Съществува мащабна черна каса за плащания от Азърбайджан към европейски политици, придобиване на луксозни стоки, пране на пари и лично облагодетелстване на хора близки до режима в Баку. Това разкрива журналистическо разследване базирано на банкови документи, получени в датското издание Berlingske и споделени с разследващи журналисти от няколко държави в рамките на проекта озаглавен “Азърбайджанската перачница”. Биволъ се явява партньор в проекта от българска страна заедно с OCCRP, Le Monde, The Guardian, Suddeutsche Zeitung и други водещи медии*.

Сред политическите лица са германският парламентарист Едуард Линтнер, италианският депутат Лука Волонте, срещу когото в Италия беше образувано разследване за търговия с влияние и пране на пари, словенският националист Жмаго Племенити и Калин Митрев – български представител в ЕБВР и съпруг на директора на Юнеско Ирина Бокова.

Плащанията идват от сметки в естонското поделение на Danske Bank, отворени на името на четири фантомни компании. През тези сметки преминава огромен паричен поток от 2,5 милиарда евро, захранван основно от държавната азърбайджанска банка IBA, руската „Рособоронекспорт“ и фирми свързани със семейството на Илхам Алиев.

Журналистите, работещи по проекта проучиха в продължение на месеци над 16000 транзакции на фирмите Metastar Invest, Hilux Services, Polux Management и LCM Alliance.  Фирмите са регистрирани в Англия и Шотландия от подставени лица, но са управлявани директно от Азърбайджан. Журналистите от OCCRP откриха номиналния директор на Hilux и Polux Махарам Ахмадов. Той е регистриран като бежанец от Нагорни Карабах и живее в мизерни условия за човек, управляващ на хартия фирми със стотици милиони в чуждестранни сметки.

Плащанията от и към тези фирми разкриват сложна и непрозрачна финансова мрежа, като тя вероятно е само върхът на айсберга, чиято основа се корени в централната власт в Баку. Разследването наречено Azerbaidjan Laundromat (Азърбайджанската перачница) е едно от най-значимите трансгранични журналистически разследвания за последните години. То е и в известен смисъл продължение на разследването за руската перачница (Russian Laundromat), през която са източени от Русия повече от 20 милиарда долара, тъй като същите субекти се откриват и там.

Българската следа

Около 800 000 евро от азърбайджанските милиарди са стигнали до български фирми и физически лица. Преводите към български банки са 19 на брой и са датирани от август 2012 до октомври 2014. Девет превода идват от Metastar Invest, следва Hilux Services със седем превода и три превода са от естонската сметка на Polux Management.

Най-известен сред бенефициентите е българският представител в ЕБВР Калин Митрев, съпруг на Ирина Бокова. Той е получил в швейцарски и български сметки на свое име осем превода за общо 425 000 евро. Пари са му превеждали три от четирите сламени фирми участващи в Азърбайджанската перачница – Polux, Hilux и Metastar.

На Митрев е преведена и най-голямата еднократна сума – 225 000 евро на 08.02.2013 от Metastar Invest в швейцарската му сметка. В българската си сметка Митрев е получил един превод за 40 000 евро на 11.02.2014.

През фирми от перачницата са минали и легитимни плащания. Футболистът Петър Златинов, тогава играещ за Интер Баку, е получил един от хонорарите си от Metastar Invest. Плащани са доставки на талашитени плоскости от “Кроношпан България” за 60 000 евро, стъкла от “Тракия Глас” за 100 000 евро, продукти за 65 000 евро за консервирани зеленчуци от фирмата „Конекс-Тива“, две малки плащания за общо 3 600 евро към „Каолин“ АД и транспортни услуги от логистичните фирми „M+M Ер Карго“, „МС Шипинг“ и Wallenius Wilhelmsen Logistics.

Опитите ни да получим информация с кого точно са сключвани договорите за тези доставки не се увенчаха навсякъде с успех. Подробни отговори се получиха от българската фирма „Конекс-Тива“ и от международната транспортна компания Wallenius Wilhelmsen Logistics.

„Конекс-Тива“ заяви, че плащанията от Metastar отговарят на поръчка за консервирани зеленчуци от фирмата Ecoterm LLC със седалище в Баку, Азърбайджан. Всички документи за осчетоводяването и митническото оформяне на износа са съгласно изискванията на българското законодателство, уточниха оттам.

Wallenius е получила четири превода от Metastar Invest за общо около 60 000 евро. Парите са преведени през 2012 и 2013 г. за транспортиране на коли “Шевролет”. От централата на Wallenius отговориха на въпросите на Биволъ, че  започват вътрешно разследване на транзакциите. Няколко дни по-късно се получи отговор, че българският клон на Wallenius е бил продаден преди няколко години, а информацията за неговите сметки вече не била налична. В текущето счетоводство на фирмата нямало данни за тези договори, а фирмата Metastar Invest не фигурирала в базата данни с клиентите на компанията – пише до редакцията ни шефът на отдел „Корпоративни комуникации“ Анна Ларсон.

Футболистът Петър Златинов отговори на въпросите ни, че не знае защо са му превеждани пари от Metastar Invest. Според него всички плащания по договора му с Интер Баку са идвали от банката IBA, която е била собственик на клуба. Последното е общоизвестен факт и дори прозвището на футболистите от Интер Баку е “Банкерите”. За връзките на IBA с други фирми от перачницата виж по-долу.

“Хайверната дипломация” и цената на добрата дума

По времето когато парите от черната каса на Баку пълнят сметките на  европейски политици и високопоставени чиновници, Азърбайджанското правителство репресира  журналисти и граждански активисти.

Нашата колежка, журналистката Хадиджа Исмаилова, дръзнала да разследва имането на първото семейство, прекара месеци в ареста заради изфабрикувани от режима обвинения. По същото това време Мерхабан Алиева, съпругата на диктатора Илхам, се радваше на безкритичен прием в UNESCO, организацията управлявана от съпругата на Калин Митрев.

Още през 2010 г. Бокова награждава Алиева с едно от най-високите отличия на организацията – Моцартов медал. Посещенията на Бокова при клептократите в Баку и визитите на Алиева и други официални лица в Париж се редуват по няколко пъти годишно (виж таблицата в края на статията). А плащанията към нейния съпруг съвпадат във времето с някои от официалните събития в ЮНЕСКО, организирани в чест на каспийската държава.

На 16 октомври 2013 Бокова изпраща официално писмо със “сърдечни поздравления” за “безапелационната победа” на президента Алиев на изборите   Победата на Алиев се дължи и на факта, че преди изборите той хвърли в затвора активисти за човешки права и критици на неговия режим, като им изфабрикува обвинения за притежание на дрога. След изборите арестите станаха дори по-чести. Но за тези политически репресии в писмото на Бокова няма нито дума.

Седмица по-късно, на 22 октомври 2013 г., Ирина Бокова открива в седалището на ЮНЕСКО в Париж фотоизложба озаглавена “Азърбайджан – земя на толерантността”. Изложбата е организирана от “Фондацията Гайдар Алиев”, председателствана от първата дама Мехрибан Алиева – почетен посланик на ЮНЕСКО. Това културно събитие има за цел да изгради позитивен имидж на режима в Баку пред западните партньори и да затъмни критиките за нарушаването на човешките права, които са многобройни и стават все по-скандални.

 

На 25 октомври 2013 г., три дни след изложбата в ЮНЕСКО и десет дни след поздравителното писмо до Алиев, в доларовата сметка на Polux в естонския филиал на Danske Bank постъпват 1,9 милиона долара от азърбайджанска сметка на фирмата Baktelekom MMC. Веднага 500 000 евро са преведени на евровата сметка на фирмата. До вечерта парите са разпределени към различни сметки в Европа.

Един от бенефициентите е Калин Митрев, който получава в швейцарската си сметка 20 000 евро.

61 000 евро са пратени в същия ден на известния немски политик Едуард Линтнер от баварската партия CSU, член на управляващата коалиция. Две седмици по-рано той посещава Азърбайджан начело на екип от немски наблюдатели за президентските избори.

Вотът е белязан от чутовен гаф. Още преди гласуването официалното приложение за смартфони на местния ЦИК показва окончателни данни от изборите. Въпреки многобройните нарушения, документирани от независими наблюдатели, Алиев е преизбран като неговия баща диктатор през доброто старо време с 85% от гласовете. Но от устата и перото на Едуард Линтнер излизат само хвалби: “Изборният процес беше добре организиран, на високо ниво и в съответствие на стандарти, каквито има в Германия, например” – казва той. “Нашият екип не видя никакви нарушения”.

Пред Зюддойче Цайтунг Линтнер не отрича, че е получавал пари за лобиране чрез организацията “Дружество за насърчаване на германо-азърбайджанските отношения”, основана през 2009 г., когато той още е депутат.

Словенският политик националист Жмаго Йеленич Племенити е получил € 25 200 на 30.07.2012. През 2010 той е част от делегацията на OSCE, която наблюдава парламентарните избори в Азърбайджан. През 2013 г. Племенити изпраща поздравителен адрес до Алиев за преизбирането му, в който не пести хвалби за неговия режим.

Италианският политик и бивш президент на групата на ЕНП в Съвета на Европа Лука Волонте също е получавал пари от същата фирма и понякога в същия ден като Митрев и Линтнер. В сметките на контролираната от него фондация Novae Terraeпостъпват цели 1,89 милиона евро на 18 транша. Волонте вече е разследван от италианската прокуратура, която твърди, че парите са му дадени, за да осуети приемането от ПАСЕ на “Доклада Стресер”, в който се констатират драстични нарушения на човешките права.

Самият Кристоф Стресер е правил изявления, че подозира Азърбайджан в нерегламентирани плащания към политици от институцията, но няма как да го докаже. Неговите призиви за разследване вътре в Съвета на Европа бяха чути чак през пролетта на 2017 г., когато ПАСЕ гласува да бъдат назначени трима експерти, които да проведат вътрешно разследване. Резултатът от тяхната работа е очакван в края на 2017 г.

Освен към политици, които хвалят властта в Баку и да си затварят очите за нарушенията на човешките права, пари са получавали и медийни босове, показват банковите записи.

През 2014 г. Сагер Екарт, бивш продуцент в CNN получава близо 2 милиона евро в банка в ОАЕ от Hilux Services LP. Един от преводите идва веднага след като Линтнер получава 41 000 евро, на 7 юли 2014. Екарт е посочен като контакт за пресата в адверториални статии, които прокарват възгледите на правителството на Азърбайджан. Една от тези статии огласява опроверженията на Азърбайджан за случая Волонте.

В България фондацията “Гайдар Алиев” (наречена на комунистическия сатрап Гайдар), също работи активно за позитивния имидж на режима. Тя дари големи суми за реставрация на археологически обекти. Представителите й са топло приветствани от Премиера Борисов, който въодушевено приема паричните подаръци.

Целта е ясна – позитивен пиар и подкрепа от България в международните институции, където страната е критикувана за неспазване на човешките права. Няколко поредни български правителства поддържаха и поддържат най-топли отношения с режима на Алиев, в очакване от Каспийско море да потече Азърбайджански газ по бъдещия “Южен коридор”. За да не раздразни Баку, България отказа политическо убежище на критичния към властта бивш политзатворник и журналист от телевизия „Азадлик“ Емин Ахмедбеков.

Митрев – хидрополитически консултант. Като Доган.

От 2012 до 2014 г. Калин Митрев е получил общо осем плащания, като само едно е към българска сметка, а останалите на сметка в швейцарска банка. Всички плащания са обозначени като “супервайзърски услуги”.

Митрев, който е бивш агент на комунистическите тайни служби с псевдоним агент “Симеонов”, е дългогодишен представител на България в ЕБВР.  Правителството на Бойко Борисов го остави на този пост като анулира собственото си правителственото решение от ноември 2014 г. той да бъде оттеглен. Това се случи в разгара на кампанията на Ирина Бокова за поста главен секретар на ООН, когато България официално подкрепяше нейната кандидатура. В крайна сметка Бокова беше оттеглена и заместена с Кристалина Георгиева. След провала на кандидатурата на Бокова Бойко Борисов се възмути пред медиите, че го критикували, защото „не бил подсигурил за още пет години една комунистическа фамилия“.

Подсигуряването обаче е налице, защото директорският пост на Митрев в ЕБВР, на който го прати Борисов, му осигурява близо 170 000 евро годишна заплата. Както показа разследване на Биволъ за имотното състояние на семейството на Бокова, тези пари не са излишни, тъй като фамилията трябва да поддържа четири апартаментазакупени в Париж, Лондон и Ню Йорк през последните няколко години.

Потърсен за коментар от OCCRP Калин Митрев заяви, че е имал консултантски договор с фирмата Avuar-Co LLC, която работела с Министерството на извънредните ситуации на Азърбайджан за ограничаване на щетите и превенция на катастрофалните наводнения в басейна на Кура-Араз. Всички суми получени по договора били декларирани в България, казва още българският представител в ЕБВР. Договорът бил прекратен след като Митрев се върнал на поста си в ЕБВР.

Програмата за Кура-Араз “включва широк кръг от дейности и изисква координация на много публични и частни институции от страната и в чужбина, както и мултилатерални финансови институции и донори” – разяснява Митрев своята роля в този проект.

Консултантските хонорари на финансиста Митрев за хидростратегически дейности около проекта “Кура-Араз” удивително напомнят за хонорара на философа и лидер на ДПС Ахмед Доган, който той получи за сложни хидроенергийни консултации на проект “Тунджа”, “Горна Арда”,каскадата “Доспат-Въча” и проекта “Цанков Камък”. Но за разлика от докладите, предадени от Доган на “Минстрой холдинг”, от работата на Митрев не се открива никаква писмена следа.

Наводненията причинени от река Кура през 2010 г. разрушават около 20 000 къщи и правителството в Баку похарчи близо 590 милиона долара за възстановяване на щетите и ограничаване на риска от бъдещи наводнения. Местните хора и неправителствени организации твърдят, че парите са харчени непрозрачно и са подхранвали корупцията.

Фирмата Avuar-Co е регистрирана пет месеца след наводненията и е спечелила обществени поръчки от Министерството на извънредните ситуации за сумата от 478 000 долара, малко повече от платеното на Митрев, показа проучване на OCCRP. В описанието на обществените поръчки обаче не пише нищо за консултантски договори, а за придобиване на оборудване, включително мобилна кухня.

В свободен достъп има голям брой научни изследвания и правителствени документи за управлението на водите от басейна на Кура-Араз, в които се говори за хидрополитика и хидростратегия (например тук). Сред авторите на такива доклади обаче не се срещат нито Avuar-Co, нито Митрев. През 2015 в Баку е организирана голяма международна конференция под заглавието “Глобални и регионални хидрополитически проблеми в контекста на международното сътрудничество и сигурността“. Темата е право в десятката на проблематиката разработвана от Митрев и Avuar-Co, но и на тази конференция няма никаква следа от техния принос.

В отговор на журналистически запитвания от Berlingske и други медии от проекта дали е знаела за плащанията към нейния съпруг и дали те са свързани с политиката на ЮНЕСКО към Азърбайджан, Ирина Бокова заяви, че не е запозната с консултантския бизнес на съпруга си. “Въпросите ви са недобре обмислени” (ill conceived) – казва тя и посочва, че не е извършила нищо нередно и ще съди за клевета всеки, който публикува “неверни твърдения” по неин адрес.

Но ако Бокова не знае откъде идват парите за консултантския бизнес на Митрев, тя със сигурност знае в какво двамата са инвестирали семейния си доход. Разходите за недвижими имоти, които са записани на името на двамата, са за 4.7 милиона долара. Сумата надхвърля с близо един милион долара известните доходи на фамилията за последните десет години.

Разкритието, че Митрев е получавал солидни суми като консултант в периода, когато не е работил в ЕБВР, допълва финансовата картина. Но дори и тези 425 000 евро подсигурени от Азърбайджан за супервайзърски услуги не са достатъчни. Остава необяснен произхода на близо половин милион долара.

Издънка: фалшиви мейли в подкрепа на версията на Митрев?

Попитан защо е получавал пари не от Avuar-Co, а от Metastar, Hilux and Polux, Калин Митрев отговори, че няма представа защо плащанията са дошли от тези фирми. Той предложи въпросът да бъде зададен на самата компания и посочи следния имейл адрес за контакт с Avuar-Co avuar-co@outlook.com.

OCCRP изпрати въпроси, на които дойде отговор, подписан от директора на Avuar-Co Агасалим Сеидов. В него се потвърждава казаното от Калин Митрев за консултантския му договор.

“Благодарни сме му, че сподели с нас своя опит в управлението на големи проекти и сътрудничеството с международни донори, по-специално по време на нашата работа върху програмата за река Кура. Плащанията, за които питате са направени от Avuar за неговата работа в съответствие с нашия договор“.- пише Агасалим Сеидов.

В отделен мейл той обяснява  защо плащанията са минали през Metastar, Hilux and Polux. Avuar-Co имала продължителни бизнес отношения и натрупани вземания от тези три фирми, които били частично погасени с плащанията към Митрев.

Впоследствие кореспондентът на OCCRP се свърза с Агасалим Сеидов чрез гласовата услуга на Facebook. Човекът, който веднага потвърди, че е директор на Avuar-Co, звучи твърде различно от образования мениджър с гладък писмен английски, който е подписал имейлите. От разговора се разбира, че Сеидов не е в час с проектите на фирмата за ограничаване на щетите и превенцията на катастрофалните наводнения от река Кура. Той заяви също така, че не е изпращал отговора до OCCRP, в който личи неговия подпис.

Луксозни стоки, медицински услуги и такси за обучение

Черната каса на Баку е използана и за придобиване на луксозни стоки в световната столица на модата Париж, показва проучването на партньорите от Льо Монд. Само покупките от Кристиан Диор и Бейби Диор са за 400 000 евро, а стоките са били доставени в Азърбайджан. Купувана е също посуда за десетки хиляди евро, придобити са и други маркови предмети на лукса.

Няколко сметки за медицински услуги в John Hopkins Medicine са платени от Metastar за първия вицепремиер на Азърбайджан Якуб Еюбов, Неговият син Емин Еюбов, който е посланик на Азърбайджан към Европейския съюз е използвал Metastar за да купува медикаменти от компанията Northern Pharmacy.

Един от преводите към България за близо 7000 долара е пратен на 18.07.2013 и е отбелязан като “такса за обучение в университет”. Получател е компанията LTI LTD. Единствената фирма с такова име в България (Ел Ти Ай) е собственост на британски гражданин и изглежда няма никаква дейност. От адвокатската кантора, която е обслужвала фирмата заявиха, че от години нямат връзка с нейния собственик и директор.

Откъде идват парите? 1,4 милиарда долара от фирма без дейност!

Парите наляти в азърбайджанската перачница идват от различни източници. Част от тях са преведени от тайни фирми базирани във Великобритания и Нова Зеландия, друга част е свързана с “Руската перачница”, разследвана от OCCRP. Двете схеми имат подобни оперативни методи и споделят част от идентифицираните фирми-бенефициенти на плащанията.

Руското правителство е наляло повече от 28 милиона евро в перачницата чрез оръжейната фирма „Рособоронекспорт“, която доставя оръжие по целия свят. Парите са свързани с фирма, контролирана от семейството на Алиев. Част от парите за руските оръжия стигат до банкова сметка в Унгария, принадлежаща на първия вицепремиер на Азърбайджан Якуб Еюбов (същият, който се лекува с парите на Metastar).

Азърбайджанската държава чрез Министерството на извънредните ситуации, Министерството на отбраната и тамошното НСО също са захранвали сметките на тайните фирми.

Но най-голям по обем е приносът на базирана в Баку малка частна фирма, на име Bakteleкom MMC (която няма общо с държавната телеком компания Baktelecom). Тя налива в перачницата 1,4 милиарда евро. Връзката на Baktelekom с първото семейство е документирана по-рано от OCCRP. Беше разкрита и странна данъчна амнистия от 17,4 милиона долара, от която фирмата се е възползвала в началото на 2017 г.

Baktelekom MMC е основана от Расим Асадов, син на първия министър на Вътрешните работи на независим Азърбайджан. В други фирми Асадов е бизнес партньор с братовчед на Мархабан Алиева.

Както става ясно от банковите документи, парите от Baktelekom MMC са използвани за скрити плащания към лобисти, работещи за изпиране на имиджа на режима на Алиев пред Европейския съюз и други международни институции.

Не е толкова ясно обаче откъде идват тези пари, тъй като фирмата няма никаква дейност. Baktelekom е използвала една единствена сметка за всички преводи и тя се намира в Международната Банка на Азърбайджан (IBA).

От интервюта с бенефициентите на парите от азърбайджанската перачница става ясно, че финансирането за техните стоки и услуги идва именно от IBA. Българският футболист Петър Златинов например не можа да обясни защо в крайна сметка е получил превод от фантомната фирма Metastar, но беше категоричен, че си е получавал парите от тази банка, която е била и собственик на клуба „Интер“ Баку. Италианският архитект Марио Палмонела, автор на проекта “7 hills” също твърди, че това е проект на банката. IBA фигурира и в документите попълнени от Hilux Services LP за откриването на сметка в Danske Bank в Естония. Там банката е посочена като основен източник за средствата на фирмата.

Ако всичко това е вярно излиза, че депозитите на хиляди клиенти на банката всъщност са били използвани за захранване на Перачницата.

IBA е най-голямата търговска банка в Азърбайджан с над 750 000 клиенти и има критично важна роля за икономическите връзки на страната с останалия свят. В последно време обаче тя изпитва значителни трудности и е започнала процедури за защита от кредиторите в съдилища в САЩ и Великобритания.

Хронология на плащанията, имотните придобивки на фамилията и събитията свързани с UNESCO в Азърбайджан

HILUX SERVICES LP MITREV KALIN 11.10.2012 EUR -20 000,00
HILUX SERVICES LP MITREV KALIN 07.02.2013 EUR -20 000,00
METASTAR INVEST LLP MITREV KALIN 08.02.2013 EUR -225 000,00
METASTAR INVEST LLP MITREV KALIN 05.04.2013 EUR -20 000,00
METASTAR INVEST LLP MITREV KALIN 25.10.2013 EUR -20 000,00
METASTAR INVEST LLP MITREV KALIN 18.12.2013 EUR -40 000,00
POLUX MANAGEMENT LP MITREV KALIN 27.01.2014 EUR -40 000,00
HILUX SERVICES LP MITREV KALIN 11.02.2014 EUR -40 000,00
Митрев в ЕБВР 2004-2010
2014 до момента
Апартаментите на Митрев и Бокова
Paris 27.05.2011 EUR 1,000,000.00 Заем
New-York 11.06.2012 USD 1,189,000.00 Без заем
New York 04.03.2014 USD 1,225,000.00 Без заем
London 08.04.2014 GBP 925,000.00 Без заем
Посещения на Ирина Бокова в Баку
Source : http://www.mfa.gov.az/en/content/556  Юли 28-31, 2010
 Май 29-31, 2013
 Май 16-18, 2015
Мерхибан Алиева в UNESCO
Source : http://www.mfa.gov.az/en/content/556  2010: Наградена със Златен Моцартов Медал от Бокова
 Април 28, 2010
 Декември 14, 2010
 Април 19, 2011
 Септември 12, 2011
 Октомври 26, 2011
 Юли 18, 2013
 Октомври 22, 2013
 Юни 2, 2014
 Септември 15 – 18 2014
Подписани споразумения с UNESCO
Source : http://www.mfa.gov.az/en/content/556  Октомври 27, 2011
 Юли 18, 2013
 Януари 24, 2014