10 стари абсурда и един днешен тъжен факт около датата 5 септември 1944 г.

Абсурдите, свързани с датата 5 септември 1944 г., когато СССР обявява война на България, са достойни за една една кратка подредба без непременно тя да е направена по важност.

Абсурдно изглежда, но е факт, че СССР поддържа през цялата война до 5 септември 1944 г. пълни дипломатически отношения с България, която е съюзник на Германия. Самият акт на обявяването на война е изумил премиера Константин Муравиев и дори съветския дипломат Яковлев, връчващ нотата от името на Москва. Според някои преразкази на събитието, Яковлев се чувствал неудобно и буквално побегнал, оставяйки документа в кабинета на българския премиер.

Абсурдна е лъжата, че съветската окупация е била съгласувана със западните съюзници на СССР, базирана на по-късното събитие, произтекло от свършения факт: формирането на общ съюзнически орган за контрал върху окупираното от Червената армия  царство. Разсекретени в наши дни грами от посолството на Великобритания в Анкара доказват изненадата на западната дипломация, уведомена в последния момент за решението на Сталин да окупира България на същия този 5 септември. Впрочем, самата съюзническа контролна комисия  на практика е била “окупирана” от съветската страна в нея, която неглижира и съзнателно тормози американските и британски офицери, пренебргвайки протестите им.

Абсурдно е твърдението на защитниците на съветската окупация, че България била нападната с цел освобождение от “фашизма”. В нотата на съветското правителство от 5 септември 1944 г. няма и дума за фашизъм, но пък съставителите на документа се “присещат”, че цели три години България е помагала на Германия ( което не е попречило до този момент на официалните дипломатически отношния на България със СССР). СССР “изведнъж” открива, че България се намирала през цялото това време “ в състояние на война със СССР”

Нотата на СССР:

http://desebg.com/2011-01-13-09-25-54/1419-2013-09-05-10-10-00

“Повече от три години България е помагала на Германия във войната със Съветския съюз. Съветското правителство се е съобразявало с обстоятелството, че малката страна България не е в състояние да се съпротивлява на мощните въоръжени сили на Германия във време, когато Германия държеше в ръцете си почти цяла Европа…Въпреки това българското правителство и сега отказва да скъса с Германия, води политика на т.нар. неутралитет, по силата на която продължава да оказва пряка помощ на Германия срещу Съветския съюз…

По силата на това съветското правителство не смята повече за възможно да запазва отношения с България и заявява, че не само България се намира в състояние на война със СССР, но и Съветския съюз се намира в състояние на война с България.”

Абсурдно е СССР да наказва България за съюзяването с Германия ( при това без да “консумира” този съюз във войната срещу Съветския съюз), което България, принудена да избира, решава да направи на 1 март 1941 г., т.е. 1 година , 6 месеца ,1 седмица и 1 ден ПРЕДИ влизането на царство България в Тристранният пакт!след като подобен приятелски акт е осъществен между Германия и СССР, подпомагащ по силата на договора германската военна машина в похода й на Запад, юг и Север в Европа. ( НА СНИМКАТА: Съветски и нацистки бойни другари в дружеска атмосфера преди Хитлер да изпревари Сталин и да го нападне)soviet-german-fraternization-1939

Абсурден е формалният повод за войната, обявена на България, да бъде обвинението , че царството, макар да е неутрално и да е прогонило германските войски с решение на предишното правителство на Багрянов, все още не е обявило война на Германия. В Москва отлично са знаели, че съветският агент Иван Маринов, министър на отбраната в кабинета на Муравиев, е настоял да отложи обявяването на война на Германия уж от загриженост за българските военни в Македония и заради опасения от евентуални германски репресии срещу тях, а всъщност, за да се даде повод на Сталин да нахлуе с войските си като окупатор в България. Така съветското обявяване на война на България изпреварва само с няколко часа изкуствено бавеното под съветски инструктаж обявяване на война на Германия от страна на царството.

Абсурдно е, че, без да е водило война срещу СССР, новото правителство на окупираната България е принудено от Москва да подпише “примирие” на 28 октомври същата година. По своята абсурдност на това унижение съперничи само отказът на Москва да съдейства на България да получи статут на победител на мирната конференция в Париж три години по-късно  ( за разлика от покровителстванта от САЩ Италия, родината на фашизма) на правата на участник, напълно “интегриран” в рамките на Червената армия във войната. За платената с кръвта на десетки хиляди убити и ранени войници и офицери ( последните- разстрелвани със стоци от самите войници в угода на новия режим и съветските му началници) България е принудена да плати и репарации. 

Абсурдно е България да почита окупаторите си със стотици паметници, без те да са дали нито една жертва, причинена от българска съпротива ( има чървеноармейци, убити в една битка с изостанал германски ариегард край г. Кула на границатата със Сърбия, но епизодът само подчертава какво е избегнала Червената армия благодарение факта, че България е отказала на Германия да воюва не само на съветска, но и на българска територия).

Абсурдно (  и кощунствено за българските слуги на съветските интереси) звучи за несвикналите с логиката на аргументите уши, но тъкмо премиерът Муравиев заслужава паметник в Москва заради това, че се е съгласил с предложението на министъра си Иван Маринов на българската войска да бъде наредено да не стреля срещу настъпващите червеноармейци. Българското миролюбие в този случай е наказано с монументално увековечаване на съветския реваншизъм, с който Москва се отплаща.

Абсурдно е евентуалните съветски жертви при друг сценарий, т.е. при водене на отбранителни бойни действия на българска земя, да бъдат изчислени, но е напълно правдоподобно да очакваме, че  жертвите щяха да бъдат хиляди и от двете страни.

Факт е най-сетне, че в днешна демократична и евроатлантическа България тези абсурди са неизвестни на масовата публика, че дори и на премиера Борисов, който на два пъти твърди в кънтящата на кухо, лишена от медийно и опозиционно ехо  нашенска публичност, че България била обявила война на СССР.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: https://ivo.bg/2017/08/30/отсъствието-на-европартийците-от-про/

13418757_1272443662767516_4897929085146451661_n

28 мнения за “10 стари абсурда и един днешен тъжен факт около датата 5 септември 1944 г.”

 1. Поздравления на ИВО за постоянното повдигане и на този деликатен въпрос, затлачен нарочно от комуняшката номенклатура, продължаваща да управлява татковината ни под прикритие на други “партии и организации”, но пък и пак избрана от народа такава.

 2. В текста има малка неточност! Сталин и Хитлер сключват ПАКТА Моллотов-Рибентроп 1 ГОДИНА , 6 месеца ,1 седмица и 1 ден ПРЕДИ влизането на царство България в Тристранният пакт!
  През ЦЯЛАТА 1940-та година Хитлер и Сталин водят ОБЩА СЪЮЗНИЧЕСКА война срещу цяла Европа – Финландия,Естония,Литва,Латвия,Румъния,Франция, Норвегия,Дания,Белгия,Холандия, и Великобритания, след като през последните месеци на 1939-та година са унищожили Полша, а Сталин е започнал агресията си срещу Финландия.
  През 1940г. и ФАШИСТкият КАМАРАД и “посредник” Мусолини заедно с геносе Хитлер и геносе Сталин се включва в ОБЩАта им война , като окупира Албания и напада Гърция!
  И едва през следващата 1941г. започва междуСЪЮЗНИЧЕСКАТА война между Сталин и Хитлер. Хитлер нанася превантивен удар ,защото Сталин се е готвил за нападение срещу него, което и го принуждава в крайна сметка да се откаже от нахлуването си във Великобритания и вместо това да се обърне на изток.
  Това е фактология. Сталин и Хитлер са СЪЮЗНИЦИ над година и половина преди България да подпише Тристранният пакт.
  И не обявява война на Сталин след 22 юни 1941г..

 3. AWACS
  За г-н Инджев всички знаем какво прави и го приветствуваме и подкрепяме за това.
  Вие кажете какво правите,ще присъствате ли на мероприятието и колко хора ще изпратите.
  Обръщам се и към другите коментатори – нарушете си спокойствието и елате пред МОЧА.С празни приказки не става.

 4. Всичко това е прекрасно. Имам предвид призива на ДСБ-София да призове Българите масово довечера пред МОЧА. С едно съществено уточнение. “Прякорът” на пса не е дощъл от нищото. Той е възприет от костовистите след като пръв Стопанинът на БЛОГА НИ го пусна в публично обръщение, преди, не помня вече колко години станаха.

  https://offnews.bg/politika/dsb-pode-initciativa-za-sabariane-na-pametnika-na-savetskata-armia-664438.html

 5. Когато става известно, че СССР е обявил война на България, посланиците на САЩ и Великобритания изразяват учудването си пред съветския външен министър Молотов, че Съветите обявяват война на страна, която води преговори за примирие и се готви да излезе от Тристранния пакт. Всеки знае какво означава това, преведено от дипломатически език. И още нещо – когато на 22 август 1944 г. българската делегация за примирието се среща в Кайро с представителите на западните съюзници за пръв път, научавайки за това, Сталин веднага вика в Москва от фронта маршал Жуков и му нарежда незабавно да замине за щаба на 3-и Украински фронт и да разработи бързо план за война срещу България. Коментарът е излишен, а този епизод относно намеренията и действията на Сталин спрямо България е описан в спомените на Маршал Жуков както в руското, така и в българското издание.

 6. Интересно как ли се представя сега 5 септември в учебниците по история в учлищата, какво ли разказват учителите на децата по темата?

 7. Извинявам се за страничния въпрос!
  Може ли някой да ми каже дали Пушкин е казал следното и кога и къде е написано:
  “Великият Пушкин казва – Или всички славянски реки ще пълнят руското русло или да пресъхнат!”

  Благодаря предварително!

 8. Особено в наше време е наложително да се знае истината. И е добре тя да се припомня.
  Вие, г-н Инджев, сте един от малкото, който го прави. В този смисъл и по повод обсъжданата от всяка гледна точка ВСВ, споделям по-долу линк за още действия на победителите след нея. Допускам, като достатъчно начетен и информиран по темите за ВСВ, да ги знаете, но мнозинството – едва ли има достъп до подробности в споделената от автора книга.

  http://germantiger.blog.bg/history/2017/09/05/ruskite-prestypnici-1.1565643

  В ТОЗИ ПОСТИНГ ЩЕ ПРОЧЕТЕТЕ:
  – ЗА ГЕРМАНСКОТО В СССР – НАЙЛОНА, КИНОЛЕНТИТЕ, ЗЛАТОТО НА ТРОЯ…;
  – ЗА ГРАБЕЖА НА ГЕРМАНСКИ ЗАВОДИ – ХИЛЯДИ ЗАВОДИ, МАШИНИ, ТЕХНИКА;
  – ЗА ГРАБЕЖА НА ГЕРМАНСКИ КНИГИ, ВКЛ. ОТ БЪЛГАРИЯ – ТОНОВЕ КНИГИ, С ВАГОНИ;
  – ЗА ГРАБЕЖА НА ГЕРМАНСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО – ГАЛЕРИИ, ЗЛАТО, СРЕБРО;
  – ЗА СЪВЕТСКИТЕ ГЕНЕРАЛИ-КРАДЦИ И СУПЕРКРАДЕЦА МАРШАЛ ЖУКОВ – ЧАСОВНИЦИ, ПРЪСТЕНИ, ОБУВКИ ЗА ЖЕНА МУ, ВИЛИЦИ, ЛЪЖИЦИ, ГОБЛЕНИ И Т.Н.
  – ЗА ГРАБЕЖА НА ГЕРМАНСКОТО КИНО СЛЕД ВОЙНАТА, ЗА КИТОЛОВА В СССР ДОРИ.
  В СЛЕДВАЩИЯ ПОСТИНГ ЩЕ ПРЕДЛОЖА ИНФО ЗА ГЕРМАНСКАТА ТЕХНИКА, КОЯТО, ЗАГРАБЕНА, СЕ ПРЕВРЪЩА В СЪВЕТСКИ ФОТОАПАРАТИ, СЪВЕТСКИ АВТОМОБИЛИ, СЪВЕТСКА ПЛАГИАТСТВАНА ОПТИКА, СЪВЕТСКИТЕ ПЛАТНОХОДИ И ЛАЙНЕРИ, КОИТО СА ГЕРМАНСКИ И Т.Н., И Т.Н., И Т.Н.

  И НАЙ-ВЕЧЕ ЗА СЪВЕТСКОТО ОРЪЖИЕ, КОЕТО Е ГЕРМАНСКО!

 9. Баце едва ли скоро ще проумее истината за това. Може би само, ако му спрат тразакциите от московията.

 10. Абсурдите престават да бъдат абсурдни, когато човек знае какво се крие зад тях. Още докато преговаря за подялбата на Европа с Хитлер, Сталин не крие своите претенции към България. Причината е много проста – България е на пътя към Босфора и екс- Константинопол. Това е, за което я иска Сталин. Това е същото, което навремето е искала руската империя за което ни и “освобождава”. Просто сме на пътя. Червената армия щеше да нахлуе в България при всяко положение. Присъединяването към оста Рим-Берлин-Токио е само повод, но няма какво да се лъжем – работещ повод. Обявяването на война на САЩ и Великобритания и американските бомбардировки над София определено ни правят участници във войната на страната на Германия и много лесна и оправдана плячка за Сталин. Забележете никой от съюзниците не протестира по никакъв начин срещу нахлуването. България е била вече дадена от Чърчил на Сталин – не на салфетка а на истинско парче хартия – договор както му казват. Сталин е отстъпил Гърция (също на пътя към Босфора)просто защото е бил убеден, че Гърция ще стане комунистическа на собствен ход без да се налага да я окупира. И е бил прав – той просто не е очаквал, че британците ще започнат физическо унищожаване на комунистите и прочистване на Гърция. Единственият шанс за България е било да обяви неутралитет и да не се присъединява към Германия. Казват, че е било невъзможно, но не е така. Португалия го постига като се ангажира да снабдява Германия през цялата война с волфрам. България е трябвало постигне подобна сделка. Неутралитет срещу храни и суровини. И без това е било ясно, че Бъгария никога няма да воюва срещу Русия. Германия е можела да нахлуе в Гърция и през Сърбия. Българската територия не и е била жизнено необходима за завземането на Гърция. Само неутралитет или победа на Германия са могли да спасят България от червената чума. Неутралитетът макар и спорно постижим е давал известен шанс на България. Присъединяването към Германия я обрича на катастрофа, тъй като Германия никога не е имала шанс да победи Щатите и техните съюзници. Началните победи са били само начални победи и нищо повече. В крайна сметка ресурсите са решаващи. Те и Съветите биха Германия с ресурси. Шансът на Германия беше СССР да рухне под първия изненадващ удар. Не се получи и след това бяха обречени на загуба. СССР ги смаза ресурсно включително и с помощта от САЩ. Дори и да бяха победили СССР американците щяха да ги довършат. Цар Борис – т.нар. “балканска лисица” не прецени нещата и сам си вкара руската мечка в къщата. Хитрата сврака – с двата крака…Жалко оказа се почти толкова глупав колкото и Фердинанд. Имаше добри намерения, но това не е достатъчно. Трябва и да знаеш какво правиш.

 11. Малко страничен поглед и опит за обяснение на вековната вече НЕвъзможност рАЗИЯ да се превърне в национална и модерна държава заради имперско-рашистка и “наследилaта” я след 1917г. интерNAZIоналсоциалистическа вътрешна и външна ОМРАЗА,СЕГРЕГАЦИЯ и презрение към “инородците”.Или по-просто – търсенето на вътрешен и външен “враг”:
  http://www.kasparov.ru/material.php?id=59AEEBAF4CEDA
  Всякакви “разлики” между нацистите и RAZIстите са много НЕвероятни. Както и в монтираните от Сталин режими в Източна Европа. И до днешните путлеристки пУтриоти.
  А пък и съвсем не вярвам пУтриотите да осъзнават ,че за Путлер и путлеристанците му те не се “различават” много от другите им “инородни врагове”. Може само да се “успокояват” ,че за него са само “полезни идиоти”…… и НИЩО повече ……..от това!

 12. QUEST , това което казвате не е реално. Нямало е такива опции. Хитлер е трябвало да подсигури южният си фланг на всяка цена. Той нямаше да признае неутралитет и щеше да нахлуе, за да неутрализира и Гърция и огромната английска армия в Гърция. Не случайно България влиза ПОСЛЕДНА в Тристранният пакт. Последна. Просто е нямало друга опция ,освен окупация от Хитлер.

 13. Към Quest: Приемам доста тези в коментара Ви, но по някои, естествено, имам друго мнение. Не толкова влизането на България в Пакта е фаталната стъпка, а ненужното и без правно основание обявяване война на САЩ и Великобритания от наша страна.Не знам дали е бил възможен неутралитет при нерешения национален въпрос – Македония, Беломорска Тракия, Пиротско. Обществените настроения са били такива, че всякакъв отказ или дистанциране от съдбата на Македония би предизвикал прогермански преврат у нас. Членството ни в Пакта е било по принуда, с минуси, но така цар Борис запазва относителен суверенитет и известна възможност да лавира. Другите варианти бяха или крайно дясно прогерманско правителство или военнокупационно управление. Германската армия в момента можеше да мине само през България за Гърция. Цар Борис не си е правел илюзии за победа на Хитлер във войната
  Искал е с по-малки щети да изведе България от Пакта в подходящ момент
  Но това не отговаряше на плановете на Сталин и царя бе отровен от сталиновите агенти. Не е вярно, че сме харизани на Москва от Запада – ако желаете, прочетете емисиите на радио Лондон на български език – “Говори Лондон”, С., 2003 г.

  ..

 14. Някои видял ли е или чул ли е дали вчершният протест пред МОЧА е бил отразен от т. нар. свободни медии у нас?

 15. Брилянтна статия и брилянтни коментари от страна на пишештите в блога! Дано ПРОДАЖНОТО ПРАВИТЕЛСТВО най накрая да разбере че е време да ОТТЪРВЕ НАРОДА ни от ТЕЗИ ЧУЧЕЛА възхваляващи (ОСВОБОДИТЕЛИТЕ) и построени от предищните ПРОДАЖНИЦИ. IIC…..oIL.

 16. (Предищните) да се чете предишните!IIC…..oIL.

 17. Честит истинският национален празник на всички истински патриоти, а не путлериотари!

 18. Сега на мода сред коментаторите в блога е думата “пУтреот”.Да се кача на този влак и аз,та ще кажа,че един такъв коментиращ тук употреби тролски понятието “деликатен въпрос” за обявената война от СССР на Царство България.
  Дойде ред да питаме пак за прословутите пет лева!Какъв “деликатен въпрос” е кръстът на България,на който тя все още стои разпната седем десетилетия и кръвта й продължава да тече.От “деликатност” да си мълчим,да не дразним някойси,за
  да дочакаме тихо и спокойно края на Отечеството си.Не съм националист,но гражданската общност България няма да се
  състои без малка,но жизнено необходима,доза патриотизъм.Патриотизъм,опиращ се на истината и справедливостта,осъждащ
  наложените с оръжие измислени,фалшиви ценности;патриотизъм,въплащаващ изначално в себе си духа на едно велико дело –
  Съединението на България.
  Мисля,че днешния ден е най-големият български празник.Поздравявам,но и призовавам,всички българи да се радват и
  носят винаги в себе си устрема на нашите възрожденци,постигнали този грандиозен исторически успех!

 19. Честит най-български празник 6-ти септември на всички Българи-патриоти!✿⊱•╮❤╭•⊰✿
  Честит празник, България!

 20. Заради политиката на СССР от този период, България е ограбена двойно. Веднъж с разходите по участието във военните действия срещу Германия, за които разходва, според доклад от 1946 година над 95 млрд лева, а заедно със обезщетенията на инвалидите за следващите десет години, плюс загубите за икономиката от реквизираната транспортна техника, достигат 133млрд. лева. За девет месеца!!! БВП през периода е 142 млрд. лева, а бюджетните разходи са 42 млрд.
  Вторият път са от плячкосването извършено от СССР под формата на конфискуване на германското имущество на територията на България.Плячкосването е правилната дума, а не конфискуване, защото се изземва не само немския акционерен капитал, а и поръчани от германците, но все още неплатени на българските предприятия стоки.
  В чл.15 от “примирието”, което СССР ни принуждава да подпишем има е залегнало задължението “…българската държава да предоставя парични средства, стоки и услуги на съветското главно командване”. Не се споменават вида, сроковете и обема на този вид услуги. А това са пари, ремонти, изобщо пълна издръжка на РККА.
  Тези плащания продължават и след 08.05.1945, и след 02.09.1945.
  На 18.12.45 Петко Стайнов връчва паметна бележка на Бирюзов, с която му напомня, че войната е свършила, според въпросното примирие България не дължи репарации на СССР, защото не е водила военни действия срещу него, а само на Гърция и Югославия. В нея се отбелязва, че направените по този член разходи възлизат на над 26 млрд. лева и то по изключително занижени (от действителните пазарни) цени.
  Не само не последва нищо от страна на руснаците, а напротив, те продължават няколко месеца дори след сключването на Парижкия мирен договор на 10.02.1947г (???). Така сумата набъбва до 35 млрд. лева.
  Въпреки тези суми, които по сметки на БНБ от 1947 година се равняват на 2/3 от целия външен дълг на страната преди войната, особено големи щети предизвиква изземването на т.нар. “трофеи” (За мене трофеи се печелят на фронта, на бойното поле, но…). Например, руснаците изземват (след 08.05.45) едни български пари от немския монетен двор, които са поръчани и платени от българската държава, за които са платени над 1 млн. райхсмарки, а парите са на стойност 570 млн. лева.
  Политиката на Бирюзов започва да подклажда корупция и черноборсаджийство, защото започва да търгува с плячкосаното, договаряйки се пряко за продажбата му на частни лица, без одобрението на българските власти, както е предвиждал законът.

 21. Обявяваме война на Америка и Англия, но не и на Русия. Напълно си заслужаваме съдбата.

 22. @ BORISLAV
  На въпроса ви относно отразяването на вчерашния протест пред МОЧА: аз лично видях по новините нa BG on AIR говорителката да съобщава в едно изречение с доста ехидна усмивка, че имало само 50 човека, протестиращи и толкоз! Свободни БГ медии са това, не е шега работа!

 23. До Димитър: Благодаря Ви много за информацията. Тъжното е, че в медиите работят млади хора, които господарите на медиите много бързо опитомиха и дресираха…Днес тези медии следват гьобелсовско-ждановските принципи – щом като нещо не е отразено в медиите, значи не се е случило. А преди немного време с шум и фанфари приеха Етичен кодекс на журналиста. Сега дори не си спомнят за него. Резултатът – неудържимо се сгромолясваме към дъното на класациите по свобода на медиите.

 24. До Борислав и Димитър:
  Споделям вашите наблюдения напълно.БНТ, Нова, БТВ, БГ он Тихина, СКОТь, АЛьФА са ясни…
  Но чудя се, ТВ Европа отрази ли това събитие и как?
  Ако сте успели нещо да забележите-пишете.

 25. До Българин: Благодаря Ви за вниманието, отделено на коментара ми. Не съм видял или може би съм пропуснал нещо, ако ТВ Европа е излъчила нещо. По-скоро смятам не. Както и не отделиха внимание на датата 5 септември 1944 г. Тревожното в тази иначе уважавана от мен медия е че се превръщат на рупор на ГЕРБ.Информациите в тази посока все повече напомнят на клишетата на “Работническо дело”. Показателно е че прекратиха съботното предаване на Александър Йорданов.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.