Борисов като “франкофон” и фен на др. Иво Христов

Румънският комунистически вожд Чаушеску, за да не остане по-назад от “гения на народите” Сталин, бе възвеличаван като “гения на Карпатите”.

Имаме всички основание да се гордеем днес с гения на Балканите и пръв полиглот Бойко Борисов.

След като се прослави с познанията си по английски, заявявайки как му стигало да знае едно “конграчулейшънс”, днес Борисов се изяви и като “франкофон”. Посрещайки във Варна френския президент Еманюел Макрон, премирът Борисов се спря край Иво Христов, началиника на кабинета на президента Румен Радев, демонстрирал току-що познанията си по френски, придобити от обучението му във Франция.

Борисов се зарадва на тази демонстрация на ученост ( и на собственото си остроумие), като прегърна Христов и обърна внимание на вече подминалия го френски президент, че тук “всички парлеву франсе”. http://www.dnevnik.bg/citat_na_deniia/2017/08/25/3030618_citat_na_denia_kazvam_che_vsichki_parle_vu_franse/

НА СНИМКАТА: Борисов хвали Иво Христов пред президента Макрон, че “парлеву франсе”. Христов изглежда щастлив от похвалата и от бащинския жест на прегръщащия го премиер

IMG_7340

24 мнения за “Борисов като “франкофон” и фен на др. Иво Христов”

 1. This is a true story from the Japanese Embassy in US!!! ???

  A few years ago, Prime Minister Mori was given some Basic English conversation training before he visits Washington and meets president Bill Clinton.
  The instructor told Mori “Prime Minister, when you shake hand with President Clinton, please say “How are you?”. Then Mr. Clinton should say “I’m fine, and you?”. Now you should say ‘me too’. Afterwards we, translators, will do all the work for you”.
  It looks quite simple, but the truth is….
  When Mori met Clinton, he mistakenly said “Who Are You?”. Mr. Clinton was a bit shocked but still managed to react with humour: “Well, I am Hillary’s husband, haha….”. Then Mori replied confidently “Me too, hahaha..”.

  Then there was a long silence in the meeting room.

  С туй И само с туй влизат в историята отговорните публични боклуци кат недоразумението Мори и нащ баце. Само при споменаването на името на Мори сори дай джин имах приятели японци които моменталически навеждаха засрамено глва и безсилно повтаряха: Георги-сан, този е позор за Япония”. Жан Виденов ми се виждаще на неговият фон кат завършен профеионалист. С банкянското слънце Мори си е лика-прилика.

 2. Поздрави на ИВО!
  Гениално пак, за автора.
  Гени/т/ално пак, за изказалия се. Боко е Шменти капели човек по зачатък. Но и затова го харесват и избират. Ако знаеше много езици и други неща, беше представителен държавник и дипломат, говореше на английски като ВСИЧКИ останали като него в ЕС и НАТО, щеще да отиде при Трайчовите – но ДАЛИ тогава щеше да бъде предпочетен и избран от мнозинството??

 3. Усмивки от старите ленти.
  Бойко Борисов при визитата в Елисейският дворец на президента Никола Саркози през 2009г го поздрави със словосъчетанието:”Бунжуар, мусю Съркози”, при което всички наведоха глави да си прикрият усмивките.

  Само за протокола да уточня. Тук медиите използват България при посещението на Макрон единствено за фон на мълниите които хвърля. В публичното пространство се налага прякора Юпитер за сегашният президент на Франция. Вчера в Румъния порази франсета които ненавиждали реформите, днес в Евсиновгард ожали поляците, че нямали добро управление което наистина те заслужавали.
  И те така. За българо-френските отношения, ни дума, ни вопъл, ни стон. КЪФ парлевуфрансе, какъФ ти там конгречулейшънс. .

 4. Без да претендирам, че разбирам много от дипломация, все пак да попитам:
  Дали е дипломатично да коментираш политиката на едно легитимно избрано правителство на приятелска и съюзническа държава, при посещението си в трета страна?
  Така не поставяш ли в неловко положение и домакините си?

 5. Това “бунжуар” навярно е някаква бойкова компилация от бон жур и о ревоар!

 6. До Choss – разсмяхте ме от сърце! Здравей и довиждане накуп.
  Иначе, все си мисля, че сме твърде критични към парлеву франсе-изцепката на Премиера /естествено, казвам го с ирония/. Можеше и да е по-зле. Можеше да изтананика “Voulez-vous coucher avec moi ce soir?” – популярния припев на песента “Lady Marmalade”, станала известна през 1975 год. в изпълнението на LaBelle.
  Хем франкофонско, хем мармаладено.

 7. На срещите трябваше да присъства и полиглотът Бареков(или още Бърбореков,както го нарече Николай Колев-Босия),за да засрами всички франкофони със своя перфектен английски и образцово произношение.

 8. Не по-малко внимание от Еманюел привлече и българската Емануела със небесно синята чудна рокля, ших си я сама, която показа познания не само по котешкия спин, а и по балчишки кактуси. “Какту си бях волнонаемна, и станах фръц леди!”

 9. Към Toni:

  Имате право да не ми вярвате, но истината е, че с близки се майтапихме вчера, че точно тази френска песничка за гушкането щеше много да му отива на “наш Бойко” , ако я беше изпял на Макрон. Ако сте изгледали кадрите от видеото, от които свалих снимката как Борисов прегръща бащински нахиления Иво Христов ( излъчващ напрегнато щастие на докоснат от “бога” слуга), няма как да не сте забелязали как страстно настояваше да продължи прегръдката му с Макрон. В един момент Борисов се гушна особено страстно с френския президент и склони глава на неговото рамо с явното желание да подчертае величието на момента ( и такава песен има, но българска, в която “склонил глава на мойто рамо” продължава с “не говори, не говори”- май беше на групата “Сигнал”).

 10. Към:

  Ваката хипотеза вероятно е по-близо до истината, но допускам възможността също Бойко да е искал да каже нещо за буржоа, но да не му се е получило съвсем, защото това си беше мръсна дума от неговата младост и сигурно, като един възпитан ( в духа на онова време) човек да не му се обръща езика да говори мръсотии в присъствието на Макрон ( макар да му идват отвътре нашенските мръсотийки, за което свидетестват не само изтеклите му телефонни разговори с един прокурор кой кого си е.е в прокуртурата, но и личните ми първи впечатления от запознанството ми с него в БТВ преди близо 17 години като гост на предаването ми – първите му думи в нюзрума бяха, че ние с него сме си е..чи, щото аз имам много деца пък той…не ми стана ясно защо пък и той).

 11. Тъй като Макрон не е прост,как ли се е разбрал с Бойко Борисов?

 12. Иво, според някои от биографите на баце той все още изживява своебразен късен гларусен период. При това лайтмотивът МУ е: “Куче кокал не прескача”. Примерно се споменава христоматиен пример който като на недоказал се е…, ако не се поФали, бройката не МУ се зачита: “Всеки можел с А. ама с чупещата годзиломера мецама Х не било по силите на огромното мнозинство”. Имам основателни подозрения коя е цитираната Х но за историята няма Бог знае какво значение изписването на име, фамилия, позиция и т.н.

 13. Разгледах снощи снимките. Най ми харесва наклона на главата му. Морфологически неповторима примазнено-съглашателна постройка!

 14. Като гледам снимката все повече се убеждавам ,че двамцата до Макрон са излишни. Не им е мястото там. Единият потомствен чекистки номерклатурчик от РУМНО, с доживотна забрана за достъп до поверителна информация, особено НАТОвска. Но въпреки непригодността и некадърността му , все още не е уволнен от ()резиденстката решетникова калинка на Дондуков2. Тръмп уволни неговият аналог – Флин, а решетниковите калинки все още стоят в главната ()резидентура на Решетников на Дондуков2.
  А байхуй е потомствен “вожд” и “учител” на “българският народ”, наследил на тоя “отговорен пост” своят предшественик от Правец, и още “допълнително” получил и мадридското благоволение на Кобурга.
  Но това ни най-малко не “оправдава” “височайшето” присъствие и на двамата до Макрон. А тъкмо обратното – показва, че мястото и на двамата не е нито на това място, нито на тези постове, а още по-малко на такива високопоставени междудържавни посещения. Единият не може да разбере нищо от това, което говори Макрон. А другият директно донася в руското посолство за Решетников.
  И едва ли Макрон не са го “подготвили” от френските служби с кого ще се среща ,и какво НЕ бива да говори пред тях. За да НЕ се чуди по-късно ,че от Кремъл ще реагират “по-адекватно” на тази среща, отколкото лакейската им кохорта в задунайската губерния, която нито има способностите , а и няма “пълномощията” от метрополията си да обсъжда нищо съществено с Макрон. Само някакви снимки ,за да фиксира “дейност” пред начальството си, и да козирува и рапортува ,че нищо съществено НЕ е направила без разрешението му!

 15. Аз се чудя от къде идва наклона на главата на бб, но явно интуитивно се е подвел от всички паметници на Българи по центъра на София . Та за разлика от тези на руснаци, нашите са с преклонение глави. Зарекъл съм се да им направя фотосесия съпоставка като остана по свободен..

 16. Не помня в кое предаване, но при избирането на Макрон, Иво Христов беше гост в едно студио и, произнасяйки “по френски” гърлено “р”, разясняваше, че е избор на Ротшилд.
  Очевидно е изживял своя катарзис, или какво?
  “Монолингвиста” Борисов не ми се коментира, предполагам (и се надявам) преводачите са потулвали изцепките.

 17. И още една слугинска PR акция в стила на Деса: В Балчик двете с Бриджит са се снимали с руснаци (с руското знаме и Путин по тениските)!

 18. “Танцувам сам, макар и с теб”. Така завършва припевът на тази песен.
  Вярвам Ви, господин Инджев, няма причина да не го правя.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.