Как паметникът на Бащата на Бургас беше подменен с лика на слугата на “бащата на народите” Сталин

Само в Габрово ли е вилнеел безнаказан соцвандализъм спрямо паметници, издигнати в чест на заслужили българи, както се твърди в един сайт, споменаващ как на паметника на Чардофон в града му “отрязали главата” и я заменили с физиономия на руснак по време на НРБ, но това, видете ли, било вероятно единствен по рода си случай по онова време? https://ivo.bg/2017/08/24/чардафон-като-момуненталнен-паметни/

След (пре)разказа на случая с червения вандализъм в Габрово се “оказа”, че изплува и друг подобен случай.

Коментатор в ivo.bg добавя още конкретика по темата за премахването на паметници от времето на докомунистическа България ( да не говорим, че на различни етапи от нагаждането към съветската политика в НРБ са премахнати буквално хиляди бюстове на “малкия Сталин” Вълко Червенов по негово собствено нареждане след развенчаването на Сталин от Хрушчов). Както ще прочете по-долу, коментаторът Димитър описва практически същия случай в Бургас – с тази рзлика, че на мястото на демонтирания паметник на един български благодетел другарите са сложили статуя на съветския сатрап Георги Димитров, а не на някакъв произволен руснак, както са направили в Габрово.

Unknown

Освен това, за разлика от Гарбово, справедливостта не е възстновена напълно с “идването на демокрацията”. Съветският надзирател Георги Димитров е разкаран, но старият паметник ( на архивната снимка) не е върнат на мястото му.

“Един подобен пример и от Бургас.

По времето на соца пред входа на механотехникума в града, който носеше името на пияния русофилистик георги димитров имаше бюст-паметник на същата пияна личност. Какво е интересното в случая: постаментът на този паметник е бил на един много известен в Бургас дарител Александър Георгиев – Коджакафалията.

В Бургас има цял квартал, известен като Коджакафалийската махала – днес част от широкия център на града.

Коджакафалията е бил успял търговец, който е дарил цялото си имане на всички черкви, училища, направил е дори голямо сиропиталище, давал е парцели на бежанци да си построят къщи – това е именно Коджакафалийската махала.

В Пловдив такъв благодетел е бил търговецът на тютюни Кудоглу.

Благодарните бургазлии са построили скромен паметник на Александър Георгиев – Коджакафалията преди 9.9.44г., но когато каскетите идват на власт демонтират паметника и на постамента му поставят рошавата глава на сталинската подметка – гошо тарабата.

Това чудо беше поставено пред входа на механотехникума, близо до стената, но пак можеше да се види, че на задната страна на постамента е името на Александър Георгиев – Коджакафалията, а отпред името на предателя на България – георги димитров. Днес този куриоз не може да се види – след 1989г. го махнаха и сега не знам къде е”.

images

Бургазлии не само са запазили пометта за Бащата на Бургас, както наричат Александър Георгев, но и са се опитали да възстановят паметника му. Само че явно са гласували за управници, които са “друго мнение”, прекратявайки през 2016 г. конкурса за “реабилитацията” на репресирания монумент. https://trud.bg/article-5674472/

 

Още по темата и за това, кой е бил Александър Георгиев- Коджакафелията, Бащата на Бургас:  http://oldburgas.com/bg/articles/бащата-бургас

3 мнения за “Как паметникът на Бащата на Бургас беше подменен с лика на слугата на “бащата на народите” Сталин”

 1. Извинете ме за оф-топика, но наистина е потресно. Вчера бе националния празник на Украйна.

  За честванията в Киiв са представители на всички членки на НАТО, вкл. Албания и Грузия. Не обаче и от кремльовската колониална администрация в Задунайский Милиционеристан. Ни Банкя, ни Славяново,
  ни Крушовене! Напълнили са памперсите от ужас да не “сърдим путин”, или не могат да преглътнат поредната порция дисаги, пълни с инфлационни рубли. Или най-вероятно и двете.

  За събитието ни дума ни в “националната” БНТ, ни в бТВ, ни в НОВА, ни по “Хоризонт”, ни даже по БТА.

  В Киiв е бил направен и опит за атентант срещу държавния секретар по отбраната на САЩ Дж. Матис, за щастие неуспешен.

  Подобен опит е бил извършен и в Полша – срещу генералния секретар на НАТО Столтенберг, също неуспешен.

  Ни дума и за това, макар че няколкото останали новинарски интернет-сайтове подават непрекъснато обновявана информация.

  Що мълчите тъй бе, другари таваришчи политици-биткаджии каратисти, натовски генерали-резиденти и бивши сеДСарски кадри?

  Минаваме от хибридна към реална война ли?

  Или решетников ви е изкомандорил така, а вие ставате на задни лапки и излайвате по сАвеЦки, “Слуш’, таваришч решетников”?

 2. Благодаря на Иво и на коментаторите Димитър и Цветан Гешев за поредната статия отваряща очите ни за поредната позорна гавра на другаретата със заслужили, родолюбиви българи-непреходен капитал на България.

 3. ПОКЛОН пред паметта на всички “чорбаджии” – Българо-любци, чието дело и памет беше старателно заличено от съзнанието на сънародниците им!
  Като стара Филибелийка помня всички етапи по ликвидирането на сътвореното и дареното на Пловдив от Кудоглу. Впрочем, първоначално над Бунарджика и целият град трябваше да стърчи не сегашният Альошка, а – “бащицата” Сталин и никой не разбра защо това не стана – така поне досега да е свален…
  Ама, кой ни е виновен, че винаги гласуваме за кметове-дупедавци, които пък незабавно се заобикалят с още по-големи продажници от себе си и… “така до края на света”, както ни заплашваха навремето с една песен…
  ДА ПАЗИ БОГА!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.