Митът за ( невинността на) митничарите

Преписката между български и холандски евродепутат, които биха могли да си говорят в Брюксел за изясняване на “различията” между тях, придоби …стари измерения. Новото е в това, че холандският евродепутат Кати Пири, който сигнализира за масов тормоз на българската митница на турски работници, завръщащи се през лятото в Турция, отговори на гневно писмо на българския евродепутат Ангел Джамбазки, настояващ за извинение към набедените, според него, български митничари, до доказване на твърденията за това, че целенасочено притесняват точно въпросната група транзитни пътници. Иначе няма нищо ново в твърденията за нередности по българските митници.

От както се помня, за митничарите се разправят вицове като за милиционерите ,но не като за единица мярка за тъпота, а като нарицателно за корумпираност. За което се извинявам от името на зевзеците, измислящи вицовете, на онези митнически служители, които не отговарят на тази представа ( но пък се “чудя” защо масово ги “подозираме”).

Няма да припомням брадати вицове, но случката ражда нов анекдот, подобен на един антисемитски от времето на СССР, състоящ се от две думи: “евреин миньор”. Нашият евродепутат, пледиращ за невинността на митничарите по презумпция, на практика перефразира, обединявайки в едно понятията “невинен” и “митничар”.

Патриотичният демарш е на депутата Джамбазки, който стъпи на динената кора на “бореца срещу корупцията” Бареков в рамките на платения от КТБ проект “България без цензура” и така се подхлъзна, че чрез инерцията на този катапул се изстреля чак в Брюксел. Според мен, бранейки реномето на вероятно най-дискредитираната в очите на самите българи професия у нас – от гледна точка на царящата в нейното гнездо корупция, Джамбазки се “гръмна в крака” и сега трябва да си събира гилзите, за да докаже пък той основанята за своята защитна пледоария.

Unknown

Искал доказателства или извинение. От гледна точка на широко разпространеното  неодобрение на българите за депутатите у нас ( и техните десетократно по-скъпо платени сънародници в Европейския парламент) това е все едно да поиска черно на бяло да му се докаже, че на него и подобните му се гледа от “широките народни маси” като на нагаждач, измекяр и използвач в името на голямата заплата, а не като на самоотвержен защитник и безсребърник, страдащ в сърцето на богатата Европа за бедната България и нейните набедени митничари ( обобщението на обидните представи не е мое и не се споделя непременно от моя милост в този вид ). То наистина битува в масовото съзнание.

Повтарям отново, че не бих обобщавал по начина, по който се обобщава за подкупността и лакомията на митничарите у нас. Знам обаче две неща със сигурност: че тази крушка не расте без опашка и че в сравнението се познава истината. Феноменът не съществува в държави, в които корупцията е сведена до проценти, които я пряват екзотика ( каквото е положението в редица страни от европейския Север- значи не е задължително митничарят да бъде грабител, т.е. това зло не се предопределя от самата професия).

Имам известна представа чрез мнението на близки, които са вътрешни хора за системата на митниците. От тях съм чувал, че в България няма митничар с ефективна присъда, излежавана в затвора. На учудването ми защо това е така, получих отговор: отърваването от затвора у нас струва около 5 хиляди евро . Това били“джобни пари” за мнозина от онези, които понякога биват арестувани за демонстрация на държава загриженост пред скептичния Брюксел и пред лековерната българска публика.

Щеше ми се българският евродепутат да беше прав, но съм готов да се обзаложа, че отговорът на холанския му колега на доста истеричното писмо ( със спокоен и уважителен тон, напълно в духа европейската цивилизованост) наистина се базира на споменатите от холандеца над 200 оплаквания на турски транзитни пътници от едно и също: тормоз от българската страна на границата. Това дали е достатъчно “доказателство” за основателността на сигнала? Или трябват записи от видеокамери, писмени самопризнания и разпечатки от специални разузнавателни средства, които жалбоподателите трябва да приложат?

У нас обаче е така: червени депутати, горди правоприемници на налаганото от червената диктатура с десетилетия преследване на църквата,  са днес най-гневните защитници на православния кръст, който една верига германски магазини глупаво цензурира от етикетите на свои гръцки стоки. А пък гласовити патриоти, използвали платформата на “борбата с корупцията” под водачеството на забогатял от журналистическо обслужване партиен вожд, защитават презумпцията за невинност на една професионална прослойка в България, която – с извинение отново- е легендарна с негативния си образ по отношение на корупцията.

 

Ясно е, че Джамбазки свири подстрекателски на стурната на антитурските настроения, когато се хвърля в защита на български митничари от твърдения на турски работници и техните семейства. С което сам дава доказателства за злоупотреба – злоупотребява с европейския си пост за целите на антиевропейско поведение, каквото е дискриминацията по етнически принцип на хора, имащи право на свободно придвижване и еднакво третиране пред лицето на закона.

 

 

 

 

18 мнения за “Митът за ( невинността на) митничарите”

 1. В държавната бюрокраДция има ЙЕРАРХИЯ, което предполага ,че “тонЪт” в нейното “поведение” се задава от “върхЪТ” на тази “държавна” бюрокраДция.
  Не случайно се казва че рибата се разваля откъм “главата”.
  А след последните избори имаме коалиция между ОП и ГЕРБ, като ГЕРБ са във властть от 2001г., а и царският митничар Ревизоро е във МВРО , сега.
  И положението в митниците е пълно отражение на положението в цялата ЙЕРАРХИЧЕСКА пирамида от митническият пункт, през митничаската агенция, до самият ЙЕРАРХИЧЕСКИ връх на бюрокраДцията в НРБ.
  Ето за това някои толкова лесно замениха монархическата(царската) ЙЕРАРХИЯ с “държавната” ЙЕРАРХИЯ през 1917г. , и след това направиха още няколко такива “смени” на “властть”.
  И в НРБ това става няколко пъти , като последният път се установи етномонархо-социализъм , след 2001г. И до днес.

 2. По време на соца когато нямаше “лабаво” съм работил около 2 месеца в централата на митниците-столична митница за София-град и Софийска област. Първото което научих беше името на единственият неподкупен митничар на Калотина. Оттук-нататък, каквото и да чуя за невероятната корупция в този бранш, приемам го без се оставя да бъда “убеждаван”.
  Преди няколко години имаше конкурс за редови служител в свиленградската митница. Мераклиите бяха над 300. Нали си даваме сметка, че не ще да е било за сал една държавна заплата. Па била тя и сигурна.
  Сега не е по темата но би било добре баце, льотчик, цацата, данс да вземат отношение. А дано, ама надали.

  http://rusjev.net/2017/09/08/smi-rossiya-vmeshivalas-v-dela-27-stran/

 3. Ами покажете на Джамбазки митничарските палати в митничарското село край язовир ;Ивайловград;сигурно са от държавната заплата.

 4. V Svilengrad ponjatijata “mitni4ar” i “pritejatel na palat” vqrvjat zaedno kato ska4enite geni.
  Djambazki da ne se prestruva, 4e ne znae.
  Ne sme go 4uli golemija putriot da kaje ne6to sre6tu porusna4vaneto na Chernomorieto, no sre6tu nevinni turci vinagi e gotov da se izhodi nepodgotven.

 5. Та ,като сме на темата за невинността и митът за нея, дали изгонването на северокорейският посланик от Мексико не е свързано със днешното земетресение там?!?
  Само преди няколко дена КНДР направи опит с дадена му от Путлер ядрена бомба. И това повдига въпроса правилният послник(ци) ли са изгонени от Мексико?!?
  И дали заедно със северокорейският посланик не трябваше да си тръгнат и путлеристкият и китайскията, заради причинено то от тях земетресение в Мексико?!?

 6. Интервюто може и да се пропусне. Евентуалното рухване на “Икономиката, глупако” на САЩ, мечтата на пут.инофилите по света и у нас води одма и необратимо до планетарна КНДР. За всеки трезвомислещ па бил той и лаик, туй е ясно. По-интересни са коментарите правещи паралели с дереджето на раззия. Избрах си един от тях.
  “Мы тратим больше 5% ВВП на игрушки для безумных хенералов, плюс столько же на МВД-ФСБ.. Китай на ВПК меньше 2% ВВП, т.е. почти в три раза меньше, а на репрессивный органы в десять раз меньше, чем Путин, если считать на тысячу населения. Ни одна экономика не выдержит таких трат на безопасность одной личности.. Ведь понятно, что эти траты не для защиты России, которой никто не угрожает, а для единоличного правления тов. вождя.. Чтобы инвестиции пошли в страну, нужно еще и население. готовое эти инвестиции освоить.. А у нас самые активные парни идут в армию и госструктуры, потому что там можно заработать.. Кто пойдет работать на самый технологичный завод? Я лично знаю эту проблему – всё есть, а люди не идут.. Нет людей..”
  https://www.novayagazeta.ru/articles/2017/09/07/73726-netrudovye-rezervy

 7. Едвам изтърпях 4 години. Всичко, което сте чували/гледали е истина, че и отгоре.
  Или ставаш като тях, или напускаш с достойнство, или те принуждават да напуснеш. Начини много.
  Е, аз избрах да напусна с гордо вдигната глава. В митницата работят морално банкрутирали хора – стари, че и млади, което е по-страшното

 8. SMS! Много ми се иска тези ДВА ЛИНКА да ги видат всички РУСОФИЛИ ПУТЛЕРОФИЛИ, ОСТАНКИТЕ от БКП и ДС какво са направили след 9.9.44. Всички тези УРОДИ и ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ би трябвало да се извинят пред нацията днес а не да празнуват и развяват БАЙРАЦИ НА ДНЕШНА ДАТА! С поздрав на господин Инджев и на вас.IIC…..oIL.

 9. Удивительнoе и cерbeзнoе предлoжeние сделaл в пpямoм эфирe, лучший экcпеpт и аналитиk в облаcти финaнсoв Cepгeй Лебeдев. Teперь kтo ycпeл и зaшeл нa сaйт, мoгут нaчaтb зaрaбатывать десятки тысяч pyблeй, с пepвoгo дня. Прoграмму и все инcтpукции Вы мoжетe пoлyчитb по cсылке под видеo на нашем пopталe. Мы выложили cсылкy специалbнo для теx людeй, ктo oстро нуждaется в финансaх, y koгo eстb долги и kpедиты, ceгодня Bы можeтe рeшить проблемy c финaнсами paз и навcегда.

 10. Не е по темата, но е близко до нея.
  Сега немало кой да уволни Митрето.
  Горане, кажи на твоя началник да не се прави на ударен с мокра кърпа.

 11. Преди да се пишат дивотии би било добре да се проверят фактите. Ок, на прицел е Джамбазки, да той защитава лошите. Следователно и той е като тях. Чудесно. Обаче елементарен прочит на написаното от Кати Пири би подсказвал на редовия писател, че на жената са се оплакали от дезинфекцията на границата, граничните полицаи и редовите такива.
  Първото е узаконен държавен рекет в полза на частна фирма, това наистина е лошо и не е нормално.
  Граничните полицаи с всичките си трески за дялане не биха разполагали с необходимото време да поискат подкуп предвид интензитета на трафика.
  Виж, митничарят е друга бира. Самата дума звучи мръсно. Инструктирани са да искат от всеки преминаващ. И ако не получат – не пускат напред. Продават винетки. Задължително, на всеки.
  Предвид десетките хиляди преминаващи на денонощие и теорията за естественото разпределение спокойно може да се направи извод, че коефициента на интелигентност на част от тези западноевропейски граждани има еквивалента на двуцифрено число, и то със запетая между цифрите. В този случай е нормално не всеки да е разбрал, че си е закупил винетка. И да се жалва на още по-неразбрали чиновници, за които България е също толкова мръсна дума, колкото митничар за българина.
  Не защитавам българските гранични служители /граничари, митничари/, има много мърша там. Но да се хулят защото си вършат работата е глупаво.
  Добре е и да с прави разлика между митничар и граничар. Ей така – от обща култура …

 12. Б. Х., едва ли някой няма да се съгласи с вас?!? Но тези турски гастърбайтери са минали през всички граници на Европа, преди да стигнат до нашите! И защо според вас са решили да се оплачат от нашите митничари?
  На други граници може да са им искали и по високи такси, но те не се оплакват от тях, а от нашите. Ето в това е разликата. Защо не се оплакват от по-високите такси на чуждите граници, а от самодейността по нашите граници се оплакват. Явно трябва да се направи нещо , за да може и на гастърбайтер с IQ под единица да му е ясно как да премине нашите граници ,както са го направили по всички вътрешни Шенгенски граници в ЕС. Там не обсъждат IQ-то на турците. Там са си свършили своята работа, и само си прибират таксите , докато на нашите граници явно не са изградили подобна система , и сега трябва да мерим IQ-то и на турските гастърбайтери ,и на митничарите по границата. Защо? Явно е ,че трябва да търсите някой по върховете на администрацията, който е даже с още по-ниско IQ и от това и на митничарите, и на гастърбайтерите!

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.