Чардафон като “монументалнен паметник” на съветизираната НРБ

Един сайт, който избягвам да цитирам, ми привлече вниманието с една малко известна, “позабравена” история за това, как по решение на ЦК на БКП е била “отрязана” главата на паметника на Чардафон в Гарбово и е била заменена с глава на “руски освободител”. Другарите не могли да понесат, че някакъв си деец на българското съединение ще има конна статуя като цар и затова възцарили руска глава върху вече готовото произведение на изкуството, сътворено от скулптора Илия Илиев.

chardafon

Тази история не е “откритие” на въпросния жълт сайт, макар наистина да е разказана в публикацията с интересни подробностти за червените фанатици, които сигнализирали за “безобразието” с конната статуя, която вече била готова и поради похарчените за нея над 100 000 лева нямало как просто да я изхвърлят, поради което й “присадили” руска глава. По този начин скандално българската ( в условията на съветизирана България) статуя била русифицирана и така станала приемлива като паметник на руския освободител в Габрово.

Жълтият сайт, които претопля сега “новината”, прави изричната уговорка, че подобно нещо с “монументален паметник” едва ли се е случвало другаде в България по време на “соца”. Макар да знаем например как “народната власт” на практика отряза паметта за стотици български герои, които са си сложили главите във войните от началото на миналия век. Имената им бяха изписани върху войнишкия паметник в София. На мястото на паметника в тяхна чест властта монтира онова грозилище пред НДК в угода на режима и неговата фаворитка др. Живкова.

“Такава е истината за този МОНУМЕНТАЛЕН ПАМЕТНИК ( курсивът мой- бел. ivo.bg) в Габрово. Едва ли такава история се е случвала някъде другаде в България. Само изобретателните габровци могат да измислят такива неща”. http://retro.bg/imalo-edno-vreme/spomeni-ot-sotsa-komunistite-obezglavikha-pametnika-na-chardafon-v-gabrovobr-nbsp_13921.html

Макар и достта свенливо, тази история е загатната отдавна в реплика на в. “Стандрат”, известен напоследък като първата българска медия, която се похвали, че е преминала открито на руска издръжка след години мимикриране като българско издание. https://kafeneto.wordpress.com/2017/05/15/хибридна-новина/

“Паметникът на Чардафон Велики в Габрово има куриозна история. Когато конната му статуя вече е завършена от скулптора Илия Илиев, настава грандиозен скандал. Оказва се, че на кон могат да бъдат представяни само царски особи. За да не стане зян готовата скулптура, габровци набързо сменят главата на Чардафон с глава на руски воин и посвещават паметника на “братушките”. С идването на демокрацията скулптурата си възвръща предишната глава http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=229571

Още по-отдавна обаче същата истина е разкрита в статия на в. “Дневник” от 1 март 1997 г.  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1997/03/01/1431001_obezglaven_e_ruskiiat_voin_v_gabrovo/

С други думи, как в Народна република България се режеха глави на скулптури на български герои, за да се угоди на съветския колониализъм, не е чак тайна, но във всички случаи е факт, който на практика е подложен на маргинализиране на неудобната истина у нас чрез забрава и премълчаване- любим метод за промиване на мозъци, използван от московската пета колона.

А никак не е зле да се помни и да се знае, кой наистина се е изявявал като вандал, крещейки в днешно време “дръжте вандалите” колчем някой българин понечи да напише истината за съветската окупация върху фасадата на лъжливите по своето внушение “освободителни” жалони на съветското робство.

10 мнения за “Чардафон като “монументалнен паметник” на съветизираната НРБ”

 1. Разказвал см тук в блога автентичната случка от семейния архив, когато през септември 1944 г. опитът на руския солдат-“освободител” да “освободи” баща ми и чичо ми (съотв. на 15 и 12 год.) от четирите коня с които оряли на нивата е бил осуетен. Малчуганите избягали с конете и след това дядо ми се крил с тях в гората в продължение на две седмици по най-усойните места. По думите на баща ми “освободителят” бил огромен и много тромав. Ако е бил някой по-пъргав “освободителната” му мисия щяла да завърши с успех.
  Така че, ако трябва да останат някакви паметници на руските войни в БГ свързани с коне, то те трябва да пресъздават единствено КРАЖБИТЕ НА КОНЕ от тях, придобило МАСОВ ХАРАКТЕР през времето на пребиваването им у нас.

 2. За “компенсация” паметникът на касапинът Жуков в Одеса е бил малко пообесен вчера.
  И кат споменах Одеса днес в парада в чест на Денят на независсимоста в Киев имаше представителни групи военни от 9 страни, вкл. и ненатовските Молдова и Грузия. Там бяха и румънски воини. Ние, сигурно по формулата, защото участието се предшества с покана, на баце “да не дразним путя” “любезно” сме я отклонили. Ако банкянското слънце си въобразява, че от това кремълският гном повече ще го зауважава и най-паче ще качи % на комисионата за хъбчето във Варна по-добре е да се дръпне окончателно от публичното пространство. Дупедавците ги използват само по предназначение и дотам. ДГД от една долна, мръсна гад!

 3. Кражби, пиянство и насилия са били основните дейности на “освободителите”.Моите прадядо и баба оставиха спомени,чрез родителите ми,в които се разказва за това.Рускотурската война от 1877..78г и окопационната армия която остава след това прави живота на селските хора,непоносим.Момите са били пренудини да се крият и чернят със сажди за да се спасяват от насилие.Мъжете изкайки да запазят честа но момата и семейството са понасяли побои и унижения.Имало е и много убйства.Та това са част от спомените на моите предци.

 4. Сега погледнах в програмата на БНТ1 и видях, че тази вечер от 22:30 ще започнат отново 6 серийната документална поредица “Отворени досиета”, сценарист Христо Христов, режисьор Димитър Коцев-Шошо.

  Шест документални разказа за хора, оцелели в репресиите.

  https://www.bnt.bg/bg/a/otvoreni-dosieta-za-totalitarizma-ot-pa-rvo-litse

 5. В допълнение към поста на GEORGI NIKOLOV | АВГУСТ 24, 2017, 13:44 :
  http://korrespondent.net/ukraine/events/3877197-parad-v-kyeve-na-den-nezavysymosty-2017
  П.П. Все пак бах хуй е получил покана за парадът в Киев. Но #КОЙ? би трябвало да отиде там?
  – Карайкачански? -Едва ли. Той по-скоро ще отиде в Турция, по поръчение на етническият си “враг” Доган отколкото да приеме поканата за посещение в Киев.
  А най-много му се иска заедно със сидеров да направят “делово посещение” в Москва за получаването на инструкции и “дивиденти” за подпомагането на рублофилският “патрЕотизъм” в НРБ.

 6. Един подобен пример и от Бургас. По времето на соца пред входа на механотехникума в града,който носеше името на пияния русофилистик георги димитров имаше бюст-паметник на същата пияна личност. Какво е интересното в случая: постамента на този паметник е бил на един много известен в Бургас дарител Александър Георгиев – Коджакафалията. В Бургас има цял квартал, известен като Коджакафалийската махала – днес част от широкия център на града. Коджакафалията е бил успял търговец, който е дарил цялото си имане на всички черкви, училища, направил е дори голямо сиропиталище, давал е парцели на бежанци да си построят къщи – това е именно Коджакафалийската махала. В Пловдив такъв благодетел е бил търговецът на тютюни Кудоглу. Благодарните бургазлии са построили скромен паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията преди 9.9.44г., но когато каскетите идват на власт демонтират паметника и на постамента му поставят рошавата глава на сталинската подметка – гошо тарабата. Това чудо беше поставено пред входа на механотехникума, близо до стената, но пак можеше да се види, че на задната страна на постамента е името на Александър Георгиев – Коджакафалията, а отпред името на предателя на България – георги димитров. Днес този куриоз не може да се види – след 1989г. го махнаха и сега не знам къде е.

 7. За да могат руснаците да идват безпрепятствено в нас още нямаме ТЕХНИЧЕСКА готовност за Шенген. Според Биволъ причината е в нашите управляващи, ама ние тук си знаем на кой служат и от кой са назначени.
  https://bivol.bg/schengen-macron.html

 8. Повод да напиша това ми даде публикуваната информация от Димитър за паметника пред Механотехникума в Бургас.Дядо ми Цвятко Гешев по това време е бил преподавател по металолеене и ковачество и ми е разказвал как когато са почнали да леят главата на Г.Димитров материала се е свличал и са брали доста страх да не ги обвинят във вредителство и саботаж!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.