Борисов нема нужда да знае “жотем”- притиска французина любвеобилно до своя корем

Не бих се връщал към темата за прелитането на френската комета Макрон над българския небосклон, ако самият той не ме беше подсетил днес със своя медийна изява да се запитам отново какво (не) си е говорил с нашия “центрист” Борисов, изживяващ се като негов български аналог в позиционирането между лявото и дясното политическо пространство във вътрешната политика.

А във външната? Ако сред нас, българчетата, номерата на Борисов да играе несменяем център – нападател в политиката минават вече толкова години, то как ли изглеждат неговите лъкатушения между Изтока и Запада на международната сцена, на която той преиграва напоследък?

Изявлението на Макрон за “Поан”, цитирано от Ройтерс, което привлече вниманието ми, е не толкова напомнянето, че има “огромни различия” с Путин за Украйна, нито дори заплашителното му допълнение, че няма да го остави да се измъкне безнаказано от отговорността за онова, което прави в Украйна. Още предшественикът му на френския президентски пост Франсоа Оланд ( социалист, но не като нашите другари, подчинени на всеки властелин в Кремъл без разлика дали е комунист или капиталист) показа, че Франция не се шегува, отказвайки заради украинската авантюра на Путин да снабди Русия с поръчани и построени “до ключ” бойни кораби.

Никоя друга санкция не прозвуча като толкова звучен по своята символика шамар за Кремъл. Все пак става дума за любимото дете на Путин, за армията и флота ( двата най-верни съюзника на Русия, както обичал да казва император Александър III, стигнал в българофобията си до нареждане руските кораби да се готвят за военен демарш срещу непокорното българско княжество след Съединението от 1885 г., но принуден в последния момент да се откаже под първия и последен по рода си общоевропейски демарш в защита на България от Русия в историята), разходите за които поставят Русия на първо място в света на глава от населението. Путин преглътна шамара и при посещението си във Версай на 29 май не направи фасон на Макрон ( спомнете си само как се нацупи временно, но много ядно на Турция заради онзи инцидент с един единствен руски изтребител през 2015 г.) Френският удар по чувствителното място на Путин, пристигнал въпреки това на крака на аудиенция в имперския Версай, само подчерта кой е в силна позиция в рамките на двустранните отношения.

Към “мача” на български дипломатически терен обаче ме връща репликата на Макрон, че със световните лидери той си говори “много честно и откровено”. Това важи ли за Борисов? Или той не се вписва в дефиницията “световен лидер”, колкото и да ни го рекламират все повече тук като нов Крали Марко ( “посмали манго” !) на европейския дипломатически фронт?

Споменавал съм шеговитата дефиниция за дипломацията като изкуството да повтаряш “добро куче” докато не намериш камък. В случая с Борисов западните партньори много добре знаят кой е

(препъни) камъкът, но засега хвърлят само кокала в негова посока. На него Макрон откровено написа “Шенген” вместо да препоръча “Кради малко”. Което беше обяснено от доминиращите в българската публичност тълкуватели на подвизите на нашия Крали Марко като (нов) голям личен международен успех на почесания зад ухото нашенец.

Представяте ли си как би изглеждала срещата между Макрон и Борисов, ако френският президент наистина е имал намерение да води от(к)ровен разговор с нашия премиер във Варна ( за което, според обичайната практика, е трябвало да има индикации доста преди “любовните сцени” на варненското летище)?

Каквито и “артисти” да са политиците, все пак не е за вярване страстните целувки да последват словестните шамари, ако е имало такива. Или ми е бедна фантазията на какво е способен нашият Крали Марко чрез своята т.н. харизма, мачкайки в прегръдките си французина така, както и с руснак ( например с московския мафиот Лужков на 9 септември 2009 г. в русифицирания анклав “Камчия”) отдавна не се е прегръщал пред публиката?

Навремето Живков се целуваше страстно с Брежнев, просейки евтин петрол за реекспорт за попълване на дупките в бюджета на все по-затъващата в дългове НРБ.

брежнев живков

Преданите живковисти и днес го хвалят за тази негова “жертвоготовност” да измъква милиони с целувки. Ученикът на Живков днес мляска наред и получава същите овации за тази своя любвеобилност като за проява на висш пилотаж в международната му дейност. След като не е способен да общува вербално в личните си контакти, що да не действа чрез езика на любовта, универсален и за немите? Нема нужда да знае “жотем”, за го (по)каже. Трябва само да притисне здраво и продължително обекта на любовта си към своя корем, заместител на “жотем”.

Ако не сте съгласни с тази констатация, опитайте се да откриете сценки на подобно общуване между равнопоставени лидери на уважаващи себе си държави, от които поданиците или гражданите очакват да защитават националното достойнство, а не да се държат като кучето, за което дипломатите се озъртат в търсене на камък, докато то им се умилква.

НА СНИМКИТЕ https://www.youtube.com/watch?v=vkMGTSJ5ZHM: Борисов най-напред дължи дълго в прегръдките си Макрон, който с потупване по гърба го подсеща да престане, след което Борисов решава да го цуне и по дясната буза.IMG_7392IMG_7393

4 мнения за “Борисов нема нужда да знае “жотем”- притиска французина любвеобилно до своя корем”

 1. С такава полИтика , която “провежда” вътре в ЕС ,НРБ едва ли може да получи в повече някакво внимание или “дивиденти” от Брюксел и останалите членки на ЕС. А пък даже и това което и се дава ,в момента, е много повече от това което заслужава, защото не е изпълнила дори тези минимални ЗАДЪЛЖЕНИЯ, които е ПОДПИСАЛА, когато приеха НРБ в ЕС по снизхождение , а не по заслуги. И ако сега, Унгария ,Чехия и Полша може и да имат някакво “право” на претенции към ЕС, защото си изпълниха предприсъединителните задължения към ЕС, то НРБ НЯМА…….и НЕ може да има някакви претенции към ЕС ,защото НЕ покрива критериите за ВЛИЗАНЕ в ЕС дори 10(ДЕСЕТ!!!)години ,след като беше прието по милост в ЕС, и повече от 15 години след преговорите за влизане в ЕС.
  А пък влизането на Хърватска директно в ЕС и Шенген, и то почти 10 години след НРБ, е още по-голямо потвърждение за това. Защото Хърватска е изпълнила много повече от изискванията на ЕС , отколкото НРБ се нае да изпълни и след влизането си в ЕС!
  Дори сега, НРБ няма и да покрие и тези критерии за влизане в ЕС , които някак си покриваше до 2007г..
  И да се очакват още “подаръци” от Брюксел , след като НРБ не само НЕ е изпълнила НИЩО от ДОГОВОРът за присъединяване, който е ПОДПИСала, а в “добавка” е отбелязала и ОГРОМНО отстъпление дори от “нивото” си от 2007г., е не само меко казано нагло, а направо изисква ТОТАЛни санкции и спиране на всякакви еврофондове от Брюксел. Когато не изпълняваш НИКАКВИ договори в ЕС , това е ясен СИГНАЛ и за отделните членки в ЕС, които все пак са изпълнили изискванията в ДОГОВОРите си за присъединяване , че едва ли си заслужава да поддържа някакви сериозни отношения в НРБ, която не изпълнила дори това.
  А байхуй мож да се мляска с пооределите си гости от ЕС, но това няма да промени отношенията им към НРБ , и лично към него. А пък ако не излезне от паралелната “действителност”,която му изграждат неговите “съветници”,”партийци” и “ортаци”, няма и да усети защо все още не може да се разбере с останалите политици в ЕС за Шенген, еврозоната и няколкото “скорости” в ЕС. Като най-добре е в ЕС да измислят ЗАДНА скорост, която да “пасне” най добре за такива “субекти” в ЕС, като НРБ и байхуй!
  И едва ли има друга “членка” в ЕС , за която да важат путлеристките “синоними” – троянска, фейк и хибридна мУтрьошка!

 2. Почвам наглед от “по-далече”. Предполагам редовните читатели и коментатори си спомнят, при Иво туй е правило, гениалното му заглавие след договорът между България и Македония. Между другото, текстът отдолу беще изцяло и това биде маркирано както се следва взет от друг сайт сух и официален, както си требе.
  “България и Македония се приближиха към себе си”.
  Баце отнесе много похвали за договора. Кат почнем от коалиционите партньори-патрЕотите на служба в правителството и стигнем до задъхващите от възторг медии на пееФски. Банкянското слънце дуе и дуеше бузи и гордо, ти да видиш, само кат победител в гладиаторски борби приема мълчаливо овациите. Ех, ако И се беше “сетил” за мислата на Стопанинът на БЛОГА НИ, да я употреби своевремнно, щаха да МУ я прикачат моменталически заедно с прогнозирано място в историята. Да, ама не!
  Връщам се към баш темата. В “основополагащо интервю с фундаментални последеци” като това на Макрон пред Le Point където френският президент верен на силът си нарича нещата с истинските им имена, пет пари не давайки дали след това рейтийга накъде ще поеме няма място за раздел “Хумор, сатира и забава”. Банкянското слънце откак се знаят се е вкарал при Макрон в тази графа и няма начин да няма начин нещо да се промени. Не знам нали някой е светнал на бочко но след срещата им във Версай, джуджи1 изглешдаше кат пребито псе. То не беще по време на съвместната пресконференция леене на пот, мънкане, заи

 3. заичане. неадекватни отговори и преглъщане на едро премълчавания.
  Та, позволете, да огорча наблюдаващият от пиарслужбата на бочко. Всички активи, колкото и скромни да са те, от визитата на ЕМ са отнесени в Елисеите. За нас остана, виж горното заглавие, където бих проминл вместо корема-шкембето.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.