак благодарство, че с появяването й е вдъхновил Стопанинът на БЛОГА НИ да ни дари в поредното бижу.

 2. Поредната разходка на ()резидента в “чужбина”. Трябва да изконсумирва и полагащите му се “екстри” ,докато е и.д.()резидент на НРБ, а не само да козирува на начальниците, които го “трудоустроиха” при преминаването му в “запаса”, и постоянно му суфлират “правилните” реше(т)ния.
  П.П. И тъй като вчера обсъждахме разликите между него и Тръмп, и във връзка с разследването на Тръмп от Конгреса, се вижда най-голямата разлика – Тръмп има НЕзависимостта да си подаде САМ оставката , преди евентуалният импийчмънт срещу него!!!
  Докато ()резидента на НРБ няма дори това “” удоволствие. Не само не може да увОлни “своите” съветници, не само подписва наред всичките бумаги от начальството си,но дори и СОБСТВЕНАТА си оставка не може да разпише без разрешение от монтиралите го на Дондуков2 начальници. Такава е цялата фатмащина в БНА след 1944г. Без партийно (раз)решение – йок! Дори и когато минава в “запас”, си остава в кадровият партиен запас на БКП!От там не уволняват , дори и с политкомисарско “разрешение”!

 3. Прекъсването на дипломатическите отношения на България със САЩ е НАТРАПЕНО и ПРОВОКИРАНО от комунистическа Москва през най-русоближещата нашенска структура, Милата ни комунистическа партия, Турена на власт у нас, а и наречена българска!
  Това е скроено Отдавна в Кремъл, а става по-конкретно с използване на процеса срещу Трайчо Костов, основно през 1947-1948 г. и след това. През 1947 г. САЩ са изпратили за посланик тук Доналд Хийт, а Костов на процеса постоянно е обвиняван, че е негов агент. Държавният департамент отхвърля тези твърдения като измислици и недоказани. Нашето Мило правителство на Чичко Димитров нараства обвиненията, че цялото американско посолтво в София е център на шпионаж и заедно с Костов и подобни кроят заговор за преврат. И това е отречено от американска страна. Въпреки всичко, през януари 1950 г. правителството ни обявява Хийт за „персона нон грата“. Служители на американското посолство са арестувани за шпионаж. Тогава, през Февруари 1950 г. САЩ скъсват дипломантическите отношения. Всички служители на посолството хващат влака и пристигат в Исдтанбул.

 4. Много е кратка и тази статия на DW тъй като не се споменава че има един загинал – преводачът на Берлингуер и двамма ранени от българска страна.

 5. @ ROSSEN IORDANOV

  Благодарности за интересния линк!
  Тогава така и не се разбра от “медиите” какво точно се е случило.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.