Отражението на статуквото в огледалото на “Панорама”

“С годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания”, гласи ключовото за мен изречение в позицията, разпространена от екипа на предаването “Панорама” на БНТ с водещ Бойко Василев. Повод е заявеното намерение на новия директор на телевизията Константин Каменаров да извърши промяна в програмната схема, която предвижда “Панорама” да се излъчва в неделя ( или събота, както преди 20 години?).

Unknown

Както вече писах във връзка с рокадата в директорския кабинет на държавната институция, не гоня никакъв личен интерес. Подписвам се за пореден път под твърдението си, че забраната да участвам в предавания на БНТ, която продължава вече повече от две години, ни най-малко не ме притеснява и нямам желание да се натрапвам ( нито на зрителите, нито на читателите тук с гледната си точка, която обаче не искам малодушно да скрия, за да не си развалям още повече отношенията с някои колеги).

Споделял съм и друг път, че бях поканен да водя “Панорама” след като Гарелов я напусна и стана шеф в Нова телевизия. Беше истински “карамбол”. Работех вече от 5 години като свободен журналист в “Свободна Европа”, когато в един и същи същ ден през септември 2000 година трябваше да избирам между едновременно изсипалите се предложения към мен да сключа договор като водещ на “Здравей България”, първия сутрешен блок в националния ефир на “Нова телевизия” , с “Панорама” на БНТ или със създаващата се тепърва БиТиВи.

В интерес на истината, първа по време беше офертата на “Нова телевизия”, но докато се колебаех се развиха отношенията ми с БиТиВи и избрах неизвестността на тази оферта да водя предаване, чието название и схема се очакваше да измисля. За “Панорама” , като някакъв куриоз на съдбата, директорът Лили Попова ми предложи на коктейла на “Нова телевизия” в х-л “Шератон”, на който собственикът Крияку ми демонстрира колко настойчив може да бъде един милиардер спрямо избрания от неговите мениджъри журналист, който няма право на отказ ( в представите на “човека с парите”). Буквално ми заяви, че няма нещо, което не мога да поискам от него ( за ужас на началника Гарелов, който стоеше на няколко крачки разстояние с напрегнато изражение на лицето и слушаше дългата тирада на богаташа, който ми определи среща на другия ден в същия хотел, за да се” разберем”).

Не се разбрахме, защото съм доста “неразбран”. Не позоволявам нито на властници, нито на милиардери да ми държат господарски тон. Точно такъв беше възприел Кирияку на срещата на шест очи, която трябваше да премине в обяд. Само че още след първите изявления на собственика на телевизията, който рязко беше сменил отношението си и започна да ми обяснява, че “тук не е Ню Йорк” и че “Нова телевизия” не е американска, ми стана ясно, че междувременно са ме “наковладили” за нещо като проамерикански елемент. В разговора, който Кирияку и Силва Зурлева безцеремонно водеха помежду си на гръцки между репликите, които си разменихме на английски, непрекъснато се споменаваше “ГарелОв”. Станах и си тръгнах, като пожелах на двамата ми събедници приятен обяд, изпроводен от реплика на Кирияку, че пак сме щели да се видим. Явно не можеше да си позволи да няма последната дума.

Разказвам тази история не за друго, а за да кажа, че не само Бойко Василев е бил “желана мома на хорото”. Било, каквото било…

Днес, според мен, Бойко Ваилев най-вероятно се готви да напусне досадния вече за него формат на “Панорама”, но като умен човек прави възможното това да стане по “принципни” причини, а не като фарсово “уволнение”. Ето защо за първи път го виждаме в ролята на “бунтар”, която се опитваше твърде неубедително да играе и на екрана. Той е интелигентен, полиглот е, отлични връзки  е разклонил и вероятно ще има голям избор от възможности да продължи кариерата си на лош телевизионен актьор, имитиращ “строг събеседник” , но отличен комуникатор, владеещ изкуството да се харесва на различни и дори на противоположни аудитории. Това наистина не го може всеки!

Защо обаче започнах с това, че ключовото изречение от позицията на екипа на “Панорама” ( разбрай Бойко Василев) е “с годините изградихме трайни зрителски нагласи и очаквания”?

Това е самопризнание за основния недъг не на “Панорама” само, но и на БНТ: това е клеченето над статуквото и неговото мътене не с цел да се измъти нещо, но за да не се пръкне проблем за клечащите. Получи се запъртък.

Когато написах, че е възмутително БНТ да се самообявява за единствената национална институция, която се радва на “ 50 години неспирен възход” ( по начин, който напомня за приемствеността в историята на БСП, припознаваща бройката на конгресите на БКП като свое свидно минало), взривих и последния клатещ се мост между моя милост и отстрещния бряг във връзката си с тази телевизия ( в която съм водил и собствено публицистично предаване през 1991-1993 г.). От този момент нататък ме “отрязаха” окончателно от екрана на държавната телевизия, което е дребнаво и отмъстително, но по-скоро ме кара да чувствам облекчение, че не се налага да се боря със съмнителното изкушение да се появявам като коментатор в точно такава телевизия, която се скъсват да ласкаят нейните постоянни гости като “най-обективната” ( за постоянна работа там – да не говорим, макар иначе да съм си говорил с предишното началство, което дори ми предложи да замествам Бойко Василев докато той си почива).

Скъсването на отношенията също е вид отношение. С “Панорма” отношенията ми бяха прекъснати по никога неизяснени между мен и Бойко Василев причини. Не по моя вина. Един единствен път се унижих да поискам да ме покани да представя своя книга ( както е правил с други автори и колеги), но той ми зяви, че това щяло да се изтълкува като търговска реклама. След което покани Петър Волгин надълго и нашироко да представя свое творение.

Не, не си мисля, че ми е бил длъжен с нещо. Но пък е известно и е показателно за неадекватността на необоснования отказ, че в публицистични предавания на телевизии с по-голяма аудитория през същия този период ( през който загубих работата си, но не получих и “грам” жест на солидарност от БНТ и нейната “Панорама”) съм бил преценен като – да се изразя така – “допустим” коментар. Десетки пъти съм участвал другаде срещу нито един път тъкмо в “Панорама”.

За финал съм оставил няколко забележки, с които вроятно щях да започна, ако не трябваше да обяснявам дотук защо изобщо се захващам с тази тема.

Липсата на конкуренция ражда ако не чудовища, то “поне” чудатости по отношение на “Панорама”, чиито екип явно се държи по същия начин, както и ръководството на телевизията, смятащо историята на институцията за някакъв прогресиращ още от времето на НРБ постоянен успех.

Самата схема на предаването е сбъркана, меко казана. Дали е за удобство на домакините или не, те си знаят. Но да караш събеседниците си ( кой от кой “по-велик”) да кибичат в кадър час-два, за да получат своите минути “слава”, изслушвайки  понякога тиради по въпроси, по които не са поканени да взимат отношение, е абсурдно. Почти съм готов да се обзаложа, че този експеримент няма световен аналог. Но от позицията , разпространена на “Панорама”, се вижда, че домакините се гордеят с тази ненормалност, защото давали възможнст на събеседниците си да се репликират. “Дават”!

Не веднъж в предаването се е случвало ощетеният събеседник, на когото отпускат накрая минутка да каже две думи, да се сърди ( основателно, но и не съвсем, щом се е сглъсил да участва в тази нелепа постановка). Или пък участник, който си е казал онова, което е преценил за достатъчно ( вкл. по мнение на партийната централа, която го е изпратила и инструктирала), да си тръгне по средата на предаването “поради друг ангажимент”.

А че водещият има “някакво отношение” към някои от събеседниците си, знам от опит. Единственото ми участие в неговото студио беше свързано с референдума за АЕЦ “Белене”, когато бях изпратен да говоря от името на един от двата “отбора”, конституирани официално в полемиката около допитването. Водещият буквално се извини “на когото трябва” в ефир, че се е наложило да съм в студиото, заявявайки, че съм там поради невъзможността да откаже предложението на комитета, дискутиращ по закон от позицията на противниците на АЕЦ “Белене”.

Твърдението, че хората са свикнали да гледат “Панорама” и си я искат без промени ( защото тя им е създала “трайни очаквания”), при липсата на алтернатива, е като констатация от партиен конгрес от времето, когато хората не очакваха друго, освен онова, което партията и правителството решат вместо тях. Хората бяха свикнали да очакват едно и също не 20, а цели 45 години. Докато не се появи възможност за “нещо друго”.

Промяната носи рискове, но противното се нарича “застой”- дума , с която се обозначава времето на “късния социализъм”, какъвто в този смисъл цари в БНТ.

14 мнения за “Отражението на статуквото в огледалото на “Панорама””

 1. То само “Панорама” да беше така – на китка ще ги боднем!
  ТВ медиите са обхванати почти на 100% от “здравите сили”…

 2. Държава на 109 място по свобода на словото и институции подчинени на масква, няма необходимост журналистите работещи в телевизиите да се наричат колеги (журналисти)
  По правилното е кукли на чужда държава. Друг е въпросът къде са причините.
  Покрай тази тема е хубаво да се направи списък на журналисти, които са претърпели вреди(меко казано). Обединение на всички свестни пишещи, говорещи, мислещи в НОВА РЕПУБЛИКА.

 3. Бойко и бойковцината…
  И бай-бойковщината.Плачат за “Бай-бай” или нещо подобно от Близкия или Далечен Запад.
  Възхищавам се на Иво Инджев за Таланта и принципността, за позициите.
  Тази статия трябва да бъде разпространена, за да достигне и до блеещата и ЕнтелЕгентна публика на Бойковите Панорами.
  И : Да се продължи с разрушаването на Картаген!

 4. “Това е самопризнание за основния недъг не на “Панорама” само, но и на БНТ: това е клеченето над статуквото и неговото мътене не с цел да се измъти нещо, но за да не се пръкне проблем за клечащите…”
  Точно казано!

  The low-hanging fruit of ‘Panorama’.

 5. Ситуацията с БНТ и предаванията наистина са огледало на “политическото”, “икономическото”, ОБРЪЧгархското, ченгесарското и милиционерското статус-кво ,като пошла и пародийна реинкарнация на татовото им НРБ и “развитият му социализъм”. И….това е така защото в тая примитивна кочина няма нищо ОБЩествено – всичко е зависимо от така недоизброените по-горе интереси. Даже има и “професионални” и всякакви други шуробаджанашки интереси. И …..БНТ е зависима от всички тях , след 1989г., както беше и преди това. Но сега има вероятно и още повече от преди. Това е голата истина – БНТ си остана ИНТЕРЕСчийска , както преди, че дори стана още по-ИНТЕРЕСчийска, а не ОБЩествена. С пропилените за издъжката ѝ ОБЩествени данъци се защитават всякакви частни и “партийни” ИНТЕРЕСИ.
  И навсякаде в тая примитивна кочина НРБ, а не само в БНТ, ОБЩествените и европейските данъци се “усвояват” за всякавки ЛИЧНИ и ……и даже враждебни и чужди ПАРАЗИТНИ ИНТЕРЕСИ.
  Не работи ОБЩествена , НЕправителствена и НЕформална система за пълен финансов,съдебен и политически контрол върху разплутата държавна бюрокраДция.
  Трябва да се ДЕмоноплизира тоя тотален държавен и съдебен “контрол” , защото се видя че обслужва само ЧАСТНИТЕ интереси и не защитава , и даже уврежда ОБЩествените интереси и финанси. Трябва всякаква ДЕцентрализация и всякаква ДЕмонополизация на изпълнителната , съдебната и прокурорските “власти”. Както е в демократичният западен свят. Но не и в НРБ и в метрополията ѝ – Путлеристката империя.
  Трябва по всякакъв начин да се спре финансирането им, и от еврофондовете , и от ОБЩествените данъци.
  П.П. И най-накрая ,да се поздравим ,че отново по цял ден няма да ни занимават с пожарЪт в НРБ. Днес най-накрая има изгледи да бъде “изгасен”. Но да не си помисли няКОЙ ,че баш-пожарникарят в НРБ има пръст в това? И по-добре , иначе можеше да стигне и до Гърция……с негова “помощ”. Остава му само да разтяга лукуми пред Макрон , а разтягането на маркучи, за него, е останало в “школата” в Симеоново.
  Добре че пръсна малко дъжд , иначе при такова “вещо” пожарогасене, още няколко седмици по телевизиите щяха да го коментират. И репортерите щяха да тренират микрофонен многобой до границата с Гърция.

 6. Не познавам г-н Инджев,освен от екрана и книгите които е написал и съм прочел.Мога да си представя загубата на аудиторията от отсъствието му.Би прилягала и най-висока трибуна на този изкрен и честен журналист.Молбата ми към него е,ако е възможно да бъде малко по-“разбран”за да бъде чут и видян както някога от повече жадни за изтина хора.Това обаче е личен избор и не търпи упрек.Колкото за ПАНОРАМА,въпреки опитният водещ тя е скучна и безинтиресна.

 7. Съжалявам единствено, че не съм в България да стисна ръката на Иво. Статията е не само чудесна като стил и съдържание но и пределно обективна. Както заяви през март 2014г. щоуменът слави трифонов в присъствието на Стопанинът на БЛОГА НИ в ефир: “Всички,(явно визирайки публичните личности ангажирани по едни или друг начин в обществено-политическият живот) започват деня си с блога на Иво Инджев”. Та и “потърпевшият” бойко василев съм убеден, не само е прочел статията но и ще проследи всички коментари. Което е напълно нормално. “Панорама” в частност и БНТ въобще отдавна се превърнаха в последният мохикан на тАлАвизиите отстояващи статуквото по начин и със средства които излъчват силно издайнически соцмухъл. За това и рейтингът им е унизително нисък. Самият бв дава всичко от себе си да засвидетелства “уважение” само към силните на деня. С видимо удововолствие реже неудобните опоненти особено ако не са в талвега на баце. Има една интересна случка, сигурно от този род са много повече но аз за нея съм чул и нея ще ви преразкажа. При едно от многото явявания на банкянското слънце в битноста му на премиер, когато пак, а-а, проектът АЕЦ Белене да се превърне от “гьол” в ядрени мощности за “мирни цели” за да не се “поскъпне тока 18 пъти”, туй по бочко, приключва монологът на премиера и вече извън предаването комплексираният мутро-милиционер пита водещият като как е било:
  -“Добре мина. Споменахте Белене, наблегнахте, че именно при вашето правителство няма повече отвличания и други”.
  -“Ами, аз от дядо си знам, пълно дупе, силно пърди”.
  Заключението на разказвача е било напълно адекватно. И този ни е МП.
  Но и след туй, бб продължи да се радва на ухажване и безконтролно ръсене на мозъци в “Панорама”.
  Та, много моля бойко василев да не се прави на някакъв своебразен десидент с днешна дата. Класически конформист на прехода.

 8. Vqpreki ka4estvenija vode6t, i s “Panorama” se slu4va sq6toto, kakvoto i s dolnoprobnata govorilnja “Benovska pita” – ot vqrteneto na vse edni i sq6ti neka4estveni (v po-goljamata si 4ast) gosti s poznatite im do vtrqsvane gledni (oporni) to4ki, se razvalja cjaloto predavane.
  Dobre, 4e v “Panorama” ima vinagi edni 10-12 minuti za intervyuta s 4ujdozemski gosti i/ili interesni reportaji (koito hitrijat Vasilev anonsira v na4aloto na predavaneto, za da si znaem, 4e mejdu praznata govorilnja 6te pokaje i ne6to interesno :-).
  Men ako pitat, trjabva da otdeljat pone polovinata predavane za takiva intervjuta i reportaji, a govorilnjata da e pod formata na debati po aktualni vajni temi, a ne na monolozi.
  I kato kazvam “debati”, imam predvid naj-ve4e debati mejdu “golemite lideri” Ninova i Borisov, kakto v Germany debatirat Merkel i Schulz.
  Tolkova po vqprosa za moite “zritelski naglasi i o4akvanija”, ot koito “Panorama” e dosta dale4e.

 9. Дали Панорама ще се показва в петък,събота или неделя няма абсолютно никакво значение. Така тя няма да се подобри и ше си остане едно скучно,често отблъскващо предаване,с подбрани събеседници,с удобни зададени и незададени въпроси и предварително изготвени отговори.
  Водещият в него Б.Василев сам се изтъква като начетен и културен водеш,но това не може да прикрие служенето му на силните на деня.
  Чест ви прави г-н Инджев,че не сте се забъркали в това много,много съмнително дълго траещо мероприятие.

 10. Подобно на кадиев, който писа статия от името на илия павлов, бай бойко /да не се бърка с бай х.й/ в ШЗО-то пишеше статии във в-к БА от името на батальонния митов за да получава по 10 дни отпуск. Останалите за една година излизахме по 3 дни за клетвата, ако и да имаше такива, които покрихме нормативите за класна специалност.

 11. @Петър Петров

  Podsetihte me za edin kurioz:
  Predi mnogo godini gledah dokumentalen film za 4au6esku-vi.
  Mnogo me vpe4atliha faktite, 4e 4au6eskuvica njamala zavqr6eno osnovno obrazovanie i 4e cjal ekip himici pi6el “nejnite” náu4ni trudove.
  Togava se zapitah kolko li goljam ekip e pisal 28-te toma na baj To6o i kak li im se e otblagodaril za tova.
  Dnes se pitam KOJ e pisal disertaciqta na Dr.phil. Boyko Borisov i za6to izostavaT ot kumira mu s 27 toma náu4na literatura.

 12. Гарелов деликатно мълчеше, защото новите социалисти не обичаха това сравнение, и тогава аз коварно го запитах, знае ли кой е авторът на израза:
  – Социалистът е човек, който жертва собственото си благо заради благото на обществото?
  Водещият се замисли, усмихна се и плахо рече:
  – Сталин.
  – А, не – казах аз – доктор Гьобелс.
  Същият този доктор Йозеф Гьобелс – идеологът на нацизма, който държал в кабинета си портрета на Владимир Илич Ленин и след поражението на Германия се самоуби заедно със семейството си. Не мога да преценя това дали е било предсмъртна доблест или бягство в смъртта. Но сигурно се иска и смелост да избягаш в смъртта. Объркана работа и зад нея портретът на Ленин.
  Оттогава Иван Гарелов не ме е канил в свое предаване.
  Из “До колкото си спомням” Г.Данаилов

 13. Благодаря за цитата, г-н Милев – много на място!
  А Гьобелс явно е познавал Егорушка.

  Маргарита Ивановна. Осчастливьте, стаканчик, Егор Тимофеевич.
  Егорушка. Совершенно не пью.
  Александр Петрович. Почему ж вы не пьете, Егор Тимофеевич?
  Егорушка. Очень страшно приучиваться.
  Александр Петрович. Да чего же здесь страшного? Вы попробуйте.
  Егорушка. Нет, боюсь.
  Александр Петрович. Да чего ж вы боитесь, Егор Тимофеевич?
  Егорушка. Как чего? Может так получиться, что только приучишься, хвать
  — наступит социализм, а при социализме вина не будет. Вот как хочешь тогда
  и выкручивайся.
  Маргарита Ивановна. Только рюмку, всего лишь, одну лишь, за дам.
  Егорушка. Между прочим, при социализме и дам не будет.
  Пугачев. Ерунда-с. Человеку без дамочки не прожить.
  Егорушка. Между прочим, при социализме и человека не будет.
  Виктор Викторович. Как не будет? А что же будет?
  Егорушка. Массы, массы и массы. Огромная масса масс.

 14. Гьобелс е идеологизиран на мах фанатик но който същевременно е ползвал “пълноценно” благата на позицията си-твърдо в десетката на върхушката на Райха. Навремето срещнах негов цитат който ме е впечатлил дори повече от самоубийството му и убийството по негова заповед на цялото му семейство. NSDAP е била още в началото си. В пристъп на откровение, Гьобелс заявява на сборище на съмишленици, цитатът е по памет, смисълът е запазен 1:1: “Ако фюрерът поиска от мен да убия майка си ще го направя без да се замислям. И ще бъда горд с доверието което ми е оказал”.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.